גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המרכזים המסחריים החדשים: כך מחליפים עסקי המזון את חנויות האופנה

בשנים הקרובות צפויים לקום בישראל עשרות מרכזים מסחריים שכונתיים, אולם לא בפורמט הקלאסי והמוכר - אלא בשטחי מסחר רציפים לאורך הרחובות ● גם דפוסי הצריכה משתנים: עסקי המזון והמסעדות מגדילים את כוחם, בעוד חנויות אופנה, ספרים ומתנות נדחקות החוצה

שטחי מסחר מתחת לבניין מגורים בכפר סבא / צילום: Shutterstock
שטחי מסחר מתחת לבניין מגורים בכפר סבא / צילום: Shutterstock

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

המרכז המסחרי השכונתי המסורתי, במבנה אחד ואחוד שמאופיין כסגור, משנה בשנים האחרונות את צורתו ועובר לרחובות "מתחת לבתים".

מנייקי וללין עד ג'מבו: מדוע הראל ויזל מקים בקנדה את "קבוצת פוקס הקטנה"
מארק צוקרברג הכריז על "הגדרה מחדש של קטגוריית הפרסום". האם זה יצליח?

השינוי החל לאחר תקופת הקורונה, אז השתנו דפוסי ההתנהגות של התושבים ואיתם דפוסי הצריכה. כיום יותר אנשים נמצאים ברחובות בשכונה, הולכים ברגל ומעדיפים לבצע קניות ולקבל שירותים בקרבה ו"מתחת לבית".

הכאוס והעומס בכבישים מרחיקים את הרצון לנסוע רחוק בשביל חנות או שירות, ובמקביל, עליית רמת החיים והפחתת הרגישות למחיר (אצל חלקים הולכים וגדלים באוכלוסייה), היעדר זמן פנוי והמעבר לעבודה היברידית מייצרים ביקוש לשטחי מסחר נוספים קרובים לבית.

בתוך כך, גופי התכנון מאלצים את היזמים כמעט בכל מאות הפרויקטים של התחדשות עירונית להפוך את הצרכנות לזמינה, ולפתח חזיתות מסחריות בקומות הקרקע של בנייני מגורים. זאת מתוך מטרה לעודד הליכה, להפחית שימוש ברכב פרטי ובשאיפה לייצר עירוב שימושים ־ ובידיעה שהדבר בא על חשבון המרכזים השכונתיים ה"קלאסיים" שהיו מוכרים לנו עד היום.

בתוכנית שדה דב, לדוגמה, מתוכננים כ־140 אלף מ"ר של שטחי מסחר ושירותים במפלס הרחוב ־ בגודל השווה לשבעה קניוני רמת אביב. גם ברובע החדש ברמת אפעל מתוכננים רחובות מסחריים בהיקף של כ־30 אלף מ"ר.

בהתאם, יותר ויותר חברות נדל"ן פועלות לתכנון, לרכישה ולהקמה של "רחובות שכונתיים", כאשר בשנים הקרובות צפויים לקום עשרות מרכזים מסחריים חדשים.

מרחק הליכה קצר

כיום מתפרסים שטחי מרכזי המסחר השכונתיים בישראל על כ־800 אלף מ"ר ברוטו, בכ־250 מרכזים שכונתיים קיימים. ביחד עם הרחובות בשכונה, הם מגיעים לכ־30% מהיצע סך שטחי המסחר. גודל ממוצע של מרכז שכונתי הוא 3,200 מ"ר.

שיעור הגידול המשמעותי באוכלוסיית ישראל (כ־1.9% בשנה, שהם כ־170 אלף איש) יחולל המשך גידול בהיקף הביקושים לשירותים ולמוצרים, וכנגזר מכך בביקוש לשטחי מסחר. גמר הבנייה השנתי הממוצע של שטחי המסחר בשנים 2019־2023 עמד על כ־500 אלף מ"ר. מרבית השטח הוא ברחובות, ולא במרכזים מסחריים.

עד היום, מרכז מסחרי שכונתי קלאסי נועד לאפשר קנייה יומיומית נוחה לתושבים, בעיקר בפורמט של "חנה־קנה־וסע", כאשר ההגעה אליו מתבצעת גם ברכב וגם ברגל. בשנים האחרונות, עם השינויים במדיניות התכנונית, מתפתח מודל חדש: לא עוד מבנה ייעודי במרכז השכונה, אלא שטחי מסחר רציפים המלווים את הרחוב. כלומר, המסחר שהיה מרוכז במבנה אחד "סגור" נפרס לאורך הרחוב, עם תמהיל מעודכן וברובו בבעלות ובניהול של יזם/בעלים אחד.

מדי שנה אנחנו מייצרים בחברת צ'מנסקי בין שחר ושות' אומדני ביקוש ואסטרטגיות שיווקיות לעשרות מרכזים שכונתיים. בסקירה הנוכחית של שנת 2025 סקרנו 30 מרכזים שכונתיים ברחבי הארץ, תוך התייחסות לגודל, לתמהיל ולנתח שוק מתוך כוח הקנייה החודשי שבמרחב הביקוש של כל אחד מהם.

קהלי היעד של המרכז השכונתי הם משקי הבית המתגוררים במרחק של 3־5 דקות נסיעה או כ־10 דקות הליכה ממנו. שטחו המסחרי של מרכז כזה הוא 2,000־5,000 מ"ר. תמהיל המרכז השכונתי מבוסס על עוגן מרכזי, כגון סופרמרקט או מינימרקט, וביחד עם חנויות מתמחות ומעדניות מדובר בכ־30% משטח המרכז. לרוב ישנה גם חנות פארם כעוגן.

בשטחים שאינם קשורים למזון אפשר למצוא חנויות ספרים, מתנות, כלי בית ועיצוב, פרחים, סלולר, חנויות אופנה בסיסית, ולעיתים גם חנויות מעצבים ייחודיות. כל אלו ביחד תופסים כ־21% מהשטח. באופן צפוי, בתת־שוק זה חלה ירידה של 9% בסך שטחי המסחר בהשוואה בין שנת 2025 לשנת 2018, לאור התחזקות שוק האונליין והקניות בחו"ל.

בשטחי ההסעדה פועלים בעיקר מסעדות, מזון מהיר, אוכל מוכן ובתי קפה, לרוב תחת מותגים מוכרים ובמיצוב בינוני־גבוה. בשנים האחרונות שטחי ההסעדה תופסים חלק הולך וגדל במרכזים השכונתיים, בעקבות שינוי בהרגלי הצריכה של משפחות והורים, עבודה היברידית מהבית ועל רקע העלייה ברמת החיים - מה שמוביל להוצאה גבוהה יותר על אוכל מוכן ובילוי. ביחס לשנת 2018, נרשמה עלייה משמעותית של 21% בסך שטחי ההסעדה ובתי הקפה במרכזים השכונתיים.

שאר השטח כולל שירותים כמו חדרי כושר, סניפי בנק ודואר, ניקוי יבש ומרפאות, וגם כאן ניכרת עלייה ביחס ל-2018 (ראו תרשים).

האתגר התכנוני

כאשר בוחנים את כוח הקנייה של משקי הבית בישראל מדי חודש, לוקחים בחשבון את הגידול בהוצאה לצריכה של משקי הבית הקיימים, ותוספת של כ־70 אלף משקי בית מדי שנה. החישוב המספרי מעלה כי כוח הקנייה החודשי עשוי לעלות ב־450־500 מיליון שקל. מתוכם, 125־130 מיליון שקל יופנו לצריכה במרכזים וברחובות השכונתיים. כוח הקנייה הזה יאפשר מסחר בהיקף של 65 אלף מ"ר.

חברת ביג שהייתה שחקנית בשוק המרכזים השכונתיים, יוצאת ממנו לאחרונה, ומכרה את המרכזים באור יהודה (לעמי נכסים) ובטירת הכרמל. חברת JTLV, אשר מחזיקה ב־11 מרכזים שכונתיים, ביניהם מרכז פיאנו בנתניה ומוריה סנטר במודיעין, מתכננת לפתוח שבעה מרכזים שכונתיים חדשים, בין היתר בבית שמש וברחובות. גם חברת קרסו פתחה בשנה שעברה שני מרכזי מסחר שכונתיים, רכשה מרכז ביבנה ובונה מרכזים נוספים.

בהשוואה למרכז מסחרי רגיל, המגמה הנוכחית של הוצאת החנויות "החוצה" ויצירת מרכז שכונתי ברחוב, מציבה אתגרים נוספים מבחינת תכנון וניהול המרחב. מרכזים מסחריים נשענו עד היום על קונספט של "חנה, קנה וסע", עם היצע חנייה ושטחים פנויים למעבר רכבים. לעומת זאת, מסחר מלווה רחוב מסתמך בעיקר על הגעה ברגל ובדו־גלגלי, מה שמחייב תכנון חדש, חכם ומותאם.

תכנון כזה כולל פריסה שונה של העסקים השכונתיים, תוך התייחסות לרוחב המדרכה ולמיקום שבילי האופניים ומקומות החנייה, עם נראות מיטבית שלוקחת בחשבון את כיווני השמש והצל (רלוונטי לחלונות הראווה). בהכרח, רק תכנון מיטבי, חדשני ומותאם של הרחוב השכונתי יאפשר להשיג את הפדיון הנדרש משטחי המסחר, וימנע שלטים במתכונת של Coming Soon.

פיתוח מואץ

בשורה התחתונה, המרכז השכונתי החדש נדרש והכרחי בחיי היומיום. הצפי הוא להמשך פיתוח מואץ של היצע רחובות ומרכזים שכונתיים נוספים בקצב של 20־22 מרכזים בשנה, בעיקר בפורמט של מסחר מלווה רחוב - ולא במרכזים מסחריים ייעודיים.

המרכזים שייבנו יהיו בתמהיל שימשיך את גידול שטחי ההסעדה ובתי הקפה והשירותים על חשבון שטחים שאינם למכירת מזון, וכן מגוון הולך וגדל של חנויות מזון ומעדניות מתמחות ושל אוכל מוכן ושירותים.

לכתיבת הטור שותף יהודה ויקסלבאום, אנליסט בכיר בצ'מנסקי בן שחר ושות'

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הרפורמה שלא מורגשת: מה קרה להבטחה לחסוך 6,000 שקל למשפחה?

קרוב לחצי שנה חלפה מאז שרפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" נכנסה לתוקף, אבל בינתיים המחירים כמעט בכל קטגוריה רק מטפסים ● במשרד הבריאות, אחד הגופים האמונים על התוכנית, נשמעים יותר מסויגים לגבי היעד: "אם יהיו השפעות על יוקר המחיה - מבורך"

דג שלם בגריל / צילום: רוי גיא, אפולו

הומאז' לשנות ה-90: מסעדת דגים שמחזירה את הקסם של ת"א הישנה

שולחנות נירוסטה, מוזיקה ישראלית, קרם בוואריה, צ'ייסרים של אוזו, כפכפים, שמח: הבאזז שקדם לפתיחת מסעדת הדגים בהחלט מוצדק ● תמורה טובה לכסף, פינה חדשה עם אוכל שלא קורע את הכיס

המנהיג העליון של קוריאה הצפונית, קים ג'ונג־און, בוחן את טנק צ'אונמה־2 / צילום: Reuters, KCNA

מעתיקה מישראל? קוריאה הצפונית חשפה טנק עם דמיון חריג למערכת של אלביט

בשבת האחרונה חשפו בפיונגיאנג תמונות של גרסת הטנק החדשה מתוצרתם, צ'אונמה־2, שפותח באופן מקומי ● בחינה עמוקה של התמונות שביצע צוות אתר "ארמי רקוגנישן" מצאה באחד מחלקיו של הטנק דמיון חריג למערכת "חץ דורבן" של אלביט ● הנדסה הפוכה מהווה שיטה נפוצה בשוק הביטחוני, במיוחד במדינות בעלות יכולות טכנולוגיות נמוכות

הפרויקט בתמל 3006 של L.D.B GLOBAL, הרצליה / הדמיה: דוד בן חמו

18 דונם ביותר מ-200 מיליון שקל: עסקת הענק בהרצליה

חברת L.D.B GLOBAL רכשה 18 דונם של קרקע חקלאית ● בתוך פחות משנה נרכשו במקום קרקעות ביותר מחצי מיליארד שקל

Water Clinic / צילום: דבי סיני

טיפול מרגיע בבריכה ועגלת יין וגבינות: עשר דקות מתל אביב מצאנו שלווה מפתיעה

רכיבה על סוסים בשקיעה למצוק שמשקיף על הים, מתחם מופלא לוואטסו וטבילה בקרח ומיזם קולינרי שמגיש פיצה עם בוראטה ● ביקור בכפר שמריהו ורשפון ● חגית אברון תופרת יום

חדר מיון בקליפורניה, ארה''ב / צילום: ap, Ashley Landis

כך הפכו חוליי מערכת הבריאות בארה"ב לשוק שמושך חברות ישראליות

ב־15 השנים האחרונות גילו סטארט־אפים ישראליים שיש להם יתרון בשוק שמנסה לפתור את חוליי מערכת הבריאות האמריקאית בעזרת ביג דאטה ● איך הם עושים את זה, והאם היתרון הזה הולך ונשחק?

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: Associated Press, Nic Coury

"תזנק ב-40%": האם אנבידיה תחזור להיות הכוכבת הלוהטת בוול סטריט

לאחר פתיחת שנה עגומה, מניית אנבידיה מציגה התאוששות בחודש האחרון ● במקביל, הדיווחים כי טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים בארה"ב צפויים לתת רוח גבית למניה ● ב-FactSet מעריכים כי לאנבידיה יש פוטנציאל אפסייד עצום ● ואילו עוד מניות טכנולוגיה צפויות לעלות?

קמפיין בזק / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

פרסומת ה-AI של בזק היא הזכורה ביותר השבוע, החתונה של הוט - האהובה ביותר

הפרסומת של הוט היא האהובה ביותר בפעם הרביעית, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● טורנדו מתברגת במקום השני בזכירות עם "טכנאי תוך יום", הפרסומת השנויה במחלוקת שבה מככב אליהו יוסיאן עלתה לאוויר לאחר ביצוע הסקר ● הפרסומות הזכורות והאהובות

תחבורה ציבורית / צילום: Shutterstock, defotoberg

בעלות של מיליוני שקלים: משרד התחבורה מפקיע תחב"צ להילולה בהר מירון

משרד התחבורה מסיט רכבות ואוטובוסים לטובת מבצע ההילולה בהר מירון, שתתקיים בלילה שבין הימים חמישי ושישי בשבוע הבא ● בין היתר, תחנת כרמיאל תיסגר לשירות, ולא יופעלו רכבות בקו באר שבע-ת"א בין השעות 9:00-13:00 ● מדובר בהיערכות חריגה בהיקפה לעומת שנים קודמות

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

המדינה שנחשבה תומכת של ישראל וכעת יוצאת נגדנו

שר החוץ ההולנדי הודיע במכתב רשמי לאחראית על יחסי החוץ של האיחוד האירופי כי הולנד תסרב לקדם את היחסים עם ישראל מעתה והלאה ותדרוש לדון אם היא נשארה מחויבת לעקרונות החוק הבינלאומי ● האיחוד הוא שותף הסחר הגדול ביותר של ישראל, עם סחר שנתי של יותר מ-50 מיליארד אירו

האפיפיור החדש, ליאו ה-14, היום / צילום: ap, Alessandra Tarantino

האפיפיור החדש: הקרדינל האמריקני רוברט פרנסיס פרבוסט

האפיפיור החדש צפוי לצאת למרפסת מעל כיכר פטרוס ולהציג עצמו להמונים שממתינים במקום • שאגות שמחה ובכי: הקהל הגדול מתרגש מהבשורה בוותיקן • מותו של האפיפיור פרנציסקוס נכנס הוותיקן למצב חירום, ובמהלכו ביצע שורה של פעולות ופרוטוקולים – שעיקרם הוא בחירתו הטובה ביותר של האפיפיור החדש

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

סטארט-אפ הבינה המלאכותית של אמנון שעשוע מגייס עוד 300 מיליון דולר

לא נמסרו פרטים לגבי זהותם של משקיעים חדשים או שווי החברה בגיוס החדש, ומהחברה לא נמסרה תגובה ● יחד עם הגיוס הנוכחי, מגיעים סך הגיוסים של AI21 ל- 637 מיליון דולר, כאשר הגיוס האחרון שנערך בנובמבר 2023 שיקף לחברה שווי של 1.4 מיליארד דולר, כך לפי PitchBook

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ הביע תמיכה בהפחתת המכסים הנוכחיים על סין; המסחר בוול סטריט ננעל בירידות

טראמפ כתב ברשתות החברתיות כי מכס של 80% על סחורות סיניות "נראה נכון" לקראת שיחות סחר מרכזיות שצפויות להתקיים בסוף השבוע ● דאו ג'ונס נחלש ב-0.3%, S&P 500 איבד 0.1% והנאסד"ק נותר ללא שינוי ממשי ● ענקית הפארמה הישראלית טבע נחתכה ב-6.4%

גם זה קרה פה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: שלומי יוסף

תיקון בשווקים? חלק מהמשקיעים הבינו, וחלק עדיין תופסים את הראש

מה אפשר ללמוד מפסק הדין של חניון הברזל ● בהסתדרות המורים העדיפו את הוותיקים על הצעירים ● והתשואות לא התרגשו מהטלטלה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גן החשמל בת''א / צילום: תמר מצפי

אחרי הכישלון: עיריית תל אביב מציבה רף מינימום גבוה ל"גן החשמל"

העירייה יוצאת בניסיון נוסף לשיווק הקרקעות להקמת כ-60 דירות ● קובעת רף של כ–102 מיליון שקל, למרות שההצעות הקודמות היו נמוכות בהרבה

רכב חשמלי בטעינה / צילום: Shutterstock

הערכות: צי הרכב הממשלתי לא יעבור לחשמל בשנה וחצי הקרובות

למרות החלטת הממשלה, כל מכרזי ההצטיידות שפורסמו מתחילת 2025 היו לרכבי בנזין או הייבריד ● קבוצת צ'רי חשפה החודש באירופה דגמים חדשים ● השנה צפוי לנחות בישראל מותג חדש של NIO, שמתומחר ב-150 אלף שקל ● ועוד חדשות מענף הרכב

אחרי צרפת: המדינה האירופית שצפויה להכיר במדינה פלסטינית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמהוהפעם: הארגון המסתורי שאמור לנהל את הסיוע ההומניטרי בעזה, הנזק שספגה נושאת המטוסים האמריקאית בים האדום ובלגיה תומכת בהכרה במדינה פלסטינית ● כותרות העיתונים בעולם

יונדאי סנטה פה הייבריד 2025 / צילום: יח''צ

הרכב הזה טוב וראוי מכל בחינה, למעט תג המחיר

הדור החדש של יונדאי סנטה פה מציג עיצוב נועז, שמהווה מחווה לשוק האמריקאי ● יש לו תא נוסעים איכותי ומרווח, יכולות דינמיות טובות ומנוע די חסכוני ● אבל המחיר דוחק את גבולות התדמית העממית של המותג ומציב אותו בתחרות קשה

יירוטים / צילום: Shutterstock, Shimon Gabai

בעקבות שיגור מתימן: אזעקות הופעלו במרכז, בשרון ובאזור ירושלים

אזעקות הופעלו במרכז ובירושלים, יורט טיל אחד על ידי מערכת חץ ● סמל ישי אליקים אורבך וסמ"ר ים פריד נפלו בדרום הרצועה ● שני קצינים ושני לוחמים נוספים נפצעו קשה ופונו לבית החולים, משפחותיהם עודכנו ● משפחתו של החטוף תמיר נמרודי: אין מידע חדש - הוא עודנו מוגדר כחי ● לבקשת טראמפ: שגריר ארה"ב בישראל הודיע על התנעת תהליך הזרמת הסיוע לעזה ● 59 חטופים - 581 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

רוני אשורי (מימין), שי כהן, רענן גבירצמן, אוולין לנדמן, קית' מורטון. הנהלת פרוטאנטקס / צילום: איל יצהר

החברה של יוצאי מלאנוקס מגייסת לפי שווי של יותר מחצי מיליארד דולר

פרוטאנטקס, שמנכ"ל אינטל העולמית נמצא בדירקטוריון שלה, מייצרת רכיב להוזלת עיבוד ה־AI ומגייסת כ־50 מיליון דולר לפי שווי של מעל ל־600 מיליון דולר ● אנבידיה במו"מ לרכישת מוצריה