גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחקר ישראלי בדק: מה מאפיין שיתופי פעולה מוצלחים בין רופאים יהודים וערבים

קבוצה של רופאים יהודים וערבים החלה עוד לפני 7 באוקטובר מחקר שבוחן 16 מיזמי שיתוף פעולה בעולם הרפואה ● תוצאותיו פורסמו לאחרונה בכתב העת היוקרתי New England Journal of Medicine, והוא כולל כמה המלצות ליום שאחרי המלחמה

שיתוף פעולה / אילוסטרציה: Shutterstock
שיתוף פעולה / אילוסטרציה: Shutterstock

בשבוע שהחל ב־7.10, ד"ר יסמין אבו פריחה הייתה הכוננית הבכירה במחלקתה בבית החולים סורוקה. היא יצאה לדרך תחת מטח טילים, ולא דמיינה מה תמצא במקום. חדר המיון הוצף במאות פצועים קשה ובמתים. "התחושה הייתה גם של שדה קרב וגם של הלם, לא ייאמן שזה קורה", אמרה בעבר.

בין הנופלים לחטופים: כך מוזיקה מביאה נחמה בשעות קושי
ענקית התרופות בשיתוף־פעולה ייחודי עם אוניברסיטת תל אביב

הכאוס של אותו יום לא באמת נעלם מאז, ובתוכו המשיכה קבוצה של רופאים יהודים וערבים מישראל, הגדה ואפילו רופא עזתי שמתגורר היום מחוץ לעזה, לקדם מחקר שהגיע החודש לפרסום בכתב העת New England Journal of Medicine. זה המחקר הראשון שעוסק בישראל ובפלסטינים בכתב העת הרפואי המוביל מתחילת המלחמה.

"המחקר סקר 16 תוכניות שיתוף פעולה בין ישראלים יהודים לבין פלסטינים מישראל, הגדה ועזה בעולם הרפואי", אומר אבנר הלפרין, עמית מחקר במרכז מזרח תיכון של הרווארד קנדי סקול ויו"ר מועצת המנהלים של אייקונטרול. "המטרה הייתה לבחון מה מאפיין תוכניות שיוצרות יותר אמון בין הצדדים".

אבו פריחה, רופאה מתמחה בטיפול נמרץ ב-BIDMC ועמיתת מחקר במרכז מזרח תיכון של הרווארד קנדי סקול, מודה ש"להביט במחקר הזה היום זה כמו להסתכל באור כוכבים שמגיע מעידן קדום ורחוק. מאז המלחמה היחסים, בהגדרה, פחות טובים, וכל הארגונים שהשתתפו במחקר צריכים להתמודד עם זה".

בכל זאת, לחוקרים יש גם המלצות ליום שאחרי. הם כמעט היחידים שמעיזים לדמיין אותו.

שלושה מפתחות ליצירת אמון

המחקר נולד ממפגש בין החוקרים בבית הספר למנהל עסקים בהרווארד, במסגרת The Middle East Initiative, מיזם שמטרתו לבצע מחקר שישפיע לטובה על מדינות האזור.

תחום הרפואה נתפס ככר פורה לשיתופי פעולה. "רופאים מקבלים הכשרה בניהול שיחות קשות, בדה־אסקלציה של קונפליקט", אומרת אבו פריחה. "יש למקצוע הזה בסיס ייחודי שמאפשר התמודדות עם מפגשים ותכנים קשים. לפי המחקר, גם פלסטינים שחוששים מנורמליזציה ביחסי עבודה עם ישראלים מחריגים את הרפואה, שנחשבת זכות אדם בסיסית".

שאלת המחקר הייתה איך מפיקים משיתופי הפעולה הרפואיים את המקסימום. החוקרים ניתחו 16 מיזמים, ובהם פרויקט רוזאנה, שבו בית החולים שיבא מכשיר צוותים רפואיים מהגדה המערבית לטיפול בהיריון בסיכון; אקסלרטור החדשנות הרפואית בכפר קאסם, פרויקט "שפת אם" בוואדי ערה, הכולל קבוצות תמיכה לנשים בהיריון ולאימהות; רופאים לזכויות אדם, ופרויקט "בדרך להחלמה", להסעת מטופלים מעזה לטיפול בישראל. באחרון רבים מהמשתתפים היו תושבי עוטף עזה וחלקם נרצחו או נחטפו ב־7.10.

ניתוח הפרויקטים נעשה באמצעות ראיונות ושאלונים הבוחנים את בניית האמון בין הצדדים, שמתבטאת בפחות חשש ופחד מהאחר, הבנה גדולה יותר את הפרספקטיבה של האחר, פחות רגשות שליליים לקראת ואחרי המפגש, שינוי הגדרות וקשרי חברות.

מה היה השיח שזיהיתם בפרויקטים האלה עד 6.10?
הלפרין: "לרוב נעשתה עבודה משותפת טובה, אף שהיו ויכוחים. זיהינו שלושה פרמטרים שעוזרים לבניית האמון. הראשון הוא שוויון. לדוגמה, בפרויקטים שבהם הגיעו רופאים מהגדה ללמוד מהרופאים הישראלים נוצר פחות שיח חיובי, לעומת פרויקטים שבהם הלמידה או העזרה הייתה הדדית".

אבו פריחה: "השוויון במסגרת הפרויקט פירק את הדינמיקה של הכוח בקונפליקט שהוא מטבעו א־סימטרי".

הלפרין: "הפרמטר השני היה כוונתיות, כלומר עד כמה המיזם התכוון ליצור שיח בין המגזרים והתרבויות. כאשר המיקוד היה ברפואה בלבד, נבנה פחות אמון מאשר במקרים שבהם השיחות והשיתוף היו חלק מהמיזם".

ד''ר יסמין אבו פריחה / צילום: בן קריג

הלפרין מציין שבחלק מהמקרים נאמר מראש לרופאים הפלסטינים לא לדבר על הסכסוך, והם יצאו עם בטן מלאה. לעומת זאת, בארגון רופאים לזכויות אדם, למשל, הוקדש זמן לפני ואחרי הטיפול בחולים לשיחה. המחקר הראה שההתייחסות המכוונת לדברים היא יותר אפקטיבית".

הפרמטר השלישי הוא אינטנסיביות. ככל שהתוכנית הייתה אינטנסיבית יותר, כך היא הייתה מועילה יותר". הלפרין מציין עוד שפרויקטים שעסקו בהיריון ובלידה הצליחו יותר מאשר תחומים אחרים. "כנראה יש עוצמה מיוחדת בחיבור סביב האימהות", הוא אומר.

ציינתם ששיחה פתוחה יוצרת קרבה גדולה יותר. אולם שיחות יכולות דווקא לחשוף פערים שאינם ניתנים לגישור.
הלפרין: "בסופו של דבר לא מדובר בקבוצת עבודה לפתרון הסכסוך. ראינו שהצדדים פתוחים להכיר את הקושי ואת הכאב זה של זה כשהם עוברים חוויה משותפת ומחברת. הגיעו אנשים עם מגוון דעות ועמדות פוליטיות, ובכל זאת השיחות היו מועילות".

אבו פריחה: "התוכניות הללו בנו אמון, אבל זה לא לכל אחד, ומי שזה לא מתאים לו עוזב. בעיקרון, היכן שהיה שיח כואב אנשים התקרבו, כמו בטיפול זוגי".

אבנר הלפרין / צילום: בילי וייס

יצאו שדים, אבל רוב המיזמים המשיכו

מתקפת 7.10 הגיעה אחרי שעבר כשליש מתקופת המחקר. "רוב המיזמים המשיכו", מפתיע הלפרין, "אם כי לא כולם. הפרויקטים עם ערביי ישראל ודאי המשיכו, וגם רוב המיזמים מהגדה. רופאים המשיכו להיכנס לישראל אפילו ב־8.10. פרויקטים להבאת מטופלים מעזה לישראל נעצרו, אבל חלק מהמטופלים עדיין מאושפזים בבתי החולים בארץ".

הוחלט להמשיך את המחקר למרות הכול. "במלחמה נפגעו משתתפים במחקר משני הצדדים", אומר הלפרין. "היו מי שפנו נגד התוכניות שבהם השתתפו בעקבות זאת, היו מקרים קשים של אנשים שהתבטאו ברשתות באופן שהכעיס אחרים, אבל הרוב רצו דווקא להמשיך ולעשות יותר".

אבו פריחה: "מי שלא מצליח לנהל שיחות כואבות, להציל חיים יחד וגם לזעוק נגד מעשים לא מוסריים לא מחזיק מעמד. יש נקודות עיוורות בנרטיבים. הייתי רוצה שיותר קולגות שלי יאמרו במפורש שלא מקובל לירות באמבולנסים ויהיו מוכנים לשמוע את הסיפורים של חבריי מעזה על מטופלים שלהם בבתי החולים שנהרגו בהפצצות. בעקבות המתחים הללו, הרבה מהמיזמים נתקלו בקשיים, כי יצאו שדים.

"קרה ששאלתי את עצמי מה בכלל עשינו פה, אבל כשכן מוכנים להכיר במציאות, זה מחזיק. יש רופאים ישראלים ששומרים על קשר עם רופאים מהגדה, בחברות ואמון ברמה שלא ראיתי בתחומי עבודה אחרים, וזאת למרות כל שבירת האמון מסביב".

וכשלא מצליחים לבנות אמון?
אבו פריחה: "אז היחסים הופכים להיות עסקיים נטו ומקצועיים נטו".

הלפרין: "ההערכה של כולנו היא שמתישהו תהיה הפסקת אש ארוכת טווח, ואז נהיה זקוקים לאמון שבנינו ולשיתוף הפעולה, בין היתר לבנייה מחדש של מערכת הבריאות בעזה".

זה בכלל אפשרי?
הלפרין: "התחושה כרגע היא שאין סיכוי ואין תקווה, אבל גם אין ברירה. ברור שמערכת הבריאות לבדה לא יכולה לפתור הכול. הפתרון צריך להגיע גם מההנהגה".

החוקרים גם נותנים המלצות להמשך: להגביר השקעה בשיתופי פעולה שיוצרים אמון על בסיס הקריטריונים שנמצאו במאמר, להטמיע את הפרויקטים הללו במיקומים אסטרטגיים, וגם כרפואה מרחוק במקומות שבהם אין נגישות, ולהקים מנהלת רב־תרבותית לבניית אמון באמצעות רפואה, שתתאם בין כל המיזמים.

עוד כתבות

מחנה אוהלים בח'אן יונס / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

ראש המיליציה העזתית: "אין מניעה מעימות עם חמאס וממלחמת אחים"

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הדיפ פייק מגיע לבית החולים: "זיוף חמור כחלק מקמפיין הונאה"

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם