גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ידענו שיקר בישראל, אבל הנתונים האלה הפתיעו אפילו אותנו

שורת ענקיות מזון הודיעו בשבועות האחרונים על העלאת מחירים, כשעבור חלקן זו לא הפעם הראשונה השנה ● התוצאה היא התייקרות של 8% במוצרי המזון בתוך שנתיים, מעל מדד המחירים הכללי ● מאחורי הנתונים: עליית תשומות וחסמי תחרות ● ולמה דווקא מחירי המוצרים המפוקחים עלו יותר?

עליות מחירי המזון ממשיכות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
עליות מחירי המזון ממשיכות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

רגע לפני יום העצמאות ושריפות הענק שתפסו את תשומת־הלב הציבורית, ספקי המזון הגדולים בישראל הזניקו את המחירים. לא מדובר במגמה חדשה. בשנתיים האחרונות מחירי המזון דהרו קדימה אפילו יותר ממחירי הדירות ומדד המחירים לצרכן. בין מרץ 2023 למרץ 2025 התייקרו מוצרי המזון בישראל (ללא פירות וירקות) ב־8% - יותר מהמדד הכללי (6.2%) ויותר ממחירי הדיור (7.6%). כשמחשיבים גם את הפירות והירקות, מחירי המזון זינקו בקרוב ל־10%.

ועדות הכלכלה והכספים בדיון על מחירי המזון: "היו מי שניצלו את המשבר"
גל חדש של עליות מחירים במזון יצא לדרך, ואין מי שיעצור אותו
המוניטור | המזון בישראל כמעט הכי יקר בעולם. איפה הממשלה בעניין?
ניתוח | רגע לפני שהקפיצו את המחירים, שטראוס ושופרסל חילקו דיבידנד ענק

היצרנים מצדם מצביעים על עליית תשומות, אבל נתונים מהשטח מראים שחלקן דווקא בירידה. תוסיפו לזה תחרות רופפת, פיקוח מחירים לא אפקטיבי ושוק ריכוזי - ותקבלו מתכון לעליות מחירים.

גל ההתייקרויות האחרון עדיין בעיצומו. בשבוע שעבר, בתוך שעות בודדות הודיעו יוניליוור, שטראוס, החברה המרכזית למשקאות ומחלבות גד על העלאת מחירי עשרות מוצרים - זאת שבוע לאחר שענקית המזון תנובה והיבואנית דיפלומט עשו את אותו צעד. ההתייקרויות נוגעות למגוון מוצרים - מדגני בוקר ומרקים ועד למוצרי חלב ומשקאות קלים - ונעות בין אחוזים בודדים ועד כ־15%, במקרה של דיפלומט.

המזון מתייקר גם כשהתשומות בירידה

כמו בכמעט כל העלאת מחירים, היצרנים מתלוננים על עליות של התשומות שהם משלמים, ונאלצים לגלגל לפחות את חלקן לצרכנים. דניאל ברקת, מנכ"ל ומייסד שותף בשוקולד פנדה, מספר כי "חומר הגלם העיקרי שלנו, הקקאו, זינק". ואכן, מחירי חוזי הקקאו בעולם עלו בשנתיים האחרונות ביותר מפי שלושה. בנוסף, הוא מספר כי גם תשומות אחרות התייקרו, "בהן השילוח האווירי, האנרגיה וכמובן השכר לעובדים".

בשנתיים הללו השילוח האווירי אכן התייקר ב־25%, מחירי החשמל עלו בכמעט 5%, וגם השכר הנומינלי עולה בעקביות, לרבות שכר המינימום שהתעדכן באפריל האחרון. עם זאת, השילוח הימי שרלוונטי ליצרנים ויבואנים אחרים אט־אט חוזר לרמה שקדמה למלחמה. מחירי השילוח קפצו במהלך 2024 עד שהגיעו לכמעט 8,000 דולר לשילוח מכולה מסין לים התיכון בקיץ האחרון, לאחר סגירת באב אל־מנדב בידי החות'ים. נכון לתחילת מאי 2025, כבר עמד המחיר על כ־3,000 דולר בלבד.

גם בעולם הסחורות נרשמו הוזלות, לאחר הזינוק הדרמטי שנרשם החל משנת 2020 בשל פקק הסחורות העולמי. חלק מסחורות היסוד של מזון כמו סוכר ותירס עדיין יקרות בעשרות אחוזים בהשוואה למחיר ב־2019, אך מחירן נחתך משמעותית בשנתיים האחרונות, וכך גם מחיר הסויה.

גם מחירי החיטה ירדו בשנים האחרונות, ולמרות זאת מחירי הלחם בישראל דווקא עלו. יחד עם זאת, מסמך מדיניות של התאחדות התעשיינים מראה שבעוד שמחירי החיטה העולמיים ירדו ב־18% מאז 2021, הרי שמדדי המחירים הסיטונאיים של קמח לבן וקמח מלא דווקא עלו ב־23% וב־38% בהתאמה.

משתמשים בכוח השוק כדי לחסום תחרות

ההתייקרויות במדפי הסופר לא אחידות. לדברי אביב חצבני, מנהל איגוד תעשיות המזון, דווקא המוצרים שמחיריהם תחת פיקוח עלו בקצב ניכר הרבה יותר: "המוצרים המפוקחים ואלה התלויים בתשומות מפוקחות מצד הממשלה התייקרו בקצב גבוה יותר מאשר שאר מוצרי המזון, כי הנוסחה מחייבת את הממשלה לבחון את סל העלויות של היצרניות ולעדכן את המחיר בהתאם".

לדבריו, "ההתייקרות שיש היום בישראל דומה מאוד לזו שרואים במדינות ה־OECD". הפתרון, בעיניו, הוא מעבר לסבסוד ישיר לחקלאים, במקום "מחיר מטרה" הקובע למשל מחיר מינימום שמחויבים לשלם עבור חלב וביצים. אך בעוד שקצב התייקרות המזון דומה לזה שב־OECD, המחירים בישראל גבוהים מלכתחילה ביחס לשאר מדינות הארגון, כאשר ישראל נמצאת כמעט תמיד במקום הראשון או השני ביוקר המחיה בארגון, יחד עם שווייץ העשירה בהרבה.

לדברי לובי 99, "תופעת המשך העלייה במדד מחירי המוצרים, על אף הירידה שנרשמה במחירי הסחורות, נובע מ'דביקות' המחירים בשוק המזון וקשיחותם, המאפיינות שווקים לא תחרותיים". בארגון החברתי־כלכלי מסבירים כי יש במשק הישראלי חוסר תחרותיות ניכר בתחום יצרני המזון, כאשר יצרנים משתמשים בכוח השוק שלהם כדי לחסום מתחרים וכך לשמור על מחירים גבוהים.

כן נעשו מספר רפורמות שנועדו להקל על יוקר המחיה, בעיקר במזון. שינויים כמו "רפורמת הקורנפלקס" לפני מספר שנים ו"קסיס דה דיז'ון" בממשלה הקודמת, שלא הצליחו לחדור את כל משוכות הרגולציה ולאפשר ליבואנים להביא באופן חופשי מוצרים מחו"ל. רפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" שקידמה הממשלה הנוכחית גם שואפת לעשות בדיוק את זה, אך בינתיים ועדת החריגים לה עדיין מתכנסת, ומוקדם מכדי לדעת האם היא תצליח להביא לשינוי משמעותי.

כך או כך, מחירי המזון בישראל עולים בימים אלה בקצב גבוה יותר מאשר בארה"ב, למשל, בה מחירי המזון עלו ב־5.3% בשנתיים האחרונות, לעומת 8% בישראל למזון ללא פירות וירקות או 9.5% כאשר מחשיבים גם את הפירות והירקות, שהם חלק מהמדד האמריקאי.

כוח הקנייה של הישראלים הולך ונשחק

נראה כי בעוד שתשומות רבות אכן עלו, מחירי המזון עולים בצורה דרמטית גם בהשוואה למחירים אחרים. את מדד המחירים לצרכן ממתנים ענפים אחרים כמו ביגוד וריהוט, שמיובאים כמעט במלואם, והתחרותיות בהם ניכרת ובאה לידי ביטוי בירידת מחירים בשנתיים שנבדקו.

התוצאה של המגמה הזו היא שהשכר הריאלי, כלומר שווי השכר בכוח קנייה, כמעט ולא השתנה בשנתיים האחרונות. על־פי נתוני הלמ"ס, השכר הממוצע הריאלי בישראל ירד ב־1.4% בפברואר 2025 לעומת פברואר 2024. כלומר, למרות שהשכר הממוצע עולה - המחירים בשנה האחרונה עלו בקצב מהיר עוד יותר, כך שהשכר הממוצע בישראל מסוגל לקנות מעט פחות מאשר בשנה שעברה. בנק ישראל ציין במצגת שפרסם כי "השכר הריאלי גבוה מרמתו ערב המלחמה, אך מוסיף לשהות מתחת למגמה ארוכת־הטווח".

בכל מקרה, כאשר השכר הנומינלי עולה, זו עוד תשומה שיצרני המזון צריכים לקחת בחשבון, והיא לרוב זו שמתדלקת את עליות המחירים בתופעה הנקראת "סחרור שכר־מחירים". בינתיים, כוח הקנייה של הישראלים נשחק - והמחירים ממשיכים לטפס. אלא אם תתרחש מהפכה בתחרות או בתשומות, סחרור המחירים עוד רחוק מסיום.

עוד כתבות

האפיפיור החדש, ליאו ה-14, היום / צילום: ap, Alessandra Tarantino

האפיפיור החדש: הקרדינל האמריקני רוברט פרנסיס פרבוסט

האפיפיור החדש צפוי לצאת למרפסת מעל כיכר פטרוס ולהציג עצמו להמונים שממתינים במקום • שאגות שמחה ובכי: הקהל הגדול מתרגש מהבשורה בוותיקן • מותו של האפיפיור פרנציסקוס נכנס הוותיקן למצב חירום, ובמהלכו ביצע שורה של פעולות ופרוטוקולים – שעיקרם הוא בחירתו הטובה ביותר של האפיפיור החדש

ג'ונתן גריי / צילום: Reuters

חבר של ביל אקמן, האיש הטוב של עולם ההשקעות: הכירו את המיליארדר שמאחורי תרומת הענק

המיליארדר היהודי ג'ונתן גריי, נשיא חברת ההשקעות בלקסטון, עומד מאחורי תרומת העתק בהיקף 125 מיליון דולר לאוניברסיטת ת"א - הגדולה ביותר שקיבלה מעולם ● גריי הצטרף לבלקסטון כשהיה בן 22 בלבד, אחראי במידה גדולה להצלחתה ונחשב ל"איש הטוב" של קרנות ההון סיכון ● וגם: הקשר עם ביל אקמן ומה הוא חושב על מכסי טראמפ ● פרופיל

תחבורה ציבורית / צילום: Shutterstock, defotoberg

בעלות של מיליוני שקלים: משרד התחבורה מפקיע תחב"צ להילולה בהר מירון

משרד התחבורה מסיט רכבות ואוטובוסים לטובת מבצע ההילולה בהר מירון, שתתקיים בלילה שבין הימים חמישי ושישי בשבוע הבא ● בין היתר, תחנת כרמיאל תיסגר לשירות, ולא יופעלו רכבות בקו באר שבע-ת"א בין השעות 9:00-13:00 ● מדובר בהיערכות חריגה בהיקפה לעומת שנים קודמות

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

המדינה שנחשבה תומכת של ישראל וכעת יוצאת נגדנו

שר החוץ ההולנדי הודיע במכתב רשמי לאחראית על יחסי החוץ של האיחוד האירופי כי הולנד תסרב לקדם את היחסים עם ישראל מעתה והלאה ותדרוש לדון אם היא נשארה מחויבת לעקרונות החוק הבינלאומי ● האיחוד הוא שותף הסחר הגדול ביותר של ישראל, עם סחר שנתי של יותר מ-50 מיליארד אירו

נראה כי התוכנית תימשך בפריפריה ובמעגל השני והשלישי לאזורי הביקוש / צילום: Shutterstock

הקרב על "דירה בהנחה": התוכנית תימשך, אבל ללא אזורי הביקוש

אחרי מחלוקת ממושכת, משרד הבינוי והשיכון קיבל את מבוקשו - והתוכנית הממשלתית לסבסוד מחירי הדירות תימשך ● בערים שבהן המחיר למ"ר גבוה מ־20 אלף שקל, נראה כי היא לא תתקיים ● עוד סוכם כי הממשלה תקדם "תוכנית להאצת ענף הנדל"ן" ב־3 מיליארד שקל ● ההחלטות הסופיות בעניין יתקבלו ביום חמישי הבא

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

המתנה שקיבלו בבר מצווה סללה לאחים אסיא את הדרך להנפקת ענק בנאסד"ק

אחרי ניסיון מיזוג כושל, קשיי רגולציה, נפילות בשוק הקריפטו וסדרה של דחיות - איטורו, שהוקמה על ידי האחים יוני ורונן אסיא והייתה בין הראשונות לאפשר מסחר בקריפטו - תהפוך בימים הקרובים לחברה ציבורית ● המטרה: לאתגר את המערכת הבנקאית המסורתית ● ומה למדה איטורו מהעבודה לצד מי שבהמשך המציא את האת'ריום

Water Clinic / צילום: דבי סיני

טיפול מרגיע בבריכה ועגלת יין וגבינות: עשר דקות מתל אביב מצאנו שלווה מפתיעה

רכיבה על סוסים בשקיעה למצוק שמשקיף על הים, מתחם מופלא לוואטסו וטבילה בקרח ומיזם קולינרי שמגיש פיצה עם בוראטה ● ביקור בכפר שמריהו ורשפון ● חגית אברון תופרת יום

הפגנת חרדים / צילום: ap, Maya Hitij

אי-תעסוקת החרדים: כמה זה עולה לכלכלה הישראלית?

מה שהתחיל ככותרת על עלות אי־ההשתלבות החרדית בשוק העבודה, התלהט לכדי ויכוח על הדרך הנכונה לחשב אותה ● ניסיון ליישב בין העמדות העלה שהרבה תלוי בשאלה ששואלים ● וגם: האם הגיע הזמן לעדכן את התחזית לגבי האוכלוסייה החרדית?

ביל גייטס / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ביל גייטס הודיע: יחלק את רוב הונו ויסגור את קרן הפילנתרופיה שלו ב-2045

יחד עם העובדה שהוא מתכוון לחלק את כל 200 מיליארד הדולר בקופת הקרן, גייטס יהיה אחראי על חלוקה של כ-300 מיליארד דולר עד שיגיע לגיל 89 ● "אנשים יגידו עליי הרבה דברים כשאמות, אבל אני נחוש בדעתי שהאמירה 'הוא מת עשיר' לא תהיה אחת מהם", כתב 

השופט בדימוס אשר קולה / צילום: ראובן קסטרו

השופט בדימוס אשר קולה, המזוהה עם הממשלה, נבחר לנציב תלונות הציבור על שופטים

קולה, ששימש כסגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת וישב בהרכב שזיכה את רומן זדורוב, הוא הנציב הראשון שלא כיהן כשופט בבית המשפט העליון ● מאז פרישתו הביע עמדות המזוהות עם הרפורמה המשפטית וקבע כי פיטורי היועמ"שית "זה לא קץ הדמוקרטיה" ● הוא נבחר ע"י ועדה שבשליטת הקואליציה ובהתאם לחוק אשר בג"ץ צפוי לדון ביולי בעתירות נגדו

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ הביע תמיכה בהפחתת המכסים הנוכחיים על סין; המסחר בוול סטריט ננעל בירידות

טראמפ כתב ברשתות החברתיות כי מכס של 80% על סחורות סיניות "נראה נכון" לקראת שיחות סחר מרכזיות שצפויות להתקיים בסוף השבוע ● דאו ג'ונס נחלש ב-0.3%, S&P 500 איבד 0.1% והנאסד"ק נותר ללא שינוי ממשי ● ענקית הפארמה הישראלית טבע נחתכה ב-6.4%

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

"יוכל לשמש לתקיפה באיראן": חשיפת גלובס מעוררת סערה בעולם

המשא ומתן בין ישראל לארה"ב על רכישת טילי שיוט מסוג JASSM, שנחשף בגלובס השבוע, מכה גלים בתקשורת העולמית ● רבים מכלי התקשורת בתחום התעשיות הביטחוניות הבליטו את יתרונותיהם של הטילים בתקיפת יעדים ארוכי־טווח, וציינו באופן ספציפי כי הם עשויים לשמש את ישראל לתקיפה באיראן

המנהיג העליון של קוריאה הצפונית, קים ג'ונג־און, בוחן את טנק צ'אונמה־2 / צילום: Reuters, KCNA

מעתיקה מישראל? קוריאה הצפונית חשפה טנק עם דמיון חריג למערכת של אלביט

בשבת האחרונה חשפו בפיונגיאנג תמונות של גרסת הטנק החדשה מתוצרתם, צ'אונמה־2, שפותח באופן מקומי ● בחינה עמוקה של התמונות שביצע צוות אתר "ארמי רקוגנישן" מצאה באחד מחלקיו של הטנק דמיון חריג למערכת "חץ דורבן" של אלביט ● הנדסה הפוכה מהווה שיטה נפוצה בשוק הביטחוני, במיוחד במדינות בעלות יכולות טכנולוגיות נמוכות

יונדאי סנטה פה הייבריד 2025 / צילום: יח''צ

הרכב הזה טוב וראוי מכל בחינה, למעט תג המחיר

הדור החדש של יונדאי סנטה פה מציג עיצוב נועז, שמהווה מחווה לשוק האמריקאי ● יש לו תא נוסעים איכותי ומרווח, יכולות דינמיות טובות ומנוע די חסכוני ● אבל המחיר דוחק את גבולות התדמית העממית של המותג ומציב אותו בתחרות קשה

יבקר הפעם רק במדינות המפרץ. נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ חוזר למזרח התיכון - וישראל כבר לא בראש סדרי העדיפויות

נשיא ארה"ב פותח את סבב ביקוריו במדינות האזור - ללא עצירה בישראל ● במוקד הביקור: ערב הסעודית, אם כי המלחמה בעזה מעמידה בספק את הסיכויים לנורמליזציה בינה לבין ישראל שטראמפ שואף לקדם ● האם הוא יקדם את מסדרון הסחר שיכול לשנות את פני המזרח התיכון, ואיך הסכם הגרעין עם איראן עלול להצית מרוץ חימוש אזורי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הרפורמה שלא מורגשת: מה קרה להבטחה לחסוך 6,000 שקל למשפחה?

קרוב לחצי שנה חלפה מאז שרפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" נכנסה לתוקף, אבל בינתיים המחירים כמעט בכל קטגוריה רק מטפסים ● במשרד הבריאות, אחד הגופים האמונים על התוכנית, נשמעים יותר מסויגים לגבי היעד: "אם יהיו השפעות על יוקר המחיה - מבורך"

איור: גיל ג'יבלי

סעודיה מנסה להביא לירידה של מחירי הנפט. וזאת הסיבה

משיא של כ־90 דולר לחבית מחיר הנפט ירד בשליש לרמה שלא נראתה מאז שנת 2021 ● למה זה קרה? מי אחראי לכך? ומה המשמעויות לכיס שלנו, לכלכלה העולמית ולעוצמה של יצואניות הנפט במזרח התיכון ומעבר לו? ● נתון בשבוע

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א ננעלה בעליות; המדדים המרכזיים עלו השבוע ב-4%

מדד ת"א 35 עלה ב-1% ● טבע בלטה בזינוק של כ-6% בעקבות המלצה של לידר באפסייד של 48% ● דלק עתה בעקבות המלצה של בנק אוף אמריקה על חברת הבת איתקה ● עליות בוול סטריט לאחר שטראמפ הודיע על הסכם סחר ראשון מאז תוכנית המכסים

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

סטארט-אפ הבינה המלאכותית של אמנון שעשוע מגייס עוד 300 מיליון דולר

לא נמסרו פרטים לגבי זהותם של משקיעים חדשים או שווי החברה בגיוס החדש, ומהחברה לא נמסרה תגובה ● יחד עם הגיוס הנוכחי, מגיעים סך הגיוסים של AI21 ל- 637 מיליון דולר, כאשר הגיוס האחרון שנערך בנובמבר 2023 שיקף לחברה שווי של 1.4 מיליארד דולר, כך לפי PitchBook

אחרי צרפת: המדינה האירופית שצפויה להכיר במדינה פלסטינית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמהוהפעם: הארגון המסתורי שאמור לנהל את הסיוע ההומניטרי בעזה, הנזק שספגה נושאת המטוסים האמריקאית בים האדום ובלגיה תומכת בהכרה במדינה פלסטינית ● כותרות העיתונים בעולם