גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המטבעות המפתיעים שמנצחים במלחמת הסחר, וחברות הענק שעלולות "לחטוף"

המכסים החדשים בארה"ב עשויים לשנות סדרי עולם בשוק המטבעות ולחזק את האירו על חשבון הדולר ● מטבעות קריפטו צפויים להרוויח מהשינויים הרגולטוריים בארה"ב, מהשקת אירו דיגיטלי ומאתגרי התשלומים באירופה ● מהן הזדמנויות ההשקעה התקדימיות, והיכן הסיכונים?

המכסים החדשים בארה''ב עשויים לשנות סדרי עולם בשוק המטבעות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
המכסים החדשים בארה''ב עשויים לשנות סדרי עולם בשוק המטבעות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הכותבים הם מנכ"ל ומנהלת בחברת הייעוץ Complex

מלחמת הסחר הגלובלית בשילוב עם גישה אגרסיבית לשינויי סדרי שלטון ורגולציה בארה"ב, יוצרות אי ודאות ותנודתיות עצומות בשווקים.

מוקדם להעריך מהן ההשפעות ארוכות הטווח על מעמדם הכלכלי של ארה"ב והדולר, למול התחזקות של כוחות אלטרנטיביים באירופה ובאסיה. אולם ניתן להצביע על ניצנים לשינויים דרמטיים בשוקי המטבעות, החל מהאירו ועד למטבעות הדיגיטליים והקריפטו.

"תמכרו": ההמלצה החריגה של בנק אוף אמריקה למשקיעים. ומי בכל זאת אופטימי?
ניתוח|כולם מפחדים ממיתון? כך תכינו את תיק ההשקעות שלכם

מלחמת הסחר וחוסר היציבות בהתנהלות השלטונית בארה"ב, הפכו את אירופה ל"חביבת המשקיעים" (או הפחות גרועה). כספים בהיקפים עצומים מוסטים מארה"ב לאירופה מה שדחף את האירו לעלייה חדה של כ-10% מתחילת השנה.

זו מגלמת גם ציפיות לצמיחה מוגברת ביבשת יחסית לארה"ב, בשל הסטת היקפי מסחר גלובלי אליה, ולאור תוכנית ההוצאות החדשה בגרמניה להשקעה בתשתיות ובביטחון, בגובה טריליון אירו, שאמורה ליצור מכפלות של פעילות כלכלית.

בראייה ארוכה יותר, להערכתנו השווקים מתמחרים גידול ארוך טווח משמעותי בשימוש באירו למסחר גלובלי בסחורות ושירותים, ובמוצרים ושירותים נלווים, כגון מימון סחר, ביטוח ועסקאות לגידור סיכונים. אלה צפויים להגדיל את הביקוש למטבע ואת התוצר הכלכלי האירופי, המניעים את ערכו.

אירו דיגיטלי כמכפיל כוח

בקצה התהליך ייתכן שינוי טקטוני - שנראה דמיוני עד לאחרונה - של התבססות האירו כמטבע הרזרבה העולמי, על חשבונו של הדולר האמריקאי, שבו מתבצע עיקר הסחר הגלובלי ובנקים מרכזיים מחזיקים בו יתרות נזילות.

כיום, הדולר מהווה כ-60% מיתרות הרזרבה העולמיות, בעוד האירו מהווה 20% בלבד. עלייה בשימוש באירו כמטבע רזרבה אפילו באחוזים בודדים, תדחוף לאירופה היקפי הון עצומים ותתדלק עלייה חדה נוספת בערכו.

דחיפה נוספת מכיוון מעניין לאירו, עשויה להתקבל מהפיכתו למטבע הדיגיטלי הראשון שיונפק על ידי בנק מרכזי בעולם המערבי.

הבנק המרכזי האירופי (ECB) מפתח בשנים האחרונות את האירו הדיגיטלי, וכעת מלחמת הסחר עשויה להוות זרז משמעותי להשקתו, לנוכח התלות של אירופה בחברות כרטיסי אשראי ותשלומים אמריקאיות.

מדינות אירופה תלויות כיום כמעט לחלוטין ב-ויזה ומסטרקארד, ובמידה פחותה באפליקציות Paypal ו-ApplePay, לביצוע תשלומים קמעונאיים ברחבי היבשת. כ-60% מתשלומי הצרכנים באירופה מבוצעים דרך תשתיות אלה, ורק לתשע מדינות יש מערכות תשלומים מקומיות עצמאיות (בדומה לישראל).

כתוצאה ממלחמת הסחר, אירופה חשה חשופה לסיכונים בשל תלות זו בארה"ב, דוגמת הטלת מכסים על שירותים אלה.

פיתוח תשתית תשלומים אירופית עצמאית לשימוש בכרטיסי חיוב ופריסתה בכל מדינות האיחוד, צפויים להיות הליך מורכב ויקר ואינו ישים בטווח הקצר, שבמהלכו מלחמת הסחר עלולה להגיע לשיא.

מנגד, הנפקת אירו דיגיטלי שיאפשר לצרכנים תשלום ישירות במטבע האיחוד באמצעות ארנקים דיגיטליים למול הבנק המרכזי, תהיה מהירה וישימה בהרבה וגם מתאימה לאופי התשלומים המיידיים באירופה, באמצעות כרטיסי דביט והעברות בנקאיות (להבדיל מכרטיסי אשראי בתשלום נדחה בישראל).

אירו דיגיטלי עשוי להוות מכפיל כוח עצום לשימוש כמטבע מוביל לצרכי מסחר גלובלי, מה שידחוף עוד את מעמדו כמטבע רזרבה.

אולם, המהלך כרוך בסיכונים, כגון סיכוני נזילות לבנקים האירופיים כתוצאה מיצירת קשר ישיר בין הבנק המרכזי לצרכנים, והפיכת האירו הדיגיטלי לחלופה לפיקדונות בנקאיים. להערכתנו, סיכונים אלה ניתנים לניהול, בין היתר באמצעות הגבלות על זהות הגורמים המורשים לפתוח ארנק דיגיטלי מול הבנק המרכזי, הגבלת היקפי ההחזקה בארנקים דיגיטליים ותשלום ריבית נמוכה על אירו דיגיטלי, שיהפוך אותו לחלופה נחותה ביחס לפיקדון בנקאי.

בראייה גלובלית, אירו דיגיטלי יהווה זרז משמעותי לפיתוח מטבעות דיגיטליים נוספים במדינות נוספות, ולשימושים נוספים בטכנולוגיית הבלוקצ'יין ובמטבעות קריפטו במערכות תשלומים מקומיות וגלובליות.

הקריפטו כמעט מיינסטרים

גם בארה"ב מקבלת תעשיית המטבעות הדיגיטליים דחיפה חזקה, שבניגוד לאירופה ממוקדת במטבעות קריפטו ומקורה ברגולציה מיטיבה, לצד הצהרות על הפיכת ארה"ב ל"מעצמת ביטקוין". כתוצאה, מטבעות הקריפטו שהודרו מהמערכת הבנקאית בארה"ב באמצעות רגולציה נוקשה במיוחד, עשויים להיכנס אליה כעת בדלת הראשית.

הנה, החודש כבר הודיע הבנק U.S. Bancorp שישיק מחדש את שירות המשמורת על נכסי קריפטו, בעקבות תיקון חקיקה שביצעה רשות ני"ע בארה"ב, שהפחית דרמטית את דרישות ההון בתחום. במקביל, בנקים מובילים גלובלית, כגון דויטשה בנק וסטנדרד צ'רטרד, בוחנים אפשרות להרחיב את פעילות הקריפטו בארה"ב.

תהליכים אלה עשויים להזניק את ערכם של מטבעות הקריפטו, ובראשם הביטקוין. לאחר שזינק לשיא של 108 אלף דולר בנובמבר האחרון וירד ל-80 אלף דולר, הביטקוין נמצא בשבועות האחרונים במגמת עלייה מחודשת, בניגוד למגמה בשווקים, ונושק שוב ל-100 אלף דולר. אם יושלמו אפילו רק חלק מהמהלכים שעל הפרק, זה עשוי להגדיל דרמטית את הביקוש ואת מחיר הביטקוין.

מטבעות יציבים בבנקים?

במקביל, מקודמת בקונגרס האמריקאי חקיקה להסדרת המטבעות היציבים (מטבעות דיגיטליים הצמודים למטבעות פיאט, בעיקר לדולר), שתאפשר לחברות המנפיקות אותם לקבל רישיונות בנקאיים.

המובילות שבהן, Circle ו-BitGo כבר נערכות לכך, לצד בורסת Coinbase. חלקן מעוניינות ברישיונות בנק מלאים, שיאפשרו קבלת פיקדונות והעמדת הלוואות.

לטעמנו, זוהי רעידת אדמה ברגולציה הבנקאית, שתציב סיכונים יציבותיים חדשים למערכת ולצרכנים, אך מנגד תכניס את מטבעות הקריפטו למיינסטרים הבנקאי ותאפשר למטבעות היציבים להפוך לאמצעי תשלום מהירים ומקובלים בארה"ב. לא בכדי, שווי שוק המטבעות היציבים מזנק לאחרונה והגיע לשיא של 234 מיליארד דולר.

בנוסף, מנפיקות המטבעות היציבים מייצרות חדשנות טכנולוגית באמצעות מערכות בלוקצ'יין בעלות יכולות סליקת כספים מהירות ומשופרות, שמאיימות על המעמד המסורתי של הבנקים ומערכות התשלומים. כך Circle השיקה מערכת תשלומים בינלאומית שנועדה לאפשר למוסדות פיננסיים וחברות טכנולוגיה לבצע תשלומים גלובליים בזמן אמת ובעלויות זניחות.

מגמות אלה, בשילוב עם התפתחות מטבעות דיגיטליים מטעם מדינות כאמצעי תשלום, עשויות ליצור אתגרים תחרותיים וטכנולוגיים עצומים לבנקים ובמיוחד למערכות תשתיות התשלומים המסורתיות של ויזה ומאסטרקארד, שעלולות להיפגע בקרוב חזיתית בהיקפי פעילותם ורווחיותם ולהביא לירידות במחירי מניותיהם בעתיד הקרוב.

הגורמים בטור זה עשויים להשקיע בני"ע או מכשירים המוזכרים בו. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה