גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרכב הזה מהיר בצורה מענגת ונעים לנהיגה אבל יש גם כוכבית

הדור החדש של טסלה מודל Y שומר על היתרונות של הדגם היוצא, עם תא נוסעים מרווח ושימושי למשפחות ואיכות ייצור מכובדת ● הדגם כפול המנועים מהיר בצורה מענגת ונעים לנהיגה, אבל הנדסת האנוש עדיין בעייתית ועליית המחיר לא תסייע מול התחרות מסין ● מבחן דרכים

טסלה Y AWD 2025 / צילום: יח''צ
טסלה Y AWD 2025 / צילום: יח''צ

שיווק באמצעות פולחן אישיות של מייסד החברה ו/או העומד בראשה הוא כלי יעיל מאוד בעולם האופנה והקוסמטיקה, ולעתים גם בעולם ההייטק, כמו במקרה של אפל וסטיב ג'ובס. גם אילון מאסק אימץ את הכלי השיווקי הזה, כאשר הפך את טסלה לבבואה של האישיות הצבעונית שלו, והזניק אותה לשווי שעולה בהרבה על סך ערך רכביה, מפעליה ורווחיה.

הרובוטקסי כבר כאן: השותפות של שתי ענקיות הרכב שמקפיצה את מניית מובילאיי
סלובקיה במקום טורקיה: המכונית שחוזרת לכבישי ישראל תמורת 125 אלף שקל

אבל השימוש בפולחן אישיות עלול להיות גם מסוכן אם האדם שבמוקד חוצה קווים אדומים חברתיים או פוליטיים. במקרה כזה הוא הופך לנטל שיווקי, ואת זה חווה כיום טסלה בעוצמה, עם ירידה של 71% בהכנסות ברבעון הראשון, צניחה של כ-40% במניה מתחילת 2025 והתמודדות עם אירועי מחאה גלובליים.

טסלה נמצאת כיום במגננה גם בשוק הישראלי, אם כי כאן האיום עליה אינו דעת הקהל, אלא תחרות קשה מול עשרות דגמים חשמליים מתוצרת סין, שמציעים יחס גבוה מאוד של תמורה לכסף.

עיצוב חיצוני

את הקאמבק המקומי של טסלה אמורה להוביל המודל Y החדשה, שמסירותיה בישראל יחלו בקרוב. חיצונית עברה המכונית שינויים קוסמטיים, שמתמקדים בחרטום ובזנב. החרטום מתהדר כעת בפס תאורה רוחבי ודק, שנמתח מצד לצד, ובפנסי חזית קטנים, שמוטמעים בפגוש הקדמי. כבר ראינו אלמנטים עיצוביים כאלה בלא מעט דגמים מתחרים מסין, אבל הביצוע כאן אלגנטי והדוק יותר, במיוחד כשהוא משולב עם מכסה קדמי מלוטש וצמד כנפיים קדמיות נאות.

פרופיל הצד דומה לדגם היוצא למעט שימוש בחישוקים חדשים, ואילו הזנב משלב פגוש אחורי ודלת אחורית בעיצוב חדש, וגם גימיק עיצובי-טכנולוגי מעניין בדמות פס תאורה רוחבי סמוי, שמשקף את האור אל משטח מחזיר. לא נופתע עם בעתיד הרבה יצרנים סיניים ישכפלו את הפטנט הזה. בסך הכל ה-Y כבר אינה מסובבת ראשים בישראל, אבל היא עדיין מקרינה ברחוב אווירה של סטטוס אליטיסטי.

פנים הרכב

הכניסה לרכב מתבצעת באמצעות זיהוי אפליקציה בטלפון, או הצמדת כרטיס חכם לעמוד הגג, וזה גימיק טורדני, במיוחד כאשר הידיים תפוסות ובחוץ יורד גשם. המרחב בתא הנוסעים של ה-Y היה ונותר אחד הגדולים והיעילים ביותר בפלח, והוא מזכיר מעין קפסולה עתידנית. המושבים הקדמיים ממוקמים גבוה ביחס למכסה המנוע הנמוך, ומאפשרים תצפית מצוינת מבעד לשמשה הקדמית הפנורמית, אם כי עמודי הצד חוסמים את התצפית בזווית מסוימת. גם הזכוכית האחורית האופקית מגבילה את שדה הראייה ודורשת לנצל את מערכת המצלמות.

מרחב הראש מלפנים ומאחור נדיב גם לנוסעים גבוהים ואילו המושב האחורי מאפשר לשני מבוגרים, פלוס נספח רזה ביניהם, למתוח רגליים בחופשיות. תא המטען של ה-Y היוצאת היה הגדול בפלח, ובמכונית החדשה הוא אפילו גדול יותר. הוא מציע נפח כמעט לא הגיוני של 854 ליטר, שמעיד על תכנון הנדסי מתוחכם. קיפול מסעד המושב האחורי מתבצע כעת באמצעות מתג חשמלי בתא המטען. הוא מפנה נפח הטענה מסחרי של למעלה מ-2,000 ליטר.

התחושה בתא אוורירית ומוארת הודות למשטחי הזכוכית הגדולים בדלתות ולגג הזכוכית העצום. אלא שבישראל מוכת הטמפרטורות בועת הזכוכית גורמת להתלהטות מהירה של התא אפילו במזג אוויר מתון. קירור התא אחרי חנייה בשמש מאתגר לקצה את מערכת האקלים הקולנית והבינונית למדי בעוצמתה.

איכות הייצור והחומרים בתא שודרגה לעומת הדורות הקודמים, לא מעט בזכות המעבר למפעל בברלין. התחושה הכללית היא של רכב פרימיום, אם כי ריפוד המושבים עדיין סינתטי ואנחנו לא חסידים גדולים של עיטורי הבד המחוספסים שמכסים את לוח המחוונים. האבזור התקני שודרג וכולל כעת גם מסך מולטימדיה איכותי לטובת הרגעת הנוסעים מאחור, ומערכת קול איכותית מאוד.

הנדסת האנוש נטולת המתגים לא השתנתה משמעותית ביחס לדגם היוצא, והיא עדיין מקטבת דעות. מי שגדל עם סמארטפון ביד ומדבר בשפת גוגל ירגיש כאן במקומו הטבעי. אבל קהל בוגר ושמרני יותר יצטרך להיאבק כדי להסתגל.

נהגים שמעדיפים להתמקד בכביש ולא במסך, או זקוקים למשקפי קריאה כמו הח"מ, ימצאו את התפעול הבסיסי ב-Y טורדני.

מנוע וצריכת דלק

טסלה העלתה עד היום כ-7.2 מיליון מכוניות חשמליות על הכבישים, והניסיון הרב שצברה בולט במיוחד במערכת ההנעה, שהיא הטובה ביותר שנתקלנו בה עד היום ברכב חשמלי. גרסת ה"לונג ריינג'" כפולת המנועים, שבה נסענו, מייצרת כעת הספק של 514 כ"ס ומומנט של 50 קג"מ כמעט. הכוח הזה לא נמצא רק על הנייר, אלא מועבר לכל הגלגלים בצורה מרשימה. אפילו במצב התכנות ה"חסכוני", המעבר בין שיוט רגוע לתאוצה שמדביקה את הגב לכיסא מתבצע מיידית, בתגובה ללחץ קל של הנהג על הדוושה. המהירות נצברת בקצב מאתגר רישיון, ותחושת הכוח דרמטית ומהנה.

גם מערכת מיחזור האנרגיה בעת הבלימה היא אחת הטובות בשוק, והיא די מייתרת את השימוש בדוושת הבלם, למעט במקרי חירום.

הטווח המוצהר בין טעינות עומד על 586 ק"מ, אבל מי שישתמש באופן תכוף ברזרבות הכוח, יצלח עליות וישתמש במזגן בעוצמה גבוהה, שהיא כמעט ברירת מחדל בישראל, יגלה שהטווח האפקטיבי נע סביב 450-480 ק"מ. מכובד אבל לא פורץ דרך בפלח. הטעינה תומכת בקצב מרשים של עד 250 קילוואט.

על הכביש

בפרק הדינמי ה-Y החדשה מפתיעה לטובה. תחושת ההיגוי פחות מלאכותית ממה שאפשר לצפות מרכב ששוקל 2.14 טונות לפני נוסעים ומטען, וההגה כבד יחסית ומגיב מהר לפקודות. נטיית הגוף בפניות מורגשת, אבל אינה מוגזמת, ואחיזת הכביש טובה. נוחות הנסיעה על כבישים חלקים טובה אבל השיכוך די קשיח על שיבושים ישראליים עירוניים טיפוסיים במהירויות נמוכות.

מחיר

טסלה Y החדשה בתצורת טווח ארוך עם שני מנועים עולה כיום בישראל 291 אלף שקל. מי שיסתפק במנוע אחורי בלבד ישלם כ-272 אלף שקל, ויקבל טווח גדול יותר, אך גם ביצועים פחות מרגשים. בשני המקרים אלה מחירים גבוהים בעשרות אלפי שקלים מכמה וכמה מתחרים סינים ישירים, אם כי בהשוואה לדגמים חשמליים של מותגי פרימיום אירופיים זה עדיין מחיר אטרקטיבי.

על סמך ניסיון העבר לא נתפלא אם טסלה תשלוף באיזה שלב עוד הוזלות "אסטרטגיות", וכשזה יקרה, ה-Y תתפוס את מקומה הראוי בשוק. לא בזכות מאסק, אלא למרות.

חלק מהמתחרות

XPENG G6 AWD

257 אלף שקל עולה הגרסה כפולת המנועים של XPENG G6. שני מנועים בהספק משולב של 476 כ"ס מאיצים את הרכב ל־100 ב־4.1 שניות והטווח הוא עד 550 ק"מ.

XPENG G6 AWD / צילום: יח''צ

סרס M5 AWD

247 אלף שקל עולה הגרסה כפולת המנועים של סרס M5. שני מנועים בהספק משולב של 489 כ"ס מאיצים את הרכב למאה ב־4.5 שניות והטווח החשמלי 450 ק"מ.

סרס M5 AWD / צילום: יח''צ

עוד כתבות

יבקר הפעם רק במדינות המפרץ. נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ חוזר למזרח התיכון - וישראל כבר לא בראש סדרי העדיפויות

נשיא ארה"ב פותח את סבב ביקוריו במדינות האזור - ללא עצירה בישראל ● במוקד הביקור: ערב הסעודית, אם כי המלחמה בעזה מעמידה בספק את הסיכויים לנורמליזציה בינה לבין ישראל שטראמפ שואף לקדם ● האם הוא יקדם את מסדרון הסחר שיכול לשנות את פני המזרח התיכון, ואיך הסכם הגרעין עם איראן עלול להצית מרוץ חימוש אזורי

הפגנת חרדים / צילום: ap, Maya Hitij

אי-תעסוקת החרדים: כמה זה עולה לכלכלה הישראלית?

מה שהתחיל ככותרת על עלות אי־ההשתלבות החרדית בשוק העבודה, התלהט לכדי ויכוח על הדרך הנכונה לחשב אותה ● ניסיון ליישב בין העמדות העלה שהרבה תלוי בשאלה ששואלים ● וגם: האם הגיע הזמן לעדכן את התחזית לגבי האוכלוסייה החרדית?

ליאור שיף ואייל חיימדס, מייסדי Tripeldot / צילום: ap, Business Wire

שני ישראלים רכשו חברת משחקים ב-800 מיליון דולר

חברת המשחקים הבריטית טריפלדוט, בבעלות ליאור שיף ואייל חיימדס, רכשה את חטיבת המשחקים של חברת אפלובין האמריקאית ב-800 מיליון דולר ● העסקה תביא את טריפלדוט למעמד של אחת מחברות משחקי המובייל הפרטיות הגדולות בשוק

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

המתנה שקיבלו בבר מצווה סללה לאחים אסיא את הדרך להנפקת ענק בנאסד"ק

אחרי ניסיון מיזוג כושל, קשיי רגולציה, נפילות בשוק הקריפטו וסדרה של דחיות - איטורו, שהוקמה על ידי האחים יוני ורונן אסיא והייתה בין הראשונות לאפשר מסחר בקריפטו - תהפוך בימים הקרובים לחברה ציבורית ● המטרה: לאתגר את המערכת הבנקאית המסורתית ● ומה למדה איטורו מהעבודה לצד מי שבהמשך המציא את האת'ריום

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

המדינה שנחשבה תומכת של ישראל וכעת יוצאת נגדנו

שר החוץ ההולנדי הודיע במכתב רשמי לאחראית על יחסי החוץ של האיחוד האירופי כי הולנד תסרב לקדם את היחסים עם ישראל מעתה והלאה ותדרוש לדון אם היא נשארה מחויבת לעקרונות החוק הבינלאומי ● האיחוד הוא שותף הסחר הגדול ביותר של ישראל, עם סחר שנתי של יותר מ-50 מיליארד אירו

אליהו יוסיאן בפרסומת של מזגני טורנדו / צילום: צילום מסך

משרד הפרסום של טורנדו: "שגינו. הטעות נעשתה בתום לב"

לאחר שהבעלים של מזגני טורנדו הגן על הבחירה בהשתתפות אליהו יוסיאן ואמר כי לדעתו אין סיבה להוריד את הפרסומת מהאוויר, מנכ"ל קבוצת מקאן, שאחראית על הפרסומת, הודה שהבחירה הזו דווקא הייתה טעות

אילוסטרציה: Shutterstock

התחרות של המותגים היא על 6 שעות מדיה ביום. כך הם יוכלו לנצח

צפייה בטלוויזיה, גלישה ברשתות החברתיות ובאינטרנט לצד האזנה למוזיקה - כל אלה מתכנסים כיום לשש שעות בממוצע של צריכת מדיה, שבהן למפרסמים יש הזדמנות להגיע לכיס של הצרכנים ● הדוח השנתי של חברת הייעוץ דלויט מציע כיצד לעשות את זה

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

1.5 מיליון דולר לטיל שיוט: ישראל בדרך לעסקת ענק שעשויה לסייע בתקיפת איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשברקע תקיפה אפשרית באיראן, לגלובס נודע כי משרד הביטחון נמצא במשא־ומתן לרכישת טילי שיוט מתקדמים של לוקהיד מרטין ● טיל JASSM-ER נמצא בשימוש בצבאות ארה"ב ואוסטרליה, והוא מאפשר למטוסי קרב לתקוף מטרות בעומק שטח האויב, בלי להיכנס אליו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הרפורמה שלא מורגשת: מה קרה להבטחה לחסוך 6,000 שקל למשפחה?

קרוב לחצי שנה חלפה מאז שרפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" נכנסה לתוקף, אבל בינתיים המחירים כמעט בכל קטגוריה רק מטפסים ● במשרד הבריאות, אחד הגופים האמונים על התוכנית, נשמעים יותר מסויגים לגבי היעד: "אם יהיו השפעות על יוקר המחיה - מבורך"

ג'ונתן גריי / צילום: Reuters

חבר של ביל אקמן, האיש הטוב של עולם ההשקעות: הכירו את המיליארדר שמאחורי תרומת הענק

המיליארדר היהודי ג'ונתן גריי, נשיא חברת ההשקעות בלקסטון, עומד מאחורי תרומת העתק בהיקף 125 מיליון דולר לאוניברסיטת ת"א - הגדולה ביותר שקיבלה מעולם ● גריי הצטרף לבלקסטון כשהיה בן 22 בלבד, אחראי במידה גדולה להצלחתה ונחשב ל"איש הטוב" של קרנות ההון סיכון ● וגם: הקשר עם ביל אקמן ומה הוא חושב על מכסי טראמפ ● פרופיל

גם זה קרה פה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: שלומי יוסף

תיקון בשווקים? חלק מהמשקיעים הבינו, וחלק עדיין תופסים את הראש

מה אפשר ללמוד מפסק הדין של חניון הברזל ● בהסתדרות המורים העדיפו את הוותיקים על הצעירים ● והתשואות לא התרגשו מהטלטלה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רכב חשמלי בטעינה / צילום: Shutterstock

הערכות: צי הרכב הממשלתי לא יעבור לחשמל בשנה וחצי הקרובות

למרות החלטת הממשלה, כל מכרזי ההצטיידות שפורסמו מתחילת 2025 היו לרכבי בנזין או הייבריד ● קבוצת צ'רי חשפה החודש באירופה דגמים חדשים ● השנה צפוי לנחות בישראל מותג חדש של NIO, שמתומחר ב-150 אלף שקל ● ועוד חדשות מענף הרכב

חדר מיון בקליפורניה, ארה''ב / צילום: ap, Ashley Landis

כך הפכו חוליי מערכת הבריאות בארה"ב לשוק שמושך חברות ישראליות

ב־15 השנים האחרונות גילו סטארט־אפים ישראליים שיש להם יתרון בשוק שמנסה לפתור את חוליי מערכת הבריאות האמריקאית בעזרת ביג דאטה ● איך הם עושים את זה, והאם היתרון הזה הולך ונשחק?

אחרי צרפת: המדינה האירופית שצפויה להכיר במדינה פלסטינית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמהוהפעם: הארגון המסתורי שאמור לנהל את הסיוע ההומניטרי בעזה, הנזק שספגה נושאת המטוסים האמריקאית בים האדום ובלגיה תומכת בהכרה במדינה פלסטינית ● כותרות העיתונים בעולם

קריית אונו / צילום: Shutterstock, Alex Lerner

עסקת הענק של מקורות: במו"מ לרכישת משרדים ב-240 מיליון שקל

חברת מקורות נמצאת במגעים לרכישת שטח משרדים למטה חדש, בשטח כולל של 18,000-23,000 מ"ר ברוטו ● 3 שנים אחרי שהושלמה הרכישה: אקרו נדל"ן חתמה על הסכם אופציה למכירת קרקע במתחם מנדרין ● הוועדה המחוזית דרום אישרה הקמת שישה יישובים חדשים בדרום  ● חדשות השבוע בנדל"ן

הצי הימי של טורקיה בתרגיל / צילום: Reuters, Anadolu

המדינה שעוינת את ישראל מתחמשת גם בצוללת גרעינית

TSG חתמה על עסקה שמוערכת במיליוני שקלים עם חברה ביטחונית גדולה ● טורקיה ערכה תצוגת מוצרים ביטחוניים ומל"טים וגם רוצה לפתח צוללת גרעינית ● לוקהיד מרטין הציגה יכולות כיבוי אש אוטונומי עם מסוק בלקהוק ● וג'נרל דיינמיקס קיבל חוזה צוללות הענק עם צבא ארה"ב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

השופט בדימוס אשר קולה / צילום: ראובן קסטרו

השופט בדימוס אשר קולה, המזוהה עם הממשלה, נבחר לנציב תלונות הציבור על שופטים

קולה, ששימש כסגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת וישב בהרכב שזיכה את רומן זדורוב, הוא הנציב הראשון שלא כיהן כשופט בבית המשפט העליון ● מאז פרישתו הביע עמדות המזוהות עם הרפורמה המשפטית וקבע כי פיטורי היועמ"שית "זה לא קץ הדמוקרטיה" ● הוא נבחר ע"י ועדה שבשליטת הקואליציה ובהתאם לחוק אשר בג"ץ צפוי לדון ביולי בעתירות נגדו

האפיפיור החדש, ליאו ה-14, היום / צילום: ap, Alessandra Tarantino

האפיפיור החדש: הקרדינל האמריקני רוברט פרנסיס פרבוסט

האפיפיור החדש צפוי לצאת למרפסת מעל כיכר פטרוס ולהציג עצמו להמונים שממתינים במקום • שאגות שמחה ובכי: הקהל הגדול מתרגש מהבשורה בוותיקן • מותו של האפיפיור פרנציסקוס נכנס הוותיקן למצב חירום, ובמהלכו ביצע שורה של פעולות ופרוטוקולים – שעיקרם הוא בחירתו הטובה ביותר של האפיפיור החדש

השבוע בעולם / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Thomas Padilla, Shutterstock, רויטרס, goodgoodgood.com

פקיסטן מאיימת על הודו במלחמה גרעינית, ואיך למצוא ׳חיים מלאים׳ ב-8 חודשים

הימין גואה באירופה, אבל השמאל באוסטרליה והמרכז בקנדה גילו נוסחת ניצחון: אנטי טראמפ ● הצוללות שקוריאה רוצה למכור ב־24 מיליארד דולר ● שר ההגנה הפקיסטני אומר שהודו מתנהגת כמו נתניהו ומאיים במלחמה גרעינית ● דאג "מת לשרת" ● ארבעה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הראשון של טראמפ: מה כולל "ההסכם ההיסטורי" עם בריטניה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע היום על עסקת סחר ראשונה מאז שהכריז על "יום השחרור" ● העסקה, שנחתמה עם הממלכה המאוחדת כוללת יצוא חופשי של בקר, אתנול ומכונות ● אך למרות ההצהרות הרמות, לא מדובר בהסכם סחר מקיף