גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוחות טסלה כונו "תאונת רכבות", אז למה מניית הרכב החשמלי נצבעה בירוק?

בזמן שטסלה מאבדת נתח שוק ורווחים, הצהיר אילון מאסק כי הוא מפחית את מעורבותו בממשל טראמפ כדי לחזור "הביתה" ● בין צניחה של 71% ברווחים, התרסקות באירופה ומחאה גלובלית: הבטחה אחת של המנכ"ל שכנעה את המשקיעים, שוב, להמשיך להאמין בחלום החשמלי שלו

השחתת רכב במסגרת המחאה נגד טסלה בלונדון / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth
השחתת רכב במסגרת המחאה נגד טסלה בלונדון / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טסלה, ענקית הרכב החשמלי שמוביל אילון מאסק, פרסמה אמש (ג') את דוחותיה הכספיים לרבעון הראשון של 2025, וחשפה נתונים מדאיגים שממחישים את המשבר העמוק שבו נמצאת אחת מ"שבע המופלאות", הלוא הן ענקיות הטכנולוגיה של וול סטריט.

האסטרטג שטוען: "הזדמנות חריגה מתקרבת, אבל לפני זה השוק יירד"
לא רק אנבידיה: האם לאחר הירידות נוצרה הזדמנות במניות השבבים?

החברה דיווחה על צניחה דרמטית של 71% ברווח הנקי לעומת הרבעון המקביל אשתקד, כשההכנסות ירדו ב-9% ומכירות כלי הרכב נחתכו ב-13%. במקביל, בשיחת המשקיעים לאחר פרסום הדוחות, הודיע מאסק כי יפחית "באופן משמעותי" את מעורבותו בפעילות הממשלתית במחלקת היעילות (DOGE) החל מהחודש הבא, ויפנה את מרבית תשומת לבו לענייניה של טסלה. נראה שהצהרה זו האפילה על הנתונים העגומים בדוחות, וצבעה בירוק את גרף המניה, שזינקה ב-4.6% במסחר המאוחר.

מאז שמאסק החל את מעורבותו הפוליטית לצידו של הנשיא טראמפ, מניית טסלה חוותה תנודתיות גבוהה וירידות משמעותיות. כך מהשיא שלה באמצע דצמבר האחרון צנחה המניה ב-51%, ומשקפת לחברה שווי של כ-750 מיליארד דולר.

הסיבות למשבר

הדוחות לרבעון החולף מציגים כאמור תמונת מצב מדאיגה ביותר. טסלה דיווחה בין היתר על ירידה של 9% בהכנסות הכוללות, ל-19.3 מיליארד דולר. ההכנסות ממכירות רכב התכווצו ב-20%, בעוד מסירות הרכבים ירדו ב-13% והסתכמו ב-336,681 יחידות - המספר הנמוך ביותר של החברה זה שלוש שנים.

שולי הרווח התפעולי התכווצו ל-2.1%, הרמה הנמוכה ביותר מזה שש שנים, והרווח למניה ירד ב-40% לעומת הרבעון המקביל. בנוסף, טסלה נמנעה מלספק תחזית לרבעון השני, בטענה כי "קשה למדוד את ההשפעות של מדיניות הסחר העולמית המשתנה". יש שיראו בכך התחמקות, בפרט לאור החשיבות שמשקיעים מייחסים לאותן תחזיות עתידיות, ובייחוד לציפיות הצמיחה של החברה.

כך או כך, לפי נתוני בנק מורגן סטנלי, טסלה סובלת מאיבוד נתח שוק משמעותי בכל השווקים המרכזיים בחודשיים הראשונים של השנה. בסין, שהיא שוק הרכב החשמלי הגדול בעולם, נתח השוק של טסלה צנח מ-10.9% לפני שנה ל-6.9% כיום - ירידה של כמעט 37%. באירופה המצב חמור אף יותר כשנתח השוק של החברה התכווץ מ-16.8% ל-8.2% - צניחה של יותר מחצי. גם בארה"ב, שוק הבית של החברה, ירד הנתח של טסלה מ-55.7% ל-47.2%.

המשבר שפוקד את טסלה נובע משילוב של מספר גורמים. ראשית, מאז המינוי של מאסק לעמוד בראש מחלקת היעילות הממשלתית, בעקבות כניסת טראמפ לבית הלבן בינואר, הוא הפך לדמות פוליטית שנויה במחלוקת.

תחת ניהולו, DOGE פיטרה אלפי עובדי ממשל, קיצצה תקציבים בסוכנויות פדרליות והובילה למה שמבקרים מכנים "כאוס ובלבול" בוושינגטון. מחאות נגד טסלה התפשטו ברחבי העולם, וצרכנים רבים מוכרים את מכוניותיהם ו/או את מניותיהם כמחאה. אפילו קמה תנועה בשם "Tesla Takedown", ארגון מחאה גלובלי המוביל מאות הפגנות נגד טסלה, וטוען כי מאסק וצוות ה-DOGE שלו "יזמו התקפה חסרת תקדים על השירותים הציבוריים ושלטון החוק".

במקביל, במסגרת סערת המכסים של טראמפ - מכסים חדשים שהטיל על חלקי רכב מיובאים מאיימים להגדיל את עלויות הייצור, בעוד הביקוש ממשיך לצנוח. ואם לא די בכך - יצרניות רכב חשמלי סיניות כמו BYD מגבירות את התחרות בשוק הגלובלי.

נקודת אור אחת שעלתה בשיחת המשקיעים של טסלה, היא שכ-85% מרכיבי הרכב שלה מיוצרים בארה"ב, מה שהופך את החברה לפחות פגיעה ממכסי היבוא החדשים.

אילון מאסק. יתרחק מהפוליטיקה? / צילום: ap, Jae C. Hong

הבטחות שאפתניות

ולמרות השפל בתוצאות, מאסק וטסלה מציגים תוכניות שאפתניות לעתיד. החברה אישרה כי תתחיל בייצור דגמים במחירים נמוכים יותר כבר ביוני הקרוב, במטרה להחזיר את נתח השוק שאבד. היא ה גם מתכננת להשיק שירות מוניות אוטונומיות בטקסס עד יוני השנה, כאשר מאסק מעריך שהשירות יהיה זמין "בערים רבות בארה"ב עד סוף השנה". זאת למרות שווימו, חברת רכבים אוטונומיים מקבילה תחת ענקית החיפוש גוגל, כבר מפעילה שירות דומה מחודש מרץ.

בנוסף, מאסק הבטיח ש"אלפי רובוטים" מסוג אופטימוס יעבדו במפעלי טסלה עד סוף השנה, עם תוכניות להגיע לייצור של מיליון יחידות בשנה עד 2029. הסייברקאב, המונית האוטונומית החדשה של החברה, מתוכננת להיכנס לייצור המוני ב-2026. המעבר לתחומי הרובוטיקה והבינה המלאכותית מהווה לדברי מאסק כיוון צמיחה מרכזי, שאמור לפצות על ההאטה בשוק הרכב החשמלי.

אלא שלמאסק יש היסטוריה ארוכה של הבטחות שלא התממשו בלוחות הזמנים שהציג. כפי שנכתב בין היתר בטק קראנץ: "מאסק חזר על ההבטחה שטסלה תשיג אוטונומיה בקנה מידה רחב 'בשנה הבאה' במשך עשור לפחות". הוא גם הבטיח שוב ושוב שלקוחות "יוכלו להירדם במכונית ולהתעורר ביעד," טכנולוגיה שעדיין לא הגיעה לשוק המסחרי. בדומה, גם מימוש הבטחותיו על ייצור משאית חשמלית, המכונית המעופפת, והסייברטראק בהיקפים משמעותיים, התמהמה משמעותית מעבר ללוחות הזמנים שהוצגו.
לראייה, דיווח מרויטרס לפני מספר ימים חשף כי תוכניות טסלה לגרסה מוזלת יותר של הרכב ממודל Y - צפויות להתעכב בכמה חודשים לפחות, ויושקו רק ברבעון השלישי או תחילת 2026.

צעד ראשון להשבת אמון

ולמרות התוצאות המאכזבות, מניית טסלה זינקה כאמור במסחר שלאחר פרסום הדוחות. אם משום שהשוק ציפה לדוחות גרועים עוד יותר ממה שפורסם בפועל, או שאחרי הודאה קצרה במצב החברה, מאסק חזר להיות מי שהוא - ולמכור חלומות בגדול.

בשיחת המשקיעים, האנליסטים התמקדו בשאלות על מרווח גולמי שירד, רובוטי האופטימוס ומועדי ייצורם, המודלים הזולים יותר של הרכבים שאמורים לצאת, והפגיעה במותג בשל התדמית של מאסק.

ג'ין מאנסטר, שותף מנהל ב-Deepwater Asset Management, הגדיר את הדוחות הרבעוניים כ"תאונת רכבות" בראיון לוושינגטון פוסט, אך הביע תקווה שהחברה תתאושש כאשר מאסק יתרחק מעבודתו בממשל ויתמקד מחדש בטסלה. השינוי המובטח הוא רק צעד ראשון במה שנראה כמו מסע ארוך להחזרת אמון המשקיעים והלקוחות.

עוד כתבות

מטוס לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

האיום החות'י: חברת התעופה החזקה הודיעה - לא חוזרת בינתיים לטוס לישראל

רשימת חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לטווחי זמן ארוכים מתארכת ● כעת גם לופטהנזה מודיעה על הארכה נוספת, מה שעלול להוביל חברות נוספות בעקבותיה ● גם ריינאייר הודיעה הערב על הארכה

המפעל של ארית תעשיות בשדרות / צילום: יח''צ

ותודה להודו: מה עומד מאחורי הזינוק של החברה הביטחונית בבורסת ת"א

דווקא לאחר שגייסה הון ממוסדיים בדיסקאונט של 8% על מחיר השוק, זינקה מניית יצרנית המרעומים ארית לשיא חדש ● בשוק מעריכים כי הסיבה היא העימות המתפתח בין פקיסטן להודו, שבה יש לחברה משדרות פעילות משמעותית ● גם לאלביט ותע"א פעילות נרחבת במדינה

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: Associated Press, Nic Coury

"תזנק ב-40%": האם אנבידיה תחזור להיות הכוכבת הלוהטת בוול סטריט

לאחר פתיחת שנה עגומה, מניית אנבידיה מציגה התאוששות בחודש האחרון ● במקביל, הדיווחים כי טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים בארה"ב צפויים לתת רוח גבית למניה ● ב-FactSet מעריכים כי לאנבידיה יש פוטנציאל אפסייד עצום ● ואילו עוד מניות טכנולוגיה צפויות לעלות?

קומפלקס City Atlantic בים המלח / צילום: 3Dblender

בהשקעה של 800 מיליון שקל: פרויקט הענק החדש בים המלח

​קבוצת ברקליס מקימה ליד חוף הפטריות בים המלח קומפלקס תיירות ענק שייקרא City Atlantic, ויתפרס על פני 110 אלף מ"ר ● השטח נרכש ב-2019, והפרויקט הוא חלק מתנופת הפיתוח באזור שבין עין בוקק לנווה זוהר ● ענקית הסייבר Tenable חנכה השבוע את משרדיה בבניין Landmark TLV, המנכ"ל "נתקע" בארה"ב לאחר שטיסתו בוטלה ● אירועים ומינויים

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

התחזית השלילית של S&P נשארת: "הצמיחה תתאושש אבל המצב הביטחוני מסכן את כלכלת ישראל"

החלטת הדירוג הניטרלית שפירסמה הפעם S&P מגיעה לאחר שתי הורדות דירוג רצופות שרשמה למדינה ● בחברת הדירוג כתבו כי ההחלטה להותיר את התחזית שלילית נובעת מהסיכונים הגיאו פוליטיים ● מדובר בהחלטה שתואמת את הקו שבו בחרו שתי החברות המתחרות מודי'ס ופיץ' בסבב הדירוג הנוכחי

חדר מיון בקליפורניה, ארה''ב / צילום: ap, Ashley Landis

כך הפכו חוליי מערכת הבריאות בארה"ב לשוק שמושך חברות ישראליות

ב־15 השנים האחרונות גילו סטארט־אפים ישראליים שיש להם יתרון בשוק שמנסה לפתור את חוליי מערכת הבריאות האמריקאית בעזרת ביג דאטה ● איך הם עושים את זה, והאם היתרון הזה הולך ונשחק?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הרפורמה שלא מורגשת: מה קרה להבטחה לחסוך 6,000 שקל למשפחה?

קרוב לחצי שנה חלפה מאז שרפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" נכנסה לתוקף, אבל בינתיים המחירים כמעט בכל קטגוריה רק מטפסים ● במשרד הבריאות, אחד הגופים האמונים על התוכנית, נשמעים יותר מסויגים לגבי היעד: "אם יהיו השפעות על יוקר המחיה - מבורך"

השופט בדימוס אשר קולה / צילום: ראובן קסטרו

השופט בדימוס אשר קולה, המזוהה עם הממשלה, נבחר לנציב תלונות הציבור על שופטים

קולה, ששימש כסגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת וישב בהרכב שזיכה את רומן זדורוב, הוא הנציב הראשון שלא כיהן כשופט בבית המשפט העליון ● מאז פרישתו הביע עמדות המזוהות עם הרפורמה המשפטית וקבע כי פיטורי היועמ"שית "זה לא קץ הדמוקרטיה" ● הוא נבחר ע"י ועדה שבשליטת הקואליציה ובהתאם לחוק אשר בג"ץ צפוי לדון ביולי בעתירות נגדו

יירוטים / צילום: Shutterstock, Shimon Gabai

בעקבות שיגור מתימן: אזעקות הופעלו במרכז, בשרון ובאזור ירושלים

אזעקות הופעלו במרכז ובירושלים, יורט טיל אחד על ידי מערכת חץ ● סמל ישי אליקים אורבך וסמ"ר ים פריד נפלו בדרום הרצועה ● שני קצינים ושני לוחמים נוספים נפצעו קשה ופונו לבית החולים, משפחותיהם עודכנו ● משפחתו של החטוף תמיר נמרודי: אין מידע חדש - הוא עודנו מוגדר כחי ● לבקשת טראמפ: שגריר ארה"ב בישראל הודיע על התנעת תהליך הזרמת הסיוע לעזה ● 59 חטופים - 581 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

המנהיג העליון של קוריאה הצפונית, קים ג'ונג־און, בוחן את טנק צ'אונמה־2 / צילום: Reuters, KCNA

מעתיקה מישראל? קוריאה הצפונית חשפה טנק עם דמיון חריג למערכת של אלביט

בשבת האחרונה חשפו בפיונגיאנג תמונות של גרסת הטנק החדשה מתוצרתם, צ'אונמה־2, שפותח באופן מקומי ● בחינה עמוקה של התמונות שביצע צוות אתר "ארמי רקוגנישן" מצאה באחד מחלקיו של הטנק דמיון חריג למערכת "חץ דורבן" של אלביט ● הנדסה הפוכה מהווה שיטה נפוצה בשוק הביטחוני, במיוחד במדינות בעלות יכולות טכנולוגיות נמוכות

הפגנת חרדים / צילום: ap, Maya Hitij

אי-תעסוקת החרדים: כמה זה עולה לכלכלה הישראלית?

מה שהתחיל ככותרת על עלות אי־ההשתלבות החרדית בשוק העבודה, התלהט לכדי ויכוח על הדרך הנכונה לחשב אותה ● ניסיון ליישב בין העמדות העלה שהרבה תלוי בשאלה ששואלים ● וגם: האם הגיע הזמן לעדכן את התחזית לגבי האוכלוסייה החרדית?

יבקר הפעם רק במדינות המפרץ. נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ חוזר למזרח התיכון - וישראל כבר לא בראש סדרי העדיפויות

נשיא ארה"ב פותח את סבב ביקוריו במדינות האזור - ללא עצירה בישראל ● במוקד הביקור: ערב הסעודית, אם כי המלחמה בעזה מעמידה בספק את הסיכויים לנורמליזציה בינה לבין ישראל שטראמפ שואף לקדם ● האם הוא יקדם את מסדרון הסחר שיכול לשנות את פני המזרח התיכון, ואיך הסכם הגרעין עם איראן עלול להצית מרוץ חימוש אזורי

מימין לשמאל: אוטו פון ביסמרק, ולדימיר פוטין והמלכה אליזבת' הראשונה / צילומים:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב; AP - Mikhail Klimentyev; ויקיפדיה

מיוון העתיקה ועד פוטין: מדינות חתרו זו תחת זו משחר ההיסטוריה

אליזבת' הראשונה מימנה בחשאי מורדים נגד ספרד וביסמרק שילם לעיתונאים כדי לשנות את דעת הקהל בצרפת: ההיסטוריונית ד"ר ג'יל קסטנר מגלה בספר חדש שפוטין לא המציא את מבצעי ההשפעה ● בראיון לגלובס היא מסבירה למה דמוקרטיות לא צריכות להיבהל אבל כן להגן על עצמן ● ואף מילה על קטאר

דג שלם בגריל / צילום: רוי גיא, אפולו

הומאז' לשנות ה-90: מסעדת דגים שמחזירה את הקסם של ת"א הישנה

שולחנות נירוסטה, מוזיקה ישראלית, קרם בוואריה, צ'ייסרים של אוזו, כפכפים, שמח: הבאזז שקדם לפתיחת מסעדת הדגים בהחלט מוצדק ● תמורה טובה לכסף, פינה חדשה עם אוכל שלא קורע את הכיס

האפיפיור החדש, ליאו ה-14, היום / צילום: ap, Alessandra Tarantino

האפיפיור החדש: הקרדינל האמריקני רוברט פרנסיס פרבוסט

האפיפיור החדש צפוי לצאת למרפסת מעל כיכר פטרוס ולהציג עצמו להמונים שממתינים במקום • שאגות שמחה ובכי: הקהל הגדול מתרגש מהבשורה בוותיקן • מותו של האפיפיור פרנציסקוס נכנס הוותיקן למצב חירום, ובמהלכו ביצע שורה של פעולות ופרוטוקולים – שעיקרם הוא בחירתו הטובה ביותר של האפיפיור החדש

תחנת דלק / צילום: Shutterstock

עובדי "דלק" השביתו את התחנות למשך שעתיים בדרישה לתוספת שכר

תחנות הדלק של קבוצת "דלק" הושבתו היום במשך שעתיים, במחאה על חוסר ההתקדמות במו"מ על השכר ● עובדי תחנות הדלק מרוויחים שכר מינימום, והם דורשים העלאה לעובדים הוותיקים ● על פי הוועד, תחנות הדלק של מרוויחות עשרות מיליוני שקלים בשנה ● בוועד מאיימים: "אם ההנהלה לא תבין את המסר הפעם הבאה תהיה ארוכה ומורגשת יותר"

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הראשון של טראמפ: מה כולל "ההסכם ההיסטורי" עם בריטניה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע היום על עסקת סחר ראשונה מאז שהכריז על "יום השחרור" ● העסקה, שנחתמה עם הממלכה המאוחדת כוללת יצוא חופשי של בקר, אתנול ומכונות ● אך למרות ההצהרות הרמות, לא מדובר בהסכם סחר מקיף

Water Clinic / צילום: דבי סיני

טיפול מרגיע בבריכה ועגלת יין וגבינות: עשר דקות מתל אביב מצאנו שלווה מפתיעה

רכיבה על סוסים בשקיעה למצוק שמשקיף על הים, מתחם מופלא לוואטסו וטבילה בקרח ומיזם קולינרי שמגיש פיצה עם בוראטה ● ביקור בכפר שמריהו ורשפון ● חגית אברון תופרת יום

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

המתנה שקיבלו בבר מצווה סללה לאחים אסיא את הדרך להנפקת ענק בנאסד"ק

אחרי ניסיון מיזוג כושל, קשיי רגולציה, נפילות בשוק הקריפטו וסדרה של דחיות - איטורו, שהוקמה על ידי האחים יוני ורונן אסיא והייתה בין הראשונות לאפשר מסחר בקריפטו - תהפוך בימים הקרובים לחברה ציבורית ● המטרה: לאתגר את המערכת הבנקאית המסורתית ● ומה למדה איטורו מהעבודה לצד מי שבהמשך המציא את האת'ריום

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

"יוכל לשמש לתקיפה באיראן": חשיפת גלובס מעוררת סערה בעולם

המשא ומתן בין ישראל לארה"ב על רכישת טילי שיוט מסוג JASSM, שנחשף בגלובס השבוע, מכה גלים בתקשורת העולמית ● רבים מכלי התקשורת בתחום התעשיות הביטחוניות הבליטו את יתרונותיהם של הטילים בתקיפת יעדים ארוכי־טווח, וציינו באופן ספציפי כי הם עשויים לשמש את ישראל לתקיפה באיראן