גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדלפות מהקבינט: מה מותר ומה אסור לראש הממשלה לאשר לפרסום?

העדות של רה"מ בנימין נתניהו בנושא ההדלפה לכאורה של עוזרו יונתן אוריך העלתה את השאלה: האם מותר לראש הממשלה להוציא מידע מהקבינט? ● המחוקק בהחלט שם בידיו את הסמכות הזו, אבל מעולם לא הגדיר מנגנון כיצד לעשות זאת ● וגם: האם ניתן להדליף מהדרגים הנמוכים כל הדרך למעלה? ● המשרוקית של גלובס

יאיר לפיד, יש עתיד ("בנימיני וגואטה", כאן ב’, 7.4.25) / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
יאיר לפיד, יש עתיד ("בנימיני וגואטה", כאן ב’, 7.4.25) / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

רגע חשוב בפרשת "קטארגייט" שעוד בעיצומה היה עדות ראש הממשלה בנימין נתניהו, במהלכה סיפר לחוקרים כי עוזרו יונתן אוריך הדליף מידע סודי "ברשות ובסמכות" של נתניהו, דבר חוקי לכאורה. מי שלא קיבל זאת היה ראש האופוזיציה יאיר לפיד: "אסור על־פי חוק להדליף מקבינטים", אמר, והתעקש שאיסור זה חל גם על ראש הממשלה. אז בדקנו: מה מותר לראש הממשלה לעשות עם מידע סודי?

המשרוקית | האם נתניהו לא ניסה כלל לדחות את העדות במשפטו?
המשרוקית | האם הכנסת אסרה על בג"ץ להתערב בפיטורי ראש השב"כ?

מה אומר החוק?

סודיות דיוני הקבינט קיבלה מענה לא סתם בחוק רגיל, אלא בחוק יסוד. ליתר דיוק, בסעיף 35 לחוק יסוד: הממשלה. סעיף קטן (א) קובע: "הדיונים וההחלטות של הממשלה ושל ועדות השרים בעניינים אלה הם סודיים, וגילוים ופרסומם אסור". הנושאים הקבועים הם "ביטחון המדינה" ו"יחסי החוץ של המדינה", ואליהם ניתן להוסיף עניינים אחרים שהממשלה מקבלת לגביהם החלטה נקודתית.

נראה, אם כן, שהצדק עם לפיד: מאחר שהקבינט הוא ועדת השרים לענייני ביטחון לאומי, שעניינה הוא חוץ וביטחון, ברור שעל החומרים משם חלה סודיות, ושאסור לפרסמם. למען הסר ספק, תקנון הממשלה אף אוסר לפרסם את מועדי כינוס הקבינט.

אבל כדאי להמשיך בקריאה, לסעיף קטן (ב): "הוראות סעיף קטן (א) לא יחולו על דברים שהממשלה או ראש הממשלה, או מי שהממשלה או ראש הממשלה הסמיכוהו לכך, התירו את פרסומם, או על דברים שפרסומם נדרש על־פי דין". קרי, לנתניהו כראש הממשלה מותר להחליט להוציא לפומבי מידע מהקבינט.

זה מעלה שאלות: האם ראש הממשלה יכול פשוט, מבלי להודיע לאף אחד מראש, למסור בנאום את התוכן של ישיבת קבינט שלמה? האם דרישה מאחד מעוזריו להעביר פריט מידע מסוים לגורם כזה או אחר מהווה "הסמכה" לפרסם? או שמא יש הליך לגבי בחירת התוכן המפורסם ואופן פרסומו?

בחוק היסוד אין תשובות, ואין חוקים רגילים בנושא. מה עם כוונת המחוקק? ניגשנו לפרוטוקולים של ועדת המשנה של הכנסת לחוקי יסוד, שדנה בחוק היסוד המקורי מ־1968. מה שעניין את הוועדה בסעיף זה, שלא שונה מאז, הוא האיזון בין הרצון לגדוע את ההרגל המגונה של שרים להדליף מישיבות הממשלה - לבין הצורך לשמור על חופש העיתונות. ההליך בו ראש הממשלה אמור להתיר חומר לפרסום לא נדון. גם הרעיון של מתן הסמכות בידיו של אדם בודד לא עלה לדיון, למרות שבהצעת החוק המקורית היא הייתה אמורה להיות רק בידי הממשלה במליאתה.

מה עם הסדרות אחרות?

אם אין הסדרה בחקיקה, אולי משהו התגבש בפסיקה? טרם: "העיסוק בסעיף הזה עד כה היה מהזווית ההפוכה", מסבירה ד"ר מורן קנדלשטיין־היינה, חוקרת במכון הישראלי לדמוקרטיה. "היה מדובר במקרים בהם עתרו כדי לדרוש פרסום, והממשלה התנגדה. לא היה עיסוק במקרה בו ראש הממשלה רוצה לשחרר חומר שאמור להיות סודי".

אז אין לנו חוק ברור, לא את כוונת המחוקק, וגם פסיקה אין. אולי משהו אחר? ד"ר קנדלשטיין־היינה הסבה את תשומת־לבנו לכך שבתקנון הממשלה פרק שלם מוקדש לסודיות, אך גם בו לא מפורט הליך. הפרק מסמיך את מזכיר הממשלה לפרסם חומרים הכלולים בסעיף 35, כשהנושאים המותרים לפרסום ייקבעו "לפי הנחיות של ראש הממשלה או של יושבי־ראש ועדות השרים או של שר אחר שקבע לכך ראש הממשלה". איך ראש הממשלה אמור להנחות? לא כתוב.

אז עם מה נשארנו? "כל סמכות צריכה להיות מופעלת בשים לב לעקרונות של המשטר החוקתי בישראל ובהתאם לכללי המשפט המינהלי", אומרת קנדלשטיין־היינה. "כמובן שלראש הממשלה אין כוח בלתי מוגבל. הפעלת הסמכות צריכה להיעשות בשים לב לתכלית העומדת ביסוד הסעיף. ההסדר נועד להבטיח שמירה על סודיותם של דיוני הממשלה והחלטותיה לשם הגנה על ביטחון המדינה ויחסי החוץ שלה. הערך שעומד ממול הוא זכות הציבור לדעת.

"אלא שהמקרה הזה מעורר קושי, כי לכאורה ההיתר לא נעשה מטעמי זכות הציבור לדעת, אלא - על־פי גורמים בלשכת ראש הממשלה - כדי לקדם את שחרור החטופים. השאלה היא מי קובע אם זה אכן נעשה לשם כך, האם אכן שחרור המידע יכול היה לקדם מטרה זו, ובעיקר האם אין נזק לביטחון המדינה כתוצאה מפרסום המידע.

"רצוי היה לעגן בכתובים מנגנון מסודר להתרת פרסומים, שיכלול, בין היתר, חובת היוועצות עם גורמים מקצועיים. ואולם גם תחת ההסדר הקיים, נראה כי כללי המשפט המינהלי יכולים לסייע, בין היתר בהיבט של המגבלות ההליכיות המתחייבות מקבלת החלטה מינהלית, לא כל שכן החלטה רגישה שכזו".

הדלפות לראש הממשלה

עד כאן על הדלפות "טופ־דאון", מראש הממשלה לגורמים אחרים. אבל האם יש דבר כזה הדלפות "בוטום־אפ", קרי מהדרגים הנמוכים לעליונים? שאלה זו עלתה בעקבות פרשת אלי פלדשטיין והנגד, כשהאחרון העביר לראשון מסמכי מודיעין מסווגים כדי שיעביר אותם לנתניהו. ח"כ משה סעדה טען כי הנגד רק נהג בהתאם למה שהומלץ בעבר: "השופט וינוגרד כותב, בדוח במלחמת לבנון השנייה, שאיש המודיעין, החובה שלו היא לא לארגון שלו, לא למפקד שלו, אלא לעם ישראל… ואם לא שומעים את ההתרעה שלו, הוא חייב להעביר את זה עד למעלה". מה וינוגרד אמר?

דוח הביניים של ועדת וינוגרד אכן טוען כי במקרי קיצון על איש המקצוע לא לקבל את הוראת הממונים עליו ולהעביר התרעה מודיעינית: "חובת הנאמנות העליונה של אנשי מקצוע היא למקצועם ולתפקידם, ולא למי שמופקד עליהם או לארגון בו הם משרתים… תמיד עדיף להתחיל בהתרעה ובדיון בתוך הארגון ובדרכים מקובלות. אולם כאשר ממונה או ארגון פועלים לדעתו של איש מקצוע בצורה שיש בה נזק ממשי, עליהם להתריע על כך… כאשר מדובר בנזק חמור העלול להיות מסוכן, חובתם של אנשי מקצוע להתריע בפני דרגים עליונים יותר".

מבלי להשתמש במילים המפורשות, הדוח התייחס למה שנקרא באמ"ן "חובת ההתרעה האישית". הרעיון הזה עלה בעיקר לאחר מלחמת יום הכיפורים, לאור פעולתו של סגן סימן־טוב בנימין. סגן בנימין היה קצין מודיעין בפיקוד דרום, שהתריע פעמיים לפני פרוץ המלחמה בפני קמ"ן הפיקוד שהממצאים שבידיו לא עולים בקנה אחד עם הערכת אמ"ן לפיה מצרים התכוננה לתרגיל צבאי. ההתרעות לא הופצו הלאה - והשאר היסטוריה.

סא"ל (מיל') דוד סימן־טוב, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי, סגן ראש המכון לחקר המתודולוגיה של המודיעין ושותף לכתיבת הספר "פרקליט השטן" על מחלקת הבקרה באמ"ן, מסביר: "כדי למנוע מצב בו לא נשמעות דעות שונות באגף המודיעין, היו כמה פתרונות. פתרון אחד הוא מחלקת הבקרה, שמטרתה הייתה לאתגר את הערכות אמ"ן ולהפרות את השיח. בפועל היא לא הצליחה כל־כך, ומעמדה ירד במהלך השנים. אפשר להסביר זאת, בין היתר, בכך שאם יש גוף שתופס את תפקידו להתנגד באופן עקבי להערכות אמ"ן, וכך הוא גם נתפס במערכת, הוא הופך בסופו של דבר לצפוי מראש, ולכן תרומתו מעטה".

ומה לגבי חובת ההתרעה האישית? זו מתירה לחייל לעקוף את מפקדיו אם הם מסרבים להתייחס להתרעותיו. האם זה ישים? "זה נוהל שנועד להילחם בחשיבת עדר, שזה דבר בסדר בפני עצמו", אומר סימן־טוב. "אבל יש בו גם משהו רומנטי. כמעט שלא עושים בו שימוש, וזה לא במקרה. שמעתי פעם את משה יעלון אומר שכראש אמ"ן הגיעו אליו אולי שני מכתבי התרעה בשנה. כלומר, בפועל זה פשוט לא עובד, ומעטים הקצינים שמאתגרים את המערכת באמצעות יצירת קשר ישיר עם ראש אמ"ן או עם מפקד 8200.

"זה נובע, בין היתר, מכך שחתירה תחת העקרונות ההיררכיים בארגון צבאי עלולה ליצור כאוס וחוסר אמון פנימי. לכאורה, הדרך הראשונה של קצין להביע עמדה שונה היא מול מפקדיו. אם הוא לא עושה כן, הוא מביע כלפיהם חוסר אמון ומביך אותם. מרבית הקצינים שרוצים להתקדם לא נוהגים באופן הזה, ולכן הנוהל הזה נותר נוהל ריק מתוכן".

והוא מעלה עוד עניין: "בהקשר להתרעה למלחמה, יש לשים לב שב־40 השנים האחרונות, מאז מלחמת לבנון הראשונה, ישראל היא זו שיוזמת את המלחמות ואת הסבבים בעזה. לכן השימוש בנוהל ההתרעה האישית באשר לפרוץ מלחמה לא היה רלוונטי".

עוד כתבות

הפגנת חרדים / צילום: ap, Maya Hitij

אי-תעסוקת החרדים: כמה זה עולה לכלכלה הישראלית?

מה שהתחיל ככותרת על עלות אי־ההשתלבות החרדית בשוק העבודה, התלהט לכדי ויכוח על הדרך הנכונה לחשב אותה ● ניסיון ליישב בין העמדות העלה שהרבה תלוי בשאלה ששואלים ● וגם: האם הגיע הזמן לעדכן את התחזית לגבי האוכלוסייה החרדית?

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

סטארט-אפ הבינה המלאכותית של אמנון שעשוע מגייס עוד 300 מיליון דולר

לא נמסרו פרטים לגבי זהותם של משקיעים חדשים או שווי החברה בגיוס החדש, ומהחברה לא נמסרה תגובה ● יחד עם הגיוס הנוכחי, מגיעים סך הגיוסים של AI21 ל- 637 מיליון דולר, כאשר הגיוס האחרון שנערך בנובמבר 2023 שיקף לחברה שווי של 1.4 מיליארד דולר, כך לפי PitchBook

תחנת דלק / צילום: Shutterstock

עובדי "דלק" השביתו את התחנות למשך שעתיים בדרישה לתוספת שכר

תחנות הדלק של קבוצת "דלק" הושבתו היום במשך שעתיים, במחאה על חוסר ההתקדמות במו"מ על השכר ● עובדי תחנות הדלק מרוויחים שכר מינימום, והם דורשים העלאה לעובדים הוותיקים ● על פי הוועד, תחנות הדלק של מרוויחות עשרות מיליוני שקלים בשנה ● בוועד מאיימים: "אם ההנהלה לא תבין את המסר הפעם הבאה תהיה ארוכה ומורגשת יותר"

הפקולטה. מחקר חדש: מנהלים שמפגינים חוסן משפרים את בריאות העובדים / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מגלה: מנהלים שמפגינים חוסן משפרים את בריאות העובדים

חוסן נפשי של מנהלים יכול לעבור לעובדים ולשפר את רווחתם ותפקודם ● מחקר חדש מעיד על ההשפעה החיובית של מי שמפגינים קור רוח ואופטימיות גם במצבי לחץ, ומדגיש את החשיבות של אורך הרוח כאסטרטגיה להעצמת הארגון כולו

אבישי קימלדורף, מנכ''ל חברת שיכון ובינוי נדל''ן / צילום: יח''צ

מתפקיד מהנדס עיר ועד לניהול אחת מחברות הנדל"ן הגדולות בישראל

מאז שהיה צעיר אבישי קימלדורף התעניין באמנות ואנימציה, וגם בצבא הוא קיבל את פרס מפקד 8200 ליצירתיות ● בחיים הבוגרים הוא תרגם את האהבה הזאת ללימודי אדריכלות ● תפקיד המנכ"ל בשיכון ובינוי נדל"ן, שאליו התמנה לפני חצי שנה, הוא הגלגול השני שלו בחברה: "רציתי להחזיר אותה למקום שאליו היא שייכת. יש אתגרים משמעותיים"

ג'ונתן גריי / צילום: Reuters

חבר של ביל אקמן, האיש הטוב של עולם ההשקעות: הכירו את המיליארדר שמאחורי תרומת הענק

המיליארדר היהודי ג'ונתן גריי, נשיא חברת ההשקעות בלקסטון, עומד מאחורי תרומת העתק בהיקף 125 מיליון דולר לאוניברסיטת ת"א - הגדולה ביותר שקיבלה מעולם ● גריי הצטרף לבלקסטון כשהיה בן 22 בלבד, אחראי במידה גדולה להצלחתה ונחשב ל"איש הטוב" של קרנות ההון סיכון ● וגם: הקשר עם ביל אקמן ומה הוא חושב על מכסי טראמפ ● פרופיל

מטוס לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

האיום החות'י: חברת התעופה החזקה הודיעה - לא חוזרת בינתיים לטוס לישראל

רשימת חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לטווחי זמן ארוכים מתארכת ● כעת גם לופטהנזה מודיעה על הארכה נוספת, מה שעלול להוביל חברות נוספות בעקבותיה ● גם ריינאייר הודיעה הערב על הארכה

קומפלקס City Atlantic בים המלח / צילום: 3Dblender

בהשקעה של 800 מיליון שקל: פרויקט הענק החדש בים המלח

​קבוצת ברקליס מקימה ליד חוף הפטריות בים המלח קומפלקס תיירות ענק שייקרא City Atlantic, ויתפרס על פני 110 אלף מ"ר ● השטח נרכש ב-2019, והפרויקט הוא חלק מתנופת הפיתוח באזור שבין עין בוקק לנווה זוהר ● ענקית הסייבר Tenable חנכה השבוע את משרדיה בבניין Landmark TLV, המנכ"ל "נתקע" בארה"ב לאחר שטיסתו בוטלה ● אירועים ומינויים

ביל גייטס / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ביל גייטס הודיע: יחלק את רוב הונו ויסגור את קרן הפילנתרופיה שלו ב-2045

יחד עם העובדה שהוא מתכוון לחלק את כל 200 מיליארד הדולר בקופת הקרן, גייטס יהיה אחראי על חלוקה של כ-300 מיליארד דולר עד שיגיע לגיל 89 ● "אנשים יגידו עליי הרבה דברים כשאמות, אבל אני נחוש בדעתי שהאמירה 'הוא מת עשיר' לא תהיה אחת מהם", כתב 

נראה כי התוכנית תימשך בפריפריה ובמעגל השני והשלישי לאזורי הביקוש / צילום: Shutterstock

הקרב על "דירה בהנחה": התוכנית תימשך, אבל ללא אזורי הביקוש

אחרי מחלוקת ממושכת, משרד הבינוי והשיכון קיבל את מבוקשו - והתוכנית הממשלתית לסבסוד מחירי הדירות תימשך ● בערים שבהן המחיר למ"ר גבוה מ־20 אלף שקל, נראה כי היא לא תתקיים ● עוד סוכם כי הממשלה תקדם "תוכנית להאצת ענף הנדל"ן" ב־3 מיליארד שקל ● ההחלטות הסופיות בעניין יתקבלו ביום חמישי הבא

מימין לשמאל: אוטו פון ביסמרק, ולדימיר פוטין והמלכה אליזבת' הראשונה / צילומים:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב; AP - Mikhail Klimentyev; ויקיפדיה

מיוון העתיקה ועד פוטין: מדינות חתרו זו תחת זו משחר ההיסטוריה

אליזבת' הראשונה מימנה בחשאי מורדים נגד ספרד וביסמרק שילם לעיתונאים כדי לשנות את דעת הקהל בצרפת: ההיסטוריונית ד"ר ג'יל קסטנר מגלה בספר חדש שפוטין לא המציא את מבצעי ההשפעה ● בראיון לגלובס היא מסבירה למה דמוקרטיות לא צריכות להיבהל אבל כן להגן על עצמן ● ואף מילה על קטאר

אליהו יוסיאן בפרסומת של מזגני טורנדו / צילום: צילום מסך

משרד הפרסום של טורנדו: "שגינו. הטעות נעשתה בתום לב"

לאחר שהבעלים של מזגני טורנדו הגן על הבחירה בהשתתפות אליהו יוסיאן ואמר כי לדעתו אין סיבה להוריד את הפרסומת מהאוויר, מנכ"ל קבוצת מקאן, שאחראית על הפרסומת, הודה שהבחירה הזו דווקא הייתה טעות

תמיר נמרודי. 580 ימים בשבי

תמיר נמרודי הוא החטוף הישראלי שיש חשש לחייו

ברויטרס דווח כי נשיא ארה"ב החליט לזנוח את הדרישה האמריקנית לנורמליזציה בין ישראל לסעודיה, במסגרת הסכמה אמריקנית לפרויקט גרעין סעודי ● בכיר ישראלי: יש חלון הזדמנויות של 9 ימים להגיע לעסקה ● קטאר קיבלה אור ירוק מארה"ב ותעביר כסף לממשלה בסוריה ● 59 חטופים - 580 ימים בשבי • עדכונים שוטפים  

הצי הימי של טורקיה בתרגיל / צילום: Reuters, Anadolu

המדינה שעוינת את ישראל מתחמשת גם בצוללת גרעינית

TSG חתמה על עסקה שמוערכת במיליוני שקלים עם חברה ביטחונית גדולה ● טורקיה ערכה תצוגת מוצרים ביטחוניים ומל"טים וגם רוצה לפתח צוללת גרעינית ● לוקהיד מרטין הציגה יכולות כיבוי אש אוטונומי עם מסוק בלקהוק ● וג'נרל דיינמיקס קיבל חוזה צוללות הענק עם צבא ארה"ב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

תחבורה ציבורית / צילום: Shutterstock, defotoberg

בעלות של מיליוני שקלים: משרד התחבורה מפקיע תחב"צ להילולה בהר מירון

משרד התחבורה מסיט רכבות ואוטובוסים לטובת מבצע ההילולה בהר מירון, שתתקיים בלילה שבין הימים חמישי ושישי בשבוע הבא ● בין היתר, תחנת כרמיאל תיסגר לשירות, ולא יופעלו רכבות בקו באר שבע-ת"א בין השעות 9:00-13:00 ● מדובר בהיערכות חריגה בהיקפה לעומת שנים קודמות

המנהיג העליון של קוריאה הצפונית, קים ג'ונג־און, בוחן את טנק צ'אונמה־2 / צילום: Reuters, KCNA

מעתיקה מישראל? קוריאה הצפונית חשפה טנק עם דמיון חריג למערכת של אלביט

בשבת האחרונה חשפו בפיונגיאנג תמונות של גרסת הטנק החדשה מתוצרתם, צ'אונמה־2, שפותח באופן מקומי ● בחינה עמוקה של התמונות שביצע צוות אתר "ארמי רקוגנישן" מצאה באחד מחלקיו של הטנק דמיון חריג למערכת "חץ דורבן" של אלביט ● הנדסה הפוכה מהווה שיטה נפוצה בשוק הביטחוני, במיוחד במדינות בעלות יכולות טכנולוגיות נמוכות

חדר מיון בקליפורניה, ארה''ב / צילום: ap, Ashley Landis

כך הפכו חוליי מערכת הבריאות בארה"ב לשוק שמושך חברות ישראליות

ב־15 השנים האחרונות גילו סטארט־אפים ישראליים שיש להם יתרון בשוק שמנסה לפתור את חוליי מערכת הבריאות האמריקאית בעזרת ביג דאטה ● איך הם עושים את זה, והאם היתרון הזה הולך ונשחק?

יונדאי סנטה פה הייבריד 2025 / צילום: יח''צ

הרכב הזה טוב וראוי מכל בחינה, למעט תג המחיר

הדור החדש של יונדאי סנטה פה מציג עיצוב נועז, שמהווה מחווה לשוק האמריקאי ● יש לו תא נוסעים איכותי ומרווח, יכולות דינמיות טובות ומנוע די חסכוני ● אבל המחיר דוחק את גבולות התדמית העממית של המותג ומציב אותו בתחרות קשה

התקווה של גנבי המכוניות / צילום: Shutterstock

גנבו להם את הג'יפ פעמיים והם לא לבד. הלילות הלבנים של תושבי פתח תקווה

בשנה וחצי האחרונות גנבי הרכבים רואים בפתח תקווה מוקד עלייה לרגל ● ארבע משכונותיה מככבות בצמרת טבלת הפריצות בישראל, ומספר המקרים בעיר זינק ב־57% ברבעון הראשון של 2025 ● הקרבה לכביש 5 והיצע המכוניות הרב והמגוון מושכים את החוליות השונות, שמגיעות עם מהלכים מתוכננים היטב ● גם עשרות מיליוני השקלים שהשקיעה העירייה לא הועילו ● למה זה קורה דווקא שם?

השבוע בעולם / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Thomas Padilla, Shutterstock, רויטרס, goodgoodgood.com

פקיסטן מאיימת על הודו במלחמה גרעינית, ואיך למצוא ׳חיים מלאים׳ ב-8 חודשים

הימין גואה באירופה, אבל השמאל באוסטרליה והמרכז בקנדה גילו נוסחת ניצחון: אנטי טראמפ ● הצוללות שקוריאה רוצה למכור ב־24 מיליארד דולר ● שר ההגנה הפקיסטני אומר שהודו מתנהגת כמו נתניהו ומאיים במלחמה גרעינית ● דאג "מת לשרת" ● ארבעה אירועים מהשבוע שהיה בעולם