גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הפכו חוליי מערכת הבריאות בארה"ב לשוק שמושך חברות ישראליות

ב־15 השנים האחרונות גילו סטארט־אפים ישראליים שיש להם יתרון בשוק שמנסה לפתור את חוליי מערכת הבריאות האמריקאית בעזרת ביג דאטה ● איך הם עושים את זה, והאם היתרון הזה הולך ונשחק?

חדר מיון בקליפורניה, ארה''ב / צילום: ap, Ashley Landis
חדר מיון בקליפורניה, ארה''ב / צילום: ap, Ashley Landis

תעשיית הביומד הישראלית נמצאת באחת התקופות הקשות שלה, אבל יש בה שני סקטורים שעדיין מצליחים להחזיק את הראש מעל המים. האחד הוא תחום המכשור הרפואי הקלאסי, שאפילו זכה לאקזיטים נאים בשנתיים האחרונות, והשני - תחום התוכנה לייעול מערכת הבריאות בארה"ב.

החברה הישראלית שמעורבת בסקנדל הריגול התעשייתי בעמק הסיליקון
השבוע בביומד | אוזמפיק טבעי? חוקרים מצאו חיידק במעי שמפחית צריכת סוכר

מערכת הבריאות האמריקאית היא מהמורכבות והמושמצות בעולם, אבל גם האטרקטיבית ביותר (בפער) מבחינת כמויות הכסף שעוברות בה. חברות ישראליות הגיעו לזירה הזאת כחלוצות בתחום הביג דאטה ונתקלו במערכת מבוזרת, עם מספר רב של שחקנים: מעסיקים שהם מבטחים, גורמי ביניים בין המעסיקים למבטחים, קליניקות של חברות ביטוח ואחרות עם אינטרסים הפוכים. לא תמיד האינטרסים האמיתיים ברורים. אבל החוצפה הישראלית בניסיון להתיר את הסבך השתלמה, והיום שורה ארוכה של חברות מנצחות את הקטגוריה שלהן במערכת הבריאות האמריקאית.

מערכת רעבה לטכנולוגיה

דימיטריוס קוזוקס, שכיהן בעבר כראש תוכנית מדיקר, ביטוח הבריאות הממשלתי לבני 65 ומעלה, הוא היום שותף בקרן Team8 המשקיעה בחברות עם זיקה ישראלית בתחום הבריאות הדיגיטלית. "כשמהפכת המידע הגיעה התנגדנו לה, נאחזנו בנייר ובבעלות על המידע. ואז, נוכח העומס של הקורונה והקפיצה בפתרונות החדשניים שהיינו צריכים לאמץ לצורך רפואה מרחוק, ראינו כי טוב ונפתח לנו התיאבון", הוא אומר. "עכשיו המערכת מאוד רעבה לטכנולוגיה בתחומים כמו הקלה על אדמיניסטרציה, אינטגרציה של מידע על החולה, ניהול חכם של תורים, גביית תשלומים, וכל מה שחוסך כסף ועושה את הטיפול בחולים יותר נוח".

בהתחלה, חברות הבריאות הדיגיטלית הישראליות ירו לכל הכיוונים. בראשית העשור הקודם, הן הציעו מוצרים למטופלים ולרופאים אך התקשו להראות איך הם חוסכים כסף למנהלי בתי החולים או לחברות הביטוח.

ד"ר ורדה שלו, גם היא מ־Team8, נותנת כדוגמה את K-Health, שבהקמתה הייתה מעורבת כשכיהנה כראש תחום החדשנות במכבי. היום החברה נחשבת לאחת ההצלחות של התחום, וגייסה לפני כשנה 50 מיליון דולר לפי שווי של 900 מיליון דולר. "בהתחלה הם פיתחו כלי למיון ראשוני אוטומטי של מטופלים המגיעים לרופא המשפחה", היא מספרת. "לאחר שהחברה התקשתה להטמיע את הכלי, היא החליטה להקים מעין קופת חולים לרפואת משפחה, במודל הישראלי. המודל הזה הוטמע בשירותי הבריאות שמציעים בתי חולים גדולים".

"כדי להקים חברה חייבים להבין בדיוק איפה זורם הכסף", מחדד אלון בלוך, מנכ"ל K-Health. "מערכת הבריאות האמריקאית היא סופר־מורכבת להבנה. הדרך היחידה לפצח את מודל הערך בתחום הזה הוא להיות אובססיבי לנושא. צריך להבין שהאנשים שמולך הם סופר־שמרנים ולא מצפים למהפכה, אלא לפתרונות אינקרמנטליים, ושאתה עומד לנהל איתם שיחה לא תמיד נעימה - על טעויות שרופאים עושים, על טכנולוגיה שאולי יכולה להחליף אותם חלקית. מהבחינה הזאת יש יתרון גדול למבט מבחוץ, של מי שאינו צפרדע שמתבשלת בסטטוס קוו".

חלוצה אחרת הייתה Tailormed, שהוקמה ב־2016 כדי לעזור למטופלים למצוא מקורות לתשלום חלקם בטיפול הרפואי. החברה זיהתה עלייה בתשלום הישיר הנדרש מהמטופלים ואת האינטרס של חברות הפארמה ובתי החולים לעזור להם למצוא מימון - הם לא יוכלו לגבות את חלקם מחברות הביטוח אם המטופלים יוותרו על הטיפול. חברה נוספת בשם Payzen, שנכנסה לרשימת הסטארט־אפים המבטיחים של גלובס השנה, מטפלת בזה על ידי פריסת תשלומים חכמה.

שחקנים חדשים בתמונה

"ישראלים אכן הצליחו להקים חברות מובילות בטיפול בצד הפיננסי של מערכת הבריאות", אומר שרוליק דוברובסקי, מנכ"ל ואחד ממייסדי טיילורמד. "בתחום הזה יש הרבה מה לשפר, הערך הכלכלי ברור וטעות אינה קטלנית. לכן המערכת פחות שמרנית לגביו". עם זאת, דוברובסקי מזהיר שלא לעולם חוסן. "הדנ"א שלנו מאפשר לחדש במהירות רבה ואנחנו גם עובדים נורא קשה - הצוות האמריקאי מוקסם מזה. אבל לפעמים ישראלים מגיעים כל כך חדשניים, עד שהם עלולים להיתפס כמי שלא מבינים את אתגרי המערכת. פה החוצפה הישראלית עלולה להיות חצופה מדי".

דוברובסקי גם סבור שיהיה מאתגר מאוד לשמר את היתרון של הישראלים. "חברות אמריקאיות זיהו את התחום, גייסו המון כסף, ומתחיל תהליך של קונסולידציה", הוא אומר.

במקביל, חוסר היציבות הכלכלית בשוק האמריקאי, קיצוצי התקציבים למדע ומדיניות המכסים הופכים את מתח הרווחים של בתי החולים לכמעט בלתי קיים. "זה עולה בשיחות עם בתי החולים. אני חושש שהרבה חברות ייתקעו, כי בתי החולים לא יוכלו לשלם על הטכנולוגיות שלהם, טובות ככל שיהיו", אומר דוברובסקי. "היתרון הוא כמובן שאם הראית שאתה כן חוסך משמעותית לבית החולים, אז עכשיו הם לא רק רוצים אותך, הם חייבים אותך".

אור פלס, מנכ"ל חברת Nym, שפיתחה מערכת אוטומטית לעזור לבתי החולים לכתוב את דרישות התשלום מחברות הביטוח, מסכים שבמערכת הבריאות האמריקאית הכסף הוא המלך. "הלקוח הישראלי שלי לא מצפה לראות איפה בדיוק בדיוק חוזר אליו כל שקל שהוא משקיע, והאמריקאי כן", הוא אומר, ויש לו גם טיפ: "חייבים לגייס אנשים מתוך המערכת האמריקאית. השילוב בין איש חוץ לאיש פנים עושה מאוד טוב".

"להחזיר את הצדק לשוק"

חברת Bluespine, שהוקמה ב־2023 וכבר יש לה עשרות לקוחות, הגיעה לשוק מצוידת עם התובנות של קודמותיה. החברה זיהתה פירצה מאוד ספציפית בצד הפיננסי של מערכת הבריאות האמריקאית: הונאות של חברות ביטוח הבריאות. לדברי המנכ"ל דיוויד טלינובסקי, "התופעה הזאת מוערכת ב־10% משוק הבריאות, המוערך כולו ב־4 טריליון דולר. התופעה כוללת רמאות מכוונת בדיווחים לביטוח, ביצוע בדיקות או פרוצדורות מיותרות או ניצול הכיסויים לבדיקות או הליכים רפואיים שהביטוח לא באמת התכוון לכסות".

הלקוח הרלוונטי של החברה הוא מעסיקים המבטחים את עובדיהם. המערכת כוללת את הפוליסות של כל עובד, את החיוב בפועל ועוד מידע שהפך חשוף רק לאחרונה: המחירים. "אנשים נכנסים לטיפול רפואי ואין להם מושג כמה הוא יעלה, עד שפתאום יש להם חוב של 100 אלף דולר. אנחנו יודעים להגיד למעסיק כמה היה אמור לעלות הטיפול הספציפי לעובד מסוים, ואיך המספר הזה נראה מול החשבונית שהגיעה. עובדים אצלנו אנשים שעבדו בעבר בחברות ביטוח והם יודעים איך דופקים את האנשים. הם רוצים להחזיר את הצדק לשוק הזה".

ד"ר ורדה שלו מאמינה שעיוותים כאלה לא ישרדו לנצח. "הצרכנים בסופו של דבר יצפו לרמת שירות דומה לזו שהם מקבלים בכל מקום אחר - השוואת מחירים פשוטה ומידע על מה שהם מקבלים. השינוי יבוא לא מהחברות ולא מהממשלה אלא רק מהמטופלים".

האם הפיתוחים הישראליים רלוונטיים גם למערכת הישראלית? בניגוד לדוברובסקי, שמציע לדלג כליל על השוק המקומי בגלל השונות, שיכולה לבלבל חברות, בלוך חושב שבהחלט יש כאן מה לעשות. -"אנחנו מניחים לנושא הזה היום, אבל בסופו של דבר, רוב התקפי הלב בישראל לא היו אמורים לקרות".

עוד כתבות

קמפיין בזק / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

פרסומת ה-AI של בזק היא הזכורה ביותר השבוע, החתונה של הוט - האהובה ביותר

הפרסומת של הוט היא האהובה ביותר בפעם הרביעית, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● טורנדו מתברגת במקום השני בזכירות עם "טכנאי תוך יום", הפרסומת השנויה במחלוקת שבה מככב אליהו יוסיאן עלתה לאוויר לאחר ביצוע הסקר ● הפרסומות הזכורות והאהובות

דג שלם בגריל / צילום: רוי גיא, אפולו

הומאז' לשנות ה-90: מסעדת דגים שמחזירה את הקסם של ת"א הישנה

שולחנות נירוסטה, מוזיקה ישראלית, קרם בוואריה, צ'ייסרים של אוזו, כפכפים, שמח: הבאזז שקדם לפתיחת מסעדת הדגים בהחלט מוצדק ● תמורה טובה לכסף, פינה חדשה עם אוכל שלא קורע את הכיס

אילוסטרציה: Shutterstock

התחרות של המותגים היא על 6 שעות מדיה ביום. כך הם יוכלו לנצח

צפייה בטלוויזיה, גלישה ברשתות החברתיות ובאינטרנט לצד האזנה למוזיקה - כל אלה מתכנסים כיום לשש שעות בממוצע של צריכת מדיה, שבהן למפרסמים יש הזדמנות להגיע לכיס של הצרכנים ● הדוח השנתי של חברת הייעוץ דלויט מציע כיצד לעשות את זה

יירוטים / צילום: Shutterstock, Shimon Gabai

בעקבות שיגור מתימן: אזעקות הופעלו במרכז, בשרון ובאזור ירושלים

אזעקות הופעלו במרכז ובירושלים, יורט טיל אחד על ידי מערכת חץ ● סמל ישי אליקים אורבך וסמ"ר ים פריד נפלו בדרום הרצועה ● שני קצינים ושני לוחמים נוספים נפצעו קשה ופונו לבית החולים, משפחותיהם עודכנו ● משפחתו של החטוף תמיר נמרודי: אין מידע חדש - הוא עודנו מוגדר כחי ● לבקשת טראמפ: שגריר ארה"ב בישראל הודיע על התנעת תהליך הזרמת הסיוע לעזה ● 59 חטופים - 581 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

טראמפ הקפיץ את וול סטריט ואת הביטקוין; סולאראדג' זינקה ב-24%, סטרטסיס ב-14%

בורסות אירופה ננעלו בעליות ● טראמפ הודיע על הסכם סחר עם בריטניה ואמר: "רוצו לקנות מניות" ● מוקדם יותר טראמפ כינה את פאוול "אידיוט, אין לו מושג", לאחר שהותיר את הריבית על כנה ● הישראליות שזינקו, וזו שנפלה ● מניית המחשוב הקוונטי שזינקה ב-50% ● בואינג זינקה לאחר ההבטחה שהסכם הסחר עם בריטניה כולל רכישה של מטוסי החברה ● תשומת הלב תופנה בסופ"ש לשיחות הסחר בין סין לארה"ב

רוני אשורי (מימין), שי כהן, רענן גבירצמן, אוולין לנדמן, קית' מורטון. הנהלת פרוטאנטקס / צילום: איל יצהר

החברה של יוצאי מלאנוקס מגייסת לפי שווי של יותר מחצי מיליארד דולר

פרוטאנטקס, שמנכ"ל אינטל העולמית נמצא בדירקטוריון שלה, מייצרת רכיב להוזלת עיבוד ה־AI ומגייסת כ־50 מיליון דולר לפי שווי של מעל ל־600 מיליון דולר ● אנבידיה במו"מ לרכישת מוצריה

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

"יוכל לשמש לתקיפה באיראן": חשיפת גלובס מעוררת סערה בעולם

המשא ומתן בין ישראל לארה"ב על רכישת טילי שיוט מסוג JASSM, שנחשף בגלובס השבוע, מכה גלים בתקשורת העולמית ● רבים מכלי התקשורת בתחום התעשיות הביטחוניות הבליטו את יתרונותיהם של הטילים בתקיפת יעדים ארוכי־טווח, וציינו באופן ספציפי כי הם עשויים לשמש את ישראל לתקיפה באיראן

הפגנת חרדים / צילום: ap, Maya Hitij

אי-תעסוקת החרדים: כמה זה עולה לכלכלה הישראלית?

מה שהתחיל ככותרת על עלות אי־ההשתלבות החרדית בשוק העבודה, התלהט לכדי ויכוח על הדרך הנכונה לחשב אותה ● ניסיון ליישב בין העמדות העלה שהרבה תלוי בשאלה ששואלים ● וגם: האם הגיע הזמן לעדכן את התחזית לגבי האוכלוסייה החרדית?

האפיפיור החדש, ליאו ה-14, היום / צילום: ap, Alessandra Tarantino

האפיפיור החדש: הקרדינל האמריקני רוברט פרנסיס פרבוסט

האפיפיור החדש צפוי לצאת למרפסת מעל כיכר פטרוס ולהציג עצמו להמונים שממתינים במקום • שאגות שמחה ובכי: הקהל הגדול מתרגש מהבשורה בוותיקן • מותו של האפיפיור פרנציסקוס נכנס הוותיקן למצב חירום, ובמהלכו ביצע שורה של פעולות ופרוטוקולים – שעיקרם הוא בחירתו הטובה ביותר של האפיפיור החדש

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הראשון של טראמפ: מה כולל "ההסכם ההיסטורי" עם בריטניה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע היום על עסקת סחר ראשונה מאז שהכריז על "יום השחרור" ● העסקה, שנחתמה עם הממלכה המאוחדת כוללת יצוא חופשי של בקר, אתנול ומכונות ● אך למרות ההצהרות הרמות, לא מדובר בהסכם סחר מקיף

אליהו יוסיאן בפרסומת של מזגני טורנדו / צילום: צילום מסך

משרד הפרסום של טורנדו: "שגינו. הטעות נעשתה בתום לב"

לאחר שהבעלים של מזגני טורנדו הגן על הבחירה בהשתתפות אליהו יוסיאן ואמר כי לדעתו אין סיבה להוריד את הפרסומת מהאוויר, מנכ"ל קבוצת מקאן, שאחראית על הפרסומת, הודה שהבחירה הזו דווקא הייתה טעות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ הביע תמיכה בהפחתת המכסים הנוכחיים על סין; המסחר בוול סטריט ננעל בירידות

טראמפ כתב ברשתות החברתיות כי מכס של 80% על סחורות סיניות "נראה נכון" לקראת שיחות סחר מרכזיות שצפויות להתקיים בסוף השבוע ● דאו ג'ונס נחלש ב-0.3%, S&P 500 איבד 0.1% והנאסד"ק נותר ללא שינוי ממשי ● ענקית הפארמה הישראלית טבע נחתכה ב-6.4%

יונדאי סנטה פה הייבריד 2025 / צילום: יח''צ

הרכב הזה טוב וראוי מכל בחינה, למעט תג המחיר

הדור החדש של יונדאי סנטה פה מציג עיצוב נועז, שמהווה מחווה לשוק האמריקאי ● יש לו תא נוסעים איכותי ומרווח, יכולות דינמיות טובות ומנוע די חסכוני ● אבל המחיר דוחק את גבולות התדמית העממית של המותג ומציב אותו בתחרות קשה

קומפלקס City Atlantic בים המלח / צילום: 3Dblender

בהשקעה של 800 מיליון שקל: פרויקט הענק החדש בים המלח

​קבוצת ברקליס מקימה ליד חוף הפטריות בים המלח קומפלקס תיירות ענק שייקרא City Atlantic, ויתפרס על פני 110 אלף מ"ר ● השטח נרכש ב-2019, והפרויקט הוא חלק מתנופת הפיתוח באזור שבין עין בוקק לנווה זוהר ● ענקית הסייבר Tenable חנכה השבוע את משרדיה בבניין Landmark TLV, המנכ"ל "נתקע" בארה"ב לאחר שטיסתו בוטלה ● אירועים ומינויים

דגל ברה''מ על בניין הרייכסטאג / צילום: יבגני חאלדיי

ברה"מ לא ניצחה לבדה את גרמניה הנאצית בחזית המזרח. מי עזר לה?

מי ניצח את גרמניה הנאצית בחזית המזרחית? ברית המועצות, אבל לא בלי עזרה מערבית

תחנת דלק / צילום: Shutterstock

עובדי "דלק" השביתו את התחנות למשך שעתיים בדרישה לתוספת שכר

תחנות הדלק של קבוצת "דלק" הושבתו היום במשך שעתיים, במחאה על חוסר ההתקדמות במו"מ על השכר ● עובדי תחנות הדלק מרוויחים שכר מינימום, והם דורשים העלאה לעובדים הוותיקים ● על פי הוועד, תחנות הדלק של מרוויחות עשרות מיליוני שקלים בשנה ● בוועד מאיימים: "אם ההנהלה לא תבין את המסר הפעם הבאה תהיה ארוכה ומורגשת יותר"

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

1.5 מיליון דולר לטיל שיוט: ישראל בדרך לעסקת ענק שעשויה לסייע בתקיפת איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשברקע תקיפה אפשרית באיראן, לגלובס נודע כי משרד הביטחון נמצא במשא־ומתן לרכישת טילי שיוט מתקדמים של לוקהיד מרטין ● טיל JASSM-ER נמצא בשימוש בצבאות ארה"ב ואוסטרליה, והוא מאפשר למטוסי קרב לתקוף מטרות בעומק שטח האויב, בלי להיכנס אליו

אחרי צרפת: המדינה האירופית שצפויה להכיר במדינה פלסטינית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמהוהפעם: הארגון המסתורי שאמור לנהל את הסיוע ההומניטרי בעזה, הנזק שספגה נושאת המטוסים האמריקאית בים האדום ובלגיה תומכת בהכרה במדינה פלסטינית ● כותרות העיתונים בעולם

השופט בדימוס אשר קולה / צילום: ראובן קסטרו

השופט בדימוס אשר קולה, המזוהה עם הממשלה, נבחר לנציב תלונות הציבור על שופטים

קולה, ששימש כסגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת וישב בהרכב שזיכה את רומן זדורוב, הוא הנציב הראשון שלא כיהן כשופט בבית המשפט העליון ● מאז פרישתו הביע עמדות המזוהות עם הרפורמה המשפטית וקבע כי פיטורי היועמ"שית "זה לא קץ הדמוקרטיה" ● הוא נבחר ע"י ועדה שבשליטת הקואליציה ובהתאם לחוק אשר בג"ץ צפוי לדון ביולי בעתירות נגדו

מימין לשמאל: אוטו פון ביסמרק, ולדימיר פוטין והמלכה אליזבת' הראשונה / צילומים:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב; AP - Mikhail Klimentyev; ויקיפדיה

מיוון העתיקה ועד פוטין: מדינות חתרו זו תחת זו משחר ההיסטוריה

אליזבת' הראשונה מימנה בחשאי מורדים נגד ספרד וביסמרק שילם לעיתונאים כדי לשנות את דעת הקהל בצרפת: ההיסטוריונית ד"ר ג'יל קסטנר מגלה בספר חדש שפוטין לא המציא את מבצעי ההשפעה ● בראיון לגלובס היא מסבירה למה דמוקרטיות לא צריכות להיבהל אבל כן להגן על עצמן ● ואף מילה על קטאר