גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המהפכה של האוצר בשוק החיסכון נכנסת לשלב השימועים המכריע

לגלובס נודע כי הצוות שהקים משרד האוצר יקיים בימים הקרובים שימועים לגופים הרלוונטיים בנוגע לדוח הביניים על הרפורמה המתוכננת בשוק החיסכון ● במוקד: איחוד שורת מוצרי השקעה תחת פלטפורמה אחת תוך השוואת תנאי המיסוי ● מאבק מרכזי צפוי להיות סביב מקומם של הבנקים ● מי תומך, מי מתנגד ומה עוד על הפרק?

מימין: ספי זינגר, אילן רום, עמית גל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: ברוך גרינברג, עופר עמרם, יוסי כהן
מימין: ספי זינגר, אילן רום, עמית גל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: ברוך גרינברג, עופר עמרם, יוסי כהן

החלטת משרד האוצר בנוגע לרפורמה הגדולה בשוק החיסכון לטווח הקצר־בינוני מתקרבת. לגלובס נודע כי ב־13 וב־18 במאי יתקיימו ימי שימוע מרוכזים בהם ישמעו במשרד את עמדות הגופים הרלוונטים, בהם חברות הביטוח, סוכני הביטוח, הבנקים ובתי ההשקעות.

בלעדי | באוצר בוחנים דרך חדשה לצמצום הטבת המס בקרנות ההשתלמות
עשרות מיליארדים בבלגן: דוח המבקר חושף את כשלי האוצר בניהול קרנות ההון הממשלתיות

כזכור, המלצות הביניים של צוות הארביטראז' הממשלתי בנושא מציעות להקים "חשבון השקעה" מאוחד בו ירוכזו מוצרי החיסכון השונים - קרנות נאמנות, פוליסות חיסכון וקופות גמל להשקעה (וככל הנראה גם קרנות ההשתלמות והפנסיה במתכונת מסוימת) - עם השוואת תנאי המיסוי ביניהם. כך, ביצוע פעולות ומעברים בתוך אותו חשבון השקעה ייהנו מדחיית מס. עם זאת הרפורמה לא חפה מבעיות, כאשר ברור לכולם למשל שהטבות המס על קופות הגמל להשקעה יקוצצו בעשרות אחוזים.

איגוד חברות הביטוח הוא המתנגד המרכזי לרפורמה מבין הגופים הפיננסיים. אפשר גם להבין מדוע - חברות הביטוח נכנסו לשוק החיסכון לטווח הבינוני "בדלת האחורית", באמצעות פוליסות חיסכון, הגם שאין במוצר כל רכיב ביטוחי. פוליסות החיסכון מנהלות כיום על פי הערכות יותר מ־100 מיליארד שקלים (לעומת 64 מיליארד שקל בקופות הגמל להשקעה ו־630 מיליארד שקל בקרנות הנאמנות). בנייר עמדה רשמי שהכינו לקראת השימוע והגיע לידי גלובס, טוענים באיגוד חברות הביטוח כי "הדוח במתכונתו הנוכחית מקנה יתרון מובהק לבנקים ולבתי ההשקעות, בכך שהוא מחזק את מעמדם כיצרנים ומפיצים של 'חשבונות השקעה' ושל קרנות נאמנות".

לטענת חברות הביטוח, בבסיס הרפורמה עומדת "הנחה מוטעית ומגמתית" לפיה קרנות הנאמנות מופלות לרעה ביחס לקופות גמל להשקעה ולפוליסות חיסכון, בגלל דחיית המס שקיימת באחרונות. הן מציינות כי לקרנות נאמנות דווקא יש יתרון מיסויי משמעותי שממנו התעלמו בדוח האוצר - האפשרות לקזז הפסדי הון, אפשרות שאינה קיימת בפוליסות החיסכון וקופות הגמל להשקעה.

"ההמלצות אינן מיטיבות עם הציבור אלא מרעות את מצבו בשורה ארוכה של מישורים", נטען בעמדת חברות הביטוח. "רכש מוצר השקעה דרך חשבון השקעה ייקר את דמי הניהול. הקמת הפלטפורמה תעלה הרבה מאוד כסף. מי יממן? ציבור החוסכים".

מעמדם של סוכני הביטוח ישתנה

בניגוד לחברות הביטוח, איגוד הבנקים תומך ברפורמה המוצעת, אך מציב תנאי ברור לפיו הבנקים יוכלו להציע את חשבון ההשקעה החדש ללקוחותיהם. "אנחנו חוזרים על עמדתנו כי כדי לאפשר ייעוץ מיטבי לציבור החוסכים יש להסדיר את הנושא ולאפשר ליועצים האובייקטיבים את ההפצה הן של קופת גמל להשקעה והן של פוליסות חיסכון", הדגישו באיגוד הבנקים בהערות שהעבירו לצוות הממשלתי. גם האינטרס של הבנקים ברור, שכן מאז רפורמת בכר ב־2005 נהנים הבנקים מדמי ניהול (שנקראת עמלת הפצה) של 0.35%, ללא כל עבודה מצידם, מה שמניב להם בשנה הכנסה של מאות מיליוני שקלים.

לפי מידע שהגיע לגלובס, באוצר שוקלים להחריג את הבנקים מניהול החשבון החדש, לפחות בשנים הראשונות להפעלת הרפורמה, כ"הגנת ינוקא" לשחקנים האחרים בשוק. אולם, מספר גורמים אחרים המעורבים במגעים סבורים כי הבנקים יקבלו בסופו של דבר אישור להיכנס לזירה החדשה. שאלת השתתפות הבנקים בפלטפורמה החדשה צפויה להיות קריטית ולהפוך לאחד המאבקים היותר סוערים שיתנהלו מאחורי הקלעים.

גם מעמדם של סוכני הביטוח צפוי להיות במוקד הדיון. מצד אחד, הרפורמה במתכונתה הנוכחית עלולה לפגוע בהם, שכן היא מעניקה בלעדיות בניהול חשבונות ההשקעה לחברי בורסה בלבד. באופן רשמי לשכת סוכני הביטוח מתנגדת לרפורמה בטענה שתפגע בצרכנים. מצד שני, גורמים בענף מעריכים כי בשלב החקיקה בכנסת, ובעיקר בוועדת הכספים שבראשות ח"כ משה גפני, יוכלו סוכני הביטוח להפעיל את כוחם הפוליטי כדי לשנות את התנאים, כך שהם בפועל יהפכו למשווקי הפלטפורמה החדשה ולכן גם ייהנו ממנה. מן הסתם, קיים הבדל בין סוכנויות שבבעלות חברות הביטוח המתנגדות לרפורמה, לבין סוכנויות עצמאיות. האחרונות אף נמצאות במספר עימותים פתוחים מול חברות הביטוח בשלל נושאים, כולל הזינוק במחירי הביטוח בשנים האחרונות.

עם זאת, חלק מהגורמים מטילים ספק ביכולתם של הסוכנים לקבל אישור לשווק את המוצר החדש ללא שינוי במודל התגמול שלהם, שבו דן צוות מקביל של האוצר שמציע להגביל את העמלות שמקבלים הסוכנים מחברות הביטוח: "בדוח כתוב שצריך לעשות שינוי דרמטי בכל הצ'ופרים שמקבלים הסוכנים מחברות הביטוח. יצמחו לי שערות על היד כאשר הסוכנים יסכימו לטיפול במנגנוני התגמול שלהם בשיטה אחרת", אמר גורם בכיר בענף הביטוח.

תיכנס לחוק ההסדרים לשנת 2026?

רשות התחרות היא גוף רגולטורי נוסף שמביע התנגדות לרפורמה המוצעת. בניייר עמדה שהעבירה לוועדת הארביטראז', "קטלה" הרשות את רעיון חשבון ההשקעה. במכתב היא מציינת כי נראה שהפלטפורמה המוצעת אינה הפתרון המיטבי לבעיית פערי המס בין המוצרים השונים, וכי היא עלולה לפגוע בתחרות ולהקשות על כניסת שחקנים חדשים לשוק.

מאחורי הקלעים של הרפורמה מסתתר מאבק עמוק בין רגולטורים שונים. רשות ניירות ערך, האחראית על קרנות הנאמנות, דוחפת את המהלך בתמיכת אגף התקציבים במשרד האוצר, בעוד רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון, המפקחת על פוליסות החיסכון וקופות הגמל להשקעה, מתנגדת לו בחריפות.

אחת הסוגיות המרכזיות שמעוררות התנגדות היא הפגיעה הצפויה בהטבות המס לחוסכים בקופות גמל להשקעה. כפי שנחשף בגלובס, במסגרת הרפורמה מתכננים באוצר לקצץ משמעותית בהטבות אלו - בין היתר באמצעות הגבלת גיל ההצטרפות ל־18 ומעלה (לעומת אפשרות להצטרף מגיל אפס כיום), וכן הפחתה משמעותית של התקרה הפטורה ממס.

במשרד האוצר עדיין שואפים לקדם את הרפורמה במהירות, ולשלב אותה בחוק ההסדרים הקרוב, אך ספק אם יצליחו בכך נוכח ההתנגדויות והשאלות המקצועיות הרבות שעדיין לא נפתרו.

בנוסף, לאחר פרישתו של מנכ"ל האוצר שלומי הייזלר, שעמד בראש הצוות, ההכרעה בקידום הנושא תעבור לידיו של המנכ"ל החדש, אילן רום, שצריך ללמוד את הסוגיה המורכבת שמטלטלת את ענף החיסכון. לרום אין רקע פיננסי משמעותי, ובגופים הפיננסיים רואים בשימוע הזדמנות לשכנעו בעמדותיהם ולשפר עמדות לקראת פרסום דוח ההמלצות הסופיות שעליו יהיה חתום רום. זאת, לאחר שהמהלך האחרון של הייזלר בתפקיד המנכ"ל היה פרסום המלצות הביניים. ההערכה כעת היא שהרפורמה, אם תקודם, תוכל להיכנס לתוקף לכל המוקדם במסגרת חוק ההסדרים של תקציב 2026.

עוד כתבות

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום