גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לפעול לקבלת ערבות מדינה": ביהמ"ש אישר חלקית את המתווה להסדר חוב בסלייס

השופטת סיגל יעקבי אישרה את מנגנון החלוקה של כספי הקרנות האדומות בחברת הגמל שקרסה בהתאם ל"אשכולות" של מארגני הקרנות בחו"ל שאליהן נוידו הכספים ● מנגד, נדחה ה"ערבוב" בכספים שבחשבונות המעבר ונקבע כי תינתן עדיפות לחוסכים מבוגרים ● המנהל המורשה נדרש להגיש הסדר מפורט תוך 90 יום

רו''ח אפי סנדרוב, המנהל המורשה של חברת סלייס / צילום: באדיבות מגדל
רו''ח אפי סנדרוב, המנהל המורשה של חברת סלייס / צילום: באדיבות מגדל

כשנה וחצי אחרי שרשות שוק ההון מינתה את רו"ח אפי סנדרוב למנהל המורשה של חברת הגמל סלייס, השופטת סיגל יעקבי מבית המשפט המחוזי בתל אביב פרסמה היום (ג') את החלטתה לגבי עקרונות המתווה שגיבש סנדרוב להסדר חוב בחברה.

התופעה שהולכת ומתרחבת: עורכי דין עוזבים את המשרדים הגדולים לדרך עצמאית
הלכת אפרופים תבוטל? זו ההצעה האחרונה שהציג רוטמן

במרכז המתווה עמדה חלוקת הכספים לעמיתים, אשר יושבו לסלייס, בהתאם ל"אשכולות" שאליהם משתייכים העמיתים. אשכולות אלה נקבעו על פי זהות המארגנים של קרנות ההשקעה האלטרנטיביות, רובן בחו"ל, אשר אליהן גויסו כספי העמיתים שהושקעו בקופות גמל בניהול אישי (IRA). כ-890 מיליון שקל שהשקיעו עמיתי סלייס נוידו ל"קרנות אדומות" ונעלמו. עד כה איתר סנדרוב כ-520 מיליון שקל.

תינתן עדיפות לעמיתים שלא קיבלו הלוואות תמורת השקעתם

עוד קבע המתווה, כי תינתן עדיפות לעמיתים שלא קיבלו הלוואות תמורת השקעתם, כלומר נותרו בלא כלום. חלוקת הכספים שנצברו עד כה בחשבונות המעבר של סלייס מתוכננת לפי המתווה בחודשים הקרובים.

יעקבי אישרה חלק מהעקרונות שהציג סנדרוב, אך דחתה או החליטה לשנות עקרונות אחרים. בין היתר, השופטת קבעה מתן עדיפות לחוסכים מבוגרים, שהגיעו לגיל הפרישה, והמליצה לפעול למען קבלת ערבות מדינה לכספים שנעלמו. סנדרוב נדרש להציג הסדר מפורט בתוך 90 יום.

בהתייחסה לחוסכים שאיבדו את כספם והגיעו לגיל פרישה, השופטת יעקבי קבעה כי "בשים לב לפגיעה הייחודית בחוסכים המבוגרים אני סבורה כי יש לתת עדיפות לשיעור מסוים מחובם". אין מדובר בהעדפה לגבי השבת הכספים מהקרנות האדומות, השייכים לעמיתים, אלא לגבי הכספים שסלייס עצמה חייבת לחוסכים. לגבי אלה, השופטת קבעה כי "יש לתת עדיפות ל-15% מהחוב המאושר של עמיתי הקרנות האדומות שהגיעו לגיל פרישה על פי חוק במועד מינויו של המנהל המורשה, קרי ביום 26.12.2023 יתרת החוב כלפי עמיתים אלה תצטרף לחובם של יתר עמיתי הקרנות האדומות".

לפי ההחלטה, אין מניעה לאשר בשלב זה עקרונות בלבד למתווה ולא רק מתווה מפורט להסדר חוב. יעקבי דחתה את הטענות ולפיהן סנדרוב מצוי בניגוד עניינים מול רשות שוק ההון שמינתה אותו לתפקיד. היא אף עמדה על כך, שההבחנה שערך סנדרוב בין הקרנות הלבנות, אשר נוהלו לרוב באופן תקין, לבין הקרנות האדומות, שמהן נעלמו כאמור מאות מיליוני שקלים - הבחנה זו היא "עניינית ומתבקשת".

בית המשפט אישר את העקרון של חלוקת הכספים לעמיתים בהתאם ל"אשכולות" שאליהם השתייכו מארגני הקרנות בחו"ל. "העיקרון אותו הציע המנהל המורשה ולפיו עמיתי הקרנות האדומות יחולקו לאשכולות לפי מארגני הקרנות, אך כל אשכול יעמוד בפני עצמו, מציג פתרון ראוי ומאוזן", כתבה יעקבי.

פתרון זה, הוסיפה, "מחד יש בו לתת מענה לקושי לבצע הפרדה בהשקעות וזיהוי הקרן הספציפית בה הושקעו כספי העמית בתוך קבוצת הקרנות של מארגן מסוים ומאידך יש בו להבטיח כי אותה 'ערבות הדדית' שנוצרה בפועל בין המשקיעים השונים בקרנות, בעל כורחם ומכורח הנסיבות, תצומצם למינימום ההכרחי, כמתחייב ממאפייניו של מכשיר ההשקעה של קופת גמל בניהול אישי".

הלוואות תמורת השקעה

רבים מהעמיתים שכספם גויס לקרנות האדומות קיבלו הלוואות תמורת ההשקעה, בהיקף המוערך בכ-30% מההשקעה. השופטת אישרה בהקשר זה את העקרון לפיו ייקבע סכום ההשקעה הנומינלי של העמית, שישמש בניכוי ההלוואה שקיבל, כבסיס לקביעת חלקו בכספים שיחולקו לעמיתים מאשכול הקרנות האדומות אליו הוא משויך. "אני סבורה כי חרף ההתנגדויות שהוגשו בעניין זה, מדובר במנגנון ראוי וצודק כתבה. "בנוסף, כל עמית יכול לתבוע כל נזק שהוא סבור שנגרם לו, לרבות אבדן רווחי השקעה, במסגרת תביעת חוב שיגיש".

השופטת דחתה את טענתם של בעלי השליטה שהחזיקו בסלייס עד למינוי המנהל המורשה, משפחת גולדברג, ולפיה החברה המנהלת היא רק פלטפורמה שאינה מעורבת בבחירת ההשקעה. טענה זו, כתבה, "מתעלמת מהנסיבות הקונקרטיות של הפרשה ומהפגמים שנפלו בהתנהלות סלייס".

מנגד, יעקבי הבהירה כי אין בכך כדי "לעקוף את שאלת האחריות של בעלי המניות במבקשת (סלייס - ע.ג) ונושאי המשרה בה למצב העמיתים ולשאלת קיומו של נזק או שיעורו ואין בהם כדי לקבוע מסמרות בשאלת אחריות החברה למצב העמיתים במסגרת תביעות כנגד צדדים שלישיים, לרבות כנגד נושאי המשרה בחברה".

שימוש בנכסים לצורך מימון ההוצאות הכרוכות בהליך

יעקבי אף הביעה אהדה לטענתה של משפחת גולדברג נגד העקרון במתווה, ולפיו ההחזר לעמיתים יתבצע לפי ערך נומינלי של הסכום בדולרים למרות שההשקעה בוצעה במקור בשקלים. היא החליטה, כי על סנדרוב יהיה להתייחס לכך במתווה המפורט שיגבש. סנדרוב אף יהיה רשאי להשתמש בנכסים לצורך מימון ההוצאות הכרוכות בהליך.

ביחס למנגנון החלוקה לעמיתים, השופטת יעקבי קבעה כי יוכנסו שני שינויים מרכזיים בהשוואה למתווה שגיבש סנדרוב. בראש ובראשונה, עמיתים שקיבלו הלוואות יוכלו לפרוע אותן ככל שרשות המסים תקבע כי קיימת בנושא חבות מס. בנוסף, ואם בסוף ההליך לא יישאר די כסף עבור העמיתים שלא קיבלו הלוואות, יהיה צורך לחייב את העמיתים שקיבלו הלוואות לפרוע אותן. עוד קבעה השופטת, כי יש להקפיד שכספי הלוואות לא יובאו בחשבון פעמיים בעת החלוקה.

נושא מרכזי שלגביו דחתה השופטת יעקבי את רוב העקרונות נוגע למנגנון שהציע סנדרוב לחלוקת הכספים שבחשבונות המעבר. השופטת קבעה בהקשר זה כי אין לערבב בין הכספים של מי שכבר השקיעו בפועל בקרנות האדומות לבין מי שכספם "נתקע" בחשבונות המעבר אך טרם הושקע בפועל באותן קרנות.

בהתאם לכך, נקבע בהחלטה, כי כספים שהופקדו בחשבון המעבר ע"י קרנות אדומות בעקבות בקשות משיכה או ניוד שמומשו לאחר מועד מינוי המנהל המורשה והוקפאו - ישויכו במלואם לקופת החלוקה של עמיתי אשכול הקרנות האדומות הרלוונטי ויחולקו בין כלל עמיתי אשכול הקרנות האדומות. ביחס לעמיתים שקיבלו הלוואות, סלייס תהיה רשאית לעכב את סכום ההלוואה בידיה לפרק זמן של 6 חודשים על מנת לאפשר למנהל המורשה לפעול לגריעת ההלוואה מהכספים העומדים לזכות העמית.

טענה נוספת של משפחת גולדברג התקבלה כאשר השופטת יעקבי דחתה את העקרון במתווה בדבר דחיית החובות כלפי בעלי המניות בסלייס: "מתווה העקרונות מציע לקבוע, באופן גורף, כי כל חובות העברה של החברה כלפי נושים שהנם בעלי עניין בחברה יהיו נחותים ונדחים לכל יתר חובות וחבויות החברה, זאת ללא תלות בסוג החוב ומבלי להניח לעת הזו, תשתית עובדתית המצדיקה את הדחיית כלל החובות, יהיה מקורם אשר יהיה, כלפי קבוצה שאינה כוללת הגדרה מספקת. זאת, אני סבורה, אין לאשר". במקום זאת, הוחלט כי החובות יושעו עד לפרעון החובות.

לגבי הסוגייה הנפיצה של העמדת ערבות מדינה לכספים שנעלמו, השופטת יעקבי הכריעה כי אין להתנות את אישור המתווה בקבלת ערבות כזו - אך הפצירה בסנדרוב לפעול במקביל לקבלתה. "מצופה כי יפעל בניסיון לקבל ערבות כאמור ביחס לחבויותיה של המבקשת כלפי עמיתיה, כולן או חלקן ובכלל זה יפעל להסדיר את התנאים שבמסגרתם תהיה המדינה, ככל שתעמיד ערבות כאמור, תהיה זכאית להיפרע מהחברה, או מצדדים שלישיים, לפי העניין, את הסכומים ששילמה מכוח הערבות", כתבה.

בית המשפט אישר לחוסכי סלייס להגיש תביעות נגד האחראים לפרשה, אך בדומה לעקרונות המתווה יהיה עליהם לפנות קודם לכן לבית המשפט כדי לאפשר למנהל המורשה לבחון את השלכות התביעה.

לבסוף, השופטת יעקבי קיבלה את בקשת סנדרוב להאריך בשל זה את ההקפאה של הפדיונות והניודים בקרנות הלבנות והאדומות, עד לביצוע ההסדר. לפי ההחלטה, שיוך הכספים לעמיתי הקרנות הלבנות צפוי ממילא להסתיים עד ה-30 ביוני 2025.

עוה"ד איתן ארז ומור בן שושן, המייצגים עמיתים בסלייס, מסרו בתגובה: "אנו מברכים על כך שבית המשפט לא קיבל את בקשת המנהל המורשה ככתבה וכלשונה וקיבל את בקשת העמיתים לאפשר להם לתבוע את האחראים לפרשה, לרבות משפחות גולדברג וטוקטלי. אנו אף מברכים על כך שבית המשפט העיר כי מצופה שהמנהל המורשה יפעל בעצמו להשגת ערבות מדינה עבור הנפגעים. אנו שמחים שבית המשפט קיבל את עמדתנו ביחס לשחרור הכספים המצויים בחשבון מעבר ולא הועברו לקרנות".

עוד כתבות

יונתן אוריך / צילום: ויקיפדיה

שינוי הגרסה של יונתן אוריך: קיבל כסף מקטאר - אבל עבור המונדיאל

אחרי שהכחיש קשר לכסף הקטארי, יועצו של נתניהו שינה גרסה • הוא אישר שעבד עם הקטארים, אך רק בתקופת המונדיאל - ולא בזמן המלחמה ובנושאים הקשורים לה • בית המשפט המחוזי האריך את מעצרו של אוריך: "החשד בעניינו התחזק" • במסגרת חקירת קטארגייט, המשטרה גם בוחנת חשד הנוגע לנושא ביטחוני • כל הפרטים

ג'ונתן גריי / צילום: Reuters

חבר של ביל אקמן, האיש הטוב של עולם ההשקעות: הכירו את המיליארדר שמאחורי תרומת הענק

המיליארדר היהודי ג'ונתן גריי, נשיא חברת ההשקעות בלקסטון, עומד מאחורי תרומת העתק בהיקף 125 מיליון דולר לאוניברסיטת ת"א - הגדולה ביותר שקיבלה מעולם ● גריי הצטרף לבלקסטון כשהיה בן 22 בלבד, אחראי במידה גדולה להצלחתה ונחשב ל"איש הטוב" של קרנות ההון סיכון ● וגם: הקשר עם ביל אקמן ומה הוא חושב על מכסי טראמפ ● פרופיל

יבקר הפעם רק במדינות המפרץ. נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ חוזר למזרח התיכון - וישראל כבר לא בראש סדרי העדיפויות

נשיא ארה"ב פותח את סבב ביקוריו במדינות האזור - ללא עצירה בישראל ● במוקד הביקור: ערב הסעודית, אם כי המלחמה בעזה מעמידה בספק את הסיכויים לנורמליזציה בינה לבין ישראל שטראמפ שואף לקדם ● האם הוא יקדם את מסדרון הסחר שיכול לשנות את פני המזרח התיכון, ואיך הסכם הגרעין עם איראן עלול להצית מרוץ חימוש אזורי

נראה כי התוכנית תימשך בפריפריה ובמעגל השני והשלישי לאזורי הביקוש / צילום: Shutterstock

הקרב על "דירה בהנחה": התוכנית תימשך, אבל ללא אזורי הביקוש

אחרי מחלוקת ממושכת, משרד הבינוי והשיכון קיבל את מבוקשו - והתוכנית הממשלתית לסבסוד מחירי הדירות תימשך ● בערים שבהן המחיר למ"ר גבוה מ־20 אלף שקל, נראה כי היא לא תתקיים ● עוד סוכם כי הממשלה תקדם "תוכנית להאצת ענף הנדל"ן" ב־3 מיליארד שקל ● ההחלטות הסופיות בעניין יתקבלו ביום חמישי הבא

איור: גיל ג'יבלי

סעודיה מנסה להביא לירידה של מחירי הנפט. וזאת הסיבה

משיא של כ־90 דולר לחבית מחיר הנפט ירד בשליש לרמה שלא נראתה מאז שנת 2021 ● למה זה קרה? מי אחראי לכך? ומה המשמעויות לכיס שלנו, לכלכלה העולמית ולעוצמה של יצואניות הנפט במזרח התיכון ומעבר לו? ● נתון בשבוע

דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה שחותמת עם טראמפ על הסכם סחר ראשון

על פי דיווח שפורסם בניו יורק טיימס, ברטיניה צפויה להיות המדינה הראשונה לחתום על הסכם סחר עם ארה"ב ● אמש פרסם טראמפ כי יקיים היום מסיבת עיתונאים במהלכה יכריז על הסכם סחר משמעותי, אך לא פירט באשר לזהות המדינה עמה נחתם ההסכם או בנוגע לתנאיו

מימין לשמאל: אוטו פון ביסמרק, ולדימיר פוטין והמלכה אליזבת' הראשונה / צילומים:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב; AP - Mikhail Klimentyev; ויקיפדיה

מיוון העתיקה ועד פוטין: מדינות חתרו זו תחת זו משחר ההיסטוריה

אליזבת' הראשונה מימנה בחשאי מורדים נגד ספרד וביסמרק שילם לעיתונאים כדי לשנות את דעת הקהל בצרפת: ההיסטוריונית ד"ר ג'יל קסטנר מגלה בספר חדש שפוטין לא המציא את מבצעי ההשפעה ● בראיון לגלובס היא מסבירה למה דמוקרטיות לא צריכות להיבהל אבל כן להגן על עצמן ● ואף מילה על קטאר

דג שלם בגריל / צילום: רוי גיא, אפולו

הומאז' לשנות ה-90: מסעדת דגים שמחזירה את הקסם של ת"א הישנה

שולחנות נירוסטה, מוזיקה ישראלית, קרם בוואריה, צ'ייסרים של אוזו, כפכפים, שמח: הבאזז שקדם לפתיחת מסעדת הדגים בהחלט מוצדק ● תמורה טובה לכסף, פינה חדשה עם אוכל שלא קורע את הכיס

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

המתנה שקיבלו בבר מצווה סללה לאחים אסיא את הדרך להנפקת ענק בנאסד"ק

אחרי ניסיון מיזוג כושל, קשיי רגולציה, נפילות בשוק הקריפטו וסדרה של דחיות - איטורו, שהוקמה על ידי האחים יוני ורונן אסיא והייתה בין הראשונות לאפשר מסחר בקריפטו - תהפוך בימים הקרובים לחברה ציבורית ● המטרה: לאתגר את המערכת הבנקאית המסורתית ● ומה למדה איטורו מהעבודה לצד מי שבהמשך המציא את האת'ריום

גיל לוריא, ראש תחום הטכנולוגיה בבית ההשקעות האמריקאי D.A. Davidson / צילום: DA Davidson

הישראלי שהפך לכוכב בשוק האמריקאי והוריד המלצה לאנבידיה כשכולם עוד הימרו עליה בגדול

בעידן שבו מניית אנבידיה הפכה לדת, גיל לוריא בחר להיות כופר ● בראיון לגלובס מספר ראש מחלקת מניות הטכנולוגיה ב–D.A. Davidson מדוע הוריד את דירוג כוכבת השבבים ל"ניטרלי" - עוד הרבה לפני המכסים של טראמפ, סוקר את התמורות בהשקעה בטכנולוגיה ומסביר מה ענקיות ההייטק צריכות לשנות בתקופה הנוכחית

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הראשון של טראמפ: מה כולל "ההסכם ההיסטורי" עם בריטניה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע היום על עסקת סחר ראשונה מאז שהכריז על "יום השחרור" ● העסקה, שנחתמה עם הממלכה המאוחדת כוללת יצוא חופשי של בקר, אתנול ומכונות ● אך למרות ההצהרות הרמות, לא מדובר בהסכם סחר מקיף

השבוע בעולם / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Thomas Padilla, Shutterstock, רויטרס, goodgoodgood.com

פקיסטן מאיימת על הודו במלחמה גרעינית, ואיך למצוא ׳חיים מלאים׳ ב-8 חודשים

הימין גואה באירופה, אבל השמאל באוסטרליה והמרכז בקנדה גילו נוסחת ניצחון: אנטי טראמפ ● הצוללות שקוריאה רוצה למכור ב־24 מיליארד דולר ● שר ההגנה הפקיסטני אומר שהודו מתנהגת כמו נתניהו ומאיים במלחמה גרעינית ● דאג "מת לשרת" ● ארבעה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הפרויקט בתמל 3006 של L.D.B GLOBAL, הרצליה / הדמיה: דוד בן חמו

18 דונם ביותר מ-200 מיליון שקל: עסקת הענק בהרצליה

חברת L.D.B GLOBAL רכשה 18 דונם של קרקע חקלאית ● בתוך פחות משנה נרכשו במקום קרקעות ביותר מחצי מיליארד שקל

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

סטארט-אפ הבינה המלאכותית של אמנון שעשוע מגייס עוד 300 מיליון דולר

לא נמסרו פרטים לגבי זהותם של משקיעים חדשים או שווי החברה בגיוס החדש, ומהחברה לא נמסרה תגובה ● יחד עם הגיוס הנוכחי, מגיעים סך הגיוסים של AI21 ל- 637 מיליון דולר, כאשר הגיוס האחרון שנערך בנובמבר 2023 שיקף לחברה שווי של 1.4 מיליארד דולר, כך לפי PitchBook

רוני אשורי (מימין), שי כהן, רענן גבירצמן, אוולין לנדמן, קית' מורטון. הנהלת פרוטאנטקס / צילום: איל יצהר

החברה של יוצאי מלאנוקס מגייסת לפי שווי של יותר מחצי מיליארד דולר

פרוטאנטקס, שמנכ"ל אינטל העולמית נמצא בדירקטוריון שלה, מייצרת רכיב להוזלת עיבוד ה־AI ומגייסת כ־50 מיליון דולר לפי שווי של מעל ל־600 מיליון דולר ● אנבידיה במו"מ לרכישת מוצריה

יירוטים / צילום: Shutterstock, Shimon Gabai

בעקבות שיגור מתימן: אזעקות הופעלו במרכז, בשרון ובאזור ירושלים

אזעקות הופעלו במרכז ובירושלים, יורט טיל אחד על ידי מערכת חץ ● סמל ישי אליקים אורבך וסמ"ר ים פריד נפלו בדרום הרצועה ● שני קצינים ושני לוחמים נוספים נפצעו קשה ופונו לבית החולים, משפחותיהם עודכנו ● משפחתו של החטוף תמיר נמרודי: אין מידע חדש - הוא עודנו מוגדר כחי ● לבקשת טראמפ: שגריר ארה"ב בישראל הודיע על התנעת תהליך הזרמת הסיוע לעזה ● 59 חטופים - 581 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

האפיפיור החדש, ליאו ה-14, היום / צילום: ap, Alessandra Tarantino

האפיפיור החדש: הקרדינל האמריקני רוברט פרנסיס פרבוסט

האפיפיור החדש צפוי לצאת למרפסת מעל כיכר פטרוס ולהציג עצמו להמונים שממתינים במקום • שאגות שמחה ובכי: הקהל הגדול מתרגש מהבשורה בוותיקן • מותו של האפיפיור פרנציסקוס נכנס הוותיקן למצב חירום, ובמהלכו ביצע שורה של פעולות ופרוטוקולים – שעיקרם הוא בחירתו הטובה ביותר של האפיפיור החדש

מטוס לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

האיום החות'י: חברת התעופה החזקה הודיעה - לא חוזרת בינתיים לטוס לישראל

רשימת חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לטווחי זמן ארוכים מתארכת ● כעת גם לופטהנזה מודיעה על הארכה נוספת, מה שעלול להוביל חברות נוספות בעקבותיה ● גם ריינאייר הודיעה הערב על הארכה

גם זה קרה פה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: שלומי יוסף

תיקון בשווקים? חלק מהמשקיעים הבינו, וחלק עדיין תופסים את הראש

מה אפשר ללמוד מפסק הדין של חניון הברזל ● בהסתדרות המורים העדיפו את הוותיקים על הצעירים ● והתשואות לא התרגשו מהטלטלה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

כוחות צה''ל מסיירים על הגבול ברצועת עזה. אין מודל דיפרנצאלי / צילום: דובר צה''ל

כיף של מילואים: הישראלים שהפכו את תגמולי הצבא לפרנסה משגשגת

לא מעט נותני שירותים ליחידות מילואים מבקשים ומקבלים שכר בימ"מים במקום בכסף ● המנגנון שלא מבחין בין קרביים לטרמפיסטים מנפח שכר ללא הצדקה ● במקביל לתודות ולשבחים לאלה שמתייצבים שוב ושוב למילואים, הגיע הזמן לנהל טוב יותר את חגיגת הימ"מים