גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עוד 23 אלף דירות בעשור: זו העיר המבוקשת ביותר בקרב משקיעי הנדל"ן

תוכנית מחיר למשתכן אולי לא הורידה מחירי הדירות, אך הכפילה ויותר את היצע הדירות להשכרה במקומות מסוימים ● נתוני הלמ"ס מצביעים על שינויים בערים המושכות משקיעים ומובילות בשכירות, אך למרות השינויים תל אביב עדיין מובילה ובפער

בנייני מגורים בשכונת פלורנטין, תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי
בנייני מגורים בשכונת פלורנטין, תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

תל אביב היא העיר המבוקשת ביותר על ידי משקיעי הנדל"ן: בין 2015 ל־2024 נוספו בעיר כמעט 23 אלף דירות להשכרה - כ־10% מכלל התוספת של הדירות להשכרה בכל המדינה, כך עולה מניתוח גלובס של נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) אודות דירות בשכירות ובבעלות.

המשקיע מכר דירה בב"ש וקנה בבני ברק: כמה שילם על דירת שני חדרים בעיר?
השם היסטורי, המחירים בשמיים: דירת ארבעה חדרים בפרויקט הזה בתל אביב עולה כבר 10 מיליון שקל

במקום השני בתוספת דירות להשכרה נמצאת ירושלים, ואילו אל המקום השלישי השתרבבה רמת גן, שהקדימה את חיפה, שנחשבה מאז ומתמיד לאחת משלוש הערים המבוקשות ע"י משקיעים.

עוד עולה מהניתוח כי במקומות מסוימים היצע הדירות להשכרה הוכפל והרבה יותר מזה, עקב מבצעי מחיר למשתכן שנערכו בהם.

השינוי: משקיעים צעירים ויורשי דירות

ב־2015, ערב תחילת ההגרלות של מחיר למשתכן, היו בישראל כ־630 אלף דירות מושכרות. בסוף שנה שעברה, מספרן עלה לכ־852 אלף - עלייה של כ־222 אלף במספר ו־35% בשיעור.

מדובר במספרים מרשימים, שכן באותו זמן נרשמה עלייה של 15% במספר הדירות שנרכשו למגורים - ל־2.1 מיליון כיום. כלומר, מדובר בעשור שחלק משמעותי מהדירות שנרכשו בו הוקצו למטרות השקעה.

נתונים אלה סותרים לכאורה את נתוני הכלכלן הראשי באוצר שמורים כי בתקופה זאת, מלאי הדירות שבידי המשקיעים דווקא פחת ב־32 אלף יחידות דיור, וכי הרכישות שלהן הצטמצמו במידה ניכרת, עקב העלאת מס הרכישה למשקיעים ב־40% לפחות (תלוי במדרגת המס).

אולם לכלכלן הראשי אין מידע אודות שני ציבורים חשובים של משקיעים: הראשונים הם יורשי דירות, והשניים, שבהם נעסוק, הם "משקיעים צעירים" שרוכשים דירות יחידות, אך בפועל אינם משתמשים בהן למגורים, אלא משכירים אותן ונותרים להתגורר בשכירות במקום אחר.

כמו כן, הכלכלן הראשי אינו כולל בחישוביו דירות שמוקמות במסגרת דיור להשכרה ארוכת טווח ודירות שמשוייכות לדיור הציבורי. כ־34 אלף דירות מושכרות לטווח הארוך ע"י חברות פרטיות במסגרות שונות - חוק עידוד השקעות הון, דירה להשכיר ובאופן פרטי. רובן הגדול נוסף למצבת הדירות להשכרה בעשור האחרון.

לעומת זאת הדיור הציבורי, שבמסגרתו מושכרות כיום כ־57 אלף דירות, סבל בעשור האחרון מירידת מלאי של 10,000 דירות.

לפיכך, ההערכה שלנו היא שחלק ניכר מהשינוי במספר הדירות להשכרה נובע מהמשקיעים הצעירים ומיורשי הדירות, כשבסופו של דבר גם משקיעים רגילים הוסיפו לרכוש דירות, אם כי כאמור, הם מכרו יותר משרכשו.

המובילות: תל אביב ממשיכה לעלות, חיפה בירידה

תל אביב היא היעד הטבעי למשקיעים בישראל, או ליתר דיוק - למשקיעים בעלי הון, שכן מחירי הדירות בעיר אינם מאפשרים לכל אחד לרכוש בה דירה.

מאז 2015 עלה מספר הדירות להשכרה בעיר ב־28%, מ־81 אלף ל־104 אלף בסוף 2024, דבר שהופך אותה לבירת המשקיעים הבלתי מעורערת של ישראל. 47% מהדירות בתל אביב הן דירות מושכרות.

במקום השני מצויה ירושלים שבה גדלה כמות הדירות המושכרות מאז 2015 ב־15.8 אלף דירות. בעיר יש כיום כ־79 אלף דירות מושכרות.

רמת גן הגיעה במפתיע למקום השלישי עם תוספת של 10,200 דירות להשכרה. בעיר יש כיום כ־28 אלף דירות מושכרות, כ־40% מכלל הדירות בעיר.

שתי ערים שצברו במשך השנים פופולריות בקרב משקיעים - חיפה ובאר שבע - ירדו בתוספת הדירות המושכרות בהן - במיוחד השנייה. חיפה הגיעה למקום הרביעי, עם תוספת של 8,900 דירות, ואילו באר שבע מצויה רק במקום התשיעי, עם תוספת של 4,900 דירות להשכרה מאז 2015. יתכן מאוד שמשקיעים הגיעו למסקנה ששתי הערים הגיעו לסוג של רוויה, ופחות מהם מחפשים בהן דירות.

לעומת זאת, בראשון לציון ובפתח תקווה (תוספת של 6,800 דירות בכל אחת), חריש (5,800) ונתניה (5,600), משקיעים רכשו דירות בכמות משמעותית. אל חריש עוד נחזור בהמשך, שכן מדובר בתופעה של ממש.

באופן פרדוקסלי, "המשקיעים הצעירים", שחלק משמעותי מהם הם רוכשי דירות במסגרת תוכניות הדיור הממשלתיות, סייעו להציל את שוק השכירות מעליות מחירים ניכרות, שכן על אף כשלון הממשלה בעיצוב תוכנית ורגולציה לענף הזה, עדיין היצע הדירות להשכרה גדל בתקופה הזו באופן משמעותי, מה שתרם מאוד לוויסות ומיתון העליות במחירי השכירות.

מחיר למשתכן: שינה את שוק השכירות באזורים מסוימים

כמה מבין הדירות שנמכרו במסגרת מחיר למשתכן הפכו לדירות להשכרה? אין בידינו מספר, שכן הדברים לא נבדקו, למעט סקר בודד שערך משרד השיכון לפני שלוש שנים, ממנו עלה כי 36% מרוכשי הדירות במסגרת מחיר למשתכן דאז השכירו אותן.

להערכתנו אוכלסו עד כה כ־60 אלף דירות שנמכרו במסגרת מחיר למשתכן, והמשמעות היא שכ־22 אלף מהן מושכרות; מדובר אמנם בכ־10% מהגידול במספר הדירות להשכרה, אך במקומות שונים שוק השכירות השתנה באופן קיצוני בעקבות כך, כפי שניתן לראות בדוגמה הבאה.

לראש העין נוספו מאז 2015 11.4 אלף יחידות דיור. באותה תקופה גדל מספר הדירות להשכרה בעיר ב־220% וכיום הוא מגיע ל־6,700 דירות. שכונת המגדלים החדשות בדרום מזרח העיר (שכונת האמנים, פרס נובל, פסגת טל) בולטות מאוד בנציגות שלהן בעיר, מבחינת דירות להשכרה. חלק משמעותי מהן נרכשו, ככל הנראה במסגרת מחיר למשתכן.

ראש העין. זינוק של 220% במספר הדירות להשכרה / צילום: Shutterstock

מדובר באחת מהדוגמאות הבולטות לעניין זה, אך היא לא היחידה. דוגמאות נוספות ניתן למצוא גם בטירת הכרמל, שם מספר הדירות להשכרה זינק ב־95% ל־3,600, כשחלק ניכר מהגידול נעוץ בשכונה הדרומית החדשה, נוף ים, שאף בה בוצעו הגרלות של מחיר למשתכן.

לעפולה נוספו 7,000 יחידות דיור מאז 2015, ו־1,200 להשכרה. מקום בולט במיוחד בדירות להשכרה הוא רובע יזרעאל, שמרגע הקמתו - באמצע העשור הקודם - משך משקיעים, כולל משקיעים צעירים, שרכשו דירות מוזלות במחיר למשתכן.

כ־38% מהדירות ברובע זה מושכרות, וכאן ניתן לציין, כי ההערכות המוקדמות היו גבוהות בהרבה, והחשש שליווה את הקמת הרובע היה שהוא יישלט לגמרי ע"י משקיעים ושוכרים, מה שעד כה לא מתגשם.

בקריית ביאליק קרה דבר מעניין, ונראה כי העיר "הותקפה" על ידי משקיעים שהסתערו עליה בעשור האחרון. לעיר נוספו כ־3,000 יחידות דיור וכ־3,200 יחידות דיור להשכרה, בעיקר לאזור הצפוני הוותיק צור שלום, אך גם לצפון החדש, שהוא שכונת אפק, שבה הוגרלו דירות רבות במסגרת מחיר למשתכן. כ־37% מהדירות בשכונה מושכרות.

בשוהם, עיר קטנה, התנהלו לפני כשמונה שנים מאבקים גדולים סביב ההגרלות של מחיר למשתכן, שכן בני מקום סברו כי עליהם לקבל יותר דירות ממה שהוקצו להם. בסופו של דבר, מ־2015 ועד סוף שנה שעברה נוספו לעיר יותר מ־900 דירות להשקעה, ו־55% מהדירות במתחם שבו הוגרלו הדירות החדשות, בדרום העיר, מושכרות.

באר יעקב היא מועצה שהוצפה בבנייה, ועד כה מספר הדירות שבה הוכפל ואף יותר מאז 2015 והיא מונה כיום 9,700 יחידות דיור, מתוכן 2,200 מושכרות. הבנייה הרבה, שחלק נכבד ממנה הוקצתה למחיר למשתכן, תרמה ליותר מהכפלת הדירות להשכרה שמצויות בעיר.

גם שוק השכירות של המועצה המקומית פרדסיה טולטל ממחיר למשתכן. המועצה כוללת בעיקר צמודי קרקע, למעט המתחם הצפוני שלה, שמכונה "ההרחבה", שכולל בתים בבנייה רוויה נמוכה (3־4 קומות), שהדירות שבו הוגרלו במסגרת התוכנית הממשלתית. התוצאה: 180 דירות ביישוב נוספו למעגל השכירות.

שלא במפתיע, ניתן לראות גם סימנים למגמה בדרום קריית אונו, שם כ־46% מהדירות באזור רחוב לוחמי האש מושכרות. אף הן השתתפו בהגרלות הדיור.

יוצאות הדופן: מה קרה בחריש, באזור ובנשר?

אולם כשבוחנים את המקומות שבלטו מבחינת הגידול היחסי של היצע הדירות להשכרה, עולה שלא את כל הגידול במספר הדירות המושכרת יש לייחס למחיר למשתכן, ויש מקומות שבהם התרחשו אירועים אחרים שדירבנו את העליות.

העיר החדשה חריש, מצויב במקום השביעי מבחינת תוספת דירות להשכרה. למעשה, מתוך 11,326 דירות שאוכלסו בה אחרי 2015, 5,830 מיועדות להשכרה וככלל - 52% מהדירות בעיר הן דירות מושכרות. במקרה זה ברור, כי הגם שהוגרלו בעיר דירות במחיר למשתכן - היא היוותה - לפחות בעשור החולף - יעד כבד למשקיעים.

המועצה המקומית אזור, ששם מספר הדירות השכורות עלה מ־172 ב־2015 ל־1,011 בשנה שעברה, היא יישוב שמצוי בלב גוש דן, אך מצליח להשאר "מתחת לרדאר" התקשורתי. אולם מהפך ההשכרה שעובר ביישוב מורה כי משקיעים מקדישים לו הרבה תשומת־לב.

"היישוב עובר מהפיכה של התחדשות עירונית, ומשקיעים מגלים בו עניין רב גם לפני התחלת הבנייה וגם אחרי", מסביר המתווך ניסן סיאנוב מסוכנות נדל"ן VIP, הפועל באזור. "דירות יד שנייה החליפו ידיים בשנים האחרונות, ובעלי דירות רבים מימשו את הדירות, בעיקר באזורים המיועדים לפינוי־בינוי ומכרו למשקיעים בעיקר דירות קטנות של שלושה חדרים במחירים שכיום נחשבים עדיין לסבירים, באזור 1.7־1.8 מיליון שקל באזור יצחק שדה ו־1.9־2.1 מיליון שקל באזור בן גוריון. שכר הדירה עליהן מגיע לרמה של 4,000 שקל בחודש. דירות חדשות עם שלושה חדרים כבר מצליחות להגיע לשכר דירה של כ־6,500 שקל בחודש".

מכאן שברור שהמשקיעים באזור בונים בעיקר על ההתחדשות העירונית, שכן התשואה אינה מרקיעה, אך עדיין נחשבת לסבירה בימים אלה.

בנשר הסיפור אחר לגמרי: לפני מספר שנים שווק בצפון מזרח היישוב, לאורך דרך בר יהודה, פרויקט במחירים זולים מאוד, שהצליחו למשוך אליו משקיעים, אך גם זוגות צעירים. על פי הלמ"ס, כמעט שליש מהדירות בפרויקט הזה מושכרות, והן מיתווספות לאזורי ההשקעה האהודים בעיר, שכונות בן דור וגבעת עמוס, שמצויות מתחת לטכניון, ושכמעט 50% מהדירות בהן מושכרות.

המקרים המפתיעים ביותר הם של מיתר בדרום (תוספת של 180 בתים) וכפר ורדים בצפון (תוספת של 150). מספר הבתים בכל אחד מהם הוכפל בשנים שנבדקו.

במיתר מדובר בצמיחה של שכונת כלניות והכניסה ליישוב, ושל היישוב הקהילתי כרמית, שנמצא מעברו המערבי של כביש 60, אך מבחינת הלמ"ס מדובר בתא סטטי סטי אחד עם מיתר. כפר ורדים התפשטה מערבה לשכונת הפרחים ולשכונה החדשה והמערבית אף יותר, שהמלחמה עיכבה את השלמתה. מתברר שמשקיעים, חלקם ככל הנראה תושבי היישובים, החליטו להתמודד על מכרזי רמ"י לרכישת מגרשים חדשים וזכו.

עוד כתבות

איור: גיל ג'יבלי

סעודיה מנסה להביא לירידה של מחירי הנפט. וזאת הסיבה

משיא של כ־90 דולר לחבית מחיר הנפט ירד בשליש לרמה שלא נראתה מאז שנת 2021 ● למה זה קרה? מי אחראי לכך? ומה המשמעויות לכיס שלנו, לכלכלה העולמית ולעוצמה של יצואניות הנפט במזרח התיכון ומעבר לו? ● נתון בשבוע

מימין לשמאל: אוטו פון ביסמרק, ולדימיר פוטין והמלכה אליזבת' הראשונה / צילומים:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב; AP - Mikhail Klimentyev; ויקיפדיה

מיוון העתיקה ועד פוטין: מדינות חתרו זו תחת זו משחר ההיסטוריה

אליזבת' הראשונה מימנה בחשאי מורדים נגד ספרד וביסמרק שילם לעיתונאים כדי לשנות את דעת הקהל בצרפת: ההיסטוריונית ד"ר ג'יל קסטנר מגלה בספר חדש שפוטין לא המציא את מבצעי ההשפעה ● בראיון לגלובס היא מסבירה למה דמוקרטיות לא צריכות להיבהל אבל כן להגן על עצמן ● ואף מילה על קטאר

נראה כי התוכנית תימשך בפריפריה ובמעגל השני והשלישי לאזורי הביקוש / צילום: Shutterstock

הקרב על "דירה בהנחה": התוכנית תימשך, אבל ללא אזורי הביקוש

אחרי מחלוקת ממושכת, משרד הבינוי והשיכון קיבל את מבוקשו - והתוכנית הממשלתית לסבסוד מחירי הדירות תימשך ● בערים שבהן המחיר למ"ר גבוה מ־20 אלף שקל, נראה כי היא לא תתקיים ● עוד סוכם כי הממשלה תקדם "תוכנית להאצת ענף הנדל"ן" ב־3 מיליארד שקל ● ההחלטות הסופיות בעניין יתקבלו ביום חמישי הבא

השבוע בעולם / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Thomas Padilla, Shutterstock, רויטרס, goodgoodgood.com

פקיסטן מאיימת על הודו במלחמה גרעינית, ואיך למצוא ׳חיים מלאים׳ ב-8 חודשים

הימין גואה באירופה, אבל השמאל באוסטרליה והמרכז בקנדה גילו נוסחת ניצחון: אנטי טראמפ ● הצוללות שקוריאה רוצה למכור ב־24 מיליארד דולר ● שר ההגנה הפקיסטני אומר שהודו מתנהגת כמו נתניהו ומאיים במלחמה גרעינית ● דאג "מת לשרת" ● ארבעה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הפרויקט בתמל 3006 של L.D.B GLOBAL, הרצליה / הדמיה: דוד בן חמו

18 דונם ביותר מ-200 מיליון שקל: עסקת הענק בהרצליה

חברת L.D.B GLOBAL רכשה 18 דונם של קרקע חקלאית ● בתוך פחות משנה נרכשו במקום קרקעות ביותר מחצי מיליארד שקל

אילוסטרציה: Shutterstock

התחרות של המותגים היא על 6 שעות מדיה ביום. כך הם יוכלו לנצח

צפייה בטלוויזיה, גלישה ברשתות החברתיות ובאינטרנט לצד האזנה למוזיקה - כל אלה מתכנסים כיום לשש שעות בממוצע של צריכת מדיה, שבהן למפרסמים יש הזדמנות להגיע לכיס של הצרכנים ● הדוח השנתי של חברת הייעוץ דלויט מציע כיצד לעשות את זה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הרפורמה שלא מורגשת: מה קרה להבטחה לחסוך 6,000 שקל למשפחה?

קרוב לחצי שנה חלפה מאז שרפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" נכנסה לתוקף, אבל בינתיים המחירים כמעט בכל קטגוריה רק מטפסים ● במשרד הבריאות, אחד הגופים האמונים על התוכנית, נשמעים יותר מסויגים לגבי היעד: "אם יהיו השפעות על יוקר המחיה - מבורך"

יבקר הפעם רק במדינות המפרץ. נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ חוזר למזרח התיכון - וישראל כבר לא בראש סדרי העדיפויות

נשיא ארה"ב פותח את סבב ביקוריו במדינות האזור - ללא עצירה בישראל ● במוקד הביקור: ערב הסעודית, אם כי המלחמה בעזה מעמידה בספק את הסיכויים לנורמליזציה בינה לבין ישראל שטראמפ שואף לקדם ● האם הוא יקדם את מסדרון הסחר שיכול לשנות את פני המזרח התיכון, ואיך הסכם הגרעין עם איראן עלול להצית מרוץ חימוש אזורי

קמפיין בזק / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

פרסומת ה-AI של בזק היא הזכורה ביותר השבוע, החתונה של הוט - האהובה ביותר

הפרסומת של הוט היא האהובה ביותר בפעם הרביעית, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● טורנדו מתברגת במקום השני בזכירות עם "טכנאי תוך יום", הפרסומת השנויה במחלוקת שבה מככב אליהו יוסיאן עלתה לאוויר לאחר ביצוע הסקר ● הפרסומות הזכורות והאהובות

תחנת דלק / צילום: Shutterstock

עובדי "דלק" השביתו את התחנות למשך שעתיים בדרישה לתוספת שכר

תחנות הדלק של קבוצת "דלק" הושבתו היום במשך שעתיים, במחאה על חוסר ההתקדמות במו"מ על השכר ● עובדי תחנות הדלק מרוויחים שכר מינימום, והם דורשים העלאה לעובדים הוותיקים ● על פי הוועד, תחנות הדלק של מרוויחות עשרות מיליוני שקלים בשנה ● בוועד מאיימים: "אם ההנהלה לא תבין את המסר הפעם הבאה תהיה ארוכה ומורגשת יותר"

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

1.5 מיליון דולר לטיל שיוט: ישראל בדרך לעסקת ענק שעשויה לסייע בתקיפת איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשברקע תקיפה אפשרית באיראן, לגלובס נודע כי משרד הביטחון נמצא במשא־ומתן לרכישת טילי שיוט מתקדמים של לוקהיד מרטין ● טיל JASSM-ER נמצא בשימוש בצבאות ארה"ב ואוסטרליה, והוא מאפשר למטוסי קרב לתקוף מטרות בעומק שטח האויב, בלי להיכנס אליו

קריית אונו / צילום: Shutterstock, Alex Lerner

עסקת הענק של מקורות: במו"מ לרכישת משרדים ב-240 מיליון שקל

חברת מקורות נמצאת במגעים לרכישת שטח משרדים למטה חדש, בשטח כולל של 18,000-23,000 מ"ר ברוטו ● 3 שנים אחרי שהושלמה הרכישה: אקרו נדל"ן חתמה על הסכם אופציה למכירת קרקע במתחם מנדרין ● הוועדה המחוזית דרום אישרה הקמת שישה יישובים חדשים בדרום  ● חדשות השבוע בנדל"ן

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

"יוכל לשמש לתקיפה באיראן": חשיפת גלובס מעוררת סערה בעולם

המשא ומתן בין ישראל לארה"ב על רכישת טילי שיוט מסוג JASSM, שנחשף בגלובס השבוע, מכה גלים בתקשורת העולמית ● רבים מכלי התקשורת בתחום התעשיות הביטחוניות הבליטו את יתרונותיהם של הטילים בתקיפת יעדים ארוכי־טווח, וציינו באופן ספציפי כי הם עשויים לשמש את ישראל לתקיפה באיראן

גם זה קרה פה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: שלומי יוסף

תיקון בשווקים? חלק מהמשקיעים הבינו, וחלק עדיין תופסים את הראש

מה אפשר ללמוד מפסק הדין של חניון הברזל ● בהסתדרות המורים העדיפו את הוותיקים על הצעירים ● והתשואות לא התרגשו מהטלטלה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

המתנה שקיבלו בבר מצווה סללה לאחים אסיא את הדרך להנפקת ענק בנאסד"ק

אחרי ניסיון מיזוג כושל, קשיי רגולציה, נפילות בשוק הקריפטו וסדרה של דחיות - איטורו, שהוקמה על ידי האחים יוני ורונן אסיא והייתה בין הראשונות לאפשר מסחר בקריפטו - תהפוך בימים הקרובים לחברה ציבורית ● המטרה: לאתגר את המערכת הבנקאית המסורתית ● ומה למדה איטורו מהעבודה לצד מי שבהמשך המציא את האת'ריום

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

המדינה שנחשבה תומכת של ישראל וכעת יוצאת נגדנו

שר החוץ ההולנדי הודיע במכתב רשמי לאחראית על יחסי החוץ של האיחוד האירופי כי הולנד תסרב לקדם את היחסים עם ישראל מעתה והלאה ותדרוש לדון אם היא נשארה מחויבת לעקרונות החוק הבינלאומי ● האיחוד הוא שותף הסחר הגדול ביותר של ישראל, עם סחר שנתי של יותר מ-50 מיליארד אירו

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ הביע תמיכה בהפחתת המכסים הנוכחיים על סין; המסחר בוול סטריט ננעל בירידות

טראמפ כתב ברשתות החברתיות כי מכס של 80% על סחורות סיניות "נראה נכון" לקראת שיחות סחר מרכזיות שצפויות להתקיים בסוף השבוע ● דאו ג'ונס נחלש ב-0.3%, S&P 500 איבד 0.1% והנאסד"ק נותר ללא שינוי ממשי ● ענקית הפארמה הישראלית טבע נחתכה ב-6.4%

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א ננעלה בעליות; המדדים המרכזיים עלו השבוע ב-4%

מדד ת"א 35 עלה ב-1% ● טבע בלטה בזינוק של כ-6% בעקבות המלצה של לידר באפסייד של 48% ● דלק עתה בעקבות המלצה של בנק אוף אמריקה על חברת הבת איתקה ● עליות בוול סטריט לאחר שטראמפ הודיע על הסכם סחר ראשון מאז תוכנית המכסים

רכב חשמלי בטעינה / צילום: Shutterstock

הערכות: צי הרכב הממשלתי לא יעבור לחשמל בשנה וחצי הקרובות

למרות החלטת הממשלה, כל מכרזי ההצטיידות שפורסמו מתחילת 2025 היו לרכבי בנזין או הייבריד ● קבוצת צ'רי חשפה החודש באירופה דגמים חדשים ● השנה צפוי לנחות בישראל מותג חדש של NIO, שמתומחר ב-150 אלף שקל ● ועוד חדשות מענף הרכב

חדר מיון בקליפורניה, ארה''ב / צילום: ap, Ashley Landis

כך הפכו חוליי מערכת הבריאות בארה"ב לשוק שמושך חברות ישראליות

ב־15 השנים האחרונות גילו סטארט־אפים ישראליים שיש להם יתרון בשוק שמנסה לפתור את חוליי מערכת הבריאות האמריקאית בעזרת ביג דאטה ● איך הם עושים את זה, והאם היתרון הזה הולך ונשחק?