גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כל הסימנים מעידים: משבר התעופה הגדול עוד לפנינו

לאחר התאוששות הדרגתית שהגיעה לשיא בחודש אפריל, ענף התעופה שוב בבלימה: החברות הזרות מושכות זמן, קווים מרכזיים מצטמצמים, והיעדר התחרות מקפיץ את המחירים ● כרטיסי טיסה שאפשר היה לקנות בעשרות דולרים עולים כעת מאות, והלחץ על השוק רק צפוי להחריף ככל שמתקרב הקיץ

רוב חברות התעופה הזרות הפסיקו את הפעילות שלהן לישראל / צילום: Reuters, Anadolu Agency
רוב חברות התעופה הזרות הפסיקו את הפעילות שלהן לישראל / צילום: Reuters, Anadolu Agency

אי הוודאות חזרה לענף התעופה. אחרי מספר חודשים של התאוששות והתייצבות זהירה, ופעילות שהגיעה לשיא במהלך חודש אפריל, הפגיעה הישירה בנתב"ג טלטלה מחדש את הענף והחזירה את השוק למצב של דריכות. חברות התעופה הזרות ממשיכות לבחון את פעילותן בקווים לישראל, ובינתיים בוחרות בגישת ביטולים קצרי טווח: כל חברה מושכת את השעיית הטיסות בעוד כמה ימים, לפעמים שבוע, לעיתים יום אחר יום. אייר פראנס, ריינאייר ובריטיש הרחיקו לכת יותר מכולן עם ביטול טיסות רשמי עד אמצע מאי, ודלתא שעדיין לא הודיעה רשמית על ביטולים עצרה את ההזמנות עד ה-21.5.

דלתא עוצרת את הזמנות הכרטיסים לישראל לשבועיים הקרובים
ותודה לחות'ים: הטיסות לרומא ופריז מלאות, והמחירים כבר מטפסים
מנכ"ל משרד התחבורה מאיים: "אם חברות התעופה הישראליות ישתוללו, נקבע להן מחיר תקרה"
הטיסה בוטלה בגלל הטיל מתימן? אלה הזכויות שלכם

העיניים בענף נשואות בעיקר אל קבוצת לופטהנזה שכוללת גם את סוויס, אוסטריאן ובריסל איירליינס, ונחשבת לשחקנית שקובעת את הטון. כשהיא לא טסה - גם האחרות נזהרות. הקבוצה נתפסת כמכתיבת מדיניות, בעיקר בזכות גודלה, יכולת ניהול הסיכונים שלה, פריסתה הגיאוגרפית הרחבה ואמון הנוסעים בה, ובפועל מהווה מעין "ברומטר" שמסמן למתחרות מהי רמת הסיכון הנתפסת בשוק. כשקבוצת לופטהנזה עוצרת, רבות אחרות נזהרות ועוצרות אחריה. נכון לכתיבת שורות אלו, החברה ביטלה את כל טיסותיה לישראל עד ל־11 במאי.

מההיסטוריה הלא רחוקה אפשר לזהות דפוס חוזר: ברגע שחברות זרות מחליטות שלא להסתפק בביטול מיידי אלא מודיעות על השעיה ארוכה יותר, לרוב מדובר בתחילתה של הפסקה ממושכת שקשה לחזור ממנה במהרה. הענף מגיב באיטיות לחזרה לשגרה, במיוחד כאשר ישנה תחושת חוסר יציבות מתמשכת.

בתוך כך, החות'ים ממשיכים להפעיל לחץ על הענף לא רק באמצעות תקיפות, אלא באמצעות איום קבוע ומדוד ופניות ישירות לחברות התעופה בנאומים, מעין טרור תודעתי שמחזיק את האזור כולו על אש קטנה. מבחינת מפעילים זרים, עצם קיומו של סיכון מתמשך מחייב ניתוחי סיכונים תדירים, עלויות ביטוח גבוהות יותר והימנעות מהתחייבות מראש על לוחות טיסות, גם כשבפועל הנזק הישיר מוגבל. במצב כזה, החזרה המלאה לשגרה הופכת למורכבת הרבה יותר.

פגיעה במחירים, בגמישות ובנגישות

לצד חברות משמעותיות שהודיעו על ביטולים, בהן בריטיש איירווייז, אייר פראנס ו־ITA, נרשמת גם פגיעה משמעותית בתחום הלואו־קוסט, עם המשך הארכת ביטולי הטיסות של שחקניות מפתח כמו וויזאייר, ריינאייר וטראנסאוויה. היעדרן מצמצם משמעותית את היצע הכרטיסים הזולים ופוגע בגמישות ובנגישות של הנוסע הישראלי ליעדים באירופה.

גם החברות האמריקאיות הגדולות ממשיכות להשאיר את הקווים לישראל מוקפאים, ומעדכנות מדי יום את הארכת הביטולים. יונייטד האריכה את ביטול הטיסות עד 9 במאי ודלתא עד 20 במאי. עבור השוק הישראלי, היעדרותן של החברות האמריקאיות אינה רק עניין של קווים לניו יורק. היא מונעת קישוריות נוחה לערים רבות בארה"ב, ומעידה על זהירות מתמשכת מצד גורמים בענף האמריקאי בכל הקשור לפעילות באזור.

טיל שנפל ישירות בשטח נתב"ג הוא כבר לא רסיס תועה ולא אזעקה שגרתית. קל להבין מדוע חברות התעופה מגיבות בזהירות. גם הפעם, כמו באירועים ביטחוניים קודמים, הן נוקטות מדיניות זהירה של השהיה מדורגת ובחינה יומיומית של המצב. ההתנהלות הזו מזכירה את התגובה למתקפה האיראנית הראשונה באפריל 2024, שגם אז הגיעה בנקודת זמן רגישה, רגע לפני שיא חג הפסח. כעת, מדובר בשיבוש שמתרחש רגע לפני עונת הקיץ, שהיא הרווחית והעמוסה ביותר בענף, וההשפעה הפוטנציאלית שלו על הפעילות וההכנסות של החברות משמעותית אף יותר.

הפעם, חברות התעופה יכולות לשבת על הגדר לפחות עד סוף החודש, שכן מנקודת המבט שלהן ויתור על חודש מאי אינו מהלך כואב במיוחד - זו תקופה רגועה יחסית בשוק התעופה. עם זאת, יוני מסמן את תחילתה של העונה החמה, במיוחד החל מחג השבועות והלאה, כשהביקושים לטיסות מתחילים לטפס. לכן, ככל שקרבת הקיץ מתגברת, גם הלחץ על החברות לשוב לפעילות מלאה גובר.

היעדים שנותרו בידי החברות הישראליות

בעוד שחברות התעופה הישראליות מתגברות טיסות ליעדים הקרובים (בעיקר באגן הים התיכון), נראה שחלק מהיעדים רק מתרחקים מהנוסע הישראלי. לונדון, פריז, רומא וניו יורק נותרו עם בלעדיות של חברות תעופה ישראליות, ומספר המקומות ברגע האחרון ועד סוף חודש מאי מוגבל.

מבדיקת גלובס עולה כי בשבוע הקרוב כמעט ולא נותרו כרטיסים זמינים בטיסות של חברות ישראליות ליעדים אלו. בקו ללונדון למשל, אין טיסות פנויות בשבוע הקרוב באל על. המחירים לחודש מאי מתחילים ב־543 דולר באל על, וב־580 דולר בישראייר, שם יש זמינות גם בימים הקרובים.

בקו לרומא יש טיסות זמינות לשבוע הקרוב רק בארקיע. מחירי הכרטיסים לחודש מאי מתחילים ב־300 דולר בישראייר, 321 דולר בארקיע, ו־454 דולר באל על. לפני כשבוע, היה אפשרי להשיג כרטיס לרומא בפחות מ־100 דולר.

בקו לפריז, באל על כל הטיסות לשבוע הקרוב מלאות. כרטיסים למאי מתחילים ב־480 דולר באל על וב־508 דולר בארקיע, שם עדיין ניתן למצוא כרטיסים לשבוע הקרוב. בקו לניו יורק אין זמינות בטיסות של אל על לשבוע הקרוב, אך בארקיע עדיין ניתן לרכוש כרטיסים ברגע האחרון. במהלך החודש המחירים מתחילים ב־908 דולר באל על וב־998 דולר בארקיע.

אחד הגורמים להיצע הטיסות המוגבל של אל על הוא העובדה שקבעה תקרת מחיר למספר יעדים מרכזיים בטיסות לכיוון אחד, במטרה לבלום את העלייה החדה במחירים של הרגע האחרון, תופעה נפוצה בזמני שיבוש. המהלך אמנם ממתן את מחירי הכרטיסים, אך גם מאפשר לנוסעים לרכוש את הכרטיסים במהירות עד שלא נותר מקום. בשאר חברות התעופה הישראליות כאמור הגבירו את תדירות הטיסות ליעדים נבחרים, והבטיחו שלא להעלות מחירים, כמו אייר חיפה שאפשרה הנחה של 30 אחוז על כל הטיסות בחודש הקרוב. בפועל, גם עם ההנחות ותוספת הטיסות, החברות הישראליות מרוויחות מהמצב, לראיה מניות אל על וישראייר שקפצו מאז תחילת המשבר (ראו מסגרת).

המצב מחריף עוד יותר עם היעדרן של שחקניות הלואו־קוסט המרכזיות, וויזאייר וריינאייר, ששומרות על תחרות והציעו אלטרנטיבות מוזלות ליעדים רבים באירופה. כעת, כשהן מחוץ לתמונה והשוק נותר ריכוזי יותר, הדינמיקה המוכרת של ענף התעופה - עליית מחירים ככל שמתקרב מועד ההמראה - מתבטאת במלוא עוצמתה. יעדים כמו רומא, מילאנו, וינה ולונדון שהיו נגישים בקלות ובזול דרך וויזאייר וריינאייר הפכו לפתע לקווים עם היצע מוגבל ותמחור גבוה. נזכיר כי עד לפני שבוע עוד ניתן היה לרכוש כרטיסים למילאנו בחודש מאי בפחות מ־80 דולר, בעוד שכעת המחיר עומד על כמעט 330 דולר דרך אל על.

הטיסות לאגן הים התיכון ומזרח אירופה, לעומת זאת, במצב טוב יותר בזכות מגוון חברות ישראליות וזרות שממשיכות את פעילותן כסדרה. רוב החברות המזרח־אירופיות המשיכו לפעול כרגיל, לצד בלו בירד וטוס איירווייז, שהפגינו יציבות גם עכשיו בדומה לרוב תקופת הלחימה. חברות אלו ממשיכות להפעיל ולתגבר טיסות ליעדים באזור, ובכך שומרות על רמת תחרות סבירה.

החברות שעלולות להאריך את הביטולים

סימן שאלה מרחף כעת סביב חזרתן של איזיג'ט ו־KLM, שתיהן חברות מרכזיות בקו לאמסטרדם, שמתוכננות לחזור ביוני הקרוב - בעיצומה של עונת השיא. בהיעדרן, הקו לאמסטרדם נותר בבלעדיות של חברות תעופה ישראליות, מה שעלול להוביל לעלייה ניכרת במחירים.

אייר קנדה, שאמורה לשוב לפעילות ביוני, נמצאת גם היא בסכנת ביטול. קת'אי פסיפיק, שמתכננת לחזור רק באוקטובר, עשויה לדחות שוב את חידוש הקו. בשני המקרים מדובר בחברות שמתארגנות לטווח זמן ארוך, וייתכן שיבחרו להודיע בקרוב על דחייה נוספת. אלה חברות שמפעילות טיסות ארוכות טווח ליעדים מרכזיים כמו טורונטו והונג קונג, שכיום לא ניתן להגיע אליהם בטיסה ישירה מישראל. אליהן מצטרפת גם אמריקן איירליינס, שהודיעה כי לא תשוב לישראל "עד להודעה חדשה", מהלך שמשקף את זהירותה, ושככל הנראה לא יתמתן נוכח ההתפתחויות האחרונות.

עוד כתבות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה שחותמת עם טראמפ על הסכם סחר ראשון

על פי דיווח שפורסם בניו יורק טיימס, ברטיניה צפויה להיות המדינה הראשונה לחתום על הסכם סחר עם ארה"ב ● אמש פרסם טראמפ כי יקיים היום מסיבת עיתונאים במהלכה יכריז על הסכם סחר משמעותי, אך לא פירט באשר לזהות המדינה עמה נחתם ההסכם או בנוגע לתנאיו

קריית אונו / צילום: Shutterstock, Alex Lerner

עסקת הענק של מקורות: במו"מ לרכישת משרדים ב-240 מיליון שקל

חברת מקורות נמצאת במגעים לרכישת שטח משרדים למטה חדש, בשטח כולל של 18,000-23,000 מ"ר ברוטו ● 3 שנים אחרי שהושלמה הרכישה: אקרו נדל"ן חתמה על הסכם אופציה למכירת קרקע במתחם מנדרין ● הוועדה המחוזית דרום אישרה הקמת שישה יישובים חדשים בדרום  ● חדשות השבוע בנדל"ן

אילוסטרציה: Shutterstock

התחרות של המותגים היא על 6 שעות מדיה ביום. כך הם יוכלו לנצח

צפייה בטלוויזיה, גלישה ברשתות החברתיות ובאינטרנט לצד האזנה למוזיקה - כל אלה מתכנסים כיום לשש שעות בממוצע של צריכת מדיה, שבהן למפרסמים יש הזדמנות להגיע לכיס של הצרכנים ● הדוח השנתי של חברת הייעוץ דלויט מציע כיצד לעשות את זה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א ננעלה בעליות; המדדים המרכזיים עלו השבוע ב-4%

מדד ת"א 35 עלה ב-1% ● טבע בלטה בזינוק של כ-6% בעקבות המלצה של לידר באפסייד של 48% ● דלק עתה בעקבות המלצה של בנק אוף אמריקה על חברת הבת איתקה ● עליות בוול סטריט לאחר שטראמפ הודיע על הסכם סחר ראשון מאז תוכנית המכסים

השבוע בעולם / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Thomas Padilla, Shutterstock, רויטרס, goodgoodgood.com

פקיסטן מאיימת על הודו במלחמה גרעינית, ואיך למצוא ׳חיים מלאים׳ ב-8 חודשים

הימין גואה באירופה, אבל השמאל באוסטרליה והמרכז בקנדה גילו נוסחת ניצחון: אנטי טראמפ ● הצוללות שקוריאה רוצה למכור ב־24 מיליארד דולר ● שר ההגנה הפקיסטני אומר שהודו מתנהגת כמו נתניהו ומאיים במלחמה גרעינית ● דאג "מת לשרת" ● ארבעה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השופט בדימוס אשר קולה / צילום: ראובן קסטרו

השופט בדימוס אשר קולה, המזוהה עם הממשלה, נבחר לנציב תלונות הציבור על שופטים

קולה, ששימש כסגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת וישב בהרכב שזיכה את רומן זדורוב, הוא הנציב הראשון שלא כיהן כשופט בבית המשפט העליון ● מאז פרישתו הביע עמדות המזוהות עם הרפורמה המשפטית וקבע כי פיטורי היועמ"שית "זה לא קץ הדמוקרטיה" ● הוא נבחר ע"י ועדה שבשליטת הקואליציה ובהתאם לחוק אשר בג"ץ צפוי לדון ביולי בעתירות נגדו

תחנת דלק / צילום: Shutterstock

עובדי "דלק" השביתו את התחנות למשך שעתיים בדרישה לתוספת שכר

תחנות הדלק של קבוצת "דלק" הושבתו היום במשך שעתיים, במחאה על חוסר ההתקדמות במו"מ על השכר ● עובדי תחנות הדלק מרוויחים שכר מינימום, והם דורשים העלאה לעובדים הוותיקים ● על פי הוועד, תחנות הדלק של מרוויחות עשרות מיליוני שקלים בשנה ● בוועד מאיימים: "אם ההנהלה לא תבין את המסר הפעם הבאה תהיה ארוכה ומורגשת יותר"

ג'ונתן גריי / צילום: Reuters

חבר של ביל אקמן, האיש הטוב של עולם ההשקעות: הכירו את המיליארדר שמאחורי תרומת הענק

המיליארדר היהודי ג'ונתן גריי, נשיא חברת ההשקעות בלקסטון, עומד מאחורי תרומת העתק בהיקף 125 מיליון דולר לאוניברסיטת ת"א - הגדולה ביותר שקיבלה מעולם ● גריי הצטרף לבלקסטון כשהיה בן 22 בלבד, אחראי במידה גדולה להצלחתה ונחשב ל"איש הטוב" של קרנות ההון סיכון ● וגם: הקשר עם ביל אקמן ומה הוא חושב על מכסי טראמפ ● פרופיל

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הראשון של טראמפ: מה כולל "ההסכם ההיסטורי" עם בריטניה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע היום על עסקת סחר ראשונה מאז שהכריז על "יום השחרור" ● העסקה, שנחתמה עם הממלכה המאוחדת כוללת יצוא חופשי של בקר, אתנול ומכונות ● אך למרות ההצהרות הרמות, לא מדובר בהסכם סחר מקיף

גן החשמל בת''א / צילום: תמר מצפי

אחרי הכישלון: עיריית תל אביב מציבה רף מינימום גבוה ל"גן החשמל"

העירייה יוצאת בניסיון נוסף לשיווק הקרקעות להקמת כ-60 דירות ● קובעת רף של כ–102 מיליון שקל, למרות שההצעות הקודמות היו נמוכות בהרבה

איור: גיל ג'יבלי

סעודיה מנסה להביא לירידה של מחירי הנפט. וזאת הסיבה

משיא של כ־90 דולר לחבית מחיר הנפט ירד בשליש לרמה שלא נראתה מאז שנת 2021 ● למה זה קרה? מי אחראי לכך? ומה המשמעויות לכיס שלנו, לכלכלה העולמית ולעוצמה של יצואניות הנפט במזרח התיכון ומעבר לו? ● נתון בשבוע

גם זה קרה פה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: שלומי יוסף

תיקון בשווקים? חלק מהמשקיעים הבינו, וחלק עדיין תופסים את הראש

מה אפשר ללמוד מפסק הדין של חניון הברזל ● בהסתדרות המורים העדיפו את הוותיקים על הצעירים ● והתשואות לא התרגשו מהטלטלה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

האיום החות'י: חברת התעופה החזקה הודיעה - לא חוזרת בינתיים לטוס לישראל

רשימת חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לטווחי זמן ארוכים מתארכת ● כעת גם לופטהנזה מודיעה על הארכה נוספת, מה שעלול להוביל חברות נוספות בעקבותיה ● גם ריינאייר הודיעה הערב על הארכה

יונדאי סנטה פה הייבריד 2025 / צילום: יח''צ

הרכב הזה טוב וראוי מכל בחינה, למעט תג המחיר

הדור החדש של יונדאי סנטה פה מציג עיצוב נועז, שמהווה מחווה לשוק האמריקאי ● יש לו תא נוסעים איכותי ומרווח, יכולות דינמיות טובות ומנוע די חסכוני ● אבל המחיר דוחק את גבולות התדמית העממית של המותג ומציב אותו בתחרות קשה

חדר מיון בקליפורניה, ארה''ב / צילום: ap, Ashley Landis

כך הפכו חוליי מערכת הבריאות בארה"ב לשוק שמושך חברות ישראליות

ב־15 השנים האחרונות גילו סטארט־אפים ישראליים שיש להם יתרון בשוק שמנסה לפתור את חוליי מערכת הבריאות האמריקאית בעזרת ביג דאטה ● איך הם עושים את זה, והאם היתרון הזה הולך ונשחק?

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

התחזית השלילית של S&P נשארת: "הצמיחה תתאושש אבל המצב הביטחוני מסכן את כלכלת ישראל"

החלטת הדירוג הניטרלית שפירסמה הפעם S&P מגיעה לאחר שתי הורדות דירוג רצופות שרשמה למדינה ● בחברת הדירוג כתבו כי ההחלטה להותיר את התחזית שלילית נובעת מהסיכונים הגיאו פוליטיים ● מדובר בהחלטה שתואמת את הקו שבו בחרו שתי החברות המתחרות מודי'ס ופיץ' בסבב הדירוג הנוכחי

הצי הימי של טורקיה בתרגיל / צילום: Reuters, Anadolu

המדינה שעוינת את ישראל מתחמשת גם בצוללת גרעינית

TSG חתמה על עסקה שמוערכת במיליוני שקלים עם חברה ביטחונית גדולה ● טורקיה ערכה תצוגת מוצרים ביטחוניים ומל"טים וגם רוצה לפתח צוללת גרעינית ● לוקהיד מרטין הציגה יכולות כיבוי אש אוטונומי עם מסוק בלקהוק ● וג'נרל דיינמיקס קיבל חוזה צוללות הענק עם צבא ארה"ב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כוחות צה''ל מסיירים על הגבול ברצועת עזה. אין מודל דיפרנצאלי / צילום: דובר צה''ל

כיף של מילואים: הישראלים שהפכו את תגמולי הצבא לפרנסה משגשגת

לא מעט נותני שירותים ליחידות מילואים מבקשים ומקבלים שכר בימ"מים במקום בכסף ● המנגנון שלא מבחין בין קרביים לטרמפיסטים מנפח שכר ללא הצדקה ● במקביל לתודות ולשבחים לאלה שמתייצבים שוב ושוב למילואים, הגיע הזמן לנהל טוב יותר את חגיגת הימ"מים

Water Clinic / צילום: דבי סיני

טיפול מרגיע בבריכה ועגלת יין וגבינות: עשר דקות מתל אביב מצאנו שלווה מפתיעה

רכיבה על סוסים בשקיעה למצוק שמשקיף על הים, מתחם מופלא לוואטסו וטבילה בקרח ומיזם קולינרי שמגיש פיצה עם בוראטה ● ביקור בכפר שמריהו ורשפון ● חגית אברון תופרת יום

רכב חשמלי בטעינה / צילום: Shutterstock

הערכות: צי הרכב הממשלתי לא יעבור לחשמל בשנה וחצי הקרובות

למרות החלטת הממשלה, כל מכרזי ההצטיידות שפורסמו מתחילת 2025 היו לרכבי בנזין או הייבריד ● קבוצת צ'רי חשפה החודש באירופה דגמים חדשים ● השנה צפוי לנחות בישראל מותג חדש של NIO, שמתומחר ב-150 אלף שקל ● ועוד חדשות מענף הרכב