גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

80 שנה לתבוסת גרמניה הנאצית, והפוליטיקה העולמית עומדת בסימן עייפות כבדה

ייאוש וחרדה בין מצביעים צעירים באירופה ובאמריקה והמהלומה שהונחתה על ראשה של הפוליטיקה הבריטית: מחשבות לא אופטימיות ביום השנה ה-80 לכניעת הנאצים

נייג'ל פרג', מנהיג מפלגת הרפורמה. ניצחונות מרעישים בבחירות המקומיות / צילום: ap, Jose Luis Magana
נייג'ל פרג', מנהיג מפלגת הרפורמה. ניצחונות מרעישים בבחירות המקומיות / צילום: ap, Jose Luis Magana

כמה זמן יש למנהיג פוליטי במשבר לפני שהאשראי הציבורי שלו אוזל? קשה כמובן להכליל, אבל עיון בשורה של דוגמאות בדמוקרטיות המערביות מראה שזה יכול להיות עניין של חודשים אחדים. אבוי לפוליטיקאי, התולה תקוות מופרזות באורך רוחו של הציבור.

יואב קרני, פרשנות | תגובת נגד סוחפת לאיומי טראמפ מנחילה ניצחונות למפלגות השלטון באוסטרליה ובקנדה
יואב קרני, פרשנות | יועץ טראמפ לביטחון לאומי שכח להשאיר את סדר היום האישי שלו בבית - ונפל

בגרמניה, סקרי דעת קהל מראים שפקעה סבלנותו של הציבור כלפי מפלגת השלטון החדשה, הנוצרית־דמוקרטית, עוד לפני שהספיקה להרכיב ממשלה. זה אולי שיא חדש בתולדות קוצר הרוח.

בארה"ב היו דרושים שלושה חודשים לנשיא כדי לפתח גרעון ברור בסקרי הפופולריות. אנחנו שומעים שאלה הנתונים הרעים ביותר שנשיא כלשהו רשם בפתח כהונתו.

בבריטניה התחוללה בשבוע שעבר רעידת אדמה פוליטית. בחירות מקומיות, שהן ברומטר מסורתי למדידת דעת הקהל, הנחיתו מהלומות איומות, פשוט איומות, הן על מפלגת העבודה (הלייבור) שבשלטון והן על המפלגה השמרנית שבאופוזיציה.

השלטון בבריטניה התחלף רק לפני עשרה חודשים, ומפלגת העבודה קיבלה כמעט שני שלישים של מושבי הפרלמנט. ביום ה' שעבר היא איבדה מושב פרלמנט בבחירות משנה. נמחק רוב של 15 אלף קולות. זה ביטוי של קוצר רוח, שלא היה דוגמתו מאז התהוותה המערכת המפלגתית בבריטניה, לפני כמעט 200 שנה.

מאכלת נתקעה בלבה

לפנים, ההיגיון הטבעי היה מעוגן בהנחה שהמטוטלת מוכרחה לנוע בין שני הפכים מוכרים. עד מלחמת העולם הראשונה היא הייתה נעה בין שמרנים לליברלים, ומאז 1923 היא נעה בין שמרנים ללייבור. לא עוד. פתאום יש משתתף חדש, רדיקלי וקטלני, המאפשר לציבור מתוסכל וממורמר לכלות את זעמו במערכת הפוליטית.

הדמוקרטיה של ווסטמינסטר היא במידה רבה מאוד מקור ההשראה של הדמוקרטיה הישראלית, או בעצם של כל דמוקרטיה פרלמנטרית עלי אדמות.

אמנם בחצי המאה האחרונה דמוקרטיות פרלמנטריות עוברות תהליך של פרזידנציאליזציה, זאת אומרת הן מחקות את הדגם הנשיאותי האמריקאי, ומתרחקות מן המקור הבריטי (בין המתרחקים נמצאים גם הבריטים עצמם). אבל רגלה של ווסטמינסטר תוסיף להיות תקועה בדלת, כל זמן שממשלות יהיו זקוקות לרוב פרלמנטרי כדי לקום וכדי להתקיים.

זו הסיבה שמאורעות השבוע שעבר בבריטניה ראויים לתשומת לב. מאכלת נתקעה בלבה של המערכת הדו־מפלגתית, שהבטיחה את היציבות הפוליטית, ואפשרה חילופי שלטון סדירים, מהירים ומעוררי קנאה. בבריטניה, כהונת ראש הממשלה נמסרת לידי המנצח בבוקר שלאחר הבחירות, מכוח הכרזה פשוטה של המלך או המלכה. אין צורך בתקופות מעבר, ורק לעתים רחוקות להפליא יש צורך בקואליציה.

כל זה אולי לא יהיה עוד. מפלגה חדשה הגיחה מן הלא־כלום, נחלה ניצחונות מרעישים בבחירות לעיריות ולמועצות מקומיות, גרפה מושב פרלמנטרי שבו היו בחירות־משנה, ואותתה שהיא בדרכה אל השלטון אף כי בפרלמנט הנוכחי יש לה רק שישה מושבים מתוך 650. עוד לפני שהיא תגיע אל השלטון, או בדיוק כדי שתצליח להגיע אליו, היא תפורר את המערכת הפוליטית.

כוחה הפוליטי של רוח נכאים

שמה של המשתתפת החדשה הוא 'רפורמה', מיסודו של דמגוג ימני מבריק, נייג'ל פרג'. בעיני מעריציו הוא היה 'דונלד טראמפ לפני דונלד טראמפ'. הוא הנהיג את התנועה שיזמה את יציאת בריטניה מן האיחוד האירופי. הוא מאמין שהאיחוד כולו צריך להתפרק. הוא רוצה לנעול את בריטניה בפני מהגרים. הוא גמר אומר להרוס את מדינת הצללים, הלוא היא מיודעתנו ה'דיפ סטייט', ולחלץ את בריטניה מאחיזתה של אוליגרכיה פיננסית ושל אליטה ביורוקרטית.

אין זה פשוט למדר אותו. הוא ממוקם בימין הרדיקלי, אבל הוא אינו מגן הקפיטליזם. אדרבא, הוא מוכן לזעזע את אמות הסיפים שלו. הוא עושה חיל מפני שרוח נכאים אחזה את האיים הבריטיים (אם כי הוא מתעניין בעיקר באנגליה): יוקר המחיה, אטיות הצמיחה הכלכלית, קיצוצי תקציבים דרקוניים, שירותים לקויים ופסימיות רחבת ממדים בין צעירים.

מודל סטטיסטי של ה־BBC מראה, כי אילו חזרו דפוסי ההצבעה של השבוע שעבר בבחירות כלליות, 'רפורמה' הייתה מקבלת 30%, מפלגת העבודה הייתה מקבלת 20%, והשמרנים היו מקבלים 15%. אף אחת מן המפלגות לא הייתה מתקרבת כלל לרוב. השמרנים היו מתקרבים כנראה לחיסול מלא, או לפחות למעמד של סיעה פרלמנטרית קטנה.

הרבה אפיונים דרמטיים מציינים את הבחירות המקומיות בבריטניה. אנחנו שומעים שלא היו דוגמתן "זה מאה שנה"; ותבוסת השמרנים היא החמורה ביותר "זה 190 שנה". בריטניה, או בעצם אנגליה, מתנסה במאורעות שאיש לא חזה על בשרו. כללי הפוליטיקה חוזרים ונכתבים.

הם חוזרים ונכתבים לא רק בבריטניה. הפוליטיקה העולמית עומדת בסימן עייפות כבדה. הנהירה הלא צפויה של מצביעים צעירים אל פרג' בבריטניה, אל 'האלטרנטיבה' הימנית הקיצונית בגרמניה, אל הימין הקיצוני של לה פן ובארדלה בצרפת, אל המפלגה השמרנית בקנדה (היא אמנם הפסידה בבחירות בתחילת השבוע שעבר, אבל הגדילה את כוחה בזכות צעירים) וכמובן אל טראמפ בארה"ב ממחישות לנו את גודל השינוי.

הנכונות לשבור את הכלים, היא כשלעצמה, אינה חדשה. החשש מפני שבר כזה הניב גלים של חרדה במאה השנה האחרונות. מהפכות אלימות משמאל ומימין כבשו יבשות. השבוע אנחנו מציינים 80 שנה לתבוסת גרמניה הנאצית. לא כל אויבי הדמוקרטיה הם נאצים, אבל יום השנה הזה מזכיר לנו את המידה שבה הדמוקרטיה התקרבה להפסיד. למזלה, ארה"ב הייתה מוכנה להנהיג את התגוננותה. לא עוד.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני . ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

השופט בדימוס אשר קולה / צילום: ראובן קסטרו

השופט בדימוס אשר קולה, המזוהה עם הממשלה, נבחר לנציב תלונות הציבור על שופטים

קולה, ששימש כסגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת וישב בהרכב שזיכה את רומן זדורוב, הוא הנציב הראשון שלא כיהן כשופט בבית המשפט העליון ● מאז פרישתו הביע עמדות המזוהות עם הרפורמה המשפטית וקבע כי פיטורי היועמ"שית "זה לא קץ הדמוקרטיה" ● הוא נבחר ע"י ועדה שבשליטת הקואליציה ובהתאם לחוק אשר בג"ץ צפוי לדון ביולי בעתירות נגדו

חדר מיון בקליפורניה, ארה''ב / צילום: ap, Ashley Landis

כך הפכו חוליי מערכת הבריאות בארה"ב לשוק שמושך חברות ישראליות

ב־15 השנים האחרונות גילו סטארט־אפים ישראליים שיש להם יתרון בשוק שמנסה לפתור את חוליי מערכת הבריאות האמריקאית בעזרת ביג דאטה ● איך הם עושים את זה, והאם היתרון הזה הולך ונשחק?

השבוע בעולם / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Thomas Padilla, Shutterstock, רויטרס, goodgoodgood.com

פקיסטן מאיימת על הודו במלחמה גרעינית, ואיך למצוא ׳חיים מלאים׳ ב-8 חודשים

הימין גואה באירופה, אבל השמאל באוסטרליה והמרכז בקנדה גילו נוסחת ניצחון: אנטי טראמפ ● הצוללות שקוריאה רוצה למכור ב־24 מיליארד דולר ● שר ההגנה הפקיסטני אומר שהודו מתנהגת כמו נתניהו ומאיים במלחמה גרעינית ● דאג "מת לשרת" ● ארבעה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ג'ונתן גריי / צילום: Reuters

חבר של ביל אקמן, האיש הטוב של עולם ההשקעות: הכירו את המיליארדר שמאחורי תרומת הענק

המיליארדר היהודי ג'ונתן גריי, נשיא חברת ההשקעות בלקסטון, עומד מאחורי תרומת העתק בהיקף 125 מיליון דולר לאוניברסיטת ת"א - הגדולה ביותר שקיבלה מעולם ● גריי הצטרף לבלקסטון כשהיה בן 22 בלבד, אחראי במידה גדולה להצלחתה ונחשב ל"איש הטוב" של קרנות ההון סיכון ● וגם: הקשר עם ביל אקמן ומה הוא חושב על מכסי טראמפ ● פרופיל

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

סטארט-אפ הבינה המלאכותית של אמנון שעשוע מגייס עוד 300 מיליון דולר

לא נמסרו פרטים לגבי זהותם של משקיעים חדשים או שווי החברה בגיוס החדש, ומהחברה לא נמסרה תגובה ● יחד עם הגיוס הנוכחי, מגיעים סך הגיוסים של AI21 ל- 637 מיליון דולר, כאשר הגיוס האחרון שנערך בנובמבר 2023 שיקף לחברה שווי של 1.4 מיליארד דולר, כך לפי PitchBook

הפגנת חרדים / צילום: ap, Maya Hitij

אי-תעסוקת החרדים: כמה זה עולה לכלכלה הישראלית?

מה שהתחיל ככותרת על עלות אי־ההשתלבות החרדית בשוק העבודה, התלהט לכדי ויכוח על הדרך הנכונה לחשב אותה ● ניסיון ליישב בין העמדות העלה שהרבה תלוי בשאלה ששואלים ● וגם: האם הגיע הזמן לעדכן את התחזית לגבי האוכלוסייה החרדית?

איור: גיל ג'יבלי

סעודיה מנסה להביא לירידה של מחירי הנפט. וזאת הסיבה

משיא של כ־90 דולר לחבית מחיר הנפט ירד בשליש לרמה שלא נראתה מאז שנת 2021 ● למה זה קרה? מי אחראי לכך? ומה המשמעויות לכיס שלנו, לכלכלה העולמית ולעוצמה של יצואניות הנפט במזרח התיכון ומעבר לו? ● נתון בשבוע

תחנת דלק / צילום: Shutterstock

עובדי "דלק" השביתו את התחנות למשך שעתיים בדרישה לתוספת שכר

תחנות הדלק של קבוצת "דלק" הושבתו היום במשך שעתיים, במחאה על חוסר ההתקדמות במו"מ על השכר ● עובדי תחנות הדלק מרוויחים שכר מינימום, והם דורשים העלאה לעובדים הוותיקים ● על פי הוועד, תחנות הדלק של מרוויחות עשרות מיליוני שקלים בשנה ● בוועד מאיימים: "אם ההנהלה לא תבין את המסר הפעם הבאה תהיה ארוכה ומורגשת יותר"

גם זה קרה פה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: שלומי יוסף

תיקון בשווקים? חלק מהמשקיעים הבינו, וחלק עדיין תופסים את הראש

מה אפשר ללמוד מפסק הדין של חניון הברזל ● בהסתדרות המורים העדיפו את הוותיקים על הצעירים ● והתשואות לא התרגשו מהטלטלה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קריית אונו / צילום: Shutterstock, Alex Lerner

עסקת הענק של מקורות: במו"מ לרכישת משרדים ב-240 מיליון שקל

חברת מקורות נמצאת במגעים לרכישת שטח משרדים למטה חדש, בשטח כולל של 18,000-23,000 מ"ר ברוטו ● 3 שנים אחרי שהושלמה הרכישה: אקרו נדל"ן חתמה על הסכם אופציה למכירת קרקע במתחם מנדרין ● הוועדה המחוזית דרום אישרה הקמת שישה יישובים חדשים בדרום  ● חדשות השבוע בנדל"ן

אליהו יוסיאן בפרסומת של מזגני טורנדו / צילום: צילום מסך

משרד הפרסום של טורנדו: "שגינו. הטעות נעשתה בתום לב"

לאחר שהבעלים של מזגני טורנדו הגן על הבחירה בהשתתפות אליהו יוסיאן ואמר כי לדעתו אין סיבה להוריד את הפרסומת מהאוויר, מנכ"ל קבוצת מקאן, שאחראית על הפרסומת, הודה שהבחירה הזו דווקא הייתה טעות

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

1.5 מיליון דולר לטיל שיוט: ישראל בדרך לעסקת ענק שעשויה לסייע בתקיפת איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשברקע תקיפה אפשרית באיראן, לגלובס נודע כי משרד הביטחון נמצא במשא־ומתן לרכישת טילי שיוט מתקדמים של לוקהיד מרטין ● טיל JASSM-ER נמצא בשימוש בצבאות ארה"ב ואוסטרליה, והוא מאפשר למטוסי קרב לתקוף מטרות בעומק שטח האויב, בלי להיכנס אליו

ביל גייטס / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ביל גייטס הודיע: יחלק את רוב הונו ויסגור את קרן הפילנתרופיה שלו ב-2045

יחד עם העובדה שהוא מתכוון לחלק את כל 200 מיליארד הדולר בקופת הקרן, גייטס יהיה אחראי על חלוקה של כ-300 מיליארד דולר עד שיגיע לגיל 89 ● "אנשים יגידו עליי הרבה דברים כשאמות, אבל אני נחוש בדעתי שהאמירה 'הוא מת עשיר' לא תהיה אחת מהם", כתב 

אחרי צרפת: המדינה האירופית שצפויה להכיר במדינה פלסטינית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמהוהפעם: הארגון המסתורי שאמור לנהל את הסיוע ההומניטרי בעזה, הנזק שספגה נושאת המטוסים האמריקאית בים האדום ובלגיה תומכת בהכרה במדינה פלסטינית ● כותרות העיתונים בעולם

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

המדינה שנחשבה תומכת של ישראל וכעת יוצאת נגדנו

שר החוץ ההולנדי הודיע במכתב רשמי לאחראית על יחסי החוץ של האיחוד האירופי כי הולנד תסרב לקדם את היחסים עם ישראל מעתה והלאה ותדרוש לדון אם היא נשארה מחויבת לעקרונות החוק הבינלאומי ● האיחוד הוא שותף הסחר הגדול ביותר של ישראל, עם סחר שנתי של יותר מ-50 מיליארד אירו

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: Associated Press, Nic Coury

"תזנק ב-40%": האם אנבידיה תחזור להיות הכוכבת הלוהטת בוול סטריט

לאחר פתיחת שנה עגומה, מניית אנבידיה מציגה התאוששות בחודש האחרון ● במקביל, הדיווחים כי טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים בארה"ב צפויים לתת רוח גבית למניה ● ב-FactSet מעריכים כי לאנבידיה יש פוטנציאל אפסייד עצום ● ואילו עוד מניות טכנולוגיה צפויות לעלות?

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ הביע תמיכה בהפחתת המכסים הנוכחיים על סין; המסחר בוול סטריט ננעל בירידות

טראמפ כתב ברשתות החברתיות כי מכס של 80% על סחורות סיניות "נראה נכון" לקראת שיחות סחר מרכזיות שצפויות להתקיים בסוף השבוע ● דאו ג'ונס נחלש ב-0.3%, S&P 500 איבד 0.1% והנאסד"ק נותר ללא שינוי ממשי ● ענקית הפארמה הישראלית טבע נחתכה ב-6.4%

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

טראמפ הקפיץ את וול סטריט ואת הביטקוין; סולאראדג' זינקה ב-24%, סטרטסיס ב-14%

בורסות אירופה ננעלו בעליות ● טראמפ הודיע על הסכם סחר עם בריטניה ואמר: "רוצו לקנות מניות" ● מוקדם יותר טראמפ כינה את פאוול "אידיוט, אין לו מושג", לאחר שהותיר את הריבית על כנה ● הישראליות שזינקו, וזו שנפלה ● מניית המחשוב הקוונטי שזינקה ב-50% ● בואינג זינקה לאחר ההבטחה שהסכם הסחר עם בריטניה כולל רכישה של מטוסי החברה ● תשומת הלב תופנה בסופ"ש לשיחות הסחר בין סין לארה"ב

יונדאי סנטה פה הייבריד 2025 / צילום: יח''צ

הרכב הזה טוב וראוי מכל בחינה, למעט תג המחיר

הדור החדש של יונדאי סנטה פה מציג עיצוב נועז, שמהווה מחווה לשוק האמריקאי ● יש לו תא נוסעים איכותי ומרווח, יכולות דינמיות טובות ומנוע די חסכוני ● אבל המחיר דוחק את גבולות התדמית העממית של המותג ומציב אותו בתחרות קשה

מטוס לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

האיום החות'י: חברת התעופה החזקה הודיעה - לא חוזרת בינתיים לטוס לישראל

רשימת חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לטווחי זמן ארוכים מתארכת ● כעת גם לופטהנזה מודיעה על הארכה נוספת, מה שעלול להוביל חברות נוספות בעקבותיה ● גם ריינאייר הודיעה הערב על הארכה