גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גל של עסקאות ענק: כך הופך תחום המזון ללהיט החדש של המשקיעים

עסקאות השקעה שדווחו בתקופה האחרונה מלמדות על האטרקטיביות הטמונה בחברות מבוססות הפועלות בתחומי המזון והמסעדנות ● מה הסיבות לכך, והאם בקרוב נוכל להשקיע במניות זוגלובק, קיסו וסוגת - בד-בבד עם הנפקת הענק שבוחנת תנובה?

צילום: אתר המסעדה, איל יצהר, יח''צ; עיבוד: טלי בוגדנובסקי
צילום: אתר המסעדה, איל יצהר, יח''צ; עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בשעה שסימני שאלה עדיין מרחפים מעל קיומו של גל ההנפקות הראשוניות לו נערכו השנה בבורסה בתל אביב, עושות מספר חברות הפועלות בתחום המזון צעדים שצפויים לקרב אותן למהלך שכזה בשנים הקרובות.

בדיקת גלובס | ידענו שיקר בישראל, אבל הנתונים האלה הפתיעו אפילו אותנו
ניתוח | רגע לפני שהקפיצו את המחירים, שטראוס ושופרסל חילקו דיבידנד ענק

כך, בשבועות האחרונים נרקמו שתי עסקאות השקעה פרטיות בענף, שעשויות להיות שלב מקדים לקראת הנפקה: רכישת השליטה ביצרנית הנקניקים הוותיקה זוגלובק והכנסת שותפים לרשת המסעדות האסייתיות קיסו. בד-בבד מחממות מנועים לקראת הנפקה חברות מבוססות בענף - ובראשן ענקית מוצרי החלב תנובה.

בין מי שעוד עשויות להנפיק את מניותיהן כשהשוק יאפשר זאת, נמנות יצרנית מוצרי המזון הבסיסיים סוגת וחברת הפטריות הוותיקה מרינה, שבחנו מהלך שכזה בעבר. זאת לאחר שבסוף ינואר הנפיקה את מניותיה בתל אביב חברת מוצרי הבשר בלדי (לאחר שגייסה אג"ח כמה חודשים קודם).

"ענף המזון מוערך על-ידינו ברמת סיכון יחסית נמוכה", מסבירה רו"ח ליאת קדיש, סמנכ"ל וראש תחום מימון תאגידי בחברת הדירוג מידרוג. "סביבת הביקושים בענף הזה היא בסך-הכול יציבה, ואנחנו רואים גם שבזמנים קשים, כמו בתקופת הקורונה או במלחמה, הוא דווקא נהנה מביקושים גדלים. ברגע שלא היו יציאות לחו"ל, זה תרם לחברות הפועלות בתחום".

קדיש מוסיפה כי "יש חסמי כניסה משמעותיים לענף. החברות הגדולות שפועלות בו, כמו שטראוס, תנובה ואסם, נדרשו לבצע בעבר השקעות הוניות כבדות כדי להתבסס. סביבת הביקושים היציבה יחד עם ההשקעות שתרמו לחסמי הכניסה, הביאו לסביבת סיכון נמוכה עבור מי שפועל בו. זה ענף ריכוזי יחסית שמובל בידי עשרה ספקי מזון גדולים".

ענף דפנסיבי

גורם בשוק ההון מוסיף כי "ענף המזון הוא אזור דפנסיבי למשקיעים. הם ראו במשברים כמו המלחמה והקורונה סקטור שרק התחזק, שהוא הרבה פחות תנודתי ממגזרים אחרים. בעשור האחרון ענף המזון צומח בארץ בקצב כפול מהצמיחה של התוצר המקומי. אם לפני 30 שנה שתינו קפה בוץ ואכלנו גבינה לבנה פשוטה, היום הילדים לא זזים בלי מוצרלה, פרמז'ן או קפה נספרסו".

אמירות אלה יכולות להסביר סדרה של השקעות שביצעו קרנות השקעה פרטיות בתחום המזון בשנים האחרונות. בין אלה ניתן למנות את קרן פורטיסימו של יובל כהן (שרכשה את הבעלות בסוגת); קרן גרין לנטרן שמוביל ריצ'י האנטר, המתמחה בתחום (השקיעה במחלבות גד, רשת הקונדיטוריות של מיקי שמו, מעדני יחיעם, פטריות מרינה וגלידות פלדמן); וקרן קדמה קפיטל (תבליני מימון, יקבי כרמל).

קרן השקעות נוספת שמעמיקה כעת אחיזה בתחום המזון היא איי.פי. פרטנרס שמובילים שמואל וולודינגר וחגי שטדלר. לאחר השקעה מוצלחת שביצעה ביצרנית תוספי המזון טופ גאם (הנסחרת בשווי 880 מיליון שקל בבורסה), פועלת בימים אלה איי.פי פרטנרס לרכישת השליטה בזוגלובק מידי משפחת המייסדים (אלי זוגלובק). על-פי המתווה שדווח בתקשורת, צפויה הקרן להשקיע 300-320 מיליון שקל עבור 70% ממניות יצרנית הנקניקים, לפי שווי חברה של 420-450 מיליון שקל.

בסביבת הקרן סירבו להתייחס לנתונים, בטענה כי הקלוזינג טרם הושלם. בכיר בענף המזון מספר כי "ממה שהבנתי, המלחמה שיבשה את הנתונים של שנת 2024, משום שהמפעלים שלהם בצפון (בשלומי ובנהריה, ח"ש) הושפעו מאוד מהלחימה. יש כנראה נתונים כספיים חד-פעמיים שצריך לנכות, כדי להבין את השווי שלפיו היא נרכשת".

בעסקת זוגלובק עשויים לקחת חלק גם גופים מוסדיים, בהם חברות הביטוח מגדל וכלל, לצד דיסקונט קפיטל. לדברי אותו בכיר, זו עשויה להיות עדות לאיכות העסקה: "אם יש כמה גופים מוסדיים שבחנו את העסקה, והם מעוניינים להצטרף, אז היא כנראה מעניינת. לפעמים קרנות השקעה פרטיות טועות ומתלהבות יותר מדי, ואז סוגרות הכול לבד. אבל כשמביאים עוד כסף, צריך להציג את המספרים לעוד ועוד ועדות השקעה, כך שאם יש כמה גופים, זה דווקא חיובי".

אותו בכיר מנתח את האטרקטיביות של זוגלובק: "זו חברה בקטגוריה טובה וצומחת שהיא השחקן הגדול ביותר בענף שלה (כ-40% נתח שוק). מצד אחד לא ברור כמה יוכלו שם לצמוח בתחום הפעילות, אבל להערכתי יש להם מערך משאיות להובלת מזון בצינון, שאיתו יוכלו להתרחב ולהפיץ מוצרים ליצרנים קטנים. אולי יבצעו גם רכישה של חברה נוספת. על כל פנים, אני בטוח שבתוך שנה-שנתיים הבעלים החדשים ירצו להנפיק אותה בבורסה".

"מסעדות שעובדות טוב"

השקעה שונה במקצת היא זו שעשויה להיחתם ברשת המסעדות קיסו, שאותה ייסדו לפני 20 שנה (2005) רותם טחן ונועם גבאי. עם שותפים נוספים הקימו השניים שמונה מסעדות ברחבי הארץ המתמחות במטבח מזרח-אסייתי ונחשבות לרווחיות ומוצלחות (בין אלה: נישי בנתניה, פו סושי בתל אביב וקיסו בקריית אונו).

בכיר בשוק אומר כי "אלה מסעדות לא מאוד יקרות שפשוט עובדות טוב. העסק שלהן התגלה כחסין יחסית בתקופה הקשה של המלחמה, ויש בהן המון הזדמנויות צמיחה".

בשבועות האחרונים מקדמים בעלי קבוצת ההשקעות אורוקום, האחים אורן ואבי חלפון, עסקה שבה תרכוש קבוצת משקיעים פרטיים כרבע ממניות רשת קיסו לפי שווי של 300-350 מיליון שקל. גורם המקורב לעסקה אומר לגלובס כי "תוך שנה השותפים שם יוציאו את קיסו לבורסה להנפקת מניות לציבור. זו חברה בלי חובות, שכל חודש מחלקת רווחים לבעליה".

בין המשקיעים שצפויים להשתלב בעסקה נמנים שמות מוכרים בשוק ההון כמו איתן בר-זאב, יו"ר ביג מרכזי קניות; מנכ"ל ביג, חי גאליס; אורי מקס, ממייסדי רשת החנויות המוזלות מקס סטוק; אדם פרידלר, ממייסדי רשת גוד פארם; ואחרים.

תנובה תונפק הפעם?

הבכיר בתחום ההשקעות אומר כי בשוק ההון המקומי מתקיימת אנומליה: "בעולם רוב ענקיות המזון מונפקות בבורסה - אלה חברות שמתאימות לשוק ההון. בישראל המצב הפוך; אסם נקנתה בעבר על-ידי נסטלה ונמחקה מהבורסה. נשארנו עם שטראוס, בעוד ששחקנית גדולה אחרת, קוקה-קולה ישראל, תמיד הייתה פרטית. זה לא אמור להיות ככה. יש כאן הרבה חברות מזון טובות שאמורות להיות ציבוריות".

מי שעשויה להפוך לאחת מחברות הענק בבורסה בתל אביב, אם השוק יאפשר את הנפקתה, היא תנובה, כיום בשליטת החברה הסינית כמצ'יינה. זאת לאחר שדירקטוריון החברה החליט לאחרונה, ככל הידוע, להתניע שוב את מהלך ההנפקה שלה לפי שווי חברה המוערך ב-9-10 מיליארד שקל.

גם סוגת, יצרנית מבוססת של סוכר, אורז ומלח, הנשלטת כאמור בידי קרן פורטיסימו, עשויה לחדש את תוכנית ההנפקה שזנחה בשנה שעברה - אז דובר על גיוס הון ראשוני לפי שווי של מיליארד שקל.

במקרה של בלדי שבבעלות ארז דהבני, הנחישות השתלמה. החברה, העוסקת ביבוא, ייצור ושיווק של מוצרי בשר ודגים, הנפיקה כאמור את מניותיה בתל אביב בסוף ינואר השנה ונסחרת כיום בשווי של כמיליארד שקל (עלייה של 15% מההנפקה).

עוד כתבות

השבוע בעולם / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Thomas Padilla, Shutterstock, רויטרס, goodgoodgood.com

פקיסטן מאיימת על הודו במלחמה גרעינית, ואיך למצוא ׳חיים מלאים׳ ב-8 חודשים

הימין גואה באירופה, אבל השמאל באוסטרליה והמרכז בקנדה גילו נוסחת ניצחון: אנטי טראמפ ● הצוללות שקוריאה רוצה למכור ב־24 מיליארד דולר ● שר ההגנה הפקיסטני אומר שהודו מתנהגת כמו נתניהו ומאיים במלחמה גרעינית ● דאג "מת לשרת" ● ארבעה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

יונדאי סנטה פה הייבריד 2025 / צילום: יח''צ

הרכב הזה טוב וראוי מכל בחינה, למעט תג המחיר

הדור החדש של יונדאי סנטה פה מציג עיצוב נועז, שמהווה מחווה לשוק האמריקאי ● יש לו תא נוסעים איכותי ומרווח, יכולות דינמיות טובות ומנוע די חסכוני ● אבל המחיר דוחק את גבולות התדמית העממית של המותג ומציב אותו בתחרות קשה

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

התחזית השלילית של S&P נשארת: "הצמיחה תתאושש אבל המצב הביטחוני מסכן את כלכלת ישראל"

החלטת הדירוג הניטרלית שפירסמה הפעם S&P מגיעה לאחר שתי הורדות דירוג רצופות שרשמה למדינה ● בחברת הדירוג כתבו כי ההחלטה להותיר את התחזית שלילית נובעת מהסיכונים הגיאו פוליטיים ● מדובר בהחלטה שתואמת את הקו שבו בחרו שתי החברות המתחרות מודי'ס ופיץ' בסבב הדירוג הנוכחי

דג שלם בגריל / צילום: רוי גיא, אפולו

הומאז' לשנות ה-90: מסעדת דגים שמחזירה את הקסם של ת"א הישנה

שולחנות נירוסטה, מוזיקה ישראלית, קרם בוואריה, צ'ייסרים של אוזו, כפכפים, שמח: הבאזז שקדם לפתיחת מסעדת הדגים בהחלט מוצדק ● תמורה טובה לכסף, פינה חדשה עם אוכל שלא קורע את הכיס

השופט בדימוס אשר קולה / צילום: ראובן קסטרו

השופט בדימוס אשר קולה, המזוהה עם הממשלה, נבחר לנציב תלונות הציבור על שופטים

קולה, ששימש כסגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת וישב בהרכב שזיכה את רומן זדורוב, הוא הנציב הראשון שלא כיהן כשופט בבית המשפט העליון ● מאז פרישתו הביע עמדות המזוהות עם הרפורמה המשפטית וקבע כי פיטורי היועמ"שית "זה לא קץ הדמוקרטיה" ● הוא נבחר ע"י ועדה שבשליטת הקואליציה ובהתאם לחוק אשר בג"ץ צפוי לדון ביולי בעתירות נגדו

הפרויקט בתמל 3006 של L.D.B GLOBAL, הרצליה / הדמיה: דוד בן חמו

18 דונם ביותר מ-200 מיליון שקל: עסקת הענק בהרצליה

חברת L.D.B GLOBAL רכשה 18 דונם של קרקע חקלאית ● בתוך פחות משנה נרכשו במקום קרקעות ביותר מחצי מיליארד שקל

נראה כי התוכנית תימשך בפריפריה ובמעגל השני והשלישי לאזורי הביקוש / צילום: Shutterstock

הקרב על "דירה בהנחה": התוכנית תימשך, אבל ללא אזורי הביקוש

אחרי מחלוקת ממושכת, משרד הבינוי והשיכון קיבל את מבוקשו - והתוכנית הממשלתית לסבסוד מחירי הדירות תימשך ● בערים שבהן המחיר למ"ר גבוה מ־20 אלף שקל, נראה כי היא לא תתקיים ● עוד סוכם כי הממשלה תקדם "תוכנית להאצת ענף הנדל"ן" ב־3 מיליארד שקל ● ההחלטות הסופיות בעניין יתקבלו ביום חמישי הבא

המנהיג העליון של קוריאה הצפונית, קים ג'ונג־און, בוחן את טנק צ'אונמה־2 / צילום: Reuters, KCNA

מעתיקה מישראל? קוריאה הצפונית חשפה טנק עם דמיון חריג למערכת של אלביט

בשבת האחרונה חשפו בפיונגיאנג תמונות של גרסת הטנק החדשה מתוצרתם, צ'אונמה־2, שפותח באופן מקומי ● בחינה עמוקה של התמונות שביצע צוות אתר "ארמי רקוגנישן" מצאה באחד מחלקיו של הטנק דמיון חריג למערכת "חץ דורבן" של אלביט ● הנדסה הפוכה מהווה שיטה נפוצה בשוק הביטחוני, במיוחד במדינות בעלות יכולות טכנולוגיות נמוכות

גם זה קרה פה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: שלומי יוסף

תיקון בשווקים? חלק מהמשקיעים הבינו, וחלק עדיין תופסים את הראש

מה אפשר ללמוד מפסק הדין של חניון הברזל ● בהסתדרות המורים העדיפו את הוותיקים על הצעירים ● והתשואות לא התרגשו מהטלטלה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רכב חשמלי בטעינה / צילום: Shutterstock

הערכות: צי הרכב הממשלתי לא יעבור לחשמל בשנה וחצי הקרובות

למרות החלטת הממשלה, כל מכרזי ההצטיידות שפורסמו מתחילת 2025 היו לרכבי בנזין או הייבריד ● קבוצת צ'רי חשפה החודש באירופה דגמים חדשים ● השנה צפוי לנחות בישראל מותג חדש של NIO, שמתומחר ב-150 אלף שקל ● ועוד חדשות מענף הרכב

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הראשון של טראמפ: מה כולל "ההסכם ההיסטורי" עם בריטניה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע היום על עסקת סחר ראשונה מאז שהכריז על "יום השחרור" ● העסקה, שנחתמה עם הממלכה המאוחדת כוללת יצוא חופשי של בקר, אתנול ומכונות ● אך למרות ההצהרות הרמות, לא מדובר בהסכם סחר מקיף

כוחות צה''ל מסיירים על הגבול ברצועת עזה. אין מודל דיפרנצאלי / צילום: דובר צה''ל

כיף של מילואים: הישראלים שהפכו את תגמולי הצבא לפרנסה משגשגת

לא מעט נותני שירותים ליחידות מילואים מבקשים ומקבלים שכר בימ"מים במקום בכסף ● המנגנון שלא מבחין בין קרביים לטרמפיסטים מנפח שכר ללא הצדקה ● במקביל לתודות ולשבחים לאלה שמתייצבים שוב ושוב למילואים, הגיע הזמן לנהל טוב יותר את חגיגת הימ"מים

יבקר הפעם רק במדינות המפרץ. נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ חוזר למזרח התיכון - וישראל כבר לא בראש סדרי העדיפויות

נשיא ארה"ב פותח את סבב ביקוריו במדינות האזור - ללא עצירה בישראל ● במוקד הביקור: ערב הסעודית, אם כי המלחמה בעזה מעמידה בספק את הסיכויים לנורמליזציה בינה לבין ישראל שטראמפ שואף לקדם ● האם הוא יקדם את מסדרון הסחר שיכול לשנות את פני המזרח התיכון, ואיך הסכם הגרעין עם איראן עלול להצית מרוץ חימוש אזורי

ליאור שיף ואייל חיימדס, מייסדי Tripeldot / צילום: ap, Business Wire

שני ישראלים רכשו חברת משחקים ב-800 מיליון דולר

חברת המשחקים הבריטית טריפלדוט, בבעלות ליאור שיף ואייל חיימדס, רכשה את חטיבת המשחקים של חברת אפלובין האמריקאית ב-800 מיליון דולר ● העסקה תביא את טריפלדוט למעמד של אחת מחברות משחקי המובייל הפרטיות הגדולות בשוק

הפגנת חרדים / צילום: ap, Maya Hitij

אי-תעסוקת החרדים: כמה זה עולה לכלכלה הישראלית?

מה שהתחיל ככותרת על עלות אי־ההשתלבות החרדית בשוק העבודה, התלהט לכדי ויכוח על הדרך הנכונה לחשב אותה ● ניסיון ליישב בין העמדות העלה שהרבה תלוי בשאלה ששואלים ● וגם: האם הגיע הזמן לעדכן את התחזית לגבי האוכלוסייה החרדית?

תמיר נמרודי. 580 ימים בשבי

תמיר נמרודי הוא החטוף הישראלי שיש חשש לחייו

ברויטרס דווח כי נשיא ארה"ב החליט לזנוח את הדרישה האמריקנית לנורמליזציה בין ישראל לסעודיה, במסגרת הסכמה אמריקנית לפרויקט גרעין סעודי ● בכיר ישראלי: יש חלון הזדמנויות של 9 ימים להגיע לעסקה ● קטאר קיבלה אור ירוק מארה"ב ותעביר כסף לממשלה בסוריה ● 59 חטופים - 580 ימים בשבי • עדכונים שוטפים  

תחנת דלק / צילום: Shutterstock

עובדי "דלק" השביתו את התחנות למשך שעתיים בדרישה לתוספת שכר

תחנות הדלק של קבוצת "דלק" הושבתו היום במשך שעתיים, במחאה על חוסר ההתקדמות במו"מ על השכר ● עובדי תחנות הדלק מרוויחים שכר מינימום, והם דורשים העלאה לעובדים הוותיקים ● על פי הוועד, תחנות הדלק של מרוויחות עשרות מיליוני שקלים בשנה ● בוועד מאיימים: "אם ההנהלה לא תבין את המסר הפעם הבאה תהיה ארוכה ומורגשת יותר"

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

המדינה שנחשבה תומכת של ישראל וכעת יוצאת נגדנו

שר החוץ ההולנדי הודיע במכתב רשמי לאחראית על יחסי החוץ של האיחוד האירופי כי הולנד תסרב לקדם את היחסים עם ישראל מעתה והלאה ותדרוש לדון אם היא נשארה מחויבת לעקרונות החוק הבינלאומי ● האיחוד הוא שותף הסחר הגדול ביותר של ישראל, עם סחר שנתי של יותר מ-50 מיליארד אירו

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: Associated Press, Nic Coury

"תזנק ב-40%": האם אנבידיה תחזור להיות הכוכבת הלוהטת בוול סטריט

לאחר פתיחת שנה עגומה, מניית אנבידיה מציגה התאוששות בחודש האחרון ● במקביל, הדיווחים כי טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים בארה"ב צפויים לתת רוח גבית למניה ● ב-FactSet מעריכים כי לאנבידיה יש פוטנציאל אפסייד עצום ● ואילו עוד מניות טכנולוגיה צפויות לעלות?

רוני אשורי (מימין), שי כהן, רענן גבירצמן, אוולין לנדמן, קית' מורטון. הנהלת פרוטאנטקס / צילום: איל יצהר

החברה של יוצאי מלאנוקס מגייסת לפי שווי של יותר מחצי מיליארד דולר

פרוטאנטקס, שמנכ"ל אינטל העולמית נמצא בדירקטוריון שלה, מייצרת רכיב להוזלת עיבוד ה־AI ומגייסת כ־50 מיליון דולר לפי שווי של מעל ל־600 מיליון דולר ● אנבידיה במו"מ לרכישת מוצריה