גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נתונים חדשים מגלים: כמה מרוויחים המוסכים על התאונות שלנו

משרד התחבורה ורשות שוק ההון נקלעו לעימות בנוגע לטיפול במחירון חלקי החילוף לרכבים, הגבוה בעשרות אחוזים לפחות מול המחיר האמיתי ● בינתיים, מחקר שהוזמן ע"י חברות הביטוח מעריך את ההפסד השנתי שלנו ב־1.9 מיליארד שקל - הזורמים לכיס מוסכים וחברות

מוסך / אילוסטרציה: Shutterstock
מוסך / אילוסטרציה: Shutterstock

שמונה שנות עבודה ברשות שוק ההון עלולות לרדת לטמיון. זו התוצאה מכך ששרת התחבורה, מירי רגב, מסרבת לחתום על רפורמה בתחום חלקי החילוף לכלי הרכב, שרשות שוק ההון מקדמת מאז 2016. מטרת הרפורמה היא להוזיל את החלקים, ובעקבות כך גם את ביטוחי הרכב לצרכן הישראלי. הרפורמה הייתה אמורה לצאת לדרך במאי, אך שרת התחבורה הודיעה שהיא מסרבת לחתום על התקנות, ובכך היא למעשה ממסמסת אותה לגמרי.

עם מחיר של 120 אלף שקל: הסינים כובשים את ציי הרכב, וזו רק ההתחלה
החל מ-180 אלף שקל: האם הגיע הזמן להצטרף לטרנד החם של שוק הרכב?

אלא שהמחיר של הסירוב של רגב לחתום גבוה מאוד. על פי מסמך של חברת הייעוץ אסיאג, שהגיע לידי גלובס, המשמעות היא שהציבור הישראלי מפסיד בעקבות כך 1.9 מיליארד שקל בשנה בתשלומי דמי ביטוח יקרים מדי לחברות הביטוח. על פי ניתוח של חברת הייעוץ, שמתבסס על נתוני משרד התחבורה, בין השנים 2019 ל-2023 הפסידו בעלי פוליסות הביטוח המקיף לרכב לא פחות מ-7.6 מיליארד שקל, ובשוק מעריכים שבשנת 2024 היה מדובר ב-1.9 מיליארד שקל נוספים.

במסמך, שהוזמן עבור חברות הביטוח, ולכן צריך לקרוא אותו גם בזהירות מסוימת, מפרטים באסיאג בצורה ברורה את הסיבה: "פערי המחירים בין מחירון היבואן ובין מחיר השוק של החלפים", כמו למשל פגוש, פנס, מכנסה מנוע, דלתות ועוד.

מאז 2015 מחייב משרד התחבורה את שמאי הרכב להעריך את גובה הנזק שנגרם לכלי רכב בתאונת דרכים לפי מחיר יבואן, שהינו גבוה משמעותית מ"מחיר השוק" של חלק החילוף. המוסכים מקבלים הנחה של 60%־80% במחיר, אבל מגישים חשבונית יקרה (במחיר המחירון) לחברות הביטוח, שבתורן מגלגלות את העלות הנוספת כמובן לצרכן.

כל גורמי הממשלה בטוחים שהרפורמה נחוצה

באסיאג מציינים בעיה נוספת: "לניפוח עלות החלפים יש גם השפעה על כמות הרכבים שהוגדרו כ'אובדן להלכה' או 'אובדן גמור להלכה' (כלומר רכב שנגרם לו נזק של 50% ומעלה ומוגדר כ"טוטאל-לוס", נ' א')", וטוענים כי הרבה כלי רכב בישראל לא היו מגיעים למצב של טוטאל-לוס, "לו מחירי החלפים לא היו מנופחים... גם עובדה זו מונעת חיסכון מהצרכנים".

כלומר, לא מעט רכבים יורדים מהכביש ומחייבים קניית רכב חדש. את הנזק העקיף הזה, שמייקר גם הוא את הביטוח, קשה לכמת במספרים.

למעשה, גורמי הממשלה כולם בטוחים שהרפורמה נחוצה. דוח מבקר המדינה משנת 2022 מצטט "סמנכ"ל בכיר תנועה במשרד התחבורה בישיבת ועדת הכלכלה בכנסת באוקטובר 2017", שאמר כי "מחירוני החלפים הרשמיים אינם משקפים את העלות האמיתית של החלפים", וכי יש "הנחות לציי הרכב, לחברות ליסינג וכאלה שיכולות להגיע לאחוזים של 60%, 70% או עד 80%".

בדיקה של המבקר עצמו ל-144 חלקי חילוף העלתה כי מחירי החלפים לציבור גבוהים ברוב המקרים ב-50% מהמחיר שמשלמים עליהם בפועל. "ב-43% מהחלפים היה הפער גדול מ-100%. החלף מהיבואן הראשי יקר פי שניים ויותר מהחלף הזול ביותר מהיבוא האחר (יבוא מקביל, נ' א')".

גם רשות התחרות תומכת ברפורמה, ואף התקבלה החלטת ממשלה בנושא מייד לאחר הקמת הממשלה הנוכחית, אך רגב מתעלמת.

הטיעון של המוסכים והבעיה שעולה ממנו

שיחות שקיים גלובס עם בעלי מוסכים שונים מגיעות כולן לטענה דומה. הם מסכימים שהמחיר שבו הם קונים את חלקי החילוף נמוך משמעותית ממחיר המחירון, אך לדבריהם, "ראית מוסכניק עשיר? אנחנו חייבים לחשב את עלות העבודה בתוך עלות החלק, אחרת לא נשרוד ולא יהיו מוסכים".

אלא שהטיעון הזה בעייתי, שכן החשבוניות שמוציאים המוסכים ללקוחות (ושאותן אמורות לשלם חברות הביטוח) כבר כוללים בתוכם שלושה תשלומים שונים: תשלום על עבודה, על צבע ועל חלקי החילוף.

באיגוד המוסכים אף הצליחו לשכנע את רגב לתמוך בעמדתם, ובפוסט שלה בפייסבוק טענה השרה כי "חברות הביטוח מתמחרות חלפים ב-200% ממחירם האמיתי, כדי להצדיק פרמיות שערורייתיות".

גורם בשוק ציין בשיחה עם גלובס, כי "המוסכים בעצם לוקחים תשלום כפול על העבודה, גם בתשלום עצמו על העבודה וגם בתוך התשלום על החלק". מה שקורה בתחום לא מתקבל על הדעת. בכל תחום אחר, כמו שמאות נדל"ן או הערכת שווי חברות, השמאי לא יכול לתת הערכה גבוהה מהעלות בפועל. אם נפל לך טיל על הבית, השמאי לא יעריך את הבית במחיר גבוה יותר, כי יש הנחה על הבטון. הוא נותן שמאות אמיתית, אבל שמאי רכב בעצמם מודים שהעלות גבוהה מדי. לא הגיוני שמוסכים מקבלים רווח כפול, גם על עבודה וגם על חלק. הרבה מוסכים עושים הרבה מאוד כסף על הציבור".

גם מכתב שהוציא לובי 99 לשרה רגב לפני כשבועיים נותר עד עתה ללא מענה. בלובי כתבו לשרה, כי "כל עוד שמאי הרכב נדרשים להסתמך, לצורך עריכת שומת הנזק, על מחירים הנקבעים באופן חד-צדדי על ידי ספקי חלקי החילוף, נוצר תמריץ כלכלי מובהק לקביעת מחירים מנופחים, שאינם תואמים את רמות המחיר בפועל... שוק החלפים, אשר עומד על כ-10 מיליארד שקל בשנה, מהווה מקור לרווחיות עודפת עבור כלל החוליות בשרשרת האספקה - מהיבואן ועד למוסך".

לפני כחודש חשף גלובס, כי יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ דוד ביטן, מקדם חקיקה בכנסת במקום הרפורמה של רשות שוק ההון, ומאחורי הגב של הרשות. את ההחלטה לצאת למהלך הוא קיבל יחד עם רגב ושר הכלכלה ניר ברקת, בפגישה שנחשפה בגלובס. ככל הידוע, הצעת החוק תאסור על חברות ביטוח להחזיק במוסכים, מה שאמור להפחית התמריץ לניפוח המחיר.

"נבטיח שההטבה תתגלגל לצרכן הסופי"

רגב למעשה התהפכה בעמדתה. לפני שנה היא תמכה ברפורמה, ואמרה בחגיגיות כי "הרפורמה החדשה צפויה להביא להורדה משמעותית של המחירים המקובלים כיום בענף המוסכים, ותגביר את התחרות והשקיפות". היום היא כבר נשמעת אחרת, וטוענת בפייסבוק: "אנחנו עוצרים את חגיגת חברות הביטוח. אנחנו נעשה את זה נכון, מדויק ובאופן שיבטיח שההוזלה מתגלגלת לצרכן הסופי, ולא נשארת אצל חברות הביטוח. עלינו למנוע מחברות הביטוח להחזיק במישרין או בעקיפין בחברות יבוא של חלפים. מדובר בניגוד עניינים חמור שפוגע בצרכנים, ומייקר את התיקונים. הרפורמה הנוכחית, שעליה סירבתי לחתום, עלולה לייצר רווחים נוספים לחברות הביטוח, מבלי להבטיח בשום צורה שהוזלת החלפים תוביל גם להוזלת הביטוח לנהגים בישראל".

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

הצעת החוק צפויה להיות מוגשת באמצע מאי, וסביר שמשרד האוצר ינסה לגבות את רשות שוק ההון כאשר היא תגיע לוועדת השרים לחקיקה, שקובעת כיצד תצביע הקואליציה. "ככה זה כששרת התחבורה נכנעת לצרכים פוליטיים מול איגוד המוסכים, והציבור מפסיד הרבה מאוד כסף", סיכם גורם בשוק את המצב העגום.

ממשרד התחבורה נמסר: "המשרד אינו מעכב כלל את הרפורמה, ההיפך הוא הנכון. החתימה על הצו כפי שהובא לשרת התחבורה רגב תמשיך להעשיר את קופת חברות הביטוח על חשבון הציבור.

"יחד עם משרד הכלכלה בראשות השר ברקת ובשיתוף ועדת הכלכלה בראשות יו"ר הועדה חה"כ דוד ביטן, המשרד פועל במלוא המרץ לקידום אישורו המלא של חוק שירותי ומוצרי רכב (חוק המוסכים), בדגש על התקנות בחקיקת המשנה.

"הרפורמה בתחום השמאות היא חלק חשוב של החוק, שמטרתו היא הגברת התחרות, הבטחת שקיפות והוגנות, חיזוק מעמד הצרכן והוזלת הביטוח, הטיפולים והתיקונים לצרכן".

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

התחרות של המותגים היא על 6 שעות מדיה ביום. כך הם יוכלו לנצח

צפייה בטלוויזיה, גלישה ברשתות החברתיות ובאינטרנט לצד האזנה למוזיקה - כל אלה מתכנסים כיום לשש שעות בממוצע של צריכת מדיה, שבהן למפרסמים יש הזדמנות להגיע לכיס של הצרכנים ● הדוח השנתי של חברת הייעוץ דלויט מציע כיצד לעשות את זה

הפרויקט בתמל 3006 של L.D.B GLOBAL, הרצליה / הדמיה: דוד בן חמו

18 דונם ביותר מ-200 מיליון שקל: עסקת הענק בהרצליה

חברת L.D.B GLOBAL רכשה 18 דונם של קרקע חקלאית ● בתוך פחות משנה נרכשו במקום קרקעות ביותר מחצי מיליארד שקל

יונתן אוריך / צילום: ויקיפדיה

שינוי הגרסה של יונתן אוריך: קיבל כסף מקטאר - אבל עבור המונדיאל

אחרי שהכחיש קשר לכסף הקטארי, יועצו של נתניהו שינה גרסה • הוא אישר שעבד עם הקטארים, אך רק בתקופת המונדיאל - ולא בזמן המלחמה ובנושאים הקשורים לה • בית המשפט המחוזי האריך את מעצרו של אוריך: "החשד בעניינו התחזק" • במסגרת חקירת קטארגייט, המשטרה גם בוחנת חשד הנוגע לנושא ביטחוני • כל הפרטים

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ הביע תמיכה בהפחתת המכסים הנוכחיים על סין; המסחר בוול סטריט ננעל בירידות

טראמפ כתב ברשתות החברתיות כי מכס של 80% על סחורות סיניות "נראה נכון" לקראת שיחות סחר מרכזיות שצפויות להתקיים בסוף השבוע ● דאו ג'ונס נחלש ב-0.3%, S&P 500 איבד 0.1% והנאסד"ק נותר ללא שינוי ממשי ● ענקית הפארמה הישראלית טבע נחתכה ב-6.4%

המנהיג העליון של קוריאה הצפונית, קים ג'ונג־און, בוחן את טנק צ'אונמה־2 / צילום: Reuters, KCNA

מעתיקה מישראל? קוריאה הצפונית חשפה טנק עם דמיון חריג למערכת של אלביט

בשבת האחרונה חשפו בפיונגיאנג תמונות של גרסת הטנק החדשה מתוצרתם, צ'אונמה־2, שפותח באופן מקומי ● בחינה עמוקה של התמונות שביצע צוות אתר "ארמי רקוגנישן" מצאה באחד מחלקיו של הטנק דמיון חריג למערכת "חץ דורבן" של אלביט ● הנדסה הפוכה מהווה שיטה נפוצה בשוק הביטחוני, במיוחד במדינות בעלות יכולות טכנולוגיות נמוכות

מימין לשמאל: אוטו פון ביסמרק, ולדימיר פוטין והמלכה אליזבת' הראשונה / צילומים:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב; AP - Mikhail Klimentyev; ויקיפדיה

מיוון העתיקה ועד פוטין: מדינות חתרו זו תחת זו משחר ההיסטוריה

אליזבת' הראשונה מימנה בחשאי מורדים נגד ספרד וביסמרק שילם לעיתונאים כדי לשנות את דעת הקהל בצרפת: ההיסטוריונית ד"ר ג'יל קסטנר מגלה בספר חדש שפוטין לא המציא את מבצעי ההשפעה ● בראיון לגלובס היא מסבירה למה דמוקרטיות לא צריכות להיבהל אבל כן להגן על עצמן ● ואף מילה על קטאר

מטוס לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

האיום החות'י: חברת התעופה החזקה הודיעה - לא חוזרת בינתיים לטוס לישראל

רשימת חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לטווחי זמן ארוכים מתארכת ● כעת גם לופטהנזה מודיעה על הארכה נוספת, מה שעלול להוביל חברות נוספות בעקבותיה ● גם ריינאייר הודיעה הערב על הארכה

ביל גייטס / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ביל גייטס הודיע: יחלק את רוב הונו ויסגור את קרן הפילנתרופיה שלו ב-2045

יחד עם העובדה שהוא מתכוון לחלק את כל 200 מיליארד הדולר בקופת הקרן, גייטס יהיה אחראי על חלוקה של כ-300 מיליארד דולר עד שיגיע לגיל 89 ● "אנשים יגידו עליי הרבה דברים כשאמות, אבל אני נחוש בדעתי שהאמירה 'הוא מת עשיר' לא תהיה אחת מהם", כתב 

ג'ונתן גריי / צילום: Reuters

חבר של ביל אקמן, האיש הטוב של עולם ההשקעות: הכירו את המיליארדר שמאחורי תרומת הענק

המיליארדר היהודי ג'ונתן גריי, נשיא חברת ההשקעות בלקסטון, עומד מאחורי תרומת העתק בהיקף 125 מיליון דולר לאוניברסיטת ת"א - הגדולה ביותר שקיבלה מעולם ● גריי הצטרף לבלקסטון כשהיה בן 22 בלבד, אחראי במידה גדולה להצלחתה ונחשב ל"איש הטוב" של קרנות ההון סיכון ● וגם: הקשר עם ביל אקמן ומה הוא חושב על מכסי טראמפ ● פרופיל

Water Clinic / צילום: דבי סיני

טיפול מרגיע בבריכה ועגלת יין וגבינות: עשר דקות מתל אביב מצאנו שלווה מפתיעה

רכיבה על סוסים בשקיעה למצוק שמשקיף על הים, מתחם מופלא לוואטסו וטבילה בקרח ומיזם קולינרי שמגיש פיצה עם בוראטה ● ביקור בכפר שמריהו ורשפון ● חגית אברון תופרת יום

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

התחזית השלילית של S&P נשארת: "הצמיחה תתאושש אבל המצב הביטחוני מסכן את כלכלת ישראל"

החלטת הדירוג הניטרלית שפירסמה הפעם S&P מגיעה לאחר שתי הורדות דירוג רצופות שרשמה למדינה ● בחברת הדירוג כתבו כי ההחלטה להותיר את התחזית שלילית נובעת מהסיכונים הגיאו פוליטיים ● מדובר בהחלטה שתואמת את הקו שבו בחרו שתי החברות המתחרות מודי'ס ופיץ' בסבב הדירוג הנוכחי

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

1.5 מיליון דולר לטיל שיוט: ישראל בדרך לעסקת ענק שעשויה לסייע בתקיפת איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשברקע תקיפה אפשרית באיראן, לגלובס נודע כי משרד הביטחון נמצא במשא־ומתן לרכישת טילי שיוט מתקדמים של לוקהיד מרטין ● טיל JASSM-ER נמצא בשימוש בצבאות ארה"ב ואוסטרליה, והוא מאפשר למטוסי קרב לתקוף מטרות בעומק שטח האויב, בלי להיכנס אליו

יירוטים / צילום: Shutterstock, Shimon Gabai

בעקבות שיגור מתימן: אזעקות הופעלו במרכז, בשרון ובאזור ירושלים

אזעקות הופעלו במרכז ובירושלים, יורט טיל אחד על ידי מערכת חץ ● סמל ישי אליקים אורבך וסמ"ר ים פריד נפלו בדרום הרצועה ● שני קצינים ושני לוחמים נוספים נפצעו קשה ופונו לבית החולים, משפחותיהם עודכנו ● משפחתו של החטוף תמיר נמרודי: אין מידע חדש - הוא עודנו מוגדר כחי ● לבקשת טראמפ: שגריר ארה"ב בישראל הודיע על התנעת תהליך הזרמת הסיוע לעזה ● 59 חטופים - 581 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

רוני אשורי (מימין), שי כהן, רענן גבירצמן, אוולין לנדמן, קית' מורטון. הנהלת פרוטאנטקס / צילום: איל יצהר

החברה של יוצאי מלאנוקס מגייסת לפי שווי של יותר מחצי מיליארד דולר

פרוטאנטקס, שמנכ"ל אינטל העולמית נמצא בדירקטוריון שלה, מייצרת רכיב להוזלת עיבוד ה־AI ומגייסת כ־50 מיליון דולר לפי שווי של מעל ל־600 מיליון דולר ● אנבידיה במו"מ לרכישת מוצריה

קמפיין בזק / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

פרסומת ה-AI של בזק היא הזכורה ביותר השבוע, החתונה של הוט - האהובה ביותר

הפרסומת של הוט היא האהובה ביותר בפעם הרביעית, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● טורנדו מתברגת במקום השני בזכירות עם "טכנאי תוך יום", הפרסומת השנויה במחלוקת שבה מככב אליהו יוסיאן עלתה לאוויר לאחר ביצוע הסקר ● הפרסומות הזכורות והאהובות

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

"יוכל לשמש לתקיפה באיראן": חשיפת גלובס מעוררת סערה בעולם

המשא ומתן בין ישראל לארה"ב על רכישת טילי שיוט מסוג JASSM, שנחשף בגלובס השבוע, מכה גלים בתקשורת העולמית ● רבים מכלי התקשורת בתחום התעשיות הביטחוניות הבליטו את יתרונותיהם של הטילים בתקיפת יעדים ארוכי־טווח, וציינו באופן ספציפי כי הם עשויים לשמש את ישראל לתקיפה באיראן

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

המתנה שקיבלו בבר מצווה סללה לאחים אסיא את הדרך להנפקת ענק בנאסד"ק

אחרי ניסיון מיזוג כושל, קשיי רגולציה, נפילות בשוק הקריפטו וסדרה של דחיות - איטורו, שהוקמה על ידי האחים יוני ורונן אסיא והייתה בין הראשונות לאפשר מסחר בקריפטו - תהפוך בימים הקרובים לחברה ציבורית ● המטרה: לאתגר את המערכת הבנקאית המסורתית ● ומה למדה איטורו מהעבודה לצד מי שבהמשך המציא את האת'ריום

אליהו יוסיאן בפרסומת של מזגני טורנדו / צילום: צילום מסך

משרד הפרסום של טורנדו: "שגינו. הטעות נעשתה בתום לב"

לאחר שהבעלים של מזגני טורנדו הגן על הבחירה בהשתתפות אליהו יוסיאן ואמר כי לדעתו אין סיבה להוריד את הפרסומת מהאוויר, מנכ"ל קבוצת מקאן, שאחראית על הפרסומת, הודה שהבחירה הזו דווקא הייתה טעות

האפיפיור החדש, ליאו ה-14, היום / צילום: ap, Alessandra Tarantino

האפיפיור החדש: הקרדינל האמריקני רוברט פרנסיס פרבוסט

האפיפיור החדש צפוי לצאת למרפסת מעל כיכר פטרוס ולהציג עצמו להמונים שממתינים במקום • שאגות שמחה ובכי: הקהל הגדול מתרגש מהבשורה בוותיקן • מותו של האפיפיור פרנציסקוס נכנס הוותיקן למצב חירום, ובמהלכו ביצע שורה של פעולות ופרוטוקולים – שעיקרם הוא בחירתו הטובה ביותר של האפיפיור החדש

קומפלקס City Atlantic בים המלח / צילום: 3Dblender

בהשקעה של 800 מיליון שקל: פרויקט הענק החדש בים המלח

​קבוצת ברקליס מקימה ליד חוף הפטריות בים המלח קומפלקס תיירות ענק שייקרא City Atlantic, ויתפרס על פני 110 אלף מ"ר ● השטח נרכש ב-2019, והפרויקט הוא חלק מתנופת הפיתוח באזור שבין עין בוקק לנווה זוהר ● ענקית הסייבר Tenable חנכה השבוע את משרדיה בבניין Landmark TLV, המנכ"ל "נתקע" בארה"ב לאחר שטיסתו בוטלה ● אירועים ומינויים