גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זו היתה מערכה קצרה והנשק הישראלי כיכב

הנשיא טראמפ הודיע כי הודו ופקיסטן הסכימו על הפסקת אש באופן מיידי ● על רקע ההחלטה - הודו חוששת כי מלחמה כוללת תזיק לכלכלה, ולפקיסטן אין מספיק נשק ● מה עומד מאחורי האינטרס האמריקאי, ומה הקשר של ישראל להפסקת האש בין שתי המדינות?

הריסות בפקסיטן כתוצאה מהפצצה הודית. תגובת הנגד תגיע / צילום: ap, K.M. Chaudary
הריסות בפקסיטן כתוצאה מהפצצה הודית. תגובת הנגד תגיע / צילום: ap, K.M. Chaudary

הודו ופקיסטן הגיעו, ימים ספורים לאחר תחילת ההסלמה ביניהן, להסכם הפסקת אש - בתיווך של ממשל טראמפ. הסכם הפסקת האש הזה משקף צדדים, שברמה ההדדית לא חפצים במלחמה: הודו משיקולים כלכליים ופקיסטן משיקולים צבאיים.

טראמפ הביע תמיכה בהפחתת המכסים הנוכחיים על סין; המסחר בוול סטריט ננעל בירידות
אחרי שנמלט בארגז ללבנון: החיים החדשים של המנכ"ל המבוקש

"הודו לא חפצה במלחמה כוללת", אמר לי בכיר הודי לפני כשבוע, בזמן שהדברים שלו נראו מנוגדים למציאות. "הכלכלה שלנו פורחת, אנחנו בדרך להיות בטופ שלוש העולמי - מלחמה כוללת רק תזיק לנו". הנתונים הכלכליים בשטח, אכן מגבים את טענותיו: לפי קרן המטבע העולמית, התוצר ההודי (4.187 טריליון דולר) מדורג במקום הרביעי בעולם, כ־557 מיליארד דולר פחות מגרמניה. ובכל זאת, המגמה חיובית.

בתחום הצבאי, הודו עולה על פקיסטן. תוכנית Make in India, שדורשת ייצור מקומי לטובת גיוון הכלכלה ההודית, אמנם נמשכת כבר כ־16 שנים, אבל מאז בחירתו של ראש הממשלה נרנדרה מודי ב־2014 היא קיבלה תאוצה. יתרה מכך, ב־2021 אף החליטו ההודים על דרישה שחברות יהפכו להודיות לכל דבר, ואף דרשו מסחר ברופי לטובת ביצוע עסקים. זה עודד מאוד את התחום הביטחוני של ניו דלהי, שבו חברות זרות, כולל ישראליות, יצרו מיזמים משותפים (Joint Ventures) עם חברות מקומיות גדולות. בד בבד, הודו הייתה בין השנים 2024-2020, לפי נתוני מכון שטוקהולם למחקרי שלום (SIPRI), היבואנית הביטחונית הגדולה ביותר של ישראל, צרפת ורוסיה.

בדרך זו הגיעה הודו להסלמה הנוכחית מוכנה, אף שהיא התגלגלה אליה בעל כורחה, בעקבות הפיגוע בעיירת הנופש פהלגם שבחבל קשמיר, שהיה מזעזע. היו בו מאפיינים של מתקפת 7 באוקטובר של חמאס, כשהמחבלים אף הקפידו לרצוח הינדים בלבד. לפי עדויות, הם ביצעו הפרדות בין הינדים לבין מוסלמים באמצעות דרישות שההינדים יישאו שבועות מוסלמיות, ואם לא אמרו אותן - ירו בהם למוות. בה בעת, הפרידו גברים בירח דבש מנשותיהם, והרגו במכוון רק את הגברים לצורך הגברת המורא.

לממשלתו של מודי לא נותרה ברירה משיקולים פוליטיים להראות לבסיס קהל המצביעים שלה כי היא מגיבה בחומרה לאכסניה שמעניקה פקיסטן לארגוני טרור, בהם לשקאר א־טייבה. בניו דלהי החליטו, בצעד חריג מאוד, להשעות את אמנת מי נהר האינדוס (IWT), שהבטיחה במשך 60 שנה את חלוקת המים - וממש חנקו יובלים חשובים שמגיעים אל השכנה העוינת. עוד בטרם ביצוע הפעולה הזו, באסלאמבאד איימו כי זו תביא למלחמה - אף שבפועל הם לא הגיבו עד שהודו פתחה גם במתקפה צבאית של ממש.

לפקיסטן אין מספיק נשק

הפקיסטנים לא פתחו במלחמה מול הודו משום שהם יודעים היטב שלהוציא נשק גרעיני, שבתחום זה מאזן ראשי הקרב בין המדינות שונה, אין להם הרבה מה להציע מול הודו. אמנם יש להם מערכות טורקיות וסיניות, הם אף הצליחו ליירט מטוס רפאל מתוצרת דאסו הצרפתית, לראשונה אי פעם, אולם ברמת המערכה הכוללת - אין להם הרבה מה להציע מול המגוון הרב של ההודים. עצם הצורך שלהם לשלוח מטוסי מטען בקצב גבוה לטורקיה כדי להעמיס אמל"ח ולחזור בחזרה, הבהיר עד כמה הם במצב של "כיבוי שריפות".

השמיים הפקיסטניים התמלאו בחימושים משוטטים מדגם הארופ של התעשייה האווירית, כשכל יירוט בודד נחגג בפקיסטן באופן מופרז. מנגד, ברשתות החברתיות ניכר כיצד לוחמים פקיסטנים מנסים ליירט אותם עם נשק קל, באופן פאתטי למדי. מעבר לכך, תחום שבלט במסגרת המערכה הקצרה הוא טילי האוויר־אוויר מתוצרת ישראלית, שבהם הודו משתמשת במסגרת המערכה.

קרבות האוויר ההודיים־פקיסטניים שיקפו את קרבות האוויר המודרניים, שבהם את סיפורי העבר על טייסים שהביטו האחד לשני בעיניים - מחליפים שיגורים ממרחקים שמעבר לטווח ראייה. הטיל הראשון הוא "דרבי" ER שאותו מפעילים בהודו רק מטוסי טג'אס מדור 4.5 מתוצרת מקומית. דרבי ER יעיל לטווח של כ־100 ק"מ, כשההנחיה שלו מגוונת: אינרציאלית, אחר כך עדכון המסלול ובשלב הטרמינל חיבור ללוויין.

טיל שנרכש מרפאל עם דרבי ER לטובת יכולות מטוסי טג'אס הוא "פיתון" 5, בעל הנחיית אינפרא־אדום. הגרסאות המאוחרות של סדרת פיתון, שהחלה אי שם בשנות ה־70, כוללות הנחיה על בסיס מערכת התצוגה המתקדמת בקסדה של אלביט. בשלב המוקדם של שיגור הטיל ניתן להשתמש במכ"ם, ותוך כדי ניתן לכוון אותו על בסיס כיוון ראשו של הטייס והקסדה. במידת הצורך, לפי דיווחים, טילי פיתון 5 מסוגלים לבצע פנייה של 180 מעלות.

ברמה הכלכלית, לאסלאמבאד היה פחות מה להפסיד ממלחמה, מאשר ניו דלהי. התמ"ג לנפש בהודו עמד על 2,480 דולר ב־2023, כמעט כפול מהתמ"ג לנפש בפקיסטן (1,365 דולר). כך לפי הבנק העולמי. מעבר לכך, התחזיות העתידיות לכלכלת פקיסטן, בניגוד להודו, לא מעודדות. לאחר התכווצות של התוצר הפקיסטני ב־0.2% ב־2023 וצמיחה של 2.5% אשתקד, בבנק הפיתוח האסיאתי (ADP) צופים צמיחה בשיעור דומה השנה. ובכל זאת, החשש מתבוסה צבאית שוק על ירך הביא את ראש ממשלת פקיסטן שהבאז שריף להתקפל.

הקשר לביקור טראמפ במזרח התיכון

התזמון של הפסקת האש אינו מקרי, כשהאינטרס האמריקאי הוא להרגיע את הרוחות בין הודו לבין פקיסטן עוד בטרם הגעת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ למזרח התיכון ביום שלישי. בוושינגטון מאסו בסיטואציה שבה מלחמות משבשות להם את התוכניות כפי שהשתקף, בין השאר, בהליך הנורמליזציה של ישראל וערב הסעודית ותוכנית המסדרון IMEC. ראש ממשלת הודו אף הגיע בעצמו לביקור בערב הסעודית לפני כשבועיים, שם נועד עם שורת בכירים סעודים - בראשות נסיך הכתר מוחמד בן סלמאן. "מודי העלה על הפרק את נושא IMEC, וניכר ששני הצדדים עדיין בעניין", מספר בכיר הודי, תוך שמציין כי המלחמה בישראל גרמה לעיכוב מהותי במימוש המיזם. "הסעודים בעצמם מפתחים פרויקטים שמיועדים להיות חלק מהמסדרון".

ביקור טראמפ במזרח התיכון עשוי להאיץ משמעותית את IMEC, התוכנית שהנשיא הקודם ג'ו ביידן השיק זמן קצר לפני פרוץ מלחמת חרבות ברזל - ונשיא ארה"ב הנוכחי אימץ לחיקו. לפי אותה תוכנית, מיועד לקום מסדרון מנמל פיראוס ביוון לחיפה, ומשם דרך ירדן, ערב הסעודית ואיחוד האמירויות - עד להודו. מדינה משמעותית נוספת שצפויה להשתלב במסדרון היא איטליה, עם נמל טריאסטה.

ההודים שמאוד מעוניינים בקידום המיזם, השיקו לפני כשבוע את נמל המים העמוקים הרב־תכליתי הראשון שלהם באזור ויז'ינג'ם שבמדינת קראלה. לאותו נמל, שנבנה בשותפות פרטית־ציבורית הודית, יש מכנה משותף עם נמל חיפה: מי ששילבה זרועות עם הממשל ההודי בפרויקט שבו הושקעו 1.04 מיליארד דולר היא הבעלים של נמל חיפה, קבוצת אדאני. המיזם כולו צפוי להסתיים בארבע פעימות עד 2028, ובעלות כוללת של 180 מיליארד דולר. המפתח בנמל הזה הוא מיקומו: 10 מייל ימי בלבד מנתיב השיט המרכזי מהמזרח הרחוק לאירופה. על כן, הוא עשוי להוות כלי משמעותי בפיתוח המסדרון.

בהתחשב בהשקעות הכלכליות שכבר הופנו לנושא, והיעדים המשמעותיים של מודי לשנים הקרובות - הוא אינו מעוניין לתת לפקיסטנים לגרום לו לפספס את ההזדמנות להפוך את הודו למעצמה שוות ערך לארה"ב, לרוסיה ולסין. הדרך לשם, הן ברמה הכלכלית והן ברמה המדינית, עוברת ב־IMEC. תוכנית שכלל מדינות האזור, כולל כאלו שלפי שעה לא מעורבות בה, נושאות אליה עיניים.

עוד כתבות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הראשון של טראמפ: מה כולל "ההסכם ההיסטורי" עם בריטניה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע היום על עסקת סחר ראשונה מאז שהכריז על "יום השחרור" ● העסקה, שנחתמה עם הממלכה המאוחדת כוללת יצוא חופשי של בקר, אתנול ומכונות ● אך למרות ההצהרות הרמות, לא מדובר בהסכם סחר מקיף

גיל לוריא, ראש תחום הטכנולוגיה בבית ההשקעות האמריקאי D.A. Davidson / צילום: DA Davidson

הישראלי שהפך לכוכב בשוק האמריקאי והוריד המלצה לאנבידיה כשכולם עוד הימרו עליה בגדול

בעידן שבו מניית אנבידיה הפכה לדת, גיל לוריא בחר להיות כופר ● בראיון לגלובס מספר ראש מחלקת מניות הטכנולוגיה ב–D.A. Davidson מדוע הוריד את דירוג כוכבת השבבים ל"ניטרלי" - עוד הרבה לפני המכסים של טראמפ, סוקר את התמורות בהשקעה בטכנולוגיה ומסביר מה ענקיות ההייטק צריכות לשנות בתקופה הנוכחית

אב מתנדנד עם בתו בנורווגיה. המודל הסקנדינבי מאפשר לאבות לקחת חופשת לידה בנוסף לזו של האם / צילום: Reuters, Manuel Romano

האבהות החדשה מקבלת במה בספרות אך עדיין לא ניכרת בשוק התעסוקה

בספרו החדש מציף חיים אתגר דילמות לצד אנקדוטות משעשעות על מה זה אומר להיות אבא היום ● תפיסת האבהות שלא רוצה להסתפק רק במתן פרנסה וביטחון ניכרת בספרים רבים, אבל בשטח, נשים עובדות 10 שעות פחות מגברים בשבוע, ומפנות את הזמן הזה לגידול ילדיהן

ירידות בבורסה בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המניה שצפויה ליפול ב-7%, ומי עוד יכבידו על פתיחת השבוע בבורסה?

בורסת ת"א סגרה שבוע חיובי כאשר המדדים המרכזיים עלו ב-4% ● עם זאת, שבוע המסחר צפוי להיפתח בירידות על רקע פערי ארביטראז' שליליים של המניות הדואליות ● אילו מניות צפויות להכביד על המסחר?

קרלוס גוהן, מנכ''ל ניסאן ורנו לשעבר / צילום: ap, Hussein Malla

אחרי שנמלט בארגז ללבנון: החיים החדשים של המנכ"ל המבוקש

קרלוס גוהן, מנכ"ל ניסאן ורנו לשעבר, הואשם במעילה במיליוני דולרים - וברח מיפן כשהתחבא בארגז ציוד ● כתב הוול סטריט ג'ורנל נפגש עמו בלבנון, שם הוא מוגן מהסגרה ● הוא גר באחוזה ששווה 20 מיליון דולר, מלמד באוניברסיטה, משקיע בתחום היין, עדיין תופס עצמו כקורבן ותולה תקוות בטראמפ

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

אחרי 60 שנה ותשואה של מיליוני אחוזים: הצלחות הענק והפספוסים של וורן באפט

לאחר שניהל במשך 60 שנה את ברקשייר האת'וויי, הודיע האורקל מאומהה כי הוא יפרוש בסוף השנה ● הוא יותיר אחריו מורשת של הצלחות שאין שנייה לה כמשקיע, אבל היו גם כישלונות ● אלה ואלה מהווים עבורו ולכולם שיעורים חשובים ● וגם, איך הגיע המנכ"ל המיועד גרג אייבל לברקשייר, ומה גרם לו לומר על עצמו: "הפכתי לכלב שתפס את המכונית"

ג'ונתן גריי / צילום: Reuters

חבר של ביל אקמן, האיש הטוב של עולם ההשקעות: הכירו את המיליארדר שמאחורי תרומת הענק

המיליארדר היהודי ג'ונתן גריי, נשיא חברת ההשקעות בלקסטון, עומד מאחורי תרומת העתק בהיקף 125 מיליון דולר לאוניברסיטת ת"א - הגדולה ביותר שקיבלה מעולם ● גריי הצטרף לבלקסטון כשהיה בן 22 בלבד, אחראי במידה גדולה להצלחתה ונחשב ל"איש הטוב" של קרנות ההון סיכון ● וגם: הקשר עם ביל אקמן ומה הוא חושב על מכסי טראמפ ● פרופיל

יונדאי סנטה פה הייבריד 2025 / צילום: יח''צ

הרכב הזה טוב וראוי מכל בחינה, למעט תג המחיר

הדור החדש של יונדאי סנטה פה מציג עיצוב נועז, שמהווה מחווה לשוק האמריקאי ● יש לו תא נוסעים איכותי ומרווח, יכולות דינמיות טובות ומנוע די חסכוני ● אבל המחיר דוחק את גבולות התדמית העממית של המותג ומציב אותו בתחרות קשה

מטוס של וויזאייר. השפעה מכרעת על שוק הלואו־קוסט / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

גל הביטולים נמשך: ענקיות הלואו-קוסט מאריכות את השהיית הטיסות לישראל

רשימת חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לטווחי זמן ארוכים מתארכת ● לאחר שלופטהנזה וריינאייר הודיעו אתמול על הארכת השהיית טיסותיהן, היום מצטרפת אליהן גם חברת הלואו־קוסט וויזאייר, שהודיעה על השהיית טיסותיה עד ה-14 במאי

ביל גייטס / צילום: ap, Andres Kudacki

למה ביל גייטס מתכנן לתרום 200 מיליארד דולר, ומה יקבלו שלושת ילדיו?

גייטס, האיש החמישי בעושרו בעולם הודיע כי יחלק בתוך 20 שנה 200 מיליארד דולר לשורה של מטרות פילנטרופיות ● מה עומד מאחורי ההחלטה וכמה יישאר למשפחתו?

יבקר הפעם רק במדינות המפרץ. נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ חוזר למזרח התיכון - וישראל כבר לא בראש סדרי העדיפויות

נשיא ארה"ב פותח את סבב ביקוריו במדינות האזור - ללא עצירה בישראל ● במוקד הביקור: ערב הסעודית, אם כי המלחמה בעזה מעמידה בספק את הסיכויים לנורמליזציה בינה לבין ישראל שטראמפ שואף לקדם ● האם הוא יקדם את מסדרון הסחר שיכול לשנות את פני המזרח התיכון, ואיך הסכם הגרעין עם איראן עלול להצית מרוץ חימוש אזורי

אניה בוקשטיין ועופר חיון, ''הגרמני''. שאלות גדולות / צילום: רן מנדלסון, באדיבות yes

הסדרה החדשה של יוצר "טהרן": שורד שואה שהפך לסוכן מוסד ונשלח לאתר את מנגלה

הסדרה החדשה של יס עוררה מהומה בפסטיבל בצרפת, כשמפגינים פרו-פלשתינים קראו "ישראל רוצחת" בזמן הקרנתה ● בלב הסדרה ניצב אורי, ניצול שואה הנשלח על ידי המוסד לגרמניה כדי לאתר את יוזף מנגלה, שהצליח להימלט בסוף המלחמה

מימין לשמאל: אוטו פון ביסמרק, ולדימיר פוטין והמלכה אליזבת' הראשונה / צילומים:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב; AP - Mikhail Klimentyev; ויקיפדיה

מיוון העתיקה ועד פוטין: מדינות חתרו זו תחת זו משחר ההיסטוריה

אליזבת' הראשונה מימנה בחשאי מורדים נגד ספרד וביסמרק שילם לעיתונאים כדי לשנות את דעת הקהל בצרפת: ההיסטוריונית ד"ר ג'יל קסטנר מגלה בספר חדש שפוטין לא המציא את מבצעי ההשפעה ● בראיון לגלובס היא מסבירה למה דמוקרטיות לא צריכות להיבהל אבל כן להגן על עצמן ● ואף מילה על קטאר

השבוע בעולם / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Thomas Padilla, Shutterstock, רויטרס, goodgoodgood.com

פקיסטן מאיימת על הודו במלחמה גרעינית, ואיך למצוא ׳חיים מלאים׳ ב-8 חודשים

הימין גואה באירופה, אבל השמאל באוסטרליה והמרכז בקנדה גילו נוסחת ניצחון: אנטי טראמפ ● הצוללות שקוריאה רוצה למכור ב־24 מיליארד דולר ● שר ההגנה הפקיסטני אומר שהודו מתנהגת כמו נתניהו ומאיים במלחמה גרעינית ● דאג "מת לשרת" ● ארבעה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הלהיט החדש של המשקיעים בת"א - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בשבוע שעבר גייסו 9 חברות SPAC נטולות פעילות 1.8 מיליארד דולר בסה"כ, הנתון השבועי הגבוה ביותר זה שלוש שנים ● מדד ת"א 35 שבר את שיא כל הזמנים בפעם ה־10 מתחילת השנה ● רעיון ההשקעה הפשוט של לעקוב אחרי המדד מעט מסתבך כשצוללים לאותיות הקטנות ● וגם: עוד ועוד סוחרים בוול סטריט זונחים את הכלל העונתי העתיק

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

סטארט-אפ הבינה המלאכותית של אמנון שעשוע מגייס עוד 300 מיליון דולר

לא נמסרו פרטים לגבי זהותם של משקיעים חדשים או שווי החברה בגיוס החדש, ומהחברה לא נמסרה תגובה ● יחד עם הגיוס הנוכחי, מגיעים סך הגיוסים של AI21 ל- 637 מיליון דולר, כאשר הגיוס האחרון שנערך בנובמבר 2023 שיקף לחברה שווי של 1.4 מיליארד דולר, כך לפי PitchBook

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר ניצן פלדמן / צילום: אורי קלאוזנר

מה הסיכוי שתפרוץ מלחמה בין שתי מדינות? לחוקר הזה יש דרך ניתוח מפתיעה

שיחה עם ד"ר ניצן פלדמן, חוקר כלכלה פוליטית ● על הקשר בין סחר בינלאומי לבין מלחמות, מדיניות המכסים והאפשרות שהיא תפגע בתחרותיות של ארה"ב וההשלכות על ישראל ● טראמפ נגד העולם, פרק ראשון בסדרה ● האזינו

האפיפיור החדש, ליאו ה-14, היום / צילום: ap, Alessandra Tarantino

האפיפיור החדש: הקרדינל האמריקני רוברט פרנסיס פרבוסט

האפיפיור החדש צפוי לצאת למרפסת מעל כיכר פטרוס ולהציג עצמו להמונים שממתינים במקום • שאגות שמחה ובכי: הקהל הגדול מתרגש מהבשורה בוותיקן • מותו של האפיפיור פרנציסקוס נכנס הוותיקן למצב חירום, ובמהלכו ביצע שורה של פעולות ופרוטוקולים – שעיקרם הוא בחירתו הטובה ביותר של האפיפיור החדש

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

"יוכל לשמש לתקיפה באיראן": חשיפת גלובס מעוררת סערה בעולם

המשא ומתן בין ישראל לארה"ב על רכישת טילי שיוט מסוג JASSM, שנחשף בגלובס השבוע, מכה גלים בתקשורת העולמית ● רבים מכלי התקשורת בתחום התעשיות הביטחוניות הבליטו את יתרונותיהם של הטילים בתקיפת יעדים ארוכי־טווח, וציינו באופן ספציפי כי הם עשויים לשמש את ישראל לתקיפה באיראן

הפקולטה. מחקר חדש: מנהלים שמפגינים חוסן משפרים את בריאות העובדים / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מגלה: מנהלים שמפגינים חוסן משפרים את בריאות העובדים

חוסן נפשי של מנהלים יכול לעבור לעובדים ולשפר את רווחתם ותפקודם ● מחקר חדש מעיד על ההשפעה החיובית של מי שמפגינים קור רוח ואופטימיות גם במצבי לחץ, ומדגיש את החשיבות של אורך הרוח כאסטרטגיה להעצמת הארגון כולו