גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

80 שנה לתבוסת גרמניה הנאצית, והפוליטיקה העולמית עומדת בסימן עייפות כבדה

ייאוש וחרדה בין מצביעים צעירים באירופה ובאמריקה והמהלומה שהונחתה על ראשה של הפוליטיקה הבריטית: מחשבות לא אופטימיות ביום השנה ה-80 לכניעת הנאצים

נייג'ל פרג', מנהיג מפלגת הרפורמה. ניצחונות מרעישים בבחירות המקומיות / צילום: ap, Jose Luis Magana
נייג'ל פרג', מנהיג מפלגת הרפורמה. ניצחונות מרעישים בבחירות המקומיות / צילום: ap, Jose Luis Magana

כמה זמן יש למנהיג פוליטי במשבר לפני שהאשראי הציבורי שלו אוזל? קשה כמובן להכליל, אבל עיון בשורה של דוגמאות בדמוקרטיות המערביות מראה שזה יכול להיות עניין של חודשים אחדים. אבוי לפוליטיקאי, התולה תקוות מופרזות באורך רוחו של הציבור.

יואב קרני, פרשנות | תגובת נגד סוחפת לאיומי טראמפ מנחילה ניצחונות למפלגות השלטון באוסטרליה ובקנדה
יואב קרני, פרשנות | יועץ טראמפ לביטחון לאומי שכח להשאיר את סדר היום האישי שלו בבית - ונפל

בגרמניה, סקרי דעת קהל מראים שפקעה סבלנותו של הציבור כלפי מפלגת השלטון החדשה, הנוצרית־דמוקרטית, עוד לפני שהספיקה להרכיב ממשלה. זה אולי שיא חדש בתולדות קוצר הרוח.

בארה"ב היו דרושים שלושה חודשים לנשיא כדי לפתח גרעון ברור בסקרי הפופולריות. אנחנו שומעים שאלה הנתונים הרעים ביותר שנשיא כלשהו רשם בפתח כהונתו.

בבריטניה התחוללה בשבוע שעבר רעידת אדמה פוליטית. בחירות מקומיות, שהן ברומטר מסורתי למדידת דעת הקהל, הנחיתו מהלומות איומות, פשוט איומות, הן על מפלגת העבודה (הלייבור) שבשלטון והן על המפלגה השמרנית שבאופוזיציה.

השלטון בבריטניה התחלף רק לפני עשרה חודשים, ומפלגת העבודה קיבלה כמעט שני שלישים של מושבי הפרלמנט. ביום ה' שעבר היא איבדה מושב פרלמנט בבחירות משנה. נמחק רוב של 15 אלף קולות. זה ביטוי של קוצר רוח, שלא היה דוגמתו מאז התהוותה המערכת המפלגתית בבריטניה, לפני כמעט 200 שנה.

מאכלת נתקעה בלבה

לפנים, ההיגיון הטבעי היה מעוגן בהנחה שהמטוטלת מוכרחה לנוע בין שני הפכים מוכרים. עד מלחמת העולם הראשונה היא הייתה נעה בין שמרנים לליברלים, ומאז 1923 היא נעה בין שמרנים ללייבור. לא עוד. פתאום יש משתתף חדש, רדיקלי וקטלני, המאפשר לציבור מתוסכל וממורמר לכלות את זעמו במערכת הפוליטית.

הדמוקרטיה של ווסטמינסטר היא במידה רבה מאוד מקור ההשראה של הדמוקרטיה הישראלית, או בעצם של כל דמוקרטיה פרלמנטרית עלי אדמות.

אמנם בחצי המאה האחרונה דמוקרטיות פרלמנטריות עוברות תהליך של פרזידנציאליזציה, זאת אומרת הן מחקות את הדגם הנשיאותי האמריקאי, ומתרחקות מן המקור הבריטי (בין המתרחקים נמצאים גם הבריטים עצמם). אבל רגלה של ווסטמינסטר תוסיף להיות תקועה בדלת, כל זמן שממשלות יהיו זקוקות לרוב פרלמנטרי כדי לקום וכדי להתקיים.

זו הסיבה שמאורעות השבוע שעבר בבריטניה ראויים לתשומת לב. מאכלת נתקעה בלבה של המערכת הדו־מפלגתית, שהבטיחה את היציבות הפוליטית, ואפשרה חילופי שלטון סדירים, מהירים ומעוררי קנאה. בבריטניה, כהונת ראש הממשלה נמסרת לידי המנצח בבוקר שלאחר הבחירות, מכוח הכרזה פשוטה של המלך או המלכה. אין צורך בתקופות מעבר, ורק לעתים רחוקות להפליא יש צורך בקואליציה.

כל זה אולי לא יהיה עוד. מפלגה חדשה הגיחה מן הלא־כלום, נחלה ניצחונות מרעישים בבחירות לעיריות ולמועצות מקומיות, גרפה מושב פרלמנטרי שבו היו בחירות־משנה, ואותתה שהיא בדרכה אל השלטון אף כי בפרלמנט הנוכחי יש לה רק שישה מושבים מתוך 650. עוד לפני שהיא תגיע אל השלטון, או בדיוק כדי שתצליח להגיע אליו, היא תפורר את המערכת הפוליטית.

כוחה הפוליטי של רוח נכאים

שמה של המשתתפת החדשה הוא 'רפורמה', מיסודו של דמגוג ימני מבריק, נייג'ל פרג'. בעיני מעריציו הוא היה 'דונלד טראמפ לפני דונלד טראמפ'. הוא הנהיג את התנועה שיזמה את יציאת בריטניה מן האיחוד האירופי. הוא מאמין שהאיחוד כולו צריך להתפרק. הוא רוצה לנעול את בריטניה בפני מהגרים. הוא גמר אומר להרוס את מדינת הצללים, הלוא היא מיודעתנו ה'דיפ סטייט', ולחלץ את בריטניה מאחיזתה של אוליגרכיה פיננסית ושל אליטה ביורוקרטית.

אין זה פשוט למדר אותו. הוא ממוקם בימין הרדיקלי, אבל הוא אינו מגן הקפיטליזם. אדרבא, הוא מוכן לזעזע את אמות הסיפים שלו. הוא עושה חיל מפני שרוח נכאים אחזה את האיים הבריטיים (אם כי הוא מתעניין בעיקר באנגליה): יוקר המחיה, אטיות הצמיחה הכלכלית, קיצוצי תקציבים דרקוניים, שירותים לקויים ופסימיות רחבת ממדים בין צעירים.

מודל סטטיסטי של ה־BBC מראה, כי אילו חזרו דפוסי ההצבעה של השבוע שעבר בבחירות כלליות, 'רפורמה' הייתה מקבלת 30%, מפלגת העבודה הייתה מקבלת 20%, והשמרנים היו מקבלים 15%. אף אחת מן המפלגות לא הייתה מתקרבת כלל לרוב. השמרנים היו מתקרבים כנראה לחיסול מלא, או לפחות למעמד של סיעה פרלמנטרית קטנה.

הרבה אפיונים דרמטיים מציינים את הבחירות המקומיות בבריטניה. אנחנו שומעים שלא היו דוגמתן "זה מאה שנה"; ותבוסת השמרנים היא החמורה ביותר "זה 190 שנה". בריטניה, או בעצם אנגליה, מתנסה במאורעות שאיש לא חזה על בשרו. כללי הפוליטיקה חוזרים ונכתבים.

הם חוזרים ונכתבים לא רק בבריטניה. הפוליטיקה העולמית עומדת בסימן עייפות כבדה. הנהירה הלא צפויה של מצביעים צעירים אל פרג' בבריטניה, אל 'האלטרנטיבה' הימנית הקיצונית בגרמניה, אל הימין הקיצוני של לה פן ובארדלה בצרפת, אל המפלגה השמרנית בקנדה (היא אמנם הפסידה בבחירות בתחילת השבוע שעבר, אבל הגדילה את כוחה בזכות צעירים) וכמובן אל טראמפ בארה"ב ממחישות לנו את גודל השינוי.

הנכונות לשבור את הכלים, היא כשלעצמה, אינה חדשה. החשש מפני שבר כזה הניב גלים של חרדה במאה השנה האחרונות. מהפכות אלימות משמאל ומימין כבשו יבשות. השבוע אנחנו מציינים 80 שנה לתבוסת גרמניה הנאצית. לא כל אויבי הדמוקרטיה הם נאצים, אבל יום השנה הזה מזכיר לנו את המידה שבה הדמוקרטיה התקרבה להפסיד. למזלה, ארה"ב הייתה מוכנה להנהיג את התגוננותה. לא עוד.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני . ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

השופט בדימוס אשר קולה / צילום: ראובן קסטרו

השופט בדימוס אשר קולה, המזוהה עם הממשלה, נבחר לנציב תלונות הציבור על שופטים

קולה, ששימש כסגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת וישב בהרכב שזיכה את רומן זדורוב, הוא הנציב הראשון שלא כיהן כשופט בבית המשפט העליון ● מאז פרישתו הביע עמדות המזוהות עם הרפורמה המשפטית וקבע כי פיטורי היועמ"שית "זה לא קץ הדמוקרטיה" ● הוא נבחר ע"י ועדה שבשליטת הקואליציה ובהתאם לחוק אשר בג"ץ צפוי לדון ביולי בעתירות נגדו

העיר צ'נגדו, נקודת המוצא של יוזמת החגורה והכביש / צילום: Shutterstock

טראמפ הולך על פופוליזם, וסין מתמקדת ביעדים כלכליים

בזמן שארה"ב שוקעת במדיניות כאוטית ולא תמיד עקבית, סין צועדת באסטרטגיה סבלנית ומחושבת - מכיבוש דרכי הסחר ועד כניסה עמוקה לקוטב הצפוני ● וכשסין משקיעה מאות מיליארדי דולרים ב"פרויקט החגורה והכביש", שנועד לפתוח אותה לשווקים חדשים, אמריקה של טראמפ ומאסק עסוקה בהתרת בריתות ארוכות שנים ● כתבה שלישית בסדרה על סין־ארה"ב ועתיד הדולר

תחנת דלק / צילום: Shutterstock

עובדי "דלק" השביתו את התחנות למשך שעתיים בדרישה לתוספת שכר

תחנות הדלק של קבוצת "דלק" הושבתו היום במשך שעתיים, במחאה על חוסר ההתקדמות במו"מ על השכר ● עובדי תחנות הדלק מרוויחים שכר מינימום, והם דורשים העלאה לעובדים הוותיקים ● על פי הוועד, תחנות הדלק של מרוויחות עשרות מיליוני שקלים בשנה ● בוועד מאיימים: "אם ההנהלה לא תבין את המסר הפעם הבאה תהיה ארוכה ומורגשת יותר"

גיל לוריא, ראש תחום הטכנולוגיה בבית ההשקעות האמריקאי D.A. Davidson / צילום: DA Davidson

הישראלי שהפך לכוכב בשוק האמריקאי והוריד המלצה לאנבידיה כשכולם עוד הימרו עליה בגדול

בעידן שבו מניית אנבידיה הפכה לדת, גיל לוריא בחר להיות כופר ● בראיון לגלובס מספר ראש מחלקת מניות הטכנולוגיה ב–D.A. Davidson מדוע הוריד את דירוג כוכבת השבבים ל"ניטרלי" - עוד הרבה לפני המכסים של טראמפ, סוקר את התמורות בהשקעה בטכנולוגיה ומסביר מה ענקיות ההייטק צריכות לשנות בתקופה הנוכחית

הפגנת חרדים / צילום: ap, Maya Hitij

אי-תעסוקת החרדים: כמה זה עולה לכלכלה הישראלית?

מה שהתחיל ככותרת על עלות אי־ההשתלבות החרדית בשוק העבודה, התלהט לכדי ויכוח על הדרך הנכונה לחשב אותה ● ניסיון ליישב בין העמדות העלה שהרבה תלוי בשאלה ששואלים ● וגם: האם הגיע הזמן לעדכן את התחזית לגבי האוכלוסייה החרדית?

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

אחרי 60 שנה ותשואה של מיליוני אחוזים: הצלחות הענק והפספוסים של וורן באפט

לאחר שניהל במשך 60 שנה את ברקשייר האת'וויי, הודיע האורקל מאומהה כי הוא יפרוש בסוף השנה ● הוא יותיר אחריו מורשת של הצלחות שאין שנייה לה כמשקיע, אבל היו גם כישלונות ● אלה ואלה מהווים עבורו ולכולם שיעורים חשובים ● וגם, איך הגיע המנכ"ל המיועד גרג אייבל לברקשייר, ומה גרם לו לומר על עצמו: "הפכתי לכלב שתפס את המכונית"

יוסף חיים אוחנה ואלקנה בוחבוט / צילום: N12

חמאס פרסם סרטון של אלקנה בוחבוט ויוסף חיים אוחנה

מדובר באות חיים משותף שני של השניים, אחרי שחמאס פרסם תיעוד שלהם יחד בחודש מרץ ●  אזהרת משפחות חטופים: "ישראל עומדת בפני החמצת המאה" ● נתניהו שוקל למנות את השר דיכטר לראש השב"כ הבא ● וויטקוף: לא תהיה לאיראן תוכנית העשרה, זה קו אדום - צריך להרוס את המתקנים שלה ● 59 חטופים - 582 ימים בשבי ● עדכונים בולטים

קומפלקס City Atlantic בים המלח / צילום: 3Dblender

בהשקעה של 800 מיליון שקל: פרויקט הענק החדש בים המלח

​קבוצת ברקליס מקימה ליד חוף הפטריות בים המלח קומפלקס תיירות ענק שייקרא City Atlantic, ויתפרס על פני 110 אלף מ"ר ● השטח נרכש ב-2019, והפרויקט הוא חלק מתנופת הפיתוח באזור שבין עין בוקק לנווה זוהר ● ענקית הסייבר Tenable חנכה השבוע את משרדיה בבניין Landmark TLV, המנכ"ל "נתקע" בארה"ב לאחר שטיסתו בוטלה ● אירועים ומינויים

יונתן אוריך / צילום: ויקיפדיה

שינוי הגרסה של יונתן אוריך: קיבל כסף מקטאר - אבל עבור המונדיאל

אחרי שהכחיש קשר לכסף הקטארי, יועצו של נתניהו שינה גרסה • הוא אישר שעבד עם הקטארים, אך רק בתקופת המונדיאל - ולא בזמן המלחמה ובנושאים הקשורים לה • בית המשפט המחוזי האריך את מעצרו של אוריך: "החשד בעניינו התחזק" • במסגרת חקירת קטארגייט, המשטרה גם בוחנת חשד הנוגע לנושא ביטחוני • כל הפרטים

חדר מיון בקליפורניה, ארה''ב / צילום: ap, Ashley Landis

כך הפכו חוליי מערכת הבריאות בארה"ב לשוק שמושך חברות ישראליות

ב־15 השנים האחרונות גילו סטארט־אפים ישראליים שיש להם יתרון בשוק שמנסה לפתור את חוליי מערכת הבריאות האמריקאית בעזרת ביג דאטה ● איך הם עושים את זה, והאם היתרון הזה הולך ונשחק?

ביל גייטס / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ביל גייטס הודיע: יחלק את רוב הונו ויסגור את קרן הפילנתרופיה שלו ב-2045

יחד עם העובדה שהוא מתכוון לחלק את כל 200 מיליארד הדולר בקופת הקרן, גייטס יהיה אחראי על חלוקה של כ-300 מיליארד דולר עד שיגיע לגיל 89 ● "אנשים יגידו עליי הרבה דברים כשאמות, אבל אני נחוש בדעתי שהאמירה 'הוא מת עשיר' לא תהיה אחת מהם", כתב 

Water Clinic / צילום: דבי סיני

טיפול מרגיע בבריכה ועגלת יין וגבינות: עשר דקות מתל אביב מצאנו שלווה מפתיעה

רכיבה על סוסים בשקיעה למצוק שמשקיף על הים, מתחם מופלא לוואטסו וטבילה בקרח ומיזם קולינרי שמגיש פיצה עם בוראטה ● ביקור בכפר שמריהו ורשפון ● חגית אברון תופרת יום

ירידות בבורסה בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המניה שצפויה ליפול ב-7%, ומי עוד יכבידו על פתיחת השבוע בבורסה?

בורסת ת"א סגרה שבוע חיובי כאשר המדדים המרכזיים עלו ב-4% ● עם זאת, שבוע המסחר צפוי להיפתח בירידות על רקע פערי ארביטראז' שליליים של המניות הדואליות ● אילו מניות צפויות להכביד על המסחר?

אב מתנדנד עם בתו בנורווגיה. המודל הסקנדינבי מאפשר לאבות לקחת חופשת לידה בנוסף לזו של האם / צילום: Reuters, Manuel Romano

האבהות החדשה מקבלת במה בספרות אך עדיין לא ניכרת בשוק התעסוקה

בספרו החדש מציף חיים אתגר דילמות לצד אנקדוטות משעשעות על מה זה אומר להיות אבא היום ● תפיסת האבהות שלא רוצה להסתפק רק במתן פרנסה וביטחון ניכרת בספרים רבים, אבל בשטח, נשים עובדות 10 שעות פחות מגברים בשבוע, ומפנות את הזמן הזה לגידול ילדיהן

תמיר נמרודי. 580 ימים בשבי

תמיר נמרודי הוא החטוף הישראלי שיש חשש לחייו

ברויטרס דווח כי נשיא ארה"ב החליט לזנוח את הדרישה האמריקנית לנורמליזציה בין ישראל לסעודיה, במסגרת הסכמה אמריקנית לפרויקט גרעין סעודי ● בכיר ישראלי: יש חלון הזדמנויות של 9 ימים להגיע לעסקה ● קטאר קיבלה אור ירוק מארה"ב ותעביר כסף לממשלה בסוריה ● 59 חטופים - 580 ימים בשבי • עדכונים שוטפים  

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ הביע תמיכה בהפחתת המכסים הנוכחיים על סין; המסחר בוול סטריט ננעל בירידות

טראמפ כתב ברשתות החברתיות כי מכס של 80% על סחורות סיניות "נראה נכון" לקראת שיחות סחר מרכזיות שצפויות להתקיים בסוף השבוע ● דאו ג'ונס נחלש ב-0.3%, S&P 500 איבד 0.1% והנאסד"ק נותר ללא שינוי ממשי ● ענקית הפארמה הישראלית טבע נחתכה ב-6.4%

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בלי אופק להתחדשות עירונית: בכמה נמכרה דירת 2 חדרים במרכז תל אביב?

דירת 2 חדרים במרכז ת"א בשטח של כ־51 מ"ר בקומת קרקע נמכרה תמורת 2.56 מיליון שקל ● הדירה עמדה כארבעה וחצי חודשים על המדף ● "בדירות קטנות, הבדלים במחיר למ"ר הם לא משתנה מרכזי, וקריטריונים כמו כיווני אוויר, קרבה לבניינים שכנים, ופרטיותמשחקים תפקיד יותר מרכזי" ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון 

התקווה של גנבי המכוניות / צילום: Shutterstock

"אחרי שעה, הרכב כבר היה בקלקיליה": העיר שהפכה לבירת גניבות הרכבים

בשנה וחצי האחרונות גנבי הרכבים רואים בפתח תקווה מוקד עלייה לרגל ● ארבע משכונותיה מככבות בצמרת טבלת הפריצות בישראל, ומספר המקרים בעיר זינק ב־57% ברבעון הראשון של 2025 ● הקרבה לכביש 5 והיצע המכוניות הרב והמגוון מושכים את החוליות השונות, שמגיעות עם מהלכים מתוכננים היטב ● גם עשרות מיליוני השקלים שהשקיעה העירייה לא הועילו ● למה זה קורה דווקא שם?

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

"יוכל לשמש לתקיפה באיראן": חשיפת גלובס מעוררת סערה בעולם

המשא ומתן בין ישראל לארה"ב על רכישת טילי שיוט מסוג JASSM, שנחשף בגלובס השבוע, מכה גלים בתקשורת העולמית ● רבים מכלי התקשורת בתחום התעשיות הביטחוניות הבליטו את יתרונותיהם של הטילים בתקיפת יעדים ארוכי־טווח, וציינו באופן ספציפי כי הם עשויים לשמש את ישראל לתקיפה באיראן

הצי הימי של טורקיה בתרגיל / צילום: Reuters, Anadolu

המדינה שעוינת את ישראל מתחמשת גם בצוללת גרעינית

TSG חתמה על עסקה שמוערכת במיליוני שקלים עם חברה ביטחונית גדולה ● טורקיה ערכה תצוגת מוצרים ביטחוניים ומל"טים וגם רוצה לפתח צוללת גרעינית ● לוקהיד מרטין הציגה יכולות כיבוי אש אוטונומי עם מסוק בלקהוק ● וג'נרל דיינמיקס קיבל חוזה צוללות הענק עם צבא ארה"ב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות