ראש השב"כ רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג
ראש השב"כ רונן בר הודיע כי יפרוש מתפקידו ב-15 ביוני. "כמי שעומד בראש הארגון, לקחתי אחריות - ועתה, בערב המסמל זיכרון, גבורה והקרבה, בחרתי להודיע על מימושה והחלטתי לסיים את תפקידי כראש שירות הביטחון הכללי", מסר בר.
● רונן בר: "הובהר לי שככל שיתקיים משבר חוקתי, עליי לציית לראש הממשלה ולא לבג"ץ"
● פרשנות | לאחר תצהיר רונן בר ולאור הודעתו על פרישה קרובה - הדילמה של בג"ץ
● מגן הדמוקרטיה? כך התפתח תפקיד השב"כ לשמור על סדרי המשטר
הודעתו של בר נמסרה בצל התצהירים המנוגדים שהוגשו על-ידו ועל-ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו במסגרת העתירות נגד פיטוריו. בשבוע שעבר בר הגיש לבג"ץ תצהיר נוקב, שבו האשים את ראש הממשלה כי פיטר אותו מטעמים לא עניינים, ולאחר שסירב להיות נאמן לו ולבקשותיו. נתניהו הגיש אמש (א') תצהיר מטעמו, שבו טען כי בר משקר בתצהירו, הדגיש את אחריותו של ראש השב"כ לאירועי ה-7 באוקטובר וטען כי אין לו אמון בו.
"על כולנו להרכין ראש"
בר נשׂא דברים באירוע לזכרם של חללי השב"כ הערב (ב') במטה השב"כ. "אהבתי ונאמנותי למדינה הן הבסיס לכל החלטה שקיבלתי בחיי המקצועיים. כך גם הערב", אמר.
בר התייחס לאחריותו לטבח ה-7 באוקטובר ואמר: "אחרי שנים בהרבה חזיתות, בלילה אחד, בחזית הדרום, נפלו השמיים. כל המערכות קרסו. גם השב"כ כשל במתן התרעה".
בר הוסיף כי "נוכח גודל האירוע, כולנו - אלה שבחרו בשירות הציבור ובהגנה על ביטחון המדינה כמשימת חיינו, ונכשלנו במתן שמיכת ביטחון באותו יום - צריכים להרכין ראש בצניעות למול הנרצחים, ההרוגים, הפצועים, החטופים והמשפחות - ולפעול בהתאם. כולם".
"מימוש האחריות הלכה למעשה הוא חלק בלתי נפרד מהדוגמה האישית וממורשת מנהיגות, ואין לנו לגיטימציה להובלה בלעדיה", הוסיף בר. "זהו ארגון שלתפקודו התקין יש חשיבות שלא תסולא בפז לביטחון המדינה ולדמוקרטיה הישראלית".
בר הביע תקווה שבית המשפט העליון ייתן פסק דין עקרוני בעתירות נגד פיטוריו. לדבריו, "בחודש האחרון נאבקתי על כך, והשבוע הושלמה הנחת כלל התשתית הנדרשת בפני בית הדין הגבוהה לצדק, ואני מקווה כי פסק הדין שיינתן יבטיח שהשב"כ יישמר ככזה, לאורך זמן וללא מורא.
"נדרשת הבהרה באשר להגנות המוסדיות שיאפשרו לכל ראש שירות למלא את תפקידו, בכפיפות למדיניות הממשלה, לטובת הציבור, באופן עצמאי ונטול לחצים, ובכך - לשרטט את הקו הברור שמבחין בין אמון לנאמנות. הדיון בבית המשפט אינו עוסק בענייני האישי אלא בעצמאותם של ראשי השב"כ הבאים, וכמובן שאני נכון להתייצב לכל הליך שיידרש על-ידי בית המשפט לטובת כך גם בהמשך".
מה יעשה בג"ץ?
משמעות הודעתו של בר היא שבג"ץ יצטרך להחליט אם להכריע בשמונה העתירות שהוגשו נגד פיטוריו. התפטרותו לא מונעת מתן פסק דין, אך היא מציבה דילמה.
אפשרות אחת היא שהשופטים יחליטו שלא לדון בעתירה נוכח הזמן הקצר שנותר עד לסיום תפקידו של בר בעוד חודש וחצי, ויותירו עד אז את צו הביניים המונע את פיטוריו.
אפשרות אחרת היא שבג"ץ ייתן פסק דין עקרוני באשר ליחסים בין ראש השב"כ לדרג המדינה והצורך בשרטוט גבולות ההתערבות של הדרג המדיני. זאת נוכח הטענות הקשות שנפרסו בתצהירו של בר, לפיו הוא נדרש לנאמנות אישית לנתניהו.
ההערכה היא שבג"ץ לא יכריע בגרסאות הסותרות בין התצהירים שהוגשו על-ידי בר ונתניהו, אך הוא עשוי להידרש לסוגיה העקרונית נוכח חשיבותה להמשך תפקודו של שירות הביטחון הכללי.
בג"ץ צפוי לקבוע דיון נוסף או לקבל את עמדת הצדדים בנוגע להמשך ההליך.