גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק הקוונטום הישראלי רותח: גיוס ענק לחברה שרוצה להיות "המיקרוסופט הבאה"

חברת התוכנה הישראלית קלאסיק הודיעה היום על גיוס של 110 מיליון דולר ● שווי החברה לאחר הגיוס לא פורסם, אך הוא מוערך במעל ל-400 מיליון דולר - נתון שמעמיד את החברה, המפתחת מערכת הפעלה למחשבים קוונטיים, בשווי צנוע יחסית המתאים לקצב המכירות השנתי שלה המוערך בכ-9-8 מיליון דולר

ניר מינרבי, אמיר נוה ויהודה נוה. מייסדי חברת קלאסיק / צילום: אייל טואג
ניר מינרבי, אמיר נוה ויהודה נוה. מייסדי חברת קלאסיק / צילום: אייל טואג

קלאסיק (Classiq), חברת התוכנה הישראלית שפיתחה מערכת הפעלה למחשבים קוונטיים, מודיעה אחר-הצהריים (ב') על גיוס 110 מיליון דולר, כשלושה חודשים בלבד לאחר שחברת קוונטום משינס, גם היא ישראלית, גייסה 170 מיליון דולר.

שווי החברה לאחר הגיוס לא פורסם, אך הוא מוערך במעל ל- 400 מיליון דולר, נתון שמעמיד את החברה בשווי צנוע יחסית המתאים לקצב המכירות השנתי שלה המוערך בכ-9-8 מיליון דולר. הביקוש להשקעה בחברה עמד, לפי ההערכה, על כ-150 מיליון דולר.

הסטארט-אפים המבטיחים | פלטפורמה למחשב שעוד לא קיים: החברה שמאפשרת לתכנת במחשב קוונטי
לחץ מאנבידיה ומסעודיה הוביל לביטול הגבלות השבבים, אך בישראל לא נושמים לרווחה

עם זאת, בחברה ובסביבתה ערים לצמיחה בביקוש למחשוב קוונטי ולעובדה שבשנה האחרונה וביתר שאת גם בשנה הנוכחית, עושה המחשוב הקוונטי קפיצת דרך משמעותית במעבר ממעבדות באקדמיה לתאגידי ענק. בנוסף, משקיעים נוספים שיצטרפו בקרוב עשויים להעלות את שווי החברה אף למעל מחצי מיליארד דולר.

קלאסיק, שדורגה ב-2022 ברשימת עשרת הסטארט-אפים המבטיחים של גלובס, מכנה את עצמה ה"מיקרוסופט" של העולם הקוונטי, בזכות מערכת הפעלה שפיתחה המאפשרת להריץ אלגוריתמים מורכבים על גבי מחשבים קוונטיים מכל סוג. למעשה, מערכת ההפעלה אדישה למגוון המכונות הקוונטיות המפותחות על ידי עשרות חברות בטכנולוגיות שונות - אטומים, יונים כלואים, פוטונים, מוליכי-על או רשתות טופולוגיות - כאשר גם כיום, קשה להעריך איזו טכנולוגיה תגבר ותהפוך לסטנדרט בעולם המחשוב. התוכנה שלה, המשמשת כמערכת הפעלה, ממוקמת מעל שכבת ה"תווכה", החלק המקשר בין החומרה לתוכנה, מעל המעבדים הייעודיים להפעלת מחשוב קוונטי של קוונטום משינס הישראלית. על גבי מערכת ההפעלה של קלאסיק מפתחים תוכנות שונות ליישומים שונים שעד כה אפיינו בעיקר מחשבי על. בדומה למערכת ההפעלה ווינדוס של מיקרוסופט, קלאסיק מאפשרת למפתחי תוכנה לתכנן, לפתח ולבדוק תוכנות המיועדות למחשבים קוונטיים ולאחר מכן להריצם על גבי מחשבים אלה.

מאפליקציה לגילוי הונאות ועד יישום לתמחור אופציות

BMW, למשל, פיתחה על גביה תוכנה שמאפשרת לה לבצע סימולציות של נסיעת רכבים בתסריטים שונים בהם מורכבים חלקי הרכב מחומרים שונים. בנק HSBC פיתח אפליקציה לגילוי הונאות; הבנק האיטלקי אינטסה סאן-פאולו השיק יישום לתמחור אופציות בטווחי זמנים קצרים יותר, מה שמאפשר לו להרוויח יותר מכל עסקה. לחברה עוד עשרות לקוחות מהתחום המסחרי כמו סיטיבנק, דלויט, ורולס-רויס, וכן מעל ל-600 לקוחות אקדמיים, בתחומי הפיזיקה והקוונטום, בהן מעבדות המחקר של MIT ושל UCL. מאז הקמתה לפני חמש שנים בלבד, הפכה קלאסיק לסטנדרט המרכזי בתוכניות קוונטום לאומיות ובמרכזים אקדמיים למערכת הפעלה קוונטית - דבר שסייע לה לאחר מכן כאשר מאות חוקרים יצאו מהמכונים האקדמיים לתעשייה ולקחו אותה עמם גם למגזר הפרטי.

החברה מתחרה במערכת ההפעלה הקוונטית של IBM, שיצרה מובילות עולמית בתחום הקוונטי, לאחר שהפסידה לענקיות אחרות במהפכות עבר, כמו: המחשב האישי, הטלפון הנייד ומהפכת ה-AI. ענקית המחשוב אומנם השיקה את מערכת ההפעלה שלה לקוונטים, "קיסקיט", אחרי שהמערכת הישראלית כבר נפוצה בעולם האקדמי, אך היא מהווה עבורה תחרות חזקה כיום עבור לקוחות שמחפשים את המותג הבטוח. הגיוס החדש של קלאסיק נועד לסייע לה במאמצי השיווק והמכירות ובהתרחבות לטריטוריות נוספות. חברה נוספת המתחרה בקלאסיק היא הורייזן (Horizon Quantum Computing) שגייסה 22 מיליון דולר ומתעתדת לבצע מיזוג ספאק לקראת סוף השנה.

ניצול מכניקת הקוונטיים לפעולות חישוב

מחשב קוונטי, שנחשב לקפיצת הדרך הטכנולוגית הבאה בהתפתחות המחשוב, מכתיב מבנה חדש לחלוטין של מחשב שיוכל לנצל את מכניקת הקוונטיים לפעולות חישוב. בניגוד למחשב רגיל המשתמש לצורך פעולת חישוב בביטים - שני מצבים אפשריים שבאים לידי ביטוי באמצעות מתחים חשמליים משתנים - המחשב הקוונטי מנצל את התכונה המפתיעה של חלקיקים מיקרוסקופיים כמו יונים, חלקיקי האטום, או פוטונים היכולים להימצא במקביל בשני מקומות בעת ובעונה אחת, כפי שמטבע המסתובב במהירות מראה את שני צדדיו תוך כדי תנועה.

במקום שני מצבים, חלקיקי הקוונטים יוכלו לייצג את כל מה שנמצא ברצף בין אפס לאחד, ולבצע כמות חישובים גדולה בהרבה מהביט הסטנדרטי ובמקום לעשות זאת באופן טורי - אחד אחרי השני - כפי שעובד המחשב הרגיל, המחשב הקוונטי יוכל לעבד את כל המידע הזה באופן מקבילי, בו-זמנית באותו הרגע. חלקיק אחד כזה המייצג כמה מספרים בעת ובעונה אחת מכונה "קיוביט", יחידת העיבוד הזעירה ביותר במחשב הקוונטי, המקבילה ל"ביט" במחשב הקלאסי. באופן שכזה ניתן באופן תאורטי לקצר את פיתוחם של חומרים ותרופות חדשות באמצעות ניסויים וירטואליים שבאמצעות מחשבים סטנדרטיים היו לוקחים שנים רבות - לדקות בודדות.

עד כה הושקו מעבדים קוונטיים, אך אלה לא היו כדאיים כלכלית מספיק להפעלה ביחס עלות תועלת לאשכולות של מחשבי על קלאסיים שהריצו סימולציות קוונטיות. לפיכך, אנבידיה וספקיות מחשבי העל היו המרוויחות העיקריות מהמהפכה הקוונטית עד כה. בתעשייה, ובסביבת קלאסיק, מצפים לבשלות כזו שתאפשר ליצרניות מחשבים קוונטיים להשיק כבר בשנים הקרובות מחשבים שיהיו יעילים וכלכליים יותר שיתבססו על 100 קיוביטים נקיים מרעשים ומעלה ויציגו ביצועים משופרים על אלה של מחשבי על. בסביבת המשקיעים בחברה מאמינים כי כבר בשנה-שנתיים הקרובות צפויות כמה חברות להציג שבבים בעלי מעל ל-100 קיוביטים נקיים (לוגיים), בהם IonQ הבורסאית, קוונטום ארט הישראלית, קוונטינוום ופסייקוונטום. IBM עשויה להגיע להישג הזה לקראת סוף העשור וחברות כמו אינטל ואנבידיה עשויות להציג יכולת שכזו לא לפני 2033. תחזית אופטימית נוספת שהביאה לסיבוב הגיוס נוגעת לגודל שוק התוכנה למחשבים קוונטיים: בסביבת המשקיעים צופים כי גודל השוק יעמוד על 2 מיליארד דולר עד 2030, וכי ב- 2040 הוא יעמוד על 20 מיליארד דולר. עד 2032 צופים בסביבת החברה כי היא תשרת 75% מ- 500 החברות הגדולות של פורצ'ן שיעשו שימוש במחשוב קוונטי.

עוד שואבים עידוד המשקיעים מהשותפות שקיימת בין קלאסיק לחברות כמו אנבידיה ומיקרוסופט, וכן מהעובדה שהיא מהווה את שער הכניסה לממשקי הקוונטום של חברות הענן: אמזון , מיקרוסופט וגוגל .

סיבוב גיוס רביעי לחברה

הסיבוב החדש הוא הרביעי במספר עבור החברה שנוסדה ב-2020 (סיבוב C), והוא מגלם קפיצה של קרוב לפי 3 בשווי החברה ביחס לסיבוב הקודם שנערך בדיוק לפני שלוש שנים. קרן אנטרי קפיטל (Entree Capital) הישראלית שהובילה את סיבוב הסיד ולא הובילה את שני סיבובי הגיוס האחרונים, חוזרת להוביל הפעם באופן חריג - בעקבות ההתמחות שרכשה בהשקעות בתחום - סיבובי ענק שכאלה מובלים בדרך כלל על ידי קרן אמריקאית גדולה. אליה מצטרפים משקיעים חדשים כגון: NVP המיוצגת בישראל על ידי דרור נחומי, קרן NightDragon, המילטון ליין, כלל כמשקיע מוסדי (לא כחלק מפעילות כלל-טק) ומשקיעת הקוונטום Qbeat. אליהם מצטרפים המשקיעים הקיימים בחברה, גופים ישראלים כמו Team8, IN Venture, הפניקס וכן בנק HSBC. בחברה מבטיחים כי כמה משקיעים אסטרטגיים ייחשפו בהמשך הדרך. אחד המשקיעים בחברה הוא ליפ-בו טאן, שמונה לתפקיד מנכ"ל אינטל לפני כחודשיים.

רן אחיטוב / צילום: דיוויד גראב

יו"ר החברה הוא איש קרן אנטרי רן אחיטוב, אחד ממומחי הקוונטום הבולטים בזירת ההון סיכון הבינלאומית. "אנחנו בתקופה קריטית שבה בנקים, חברות פארמה, תעופה וחלל וממשלות בוחנות את המחשוב הקוונטי, והן זקוקות לסביבות תוכנה עבור מפתחי התוכנה שלהן, ולא לקבוצה של דוקטורנטים שכותבים באופן ידני מעגלים שורה אחד שורה בסביבות מורכבות יותר, כמו אלה של IBM", הוא אומר לגלובס. "החברה הראשונה שתייצר ותפשט את הפיתוח הקוונטי תוביל, ככל הנראה, את השוק. קלאסיק מקדמת סטנדרטיזציה לפני שאלה מתקבעים בשוק ואנחנו עדיין נמצאים בתקופה שבה יש עוד מקום רב להגדיר קטגוריות חדשות - מי שיהפוך להיות ה"מיקרוסופט של התוכנה הקוונטית", יהיה בעל השפעה עצומה על ההגדרות הללו. אלה גם ימים שבהם אינטגרטורים של מערכות ופלטפורמות ענן מחפשות שותפים, וחברות כמו AWS, מיקרוסופט וגוגל מתמקדות בחומרה וזקוקות לספקי תוכנה חזקים כדי לבנות את סביבת המחשוב הקוונטי שלהן. אלה הזדמנויות שקלאסיק יכולה לזכות בהן עכשיו לפני שיופיעו שחקני תוכנה אחרים".

ניר מינרבי, מנכ"ל קלאסיק ומייסד שותף, מסר בהודעה כי "הגיוס שלנו הוא אינדיקציה למקום המשמעותי שתחום המחשוב הקוונטי תופס בקרב תאגידים, משקיעים וממשלות ברחבי העולם. קלאסיק בונה את שכבת התוכנה של עולם המחשוב החדש, כפי שמיקרוסופט עשתה לעולם המחשוב הקלאסי - ומבססת את הסטנדרט שעליו תיבנה תעשיית הקוונטים״.

עוד כתבות

השופט גילה - המשטרה הסתמכה על חוק לא קיים שנוצר ע"י AI

במסגרת דיון בבקשה שהגיש חשוד בעבירות מס להחזרת הטלפון הנייד שלו שנתפס בחקירה, התברר כי המשטרה הסתמכה על חוק שלא קיים ● איך זה קרה? בינה מלאכותית יצירתית והיעדר בדיקה של נציגי המדינה

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

הרווח הנקי של קמטק זינק ב-38%, גולף דיווחה על זינוק במכירות

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● גולף דיווחה על צמיחה של כ-15% במכירות, אותה ייחסה ל"הצעות ערך אטרקטיביות" לצרכנים ● חברת התוכנה מטריקס מציגה גידול של 10% ברווח הנקי ● וחברת הנדל"ן אמות רשמה עלייה בהכנסות מדמי שכירות וניהול, לקראת השלמת מגדל ToHa2 בת"א ● פריון עקפה את הצפי ברבעון ומעלה את התחזית ● "תוצאות שיא רבעוניות": קמטק עקפה את הצפי עם זינוק של 38% ברווח הנקי

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

לופטהנזה מאריכה את ביטולי הטיסות לישראל אך בוחנת את האפשרות לחזור

למרות ניסיונות רת"א להשיב את קבוצת התעופה הגדולה בעולם: לופטהנזה מודיעה על הארכה נוספת של טיסותיה לישראל, והדבר עלול להוביל חברות נוספות בעקבותיה

עופר ינאי / צילום: אבישג שאר ישוב

פשרה: רשת 13 תחזיר לעופר ינאי את ההלוואה בסך 4 מיליון דולר

במסגרת ההסכם תימחק התביעה בסך 16 מיליון שקל שהגיש ינאי נגד בעלי רשת 13 לן בלווטניק ויו"ר הערוץ נדב טופולסקי ● התביעה הוגשה לאחר שינאי נסוג מהעסקה לרכישת 10% מערוץ רשת 13, וביקש לקבל בחזרה את הפעימה הראשונה שהעמיד לטובת הערוץ ואשר רשת סירבה להחזיר

דובי פרנסס / צילום: ארכיון group 11

גויסה בתקופת ההייפ: קרן 5 של דובי פרנסס ממשיכה להתכווץ

חברת ההשקעות של דובי פרנסס, קרן 5 של גרופ 11, דיווחה על סך נכסים מנוהלים של 191.7 מיליון דולר, ירידה של 8.4% ביחס לשנה שעברה ● הקרן גויסה בשיא ימי ההייפ של בועת הטכנולוגיה ב-2021 ועד כה לא הניבה הצלחות גדולות, עם זאת, עוד מוקדם לקבוע - קרנות הון סיכון בוחנות את ההצלחה לאחר תקופה של 7 שנים

פרופ' אבי שמחון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

בנק ישראל נגד שמחון: התוכנית שמקדם "תוביל לעליית מחירי הדיור"

בבנק ישראל שוללים את דבריו של פרופ' אבי שמחון, שטען כי הבנקים גורמים לתופעה של קשיחות מחירי הדירות החדשות כלפי מטה וכעת פועל להקים צוות שיבדוק את הנושא ● "התערבות לא מבוקרת בהסכמי המימון בין היזמים לגורמים המממנים משפיעים לשלילה על שוק הדיור בישראל ומובילים אותו דווקא לצמצום היצע הדירות ולעלייה במחיריהן", מבהירים בבנק ישראל

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

הרווח הנקי של הבורסה בת"א זינק ב-40% ברבעון. אלו הסיבות

עמלות המסחר והסליקה גדלו ב-15% ועמדו על כ-50 מיליון שקל ● הבורסה נהנתה גם מגידול בהכנסות מדמי רישום ואגרות, לצד הכנסות מהפצת מידע ושירותי קישוריות ● מנכ"ל הבורסה, איתי בן זאב: "העלייה במחזורי המסחר לצד גידול בהנפקות ובהשקעות בקרנות סל מקומיות, מעידים על אמון ציבור המשקיעים המקומי והבינלאומי"

מרכז WeWork בהרצליה / צילום: Shutterstock

הנתונים של WeWork ישראל נחשפים: הרווח צלל, ולמה נמחקו 300 מיליון שקל?

התשקיף שהוגש לקראת הנפקת קבוצת אמפא חושף את פעילות החברה שבבעלותה: WeWork ישראל ● עם הכנסה של כ־1,800 שקל בחודש מכל עמדת עבודה ו־14 מרכזים באזורי ביקוש, חברת חללי העבודה המשותפים סובלת מירידות שווי ומחקה כמעט את כל הרווח התפעולי

מארק בניוף, מנכ''ל סיילספורס / צילום: ap, Markus Schreiber

מנכ"ל סיילספורס צפוי להרוויח 600 מיליון דולר מהאקזיט של וויז

את ההשקעה ביצעה סיילספורס באמצעות זרוע ההשקעות של החברה ● מנכ"ל החברה, מארק בניוף, אף השקיע באופן אישי בוויז דרך הקרן הפרטית שלו

יקי רייסנר, בעלים ומנכ''ל רייסדור יזמות / צילום: גיא שנקרמן

יזם הנדל"ן שמגיע לבורסה ומנסה להשתחרר מערבויות אישיות של 1.3 מיליארד שקל

רייסדור של היזם יקי רייסנר פועלת לגיוס 150 מיליון שקל באג"ח, ומתכוונת לפעול לשחרורו מערבויות שהעמיד להתחייבויותיה ● החברה מתרחבת מדיור לאוכלוסייה החרדית גם לנדל"ן המניב ● לאחר שוויתר על שכר אשתקד, רייסנר יזכה לתגמול שנתי בעלות עד 4.8 מיליון שקל

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חוק הפקדונות עבר בכנסת: מדצמבר אפשר להפקיד פקדון מבלי לפתוח חשבון עו"ש

במסגרת החוק שאושר בכנסת סופית, נקבע כי בנק שאינו בעל היקף פעילות קטן יאפשר ללקוח לפתוח אצלו פקדון, מבלי להתנות זאת בפתיחת חשבון עובר ושב באותו בנק

מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בודנובסקי

ירידה חדה ברכישות ברשתות השיווק: "הגענו לגבול היכולת להוציא על קניות"

ההוצאות ברשתות המזון צנחו ביותר מ־4% בחודש מרץ 2025 ביחס לשנה שעברה - כך עולה מבדיקה שביצעו במזרחי טפחות ● "היצרנים מתחילים להפנים זאת, ואפשר לראות בשטח שעליית המחירים החלה להיבלם", אומר יוני פנינג, אסטרטג ראש בבנק ● מה תרם לשינוי?

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

​הרלב"ד מציגה: ארבעה דוברים בשנה אחת

הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים מינתה את יועץ התקשורת אילן מרסיאנו, אחרי ששלושה דוברים עזבו השנה את תפקידם ● המנטליסט ליאור סושרד מצטרף כיועץ אסטרטגי חיצוני לחברת הביומד מטריסלף, הנסחרת בבורסה בתל אביב ●  אירועים ומינויים

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

היזם הישראלי שיצר לעצמו הון מדהים של 1.5 מיליארד דולר בעסקי היופי

אורן הולצמן, בעל השליטה באודיטי טק (איל מקיאג'), מכר מניות ב־385 מיליון דולר לאחר זינוק של 67% מתחילת השנה ● בסה"כ מימש עד היום בקרוב ל־700 מיליון דולר, והוא ממשיך להיות בעל המניות הגדול בחברה ● ההטבה במניות של עובדי אודיטי קפצה ל–160 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 חזר לטריטוריה חיובית בשנת 2025

נאסד"ק עלה ב-1.6% ● אנבידיה חזרה ל"מועדון ה-3 טריליון דולר" לאחר שלושה חודשים ● האינפלציה בארה"ב הפתיעה לחיוב: יורדת לקצב שנתי של 2.3% באפריל ● קוינבייס נכנסת למדד S&P 500, זינקה ב-24% ● מניית הרץ, הפוזיציה החדשה של ביל אקמן, ירדה בחדות ● פלנטיר זינקה בכ-8% והשלימה עלייה של כ-70% מתחילת השנה

אבי לוי (דיסקונט), חנן פרידמן (לאומי), ידין ענתבי (הפועלים) / צילום: יונתן בלום, אורן דאי, ישראל הדרי

ערב הדוחות: אלה מניות הבנקים שזכו להמלצה מברקליס

אנליסט הבנק הבריטי צופה המשך "מומנטום חיובי בר–קיימא" בתוצאות הבנקים הגדולים בישראל בהמשך השנה ● תיק האשראי שלהם מוערך כ"בעל איכות גבוהה"

נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Petr Josek

טראמפ רוצה לקבל מהקטארים מטוס מפואר? ארדואן עשה זאת לפניו

המטוס שנשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, קיבל מממשלת קטאר רחוקה מלהיות מתנה חסרת תקדים ● כבר ב־2018, שנה לאחר שמדינות המפרץ פתחו בחרם על דוחא, האמיר של קטאר העניק לנשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן את אותו מטוס מפואר, שמהווה כיום את המטוס הנשיאותי שלו

דן אליס, מנהל תחום המחקר לשוק ההון בבנק הבינלאומי / צילום: תמר מצפי

מנהל ההשקעות שמעריך: אם תהיה הורדת ריבית, הסקטור הזה עומד להתפוצץ

דן אליס, מנהל תחום המחקר בבנק הבינלאומי, העריך לפני שנה שהעליות בוול סטריט יימשכו - וצדק ● כעת הוא טוען כי "השווקים צוהלים, אך מוקדם לפתוח את השמפניות - התנודתיות תימשך" ● בישראל הוא מעדיף את מדד ת"א 125, ובחו"ל מניות טכנולוגיה, פיננסים וביטחון

פרופ' גבי סרוסי, השר ישראל כ''ץ וגלעד ארדן / איור: גיל ג'יבלי

התעשייה האווירית כבר חצי שנה ללא יו"ר, והמועמד של כ"ץ מקבל הזדמנות אחרונה

דירקטוריון תע"א יתכנס לדון מחדש במועמדות גבי סרוסי, שקידם שר הביטחון ונפסלה על ידי הוועדה למינוי בכירים בשל "ניסיון ניהולי מצומצם" ● ברשות החברות דורשים הכרעה ומסמנים את השבוע הבא כמועד הקריטי ● מועמדותו של גלעד ארדן עשויה לחזור לשולחן

מפעל של ריינמטאל,  יצרנית הנשק הגדולה בגרמניה / צילום: Reuters, KAI PFAFFENBACH

מפעלי פולקסווגן ייצרו טנקים: בגרמניה משנים כיוון ומתמקדים בתחום הנשק

תעשיית הרכב שהובילה את הכלכלה הגרמנית הולכת ודועכת, ומפנה כעת את הבכורה לחברות הנשק שנהנות ממבול הזמנות מרחבי היבשת ● מפעלי רכב של פולקסווגן, שרווחיה צנחו ב־41% ברבעון הראשון, כבר בדרך להפוך למפעלי ייצור נשק, וגם כוח האדם צפוי להירתם לכך