מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin
סוכנות דירוג האשראי הבינלאומית S&P הודיעה הערב (ו') על הותרת הדירוג של ישראל ללא שינוי, ברמה של A עם תחזית שלילית. החלטת הדירוג הניטרלית שפירסמה הפעם מגיעה לאחר שתי הורדות דירוג רצופות שרשמה S&P למדינה בהודעותיה הקודמות מאפריל ואוקטובר 2024.
● בלעדי | המהפכה של האוצר בשוק החיסכון נכנסת לשלב השימועים המכריע
● בלעדי | נציגי משרד האוצר יוצאים לארה"ב לדון במכסים. במוקד: יצוא יהלומים
בחברת הדירוג כתבו כי ההחלטה להותיר את התחזית שלילית נובעת מהסיכונים הגיאו פוליטיים. "התחזית השלילית משקפת את הסיכון שהסכסוך בין ישראל, חמאס וארגונים אחרים הנתמכים על ידי איראן עלול להחליש משמעותית את כלכלת ישראל, את המימון הציבורי ואת מאזן התשלומים, במיוחד אם הסכסוך יחריף".
ב-S&P ציינו גם לחיוב את עוצמת הכלכלה הישראלית: "החוזקות של ישראל כוללות את כלכלתה העשירה והמגוונת, את מעמדה החזק, ואת היתרונות הנובעים מגמישות מוניטרית ושיעור עמוק יחסית של חסכונות מקומיים. עם זאת, הדירוגים מוגבלים על ידי סיכונים גיאופוליטיים וביטחוניים גבוהים במיוחד, וכן לחצים הקשורים לביטחון על המימון הציבורי של ישראל".
החלטת S&P לאישרור הדירוג הקיים תואמת את הקו שבו בחרו שתי החברות המתחרות שלה בסבב הדירוג הנוכחי. כמו S&P, גם מודי'ס ופיץ' בחרו שלא לשנות את הדירוג הישראלי או את האופק השלילי שלו, בפרסומיהן האחרונים מסוף חודש מרץ. זאת, מתוך המתנה להתפתחויות בזירה הביטחונית והמדינית, ולאחר שבסבב הדירוג הקודם כל שלוש הסוכנויות נקטו בפעולות דירוג שליליות מול ישראל.
שלוש הסוכנויות מדרגות את מדינות העולם, וישראל בתוכן, לפי רמת הסיכון שלא יעמדו בפירעון חובותיהן. העדכונים נעשים בדרך כלל פעמיים בשנה. לפני המלחמה, הציון של ישראל בסולם של S&P היה הגבוה ביותר ועמד על AA מינוס. לאחר שירד בשנה שעברה בשני שלבים לרמה של A, הוא זהה עתה לציון שמעמידה פיץ' לישראל. מודי'ס מדרגת את המדינה שתי דרגות נמוך עוד יותר - ברמה של Baa1 (מקביל ל-BBB+ במונחי החברות האחרות).