גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למכור את תיק המניות במאי ולצאת לחופשה? כדאי שתחשבו על זה שוב

עוד ועוד סוחרים בוול סטריט זונחים את הכלל העונתי העתיק, לנוכח הדינמיקה המשתנה של שוק ההון המודרני, ושנים שבהן דווקא בחודשי הקיץ הציג שוק המניות תשואה עודפת ● אסטרטג השקעות: "לאי ודאות במכסים ולמדיניות הפד יש הכוח לגרום לגשם סוער או שמש חזקה"

למכור את תיק המניות במאי ולצאת לחופשה? תחשבו  שוב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock, AP
למכור את תיק המניות במאי ולצאת לחופשה? תחשבו שוב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock, AP

תום תקופת האביב ותחילתו של הקיץ, מחזירים לסדר היום את המשפט העתיק של סוחרי וול סטריט: "Sell in May and go away", שהפך עבור רבים לאסטרטגיית השקעה (למכור במאי, ולחזור לשוק רק בסוף אוקטובר). זאת על בסיס ההנחה שחודשי הקיץ בשוק המניות חלשים באופן מסורתי.

כך הפכה ת"א לבורסה הראשונה במערב שהגיעה לשיא מתחילת מלחמת הסחר
ראיון | מנכ"ל פרופיט מזהיר: מהלך אחד עשוי לגרום לכם לאבד שליש מהתשואה בחיסכון

האם עדיין יש מקום ליישם את הכלל הוותיק, או שמא מדובר במיתוס שאיבד את הרלוונטיות שלו?

באופן סטטיסטי, מדדים מובילים כמו S&P 500 מניבים בממוצע תשואות גבוהות יותר בחודשים נובמבר-אפריל, בהשוואה לחודשים מאי-אוקטובר. תופעה המוסברת בגורם עונתי לפיו חודשי הקיץ מתאפיינים לרוב בפעילות נמוכה יחסית מצד משקיעים וסוחרים, בין השאר בשל עונת החופשות, מה שמוביל לירידה במחזורי המסחר ולהיחלשות בביצועי המדדים.

בחינת ביצועי מדד הדגל האמריקאי בין השנים 1950־2025, מצביעה על פער מובהק בתשואות שהניב S&P 500 בין שתי התקופות: במהלך חודשי הקיץ (מאי עד אוקטובר) הניב המדד תשואה ממוצעת של כ־1.8% בלבד, בעוד שבתקופה שבין נובמבר לאפריל זינקה התשואה הממוצעת ל־7% - יותר מפי שלושה. דפוס דומה נראה גם במדדי מניות קטנים יותר, כמו S&P SmallCap 600, לצד מדדים גלובליים מובילים, המעידים על תופעה רחבה.

אך למרות הפער הממוצע בביצועי השוק, בעשור האחרון הולכת ומתחזקת עמדה נגדית לפיה אסטרטגיית "למכור במאי" כבר אינה תואמת את הדינמיקה של שוק ההון המודרני. נזילות גבוהה, נגישות למסחר סביב השעון, צמיחה בסקטורים חדשים כמו טכנולוגיה, בריאות דיגיטלית ובינה מלאכותית, תרמו לכך שהמשקיעים ממשיכים לסחור באופן אקטיבי גם בחודשי הקיץ.

בנוסף, רבים טוענים כי אירועים גיאופוליטיים והחלטות מוניטריות של בנקים מרכזיים אינם מתחשבים בלוח השנה המסורתי, ולעיתים מתרחשים דווקא במהלך הקיץ - מה שמוביל להזדמנויות מפתיעות בשוק. פרט לכך, יש הטוענים כי למרות הפערים בין שתי התקופות, תשואה של כ־2% בין מאי לאוקטובר עדיין חיובית ואינה מצדיקה יציאה מהשוק.

"מזג אוויר לא מייצג את האקלים"

בחינה ממוקדת יותר של פערי התשואות בטווחי זמן מוגדרים, העלתה לא פעם תמונה הפוכה, שבה חודשי הקיץ הניבו תשואות גבוהות יותר מחודשי החורף. למשל בשנת 2009 התשואות בחודשי הקיץ בוול סטריט עמדו על 21.9% לעומת 9.4% בחודשי החורף. באופן דומה, בשנת 2020 הייתה התשואה ב־S&P 500 בקיץ 24% בניגוד לתשואה נמוכה יותר של 7.7% במהלך החורף.

גם בשנה האחרונה הדפוס העונתי "לא החזיק מים". מדד S&P 500 ירד מחודש נובמבר 2024 ועד אפריל 2025 בכ־2.4% - הרבה מתחת לממוצע ההיסטורי שעומד כאמור על עלייה של 7% בחודשים אלה. זאת לאחר שבחודשי הקיץ הקודם הוא עלה ב־12% - הרבה מעל הממוצע.

"טרנדים עונתיים יכולים לספק תובנות חשובות לגבי אקלים השוק הפוטנציאלי, אך הם לא מייצגים את מזג האוויר הנוכחי", טוען אדם טרנקוויסט, אסטרטג טכני ראשי ב־LPL Financial. "וכשזה מגיע לשווקים, לאי־ודאות במכסים ולמדיניות המוניטרית כיום יש את הכוח לגרום הן לגשם סוער והן לשמש חזקה".

דבריו של טרנקוויסט מצטרפים לקולות נוספים בוול סטריט שלדבריהם בשוק של היום, שבו כותרות על מדיניות מוניטרית וסחר עולמי תופסות את מרכז הבמה, הסתמכות על דפוסים עונתיים מיושנים עלולה להיות שגויה. רבים מהם סבורים כי עם האי ודאות שעדיין שוררת, במיוחד סביב יחסי ארה"ב־סין והצעד הבא שבו ינקוט הבנק המרכזי האמריקאי, הפד, יציאה משוק המניות רק בגלל שהגיע חודש מאי זו טעות מיותרת.

"נסיגה בשוק היא נקודת כניסה דווקא"

ואכן, נראה כי מדיניות הסחר האגרסיבית עליה הכריז הנשיא טראמפ בתחילת אפריל (ושבינתיים נסוג מחלק משמעותי ממנה) ערערה מיתוסים מהעבר. אומנם בשבועיים האחרונים של חודש אפריל חלק ניכר מהירידות בשוקי המניות בארה"ב נמחקו, אך המדדים בוול סטריט סגרו חודש שלישי ברציפות של ירידות, כך שהמשקיעים עדיין סקפטיים לגבי כיוונו העתידי של השוק.

לארי טנטרלי, מייסד ומנכ"ל האתר הכלכלי Blue Chip Daily Trend Report, טוען כי "השוק היום מונע מכוחות שונים מבעבר", מה שהופך לדעתו אמונות ודפוסים כמו למכור מניות בחודש מאי ללא רלוונטיים, ואפילו להיפך: "נסיגות במדדי המניות מהוות נקודות כניסה, לא יציאה".

אנדרו בריגס, מנהל העושר של קבוצת Plaza Advisory, מצטרף לתפיסה זו: "ראינו התאוששות יפה באפריל, וזה נהדר לראות. זה בהחלט אומר שנוכל לבחון שוב לחיוב את שוק המניות", אמר, מחזק את הגישה שזה אינו הזמן לצאת מהשוק.

אולי זה בכלל זמן לקנות מניות

ההתאוששות בשוקי המניות בשבועיים האחרונים של אפריל מאפיינת גם את תחילת חודש מאי, כשמדד S&P 500 עלה בשבוע הראשון של החודש בכ־2.5%. תרמו לכך נתוני מאקרו מעודדים שהפיחו תקוות במשקיעים כי כלכלת ארה"ב תימנע ממיתון, כי תיתכן פריצת דרך במו"מ בין ארה"ב לסין בנוגע לסחר בין שתי המדינות, לצד עונת דוחות חיובית שבמהלכה כ־62% מחברות המדד המוביל הכו את התחזיות.

בוול סטריט ההערכות לגבי כיוון שוק המניות חלוקות, כאשר חלק מהאנליסטים מזהירים כי "הרע עוד לפנינו", וממולם נשמעים קולות אופטימיים יותר. כך למשל אסטרטג שוק המניות של בנק וולס פארגו, כריסטופר הארווי, צופה כי מדד S&P 500 יסיים את השנה ברמה של 7,007 נקודות, אישוש לעלייה בכ־25% עד סוף השנה שחזה בתחילת 2025.

בראיון לבלומברג ציין הארווי כי "אני חושב שעברנו את שיא האי ודאות". התחזית של אסטרטג וולס פארגו שונה כאמור מהטון הרווח בוול סטריט, המעמיד את היעד הממוצע ל־S&P מקרב 29 אסטרטגים שבבלומברג עוקבים אחריהם על 5,853 נקודות בלבד עד סוף השנה - עלייה של 4.5%.

צפי אופטימי יותר מציגים בבנק ההשקעות השוויצרי לומברד אודייר, שפרסם ניתוח לפיו ב־2025 נרשמה עלייה בפרמיית הסיכון הגלומה במדד S&P 500 - מ־1.7% ליותר מ־2.7%, אך היא עדיין נמוכה מהממוצע ההיסטורי של 4.7%. בבנק שומרים על פוזיציות מנייתיות ברמות אסטרטגיות, מתוך ציפייה שתמיכה מדינית והידברות בתחום הסחר יסייעו להתאוששות הדרגתית. לפיכך, "תחזית התשואה השנתית הממוצעת שלנו לעשור הקרוב עומדת על 7.2% למניות אמריקאיות", מציינים בלומברד אודייר.

עוד כתבות

יונתן אוריך / צילום: ויקיפדיה

שינוי הגרסה של יונתן אוריך: קיבל כסף מקטאר - אבל עבור המונדיאל

אחרי שהכחיש קשר לכסף הקטארי, יועצו של נתניהו שינה גרסה • הוא אישר שעבד עם הקטארים, אך רק בתקופת המונדיאל - ולא בזמן המלחמה ובנושאים הקשורים לה • בית המשפט המחוזי האריך את מעצרו של אוריך: "החשד בעניינו התחזק" • במסגרת חקירת קטארגייט, המשטרה גם בוחנת חשד הנוגע לנושא ביטחוני • כל הפרטים

קומפלקס City Atlantic בים המלח / צילום: 3Dblender

בהשקעה של 800 מיליון שקל: פרויקט הענק החדש בים המלח

​קבוצת ברקליס מקימה ליד חוף הפטריות בים המלח קומפלקס תיירות ענק שייקרא City Atlantic, ויתפרס על פני 110 אלף מ"ר ● השטח נרכש ב-2019, והפרויקט הוא חלק מתנופת הפיתוח באזור שבין עין בוקק לנווה זוהר ● ענקית הסייבר Tenable חנכה השבוע את משרדיה בבניין Landmark TLV, המנכ"ל "נתקע" בארה"ב לאחר שטיסתו בוטלה ● אירועים ומינויים

הפרויקט בתמל 3006 של L.D.B GLOBAL, הרצליה / הדמיה: דוד בן חמו

18 דונם ביותר מ-200 מיליון שקל: עסקת הענק בהרצליה

חברת L.D.B GLOBAL רכשה 18 דונם של קרקע חקלאית ● בתוך פחות משנה נרכשו במקום קרקעות ביותר מחצי מיליארד שקל

אליהו יוסיאן בפרסומת של מזגני טורנדו / צילום: צילום מסך

משרד הפרסום של טורנדו: "שגינו. הטעות נעשתה בתום לב"

לאחר שהבעלים של מזגני טורנדו הגן על הבחירה בהשתתפות אליהו יוסיאן ואמר כי לדעתו אין סיבה להוריד את הפרסומת מהאוויר, מנכ"ל קבוצת מקאן, שאחראית על הפרסומת, הודה שהבחירה הזו דווקא הייתה טעות

רוני אשורי (מימין), שי כהן, רענן גבירצמן, אוולין לנדמן, קית' מורטון. הנהלת פרוטאנטקס / צילום: איל יצהר

החברה של יוצאי מלאנוקס מגייסת לפי שווי של יותר מחצי מיליארד דולר

פרוטאנטקס, שמנכ"ל אינטל העולמית נמצא בדירקטוריון שלה, מייצרת רכיב להוזלת עיבוד ה־AI ומגייסת כ־50 מיליון דולר לפי שווי של מעל ל־600 מיליון דולר ● אנבידיה במו"מ לרכישת מוצריה

ליאור שיף ואייל חיימדס, מייסדי Tripeldot / צילום: ap, Business Wire

שני ישראלים רכשו חברת משחקים ב-800 מיליון דולר

חברת המשחקים הבריטית טריפלדוט, בבעלות ליאור שיף ואייל חיימדס, רכשה את חטיבת המשחקים של חברת אפלובין האמריקאית ב-800 מיליון דולר ● העסקה תביא את טריפלדוט למעמד של אחת מחברות משחקי המובייל הפרטיות הגדולות בשוק

השופט בדימוס אשר קולה / צילום: ראובן קסטרו

השופט בדימוס אשר קולה, המזוהה עם הממשלה, נבחר לנציב תלונות הציבור על שופטים

קולה, ששימש כסגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת וישב בהרכב שזיכה את רומן זדורוב, הוא הנציב הראשון שלא כיהן כשופט בבית המשפט העליון ● מאז פרישתו הביע עמדות המזוהות עם הרפורמה המשפטית וקבע כי פיטורי היועמ"שית "זה לא קץ הדמוקרטיה" ● הוא נבחר ע"י ועדה שבשליטת הקואליציה ובהתאם לחוק אשר בג"ץ צפוי לדון ביולי בעתירות נגדו

איור: גיל ג'יבלי

סעודיה מנסה להביא לירידה של מחירי הנפט. וזאת הסיבה

משיא של כ־90 דולר לחבית מחיר הנפט ירד בשליש לרמה שלא נראתה מאז שנת 2021 ● למה זה קרה? מי אחראי לכך? ומה המשמעויות לכיס שלנו, לכלכלה העולמית ולעוצמה של יצואניות הנפט במזרח התיכון ומעבר לו? ● נתון בשבוע

המפעל של ארית תעשיות בשדרות / צילום: יח''צ

ותודה להודו: מה עומד מאחורי הזינוק של החברה הביטחונית בבורסת ת"א

דווקא לאחר שגייסה הון ממוסדיים בדיסקאונט של 8% על מחיר השוק, זינקה מניית יצרנית המרעומים ארית לשיא חדש ● בשוק מעריכים כי הסיבה היא העימות המתפתח בין פקיסטן להודו, שבה יש לחברה משדרות פעילות משמעותית ● גם לאלביט ותע"א פעילות נרחבת במדינה

יונדאי סנטה פה הייבריד 2025 / צילום: יח''צ

הרכב הזה טוב וראוי מכל בחינה, למעט תג המחיר

הדור החדש של יונדאי סנטה פה מציג עיצוב נועז, שמהווה מחווה לשוק האמריקאי ● יש לו תא נוסעים איכותי ומרווח, יכולות דינמיות טובות ומנוע די חסכוני ● אבל המחיר דוחק את גבולות התדמית העממית של המותג ומציב אותו בתחרות קשה

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

1.5 מיליון דולר לטיל שיוט: ישראל בדרך לעסקת ענק שעשויה לסייע בתקיפת איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשברקע תקיפה אפשרית באיראן, לגלובס נודע כי משרד הביטחון נמצא במשא־ומתן לרכישת טילי שיוט מתקדמים של לוקהיד מרטין ● טיל JASSM-ER נמצא בשימוש בצבאות ארה"ב ואוסטרליה, והוא מאפשר למטוסי קרב לתקוף מטרות בעומק שטח האויב, בלי להיכנס אליו

האפיפיור החדש, ליאו ה-14, היום / צילום: ap, Alessandra Tarantino

האפיפיור החדש: הקרדינל האמריקני רוברט פרנסיס פרבוסט

האפיפיור החדש צפוי לצאת למרפסת מעל כיכר פטרוס ולהציג עצמו להמונים שממתינים במקום • שאגות שמחה ובכי: הקהל הגדול מתרגש מהבשורה בוותיקן • מותו של האפיפיור פרנציסקוס נכנס הוותיקן למצב חירום, ובמהלכו ביצע שורה של פעולות ופרוטוקולים – שעיקרם הוא בחירתו הטובה ביותר של האפיפיור החדש

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א ננעלה בעליות; המדדים המרכזיים עלו השבוע ב-4%

מדד ת"א 35 עלה ב-1% ● טבע בלטה בזינוק של כ-6% בעקבות המלצה של לידר באפסייד של 48% ● דלק עתה בעקבות המלצה של בנק אוף אמריקה על חברת הבת איתקה ● עליות בוול סטריט לאחר שטראמפ הודיע על הסכם סחר ראשון מאז תוכנית המכסים

המנהיג העליון של קוריאה הצפונית, קים ג'ונג־און, בוחן את טנק צ'אונמה־2 / צילום: Reuters, KCNA

מעתיקה מישראל? קוריאה הצפונית חשפה טנק עם דמיון חריג למערכת של אלביט

בשבת האחרונה חשפו בפיונגיאנג תמונות של גרסת הטנק החדשה מתוצרתם, צ'אונמה־2, שפותח באופן מקומי ● בחינה עמוקה של התמונות שביצע צוות אתר "ארמי רקוגנישן" מצאה באחד מחלקיו של הטנק דמיון חריג למערכת "חץ דורבן" של אלביט ● הנדסה הפוכה מהווה שיטה נפוצה בשוק הביטחוני, במיוחד במדינות בעלות יכולות טכנולוגיות נמוכות

מימין לשמאל: אוטו פון ביסמרק, ולדימיר פוטין והמלכה אליזבת' הראשונה / צילומים:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב; AP - Mikhail Klimentyev; ויקיפדיה

מיוון העתיקה ועד פוטין: מדינות חתרו זו תחת זו משחר ההיסטוריה

אליזבת' הראשונה מימנה בחשאי מורדים נגד ספרד וביסמרק שילם לעיתונאים כדי לשנות את דעת הקהל בצרפת: ההיסטוריונית ד"ר ג'יל קסטנר מגלה בספר חדש שפוטין לא המציא את מבצעי ההשפעה ● בראיון לגלובס היא מסבירה למה דמוקרטיות לא צריכות להיבהל אבל כן להגן על עצמן ● ואף מילה על קטאר

דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה שחותמת עם טראמפ על הסכם סחר ראשון

על פי דיווח שפורסם בניו יורק טיימס, ברטיניה צפויה להיות המדינה הראשונה לחתום על הסכם סחר עם ארה"ב ● אמש פרסם טראמפ כי יקיים היום מסיבת עיתונאים במהלכה יכריז על הסכם סחר משמעותי, אך לא פירט באשר לזהות המדינה עמה נחתם ההסכם או בנוגע לתנאיו

תמיר נמרודי. 580 ימים בשבי

תמיר נמרודי הוא החטוף הישראלי שיש חשש לחייו

ברויטרס דווח כי נשיא ארה"ב החליט לזנוח את הדרישה האמריקנית לנורמליזציה בין ישראל לסעודיה, במסגרת הסכמה אמריקנית לפרויקט גרעין סעודי ● בכיר ישראלי: יש חלון הזדמנויות של 9 ימים להגיע לעסקה ● קטאר קיבלה אור ירוק מארה"ב ותעביר כסף לממשלה בסוריה ● 59 חטופים - 580 ימים בשבי • עדכונים שוטפים  

ג'ונתן גריי / צילום: Reuters

חבר של ביל אקמן, האיש הטוב של עולם ההשקעות: הכירו את המיליארדר שמאחורי תרומת הענק

המיליארדר היהודי ג'ונתן גריי, נשיא חברת ההשקעות בלקסטון, עומד מאחורי תרומת העתק בהיקף 125 מיליון דולר לאוניברסיטת ת"א - הגדולה ביותר שקיבלה מעולם ● גריי הצטרף לבלקסטון כשהיה בן 22 בלבד, אחראי במידה גדולה להצלחתה ונחשב ל"איש הטוב" של קרנות ההון סיכון ● וגם: הקשר עם ביל אקמן ומה הוא חושב על מכסי טראמפ ● פרופיל

הצי הימי של טורקיה בתרגיל / צילום: Reuters, Anadolu

המדינה שעוינת את ישראל מתחמשת גם בצוללת גרעינית

TSG חתמה על עסקה שמוערכת במיליוני שקלים עם חברה ביטחונית גדולה ● טורקיה ערכה תצוגת מוצרים ביטחוניים ומל"טים וגם רוצה לפתח צוללת גרעינית ● לוקהיד מרטין הציגה יכולות כיבוי אש אוטונומי עם מסוק בלקהוק ● וג'נרל דיינמיקס קיבל חוזה צוללות הענק עם צבא ארה"ב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

תחבורה ציבורית / צילום: Shutterstock, defotoberg

בעלות של מיליוני שקלים: משרד התחבורה מפקיע תחב"צ להילולה בהר מירון

משרד התחבורה מסיט רכבות ואוטובוסים לטובת מבצע ההילולה בהר מירון, שתתקיים בלילה שבין הימים חמישי ושישי בשבוע הבא ● בין היתר, תחנת כרמיאל תיסגר לשירות, ולא יופעלו רכבות בקו באר שבע-ת"א בין השעות 9:00-13:00 ● מדובר בהיערכות חריגה בהיקפה לעומת שנים קודמות