גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התופעה שהולכת ומתרחבת: עורכי דין עוזבים את המשרדים הגדולים לדרך עצמאית

ענת קליין עזבה את משרד גרוס לטובת משרד עצמאי, מיכאל וקנין ודוד עבדי הקימו את AOi אחרי שפרשו ממשרד פירון, צפריר נגבי ועוז כהן־קורן עזבו את משרד פישר כדי לייסד משרד משלהם – וזו רק רשימה חלקית ● תופעה חדשה: שותפים בכירים מוותרים על התנאים הנוחים לטובת דרך עצמאית

עורכי דין. קיימת מגמה הולכת וגדלה של פרישה ממשרדים גדולים והקמת משרדי בוטיק / איור: גיל ג'יבלי
עורכי דין. קיימת מגמה הולכת וגדלה של פרישה ממשרדים גדולים והקמת משרדי בוטיק / איור: גיל ג'יבלי

אחרי תקופת קיפאון סביב המלחמה, שוק המיזוגים בקרב משרדי עורכי הדין חזר באחרונה "לרתוח". במוקד: משרדים בינוניים הנטמעים בתוך משרדים גדולים ויוצרים ביחד פירמות עם מספר תלת־ספרתי של עורכי דין. כך, לדוגמה, משרד מיתר מיזג לשורותיו את משרד הפטנטים קליגלר, משרד גורניצקי קלט את משרד הורן המתמחה בהייטק ובמדעי החיים, משרד עמית פולק מטלון מיזג אליו את משרד ברסלר לקניין רוחני ואת קבוצת קנטור גוטמן להייטק ושוק ההון ממשרד טיקוצקי, משרד סלומון ליפשיץ צירף את משרד התשתיות יוסי לוי, ומשרד AYR התמזג עם משרד הנדל"ן חג'ג' בוכניק.

אלא שבמקביל לפריחת המיזוגים, ניכרת באחרונה מגמה הפוכה: עורכי דין הבוחרים לעזוב משרדים גדולים ולהקים פרקטיקה עצמאית. לגלובס נודע כי בשלוש השנים האחרונות - ועוד קודם לכן, מאז תקופת הקורונה - עזבו במצטבר כ־20 שותפים בכירים את עבודתם בשורה של משרדים גדולים, והקימו משרדים עצמאיים. הם בחרו לוותר על תנאים מפנקים, מעמד בכיר ומעטפת ארגונית נוחה - וחזרו לשוק.

בלעדי | הנתונים נחשפים: אילו עורכי דין מרוויחים הכי הרבה
בלעדי | השכר נשחק, אבל יש הטבות: מה מקבלים המתמחים במשרדי עורכי הדין הגדולים
מהפך בצמרת: זה משרד עורכי הדין הגדול בישראל

מקרים בולטים שפורסמו במרוצת התקופה הזו כוללים, בין היתר, את עו"ד ד"ר גאי כרמי, לשעבר שותף ליטיגציה במשרד ליפא מאיר, שהקים משרד עצמאי ב־2021; עורכי הדין נדב אולגן וגל רוב, שהקימו משרד ב־2022 אחרי שהובילו את מחלקת האנרגיה במשרד ארדינסט, בן נתן, טולידאנו; עו"ד דרור מתתיהו, שפרש ב־2024 ממשרד פישר, שם עמד בראש תחום הצווארון הלבן; ועו"ד אלדר אדטו, שסיים בשנה שעברה את המיזוג עם משרד ברנע וחזר למשרד הבוטיק שלו בתחום ההתחדשות העירונית.

על אף שהמספרים אינם נראים גדולים מבחינה אבסולוטית, גורמים בענף טוענים כי "משהו קורה", וכי מדובר בתחילתו של תהליך הצפוי לצבור תאוצה. התופעה בולטת במיוחד כאשר היא מגיעה כתגובת נגד לקונסולידציה (מיזוגים) בקרב המשרדים הגדולים, וכאשר פירמות דוגמת מיתר, הרצוג וגולדפרב־גרוס הולכות ומתבססות בצמרת הדירוגים ככאלה המעסיקות מאות עורכי דין כל אחת.

הלקוחות בחכה שלהם

ישנן מספר סיבות מרכזיות לכך שעורכי דין, אשר לכאורה העפילו לפסגת הקריירה במשרדים, מעדיפים לוותר על הנחלה ולצאת לעצמאות. בראש ובראשונה, שותפים המצליחים לגייס בעצמם לקוחות, ואף מצטיינים בכך ונחשבים ל"מורידי גשם" עבור המשרד, עשויים להעדיף פרקטיקה עצמאית, שבה לא יצטרכו להפריש חלק ניכר מהכנסותיהם לטובת יתר השותפים. הדבר נכון שבעתיים כאשר אותו שותף מספק בעצמו את רוב השירותים ללקוח, לרוב בתחום ייעודי שהוא אוחז לגביו במוניטין.

עו"ד ענת קליין, שניהלה את מחלקת האנרגיה והתשתיות במשרד גרוס (אשר התמזג בינתיים עם גולדפרב), פרשה ב־2020 כדי להקים משרד משלה. "אני מאוד אוהבת ומעריכה את השותפים בגרוס, ואנחנו בקשר מצוין, אבל בהסתכלות לאחור ראיתי שבמשך עשור שלם החלק המכריע מהלקוחות שלי הגיעו באופן אלקטיבי למחלקה - ולא כי היו לקוחות של מחלקות אחרות במשרד. תחום האנרגיה כנראה פחות סינרגטי לתחומים אחרים במשרדים גדולים. הבנתי שההשתייכות למשרד גדול לא תביא לי את הלקוח הבא".

עו''ד ענת קליין

פחות כוח־אדם

לתחום העיסוק ישנה השפעה גדולה על היכולת לגייס לקוחות. התחומים המובילים את הטרנד העכשווי של המשרדים העצמאיים כוללים, בין היתר, אנרגיה, מיסוי, נדל"ן, פטנטים, עבודה וצווארון לבן. בענף מסבירים כי חלק מתחומים אלה מצריכים פחות כוח־אדם בהשוואה לתחומים כגון שוק ההון, שם נדרשים עורכי דין רבים - לדוגמה, כדי לעבוד על פרסום תשקיף. תחומים נוספים, הנחשבים למסורתיים עבור משרדי בוטיק עצמאיים, הם דיני משפחה ונזיקין.

עבור חלק מעורכי הדין, העצמאות נועדה להגשים חלום מקצועי. עורכי הדין מיכאל וקנין ודוד עבדי פרשו ממשרד פירון ב־2023 והקימו את משרד AOi, המונה כיום 27 עורכי דין, ועוסק, בין היתר, במיזוגים ורכישות ובליטיגציה מסחרית. "זה נכון שכשותף בכיר יש לך חופש פעולה לא קטן, אבל המעבר להיות בעלים של משרד הוא אירוע מסדר גודל אחר לגמרי, שלנו, בשלב הזה של חיינו המקצועיים, התאים", מספר וקנין. לדבריו, "רצינו להקים משרד בדמותנו, שבו נוכל לעצב את שיטות העבודה, לבחור את התיקים ולקיים תרבות ארגונית משלנו".

עו''ד מיכאל וקנין / צילום: יונתן בלום

עו"ד קליין מוסיפה: "הפילוסופיה שלי היא להתמחות התמחות עומק בנושא ספציפי ולהיות בו הכי טובה שאפשר. אני גם פחות מתחברת ל'שופוני' של משרד גדול, ודוגלת בכך שכל הלקוחות יכולים להתקשר אליי תמיד לנייד, בלי לעבור תחנות בדרך".

גורם בענף מצביע על שיקולים נוספים המובילים להקמת פרקטיקה עצמאית. "חוסר שביעות־רצון מהתגמול הכלכלי בתפקיד הקיים, בעיות סביב ניגודי עניינים של המשרד הגדול, המונעים מאותו שותף לייצג לקוחות המגיעים ישירות אליו, וכמובן סכסוכים פנימיים - כל אלה עשויים לדחוף אנשים החוצה".

ציפיות גדולות

עורכי הדין צפריר נגבי ועוז כהן־קורן פרשו ב־2020 ממשרד פישר והקימו משרד המתמחה בליטיגציה אזרחית־מסחרית שמעסיק כיום 12 עורכי דין. "יש יתרון ל'תנאי מעבדה' של משרד בוטיק, שבו השותפים הבכירים מעורבים בכל התיקים", אומר כהן־קורן.

עוה''ד צפריר נגבי ועוז כהן קורן / צילום: עופר ריבק

קליין טוענת בהקשר זה כי חברות גדולות מחפשות כיום משרדי בוטיק. לדבריה, היא הופתעה לחיוב מהיתרונות התפעוליים של משרד עצמאי. "חשבתי שיש המון יתרונות לגודל המשרד, שלא איהנה מהם יותר. בדיעבד גיליתי שעלויות הניהול הן לא בהכרח גבוהות יותר. ויש יתרון גדול להחליט בעצמך על הכול - החל מהאם לקנות או לשכור משרד, דרך העיצוב שלו ועד לסוג הקפה".

עם זאת, בדרך ישנם גם משברים. "חושלנו בקורונה שפרצה כחודשיים לאחר שפתחנו את המשרד", מספר כהן־קורן. "למדנו שהביקוש לליטיגציה במשבר דווקא גדל, כי ישנם סכסוכים רבים". בהמשך הגיעה גם המלחמה. "לא חששנו שהעבודה תיפסק, אלא לגבי היכולת שלנו לנהל את העומס. ניהול התיקים במלחמה הוא אחד האתגרים המרכזיים שאיתו התמודדנו".

מעבר למשברים בעת חירום, עורכי דין שיצאו לעצמאות מתמודדים ביום־יום עם אתגרים. "האתגרים המרכזיים הם ניהול ההון האנושי וניהול כלל פעילות המשרד, כך שאפשר יהיה גם להתרחב", משתף וקנין. "ברמה היומיומית זה מחייב אותנו להיות ערניים להתפתחויות בשוק, יזמיים מאוד בגישה, ובעיקר לא לשבת ולהמתין שדברים יקרו מעצמם".

"יש ציפייה מצד הלקוח שהשותפים יהיו זמינים עבורו באופן מלא, ושהמשרד יספק תוצאות", מסכים כהן־קורן. לדבריו, הפתרון הוא באמצעות העסקה של עורכי דין איכותיים.

מה צופן העתיד? גורם בענף מסביר כי "אומנם נעלמו המון משרדים בינוניים שהתמזגו עם הגדולים, אבל בטווח הארוך, לא בטוח שהשוק הישראלי ידע להכיל משרדי ענק עם מאות עורכי דין. לכן ייתכן שאנחנו בתחילתה של מגמה, ובעוד כמה שנים נראה משרדים עצמאיים מתמזגים ומקימים ביחד פירמות חדשות".

עוד כתבות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה שחותמת עם טראמפ על הסכם סחר ראשון

על פי דיווח שפורסם בניו יורק טיימס, ברטיניה צפויה להיות המדינה הראשונה לחתום על הסכם סחר עם ארה"ב ● אמש פרסם טראמפ כי יקיים היום מסיבת עיתונאים במהלכה יכריז על הסכם סחר משמעותי, אך לא פירט באשר לזהות המדינה עמה נחתם ההסכם או בנוגע לתנאיו

הפגנת חרדים / צילום: ap, Maya Hitij

אי-תעסוקת החרדים: כמה זה עולה לכלכלה הישראלית?

מה שהתחיל ככותרת על עלות אי־ההשתלבות החרדית בשוק העבודה, התלהט לכדי ויכוח על הדרך הנכונה לחשב אותה ● ניסיון ליישב בין העמדות העלה שהרבה תלוי בשאלה ששואלים ● וגם: האם הגיע הזמן לעדכן את התחזית לגבי האוכלוסייה החרדית?

רוני אשורי (מימין), שי כהן, רענן גבירצמן, אוולין לנדמן, קית' מורטון. הנהלת פרוטאנטקס / צילום: איל יצהר

החברה של יוצאי מלאנוקס מגייסת לפי שווי של יותר מחצי מיליארד דולר

פרוטאנטקס, שמנכ"ל אינטל העולמית נמצא בדירקטוריון שלה, מייצרת רכיב להוזלת עיבוד ה־AI ומגייסת כ־50 מיליון דולר לפי שווי של מעל ל־600 מיליון דולר ● אנבידיה במו"מ לרכישת מוצריה

השופט בדימוס אשר קולה / צילום: ראובן קסטרו

השופט בדימוס אשר קולה, המזוהה עם הממשלה, נבחר לנציב תלונות הציבור על שופטים

קולה, ששימש כסגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת וישב בהרכב שזיכה את רומן זדורוב, הוא הנציב הראשון שלא כיהן כשופט בבית המשפט העליון ● מאז פרישתו הביע עמדות המזוהות עם הרפורמה המשפטית וקבע כי פיטורי היועמ"שית "זה לא קץ הדמוקרטיה" ● הוא נבחר ע"י ועדה שבשליטת הקואליציה ובהתאם לחוק אשר בג"ץ צפוי לדון ביולי בעתירות נגדו

אילוסטרציה: Shutterstock

התחרות של המותגים היא על 6 שעות מדיה ביום. כך הם יוכלו לנצח

צפייה בטלוויזיה, גלישה ברשתות החברתיות ובאינטרנט לצד האזנה למוזיקה - כל אלה מתכנסים כיום לשש שעות בממוצע של צריכת מדיה, שבהן למפרסמים יש הזדמנות להגיע לכיס של הצרכנים ● הדוח השנתי של חברת הייעוץ דלויט מציע כיצד לעשות את זה

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הראשון של טראמפ: מה כולל "ההסכם ההיסטורי" עם בריטניה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע היום על עסקת סחר ראשונה מאז שהכריז על "יום השחרור" ● העסקה, שנחתמה עם הממלכה המאוחדת כוללת יצוא חופשי של בקר, אתנול ומכונות ● אך למרות ההצהרות הרמות, לא מדובר בהסכם סחר מקיף

נראה כי התוכנית תימשך בפריפריה ובמעגל השני והשלישי לאזורי הביקוש / צילום: Shutterstock

הקרב על "דירה בהנחה": התוכנית תימשך, אבל ללא אזורי הביקוש

אחרי מחלוקת ממושכת, משרד הבינוי והשיכון קיבל את מבוקשו - והתוכנית הממשלתית לסבסוד מחירי הדירות תימשך ● בערים שבהן המחיר למ"ר גבוה מ־20 אלף שקל, נראה כי היא לא תתקיים ● עוד סוכם כי הממשלה תקדם "תוכנית להאצת ענף הנדל"ן" ב־3 מיליארד שקל ● ההחלטות הסופיות בעניין יתקבלו ביום חמישי הבא

מטוס לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

האיום החות'י: חברת התעופה החזקה הודיעה - לא חוזרת בינתיים לטוס לישראל

רשימת חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לטווחי זמן ארוכים מתארכת ● כעת גם לופטהנזה מודיעה על הארכה נוספת, מה שעלול להוביל חברות נוספות בעקבותיה ● גם ריינאייר הודיעה הערב על הארכה

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

המתנה שקיבלו בבר מצווה סללה לאחים אסיא את הדרך להנפקת ענק בנאסד"ק

אחרי ניסיון מיזוג כושל, קשיי רגולציה, נפילות בשוק הקריפטו וסדרה של דחיות - איטורו, שהוקמה על ידי האחים יוני ורונן אסיא והייתה בין הראשונות לאפשר מסחר בקריפטו - תהפוך בימים הקרובים לחברה ציבורית ● המטרה: לאתגר את המערכת הבנקאית המסורתית ● ומה למדה איטורו מהעבודה לצד מי שבהמשך המציא את האת'ריום

רכב חשמלי בטעינה / צילום: Shutterstock

הערכות: צי הרכב הממשלתי לא יעבור לחשמל בשנה וחצי הקרובות

למרות החלטת הממשלה, כל מכרזי ההצטיידות שפורסמו מתחילת 2025 היו לרכבי בנזין או הייבריד ● קבוצת צ'רי חשפה החודש באירופה דגמים חדשים ● השנה צפוי לנחות בישראל מותג חדש של NIO, שמתומחר ב-150 אלף שקל ● ועוד חדשות מענף הרכב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הרפורמה שלא מורגשת: מה קרה להבטחה לחסוך 6,000 שקל למשפחה?

קרוב לחצי שנה חלפה מאז שרפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" נכנסה לתוקף, אבל בינתיים המחירים כמעט בכל קטגוריה רק מטפסים ● במשרד הבריאות, אחד הגופים האמונים על התוכנית, נשמעים יותר מסויגים לגבי היעד: "אם יהיו השפעות על יוקר המחיה - מבורך"

גן החשמל בת''א / צילום: תמר מצפי

אחרי הכישלון: עיריית תל אביב מציבה רף מינימום גבוה ל"גן החשמל"

העירייה יוצאת בניסיון נוסף לשיווק הקרקעות להקמת כ-60 דירות ● קובעת רף של כ–102 מיליון שקל, למרות שההצעות הקודמות היו נמוכות בהרבה

תמיר נמרודי. 580 ימים בשבי

תמיר נמרודי הוא החטוף הישראלי שיש חשש לחייו

ברויטרס דווח כי נשיא ארה"ב החליט לזנוח את הדרישה האמריקנית לנורמליזציה בין ישראל לסעודיה, במסגרת הסכמה אמריקנית לפרויקט גרעין סעודי ● בכיר ישראלי: יש חלון הזדמנויות של 9 ימים להגיע לעסקה ● קטאר קיבלה אור ירוק מארה"ב ותעביר כסף לממשלה בסוריה ● 59 חטופים - 580 ימים בשבי • עדכונים שוטפים  

יונתן אוריך / צילום: ויקיפדיה

שינוי הגרסה של יונתן אוריך: קיבל כסף מקטאר - אבל עבור המונדיאל

אחרי שהכחיש קשר לכסף הקטארי, יועצו של נתניהו שינה גרסה • הוא אישר שעבד עם הקטארים, אך רק בתקופת המונדיאל - ולא בזמן המלחמה ובנושאים הקשורים לה • בית המשפט המחוזי האריך את מעצרו של אוריך: "החשד בעניינו התחזק" • במסגרת חקירת קטארגייט, המשטרה גם בוחנת חשד הנוגע לנושא ביטחוני • כל הפרטים

ג'ונתן גריי / צילום: Reuters

חבר של ביל אקמן, האיש הטוב של עולם ההשקעות: הכירו את המיליארדר שמאחורי תרומת הענק

המיליארדר היהודי ג'ונתן גריי, נשיא חברת ההשקעות בלקסטון, עומד מאחורי תרומת העתק בהיקף 125 מיליון דולר לאוניברסיטת ת"א - הגדולה ביותר שקיבלה מעולם ● גריי הצטרף לבלקסטון כשהיה בן 22 בלבד, אחראי במידה גדולה להצלחתה ונחשב ל"איש הטוב" של קרנות ההון סיכון ● וגם: הקשר עם ביל אקמן ומה הוא חושב על מכסי טראמפ ● פרופיל

גיל לוריא, ראש תחום הטכנולוגיה בבית ההשקעות האמריקאי D.A. Davidson / צילום: DA Davidson

הישראלי שהפך לכוכב בשוק האמריקאי והוריד המלצה לאנבידיה כשכולם עוד הימרו עליה בגדול

בעידן שבו מניית אנבידיה הפכה לדת, גיל לוריא בחר להיות כופר ● בראיון לגלובס מספר ראש מחלקת מניות הטכנולוגיה ב–D.A. Davidson מדוע הוריד את דירוג כוכבת השבבים ל"ניטרלי" - עוד הרבה לפני המכסים של טראמפ, סוקר את התמורות בהשקעה בטכנולוגיה ומסביר מה ענקיות ההייטק צריכות לשנות בתקופה הנוכחית

המפעל של ארית תעשיות בשדרות / צילום: יח''צ

ותודה להודו: מה עומד מאחורי הזינוק של החברה הביטחונית בבורסת ת"א

דווקא לאחר שגייסה הון ממוסדיים בדיסקאונט של 8% על מחיר השוק, זינקה מניית יצרנית המרעומים ארית לשיא חדש ● בשוק מעריכים כי הסיבה היא העימות המתפתח בין פקיסטן להודו, שבה יש לחברה משדרות פעילות משמעותית ● גם לאלביט ותע"א פעילות נרחבת במדינה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

טראמפ הקפיץ את וול סטריט ואת הביטקוין; סולאראדג' זינקה ב-24%, סטרטסיס ב-14%

בורסות אירופה ננעלו בעליות ● טראמפ הודיע על הסכם סחר עם בריטניה ואמר: "רוצו לקנות מניות" ● מוקדם יותר טראמפ כינה את פאוול "אידיוט, אין לו מושג", לאחר שהותיר את הריבית על כנה ● הישראליות שזינקו, וזו שנפלה ● מניית המחשוב הקוונטי שזינקה ב-50% ● בואינג זינקה לאחר ההבטחה שהסכם הסחר עם בריטניה כולל רכישה של מטוסי החברה ● תשומת הלב תופנה בסופ"ש לשיחות הסחר בין סין לארה"ב

ליאור שיף ואייל חיימדס, מייסדי Tripeldot / צילום: ap, Business Wire

שני ישראלים רכשו חברת משחקים ב-800 מיליון דולר

חברת המשחקים הבריטית טריפלדוט, בבעלות ליאור שיף ואייל חיימדס, רכשה את חטיבת המשחקים של חברת אפלובין האמריקאית ב-800 מיליון דולר ● העסקה תביא את טריפלדוט למעמד של אחת מחברות משחקי המובייל הפרטיות הגדולות בשוק

האפיפיור החדש, ליאו ה-14, היום / צילום: ap, Alessandra Tarantino

האפיפיור החדש: הקרדינל האמריקני רוברט פרנסיס פרבוסט

האפיפיור החדש צפוי לצאת למרפסת מעל כיכר פטרוס ולהציג עצמו להמונים שממתינים במקום • שאגות שמחה ובכי: הקהל הגדול מתרגש מהבשורה בוותיקן • מותו של האפיפיור פרנציסקוס נכנס הוותיקן למצב חירום, ובמהלכו ביצע שורה של פעולות ופרוטוקולים – שעיקרם הוא בחירתו הטובה ביותר של האפיפיור החדש