גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיקרוסופט עוברת לרכבים חשמליים, וזאת עשויה להיות נקודת מפנה בשוק

ההחלטה של מיקרוסופט ישראל להעביר החל מהקיץ את כל צי המכוניות הצמודות של העובדים לרכב חשמלי, מכה הרבה גלים בענף ציי הרכב ● מה היתרונות במעבר, אילו חסמים ניצבים בדרך, ומדוע צי הרכב הממשלתי נכשל בניסיון דומה?

טעינת כלי רכב חשמליים / צילום: ap, David Zalubowski
טעינת כלי רכב חשמליים / צילום: ap, David Zalubowski

ציי הרכב הם הלקוחות הגדולים ביותר של כלי רכב חדשים בישראל, עם רכישות ישירות או עקיפות - באמצעות חברות הליסינג - בהיקף של כ-14 מיליארד שקל בשנה. אבל לציים יש גם תפקיד חשוב כמובילי דעה בכלל שוק הרכב. הם היו אלה, שבין השאר הפכו את כלי הרכב ההיברידיים לפלח ענק, שתופס כיום יותר משליש מכלל המכירות בישראל. הם גם אלה שהפכו את רכבי הקרוס-אובר "למשפחתית הישראלית החדשה", ופתחו דלת חשובה בפני כלי רכב מתוצרת סין.

עם "מחיר סיני" לרכב הזה אין כמעט מתחרים
נתונים חדשים מגלים: כמה מרוויחים המוסכים על התאונות שלנו

לפיכך, יש חשיבות רבה להחלטת מיקרוסופט ישראל להסב את כל צי הרכב הצמוד של עובדיה לרכב חשמלי החל מהקיץ. אומנם הצעד, שנחשף לראשונה בגלובס, הוא חלק ממדיניות סביבתית גלובלית של החברה האם האמריקאית, אבל עדיין מדובר בצי משמעותי. מספר העובדים במיקרוסופט ישראל מוערך ב-3,000-2,700, רובם זכאים לרכב צמוד. הצעד מכה כיום הרבה גלים בקרב מעסיקים ועובדים, ואם יאומץ באופן רחב על ידי ציים אחרים, זו עשויה להיות נקודת מפנה מבחינת פלח הרכב החשמלי בישראל, שעדיין נאבק בחבלי לידה. אבל בדרך יש גם לא מעט מכשולים.

שני יתרונות גדולים

מבחינת המעסיקים, לרכב חשמלי יש שני יתרונות גדולים. העיקרי שבהם הוא כמובן חיסכון משמעותי מאוד בעלויות הדלק. מעביד שמכסה את עלויות הדלק של כ-1,000 עובדים עם רכב צמוד, שהנסועה השנתית הממוצעת של כל אחד מהם היא כ-30 אלף קילומטר, מוציא על דלק בלבד כ-20-23 מיליון שקל בשנה (על פי ממוצע של כ-7 שקלים לליטר). זהו "בור" לא קטן בתזרים.

עלות האנרגיה לקילומטר של רכב חשמלי נמוכה פי חמישה כמעט, ומבחינת המעביד יש כאן פוטנציאל לחיסכון של מיליוני שקלים עד עשרות מיליוני שקלים בשנה. אומנם זה אינו חיסכון "נטו", כי יש עלויות לוואי, אך עדיין החיסכון בהשוואה לרכבי בנזין משמעותי מאוד.

היתרון השני נמצא בתחום "האחריות התאגידית הסביבתית" (ESG), כלומר אילו צעדים מבצע הארגון להפחתת טביעת הרגל הפחמנית שלו. זוהי סוגיה חשובה, שמובאת בחשבון גם מצד משקיעים בינלאומיים וגם על ידי לקוחות, ולא נדיר למצוא במדינות מפותחות מכרזי רכש, שמשקללים את ה-ESG של חברה במסגרת "הציון" הכולל שניתן לה במכרז.

יתרונות המעבר לרכב חשמלי מוכרים היטב למעסיקים, אבל למרות זאת, עד לאחרונה שיעור החדירה של כלי הרכב החשמליים לציים בישראל היה נמוך משמעותית משיעור החדירה שלהם לכלל השוק.

בתחילת 2024, בערך עשירית מרכישות הציים היו של כלי רכב חשמליים, בהשוואה לכ-23% מכלל רכישות הרכב בשוק. השיעור הזה עלה במחצית השנייה של 2024, אבל על פי הערכות בענף, הוא שוב ירד ברבעון הראשון של 2025, בין השאר בשל מעבר מואץ של הציים לרכבי פלאג-אין (נגיע אליהם בהמשך).

וכאן אנחנו מגיעים לחסם המרכזי, שהוא ההתנגדות של עובדים ל"כפייה" של רכב חשמלי עליהם. בארגונים רבים בישראל העובדים הם אלה שמחליטים האם ברצונם לעבור לרכב חשמלי, ולרובם אין אינטרס לעשות זאת, בשל "התמכרות להטבת דלק חינם", לרוב ללא הגבלה מעשית של מכסת קילומטרים. כלומר, רוב מקבלי הרכב הצמוד אדישים למרכיב החיסכון בעלות האנרגיה, ומנגד צריכים להשלים עם טווח נסיעה מוגבל, שיוצר תלות בטעינה "מזדמנת" בעת נסיעות ארוכות.

גם מחירי המחירון של כלי הרכב החשמליים לרוב גבוהים יותר משל רכבי בנזין מקבילים, בין השאר בשל העלייה המואצת במס הקנייה. המשמעות היא, שגם מס שווי השימוש שהם משלמים גבוה יותר, וגם מחירי הליסינג החודשיים, בין השאר מכיוון שרוב חברות הליסינג מתמחרות את "הסיכון" של ירידת הערך המואצת של רכב חשמלי בתום תקופת הליסינג. אומנם כלי רכב חשמליים מקבלים הטבה של כ-1,200 שקל בשווי השימוש החודשי, אבל זו נשחקה מאוד בשנה וחצי האחרונות.

הבשורה הטובה היא, שבאוצר צפויים לפרסם בקרוב רפורמה להגדלת ההטבה החודשית של שווי השימוש על רכב חשמלי. הבשורה הרעה היא, שב-2026 צפויה עוד העלאה של מס הקנייה על רכב חשמלי ו/או הטלת "מס נסועה" של אלפי שקלים בשנה, שלא ברור אם המעבידים יגלמו אותו.

כדי לשכנע עובד לעבור מרכב בנזין לרכב חשמלי נדרשות הטבות משמעותיות מהמעביד, וזה גם מה שעושה מיקרוסופט, ש"מרפדת" את המעבר במגוון רחב של הטבות, כולל חשמל חינם לטעינה בעמדות שבתוך מתקני הארגון. אבל לא כל מעביד יכול להרשות לעצמו להיות "נדיב" כמו מיקרוסופט, ולרבים אין "קמפוס" ענק עם מאות עמדות טעינה ותשתית חשמל תואמות. יתר על כן, נכון להיום לא ניתן להפריד את עלות הטעינה הביתית של הרכב מחשבון החשמל הביתי של מקבל הרכב, שלרוב טוען אותו על חשבונו.

בעיות ארגוניות בתהליך

בשורה התחתונה, כלל לא בטוח שמעסיקים עם ציי רכב משמעותיים יוכלו "להכריח" את העובדים לעבור לרכב חשמלי מבלי לשלם על כך מחיר, שיקזז את יתרון העלות, או לחלופין, מבלי שייתקלו בבעיות ארגוניות בתהליך, כמו עימותים עם ארגוני עובדים חזקים.

הדוגמה הבולטת ביותר היא צי הרכב הממשלתי, שמונה כ-15 אלף כלי רכב, מתוכם אלפי כלי רכב צמודים לעובדים. נזכיר שבינואר 2023 פרסם אגף החשב הכללי הודעה משמחת על מהלכים שמבצע מינהל הרכב הממשלתי כדי להעביר את הצי הממשלתי לרכב "ירוק". בהודעה נמסר כי החשב הכללי החליט שלא לרכוש יותר רכבי נוסעים בהנעת בנזין, בהתאם ליעדי הממשלה והחלטותיה בנוגע למאבק במשבר האקלים, וכי "משנת 2025 יירכשו רכבי נוסעים חשמליים בלבד".

אנחנו ב-2025, אבל מתברר, שכל מכרזי ההצטיידות ברכב שפרסם השנה האוצר, ובכללם הצטיידות במאות כלי רכב פרטיים, רכבי שטח ומסחריות, הם לכלי רכב עם הנעה היברידית או בנזין. אפשר רק לשער, שהסיבה היא אותו חסם ארגוני וההתמכרות של העובדים להטבת הדלק חינם. אז עם כל הכבוד למיקרוסופט, ייתכן שפתיחת בקבוקי שמפניה אצל משווקי הרכב החשמלי ואצל מעסיקים עם אג'נדה סביבתית היא מוקדמת מדי.

עוד כתבות

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

סטארט-אפ הבינה המלאכותית של אמנון שעשוע מגייס עוד 300 מיליון דולר

לא נמסרו פרטים לגבי זהותם של משקיעים חדשים או שווי החברה בגיוס החדש, ומהחברה לא נמסרה תגובה ● יחד עם הגיוס הנוכחי, מגיעים סך הגיוסים של AI21 ל- 637 מיליון דולר, כאשר הגיוס האחרון שנערך בנובמבר 2023 שיקף לחברה שווי של 1.4 מיליארד דולר, כך לפי PitchBook

דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה שחותמת עם טראמפ על הסכם סחר ראשון

על פי דיווח שפורסם בניו יורק טיימס, ברטיניה צפויה להיות המדינה הראשונה לחתום על הסכם סחר עם ארה"ב ● אמש פרסם טראמפ כי יקיים היום מסיבת עיתונאים במהלכה יכריז על הסכם סחר משמעותי, אך לא פירט באשר לזהות המדינה עמה נחתם ההסכם או בנוגע לתנאיו

ג'ונתן גריי / צילום: Reuters

חבר של ביל אקמן, האיש הטוב של עולם ההשקעות: הכירו את המיליארדר שמאחורי תרומת הענק

המיליארדר היהודי ג'ונתן גריי, נשיא חברת ההשקעות בלקסטון, עומד מאחורי תרומת העתק בהיקף 125 מיליון דולר לאוניברסיטת ת"א - הגדולה ביותר שקיבלה מעולם ● גריי הצטרף לבלקסטון כשהיה בן 22 בלבד, אחראי במידה גדולה להצלחתה ונחשב ל"איש הטוב" של קרנות ההון סיכון ● וגם: הקשר עם ביל אקמן ומה הוא חושב על מכסי טראמפ ● פרופיל

תחנת דלק / צילום: Shutterstock

עובדי "דלק" השביתו את התחנות למשך שעתיים בדרישה לתוספת שכר

תחנות הדלק של קבוצת "דלק" הושבתו היום במשך שעתיים, במחאה על חוסר ההתקדמות במו"מ על השכר ● עובדי תחנות הדלק מרוויחים שכר מינימום, והם דורשים העלאה לעובדים הוותיקים ● על פי הוועד, תחנות הדלק של מרוויחות עשרות מיליוני שקלים בשנה ● בוועד מאיימים: "אם ההנהלה לא תבין את המסר הפעם הבאה תהיה ארוכה ומורגשת יותר"

השבוע בעולם / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Thomas Padilla, Shutterstock, רויטרס, goodgoodgood.com

פקיסטן מאיימת על הודו במלחמה גרעינית, ואיך למצוא ׳חיים מלאים׳ ב-8 חודשים

הימין גואה באירופה, אבל השמאל באוסטרליה והמרכז בקנדה גילו נוסחת ניצחון: אנטי טראמפ ● הצוללות שקוריאה רוצה למכור ב־24 מיליארד דולר ● שר ההגנה הפקיסטני אומר שהודו מתנהגת כמו נתניהו ומאיים במלחמה גרעינית ● דאג "מת לשרת" ● ארבעה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

יירוטים / צילום: Shutterstock, Shimon Gabai

בעקבות שיגור מתימן: אזעקות הופעלו במרכז, בשרון ובאזור ירושלים

אזעקות הופעלו במרכז ובירושלים, יורט טיל אחד על ידי מערכת חץ ● סמל ישי אליקים אורבך וסמ"ר ים פריד נפלו בדרום הרצועה ● שני קצינים ושני לוחמים נוספים נפצעו קשה ופונו לבית החולים, משפחותיהם עודכנו ● משפחתו של החטוף תמיר נמרודי: אין מידע חדש - הוא עודנו מוגדר כחי ● לבקשת טראמפ: שגריר ארה"ב בישראל הודיע על התנעת תהליך הזרמת הסיוע לעזה ● 59 חטופים - 581 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

אליהו יוסיאן בפרסומת של מזגני טורנדו / צילום: צילום מסך

משרד הפרסום של טורנדו: "שגינו. הטעות נעשתה בתום לב"

לאחר שהבעלים של מזגני טורנדו הגן על הבחירה בהשתתפות אליהו יוסיאן ואמר כי לדעתו אין סיבה להוריד את הפרסומת מהאוויר, מנכ"ל קבוצת מקאן, שאחראית על הפרסומת, הודה שהבחירה הזו דווקא הייתה טעות

נראה כי התוכנית תימשך בפריפריה ובמעגל השני והשלישי לאזורי הביקוש / צילום: Shutterstock

הקרב על "דירה בהנחה": התוכנית תימשך, אבל ללא אזורי הביקוש

אחרי מחלוקת ממושכת, משרד הבינוי והשיכון קיבל את מבוקשו - והתוכנית הממשלתית לסבסוד מחירי הדירות תימשך ● בערים שבהן המחיר למ"ר גבוה מ־20 אלף שקל, נראה כי היא לא תתקיים ● עוד סוכם כי הממשלה תקדם "תוכנית להאצת ענף הנדל"ן" ב־3 מיליארד שקל ● ההחלטות הסופיות בעניין יתקבלו ביום חמישי הבא

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: Associated Press, Nic Coury

"תזנק ב-40%": האם אנבידיה תחזור להיות הכוכבת הלוהטת בוול סטריט

לאחר פתיחת שנה עגומה, מניית אנבידיה מציגה התאוששות בחודש האחרון ● במקביל, הדיווחים כי טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים בארה"ב צפויים לתת רוח גבית למניה ● ב-FactSet מעריכים כי לאנבידיה יש פוטנציאל אפסייד עצום ● ואילו עוד מניות טכנולוגיה צפויות לעלות?

גן החשמל בת''א / צילום: תמר מצפי

אחרי הכישלון: עיריית תל אביב מציבה רף מינימום גבוה ל"גן החשמל"

העירייה יוצאת בניסיון נוסף לשיווק הקרקעות להקמת כ-60 דירות ● קובעת רף של כ–102 מיליון שקל, למרות שההצעות הקודמות היו נמוכות בהרבה

אחרי צרפת: המדינה האירופית שצפויה להכיר במדינה פלסטינית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמהוהפעם: הארגון המסתורי שאמור לנהל את הסיוע ההומניטרי בעזה, הנזק שספגה נושאת המטוסים האמריקאית בים האדום ובלגיה תומכת בהכרה במדינה פלסטינית ● כותרות העיתונים בעולם

רוני אשורי (מימין), שי כהן, רענן גבירצמן, אוולין לנדמן, קית' מורטון. הנהלת פרוטאנטקס / צילום: איל יצהר

החברה של יוצאי מלאנוקס מגייסת לפי שווי של יותר מחצי מיליארד דולר

פרוטאנטקס, שמנכ"ל אינטל העולמית נמצא בדירקטוריון שלה, מייצרת רכיב להוזלת עיבוד ה־AI ומגייסת כ־50 מיליון דולר לפי שווי של מעל ל־600 מיליון דולר ● אנבידיה במו"מ לרכישת מוצריה

איור: גיל ג'יבלי

סעודיה מנסה להביא לירידה של מחירי הנפט. וזאת הסיבה

משיא של כ־90 דולר לחבית מחיר הנפט ירד בשליש לרמה שלא נראתה מאז שנת 2021 ● למה זה קרה? מי אחראי לכך? ומה המשמעויות לכיס שלנו, לכלכלה העולמית ולעוצמה של יצואניות הנפט במזרח התיכון ומעבר לו? ● נתון בשבוע

הצי הימי של טורקיה בתרגיל / צילום: Reuters, Anadolu

המדינה שעוינת את ישראל מתחמשת גם בצוללת גרעינית

TSG חתמה על עסקה שמוערכת במיליוני שקלים עם חברה ביטחונית גדולה ● טורקיה ערכה תצוגת מוצרים ביטחוניים ומל"טים וגם רוצה לפתח צוללת גרעינית ● לוקהיד מרטין הציגה יכולות כיבוי אש אוטונומי עם מסוק בלקהוק ● וג'נרל דיינמיקס קיבל חוזה צוללות הענק עם צבא ארה"ב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטוס לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

האיום החות'י: חברת התעופה החזקה הודיעה - לא חוזרת בינתיים לטוס לישראל

רשימת חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לטווחי זמן ארוכים מתארכת ● כעת גם לופטהנזה מודיעה על הארכה נוספת, מה שעלול להוביל חברות נוספות בעקבותיה ● גם ריינאייר הודיעה הערב על הארכה

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הראשון של טראמפ: מה כולל "ההסכם ההיסטורי" עם בריטניה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע היום על עסקת סחר ראשונה מאז שהכריז על "יום השחרור" ● העסקה, שנחתמה עם הממלכה המאוחדת כוללת יצוא חופשי של בקר, אתנול ומכונות ● אך למרות ההצהרות הרמות, לא מדובר בהסכם סחר מקיף

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

1.5 מיליון דולר לטיל שיוט: ישראל בדרך לעסקת ענק שעשויה לסייע בתקיפת איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשברקע תקיפה אפשרית באיראן, לגלובס נודע כי משרד הביטחון נמצא במשא־ומתן לרכישת טילי שיוט מתקדמים של לוקהיד מרטין ● טיל JASSM-ER נמצא בשימוש בצבאות ארה"ב ואוסטרליה, והוא מאפשר למטוסי קרב לתקוף מטרות בעומק שטח האויב, בלי להיכנס אליו

קומפלקס City Atlantic בים המלח / צילום: 3Dblender

בהשקעה של 800 מיליון שקל: פרויקט הענק החדש בים המלח

​קבוצת ברקליס מקימה ליד חוף הפטריות בים המלח קומפלקס תיירות ענק שייקרא City Atlantic, ויתפרס על פני 110 אלף מ"ר ● השטח נרכש ב-2019, והפרויקט הוא חלק מתנופת הפיתוח באזור שבין עין בוקק לנווה זוהר ● ענקית הסייבר Tenable חנכה השבוע את משרדיה בבניין Landmark TLV, המנכ"ל "נתקע" בארה"ב לאחר שטיסתו בוטלה ● אירועים ומינויים

ליאור שיף ואייל חיימדס, מייסדי Tripeldot / צילום: ap, Business Wire

שני ישראלים רכשו חברת משחקים ב-800 מיליון דולר

חברת המשחקים הבריטית טריפלדוט, בבעלות ליאור שיף ואייל חיימדס, רכשה את חטיבת המשחקים של חברת אפלובין האמריקאית ב-800 מיליון דולר ● העסקה תביא את טריפלדוט למעמד של אחת מחברות משחקי המובייל הפרטיות הגדולות בשוק

האפיפיור החדש, ליאו ה-14, היום / צילום: ap, Alessandra Tarantino

האפיפיור החדש: הקרדינל האמריקני רוברט פרנסיס פרבוסט

האפיפיור החדש צפוי לצאת למרפסת מעל כיכר פטרוס ולהציג עצמו להמונים שממתינים במקום • שאגות שמחה ובכי: הקהל הגדול מתרגש מהבשורה בוותיקן • מותו של האפיפיור פרנציסקוס נכנס הוותיקן למצב חירום, ובמהלכו ביצע שורה של פעולות ופרוטוקולים – שעיקרם הוא בחירתו הטובה ביותר של האפיפיור החדש