גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרכב הזה טוב וראוי מכל בחינה, למעט תג המחיר

הדור החדש של יונדאי סנטה פה מציג עיצוב נועז, שמהווה מחווה לשוק האמריקאי ● יש לו תא נוסעים איכותי ומרווח, יכולות דינמיות טובות ומנוע די חסכוני ● אבל המחיר דוחק את גבולות התדמית העממית של המותג ומציב אותו בתחרות קשה

יונדאי סנטה פה הייבריד 2025 / צילום: יח''צ
יונדאי סנטה פה הייבריד 2025 / צילום: יח''צ

בשנה שעברה הסתכם ערך יצוא הרכב של קונצרן יונדאי מוטורס הקוריאני לארצות הברית בכ־34 מיליארד דולר, כמחצית מכלל ערך יצוא הרכב מקוריאה הדרומית באותה שנה. יונדאי לבדה מסרה בשנה שעברה בארצות הברית כ־742 אלף כלי רכב, שחלקם אומנם יוצרו במפעליה בארצות הברית אבל באמצעות לא מעט רכיבים שיובאו מקוריאה.

יונדאי מככבת בראש טבלת מסירות הרכב, אבל מותג אחר בולט עם קפיצה אדירה
מיקרוסופט עוברת לרכבים חשמליים, וזאת עשויה להיות נקודת מפנה בשוק
עם "מחיר סיני" לרכב הזה אין כמעט מתחרים

"הרומן" של יונדאי עם הלקוחות האמריקאים נמשך גם בימים אלה, למרות מכס של 25%, שהוטל במהלך אפריל על כל יבוא הרכב מקוריאה לארצות הברית, והוא מחלחל גם לקו הדגמים הגלובלי שלה.

עיצוב חיצוני

הדוגמה הבולטת ביותר עד כה הוא יונדאי סנטה פה החדש, שעיצובו הוא מחווה טוטאלית לתעשיית הרכב האמריקאית "של פעם". את שפת העיצוב העגלגלה של הדגם היוצא מחליף כעת עיצוב בנוסח רכבי SUV אמריקאים מסוף המאה הקודמת, שכולל משטחי גוף ישרים וזקופים ותא מנוע גדול ורבוע, שלא היה מבייש שברולט בלייזר משנות ה-80. קשתות הגלגלים בתצורת טרפז נראות כאילו הושאלו מג'יפ "קומנדר" מודל 2006 וכך גם הדלת האחורית הזקופה והשטוחה, שמתמזגת בזווית של 90 מעלות כמעט לירכתי הרכב.

יש גם נגיעות עיצוב מודרניות ועדכניות לימינו, כמו פנסי LED מתוחכמים מלפנים ומאחור, שמאירים בלילה למרחוק בתצורת האות H. הגריל המחורר והמושחר מעניק לרכב נופך ספורטיבי, ואילו חלונות הצד המושחרים מאחור מזכירים את לנדרובר דיפנדר החדש. לא כל הישראלים מתחברים רגשית לעיצוב ה"ניאו־רטרו" הזה אבל אין ספק שהוא לא משאיר אנשים אדישים.

פנים הרכב

הכניסה לתא הנוסעים דורשת דילוג מעל סף גבוה יחסית. המושבים ממוקדמים גבוה מעל האספלט ובשילוב עם קו חלונות נמוך יחסית מקבלים תצפית מצוינת לכל הכיוונים. אפילו הראות מבעד לחלון האחורי הגדול והשטוח פנויה מהפרעות וזה אלמנט מבורך, שכבר לא חשבנו שנזכה לקבל ברכב מודרני.

העיצוב החיצוני בנוסח תיבה והממדים החיצוניים הנדיבים מתורגמים היטב למרחב פנים מרשים. מרחב הראש מלפנים ומאחור חופשי, כולל בשורת המושבים השלישית, ואילו שורת המושבים השנייה רחבה מספיק עבור שלושה מבוגרים ומספקת מרחב רגליים טוב. השורה השלישית מהווה שדרוג משמעותי מאוד לעומת הסנטה־פה היוצא. הכניסה אליה נוחה, הודות לדלתות הרחבות ולמנגנון קיפול מהיר של המסעד, והיא מספקת מרחב כתפיים וראש טוב גם לשני מבוגרים, אם כי מרחב הברכיים עדיין די מוגבל.

כאשר הרכב בתפוסה מלאה תא המטען מציע נפח מכובד של כ־416 ליטר, וקיפול מסעד הגב של מושבי השורה השלישית כבר מפנה נפח שימושי ומכובד של 628 ליטר. קיפול שתי השורות האחוריות כבר מאפשר לשנע ברכב מטען מסחרי כמעט.

הנדסת האנוש היא בסגנון קוריאני עכשווי אבל עדיין מותאמת היטב לדרישות השוק האמריקאי. המושבים הקדמיים נוחים גם לפיזיולוגיה של אנשים גדולים ומערך התצוגה מאמץ את התצורה המוכרת של דגמי הדור האחרון של יונדאי וג'נסיס, עם שני מסכים רוחביים, שמחוברים ברצף.

הגרפיקה הבסיסית של מסך המולטימדיה די דלה, ונועדה בעליל לשיקוף טלפונים. כמו ברוב דגמי הדור החדש של יונדאי, מוט ההילוכים הוא מתג סיבובי קטן, שמותקן על עמוד ההגה, אך כפיצוי מקבלים קונסול מרכזי ענק ונטול הפרעות בין המושבים, שיכול לאחסן מטען פיקניק מלא ובקבוקים ענקיים. אמריקה, כבר אמרנו?

איכות הייצור והגימור מרשימה עם הרבה משטחי דיפון רכים ואיכותיים למגע וחומרים פלסטיים איכותיים. בידוד הרעשים במהירויות גבוהות מרשים לרכב כה גדול ורבוע, והתחושה הכללית היא של נסיעה ברכב פרימיום. עיצוב הפנים הכללי נוסטלגי־מודרני ויש אפילו דיפונים בנוסח עץ טבעי על הדלתות, שהזכירו לנו קצת את ג'יפ וואגוניר ההיסטורי (חפשו בוויקיפדיה).

האבזור התקני מקיף מאוד, כפי שניתן לצפות מרכב ברמת המחיר הזו, וכולל ריפוד עור, מושבים חשמליים, דלת אחורית חשמלית, חלונות פנורמיים, חבילת בטיחות אקטיבית די מושלמת ועוד הרבה. יש גם מערכת אקלים יעילה, שאינה מקפחת את היושבים מאחור גם במזג אוויר לוהט, אבל חבל שתצוגה עילית נכללת רק בגרסה היקרה יותר.

מנוע וצריכת דלק

האמריקאים מקבלים את הסנטה פה רק עם מנוע טורבו בנזין בנפח 2.5 ליטר, שמייצר כ־280 כ"ס וערימות של מומנט. אבל לאירופה "הירוקה", וגם לישראל, מגיע הרכב עם מערכת הנעה היברידית די צנועה עם בסיס מנוע בנזין בנפח 1.5 ליטר ומנוע חשמלי עם הספק משולב של 215 כ"ס.

זהו מנוע שקט וחלק יחסית, שיענה על הדרישות הטיפוסיות בישראל. אין לו בעיה לגלוש בשקט בעיר, לשמור על קצב סביר בעליות ולשייט בכביש המהיר ללא מאמץ. אבל מי שמצפה לריגושים יצטרך לחפש במקום אחר; עם תאוצה מאפס ל־100 ב-10 שניות כמעט, ותגובה די עצלה ללחיצה על הדוושה, המנוע הזה מכוון בעליל לקהל משפחתי רגוע ושוחר חיסכון.

צריכת הדלק המוצהרת של דגם הבסיס בעל ההנעה הקדמית עומדת על כ־14.3 ק"מ לליטר, וזה נתון סביר לרכב כה גדול. אבל כדי להתקרב אליו בפועל צריך לשמור על רגל די עדינה על הדוושה. האצות תכופות בעליות ושימוש בקיקדאון יביאו את הצריכה קרוב יותר ל־10 ק"מ לליטר.

על הכביש

יונדאי פיצחה זה כבר זמן את הקוד ההנדסי של שילוב אופטימלי בין התנהגות כביש לנוחות נסיעה. גם הסנטה־פה החדש משכפל בהצלחה את הנוסחה. ההיגוי מאוזן ומדויק ושומר על קשר טוב בין הנהג לגלגלים, אחיזת הכביש איתנה, לא מעט בזכות החישוקים הגדולים והצמיגים הרחבים, והיציבות הכיוונית על הכביש המהיר תחת רוחות צד עזות טובה מאוד, למרות המרכב הגבוה והרבוע.

גם נטיית הגוף בפניות הדוקות מרוסנת, ולמרות משקל עצמי שנושק ל־2 טונות המכונית לא מרגישה כבדה כשהיא זורמת על כבישים מפותלים. ספיגת הזעזועים יעילה, למעט בעת מפגש עם פסי הרעדה רוחביים.

למרות העיצוב "הקרבי" וקיומה של מערכת הנעה כפולה בגרסה הבכירה, לסנטה פה אין הרבה מה לחפש מחוץ לאספלט. עם מרווח גחון צנוע של 17.7 ס"מ, צמיגים נמוכי חתך ולא מעט קישוטים רגישים לשריטות בתחתית המרכב, הרכב מיועד בעיקר עבור "הג'ונגל העירוני" ולא לאתגרי שטח.

מחיר

בסיכום הכולל הסנטה פה החדש הוא רכב ראוי ומתוכנן היטב למשימתו. הוא מרווח, בנוי היטב, מאובזר, נוח ונעים לנהיגה. רוב הלקוחות הטיפוסיים לא יבחינו בחסרונו של כוח. מנגד, הם בהחלט יבחינו בתג מחיר שמתחיל ב־370 אלף שקל ונוסק עד לסביבות ה־400 אלף שקל, ומציב את הרכב מול מותגים עתירי סטטוס. נצטרך לחכות ולראות האם הסנטה פה יצליח לשבור את תקרת הזכוכית של הדימוי העממי של יונדאי בישראל, או שמא ייחבט בה ויחזור לאחור.

חלק מהמתחרות

מאזדה CX־90

327 עד 406 אלף שקל עולה הקרוס-אובר הגדול והמפואר של מאזדה, שתוכנן לשוק האמריקאי. מנוע 6 צילינדרים בנפח 3.3 ליטר מייצר 284 כ"ס וההנעה כפולה

מאזדה CX־90 / צילום: יח''צ

שברולט טראוורס 2025

340 עד 400 אלף שקל עולה הקרוס-אובר המשפחתי הענק של שברולט. המנוע הוא טורבו־בנזין בנפח 2.5 ליטר עם הספק של 328 כ"ס. צריכת הדלק גבוהה

שברולט טראוורס 2025 / צילום: יח''צ

עוד כתבות

תמיר נמרודי. 580 ימים בשבי

תמיר נמרודי הוא החטוף הישראלי שיש חשש לחייו

ברויטרס דווח כי נשיא ארה"ב החליט לזנוח את הדרישה האמריקנית לנורמליזציה בין ישראל לסעודיה, במסגרת הסכמה אמריקנית לפרויקט גרעין סעודי ● בכיר ישראלי: יש חלון הזדמנויות של 9 ימים להגיע לעסקה ● קטאר קיבלה אור ירוק מארה"ב ותעביר כסף לממשלה בסוריה ● 59 חטופים - 580 ימים בשבי • עדכונים שוטפים  

רוני אשורי (מימין), שי כהן, רענן גבירצמן, אוולין לנדמן, קית' מורטון. הנהלת פרוטאנטקס / צילום: איל יצהר

החברה של יוצאי מלאנוקס מגייסת לפי שווי של יותר מחצי מיליארד דולר

פרוטאנטקס, שמנכ"ל אינטל העולמית נמצא בדירקטוריון שלה, מייצרת רכיב להוזלת עיבוד ה־AI ומגייסת כ־50 מיליון דולר לפי שווי של מעל ל־600 מיליון דולר ● אנבידיה במו"מ לרכישת מוצריה

יונתן אוריך / צילום: ויקיפדיה

שינוי הגרסה של יונתן אוריך: קיבל כסף מקטאר - אבל עבור המונדיאל

אחרי שהכחיש קשר לכסף הקטארי, יועצו של נתניהו שינה גרסה • הוא אישר שעבד עם הקטארים, אך רק בתקופת המונדיאל - ולא בזמן המלחמה ובנושאים הקשורים לה • בית המשפט המחוזי האריך את מעצרו של אוריך: "החשד בעניינו התחזק" • במסגרת חקירת קטארגייט, המשטרה גם בוחנת חשד הנוגע לנושא ביטחוני • כל הפרטים

דגל ברה''מ על בניין הרייכסטאג / צילום: יבגני חאלדיי

ברה"מ לא ניצחה לבדה את גרמניה הנאצית בחזית המזרח. מי עזר לה?

מי ניצח את גרמניה הנאצית בחזית המזרחית? ברית המועצות, אבל לא בלי עזרה מערבית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

טראמפ הקפיץ את וול סטריט ואת הביטקוין; סולאראדג' זינקה ב-24%, סטרטסיס ב-14%

בורסות אירופה ננעלו בעליות ● טראמפ הודיע על הסכם סחר עם בריטניה ואמר: "רוצו לקנות מניות" ● מוקדם יותר טראמפ כינה את פאוול "אידיוט, אין לו מושג", לאחר שהותיר את הריבית על כנה ● הישראליות שזינקו, וזו שנפלה ● מניית המחשוב הקוונטי שזינקה ב-50% ● בואינג זינקה לאחר ההבטחה שהסכם הסחר עם בריטניה כולל רכישה של מטוסי החברה ● תשומת הלב תופנה בסופ"ש לשיחות הסחר בין סין לארה"ב

תחבורה ציבורית / צילום: Shutterstock, defotoberg

בעלות של מיליוני שקלים: משרד התחבורה מפקיע תחב"צ להילולה בהר מירון

משרד התחבורה מסיט רכבות ואוטובוסים לטובת מבצע ההילולה בהר מירון, שתתקיים בלילה שבין הימים חמישי ושישי בשבוע הבא ● בין היתר, תחנת כרמיאל תיסגר לשירות, ולא יופעלו רכבות בקו באר שבע-ת"א בין השעות 9:00-13:00 ● מדובר בהיערכות חריגה בהיקפה לעומת שנים קודמות

השבוע בעולם / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Thomas Padilla, Shutterstock, רויטרס, goodgoodgood.com

פקיסטן מאיימת על הודו במלחמה גרעינית, ואיך למצוא ׳חיים מלאים׳ ב-8 חודשים

הימין גואה באירופה, אבל השמאל באוסטרליה והמרכז בקנדה גילו נוסחת ניצחון: אנטי טראמפ ● הצוללות שקוריאה רוצה למכור ב־24 מיליארד דולר ● שר ההגנה הפקיסטני אומר שהודו מתנהגת כמו נתניהו ומאיים במלחמה גרעינית ● דאג "מת לשרת" ● ארבעה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הרפורמה שלא מורגשת: מה קרה להבטחה לחסוך 6,000 שקל למשפחה?

קרוב לחצי שנה חלפה מאז שרפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" נכנסה לתוקף, אבל בינתיים המחירים כמעט בכל קטגוריה רק מטפסים ● במשרד הבריאות, אחד הגופים האמונים על התוכנית, נשמעים יותר מסויגים לגבי היעד: "אם יהיו השפעות על יוקר המחיה - מבורך"

Water Clinic / צילום: דבי סיני

טיפול מרגיע בבריכה ועגלת יין וגבינות: עשר דקות מתל אביב מצאנו שלווה מפתיעה

רכיבה על סוסים בשקיעה למצוק שמשקיף על הים, מתחם מופלא לוואטסו וטבילה בקרח ומיזם קולינרי שמגיש פיצה עם בוראטה ● ביקור בכפר שמריהו ורשפון ● חגית אברון תופרת יום

קריית אונו / צילום: Shutterstock, Alex Lerner

עסקת הענק של מקורות: במו"מ לרכישת משרדים ב-240 מיליון שקל

חברת מקורות נמצאת במגעים לרכישת שטח משרדים למטה חדש, בשטח כולל של 18,000-23,000 מ"ר ברוטו ● 3 שנים אחרי שהושלמה הרכישה: אקרו נדל"ן חתמה על הסכם אופציה למכירת קרקע במתחם מנדרין ● הוועדה המחוזית דרום אישרה הקמת שישה יישובים חדשים בדרום  ● חדשות השבוע בנדל"ן

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הראשון של טראמפ: מה כולל "ההסכם ההיסטורי" עם בריטניה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע היום על עסקת סחר ראשונה מאז שהכריז על "יום השחרור" ● העסקה, שנחתמה עם הממלכה המאוחדת כוללת יצוא חופשי של בקר, אתנול ומכונות ● אך למרות ההצהרות הרמות, לא מדובר בהסכם סחר מקיף

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

סטארט-אפ הבינה המלאכותית של אמנון שעשוע מגייס עוד 300 מיליון דולר

לא נמסרו פרטים לגבי זהותם של משקיעים חדשים או שווי החברה בגיוס החדש, ומהחברה לא נמסרה תגובה ● יחד עם הגיוס הנוכחי, מגיעים סך הגיוסים של AI21 ל- 637 מיליון דולר, כאשר הגיוס האחרון שנערך בנובמבר 2023 שיקף לחברה שווי של 1.4 מיליארד דולר, כך לפי PitchBook

יירוטים / צילום: Shutterstock, Shimon Gabai

בעקבות שיגור מתימן: אזעקות הופעלו במרכז, בשרון ובאזור ירושלים

אזעקות הופעלו במרכז ובירושלים, יורט טיל אחד על ידי מערכת חץ ● סמל ישי אליקים אורבך וסמ"ר ים פריד נפלו בדרום הרצועה ● שני קצינים ושני לוחמים נוספים נפצעו קשה ופונו לבית החולים, משפחותיהם עודכנו ● משפחתו של החטוף תמיר נמרודי: אין מידע חדש - הוא עודנו מוגדר כחי ● לבקשת טראמפ: שגריר ארה"ב בישראל הודיע על התנעת תהליך הזרמת הסיוע לעזה ● 59 חטופים - 581 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

נראה כי התוכנית תימשך בפריפריה ובמעגל השני והשלישי לאזורי הביקוש / צילום: Shutterstock

הקרב על "דירה בהנחה": התוכנית תימשך, אבל ללא אזורי הביקוש

אחרי מחלוקת ממושכת, משרד הבינוי והשיכון קיבל את מבוקשו - והתוכנית הממשלתית לסבסוד מחירי הדירות תימשך ● בערים שבהן המחיר למ"ר גבוה מ־20 אלף שקל, נראה כי היא לא תתקיים ● עוד סוכם כי הממשלה תקדם "תוכנית להאצת ענף הנדל"ן" ב־3 מיליארד שקל ● ההחלטות הסופיות בעניין יתקבלו ביום חמישי הבא

קומפלקס City Atlantic בים המלח / צילום: 3Dblender

בהשקעה של 800 מיליון שקל: פרויקט הענק החדש בים המלח

​קבוצת ברקליס מקימה ליד חוף הפטריות בים המלח קומפלקס תיירות ענק שייקרא City Atlantic, ויתפרס על פני 110 אלף מ"ר ● השטח נרכש ב-2019, והפרויקט הוא חלק מתנופת הפיתוח באזור שבין עין בוקק לנווה זוהר ● ענקית הסייבר Tenable חנכה השבוע את משרדיה בבניין Landmark TLV, המנכ"ל "נתקע" בארה"ב לאחר שטיסתו בוטלה ● אירועים ומינויים

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: Associated Press, Nic Coury

"תזנק ב-40%": האם אנבידיה תחזור להיות הכוכבת הלוהטת בוול סטריט

לאחר פתיחת שנה עגומה, מניית אנבידיה מציגה התאוששות בחודש האחרון ● במקביל, הדיווחים כי טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים בארה"ב צפויים לתת רוח גבית למניה ● ב-FactSet מעריכים כי לאנבידיה יש פוטנציאל אפסייד עצום ● ואילו עוד מניות טכנולוגיה צפויות לעלות?

איור: גיל ג'יבלי

סעודיה מנסה להביא לירידה של מחירי הנפט. וזאת הסיבה

משיא של כ־90 דולר לחבית מחיר הנפט ירד בשליש לרמה שלא נראתה מאז שנת 2021 ● למה זה קרה? מי אחראי לכך? ומה המשמעויות לכיס שלנו, לכלכלה העולמית ולעוצמה של יצואניות הנפט במזרח התיכון ומעבר לו? ● נתון בשבוע

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

התחזית השלילית של S&P נשארת: "הצמיחה תתאושש אבל המצב הביטחוני מסכן את כלכלת ישראל"

החלטת הדירוג הניטרלית שפירסמה הפעם S&P מגיעה לאחר שתי הורדות דירוג רצופות שרשמה למדינה ● בחברת הדירוג כתבו כי ההחלטה להותיר את התחזית שלילית נובעת מהסיכונים הגיאו פוליטיים ● מדובר בהחלטה שתואמת את הקו שבו בחרו שתי החברות המתחרות מודי'ס ופיץ' בסבב הדירוג הנוכחי

גיל לוריא, ראש תחום הטכנולוגיה בבית ההשקעות האמריקאי D.A. Davidson / צילום: DA Davidson

הישראלי שהפך לכוכב בשוק האמריקאי והוריד המלצה לאנבידיה כשכולם עוד הימרו עליה בגדול

בעידן שבו מניית אנבידיה הפכה לדת, גיל לוריא בחר להיות כופר ● בראיון לגלובס מספר ראש מחלקת מניות הטכנולוגיה ב–D.A. Davidson מדוע הוריד את דירוג כוכבת השבבים ל"ניטרלי" - עוד הרבה לפני המכסים של טראמפ, סוקר את התמורות בהשקעה בטכנולוגיה ומסביר מה ענקיות ההייטק צריכות לשנות בתקופה הנוכחית

המנהיג העליון של קוריאה הצפונית, קים ג'ונג־און, בוחן את טנק צ'אונמה־2 / צילום: Reuters, KCNA

מעתיקה מישראל? קוריאה הצפונית חשפה טנק עם דמיון חריג למערכת של אלביט

בשבת האחרונה חשפו בפיונגיאנג תמונות של גרסת הטנק החדשה מתוצרתם, צ'אונמה־2, שפותח באופן מקומי ● בחינה עמוקה של התמונות שביצע צוות אתר "ארמי רקוגנישן" מצאה באחד מחלקיו של הטנק דמיון חריג למערכת "חץ דורבן" של אלביט ● הנדסה הפוכה מהווה שיטה נפוצה בשוק הביטחוני, במיוחד במדינות בעלות יכולות טכנולוגיות נמוכות