גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטרנד שייצר כמה מהקריסות המהדהדות חוזר לוול סטריט ובגדול

בשבוע שעבר גייסו 9 חברות SPAC נטולות פעילות 1.8 מיליארד דולר בסה"כ, הנתון השבועי הגבוה ביותר זה שלוש שנים ● החמרת הכללים לגיוסי SPAC, כלקח מהגל הקודם שסיפק אכזבות למכביר, לא מפריעה לשוק להתחמם, וגם יזמים מישראל מעורבים

ירידות במניות שמוזגו ל־SPAC. פחות חברות מעוניינות במיזוג / צילום: Shutterstock
ירידות במניות שמוזגו ל־SPAC. פחות חברות מעוניינות במיזוג / צילום: Shutterstock

אחת התופעות המפתיעות של השבועות האחרונים בוול סטריט היא מה שנראה כמו חזרת טרנד ה-SPAC לחיים. חברות SPAC - חברות ללא פעילות, שמגייסות כסף מהציבור במטרה למזג לתוכן חברות פרטיות בתוך פרק זמן מוקצב - היו הלהיט של 2020-2021, תקופת שיא בשוק המניות האמריקאי. מאות חברות גייסו סכומים גדולים מהמשקיעים, וחיפשו יעדים למיזוג. ההיצע הגדול של חברות SPAC הוביל לכך שבמקרים רבים, חברות שלא היו מספיק בשלות לשוק הציבורי החלו להיסחר, ואיבדו בתוך זמן קצר את רוב שוויין. המיאוס של המשקיעים, יחד עם עליית הריביות, הובילו לדעיכת הטרנד - עד השבועות האחרונים.

ההנפקה הישראלית הגדולה מזה שנים: איטורו בדרך לוול סטריט. כמה תמכור משפחת אסיא וכמה משפחת ברקת?
החישוב שמגלה: התשואה הפנומנלית שייצר וורן באפט למשקיעים על פני 60 שנה

1.8 מיליארד דולר בשבוע

לפי נתוני SPAC Research, בעוד שב-2020 היו 248 חברות SPAC שגייסו 83 מיליארד דולר, וב-2021 שיא של 613 חברות גייסו 162 מיליארד דולר, בשלוש השנים שלאחר מכן (2022-2024) גויסו במצטבר רק 27 מיליארד דולר על ידי 174 חברות.

אבל אז הגיעה 2025: עד תחילת חודש מאי הונפקו בארה"ב 27 חברות SPAC חדשות שגייסו במצטבר 5 מיליארד דולר, ועוד 48 חברות הגישו תשקיפים לקראת הנפקה. אם הקצב הזה יימשך, המשמעות היא חזרה לרמה גבוהה יותר מזו של שנת 2022. אלא שנראה שהקצב אף מתגבר: לפי נתוני Renaissance Capital, אתר העוקב אחר הנפקות בארה"ב, רק בשבוע שעבר הונפקו 9 חברות SPAC חדשות שגייסו במצטבר 1.8 מיליארד דולר - הנתון השבועי הגבוה ביותר זה למעלה משלוש שנים.

כל זה קורה כשבמקביל, שוק ההנפקות "הרגילות" (IPO) עדיין לא מתרומם, אם כי ייתכן שעל רקע הרגיעה בשווקים בשבועות האחרונים, גם זה עוד יקרה. נזכיר, שאיטורו הישראלית - שניסתה להתמזג ל-SPAC בסיבוב הקודם, אך נאלצה לוותר לאחר התקררות השוק - מנסה כעת להגיע לשוק הציבורי באמצעות IPO.

בשבועות האחרונים דווח גם על מיזוגים חדשים בין חברות פרטיות לחברות SPAC, ביניהם חברת הטכנולוגיה לרכב אוטונומי Kodiak שהודיעה על מיזוג בשווי 2.5 מיליארד דולר. כל האירועים האלה יוצרים את הרושם שחזרנו שוב לימים העליזים של ה-SPAC.

לדברי דון דאפי, נשיא חברת הייעוץ ICR, יזמי SPAC סדרתיים, שעמדו מאחורי רוב ההנפקות הללו בשנה האחרונה, יכולים להיתפס כחלופה אטרקטיבית לחברות שרצו לבצע IPO ועצרו את התהליך.

נירן נזרת', מנכ"ל אותה חברה, הוסיף כי "למרות התנודתיות בשווקים, סביבת ה-SPAC חזרה לנקודה שבה יזמים בעלי ניסיון ויעדים איכותיים יכולים למנף ביעילות את המסלול לשוק הציבורי".

בחזרה ל-2021?

נזכיר שההייפ של ה-SPAC ב-2020-2021 הוסבר בין היתר בריבית האפסית שהייתה אז בשווקים (בצל מגפת הקורונה והיציאה ממנה), ובמשקיעים שחיפשו אפיקים שיניבו להם תשואה, גם אם ברמות סיכון גבוהות או ספקולטיביות. המשקיעים חיפשו אז צמיחה בכל מחיר, וגם חברות עם הפסדים ללא מתווה ברור לרווחיות נהנו משוויים גבוהים ואף מנופחים.

עבור חברות פרטיות שחיפשו דרך לשוק הציבורי, מיזוג עם חברת SPAC נחשב לחלופה נוחה יחסית להנפקה רגילה, משום שההסכם נחתם ישירות מול יזמי ה-SPAC ואין צורך לכתת רגליים ברוד שואו עם משקיעים פוטנציאליים רבים. בנוסף, הגילויים הפיננסיים הנדרשים היו פחותים מהגילוי הנדרש בתשקיף ל-IPO. חברות שמוזגו ל-SPAC יכלו לפרסם תחזיות, שבדיעבד התגלו הרבה פעמים כאופטימיות מדי.

כאמור, התוצאות בפועל במקרים רבים מדי היו מאכזבות, מה שהוביל לדעיכה המהירה של השוק. במיזוגים רבים, המשקיעים ב-SPAC אף ניצלו את זכותם לפדות את ההשקעה ולא להשתתף במיזוג, כך שהיקף הגיוס התכווץ משמעותית.

כתוצאה מכך, לא רק שמספר חברות ה-SPAC שגייסו כסף צנח מהשיא, אלא גם שהרבה חברות שכבר גייסו, לא הצליחו להשלים מיזוג ונאלצו להחזיר את הכסף שגויס למשקיעים, מהלך שנקרא Liquidation. כך לדוגמה קבוצת ION של יונתן קולבר וגלעד שני החזירה למשקיעים ב-2022 כרבע מיליארד דולר שגייסה ב-2021 (אחרי שני מיזוגי SPAC מוצלחים שכבר ביצעה קודם), והמיליארדר ביל אקמן, שגייס 4 מיליארד דולר לחברת ה-SPAC הגדולה אי-פעם, החזיר את הסכום למשקיעים ב-2022 על רקע תנאי השוק השליליים.

הקריסות המהדהדות

בשנים האחרונות, חברות שמוזגו ל-SPAC לא הציגו ביצועים מלהיבים במיוחד, בלשון המעטה. בקרב הישראליות יש טווח נרחב למדי של מקרים, אך רוב החברות נסחרות היום בשווי נמוך משמעותית מהשווי במיזוג. רשת האירוח סלינה קרסה לגמרי ומספר חברות (בהן איירון סורס ואינוביד) נמכרו בשווי נמוך בהרבה מהמיזוג. גם חברות שאינן ישראליות שמוזגו ל-SPAC מחקו את רוב שוויין, כמו Bird חברת הקורקינטים החשמליים, שמוזגה בשווי 2.3 מיליארד דולר, ושנתיים אחר כך הגישה בקשת פשיטת רגל.

דבר אחד שהשתנה בעולם ה-SPAC הוא החמרת הכללים ב-SEC, רשות ניירות הערך של ארה"ב, שם אימצו כללים חדשים שדורשים גילוי רב יותר בתהליך, בניסיון להתאים את כללי ה-SPAC לכללי ה-IPO ולהגן על משקיעים מפני חוסר סימטריה במידע, מידע מטעה וניגודי עניינים.

בינתיים, העובדה ששוק ה-IPO קפוא יחסית עשויה להוות הזדמנות ל-SPAC לפרוץ: מצד אחד, חברות פרטיות שצריכות לגייס כסף ומכוונות לשוק הציבורי, יפנו לחברות SPAC, ומצד שני, למשקיעים שמעוניינים להשקיע בחברות חדשות אין כיום היצע הנפקות, והם יוכלו להשקיע במיזוגי SPAC. עם זאת, מומחים מעריכים שצפויה יותר סלקטיביות לעומת העבר. כך למשל, קריסטי מרווין, מנכ"לית SPACInsider העוסקת בתחום, אמרה לאתר Crunchbase כי "זאת לא תהיה חזרה על 2021", והעריכה שהשוק יהיה יותר ממושמע.

עוד כתבות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

השקעה של עשרות מיליוני דולרים: תוכנית החדשנות שמשיקה טבע

ענקית התרופות טבע משיקה תוכנית חדשנות לסטארט-אפים, במסגרתה יושקו אתגרים פעמיים בשנה, שיעסקו בשילוב חדשנות בתחומי הפעילות של החברה ● דוגמה לאתגר: טכנולוגיות משלימות או חלופיות לניסויים בבעלי חיים

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה חיובית ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל יציב הבוקר, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

המנצחים והמפסידים מהתחזקות השקל / איור: גיל ג'יבלי

היבואנים ירוויחו, אל על צפויה להוציא מיליונים: המנצחים והמפסידים הגדולים מהתחזקות השקל

המלחמה מול איראן דחפה את השקל לשיאים חדשים מול הדולר והפכה אותו לאחד החזקים בעולם ● התחזקות המטבע המקומי תגדיל את רווחי היבואנים, אבל תפגע בחברות שכיכבו השנה כמו אל על ואלביט ● גם בעלי נכסים בחו"ל כמו נתן חץ וחיים כצמן צפויים להפסיד מהתפנית במט"ח ● וגם: S&P 500 בשיא כל הזמנים, אבל החוסכים בארץ רושמים הפסדים

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בעקבות חשיפת גלובס: דרישה לדיון בוועדת הכספים בנושא מצוקת השוכרים והמשכירים

חברי הכנסת נאור שירי וולדימיר בליאק מבקשים דיון דחוף בנושא הסדרת הפיצויים לשוכרים ולמשכירים עקב הטילים מאיראן ● בבקשה נכתב כי "בעלי הדירות נמצאים במצב בעייתי, הם נותרים עם נכס שאינו ראוי למגורים ושאינו מניב הכנסה"

גיוס הון לחברות הייטק / צילום: Shutterstock, Pushish Images

שיא חדש בגיוסי ההייטק, אבל עם כוכבית

ההייטק הישראלי מגייס מיליארדים - אבל הפער בין הדוחות עלול לחשוף גם תרגילים תדמיתיים: בין 2.7 ל-6 מיליארד דולר גויסו ברבעון, תלוי איך ואת מי סופרים ● הדומה בשני הדוחות - סייבר, AI ותוכנה ארגונית ממשיכים להוביל את המגמה

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

''הזמן הכי טוב לקנות''. פוסט על OST בקבוצת הנוכלים בוואטסאפ / צילום: צילום מסך

ההונאה הושלמה: מטא גררה רגליים, המניה הסינית קרסה - והמתחזים ברחו עם הכסף

קבוצות וואטסאפ "אקסקלוסיביות", הבטחות לתשואות חלומיות והתחזות לדמויות מפתח בשוק ההון: כך פעלה התרמית סביב מניית OST הסינית - שהתרסקה והשאירה אלפי משקיעים בעולם עם הפסדים כבדים ● איך תגנו על עצמכם בזמן שמטא מתקשה לבלום את התופעה?

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים, מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

האם זו החברה הראשונה בוול סטריט שתגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר

58 מתוך 66 האנליסטים שמסקרים את מניית אנבידיה בוול סטריט ממליצים לרכוש אותה, ואנליסט אחד אף צופה שהיא תזנק עד למחיר של 250 דולר, כ-60% מעל מחירה כעת ● "אנחנו בנקודה שבה אנבידיה מתחילה להגדיל את ייצור שבבי ה-Blackwell"

בני לנדא / צילום: Miguel Gutierrez

המשקיעים שוויתרו והמשמעות לעובדים: מאחורי ההתרסקות של חברת הדפוס של בני לנדא

לנדא דיגיטל פרינטינג הגישה אתמול בקשה לעיכוב הליכים בשל החלטת המשקיעים האירופאים להפסיק להזרים לה הון ולחדול מהענקת הלוואות ● מה הביא להתרסקות החברה המבטיחה, ובמה שונה הקריסה של לנדא דיגיטל פרינטינג מקריסת לוסיקס, חברת היהלומים הסינתטיים של בני לנדא?

זהבית כהן יוסף / צילום: רמי זרנגר

מצטרפת למימושים: קרן אייפקס מוכרת מניות מקס סטוק ב-120 מיליון שקל

לאחר שמניית מקס סטוק זינקה ב-34% בחודש האחרון, מצטרפת בעלת המניות הגדולה בה, אייפקס, למגמת המימושים בבורסה ● החברה מכרה 5.5% מניות מקס סטוק ב-15.4 שקל למניה - הנחה של 5% על מחיר השוק

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה