גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שני הענקים שהניעו יחד את בום הבינה המלאכותית מתרחקים זה מזה

המנכ"לים של OpenAI ומיקרוסופט, סם אלטמן וסאטיה נאדלה, עזרו זה לזה להפוך לשחקנים רבי־עוצמה בתחום הבינה המלאכותית הגנרטיבית, אך כעת, הם מתכוננים לעתיד עצמאי

סאטיה נאדלה וסם אלטמן / צילומים: AP(Eric Risberg)
סאטיה נאדלה וסם אלטמן / צילומים: AP(Eric Risberg)

סם אלטמן אמר פעם של-OpenAI ולמיקרוסופט יש את "השותפות הטובה ביותר בטֵק". כעת, נישואי-עמק הסיליקון שלהם עלו על שרטון.

ההנחיה על שימוש ב־AI שיכולה לסבך ארגונים בקנס של מיליונים
מהפכת הרובוטים האנושיים עוד בחיתוליה, אבל השמות הגדולים כבר מתחממים על הקווים

מיקרוסופט הזינה את צמיחת סטארט-אפ הבינה המלאכותית בשש השנים האחרונות, עם מימון במיליארדי דולרים, ועזרה ל-ChatGPT של OpenAI לצבור יותר מ-500 מיליון משתמשים שבועיים. OpenAI, מצדה, העצימה כלי בינה מלאכותית גנרטיביים מתקדמים עבור ענקית הטכנולוגיה, ועזרה למחיר המניה שלה לשלש את עצמו.

מערכת היחסים הזו נעשתה מתוחה. על־פי אנשים המכירים אותה, המנכ"לים חלוקים יותר ויותר בדעותיהם בנוגע לכוח המחשוב שמספקת מיקרוסופט ל-OpenAI, בנוגע לגישה שמאפשר הסטארט-אפ לענקית הטכנולוגיה למודלים שלו, ובשאלה האם מערכות הבינה המלאכותית של החברה בראשות אלטמן ישיגו בקרוב אינטליגנציה אנושית. מנכ"ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה, גם קבע בראש סדר העדיפויות את הגברת המכירות ואת השימוש ב-Copilot, יריבתה של ChatGPT. נוסף על כך, הוא שכר בשנה שעברה מתחרה של אלטמן, שפצח במאמץ סודי לבנות מודלים עבור מיקרוסופט, שיצמצמו את תלותה ב-OpenAI.

בעת שהם מכינים את החברות שלהם לעתיד עצמאי, לשניהם יש עדיין כוח עצום זה כנגד זה, ברגע הקריטי הזה במרוץ הבינה המלאכותית העולמי.

ביכולתה של מיקרוסופט לבלום בפועל את מאמציה של OpenAI להתארגן מחדש כחברה עצמאית למטרות רווח, כך על־פי מקורות המעורים בנושא. OpenAI עלולה להפסיד עשרות מיליארדי דולרים אם השינוי לא יתרחש עד סוף השנה. עד כה מיקרוסופט לא איימה לעשות זאת, אמר מקור המעורה בנושא.

בינתיים, דירקטוריון OpenAI יכול להפעיל סעיף בחוזה של החברה, המונע ממיקרוסופט גישה לטכנולוגיה המתקדמת ביותר שלה, לדברי מקורות המעורים בנושא. גורמים ב-OpenAI העלו את האפשרות לעשות זאת במהלך השנה האחרונה, אמרו כמה מן המקורות.

מפגש מקרי

השותפות בין נאדלה לאלטמן התפתחה לאחר פגישה מקרית בקיץ 2018 בחדר מדרגות באסיפה השנתית של בנק ההשקעות Allen & Co. בסאן ואלי, איידהו. אלטמן ייסד את OpenAI כמעבדת מחקר ללא מטרות רווח שלוש שנים קודם לכן, במטרה ליצור בינה מלאכותית כללית, או AGI - בינה מלאכותית שיכולותיה עוקפות את היכולת האנושית.

בשיחה בת חמש דקות, אמר אלטמן לנאדלה שהסטארט-אפ שלו, OpenAI, שהיה אז עדיין ללא מטרות רווח, "הולך לגייס הרבה כסף", כך סיפר אלטמן ל"ג'ורנל" בשנת 2023. הם הסכימו לשמור על קשר.

שנה לאחר המפגש הזה, מיקרוסופט השקיעה ב-OpenAI מיליארד דולר.

ההשקעה העניקה למיקרוסופט גישה בלעדית לטכנולוגיה של OpenAI, ומיקרוסופט הפכה לספקית הענן הבלעדית של OpenAI. אך OpenAI הייתה זו שבנתה את המוצר הראשון, שהפך בנובמבר 2022 ללהיט שובר-הקופות של בום הבינה המלאכותית הגנרטיבית, עם ChatGPT.

ChatGPT, עם יכולתו העוצמתית לייצר משפטים חדשים ולענות על שאלות, אילץ את ענקיות עמק הסיליקון, כמו אלפאבית ומטא, לשנות את תוכניות המוצרים שלהן. השותפות עם OpenAI הפכה את מיקרוסופט מחברת טכנולוגיה מזדקנת, לאחת ממובילות בום הבינה המלאכותית המודרנית, ולזמן קצר, לחברה בעלת השווי הגבוה ביותר בעולם.

ברגעים הקרובים ביותר של מערכת היחסים ביניהם, לא היה זה יוצא דופן שנאדלה ישלח לאלטמן הודעות טקסט חמש או שש פעמים ברציפות, ואלטמן נהג להשיב לו באותו אופן.

כאשר עובדים משני הצדדים הגיעו למבוי סתום, אלטמן זירז לעתים קרובות את העניינים, לעתים על־ידי פרסום צילומי מסך של שיחתו עם נאדלה ישירות לפלטפורמת ה-Slack של OpenAI, אמרו מקורות המעורים בנושא.

מיקרוסופט השקיעה 10 מיליארד דולר נוספים בתחילת 2023 - עסקה שאפשרה ל-OpenAI לשכור מרכזי נתונים ממיקרוסופט לצורך אימון המודלים החדשים שלה. מאוחר יותר באותה שנה, כאשר אלטמן נדחק לזמן קצר מ-OpenAI על־ידי חברי הדירקטוריון, נאדלה הציע להעסיק אותו.

בתוך OpenAI, אפיזודה זו הפכה מוכרת בשם "השיבוש". עבור נאדלה, היה זה סימן לכך שהחברה זקוקה לפוליסת ביטוח כנגד אלטמן ו-OpenAI.

גיוס שנוי במחלוקת

ללא ידיעתו של אלטמן, נאדלה ביקש לגייס את מוסטפה סולימן, אחד משלושת המייסדים השותפים של DeepMind של גוגל. מנכ"ל מיקרוסופט חיזר אחריו בסדרת פגישות, לרבות בדאבוס, שוויץ, בתחילת 2024, שם נאדלה גם השתתף בפאנל יחד עם אלטמן.

מיקרוסופט שילמה 650 מיליון דולר כדי להעסיק את סולימן ואת עמיתיו בסטארט-אפ Inflection. סולימן החל לעבוד על בניית מודל שפה גדול במטרה להתחרות במה שהייתה אז הטכנולוגיה המתקדמת ביותר של OpenAI ששוחררה לציבור, GPT-4, כך אמרו מקורות המעורים בנושא.

ההתחלה של הפרויקט הייתה קשה. אימון מוקדם הראה שבניית מודל דומה לזה של OpenAI תהיה קשה מהצפוי, מה שהוביל את מיקרוסופט להרחיב את הסתמכותה על OpenAI, לדברי מקורות המעורים בנושא.

באחת הפגישות על שיתוף קניין רוחני, סולימן צעק על עורכי הדין של OpenAI מול בכירים ב-OpenAI, כולל מי שהייתה אז מנהלת הטכנולוגיה מירה מוראטי, אמרו מקורות המכירים את התקרית.

סולימן לא השיב לבקשות לתגובה.

אחד מו הנושאים המרכזיים שגרמו מתח בין הצדדים היה פיתוח מודלים בעלי אינטליגנציה דמוית אדם על־ידי OpenAI. הסכם החברות מעניק לדירקטוריון OpenAI את הסמכות לשנות את מערכת היחסים שלה עם מיקרוסופט, לאחר שהסטארט-אפ יצליח לבנות מודלים בעלי בינה הדומה לבינה אנושית (humanlike intelligence). אלטמן אמר שהוא בטוח שצוותו יוכל ליצור פונקציונליות זו בקרוב.

במשא ומתן בדלתיים סגורות, אמרו צוותי המשא ומתן של מיקרוסופט ל-OpenAI שהטכנולוגיה הנוכחית רחוקה מלהיות קרובה לסף הזה, לדברי המקורות. נאדלה דחה את הרעיון להכריז על אבן דרך כזו בפודקאסט פופולרי בפברואר, וכינה אותו "מניפולציה חסרת משמעות של נתוני ביצועים".

מנהלים ב-OpenAI נדהמו מכך, לדברי מקורות המעורים בנושא.

בינתיים, OpenAI רוצה יותר כוח מחשוב ממיקרוסופט וגישה לשבבים מתקדמים. מיקרוסופט אמרה ל-OpenAI שהיא נותנת כל שביכולתה והקלה את מגבלות הבלעדיות שלה.

במיקרוסופט ניכר תסכול בקיץ שעבר, כאשר OpenAI פעלה באיטיות יוצאת־דופן במסירת הקוד למודל ההסקה (reasoning model) החדש והחזק שלה, שנקרא אז Strawberry, לדברי אנשים המעורים במשא ומתן. OpenAI זקוקה לזמן נוסף כדי להבין את יכולות המודל, אמרו אנשים המעורים בחשיבת החברה.

בימים אלה, אלטמן ונאדלה שולחים פחות הודעות טקסט, ומדברים זה עם זה בעיקר בשיחות שבועיות שמתואמות מראש.

מיקרוסופט ו-OpenAI היו במשא ומתן על פרויקט מרכז נתונים שאפתני, אך מיקרוסופט הקפיאה אותו, לאחר שאלטמן הודח לזמן קצר, אמרו אנשים המעורים בנושא.

בינואר, עמד אלטמן ליד דוכן הנאומים בבית הלבן יחד עם הנשיא טראמפ, עם מנכ"ל SoftBank, מסאיושי סון, והמייסד-שותף של אורקל, לארי אליסון, והודיע ​​כי הקונגלומרט היפני ואורקל יבצעו השקעת עוגן של עד 500 מיליארד דולר ב'סטארגייט'. הפרויקט דומה מאוד למה שאלטמן קיווה בעבר להשיג עם נאדלה, ששהה באותו הזמן אלפי קילומטרים משם, בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס.

עוד כתבות

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

אחרי 60 שנה ותשואה של מיליוני אחוזים: הצלחות הענק והפספוסים של וורן באפט

לאחר שניהל במשך 60 שנה את ברקשייר האת'וויי, הודיע האורקל מאומהה כי הוא יפרוש בסוף השנה ● הוא יותיר אחריו מורשת של הצלחות שאין שנייה לה כמשקיע, אבל היו גם כישלונות ● אלה ואלה מהווים עבורו ולכולם שיעורים חשובים ● וגם, איך הגיע המנכ"ל המיועד גרג אייבל לברקשייר, ומה גרם לו לומר על עצמו: "הפכתי לכלב שתפס את המכונית"

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

המתנה שקיבלו בבר מצווה סללה לאחים אסיא את הדרך להנפקת ענק בנאסד"ק

אחרי ניסיון מיזוג כושל, קשיי רגולציה, נפילות בשוק הקריפטו וסדרה של דחיות - איטורו, שהוקמה על ידי האחים יוני ורונן אסיא והייתה בין הראשונות לאפשר מסחר בקריפטו - תהפוך בימים הקרובים לחברה ציבורית ● המטרה: לאתגר את המערכת הבנקאית המסורתית ● ומה למדה איטורו מהעבודה לצד מי שבהמשך המציא את האת'ריום

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

טראמפ הקפיץ את וול סטריט ואת הביטקוין; סולאראדג' זינקה ב-24%, סטרטסיס ב-14%

בורסות אירופה ננעלו בעליות ● טראמפ הודיע על הסכם סחר עם בריטניה ואמר: "רוצו לקנות מניות" ● מוקדם יותר טראמפ כינה את פאוול "אידיוט, אין לו מושג", לאחר שהותיר את הריבית על כנה ● הישראליות שזינקו, וזו שנפלה ● מניית המחשוב הקוונטי שזינקה ב-50% ● בואינג זינקה לאחר ההבטחה שהסכם הסחר עם בריטניה כולל רכישה של מטוסי החברה ● תשומת הלב תופנה בסופ"ש לשיחות הסחר בין סין לארה"ב

גיל לוריא, ראש תחום הטכנולוגיה בבית ההשקעות האמריקאי D.A. Davidson / צילום: DA Davidson

הישראלי שהפך לכוכב בשוק האמריקאי והוריד המלצה לאנבידיה כשכולם עוד הימרו עליה בגדול

בעידן שבו מניית אנבידיה הפכה לדת, גיל לוריא בחר להיות כופר ● בראיון לגלובס מספר ראש מחלקת מניות הטכנולוגיה ב–D.A. Davidson מדוע הוריד את דירוג כוכבת השבבים ל"ניטרלי" - עוד הרבה לפני המכסים של טראמפ, סוקר את התמורות בהשקעה בטכנולוגיה ומסביר מה ענקיות ההייטק צריכות לשנות בתקופה הנוכחית

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ הביע תמיכה בהפחתת המכסים הנוכחיים על סין; המסחר בוול סטריט ננעל בירידות

טראמפ כתב ברשתות החברתיות כי מכס של 80% על סחורות סיניות "נראה נכון" לקראת שיחות סחר מרכזיות שצפויות להתקיים בסוף השבוע ● דאו ג'ונס נחלש ב-0.3%, S&P 500 איבד 0.1% והנאסד"ק נותר ללא שינוי ממשי ● ענקית הפארמה הישראלית טבע נחתכה ב-6.4%

יונדאי סנטה פה הייבריד 2025 / צילום: יח''צ

הרכב הזה טוב וראוי מכל בחינה, למעט תג המחיר

הדור החדש של יונדאי סנטה פה מציג עיצוב נועז, שמהווה מחווה לשוק האמריקאי ● יש לו תא נוסעים איכותי ומרווח, יכולות דינמיות טובות ומנוע די חסכוני ● אבל המחיר דוחק את גבולות התדמית העממית של המותג ומציב אותו בתחרות קשה

המנהיג העליון של קוריאה הצפונית, קים ג'ונג־און, בוחן את טנק צ'אונמה־2 / צילום: Reuters, KCNA

מעתיקה מישראל? קוריאה הצפונית חשפה טנק עם דמיון חריג למערכת של אלביט

בשבת האחרונה חשפו בפיונגיאנג תמונות של גרסת הטנק החדשה מתוצרתם, צ'אונמה־2, שפותח באופן מקומי ● בחינה עמוקה של התמונות שביצע צוות אתר "ארמי רקוגנישן" מצאה באחד מחלקיו של הטנק דמיון חריג למערכת "חץ דורבן" של אלביט ● הנדסה הפוכה מהווה שיטה נפוצה בשוק הביטחוני, במיוחד במדינות בעלות יכולות טכנולוגיות נמוכות

חדר מיון בקליפורניה, ארה''ב / צילום: ap, Ashley Landis

כך הפכו חוליי מערכת הבריאות בארה"ב לשוק שמושך חברות ישראליות

ב־15 השנים האחרונות גילו סטארט־אפים ישראליים שיש להם יתרון בשוק שמנסה לפתור את חוליי מערכת הבריאות האמריקאית בעזרת ביג דאטה ● איך הם עושים את זה, והאם היתרון הזה הולך ונשחק?

נייג'ל פרג', מנהיג מפלגת הרפורמה. ניצחונות מרעישים בבחירות המקומיות / צילום: ap, Jose Luis Magana

80 שנה לתבוסת גרמניה הנאצית, והפוליטיקה העולמית עומדת בסימן עייפות כבדה

ייאוש וחרדה בין מצביעים צעירים באירופה ובאמריקה והמהלומה שהונחתה על ראשה של הפוליטיקה הבריטית: מחשבות לא אופטימיות ביום השנה ה-80 לכניעת הנאצים

קרלוס גוהן, מנכ''ל ניסאן ורנו לשעבר / צילום: ap, Hussein Malla

אחרי שנמלט בארגז ללבנון: החיים החדשים של המנכ"ל המבוקש

קרלוס גוהן, מנכ"ל ניסאן ורנו לשעבר, הואשם במעילה במיליוני דולרים - וברח מיפן כשהתחבא בארגז ציוד ● כתב הוול סטריט ג'ורנל נפגש עמו בלבנון, שם הוא מוגן מהסגרה ● הוא גר באחוזה ששווה 20 מיליון דולר, מלמד באוניברסיטה, משקיע בתחום היין, עדיין תופס עצמו כקורבן ותולה תקוות בטראמפ

דג שלם בגריל / צילום: רוי גיא, אפולו

הומאז' לשנות ה-90: מסעדת דגים שמחזירה את הקסם של ת"א הישנה

שולחנות נירוסטה, מוזיקה ישראלית, קרם בוואריה, צ'ייסרים של אוזו, כפכפים, שמח: הבאזז שקדם לפתיחת מסעדת הדגים בהחלט מוצדק ● תמורה טובה לכסף, פינה חדשה עם אוכל שלא קורע את הכיס

Nothing Phone (3a) Pro. VIVO X200 Pro. סמסונג Galaxy A56 5G. שיאומי Redmi Note 14 Pro 5G. POCO: X7 Pro 5G / צילום: יח''צ

5 סמארטפונים שישאירו לכם עודף מ-2,000 שקל

לצד מכשירי דגל, חברות רבות מייצרות גם מכשירי ביניים למי שלא מעוניין לשלם סכומים גבוהים ● ביקשנו מארבעה יבואנים רשמיים בישראל להמליץ על אפשרויות מוצלחות בקטגוריה הזו

הצי הימי של טורקיה בתרגיל / צילום: Reuters, Anadolu

המדינה שעוינת את ישראל מתחמשת גם בצוללת גרעינית

TSG חתמה על עסקה שמוערכת במיליוני שקלים עם חברה ביטחונית גדולה ● טורקיה ערכה תצוגת מוצרים ביטחוניים ומל"טים וגם רוצה לפתח צוללת גרעינית ● לוקהיד מרטין הציגה יכולות כיבוי אש אוטונומי עם מסוק בלקהוק ● וג'נרל דיינמיקס קיבל חוזה צוללות הענק עם צבא ארה"ב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בלי אופק להתחדשות עירונית: בכמה נמכרה דירת 2 חדרים במרכז תל אביב?

דירת 2 חדרים במרכז ת"א בשטח של כ־51 מ"ר בקומת קרקע נמכרה תמורת 2.56 מיליון שקל ● הדירה עמדה כארבעה וחצי חודשים על המדף ● "בדירות קטנות, הבדלים במחיר למ"ר הם לא משתנה מרכזי, וקריטריונים כמו כיווני אוויר, קרבה לבניינים שכנים, ופרטיותמשחקים תפקיד יותר מרכזי" ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון 

השופט בדימוס אשר קולה / צילום: ראובן קסטרו

השופט בדימוס אשר קולה, המזוהה עם הממשלה, נבחר לנציב תלונות הציבור על שופטים

קולה, ששימש כסגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת וישב בהרכב שזיכה את רומן זדורוב, הוא הנציב הראשון שלא כיהן כשופט בבית המשפט העליון ● מאז פרישתו הביע עמדות המזוהות עם הרפורמה המשפטית וקבע כי פיטורי היועמ"שית "זה לא קץ הדמוקרטיה" ● הוא נבחר ע"י ועדה שבשליטת הקואליציה ובהתאם לחוק אשר בג"ץ צפוי לדון ביולי בעתירות נגדו

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

סטארט-אפ הבינה המלאכותית של אמנון שעשוע מגייס עוד 300 מיליון דולר

לא נמסרו פרטים לגבי זהותם של משקיעים חדשים או שווי החברה בגיוס החדש, ומהחברה לא נמסרה תגובה ● יחד עם הגיוס הנוכחי, מגיעים סך הגיוסים של AI21 ל- 637 מיליון דולר, כאשר הגיוס האחרון שנערך בנובמבר 2023 שיקף לחברה שווי של 1.4 מיליארד דולר, כך לפי PitchBook

אבישי קימלדורף, מנכ''ל חברת שיכון ובינוי נדל''ן / צילום: יח''צ

מתפקיד מהנדס עיר ועד לניהול אחת מחברות הנדל"ן הגדולות בישראל

מאז שהיה צעיר אבישי קימלדורף התעניין באמנות ואנימציה, וגם בצבא הוא קיבל את פרס מפקד 8200 ליצירתיות ● בחיים הבוגרים הוא תרגם את האהבה הזאת ללימודי אדריכלות ● תפקיד המנכ"ל בשיכון ובינוי נדל"ן, שאליו התמנה לפני חצי שנה, הוא הגלגול השני שלו בחברה: "רציתי להחזיר אותה למקום שאליו היא שייכת. יש אתגרים משמעותיים"

Water Clinic / צילום: דבי סיני

טיפול מרגיע בבריכה ועגלת יין וגבינות: עשר דקות מתל אביב מצאנו שלווה מפתיעה

רכיבה על סוסים בשקיעה למצוק שמשקיף על הים, מתחם מופלא לוואטסו וטבילה בקרח ומיזם קולינרי שמגיש פיצה עם בוראטה ● ביקור בכפר שמריהו ורשפון ● חגית אברון תופרת יום

אב מתנדנד עם בתו בנורווגיה. המודל הסקנדינבי מאפשר לאבות לקחת חופשת לידה בנוסף לזו של האם / צילום: Reuters, Manuel Romano

האבהות החדשה מקבלת במה בספרות אך עדיין לא ניכרת בשוק התעסוקה

בספרו החדש מציף חיים אתגר דילמות לצד אנקדוטות משעשעות על מה זה אומר להיות אבא היום ● תפיסת האבהות שלא רוצה להסתפק רק במתן פרנסה וביטחון ניכרת בספרים רבים, אבל בשטח, נשים עובדות 10 שעות פחות מגברים בשבוע, ומפנות את הזמן הזה לגידול ילדיהן

קומפלקס City Atlantic בים המלח / צילום: 3Dblender

בהשקעה של 800 מיליון שקל: פרויקט הענק החדש בים המלח

​קבוצת ברקליס מקימה ליד חוף הפטריות בים המלח קומפלקס תיירות ענק שייקרא City Atlantic, ויתפרס על פני 110 אלף מ"ר ● השטח נרכש ב-2019, והפרויקט הוא חלק מתנופת הפיתוח באזור שבין עין בוקק לנווה זוהר ● ענקית הסייבר Tenable חנכה השבוע את משרדיה בבניין Landmark TLV, המנכ"ל "נתקע" בארה"ב לאחר שטיסתו בוטלה ● אירועים ומינויים