גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מה עם קטאר"? דיון סוער בהצעת החוק נגד עמותות המקבלות תרומות ממדינות בחו"ל

ועדת החוקה דנה בהצעת החוק המטילה מס של 80% על כל תרומה שמקבלת עמותה מ"ישות מדינית זרה" ואוסרת על העמותות לעתור לבג"ץ ● יוזם ההצעה, ח"כ אריאל קלנר: "החוק ישמור על מדינה יהודית" ● באופוזיציה תקפו את הפגיעה בחברה האזרחית והזכירו את המימון מקטאר לסביבת רה"מ

הדיון בוועדת החוקה על מיסוי עמותות אזרחיות, היום / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת
הדיון בוועדת החוקה על מיסוי עמותות אזרחיות, היום / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

ועדת החוקה של הכנסת דנה הבוקר (ב') בהצעת החוק שמקדמת הממשלה לפגיעה בארגוני חברה אזרחית וזכויות אדם. לפי ההצעה, שהוגשה כהצעת חוק פרטית על-ידי ח"כ אריאל קלנר (הליכוד) ונתמכת על-ידי הקואליציה, יוטל מס בשיעור של 80% על כל תרומה שמקבלת עמותה מ"ישות מדינית זרה", ועמותות אלה לא יוכלו לעתור לבתי המשפט, כולל בג"ץ. שר האוצר יוכל להעניק פטור מהמס, וההצעה לא תחול על מוסד ציבורי המתוקצב על-ידי המדינה או שהמחזור השנתי שלו מגיע לכל היותר ל-100 אלף שקל.

פרשנות | כשהפוליטיקה ניצחה: חמש שנים לפסק הדין שאיפשר לנתניהו לנהל מדינה ומשפט במקביל
"חשש כבד שהעיתוי נועד להשפיע על משפט נתניהו": היועמ"שית נגד הצעת החוק לפיצול תפקידה

הדיון היה סוער, ובמהלכו האשימו חברי כנסת מהאופוזיציה כי בקואליציה שותקים לנוכח פרשת קטארגייט והחשדות להעברת מימון מהמדינה במפרץ הפרסי לסביבתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו.

יו"ר הוועדה, ח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית), אמר כי הכיוון של הצעת החוק הוא נכון, אך יש למצוא הסדרים לגבי מעורבותן של מדינות זרות בישראל, גם אם זו לא מתבצעת באמצעות עמותות; ולגבי פעולות שהן לא לגיטימיות או לא חוקיות דוגמת קריאה לסרבנות, גם אם הן לא נתמכות על-ידי ישות זרה.

"מדינת ישראל אינה למכירה"

לפי יוזם הצעת החוק, ח"כ קלנר, "הגיעה השעה לומר שמדינת ישראל אינה למכירה. יותר מ-1.3 מיליארד שקל זרמו בשנים האחרונות לארגוני שמאל קיצוני. הארגונים האלה לא מייצגים את החברה הישראלית. 1,000 עתירות הוגשו בשנים האחרונות על-ידי ארגונים כאלה, כולל עתירות ארגוני זכויות אדם להכנסת סיוע הומניטרי לעזה וסיוע לפליטים. הגיע הזמן לשים סוף לטירוף. החוק הזה איננו נגד חברה אזרחית אלא נגד עיוות של חברה אזרחית. החוק הזה ישמור על מדינה יהודית ויחסום התערבות זרה פסולה".

בפברואר האחרון עברה הצעת החוק בקריאה הטרומית וברוב של 47 תומכים מול 19 מתנגדים. שר המשפטים יריב לוין הביע תמיכה בהצעה, והדיון בוועדת החוקה התקיים במסגרת הכנתה לקריאה הראשונה.

ההגדרה בהצעת החוק לגבי "ישות מדינית זרה" מתייחסת למדינה בחו"ל או לגופים מטעמה, ובהם שגרירויות. בפועל, רוב התרומות מגיעות מארה"ב וממדינות במערב אירופה המצויות בקשרים קרובים עם ישראל.

הנפגעים המרכזיים מהצעת החוק צפויים להיות ארגונים חברתיים הפועלים לקידום סוגיות דוגמת זכויות אדם, שינוי חברתי ושוויון לחברה הערבית, לנשים ולקהילה הלהט"בית.

המכון הישראלי לדמוקרטיה, מכון זולת, האגודה לזכויות האזרח, קואליציית ארגוני הקהילה הגאה, אחים לנשק, עדאלה וארגונים נוספים הגישו לקראת הדיון ניירות עמדה המפרטים את התנגדותם להצעת החוק. גם הנציבות האזרחית לחקר פשעי חמאס ב-7 באוקטובר עמדה על התנגדותה והסבירה כי ארכיון העדויות שמפעילה הנציבות מתקיים בזכות תמיכתה של שגרירות גרמניה בישראל.

רמי שוורץ, חוקר במרכז המחקר והמידע של הכנסת, הציג בדיון נתונים, ולפיהם מתוך כ-20 אלף עמותות פעילות בישראל, 233 עמותות דיווחו על קבלת תרומה מישות מדינית זרה. ל-227 עמותות יש מחזור שנתי של למעלה מ-100 אלף שקל.

"תורמי ארגוני הימין עושים שמות בחברה"

הדיון בוועדה התלהט סביב מעורבותו של ארגון הימין "אם תרצו" בקידום הצעת החוק. נציג מטעם הארגון הציג מצגת לפיה בין השנים 2012-2024 קיבלו 485 ארגונים למעלה מ-2 מיליארד שקל בתרומות מישויות מדיניות זרות. ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד) מחתה נגד הבמה שקיבל ארגון הימין להציג נתונים מטעמו, וחברי כנסת מהאופוזיציה העירו כי ארגוני ימין מקבלים מימון מבעלי הון פרטיים בחו"ל.

ח"כ יסמין פרידמן (יש עתיד) וח"כ נעמה לזימי (הדמוקרטים) הזכירו שבית המשפט קבע כי "אם תרצו" הוא ארגון עם סממנים פשיסטיים. לזימי ציינה כי התורמים של ארגוני הימין נותרים עלומים ו"עושים שמות בחברה הישראלית בשביל תכנוני מס ואינטרסים זרים - וזה בסדר מבחינתכם".

ח"כ אפרת רייטן (הדמוקרטים) ציינה כי ישנם ארגוני ימין אשר עשרות אחוזים מהמימון שלהם מגיעים מחו"ל. "עם זה אין לכם בעיה. כשמדובר בנושאים המבקרים את הממשלה, אתם באים וסותמים להם את הפה. בזה נילחם ולא ניתן שהחוק הנורא הזה יעבור", אמרה.

"חלק מהרצון לפרק את המוסדות במדינה"

ח"כ אלהרר אמרה כי הצעת החוק נועדה למשטר את החברה האזרחית, "כדי שלא יהיו ארגונים שחושבים אחרת מכם". היא ציינה כי ארגונים כאלה מקדמים, בין היתר, זכויות נשים וזכויות להט"בים בניגוד לעמדת הממשלה.

ח"כ אורית פרקש-הכהן (המחנה הממלכתי) תהתה כיצד הצעת החוק מטפלת במימון שמספקת קטאר לגורמים בלשכת ראש הממשלה.

ח"כ אחמד טיבי טען כי הצעת החוק נועדה לפגוע בעמותות המעודדות השתתפות בבחירות בקרב החברה הערבית, וזאת לנוכח מצבו של הליכוד בסקרים. בתגובה לטענה כי עמותות המקבלות תרומות מישויות זרות מעודדות השתמטות, טיבי הזכיר כי סביב שולחן הממשלה ישנם שרים המעודדים השתמטות וקוראים "נמות ולא נתגייס".

טיבי התעמת עם ח"כ משה סעדה (הליכוד) ותקף את תמיכת האחרון בהרעבת האוכלוסייה בעזה. סעדה, שתמך בהצעת החוק, כינה את טיבי ואת ח"כ עידא תומא סלימאן (חד"ש) "תומכי טרור".

ח"כ יואב סגלוביץ (יש עתיד) אמר: "החוק הזה הוא חלק מהרצון לפרק את המוסדות במדינת ישראל. תלכו ותראו לאן הלכו בעבר כספים, תלכו ותראו את קטארגייט. תסתכל במראה, קלנר".

ח"כ יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו) אמרה כי היא תומכת "רעיונית" באיסור על ישויות זרות לתמוך בעמותות בישראל, וכי יש "לעשות סדר" גם בכספים שמגיעים מתורמים פרטיים במקרה שאלה עשו את הונם מסחר בנשק או בסמים. עם זאת, לדבריה, "צריך לחשוב על אוכלוסיות חלשות ועל שיתופי-פעולה בתחום המדע, צריך לאפשר דיון פומבי במתן פטור - אבל צריך לדון בהכול רק אחרי המלחמה".

"חוק לרדיפת החברה האזרחית"

ח"כ עידא תומא סלימאן (חד"ש) אמרה: "זהו חוק לרדיפת החברה האזרחית הפועלת לסגירת פערים ולמאבק באפליות למיניהן. כמי שהגיעה מארגון חברה אזרחית שפעל נגד אלימות כלפי נשים ערביות, לא היינו מצליחות לעשות את זה בלי תמיכה מחו"ל, כי המדינה לא הייתה מוכנה לקחת על עצמה אחריות. ארגוני החברה האזרחית הם בעיניי הרבה יותר פטריוטיים כאשר הם מגנים על בני אדם שנרמסים על-ידי מדיניות הממשלה. הארגונים האלה מנסים לשמור על צלם אנוש".

סלימאן הזכירה כי ישראל חתומה על הסכמים עם האיחוד האירופי המחייבים אותה להגן על החברה האזרחית. "אתם בונים על כך שתישארו לעד בשלטון. תתפלאו לשמוע שגם חוקים אפשר לבטל. לבוא ולבטל את החברה האזרחית זה מעשה פשיסטי מדרגה ראשונה, לא יחיד במדינה בימים האלה, אבל מהבולטים", אמרה.

ח"כ לזימי (הדמוקרטים) אמרה: "החוק הזה עוד נדבך בהפיכה המשטרית. אתם החלטתם שאת הבחירות הבאות, אם לא תנצחו בהגינות, אתם תנצחו ברודנות. כל המדינות שתומכות בעמותות בישראל פועלות בשיתוף-פעולה גלוי ופומבי ומסייעות למדינת ישראל. המדינה מקבלת סיוע ממדינות שהיא אוסרת על עמותות לעבוד איתן. אף מילה לא נאמרת כאן על קטאר שפלשה לקודש-הקודשים של לשכת ראש הממשלה. מילה לא נאמרת כאן על מדינה שתומכת בחמאס, אבל יש בעיה עם מדינות שישראל משתפת איתן פעולה".

ח"כ אביחי בוארון (הליכוד) תקף את העמותות המקבלות תמיכה מצד מדינות זרות בקידום אינטרסים המנוגדים, לטענתו, לאלה של מדינת ישראל ושל צה"ל. לדבריו, יש "לשמור על האינטרס הלאומי שלנו, על ההתיישבות ביהודה ושומרון - צריך לומר את זה בלי כחל וסרק". בוארון ציין כי "מועצת יש"ע ועמותת רגבים לא מקבלות תמיכה כזו, והן עושות עבודת קודש".

רוטמן: "נפלנו על השכל"

יו"ר הוועדה, ח"כ רוטמן (הציונות הדתית), אמר כי "אם אנחנו רוצים חברה אזרחית פעילה, אנחנו רוצים אזרחים פעילים - לא מדינות זרות פעילות. בכל העולם מדברים על זה. בארה"ב דיברו על המעורבות הרוסית בבחירות. כאן זה נתפס חלק מאושיות ההליך הדמוקרטי. נפלנו על השכל".

לצד זאת, רוטמן ציין כי "סוגיית המימון היא לא האירוע. האירוע הוא הפעולה עצמה של הארגונים. לכן הכיוון של הצעת החוק הוא טוב, אבל צריך למצוא פתרון לבעיה למקרה שמדינה זרה תחליט לפעול לא באמצעות עמותה אלא באמצעות לוביסט או עורך דין".

פרופ' אלון טל מאוניברסיטת תל אביב, המתמחה בנושאי סביבה ושימש בעבר כחבר כנסת, אמר כי ארגוני סביבה, דוגמת מכון ערבה שייסד בעבר, ייפגעו מהצעת החוק. "תעשו הבחנה ואל תזרקו את הסביבה", ביקש.

עו"ד דבי גילד חיו מהאגודה לזכויות האזרח טענה כי החוק נועד לפגוע ב-10 ארגוני זכויות אדם "שלא באים טוב" לשלטון. לדבריה, החוק בלתי חוקתי ופוגע בשוויון ובחופש ההתאגדות.

"החוק יגרום לקטסטרופה"

עו"ד אופיר כץ, המתמחה במלכ"רים, אמר כי "החוק יגרום לקטסטרופה. הפילנתרופיה בעולם שתשמע שישראל מטילה 80% מס - תפסיק את הפילנתרופיה לישראל. לא מכירים שם את המונח 'ישות מדינית זרה', וזה לא מעניין אותם. תחשבו מה טראמפ יעשה אם הוא יידע שמטילים כאן מס על תרומות מארה"ב".

ב-2017 נכנס לתוקף חוק שחייב עמותות הנתמכות על-ידי ישויות מדיניות בחו"ל לדווח על כך לרשם העמותות ולהצהיר על התמיכה שהן מקבלות בפורומים פומביים.

המאבק למען החטופים עלה גם הוא שוב ושוב במהלך הדיון. בפתיחת הדיון סירב היו"ר רוטמן לאפשר למשפחות חטופים להשתתף בדיון, אחרי שאלה דיברו בדיון שקיימה הוועדה מוקדם יותר בבוקר. בשעה 12 בצהריים עמדו חברי כנסת מהאופוזיציה 59 שניות בדומיה כאות הזדהות עם 59 החטופים בעזה.

עוד כתבות

יירוטים / צילום: Shutterstock, Shimon Gabai

בעקבות שיגור מתימן: אזעקות הופעלו במרכז, בשרון ובאזור ירושלים

אזעקות הופעלו במרכז ובירושלים, יורט טיל אחד על ידי מערכת חץ ● סמל ישי אליקים אורבך וסמ"ר ים פריד נפלו בדרום הרצועה ● שני קצינים ושני לוחמים נוספים נפצעו קשה ופונו לבית החולים, משפחותיהם עודכנו ● משפחתו של החטוף תמיר נמרודי: אין מידע חדש - הוא עודנו מוגדר כחי ● לבקשת טראמפ: שגריר ארה"ב בישראל הודיע על התנעת תהליך הזרמת הסיוע לעזה ● 59 חטופים - 581 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

קומפלקס City Atlantic בים המלח / צילום: 3Dblender

בהשקעה של 800 מיליון שקל: פרויקט הענק החדש בים המלח

​קבוצת ברקליס מקימה ליד חוף הפטריות בים המלח קומפלקס תיירות ענק שייקרא City Atlantic, ויתפרס על פני 110 אלף מ"ר ● השטח נרכש ב-2019, והפרויקט הוא חלק מתנופת הפיתוח באזור שבין עין בוקק לנווה זוהר ● ענקית הסייבר Tenable חנכה השבוע את משרדיה בבניין Landmark TLV, המנכ"ל "נתקע" בארה"ב לאחר שטיסתו בוטלה ● אירועים ומינויים

הפגנת חרדים / צילום: ap, Maya Hitij

אי-תעסוקת החרדים: כמה זה עולה לכלכלה הישראלית?

מה שהתחיל ככותרת על עלות אי־ההשתלבות החרדית בשוק העבודה, התלהט לכדי ויכוח על הדרך הנכונה לחשב אותה ● ניסיון ליישב בין העמדות העלה שהרבה תלוי בשאלה ששואלים ● וגם: האם הגיע הזמן לעדכן את התחזית לגבי האוכלוסייה החרדית?

האפיפיור החדש, ליאו ה-14, היום / צילום: ap, Alessandra Tarantino

האפיפיור החדש: הקרדינל האמריקני רוברט פרנסיס פרבוסט

האפיפיור החדש צפוי לצאת למרפסת מעל כיכר פטרוס ולהציג עצמו להמונים שממתינים במקום • שאגות שמחה ובכי: הקהל הגדול מתרגש מהבשורה בוותיקן • מותו של האפיפיור פרנציסקוס נכנס הוותיקן למצב חירום, ובמהלכו ביצע שורה של פעולות ופרוטוקולים – שעיקרם הוא בחירתו הטובה ביותר של האפיפיור החדש

השבוע בעולם / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Thomas Padilla, Shutterstock, רויטרס, goodgoodgood.com

פקיסטן מאיימת על הודו במלחמה גרעינית, ואיך למצוא ׳חיים מלאים׳ ב-8 חודשים

הימין גואה באירופה, אבל השמאל באוסטרליה והמרכז בקנדה גילו נוסחת ניצחון: אנטי טראמפ ● הצוללות שקוריאה רוצה למכור ב־24 מיליארד דולר ● שר ההגנה הפקיסטני אומר שהודו מתנהגת כמו נתניהו ומאיים במלחמה גרעינית ● דאג "מת לשרת" ● ארבעה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רוני אשורי (מימין), שי כהן, רענן גבירצמן, אוולין לנדמן, קית' מורטון. הנהלת פרוטאנטקס / צילום: איל יצהר

החברה של יוצאי מלאנוקס מגייסת לפי שווי של יותר מחצי מיליארד דולר

פרוטאנטקס, שמנכ"ל אינטל העולמית נמצא בדירקטוריון שלה, מייצרת רכיב להוזלת עיבוד ה־AI ומגייסת כ־50 מיליון דולר לפי שווי של מעל ל־600 מיליון דולר ● אנבידיה במו"מ לרכישת מוצריה

נראה כי התוכנית תימשך בפריפריה ובמעגל השני והשלישי לאזורי הביקוש / צילום: Shutterstock

הקרב על "דירה בהנחה": התוכנית תימשך, אבל ללא אזורי הביקוש

אחרי מחלוקת ממושכת, משרד הבינוי והשיכון קיבל את מבוקשו - והתוכנית הממשלתית לסבסוד מחירי הדירות תימשך ● בערים שבהן המחיר למ"ר גבוה מ־20 אלף שקל, נראה כי היא לא תתקיים ● עוד סוכם כי הממשלה תקדם "תוכנית להאצת ענף הנדל"ן" ב־3 מיליארד שקל ● ההחלטות הסופיות בעניין יתקבלו ביום חמישי הבא

ביל גייטס / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ביל גייטס הודיע: יחלק את רוב הונו ויסגור את קרן הפילנתרופיה שלו ב-2045

יחד עם העובדה שהוא מתכוון לחלק את כל 200 מיליארד הדולר בקופת הקרן, גייטס יהיה אחראי על חלוקה של כ-300 מיליארד דולר עד שיגיע לגיל 89 ● "אנשים יגידו עליי הרבה דברים כשאמות, אבל אני נחוש בדעתי שהאמירה 'הוא מת עשיר' לא תהיה אחת מהם", כתב 

דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה שחותמת עם טראמפ על הסכם סחר ראשון

על פי דיווח שפורסם בניו יורק טיימס, ברטיניה צפויה להיות המדינה הראשונה לחתום על הסכם סחר עם ארה"ב ● אמש פרסם טראמפ כי יקיים היום מסיבת עיתונאים במהלכה יכריז על הסכם סחר משמעותי, אך לא פירט באשר לזהות המדינה עמה נחתם ההסכם או בנוגע לתנאיו

קמפיין בזק / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

פרסומת ה-AI של בזק היא הזכורה ביותר השבוע, החתונה של הוט - האהובה ביותר

הפרסומת של הוט היא האהובה ביותר בפעם הרביעית, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● טורנדו מתברגת במקום השני בזכירות עם "טכנאי תוך יום", הפרסומת השנויה במחלוקת שבה מככב אליהו יוסיאן עלתה לאוויר לאחר ביצוע הסקר ● הפרסומות הזכורות והאהובות

הצי הימי של טורקיה בתרגיל / צילום: Reuters, Anadolu

המדינה שעוינת את ישראל מתחמשת גם בצוללת גרעינית

TSG חתמה על עסקה שמוערכת במיליוני שקלים עם חברה ביטחונית גדולה ● טורקיה ערכה תצוגת מוצרים ביטחוניים ומל"טים וגם רוצה לפתח צוללת גרעינית ● לוקהיד מרטין הציגה יכולות כיבוי אש אוטונומי עם מסוק בלקהוק ● וג'נרל דיינמיקס קיבל חוזה צוללות הענק עם צבא ארה"ב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

השופט בדימוס אשר קולה / צילום: ראובן קסטרו

השופט בדימוס אשר קולה, המזוהה עם הממשלה, נבחר לנציב תלונות הציבור על שופטים

קולה, ששימש כסגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת וישב בהרכב שזיכה את רומן זדורוב, הוא הנציב הראשון שלא כיהן כשופט בבית המשפט העליון ● מאז פרישתו הביע עמדות המזוהות עם הרפורמה המשפטית וקבע כי פיטורי היועמ"שית "זה לא קץ הדמוקרטיה" ● הוא נבחר ע"י ועדה שבשליטת הקואליציה ובהתאם לחוק אשר בג"ץ צפוי לדון ביולי בעתירות נגדו

ג'ונתן גריי / צילום: Reuters

חבר של ביל אקמן, האיש הטוב של עולם ההשקעות: הכירו את המיליארדר שמאחורי תרומת הענק

המיליארדר היהודי ג'ונתן גריי, נשיא חברת ההשקעות בלקסטון, עומד מאחורי תרומת העתק בהיקף 125 מיליון דולר לאוניברסיטת ת"א - הגדולה ביותר שקיבלה מעולם ● גריי הצטרף לבלקסטון כשהיה בן 22 בלבד, אחראי במידה גדולה להצלחתה ונחשב ל"איש הטוב" של קרנות ההון סיכון ● וגם: הקשר עם ביל אקמן ומה הוא חושב על מכסי טראמפ ● פרופיל

גן החשמל בת''א / צילום: תמר מצפי

אחרי הכישלון: עיריית תל אביב מציבה רף מינימום גבוה ל"גן החשמל"

העירייה יוצאת בניסיון נוסף לשיווק הקרקעות להקמת כ-60 דירות ● קובעת רף של כ–102 מיליון שקל, למרות שההצעות הקודמות היו נמוכות בהרבה

הפרויקט בתמל 3006 של L.D.B GLOBAL, הרצליה / הדמיה: דוד בן חמו

18 דונם ביותר מ-200 מיליון שקל: עסקת הענק בהרצליה

חברת L.D.B GLOBAL רכשה 18 דונם של קרקע חקלאית ● בתוך פחות משנה נרכשו במקום קרקעות ביותר מחצי מיליארד שקל

יבקר הפעם רק במדינות המפרץ. נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ חוזר למזרח התיכון - וישראל כבר לא בראש סדרי העדיפויות

נשיא ארה"ב פותח את סבב ביקוריו במדינות האזור - ללא עצירה בישראל ● במוקד הביקור: ערב הסעודית, אם כי המלחמה בעזה מעמידה בספק את הסיכויים לנורמליזציה בינה לבין ישראל שטראמפ שואף לקדם ● האם הוא יקדם את מסדרון הסחר שיכול לשנות את פני המזרח התיכון, ואיך הסכם הגרעין עם איראן עלול להצית מרוץ חימוש אזורי

אליהו יוסיאן בפרסומת של מזגני טורנדו / צילום: צילום מסך

משרד הפרסום של טורנדו: "שגינו. הטעות נעשתה בתום לב"

לאחר שהבעלים של מזגני טורנדו הגן על הבחירה בהשתתפות אליהו יוסיאן ואמר כי לדעתו אין סיבה להוריד את הפרסומת מהאוויר, מנכ"ל קבוצת מקאן, שאחראית על הפרסומת, הודה שהבחירה הזו דווקא הייתה טעות

כוחות צה''ל מסיירים על הגבול ברצועת עזה. אין מודל דיפרנצאלי / צילום: דובר צה''ל

כיף של מילואים: הישראלים שהפכו את תגמולי הצבא לפרנסה משגשגת

לא מעט נותני שירותים ליחידות מילואים מבקשים ומקבלים שכר בימ"מים במקום בכסף ● המנגנון שלא מבחין בין קרביים לטרמפיסטים מנפח שכר ללא הצדקה ● במקביל לתודות ולשבחים לאלה שמתייצבים שוב ושוב למילואים, הגיע הזמן לנהל טוב יותר את חגיגת הימ"מים

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

המתנה שקיבלו בבר מצווה סללה לאחים אסיא את הדרך להנפקת ענק בנאסד"ק

אחרי ניסיון מיזוג כושל, קשיי רגולציה, נפילות בשוק הקריפטו וסדרה של דחיות - איטורו, שהוקמה על ידי האחים יוני ורונן אסיא והייתה בין הראשונות לאפשר מסחר בקריפטו - תהפוך בימים הקרובים לחברה ציבורית ● המטרה: לאתגר את המערכת הבנקאית המסורתית ● ומה למדה איטורו מהעבודה לצד מי שבהמשך המציא את האת'ריום

חדר מיון בקליפורניה, ארה''ב / צילום: ap, Ashley Landis

כך הפכו חוליי מערכת הבריאות בארה"ב לשוק שמושך חברות ישראליות

ב־15 השנים האחרונות גילו סטארט־אפים ישראליים שיש להם יתרון בשוק שמנסה לפתור את חוליי מערכת הבריאות האמריקאית בעזרת ביג דאטה ● איך הם עושים את זה, והאם היתרון הזה הולך ונשחק?