גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המהפכה של האוצר בשוק החיסכון נכנסת לשלב השימועים המכריע

לגלובס נודע כי הצוות שהקים משרד האוצר יקיים בימים הקרובים שימועים לגופים הרלוונטיים בנוגע לדוח הביניים על הרפורמה המתוכננת בשוק החיסכון ● במוקד: איחוד שורת מוצרי השקעה תחת פלטפורמה אחת תוך השוואת תנאי המיסוי ● מאבק מרכזי צפוי להיות סביב מקומם של הבנקים ● מי תומך, מי מתנגד ומה עוד על הפרק?

מימין: ספי זינגר, אילן רום, עמית גל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: ברוך גרינברג, עופר עמרם, יוסי כהן
מימין: ספי זינגר, אילן רום, עמית גל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: ברוך גרינברג, עופר עמרם, יוסי כהן

החלטת משרד האוצר בנוגע לרפורמה הגדולה בשוק החיסכון לטווח הקצר־בינוני מתקרבת. לגלובס נודע כי ב־13 וב־18 במאי יתקיימו ימי שימוע מרוכזים בהם ישמעו במשרד את עמדות הגופים הרלוונטים, בהם חברות הביטוח, סוכני הביטוח, הבנקים ובתי ההשקעות.

בלעדי | באוצר בוחנים דרך חדשה לצמצום הטבת המס בקרנות ההשתלמות
עשרות מיליארדים בבלגן: דוח המבקר חושף את כשלי האוצר בניהול קרנות ההון הממשלתיות

כזכור, המלצות הביניים של צוות הארביטראז' הממשלתי בנושא מציעות להקים "חשבון השקעה" מאוחד בו ירוכזו מוצרי החיסכון השונים - קרנות נאמנות, פוליסות חיסכון וקופות גמל להשקעה (וככל הנראה גם קרנות ההשתלמות והפנסיה במתכונת מסוימת) - עם השוואת תנאי המיסוי ביניהם. כך, ביצוע פעולות ומעברים בתוך אותו חשבון השקעה ייהנו מדחיית מס. עם זאת הרפורמה לא חפה מבעיות, כאשר ברור לכולם למשל שהטבות המס על קופות הגמל להשקעה יקוצצו בעשרות אחוזים.

איגוד חברות הביטוח הוא המתנגד המרכזי לרפורמה מבין הגופים הפיננסיים. אפשר גם להבין מדוע - חברות הביטוח נכנסו לשוק החיסכון לטווח הבינוני "בדלת האחורית", באמצעות פוליסות חיסכון, הגם שאין במוצר כל רכיב ביטוחי. פוליסות החיסכון מנהלות כיום על פי הערכות יותר מ־100 מיליארד שקלים (לעומת 64 מיליארד שקל בקופות הגמל להשקעה ו־630 מיליארד שקל בקרנות הנאמנות). בנייר עמדה רשמי שהכינו לקראת השימוע והגיע לידי גלובס, טוענים באיגוד חברות הביטוח כי "הדוח במתכונתו הנוכחית מקנה יתרון מובהק לבנקים ולבתי ההשקעות, בכך שהוא מחזק את מעמדם כיצרנים ומפיצים של 'חשבונות השקעה' ושל קרנות נאמנות".

לטענת חברות הביטוח, בבסיס הרפורמה עומדת "הנחה מוטעית ומגמתית" לפיה קרנות הנאמנות מופלות לרעה ביחס לקופות גמל להשקעה ולפוליסות חיסכון, בגלל דחיית המס שקיימת באחרונות. הן מציינות כי לקרנות נאמנות דווקא יש יתרון מיסויי משמעותי שממנו התעלמו בדוח האוצר - האפשרות לקזז הפסדי הון, אפשרות שאינה קיימת בפוליסות החיסכון וקופות הגמל להשקעה.

"ההמלצות אינן מיטיבות עם הציבור אלא מרעות את מצבו בשורה ארוכה של מישורים", נטען בעמדת חברות הביטוח. "רכש מוצר השקעה דרך חשבון השקעה ייקר את דמי הניהול. הקמת הפלטפורמה תעלה הרבה מאוד כסף. מי יממן? ציבור החוסכים".

מעמדם של סוכני הביטוח ישתנה

בניגוד לחברות הביטוח, איגוד הבנקים תומך ברפורמה המוצעת, אך מציב תנאי ברור לפיו הבנקים יוכלו להציע את חשבון ההשקעה החדש ללקוחותיהם. "אנחנו חוזרים על עמדתנו כי כדי לאפשר ייעוץ מיטבי לציבור החוסכים יש להסדיר את הנושא ולאפשר ליועצים האובייקטיבים את ההפצה הן של קופת גמל להשקעה והן של פוליסות חיסכון", הדגישו באיגוד הבנקים בהערות שהעבירו לצוות הממשלתי. גם האינטרס של הבנקים ברור, שכן מאז רפורמת בכר ב־2005 נהנים הבנקים מדמי ניהול (שנקראת עמלת הפצה) של 0.35%, ללא כל עבודה מצידם, מה שמניב להם בשנה הכנסה של מאות מיליוני שקלים.

לפי מידע שהגיע לגלובס, באוצר שוקלים להחריג את הבנקים מניהול החשבון החדש, לפחות בשנים הראשונות להפעלת הרפורמה, כ"הגנת ינוקא" לשחקנים האחרים בשוק. אולם, מספר גורמים אחרים המעורבים במגעים סבורים כי הבנקים יקבלו בסופו של דבר אישור להיכנס לזירה החדשה. שאלת השתתפות הבנקים בפלטפורמה החדשה צפויה להיות קריטית ולהפוך לאחד המאבקים היותר סוערים שיתנהלו מאחורי הקלעים.

גם מעמדם של סוכני הביטוח צפוי להיות במוקד הדיון. מצד אחד, הרפורמה במתכונתה הנוכחית עלולה לפגוע בהם, שכן היא מעניקה בלעדיות בניהול חשבונות ההשקעה לחברי בורסה בלבד. באופן רשמי לשכת סוכני הביטוח מתנגדת לרפורמה בטענה שתפגע בצרכנים. מצד שני, גורמים בענף מעריכים כי בשלב החקיקה בכנסת, ובעיקר בוועדת הכספים שבראשות ח"כ משה גפני, יוכלו סוכני הביטוח להפעיל את כוחם הפוליטי כדי לשנות את התנאים, כך שהם בפועל יהפכו למשווקי הפלטפורמה החדשה ולכן גם ייהנו ממנה. מן הסתם, קיים הבדל בין סוכנויות שבבעלות חברות הביטוח המתנגדות לרפורמה, לבין סוכנויות עצמאיות. האחרונות אף נמצאות במספר עימותים פתוחים מול חברות הביטוח בשלל נושאים, כולל הזינוק במחירי הביטוח בשנים האחרונות.

עם זאת, חלק מהגורמים מטילים ספק ביכולתם של הסוכנים לקבל אישור לשווק את המוצר החדש ללא שינוי במודל התגמול שלהם, שבו דן צוות מקביל של האוצר שמציע להגביל את העמלות שמקבלים הסוכנים מחברות הביטוח: "בדוח כתוב שצריך לעשות שינוי דרמטי בכל הצ'ופרים שמקבלים הסוכנים מחברות הביטוח. יצמחו לי שערות על היד כאשר הסוכנים יסכימו לטיפול במנגנוני התגמול שלהם בשיטה אחרת", אמר גורם בכיר בענף הביטוח.

תיכנס לחוק ההסדרים לשנת 2026?

רשות התחרות היא גוף רגולטורי נוסף שמביע התנגדות לרפורמה המוצעת. בניייר עמדה שהעבירה לוועדת הארביטראז', "קטלה" הרשות את רעיון חשבון ההשקעה. במכתב היא מציינת כי נראה שהפלטפורמה המוצעת אינה הפתרון המיטבי לבעיית פערי המס בין המוצרים השונים, וכי היא עלולה לפגוע בתחרות ולהקשות על כניסת שחקנים חדשים לשוק.

מאחורי הקלעים של הרפורמה מסתתר מאבק עמוק בין רגולטורים שונים. רשות ניירות ערך, האחראית על קרנות הנאמנות, דוחפת את המהלך בתמיכת אגף התקציבים במשרד האוצר, בעוד רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון, המפקחת על פוליסות החיסכון וקופות הגמל להשקעה, מתנגדת לו בחריפות.

אחת הסוגיות המרכזיות שמעוררות התנגדות היא הפגיעה הצפויה בהטבות המס לחוסכים בקופות גמל להשקעה. כפי שנחשף בגלובס, במסגרת הרפורמה מתכננים באוצר לקצץ משמעותית בהטבות אלו - בין היתר באמצעות הגבלת גיל ההצטרפות ל־18 ומעלה (לעומת אפשרות להצטרף מגיל אפס כיום), וכן הפחתה משמעותית של התקרה הפטורה ממס.

במשרד האוצר עדיין שואפים לקדם את הרפורמה במהירות, ולשלב אותה בחוק ההסדרים הקרוב, אך ספק אם יצליחו בכך נוכח ההתנגדויות והשאלות המקצועיות הרבות שעדיין לא נפתרו.

בנוסף, לאחר פרישתו של מנכ"ל האוצר שלומי הייזלר, שעמד בראש הצוות, ההכרעה בקידום הנושא תעבור לידיו של המנכ"ל החדש, אילן רום, שצריך ללמוד את הסוגיה המורכבת שמטלטלת את ענף החיסכון. לרום אין רקע פיננסי משמעותי, ובגופים הפיננסיים רואים בשימוע הזדמנות לשכנעו בעמדותיהם ולשפר עמדות לקראת פרסום דוח ההמלצות הסופיות שעליו יהיה חתום רום. זאת, לאחר שהמהלך האחרון של הייזלר בתפקיד המנכ"ל היה פרסום המלצות הביניים. ההערכה כעת היא שהרפורמה, אם תקודם, תוכל להיכנס לתוקף לכל המוקדם במסגרת חוק ההסדרים של תקציב 2026.

עוד כתבות

ג'ונתן גריי / צילום: Reuters

חבר של ביל אקמן, האיש הטוב של עולם ההשקעות: הכירו את המיליארדר שמאחורי תרומת הענק

המיליארדר היהודי ג'ונתן גריי, נשיא חברת ההשקעות בלקסטון, עומד מאחורי תרומת העתק בהיקף 125 מיליון דולר לאוניברסיטת ת"א - הגדולה ביותר שקיבלה מעולם ● גריי הצטרף לבלקסטון כשהיה בן 22 בלבד, אחראי במידה גדולה להצלחתה ונחשב ל"איש הטוב" של קרנות ההון סיכון ● וגם: הקשר עם ביל אקמן ומה הוא חושב על מכסי טראמפ ● פרופיל

יונדאי סנטה פה הייבריד 2025 / צילום: יח''צ

הרכב הזה טוב וראוי מכל בחינה, למעט תג המחיר

הדור החדש של יונדאי סנטה פה מציג עיצוב נועז, שמהווה מחווה לשוק האמריקאי ● יש לו תא נוסעים איכותי ומרווח, יכולות דינמיות טובות ומנוע די חסכוני ● אבל המחיר דוחק את גבולות התדמית העממית של המותג ומציב אותו בתחרות קשה

יירוטים / צילום: Shutterstock, Shimon Gabai

בעקבות שיגור מתימן: אזעקות הופעלו במרכז, בשרון ובאזור ירושלים

אזעקות הופעלו במרכז ובירושלים, יורט טיל אחד על ידי מערכת חץ ● סמל ישי אליקים אורבך וסמ"ר ים פריד נפלו בדרום הרצועה ● שני קצינים ושני לוחמים נוספים נפצעו קשה ופונו לבית החולים, משפחותיהם עודכנו ● משפחתו של החטוף תמיר נמרודי: אין מידע חדש - הוא עודנו מוגדר כחי ● לבקשת טראמפ: שגריר ארה"ב בישראל הודיע על התנעת תהליך הזרמת הסיוע לעזה ● 59 חטופים - 581 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

הפרויקט בתמל 3006 של L.D.B GLOBAL, הרצליה / הדמיה: דוד בן חמו

18 דונם ביותר מ-200 מיליון שקל: עסקת הענק בהרצליה

חברת L.D.B GLOBAL רכשה 18 דונם של קרקע חקלאית ● בתוך פחות משנה נרכשו במקום קרקעות ביותר מחצי מיליארד שקל

רוני אשורי (מימין), שי כהן, רענן גבירצמן, אוולין לנדמן, קית' מורטון. הנהלת פרוטאנטקס / צילום: איל יצהר

החברה של יוצאי מלאנוקס מגייסת לפי שווי של יותר מחצי מיליארד דולר

פרוטאנטקס, שמנכ"ל אינטל העולמית נמצא בדירקטוריון שלה, מייצרת רכיב להוזלת עיבוד ה־AI ומגייסת כ־50 מיליון דולר לפי שווי של מעל ל־600 מיליון דולר ● אנבידיה במו"מ לרכישת מוצריה

חדר מיון בקליפורניה, ארה''ב / צילום: ap, Ashley Landis

כך הפכו חוליי מערכת הבריאות בארה"ב לשוק שמושך חברות ישראליות

ב־15 השנים האחרונות גילו סטארט־אפים ישראליים שיש להם יתרון בשוק שמנסה לפתור את חוליי מערכת הבריאות האמריקאית בעזרת ביג דאטה ● איך הם עושים את זה, והאם היתרון הזה הולך ונשחק?

מטוס לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

האיום החות'י: חברת התעופה החזקה הודיעה - לא חוזרת בינתיים לטוס לישראל

רשימת חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לטווחי זמן ארוכים מתארכת ● כעת גם לופטהנזה מודיעה על הארכה נוספת, מה שעלול להוביל חברות נוספות בעקבותיה ● גם ריינאייר הודיעה הערב על הארכה

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

המדינה שנחשבה תומכת של ישראל וכעת יוצאת נגדנו

שר החוץ ההולנדי הודיע במכתב רשמי לאחראית על יחסי החוץ של האיחוד האירופי כי הולנד תסרב לקדם את היחסים עם ישראל מעתה והלאה ותדרוש לדון אם היא נשארה מחויבת לעקרונות החוק הבינלאומי ● האיחוד הוא שותף הסחר הגדול ביותר של ישראל, עם סחר שנתי של יותר מ-50 מיליארד אירו

השופט בדימוס אשר קולה / צילום: ראובן קסטרו

השופט בדימוס אשר קולה, המזוהה עם הממשלה, נבחר לנציב תלונות הציבור על שופטים

קולה, ששימש כסגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת וישב בהרכב שזיכה את רומן זדורוב, הוא הנציב הראשון שלא כיהן כשופט בבית המשפט העליון ● מאז פרישתו הביע עמדות המזוהות עם הרפורמה המשפטית וקבע כי פיטורי היועמ"שית "זה לא קץ הדמוקרטיה" ● הוא נבחר ע"י ועדה שבשליטת הקואליציה ובהתאם לחוק אשר בג"ץ צפוי לדון ביולי בעתירות נגדו

אחרי צרפת: המדינה האירופית שצפויה להכיר במדינה פלסטינית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמהוהפעם: הארגון המסתורי שאמור לנהל את הסיוע ההומניטרי בעזה, הנזק שספגה נושאת המטוסים האמריקאית בים האדום ובלגיה תומכת בהכרה במדינה פלסטינית ● כותרות העיתונים בעולם

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

1.5 מיליון דולר לטיל שיוט: ישראל בדרך לעסקת ענק שעשויה לסייע בתקיפת איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשברקע תקיפה אפשרית באיראן, לגלובס נודע כי משרד הביטחון נמצא במשא־ומתן לרכישת טילי שיוט מתקדמים של לוקהיד מרטין ● טיל JASSM-ER נמצא בשימוש בצבאות ארה"ב ואוסטרליה, והוא מאפשר למטוסי קרב לתקוף מטרות בעומק שטח האויב, בלי להיכנס אליו

נראה כי התוכנית תימשך בפריפריה ובמעגל השני והשלישי לאזורי הביקוש / צילום: Shutterstock

הקרב על "דירה בהנחה": התוכנית תימשך, אבל ללא אזורי הביקוש

אחרי מחלוקת ממושכת, משרד הבינוי והשיכון קיבל את מבוקשו - והתוכנית הממשלתית לסבסוד מחירי הדירות תימשך ● בערים שבהן המחיר למ"ר גבוה מ־20 אלף שקל, נראה כי היא לא תתקיים ● עוד סוכם כי הממשלה תקדם "תוכנית להאצת ענף הנדל"ן" ב־3 מיליארד שקל ● ההחלטות הסופיות בעניין יתקבלו ביום חמישי הבא

Water Clinic / צילום: דבי סיני

טיפול מרגיע בבריכה ועגלת יין וגבינות: עשר דקות מתל אביב מצאנו שלווה מפתיעה

רכיבה על סוסים בשקיעה למצוק שמשקיף על הים, מתחם מופלא לוואטסו וטבילה בקרח ומיזם קולינרי שמגיש פיצה עם בוראטה ● ביקור בכפר שמריהו ורשפון ● חגית אברון תופרת יום

הצי הימי של טורקיה בתרגיל / צילום: Reuters, Anadolu

המדינה שעוינת את ישראל מתחמשת גם בצוללת גרעינית

TSG חתמה על עסקה שמוערכת במיליוני שקלים עם חברה ביטחונית גדולה ● טורקיה ערכה תצוגת מוצרים ביטחוניים ומל"טים וגם רוצה לפתח צוללת גרעינית ● לוקהיד מרטין הציגה יכולות כיבוי אש אוטונומי עם מסוק בלקהוק ● וג'נרל דיינמיקס קיבל חוזה צוללות הענק עם צבא ארה"ב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

האפיפיור החדש, ליאו ה-14, היום / צילום: ap, Alessandra Tarantino

האפיפיור החדש: הקרדינל האמריקני רוברט פרנסיס פרבוסט

האפיפיור החדש צפוי לצאת למרפסת מעל כיכר פטרוס ולהציג עצמו להמונים שממתינים במקום • שאגות שמחה ובכי: הקהל הגדול מתרגש מהבשורה בוותיקן • מותו של האפיפיור פרנציסקוס נכנס הוותיקן למצב חירום, ובמהלכו ביצע שורה של פעולות ופרוטוקולים – שעיקרם הוא בחירתו הטובה ביותר של האפיפיור החדש

השבוע בעולם / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Thomas Padilla, Shutterstock, רויטרס, goodgoodgood.com

פקיסטן מאיימת על הודו במלחמה גרעינית, ואיך למצוא ׳חיים מלאים׳ ב-8 חודשים

הימין גואה באירופה, אבל השמאל באוסטרליה והמרכז בקנדה גילו נוסחת ניצחון: אנטי טראמפ ● הצוללות שקוריאה רוצה למכור ב־24 מיליארד דולר ● שר ההגנה הפקיסטני אומר שהודו מתנהגת כמו נתניהו ומאיים במלחמה גרעינית ● דאג "מת לשרת" ● ארבעה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ליאור שיף ואייל חיימדס, מייסדי Tripeldot / צילום: ap, Business Wire

שני ישראלים רכשו חברת משחקים ב-800 מיליון דולר

חברת המשחקים הבריטית טריפלדוט, בבעלות ליאור שיף ואייל חיימדס, רכשה את חטיבת המשחקים של חברת אפלובין האמריקאית ב-800 מיליון דולר ● העסקה תביא את טריפלדוט למעמד של אחת מחברות משחקי המובייל הפרטיות הגדולות בשוק

רכב חשמלי בטעינה / צילום: Shutterstock

הערכות: צי הרכב הממשלתי לא יעבור לחשמל בשנה וחצי הקרובות

למרות החלטת הממשלה, כל מכרזי ההצטיידות שפורסמו מתחילת 2025 היו לרכבי בנזין או הייבריד ● קבוצת צ'רי חשפה החודש באירופה דגמים חדשים ● השנה צפוי לנחות בישראל מותג חדש של NIO, שמתומחר ב-150 אלף שקל ● ועוד חדשות מענף הרכב

קמפיין בזק / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

פרסומת ה-AI של בזק היא הזכורה ביותר השבוע, החתונה של הוט - האהובה ביותר

הפרסומת של הוט היא האהובה ביותר בפעם הרביעית, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● טורנדו מתברגת במקום השני בזכירות עם "טכנאי תוך יום", הפרסומת השנויה במחלוקת שבה מככב אליהו יוסיאן עלתה לאוויר לאחר ביצוע הסקר ● הפרסומות הזכורות והאהובות

דג שלם בגריל / צילום: רוי גיא, אפולו

הומאז' לשנות ה-90: מסעדת דגים שמחזירה את הקסם של ת"א הישנה

שולחנות נירוסטה, מוזיקה ישראלית, קרם בוואריה, צ'ייסרים של אוזו, כפכפים, שמח: הבאזז שקדם לפתיחת מסעדת הדגים בהחלט מוצדק ● תמורה טובה לכסף, פינה חדשה עם אוכל שלא קורע את הכיס