גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איחור בלתי נתפס במסירת דירות מתגלגל לתביעת ענק

קבוצה של עולים מצרפת, שרכשו דירות בפרויקט בבת ים, תובעים מספר חברות נדל"ן ואת בעלי השליטה בקרן וולת'סטון, אשר לטענתם העמידה מימון לפרויקט ● וולת'סטון: "אין שחר לדברים" ● החברות הנתבעות: "העיכובים נגרמו בגלל דיירים סרבנים"

בת ים / צילום: Shutterstock
בת ים / צילום: Shutterstock

בדרך להסתבכות נוספת של בעלי קרן וולת'סטון? קבוצה של יהודים מצרפת, אשר חלקם עלו בשנים האחרונות לישראל, הגישו בחודש שעבר תביעה על כך שחברות הקשורות לבעלי השליטה בקרן הנדל"ן טרם מסרו לידיהם דירות שרכשו כבר לפני שמונה שנים בפרויקט בבת ים, ולא שילמו את הפיצוי המגיע להם כתוצאה מהעיכוב הדרמטי.

בכ־80 מיליון דולר: חברת התוכנה הישראלית רכשה שתי חברות בשבוע
זה הסכום שקיבל איש העסקים ממכירת חלקו בפרויקט היוקרתי בחיפה
מדריך | מיחזורי המשכנתא בשיא. כך תדעו אם זה מתאים גם לכם

מהתביעה עולות טענות לכאורה לתרמית ולשימוש בכספי הרוכשים שלא לצורך הפרויקט נגד חלק מבעלי וולת'סטון. אלה כוללים את איש שוק ההון ירון פיטארו ואת אחד ממייסדי סוכנות נטו פיננסים, אילן בן ישי. נתבע מרכזי נוסף הוא איש הנדל"ן מאור שמגר ואקנין, אשר לפי התביעה מחזיק בשרשור בחלק מהחברות הנתבעות.

לפי התביעה, קיים "חשש ממשי כי נושאי משרה (בחברות הנתבעות - ע.ג) עושים ועשו שימוש אסור בכספי התובעים ובכספים, אשר ניתנו כהלוואה למימון אשר מיועדים היו לביצוע והשלמת העבודות בפרויקט".

עוד נטען, כי פיטארו, בן ישי וואקנין "נהגו בערבוב" בין נכסי החברות לבין נכסיהם האישיים, "כשחלקם מצויים בניגוד אינטרסים עם הגורם המממן" - קרי, קרן וולת'סטון.

התביעה: הדירות לא נמסרו מאז 2019

התביעה מגוללת את סיפורם של שמונה אזרחי צרפת שרכשו שש דירות בבניין שעבר התחדשות עירונית במתכונת של תמ"א 38 (חיזוק) ברחוב הלפר בבת ים. העסקה התבצעה ב־2017 תמורת מחיר ממוצע של 2.3 מיליון שקל לדירה, והרוכשים אמורים היו לקבל לידיהם את הדירות ב־2019. העסקה בוצעה מול אשדן יזמות, וזו נמכרה בהמשך לחברת גשם בוטיק של ואקנין, אשר ניהלה בפועל את הפרויקט.

אלא, שהדירות לא נמסרו עד היום, ולדברי התובעים, לא ברור מתי יימסרו. נוסף לכך, חלק מהרוכשים קיבלו תשלומים על חשבון פיצויים בגין העיכוב במסירה, אך תשלומים אלה לא כללו לכאורה את הפיצוי הנדרש לפי חוק המכר (דירות) ופסקו כליל ב־2022. התביעה הוגשה אפוא על סכום של כ־2 מיליון שקל.

בתביעה מתואר כיצד הרוכשים מצרפת הופתעו לגלות במהלך ביקור בארץ כי באתר לא מתבצעת בנייה, ו"חמור מכך - שהוא נטוש וללא פועלים". עוד נטען כי "התברר שהפרויקט מנוהל באופן קלוקל ולא מקצועי, וחל עיכוב ניכר בביצוע העבודות".

החברות שהתנהלו מול הרוכשים סיפקו, לפי התביעה, תירוצים כגון בעיות בהתנהלות הקבלנים וקשיי מימון, אך הקפידה להרגיע את הרוכשים כי "העבודות מתקדמות ומצויות בישורת האחרונה". המציאות התגלתה לכאורה כשונה, והרוכשים "מצאו עצמם תלויים באוויר בחוסר ודאות תקופה ארוכה, והיד עוד נטויה".

בלב התביעה מתואר מבנה תאגידי סבוך של היזמים שמאחורי הפרויקט. השחקניות המרכזיות במבנה הזה הן חברות הנדל"ן אשדן יזמות ואלד פסגות (לשעבר גשם בוטיק), ולצידן חלק מבעליה של קרן וולת'סטון. "מדובר באחת מאותן הפרשיות המועטות במסגרתן הנתבעים כולם יחד חברו במטרה ליצור מכניקה מורכבת של 'קבוצת חברות' סרק, מתוך תקווה שווא שבבוא היום, מסך ההתאגדות יגן עליהם ממעשים הנפסדים והפסולים שביצעו באמצעות אותן החברות", כך לשון התביעה, שהוגשה על־ידי עורכי הדין אילון עישר ואמיל דגאייב ממשרד עישר סימון דסקל.

לפי הרוכשים, התאגידים המחזיקים באשדן יזמות ובאלד פסגות - אלד החדשה השבחה וניהול ואלד יזמות - גייסו מימון מקרנות וולת'סטון לביצוע פרויקטים, ובהם ככל הנראה הפרויקט בבת ים, ורשמו לא פחות מ־17 שיעבודים לטובת וולת'סטון. ההלוואות היקרות, כך נטען, הובילו לקשיי נזילות שפגעו בביצוע הפרויקט.

חקירה נגד הקרן בחשד להטעיית משקיעים

רשות ניירות ערך פתחה בינואר 2024 בחקירה נגד קרן וולת'סטון ובעלי השליטה בה - פיטארו, בן ישי ועידן כץ - בחשד שגייסו 800 מיליון שקל ללא תשקיף ותוך הטעיית משקיעים. הקרן, המתמחה בהשקעות אלטרנטיביות, הסתבכה בעקבות הכישלון שנחלו מספר פרויקטי נדל"ן, והפסדיה נאמדים בכ־350 מיליון שקל.

וולת'סטון גייסה כ־2,000 משקיעים והעניקה הלוואות משלימות להון עצמי (מזנין) לקבלנים, בעיקר בתחום ההתחדשות העירונית ומחיר למשתכן. רבים מהמשקיעים גויסו באמצעות סוכני נטו פיננסים, שבראשה עמדו בן ישי וכץ, ואשר פעילותה נמכרה באחרונה לסוכנות ארבע עונות של בית ההשקעות IBI.

תביעת הרוכשים מצרפת מכוונת גם אישית כלפי פיטארו ובן ישי מקרן וולת'סטון, המשמשים כדירקטורים בחלק מהחברות הנתבעות, כמו גם נגד ואקנין ודירקטור נוסף. בן ישי אף משמש כנושא משרה באשדן.

"הם היו אלה שהתוו את המדיניות של הנתבעות, ולמעשה היו הרוח החיה שפעלה בשמה ומעצם תפקידם, היו בעלי נגישות למוקדי הכוח והשפעה אצל הנתבעת, והשפיעו על הנעשה בה", נכתב בתביעה.

מכתב התביעה עולה כי החברות והעומדים בראשן יצרו לכאורה "ערבוביה מלאכותית בין הנתבעים השונים על־מנת להסוות את מעשיהם ו/או מחדליהם כלפי התובעים, ובפרט באופן ביצוע הפרויקט והסתרת מצבן הפיננסי והעובדה שהוא נעשה על־ידם באמצעות מימון של חברות הקשורות לחלק מן הנתבעים".

טרם הוגש כתב הגנה.

תגובות: "וולת'סטון אינה צד לתביעה"

מקרן וולת'סטון נמסר בתגובה: "וולת'סטון אינה צד לתביעה המדוברת, והניסיון לשרבב את שמה להליך הוא פסול מיסודו ונועד כדי לתפוס כותרות בתקשורת. אין שחר לדברים שנמסר לנו שמועלים בכתב התביעה ביחס לוולת'סטון ו/או למנהלי הקרן.

"וולת'סטון העמידה מימון לפרויקט לאחר קבלת מלוא האישורים הנדרשים והמצאת ביטחונות וערבויות, כמקובל. ההחלטות להעמיד את המימון התקבלו ללא כל מעורבות של פיטארו ובן ישי. וולת'סטון פעלה ותמשיך לפעול בנחישות כדי להשיא את ההחזרים והתשואות למשקיעיה, כולל ביחס לפרויקט המדובר".

מאשדן יזמות ובנייה נמסר: "כתב התביעה התקבל, והחברה בוחנת את תוכנו. העיכובים בפרויקט נגרמו, בין היתר, בשל דיירים סרבנים שמונעים את השלמת העבודות. החברה פועלת באחריות ותמשיך לעשות כל שביכולתה כדי להשלים את הפרויקט במהרה ולספק לדיירים מוצר איכותי וראוי".

עוד כתבות

תחבורה ציבורית / צילום: Shutterstock, defotoberg

בעלות של מיליוני שקלים: משרד התחבורה מפקיע תחב"צ להילולה בהר מירון

משרד התחבורה מסיט רכבות ואוטובוסים לטובת מבצע ההילולה בהר מירון, שתתקיים בלילה שבין הימים חמישי ושישי בשבוע הבא ● בין היתר, תחנת כרמיאל תיסגר לשירות, ולא יופעלו רכבות בקו באר שבע-ת"א בין השעות 9:00-13:00 ● מדובר בהיערכות חריגה בהיקפה לעומת שנים קודמות

קמפיין בזק / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

פרסומת ה-AI של בזק היא הזכורה ביותר השבוע, החתונה של הוט - האהובה ביותר

הפרסומת של הוט היא האהובה ביותר בפעם הרביעית, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● טורנדו מתברגת במקום השני בזכירות עם "טכנאי תוך יום", הפרסומת השנויה במחלוקת שבה מככב אליהו יוסיאן עלתה לאוויר לאחר ביצוע הסקר ● הפרסומות הזכורות והאהובות

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

"יוכל לשמש לתקיפה באיראן": חשיפת גלובס מעוררת סערה בעולם

המשא ומתן בין ישראל לארה"ב על רכישת טילי שיוט מסוג JASSM, שנחשף בגלובס השבוע, מכה גלים בתקשורת העולמית ● רבים מכלי התקשורת בתחום התעשיות הביטחוניות הבליטו את יתרונותיהם של הטילים בתקיפת יעדים ארוכי־טווח, וציינו באופן ספציפי כי הם עשויים לשמש את ישראל לתקיפה באיראן

המפעל של ארית תעשיות בשדרות / צילום: יח''צ

ותודה להודו: מה עומד מאחורי הזינוק של החברה הביטחונית בבורסת ת"א

דווקא לאחר שגייסה הון ממוסדיים בדיסקאונט של 8% על מחיר השוק, זינקה מניית יצרנית המרעומים ארית לשיא חדש ● בשוק מעריכים כי הסיבה היא העימות המתפתח בין פקיסטן להודו, שבה יש לחברה משדרות פעילות משמעותית ● גם לאלביט ותע"א פעילות נרחבת במדינה

ליאור שיף ואייל חיימדס, מייסדי Tripeldot / צילום: ap, Business Wire

שני ישראלים רכשו חברת משחקים ב-800 מיליון דולר

חברת המשחקים הבריטית טריפלדוט, בבעלות ליאור שיף ואייל חיימדס, רכשה את חטיבת המשחקים של חברת אפלובין האמריקאית ב-800 מיליון דולר ● העסקה תביא את טריפלדוט למעמד של אחת מחברות משחקי המובייל הפרטיות הגדולות בשוק

יונדאי סנטה פה הייבריד 2025 / צילום: יח''צ

הרכב הזה טוב וראוי מכל בחינה, למעט תג המחיר

הדור החדש של יונדאי סנטה פה מציג עיצוב נועז, שמהווה מחווה לשוק האמריקאי ● יש לו תא נוסעים איכותי ומרווח, יכולות דינמיות טובות ומנוע די חסכוני ● אבל המחיר דוחק את גבולות התדמית העממית של המותג ומציב אותו בתחרות קשה

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

המדינה שנחשבה תומכת של ישראל וכעת יוצאת נגדנו

שר החוץ ההולנדי הודיע במכתב רשמי לאחראית על יחסי החוץ של האיחוד האירופי כי הולנד תסרב לקדם את היחסים עם ישראל מעתה והלאה ותדרוש לדון אם היא נשארה מחויבת לעקרונות החוק הבינלאומי ● האיחוד הוא שותף הסחר הגדול ביותר של ישראל, עם סחר שנתי של יותר מ-50 מיליארד אירו

נראה כי התוכנית תימשך בפריפריה ובמעגל השני והשלישי לאזורי הביקוש / צילום: Shutterstock

הקרב על "דירה בהנחה": התוכנית תימשך, אבל ללא אזורי הביקוש

אחרי מחלוקת ממושכת, משרד הבינוי והשיכון קיבל את מבוקשו - והתוכנית הממשלתית לסבסוד מחירי הדירות תימשך ● בערים שבהן המחיר למ"ר גבוה מ־20 אלף שקל, נראה כי היא לא תתקיים ● עוד סוכם כי הממשלה תקדם "תוכנית להאצת ענף הנדל"ן" ב־3 מיליארד שקל ● ההחלטות הסופיות בעניין יתקבלו ביום חמישי הבא

חדר מיון בקליפורניה, ארה''ב / צילום: ap, Ashley Landis

כך הפכו חוליי מערכת הבריאות בארה"ב לשוק שמושך חברות ישראליות

ב־15 השנים האחרונות גילו סטארט־אפים ישראליים שיש להם יתרון בשוק שמנסה לפתור את חוליי מערכת הבריאות האמריקאית בעזרת ביג דאטה ● איך הם עושים את זה, והאם היתרון הזה הולך ונשחק?

אליהו יוסיאן בפרסומת של מזגני טורנדו / צילום: צילום מסך

משרד הפרסום של טורנדו: "שגינו. הטעות נעשתה בתום לב"

לאחר שהבעלים של מזגני טורנדו הגן על הבחירה בהשתתפות אליהו יוסיאן ואמר כי לדעתו אין סיבה להוריד את הפרסומת מהאוויר, מנכ"ל קבוצת מקאן, שאחראית על הפרסומת, הודה שהבחירה הזו דווקא הייתה טעות

איור: גיל ג'יבלי

סעודיה מנסה להביא לירידה של מחירי הנפט. וזאת הסיבה

משיא של כ־90 דולר לחבית מחיר הנפט ירד בשליש לרמה שלא נראתה מאז שנת 2021 ● למה זה קרה? מי אחראי לכך? ומה המשמעויות לכיס שלנו, לכלכלה העולמית ולעוצמה של יצואניות הנפט במזרח התיכון ומעבר לו? ● נתון בשבוע

גן החשמל בת''א / צילום: תמר מצפי

אחרי הכישלון: עיריית תל אביב מציבה רף מינימום גבוה ל"גן החשמל"

העירייה יוצאת בניסיון נוסף לשיווק הקרקעות להקמת כ-60 דירות ● קובעת רף של כ–102 מיליון שקל, למרות שההצעות הקודמות היו נמוכות בהרבה

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

1.5 מיליון דולר לטיל שיוט: ישראל בדרך לעסקת ענק שעשויה לסייע בתקיפת איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשברקע תקיפה אפשרית באיראן, לגלובס נודע כי משרד הביטחון נמצא במשא־ומתן לרכישת טילי שיוט מתקדמים של לוקהיד מרטין ● טיל JASSM-ER נמצא בשימוש בצבאות ארה"ב ואוסטרליה, והוא מאפשר למטוסי קרב לתקוף מטרות בעומק שטח האויב, בלי להיכנס אליו

דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה שחותמת עם טראמפ על הסכם סחר ראשון

על פי דיווח שפורסם בניו יורק טיימס, ברטיניה צפויה להיות המדינה הראשונה לחתום על הסכם סחר עם ארה"ב ● אמש פרסם טראמפ כי יקיים היום מסיבת עיתונאים במהלכה יכריז על הסכם סחר משמעותי, אך לא פירט באשר לזהות המדינה עמה נחתם ההסכם או בנוגע לתנאיו

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ הביע תמיכה בהפחתת המכסים הנוכחיים על סין; המסחר בוול סטריט ננעל בירידות

טראמפ כתב ברשתות החברתיות כי מכס של 80% על סחורות סיניות "נראה נכון" לקראת שיחות סחר מרכזיות שצפויות להתקיים בסוף השבוע ● דאו ג'ונס נחלש ב-0.3%, S&P 500 איבד 0.1% והנאסד"ק נותר ללא שינוי ממשי ● ענקית הפארמה הישראלית טבע נחתכה ב-6.4%

גיל לוריא, ראש תחום הטכנולוגיה בבית ההשקעות האמריקאי D.A. Davidson / צילום: DA Davidson

הישראלי שהפך לכוכב בשוק האמריקאי והוריד המלצה לאנבידיה כשכולם עוד הימרו עליה בגדול

בעידן שבו מניית אנבידיה הפכה לדת, גיל לוריא בחר להיות כופר ● בראיון לגלובס מספר ראש מחלקת מניות הטכנולוגיה ב–D.A. Davidson מדוע הוריד את דירוג כוכבת השבבים ל"ניטרלי" - עוד הרבה לפני המכסים של טראמפ, סוקר את התמורות בהשקעה בטכנולוגיה ומסביר מה ענקיות ההייטק צריכות לשנות בתקופה הנוכחית

Water Clinic / צילום: דבי סיני

טיפול מרגיע בבריכה ועגלת יין וגבינות: עשר דקות מתל אביב מצאנו שלווה מפתיעה

רכיבה על סוסים בשקיעה למצוק שמשקיף על הים, מתחם מופלא לוואטסו וטבילה בקרח ומיזם קולינרי שמגיש פיצה עם בוראטה ● ביקור בכפר שמריהו ורשפון ● חגית אברון תופרת יום

הצי הימי של טורקיה בתרגיל / צילום: Reuters, Anadolu

המדינה שעוינת את ישראל מתחמשת גם בצוללת גרעינית

TSG חתמה על עסקה שמוערכת במיליוני שקלים עם חברה ביטחונית גדולה ● טורקיה ערכה תצוגת מוצרים ביטחוניים ומל"טים וגם רוצה לפתח צוללת גרעינית ● לוקהיד מרטין הציגה יכולות כיבוי אש אוטונומי עם מסוק בלקהוק ● וג'נרל דיינמיקס קיבל חוזה צוללות הענק עם צבא ארה"ב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הפרויקט בתמל 3006 של L.D.B GLOBAL, הרצליה / הדמיה: דוד בן חמו

18 דונם ביותר מ-200 מיליון שקל: עסקת הענק בהרצליה

חברת L.D.B GLOBAL רכשה 18 דונם של קרקע חקלאית ● בתוך פחות משנה נרכשו במקום קרקעות ביותר מחצי מיליארד שקל

קריית אונו / צילום: Shutterstock, Alex Lerner

עסקת הענק של מקורות: במו"מ לרכישת משרדים ב-240 מיליון שקל

חברת מקורות נמצאת במגעים לרכישת שטח משרדים למטה חדש, בשטח כולל של 18,000-23,000 מ"ר ברוטו ● 3 שנים אחרי שהושלמה הרכישה: אקרו נדל"ן חתמה על הסכם אופציה למכירת קרקע במתחם מנדרין ● הוועדה המחוזית דרום אישרה הקמת שישה יישובים חדשים בדרום  ● חדשות השבוע בנדל"ן