גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקראת הביקור במזרח התיכון, טראמפ מתחיל ומסיים מלחמות בניעור שרוול

ההפתעות האחרונות צנחו משרוולו של דונלד טראמפ אתמול, על סוף מלחמת אמריקה בחות'ים ועל החטופים החיים בעזה ● שיטות העבודה שלו מערערות את היציבות על רקע סכנת מלחמה בין הודו לפקיסטן וסביב תאריך היסטורי רב משמעות: יום השנה ה־80 לכניעת גרמניה הנאצית

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ וראש ממשלת קנדה מארק קרני בחדר הסגלגל. פגישה של הפתעות / צילום: ap, Evan Vucci
נשיא ארה''ב דונלד טראמפ וראש ממשלת קנדה מארק קרני בחדר הסגלגל. פגישה של הפתעות / צילום: ap, Evan Vucci

ישראלים חוזרים ומתוודעים אל ההפתעות האסטרטגיות, הצונחות משרוולו של דונלד טראמפ בלשכתו הסגלגלה, בדרך כלל כאשר אורח רם-דרג מסב לצידו. במהלך יום ג' מעונן וגשום בוושינגטון צנחו שתי הפתעות. תחילה הוא הודיע, במעמד ראש ממשלת קנדה מארק קרני, שמלחמת אמריקה בתימן הגיעה אל קיצה מפני שהחות'ים הודיעו לו שאינם רוצים עוד להילחם; ואחר כך הוא הודיע במעמד סטיב וויטקוף, שליח־העל שלו לסיום כל המלחמות ולשחרור כל החטופים, שנשארו רק 21 חטופים חיים בעזה, וחוץ מזה הוא גם הודיע שידלג על ישראל במסע הדילוגים שלו במזרח התיכון.

בדרך לפשרה? סין הודיעה רשמית על שיחות עם ארה"ב בנושא המכסים
קנצלר גרמניה החדש: "ישראל חייבת להישאר מחויבת לחוק הבינלאומי"

בחודש שעבר, השרוול הנשיאותי ארב לבנימין נתניהו. שם שמע ראש הממשלה בפעם הראשונה, לצד שאר העולם, כי ארה"ב פותחת משא-ומתן "ישיר" עם איראן על עסקה גרעינית. לישראל לא היה מושג. הנחמה היחידה היא שזה סגנונו. בכירי שריו בתקופת כהונתו הקודמת פוטרו באמצעות ציוץ טוויטר. אפשר אפוא להתחיל מלחמות ולסיים אותן בניעור שרוול.

היש איזושהי שיטה בשיגעון? הבענו כאן את דעתנו שאת טראמפ אין טעם לחזות; אפשר רק לנחש, ולפעמים לקלוע, ובדרך כלל להחטיא. מה הניחוש הפעם? שטראמפ רוצה להגיע לריאד בשבוע הבא בלי הסחות דעת. הוא אינו רוצה מלחמה עם החות'ים בדרום, או עם איראן במזרח, והוא רוצה הפסקת אש בריביירה של עזה. מטוסים ישראליים לא יגנבו לו את ההצגה. ניחוש, אמרנו.

מלחמות הים הערבי

ביום ג' לפנות ערב הגיעה אל שולחן הכתיבה שלו הידיעה שהודו תקפה תשע 'מטרות טרור' בפקיסטן, מן האוויר, מן היבשה ומן הים. טראמפ התייחס כמעט בביטול. הם לוחמים כבר הרבה זמן הוא אמר, "נקווה שזה ייגמר מהר".

מהירות הגמירה המיוחלת קשורה אל נכון בתוכנית הנסיעות שלו. חצי האי ערב נמצא בצד המערבי של הים הערבי. הודו נמצאת בצד המזרחי, ופקיסטן נמצאת בצד הצפוני. זה אמנם ים גדול, ואין חשש שהדי הפיצוצים יישמעו בריאד. אבל האפשרות שהים הערבי יעמוד במוקד של סכסוך צבאי מתפתח בין שתי ארצות גרעיניות צריכה להדיר די הרבה שינה מדי הרבה עיניים.

שתי הארצות האלה שונאות זו את זו מיום הולדתן, לפני כמעט 78 שנה. הן גם יצאו לשלוש מלחמות מלאות. אבל בניגוד לדברי טראמפ, הן אינן לוחמות זו בזו 'כבר הרבה זמן'. הפעם האחרונה שבה מלחמה מלאה חישבה להתפרץ הייתה ב־1999, ב'מלחמת קרגיל', סמוך לקו ההפרדה בקשמיר. התערבות אישית של הנשיא ביל קלינטון ציננה את היריבות.

אגב, קרגיל העניקה לישראל הזדמנות להוכיח את חיוניותה הביטחונית להודו. ההוכחה לא נשכחה מני אז. וכך, ישראל והודו מצאו את עצמן הולמות בטרוריסטים איסלאמיסטיים בהפרש של מספר שעות זו מזו, ישראל בצנעא ובחודיידה והודו בחלק הפקיסטני של קשמיר ובחבל פנג'אב.

בכל רחבי הודו אנשים נקראים להשתתף בתרגיל פיקוד עורף. ב־9 בערב, יום ד', יישמעו אזעקות עולות־ויורדות, ואנשים יחויבו לכבות את האורות. ספק אם אפילו קמצוץ של הודים יוכלו למצוא ממ"ד או מקלט באזור מגוריהם. ספק אם יש טעם להתחיל להתכונן ברצינות למלחמה לאחר שכבר נורו היריות הראשונות. אם אמנם תתפתח מלחמה כללית, האוכלוסייה האזרחית תהיה פגיעה להפליא.

8 במאי או 9 במאי

קשה להאמין אילו חדשות נדחסות אל כברת-זמן קצרצרה של 24 שעות, וקשה עוד יותר להאמין מה החדשות האלה אומרות על כברת-זמן ארוכה הרבה יותר של 80 שנה: אלה 80 השנה שעברו מאז כניעת גרמניה הנאצית.

ארצות המערב מציינות את יום הכניעה ב־8 במאי; רוסיה וכמה ממושבותיה לשעבר מציינות אותו ב־9 במאי. 24 שעות הבדל ביטאו רק עניין פורמלי ב־1945, אבל ההבדל התפתח במרוצת הזמן למטאפורה על יחסי מערב ומזרח. לכאורה זו הייתה אותה המלחמה, וממילא אותו הניצחון; אבל לא בדיוק.

מלחמת המערב בנאצים התחילה בספטמבר 1939, בתגובה על פלישת היטלר לפולין. שבועיים אחר כך, הסובייטים הצטרפו אל היטלר באונס ברוטלי מאורגן של פולין. במשך שנה וחצי ויותר הם הזינו את מכונת המלחמה הגרמנית בנפט ובדגנים. המלחמה הסובייטית בנאצים התחילה ביוני 1941, לאחר שהיטלר פלש לברית המועצות.

כמובן, הסובייטים מילאו תפקיד מרכזי בהכנעת גרמניה, וספגו אבדות איומות. אבל מוטב לזכור את הנסיבות, בייחוד מפני שהן משפיעות על תפיסת רוסיה במערב.

מנהיגיהן של 29 ארצות, בכללן סין והודו, יעמדו על בימת הכבוד במוסקבה. חיילים סיניים יהיו בין הצועדים. אנחנו מניחים שגם צפון קוריאנים יצעדו בסך. אלפים מהם הוזמנו לחזית אוקראינה בשנה האחרונה, כדי לסייע לצבא הרוסי המדמם להרוג אוקראינים ולהרוס את ארצם. במדיה החברתית נפוצה בשבועות האחרונים כרזה המתארת חיילים סובייטיים במדים חומים, עם הסרט Z סביב זרועותיהם. זה הסמל שהקרמלין בחר כדי לציין את 'הפעולה הצבאית המיוחדת' באוקראינה, שהוא התחיל לפני שלוש שנים ויותר. הכתובת על הכרזה אומרת: "זו הפעם הראשונה שארץ פשיסטית חוגגת את הניצחון על הפשיסטים".

רוסיה כשלה להתנרמל

מחורבות אירופה במלחמת העולם השנייה עמד לבקוע סדר עולמי חדש, שבו גבולות בין לאומיים יוכרו וזכויותיהם של עמים קטנים יכובדו. קשה לחשוב על זמן יציב פחות מאז מאי 1945. באירופה משתוללת המלחמה הגדולה והארוכה ביותר מאז מלחמת העולם השנייה, ואם נעמיד אותה במשוואה של עימותים בין שתי ארצות ריבוניות לא נמצא דוגמתה לפחות מאז מלחמות נפוליאון, לפני 200 שנה ויותר.

אירופה משלמת מחיר יקר על חוסר הצלחתה של רוסיה להתנרמל. התמוטטות ברית המועצות העניקה לה את ההזדמנות להיפטר מהרגלי ההתפשטות האגרסיביים שכיוונו את מהלך ההיסטוריה שלה מאז איוואן האיום, באמצע המאה ה־16. ההתפשטות הרוסית התחדשה 20 שנה לאחר נפילת האימפריה הסובייטית.

מה יקרה אם מלחמת אוקראינה תסתיים בזמן הקרוב? חרדה עמוקה מרחפת על ארצות אחרות בגבולה המערבי של רוסיה, בייחוד פולין והארצות הבלטיות. פולין שוקדת על הקמת 'הצבא הגדול יותר באירופה'. רק השבוע ליטא הודיעה על הקצבת מיליארד דולר לעיבוי חומת ההגנה.

היו נקודות קודמות בהיסטוריה האירופית של 80 השנה האחרונות שבהן פלישה רוסית מסיבית עמדה על הפרק. ההבדל הגדול הוא שמערב אירופה הניחה בימים ההם, כי היא תוכל לסמוך על תמיכה אמריקאית. ממשל טראמפ הוריד את שותפות הגורל מן הפרק, או לפחות הקטין את סבירותה. 'אמריקה תחילה' מניבה הכרה פחות או יותר כללית שכל ארץ לבדה ולעצמה.

עוד כתבות

תחנת דלק / צילום: Shutterstock

עובדי "דלק" השביתו את התחנות למשך שעתיים בדרישה לתוספת שכר

תחנות הדלק של קבוצת "דלק" הושבתו היום במשך שעתיים, במחאה על חוסר ההתקדמות במו"מ על השכר ● עובדי תחנות הדלק מרוויחים שכר מינימום, והם דורשים העלאה לעובדים הוותיקים ● על פי הוועד, תחנות הדלק של מרוויחות עשרות מיליוני שקלים בשנה ● בוועד מאיימים: "אם ההנהלה לא תבין את המסר הפעם הבאה תהיה ארוכה ומורגשת יותר"

קמפיין בזק / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

פרסומת ה-AI של בזק היא הזכורה ביותר השבוע, החתונה של הוט - האהובה ביותר

הפרסומת של הוט היא האהובה ביותר בפעם הרביעית, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● טורנדו מתברגת במקום השני בזכירות עם "טכנאי תוך יום", הפרסומת השנויה במחלוקת שבה מככב אליהו יוסיאן עלתה לאוויר לאחר ביצוע הסקר ● הפרסומות הזכורות והאהובות

כוחות צה''ל מסיירים על הגבול ברצועת עזה. אין מודל דיפרנצאלי / צילום: דובר צה''ל

כיף של מילואים: הישראלים שהפכו את תגמולי הצבא לפרנסה משגשגת

לא מעט נותני שירותים ליחידות מילואים מבקשים ומקבלים שכר בימ"מים במקום בכסף ● המנגנון שלא מבחין בין קרביים לטרמפיסטים מנפח שכר ללא הצדקה ● במקביל לתודות ולשבחים לאלה שמתייצבים שוב ושוב למילואים, הגיע הזמן לנהל טוב יותר את חגיגת הימ"מים

השופט בדימוס אשר קולה / צילום: ראובן קסטרו

השופט בדימוס אשר קולה, המזוהה עם הממשלה, נבחר לנציב תלונות הציבור על שופטים

קולה, ששימש כסגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת וישב בהרכב שזיכה את רומן זדורוב, הוא הנציב הראשון שלא כיהן כשופט בבית המשפט העליון ● מאז פרישתו הביע עמדות המזוהות עם הרפורמה המשפטית וקבע כי פיטורי היועמ"שית "זה לא קץ הדמוקרטיה" ● הוא נבחר ע"י ועדה שבשליטת הקואליציה ובהתאם לחוק אשר בג"ץ צפוי לדון ביולי בעתירות נגדו

רוני אשורי (מימין), שי כהן, רענן גבירצמן, אוולין לנדמן, קית' מורטון. הנהלת פרוטאנטקס / צילום: איל יצהר

החברה של יוצאי מלאנוקס מגייסת לפי שווי של יותר מחצי מיליארד דולר

פרוטאנטקס, שמנכ"ל אינטל העולמית נמצא בדירקטוריון שלה, מייצרת רכיב להוזלת עיבוד ה־AI ומגייסת כ־50 מיליון דולר לפי שווי של מעל ל־600 מיליון דולר ● אנבידיה במו"מ לרכישת מוצריה

מטוס לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

האיום החות'י: חברת התעופה החזקה הודיעה - לא חוזרת בינתיים לטוס לישראל

רשימת חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לטווחי זמן ארוכים מתארכת ● כעת גם לופטהנזה מודיעה על הארכה נוספת, מה שעלול להוביל חברות נוספות בעקבותיה ● גם ריינאייר הודיעה הערב על הארכה

השבוע בעולם / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Thomas Padilla, Shutterstock, רויטרס, goodgoodgood.com

פקיסטן מאיימת על הודו במלחמה גרעינית, ואיך למצוא ׳חיים מלאים׳ ב-8 חודשים

הימין גואה באירופה, אבל השמאל באוסטרליה והמרכז בקנדה גילו נוסחת ניצחון: אנטי טראמפ ● הצוללות שקוריאה רוצה למכור ב־24 מיליארד דולר ● שר ההגנה הפקיסטני אומר שהודו מתנהגת כמו נתניהו ומאיים במלחמה גרעינית ● דאג "מת לשרת" ● ארבעה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ביל גייטס / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ביל גייטס הודיע: יחלק את רוב הונו ויסגור את קרן הפילנתרופיה שלו ב-2045

יחד עם העובדה שהוא מתכוון לחלק את כל 200 מיליארד הדולר בקופת הקרן, גייטס יהיה אחראי על חלוקה של כ-300 מיליארד דולר עד שיגיע לגיל 89 ● "אנשים יגידו עליי הרבה דברים כשאמות, אבל אני נחוש בדעתי שהאמירה 'הוא מת עשיר' לא תהיה אחת מהם", כתב 

תחבורה ציבורית / צילום: Shutterstock, defotoberg

בעלות של מיליוני שקלים: משרד התחבורה מפקיע תחב"צ להילולה בהר מירון

משרד התחבורה מסיט רכבות ואוטובוסים לטובת מבצע ההילולה בהר מירון, שתתקיים בלילה שבין הימים חמישי ושישי בשבוע הבא ● בין היתר, תחנת כרמיאל תיסגר לשירות, ולא יופעלו רכבות בקו באר שבע-ת"א בין השעות 9:00-13:00 ● מדובר בהיערכות חריגה בהיקפה לעומת שנים קודמות

הצי הימי של טורקיה בתרגיל / צילום: Reuters, Anadolu

המדינה שעוינת את ישראל מתחמשת גם בצוללת גרעינית

TSG חתמה על עסקה שמוערכת במיליוני שקלים עם חברה ביטחונית גדולה ● טורקיה ערכה תצוגת מוצרים ביטחוניים ומל"טים וגם רוצה לפתח צוללת גרעינית ● לוקהיד מרטין הציגה יכולות כיבוי אש אוטונומי עם מסוק בלקהוק ● וג'נרל דיינמיקס קיבל חוזה צוללות הענק עם צבא ארה"ב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: Associated Press, Nic Coury

"תזנק ב-40%": האם אנבידיה תחזור להיות הכוכבת הלוהטת בוול סטריט

לאחר פתיחת שנה עגומה, מניית אנבידיה מציגה התאוששות בחודש האחרון ● במקביל, הדיווחים כי טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים בארה"ב צפויים לתת רוח גבית למניה ● ב-FactSet מעריכים כי לאנבידיה יש פוטנציאל אפסייד עצום ● ואילו עוד מניות טכנולוגיה צפויות לעלות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הרפורמה שלא מורגשת: מה קרה להבטחה לחסוך 6,000 שקל למשפחה?

קרוב לחצי שנה חלפה מאז שרפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" נכנסה לתוקף, אבל בינתיים המחירים כמעט בכל קטגוריה רק מטפסים ● במשרד הבריאות, אחד הגופים האמונים על התוכנית, נשמעים יותר מסויגים לגבי היעד: "אם יהיו השפעות על יוקר המחיה - מבורך"

איור: גיל ג'יבלי

סעודיה מנסה להביא לירידה של מחירי הנפט. וזאת הסיבה

משיא של כ־90 דולר לחבית מחיר הנפט ירד בשליש לרמה שלא נראתה מאז שנת 2021 ● למה זה קרה? מי אחראי לכך? ומה המשמעויות לכיס שלנו, לכלכלה העולמית ולעוצמה של יצואניות הנפט במזרח התיכון ומעבר לו? ● נתון בשבוע

נראה כי התוכנית תימשך בפריפריה ובמעגל השני והשלישי לאזורי הביקוש / צילום: Shutterstock

הקרב על "דירה בהנחה": התוכנית תימשך, אבל ללא אזורי הביקוש

אחרי מחלוקת ממושכת, משרד הבינוי והשיכון קיבל את מבוקשו - והתוכנית הממשלתית לסבסוד מחירי הדירות תימשך ● בערים שבהן המחיר למ"ר גבוה מ־20 אלף שקל, נראה כי היא לא תתקיים ● עוד סוכם כי הממשלה תקדם "תוכנית להאצת ענף הנדל"ן" ב־3 מיליארד שקל ● ההחלטות הסופיות בעניין יתקבלו ביום חמישי הבא

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הראשון של טראמפ: מה כולל "ההסכם ההיסטורי" עם בריטניה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע היום על עסקת סחר ראשונה מאז שהכריז על "יום השחרור" ● העסקה, שנחתמה עם הממלכה המאוחדת כוללת יצוא חופשי של בקר, אתנול ומכונות ● אך למרות ההצהרות הרמות, לא מדובר בהסכם סחר מקיף

קומפלקס City Atlantic בים המלח / צילום: 3Dblender

בהשקעה של 800 מיליון שקל: פרויקט הענק החדש בים המלח

​קבוצת ברקליס מקימה ליד חוף הפטריות בים המלח קומפלקס תיירות ענק שייקרא City Atlantic, ויתפרס על פני 110 אלף מ"ר ● השטח נרכש ב-2019, והפרויקט הוא חלק מתנופת הפיתוח באזור שבין עין בוקק לנווה זוהר ● ענקית הסייבר Tenable חנכה השבוע את משרדיה בבניין Landmark TLV, המנכ"ל "נתקע" בארה"ב לאחר שטיסתו בוטלה ● אירועים ומינויים

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ הביע תמיכה בהפחתת המכסים הנוכחיים על סין; המסחר בוול סטריט ננעל בירידות

טראמפ כתב ברשתות החברתיות כי מכס של 80% על סחורות סיניות "נראה נכון" לקראת שיחות סחר מרכזיות שצפויות להתקיים בסוף השבוע ● דאו ג'ונס נחלש ב-0.3%, S&P 500 איבד 0.1% והנאסד"ק נותר ללא שינוי ממשי ● ענקית הפארמה הישראלית טבע נחתכה ב-6.4%

חדר מיון בקליפורניה, ארה''ב / צילום: ap, Ashley Landis

כך הפכו חוליי מערכת הבריאות בארה"ב לשוק שמושך חברות ישראליות

ב־15 השנים האחרונות גילו סטארט־אפים ישראליים שיש להם יתרון בשוק שמנסה לפתור את חוליי מערכת הבריאות האמריקאית בעזרת ביג דאטה ● איך הם עושים את זה, והאם היתרון הזה הולך ונשחק?

ליאור שיף ואייל חיימדס, מייסדי Tripeldot / צילום: ap, Business Wire

שני ישראלים רכשו חברת משחקים ב-800 מיליון דולר

חברת המשחקים הבריטית טריפלדוט, בבעלות ליאור שיף ואייל חיימדס, רכשה את חטיבת המשחקים של חברת אפלובין האמריקאית ב-800 מיליון דולר ● העסקה תביא את טריפלדוט למעמד של אחת מחברות משחקי המובייל הפרטיות הגדולות בשוק

אילוסטרציה: Shutterstock

התחרות של המותגים היא על 6 שעות מדיה ביום. כך הם יוכלו לנצח

צפייה בטלוויזיה, גלישה ברשתות החברתיות ובאינטרנט לצד האזנה למוזיקה - כל אלה מתכנסים כיום לשש שעות בממוצע של צריכת מדיה, שבהן למפרסמים יש הזדמנות להגיע לכיס של הצרכנים ● הדוח השנתי של חברת הייעוץ דלויט מציע כיצד לעשות את זה