גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יו"ר הפד: "הסיכונים לאבטלה גבוהה ולאינפלציה התגברו"

הפד הותיר את הריבית על 4.5% בפעם השלישית ברציפות ● הפד: חוסר הוודאות לגבי התחזית הכלכלית "התגבר עוד יותר" ● פאוול: "לא ממהרים להוריד את הריבית" ● "אנשים מודאגים מאינפלציה, מזעזוע כתוצאה ממכסים, אבל הזעזוע הזה עדיין לא הגיע" ● פאוול נשאל על הלחץ מצד טראמפ להפחתת הריבית, "זה לא משפיע בכלל"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: ap, Jacquelyn Martin
ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בתום ישיבה בת יומיים בוושינגטון, החליטו חברי ועדת השוק הפתוח של הפדרל ריזרב, כצפוי, להותיר את הריבית בארה"ב ללא שינוי, 4.5%. החלטת הפד היום (ד') היא הפעם השלישית ברציפות שהוא מותיר את הריבית ולאחר שלוש הורדות ריבית רצופות, החל מספטמבר 2024, שהסתכמו בהורדה של אחוז שלם עד דצמבר, מ-5.5% ל-4.5%.

ניתוח | האתגרים הכלכליים של הקנצלר שהבטיח לחלץ את גרמניה מהמשבר
ניתוח | הטרנד שייצר כמה מהקריסות המהדהדות חוזר לוול סטריט ובגדול

אף אחד לא מופתע - מאז ההחלטה האחרונה, בכירי הפד חזרו והדגישו כי מדיניות המכסים של הנשיא דונלד טראמפ מעלה את רמת אי-הוודאות. למרות זאת, חברי הפד עמדו, ועוד יעמדו בפני דילמות לא פשוטות.

אנשי הפד ציינו לאחר ההחלטה כי חוסר הוודאות לגבי התחזית הכלכלית "התגבר עוד יותר" , אך הכלכלה המשיכה להתרחב "בקצב יציב" למרות תנודות בנתוני הייצוא נטו שהשפיעו על הנתונים במהלך החודשים הראשונים של 2025.

הם הביעו חשש מכך שהסיכונים לאבטלה גבוהה יותר ולאינפלציה "עלו" , אך נכון לעכשיו קובעי המדיניות רואים את שוק העבודה כ "יציב", וציינו ששיעור האבטלה התייצב ברמה נמוכה בחודשים האחרונים. הפד ציין כי הוא עדיין רואה אינפלציה "גבוהה במידה מסוימת".

"טארמפ לא משפיע בכלל"

במסיבת העיתונאים לאחר החלטת הריבית יו"ר הפד פאוול אמר כי הכלכלה נראית יציבה למרות העלייה בחוסר הוודאות. אך "הסיכונים לאבטלה גבוהה ולאינפלציה התגברו ועלו מאז הפגישה האחרונה".

פאוול ציין את הירידה החדה בתוצר ברבעון הראשון, שהעיד על התכווצות של 0.3% בתוצר, שהגיע בשל עלייה בייבוא בשל צורך של יבואנים להימנע מהמכסים. כמו כן, הדגיש כי הסנטימנט הצרכני לגבי המצב הכלכלי בארה"ב נפל. "נצטרך לראות את התמונה תתפתח באפיקים אלו".

"יישום המכסים שהוכרזו יכול להביא לעלייה באינפלציה ובאבטלה, אך לא ידוע האם ישארו לזמן ארוך או לא" אמר פאוול, וקבע כי הפד פועל למנוע מעלייה חד פעמית במחירים(כפי שמתרחש כעת) להפוך למצב מתמשך של זינוק במדד המחירים.

לשאלות הכתבים אמר פאוול כי במידה והמכסים יוטלו במצבם הנוכחי, הם יעצרו את ירידת רמת המחירים. כלומר, המכסים ימנעו מהאינפלציה להגיע ל-2%. "אנשים מודאגים מאינפלציה, מזעזוע כתוצאה ממכסים, אבל הזעזוע הזה עדיין לא הגיע", אמר.

כאשר נשאל על הלחץ מצד טראמפ על הפד ועל היו"ר להפחתת הריבית, הוא אמר:
"זה לא משפיע על ביצוע העבודה שלנו בכלל. אנחנו תמיד נעשה את אותו הדבר - נשתמש בכלים שלנו כדי לקדם תעסוקה מרבית ויציבות מחירים לטובת העם האמריקאי".

הדילמה של הפד

עם עיניים על האינפלציה, בכירים נוטים להשאיר את הריביות יציבות, אך החששות מהאטה כלכלית הולכים ומתרקמים, והנשיא טראמפ וחלק מעוזריו ממשיכים לתקוף את הבנק המרכזי בדרישה להורדת ריבית.

בתוך הדילמה הזו, ייתכן כי יו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול, מצא מעט נחמה בנתונים שפורסמו ביום שישי האחרון, אשר הראו עלייה בריאה של 177,000 משרות באפריל. אבל, בניגוד לפגישות קודמות, פאוול אמר כי חברי הבנק הפדרלי לא בטוחים יותר מה מהווה סיכון רב יותר: האבטלה או האינפלציה, בפגישות קודמות, פאוול אמר בצורה ברורה כי האבטלה לא מהווה סיכון לתמונה הכלכלית.

מדד האינפלציה המועדף על הפד (PCE) הראה כי הלחצים על המחירים ממשיכים להתמתן בהדרגה. מדד אינפלציה המועדף על הפדרל ריזרב הראה כי קצב הצמיחה של המחירים האט במרץ ל-2.6%, גבוה מהמטרה של הפדרל ריזרב - 2%.

בעוד שפאוול וצוותו בדרך-כלל היו מברכים על התמתנות כזו, העלאות מכסים על סחורות מיובאות בארה"ב עשויות לסכן בעתיד הנראה לעין את ההתקדמות שהושגה במאבק באינפלציה.

בראיון ל-NBC בתוכנית "פגישה עם העיתונות" עם קריסטן וולקר, ששודר בתחילת השבוע, טראמפ התעקש כי הוא לא מתכוון לפטר את פאוול, למרות הביקורת המתמשכת על קצב הורדות הריבית.

השאלה הגדולה שעומדת בפני הפדרל ריזרב עתה היא איך להתמודד עם "מלחמת משיכה" הקשורה למכסים, בין אינפלציה עיקשת לכלכלה המאטה - וכן נשיא שרוצה מדיניות מוניטרית רפויה.

הפתרון לדילמה הזו עשוי להוביל לשני מסלולים שונים מאוד עבור הריביות בחודשים הקרובים. הנשיא טראמפ הביע את דעותיו בשבועות האחרונים: הוא רוצה להוריד את הריביות לפני כל האטה כלכלית שאולי תיגרם על ידי מדיניות הסחר שלו, והוא לא מרוצה מהזהירות של יו"ר הפד, שאמר כי הבנק המרכזי "יחכה ליותר בהירות" בזמן שהוא שוקל את שני הצדדים של המנדט שלו ליציבות מחירים ותעסוקה מלאה. "יש סיכוי חזק", אמר פאוול בחודש שעבר, שהכלכלה תתרחק משני היעדים של הפדרל ריזרב ב"מהלך השנה, או לפחות לא תעשה הרבה התקדמות".

"הפד יפעל אם הכלכלה תתדרדר"

מספר כלכלנים צופים כי האינפלציה תתפוס תאוצה, והכלכלה תמשיך להתדרדר בחודשים הקרובים. וילמר סמית', מנהל תיקי האג"ח ב-Wilmington Trust, אמר כי הוא צריך לזהות את "מלחמת המשיכה בין כמה אינפלציה יש מעל ה-2% לבין שוק העבודה המתדרדר".

לוק טילי, הכלכלן הראשי ב-Wilmington Trust, לא ציפה לשינוי משמעותי בעמדת הפדרל ריזרב במהלך השבוע. הוא כן מצפה שפאוול יחזור על המתח בין צמיחה נמוכה לאינפלציה גבוהה. "הם יציינו את כל חוסר הוודאות ושהנתונים על התמ"ג עדיין נראים די חזקים, ושהביקוש המקומי היה חזק", אמר.

טילי אמר כי הביקוש הבסיסי היה למעשה מנופח במהלך הרבעון הראשון על ידי עסקים שרכשו מלאים לקראת מימוש תוכנית המכסים של הנשיא. הוא צופה כי כלכלת ארה"ב תיכנס למיתון קל וקצר ברבעון השני, שיביא את הפדרל ריזרב להוריד את הריביות. "אני מצפה שבסוף השנה הם יתחילו להוריד את הריביות יותר ממה שהם חושבים עכשיו - ויותר ממה שהם יהיו מוכנים לומר כרגע", אמר טילי.

להמתין זמן רב יותר עשוי לסכן מיתון חריף יותר. "אני מניחה שאם תתרחש התדרדרות משמעותית בשוק העבודה, בשלב הזה הפד יהיה מוכן לפעול", אומרת לייל בריינרד, לשעבר מושלת בפדרל ריזרב.

שמירה על עמדה תקיפה נגד סיכוני אינפלציה עשויה להשפיע על אופן קביעת המחירים והשכר. "גם אם הייתי חושב על דרכים להפחית את הריבית, הייתי מדבר בטון תקיף, כי אני רוצה לשמור על הציפיות לאינפלציה מעוגנות", אומר רוברט קפלן, לשעבר נשיא הפד בדאלאס.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הרפורמה שלא מורגשת: מה קרה להבטחה לחסוך 6,000 שקל למשפחה?

קרוב לחצי שנה חלפה מאז שרפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" נכנסה לתוקף, אבל בינתיים המחירים כמעט בכל קטגוריה רק מטפסים ● במשרד הבריאות, אחד הגופים האמונים על התוכנית, נשמעים יותר מסויגים לגבי היעד: "אם יהיו השפעות על יוקר המחיה - מבורך"

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

המתנה שקיבלו בבר מצווה סללה לאחים אסיא את הדרך להנפקת ענק בנאסד"ק

אחרי ניסיון מיזוג כושל, קשיי רגולציה, נפילות בשוק הקריפטו וסדרה של דחיות - איטורו, שהוקמה על ידי האחים יוני ורונן אסיא והייתה בין הראשונות לאפשר מסחר בקריפטו - תהפוך בימים הקרובים לחברה ציבורית ● המטרה: לאתגר את המערכת הבנקאית המסורתית ● ומה למדה איטורו מהעבודה לצד מי שבהמשך המציא את האת'ריום

תמיר נמרודי. 580 ימים בשבי

תמיר נמרודי הוא החטוף הישראלי שיש חשש לחייו

ברויטרס דווח כי נשיא ארה"ב החליט לזנוח את הדרישה האמריקנית לנורמליזציה בין ישראל לסעודיה, במסגרת הסכמה אמריקנית לפרויקט גרעין סעודי ● בכיר ישראלי: יש חלון הזדמנויות של 9 ימים להגיע לעסקה ● קטאר קיבלה אור ירוק מארה"ב ותעביר כסף לממשלה בסוריה ● 59 חטופים - 580 ימים בשבי • עדכונים שוטפים  

חדר מיון בקליפורניה, ארה''ב / צילום: ap, Ashley Landis

כך הפכו חוליי מערכת הבריאות בארה"ב לשוק שמושך חברות ישראליות

ב־15 השנים האחרונות גילו סטארט־אפים ישראליים שיש להם יתרון בשוק שמנסה לפתור את חוליי מערכת הבריאות האמריקאית בעזרת ביג דאטה ● איך הם עושים את זה, והאם היתרון הזה הולך ונשחק?

המפעל של ארית תעשיות בשדרות / צילום: יח''צ

ותודה להודו: מה עומד מאחורי הזינוק של החברה הביטחונית בבורסת ת"א

דווקא לאחר שגייסה הון ממוסדיים בדיסקאונט של 8% על מחיר השוק, זינקה מניית יצרנית המרעומים ארית לשיא חדש ● בשוק מעריכים כי הסיבה היא העימות המתפתח בין פקיסטן להודו, שבה יש לחברה משדרות פעילות משמעותית ● גם לאלביט ותע"א פעילות נרחבת במדינה

רכב חשמלי בטעינה / צילום: Shutterstock

הערכות: צי הרכב הממשלתי לא יעבור לחשמל בשנה וחצי הקרובות

למרות החלטת הממשלה, כל מכרזי ההצטיידות שפורסמו מתחילת 2025 היו לרכבי בנזין או הייבריד ● קבוצת צ'רי חשפה החודש באירופה דגמים חדשים ● השנה צפוי לנחות בישראל מותג חדש של NIO, שמתומחר ב-150 אלף שקל ● ועוד חדשות מענף הרכב

הפגנת חרדים / צילום: ap, Maya Hitij

אי-תעסוקת החרדים: כמה זה עולה לכלכלה הישראלית?

מה שהתחיל ככותרת על עלות אי־ההשתלבות החרדית בשוק העבודה, התלהט לכדי ויכוח על הדרך הנכונה לחשב אותה ● ניסיון ליישב בין העמדות העלה שהרבה תלוי בשאלה ששואלים ● וגם: האם הגיע הזמן לעדכן את התחזית לגבי האוכלוסייה החרדית?

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

1.5 מיליון דולר לטיל שיוט: ישראל בדרך לעסקת ענק שעשויה לסייע בתקיפת איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשברקע תקיפה אפשרית באיראן, לגלובס נודע כי משרד הביטחון נמצא במשא־ומתן לרכישת טילי שיוט מתקדמים של לוקהיד מרטין ● טיל JASSM-ER נמצא בשימוש בצבאות ארה"ב ואוסטרליה, והוא מאפשר למטוסי קרב לתקוף מטרות בעומק שטח האויב, בלי להיכנס אליו

קריית אונו / צילום: Shutterstock, Alex Lerner

עסקת הענק של מקורות: במו"מ לרכישת משרדים ב-240 מיליון שקל

חברת מקורות נמצאת במגעים לרכישת שטח משרדים למטה חדש, בשטח כולל של 18,000-23,000 מ"ר ברוטו ● 3 שנים אחרי שהושלמה הרכישה: אקרו נדל"ן חתמה על הסכם אופציה למכירת קרקע במתחם מנדרין ● הוועדה המחוזית דרום אישרה הקמת שישה יישובים חדשים בדרום  ● חדשות השבוע בנדל"ן

דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה שחותמת עם טראמפ על הסכם סחר ראשון

על פי דיווח שפורסם בניו יורק טיימס, ברטיניה צפויה להיות המדינה הראשונה לחתום על הסכם סחר עם ארה"ב ● אמש פרסם טראמפ כי יקיים היום מסיבת עיתונאים במהלכה יכריז על הסכם סחר משמעותי, אך לא פירט באשר לזהות המדינה עמה נחתם ההסכם או בנוגע לתנאיו

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

המדינה שנחשבה תומכת של ישראל וכעת יוצאת נגדנו

שר החוץ ההולנדי הודיע במכתב רשמי לאחראית על יחסי החוץ של האיחוד האירופי כי הולנד תסרב לקדם את היחסים עם ישראל מעתה והלאה ותדרוש לדון אם היא נשארה מחויבת לעקרונות החוק הבינלאומי ● האיחוד הוא שותף הסחר הגדול ביותר של ישראל, עם סחר שנתי של יותר מ-50 מיליארד אירו

איור: גיל ג'יבלי

סעודיה מנסה להביא לירידה של מחירי הנפט. וזאת הסיבה

משיא של כ־90 דולר לחבית מחיר הנפט ירד בשליש לרמה שלא נראתה מאז שנת 2021 ● למה זה קרה? מי אחראי לכך? ומה המשמעויות לכיס שלנו, לכלכלה העולמית ולעוצמה של יצואניות הנפט במזרח התיכון ומעבר לו? ● נתון בשבוע

הצי הימי של טורקיה בתרגיל / צילום: Reuters, Anadolu

המדינה שעוינת את ישראל מתחמשת גם בצוללת גרעינית

TSG חתמה על עסקה שמוערכת במיליוני שקלים עם חברה ביטחונית גדולה ● טורקיה ערכה תצוגת מוצרים ביטחוניים ומל"טים וגם רוצה לפתח צוללת גרעינית ● לוקהיד מרטין הציגה יכולות כיבוי אש אוטונומי עם מסוק בלקהוק ● וג'נרל דיינמיקס קיבל חוזה צוללות הענק עם צבא ארה"ב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נראה כי התוכנית תימשך בפריפריה ובמעגל השני והשלישי לאזורי הביקוש / צילום: Shutterstock

הקרב על "דירה בהנחה": התוכנית תימשך, אבל ללא אזורי הביקוש

אחרי מחלוקת ממושכת, משרד הבינוי והשיכון קיבל את מבוקשו - והתוכנית הממשלתית לסבסוד מחירי הדירות תימשך ● בערים שבהן המחיר למ"ר גבוה מ־20 אלף שקל, נראה כי היא לא תתקיים ● עוד סוכם כי הממשלה תקדם "תוכנית להאצת ענף הנדל"ן" ב־3 מיליארד שקל ● ההחלטות הסופיות בעניין יתקבלו ביום חמישי הבא

ליאור שיף ואייל חיימדס, מייסדי Tripeldot / צילום: ap, Business Wire

שני ישראלים רכשו חברת משחקים ב-800 מיליון דולר

חברת המשחקים הבריטית טריפלדוט, בבעלות ליאור שיף ואייל חיימדס, רכשה את חטיבת המשחקים של חברת אפלובין האמריקאית ב-800 מיליון דולר ● העסקה תביא את טריפלדוט למעמד של אחת מחברות משחקי המובייל הפרטיות הגדולות בשוק

יירוטים / צילום: Shutterstock, Shimon Gabai

בעקבות שיגור מתימן: אזעקות הופעלו במרכז, בשרון ובאזור ירושלים

אזעקות הופעלו במרכז ובירושלים, יורט טיל אחד על ידי מערכת חץ ● סמל ישי אליקים אורבך וסמ"ר ים פריד נפלו בדרום הרצועה ● שני קצינים ושני לוחמים נוספים נפצעו קשה ופונו לבית החולים, משפחותיהם עודכנו ● משפחתו של החטוף תמיר נמרודי: אין מידע חדש - הוא עודנו מוגדר כחי ● לבקשת טראמפ: שגריר ארה"ב בישראל הודיע על התנעת תהליך הזרמת הסיוע לעזה ● 59 חטופים - 581 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

אחרי צרפת: המדינה האירופית שצפויה להכיר במדינה פלסטינית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמהוהפעם: הארגון המסתורי שאמור לנהל את הסיוע ההומניטרי בעזה, הנזק שספגה נושאת המטוסים האמריקאית בים האדום ובלגיה תומכת בהכרה במדינה פלסטינית ● כותרות העיתונים בעולם

האפיפיור החדש, ליאו ה-14, היום / צילום: ap, Alessandra Tarantino

האפיפיור החדש: הקרדינל האמריקני רוברט פרנסיס פרבוסט

האפיפיור החדש צפוי לצאת למרפסת מעל כיכר פטרוס ולהציג עצמו להמונים שממתינים במקום • שאגות שמחה ובכי: הקהל הגדול מתרגש מהבשורה בוותיקן • מותו של האפיפיור פרנציסקוס נכנס הוותיקן למצב חירום, ובמהלכו ביצע שורה של פעולות ופרוטוקולים – שעיקרם הוא בחירתו הטובה ביותר של האפיפיור החדש

אילוסטרציה: Shutterstock

התחרות של המותגים היא על 6 שעות מדיה ביום. כך הם יוכלו לנצח

צפייה בטלוויזיה, גלישה ברשתות החברתיות ובאינטרנט לצד האזנה למוזיקה - כל אלה מתכנסים כיום לשש שעות בממוצע של צריכת מדיה, שבהן למפרסמים יש הזדמנות להגיע לכיס של הצרכנים ● הדוח השנתי של חברת הייעוץ דלויט מציע כיצד לעשות את זה

תחנת דלק / צילום: Shutterstock

עובדי "דלק" השביתו את התחנות למשך שעתיים בדרישה לתוספת שכר

תחנות הדלק של קבוצת "דלק" הושבתו היום במשך שעתיים, במחאה על חוסר ההתקדמות במו"מ על השכר ● עובדי תחנות הדלק מרוויחים שכר מינימום, והם דורשים העלאה לעובדים הוותיקים ● על פי הוועד, תחנות הדלק של מרוויחות עשרות מיליוני שקלים בשנה ● בוועד מאיימים: "אם ההנהלה לא תבין את המסר הפעם הבאה תהיה ארוכה ומורגשת יותר"