גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארה"ב וסין בדרך להסכם היסטורי, האם קוריאה ויפן יהיו הבאות בתור?

הממשל האמריקאי הודיע על הסכמות שהושגו במו"מ מול סין, ונתן את האות לעליות שערים חדות בבורסות מסביב לעולם ● בין היתר הוסכם על הפחתה חדה במכסים ההדדיים לתקופה של 90 יום ● עפ"י הערכות, יפן ודרום קוריאה עשויות להיות הבאות בתור ● הבשורה הפחות מעודדת: הריבית בארה"ב עלולה לעלות

ההסכם בין ארה''ב לסין / עיבוד: טלי בוגדנובסקי; צילומים: Shutterstock, AP/Matt Rourke
ההסכם בין ארה''ב לסין / עיבוד: טלי בוגדנובסקי; צילומים: Shutterstock, AP/Matt Rourke

לאחר תקופה של מתיחות הולכת ומחריפה, הכוללת מכסים כבדים ואזהרות מפני ניתוק בין המעצמות, וושינגטון ובייג'ינג הודיעו על השהיה של מרבית המכסים ההדדיים בין המדינות לתקופה של 90 יום. ההסכם, שהוכרז בהצהרה משותפת בז'נבה, נועד לאפשר זמן נוסף להמשך המשא־ומתן. התגובה בשווקים הייתה מיידית - עליות שערים מאסיה ועד ניו יורק, כאשר הנאסד"ק טס היום (ב') בכ־4%, בהובלת מניות השבבים והטכנולוגיה.

שאלות ותשובות | האופוריה תחכה? מה צפוי בבורסות לקראת ההסכם עם ארה"ב וסין
המכסים יופחתו דרסטית: כל הפרטים על ההסכם החדש בין ארה"ב לסין

לפי ההצהרה, ארה"ב תוריד את רמות המכס הכוללות על סחורות מסין מ־145% ל־30% עד 14 במאי, כולל על יבוא הקשור לחומר המסוכן פנטניל. סין, מצידה, תפחית את מכסיה על מוצרים אמריקאים מ־125% ל־10%.

מזכיר האוצר האמריקאי סקוט בסנט ציין במסיבת עיתונאים: "השיחות היו פרודוקטיביות מאוד, והגענו להסכמה על הקפאה בת 90 יום ועל הפחתה הדדית של המכסים בשיעור כולל של 115%".

בניגוד להסכמים קודמים, הצדדים הדגישו כי הם לא חותרים ל"ניתוק" כלכלי אלא להעמקת השיח, והתחייבו להקים מנגנון המשך לקיום שיחות על עתיד הסחר בין המדינות.

הרקע: הסכם שנשכח

ההתפתחויות האחרונות מציפות מחדש את הזיכרון מהסכם הסחר הידוע כ"Phase One", שנחתם בינואר 2020 בין ממשל טראמפ לבין בייג'ינג. ההסכם כלל התחייבות סינית לרכוש סחורות אמריקאיות בהיקף של כ־200 מיליארד דולר בתוך שנתיים, וכן התחייבויות הנוגעות לשמירה על קניין רוחני, פתיחת שווקים פיננסיים בסין והימנעות מהפחתת ערך היואן. בתמורה, ארה"ב הקפיאה את העלאת המכסים הבאה והסירה חלק מהמכסים שהוטלו במהלך 2018-2019.

אלא שההסכם קרס עם פרוץ מגפת הקורונה. סין לא עמדה ביעדי הרכישה, והפערים בין הציפיות לבין הביצוע בפועל עוררו מחדש את המחלוקת. עד 2022 מרבית המכסים נותרו על כנם, והיחסים הכלכליים הידרדרו.

חזרת דונלד טראמפ לבית הלבן הייתה נקודת מפנה. טראמפ אימץ מחדש קו תקיף כלפי סין, בדגש על צמצום הגירעון המסחרי, עצירת ההשפעה של טכנולוגיות סיניות בארה"ב והחזרת הייצור לארה"ב. באפריל הוא הציג את תוכנית המכסים, ומאז הוטלו באופן עקבי עוד ועוד מכסים על תוצרת סינית. סין מצדה הגיבה בהטלת מכסים משלה על תוצרת אמריקאית.

בחודש האחרון המתיחות הגיעה לשיא: הסחר בין שתי המדינות צנח, מטבע היואן איבד מערכו, מניות של חברות עם חשיפה משמעותית לסין ספגו ירידות, והתחזיות לגבי עתיד הכלכלה העולמית הפכו קודרות. פריצת הדרך בהסכם שינתה את התמונה.

מי לא מרוצה?

האופטימיות ששטפה את וול סטריט דילגה על שוק משמעותי - האג"ח הממשלתיות של ארה"ב. חרף ההסכמות, התשואה על האיגרת לעשר שנים המשיכה לעלות, שברה שיא של חודש ושיקפה את בריחת המשקיעים שמחפשים אלטרנטיבות.

התחזקות התשואות משקפת תיאבון גובר לסיכון וציפיות להתאוששות כלכלית, על רקע ההקלה במתיחות בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם. הבעיה היא ששילוב בין הפחתת מכסים, התאוששות בשוקי המניות וירידה בציפיות למיתון, תומך בדחייה נוספת בהורדת ריבית הפד. עבור שוק המניות, ועבור הנשיא שרוצה לראות הפחתה, זו לא בשורה מעודדת.

ההסכם החדש מעניק מרחב תמרון מחודש למשא־ומתן, אך גם מעורר ספקות. הצדדים טרם הציגו יעדים ברורים להסכם קבע או לוח זמנים להשגת הבנות. סין ממשיכה לדרוש הסרה מוחלטת של המכסים שהוטלו מאז 2018, בעוד שוושינגטון מציבה כיעד עליון את צמצום הגירעון המסחרי.

אומנם מסגרת הסכם נערכה לראשונה מול בריטניה, אך ההסכם מול סין הוא הראשון מול מדינה שלארה"ב יש מולה גירעון סחר. סכסוך המכסים בין ארה"ב לסין הביא לעצירה כמעט מוחלטת של סחר הדדי בהיקף של כ־600 מיליארד דולר, שיבש שרשראות אספקה, עורר חששות לסטגפלציה והוביל לפיטורים במספר מגזרים. חשוב לזכור שסין היא הרוכשת השלישית בגודלה של סחורות אמריקאיות.

ההסכם כעת מהווה לא רק רגיעה ביחסים הכלכליים בין המעצמות, אלא גם פתיחת דלת להסכמי סחר נוספים - חלקם עשויים להיחתם כבר במהלך החודשים הקרובים. בממשל טראמפ מתייחסים אל ההסכם עם סין, שנחשבת לשותפת הסחר עם הגירעון הגדול ביותר מול ארה"ב, כאל מודל שניתן להרחיב אותו גם לשותפות אסטרטגיות אחרות.

המועמדות הבאות להסכם

אחרי בריטניה וסין, מי יהיו הבאות בתור? על־פי הערכות, המדינות עם הפוטנציאל הגדול ביותר הן דרום קוריאה ויפן, שתיים מבעלות הברית המרכזיות של ארה"ב באסיה. לשתיהן יש קשרים מסחריים הדוקים ומעמד קריטי בשרשראות האספקה העולמיות. נציגים אמריקאים מאשרים כי מתקיים משא־ומתן מואץ עם שתי המדינות, וכי צפויה פריצת דרך בהסכם עד סוף הרבעון השלישי של השנה.

אחריהן, בארה"ב מקווים שגם האיחוד האירופי שואף לנהל משא־ומתן על־מנת להימנע ממכס בגובה 20%. האיחוד הטיל מכסים כבדים בתגובה, ובנציבות האירופית אמרו כי "המכסים מהווים הפרה בוטה של כללי ה־WTO (ארגון הסחר העולמי, א"כ)".

עיני השווקים נשואות כעת לעבר הסכמים עתידיים עם מדינות מפתח נוספות. תוצאות המאמצים הללו עשויות לקבוע לא רק את עתיד הסחר הבינלאומי, אלא גם את יציבות הכלכלה העולמית בשנים הקרובות.

עוד כתבות

פועלי בניין / צילום: Shutterstock

הלמ"ס לבג"ץ: נעדכן את מדד תשומות הבנייה במחצית השנייה של 2025

בעמדה לבג"ץ טוענת הלמ"ס כי היא שוקדת על עדכון מדד תשומות הבנייה, המשפיע על מחירי הדירות החדשות, וכי מסקנות ראשונות צפויות באוגוסט הקרוב ● בפברואר האחרון עדכנה הלמ"ס רק את רכיב שכר העבודה במדד, וזאת עקב הזינוק בעלויות השכר שספגו הקבלנים בשל מניעת כניסתם של עובדים פלסטינים והבאת עובדים מחו"ל ● העדכון הוביל לזינוק של 2.6% במדד בינואר האחרון

פרופ' אבי שמחון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

בנק ישראל נגד שמחון: התוכנית שמקדם "תוביל לעליית מחירי הדיור"

בבנק ישראל שוללים את דבריו של פרופ' אבי שמחון, שטען כי הבנקים גורמים לתופעה של קשיחות מחירי הדירות החדשות כלפי מטה וכעת פועל להקים צוות שיבדוק את הנושא ● "התערבות לא מבוקרת בהסכמי המימון בין היזמים לגורמים המממנים משפיעים לשלילה על שוק הדיור בישראל ומובילים אותו דווקא לצמצום היצע הדירות ולעלייה במחיריהן", מבהירים בבנק ישראל

נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Petr Josek

טראמפ רוצה לקבל מהקטארים מטוס מפואר? ארדואן עשה זאת לפניו

המטוס שנשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, קיבל מממשלת קטאר רחוקה מלהיות מתנה חסרת תקדים ● כבר ב־2018, שנה לאחר שמדינות המפרץ פתחו בחרם על דוחא, האמיר של קטאר העניק לנשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן את אותו מטוס מפואר, שמהווה כיום את המטוס הנשיאותי שלו

דיון בנושא נתוני צפייה בוועדת הכלכלה, היום / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

יו"ר ועדת הכלכלה: "המדינה חייבת לשים גוף מפקח על מדידת הרייטינג"

ועדת הכלכלה דנה בנושא הצגת הרייטינג בזמן אמת, עם התערבות אפשרית מצד הממשלה ● היו"ר דוד ביטן ציין ש"המפרסמים צריכים להאמין בשיטה, אחרת הם לא יפרסמו", ושחר תורג'מן מאיגוד לשכות המסחר תהה "למה הרגולציה נכנסת להיכל הקודש של המגזר העסקי?"

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

אקזיט ענק לבעלי איל מקיאג': מכר מניות ב-385 מיליון דולר

אורן הולצמן, מנכ"ל ומבעלי אודיטי טק, מכר 5.5 מיליון מניות לפי מחיר של כ-70 דולר למניה, ובכך ירד להחזקה של 23% ● לאחר הדיווח מניית אודיטי טק נפלה אמש במסחר המאוחר ב-8.9% ● בחברה מדגישים כי להולצמן אין כוונה למכור מניות נוספות, וכי בכוונתו לשמור על השליטה

מטוס של וויזאייר. השפעה מכרעת על שוק הלואו־קוסט / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חדשות טובות לטסים: החברה הזרה הכי פעילה בנתב״ג חוזרת

בשעה שחברות תעופה אחרות מבטלות, באתר וויזאייר הודיעו על חזרה כבר בשבוע הקרוב ● אייר קנדה, שתכננה לשוב לארץ בתחילת יוני, החליטה על הארכת השהיית הטיסות הארוכה ביותר עד כה: עד 8 בספטמבר 2025 ● אלו המועדים בהם צפויות החברות הזרות לחזור לפעילות בישראל

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

רשות ניירות ערך יוצאת נגד ההבטחות ל"תשואה חלומית" מצד קרנות אלטרנטיביות

הרשות יוצאת נגד הפרסומות האגרסיביות שנועדו לגייס ישראלים להשקעה בקרנות אלטרנטיביות, בתחומים כגון הלוואות לנדל"ן וקרנות גידור ● לפי עמדת הרשות, ייאסר לכלול בפרסומות מידע לגבי התשואה, דמי הניהול והרכב הנכסים של הקרן ● הכללים לא יחולו על קרנות נאמנות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

הרווח הנקי של קמטק זינק ב-38%, גולף דיווחה על זינוק במכירות

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● גולף דיווחה על צמיחה של כ-15% במכירות, אותה ייחסה ל"הצעות ערך אטרקטיביות" לצרכנים ● חברת התוכנה מטריקס מציגה גידול של 10% ברווח הנקי ● וחברת הנדל"ן אמות רשמה עלייה בהכנסות מדמי שכירות וניהול, לקראת השלמת מגדל ToHa2 בת"א ● פריון עקפה את הצפי ברבעון ומעלה את התחזית ● "תוצאות שיא רבעוניות": קמטק עקפה את הצפי עם זינוק של 38% ברווח הנקי

עופר ינאי / צילום: אבישג שאר ישוב

פשרה: רשת 13 תחזיר לעופר ינאי את ההלוואה בסך 4 מיליון דולר

במסגרת ההסכם תימחק התביעה בסך 16 מיליון שקל שהגיש ינאי נגד בעלי רשת 13 לן בלווטניק ויו"ר הערוץ נדב טופולסקי ● התביעה הוגשה לאחר שינאי נסוג מהעסקה לרכישת 10% מערוץ רשת 13, וביקש לקבל בחזרה את הפעימה הראשונה שהעמיד לטובת הערוץ ואשר רשת סירבה להחזיר

בורסת הנאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock

טראמפ הוציא את הנאסד"ק מ"שוק דובי" והמשקיעים תוהים כיצד לפעול כעת

מדד הנאסד"ק השלים עלייה של יותר מ־20% מהשפל האחרון, אבל האם זה אומר שכדאי להשקיע בו כעת? ● מדוע לא צריך לנסות "לתפוס" בדיוק את השפל, ומה קרה למי שמכר דווקא כשהשוק הוגדר כ"דובי" ● מומחי שוק מנסים להעריך אם כעת זה הזמן לחזור ולחפש הזדמנויות

מפעל של ריינמטאל,  יצרנית הנשק הגדולה בגרמניה / צילום: Reuters, KAI PFAFFENBACH

מפעלי פולקסווגן ייצרו טנקים: בגרמניה משנים כיוון ומתמקדים בתחום הנשק

תעשיית הרכב שהובילה את הכלכלה הגרמנית הולכת ודועכת, ומפנה כעת את הבכורה לחברות הנשק שנהנות ממבול הזמנות מרחבי היבשת ● מפעלי רכב של פולקסווגן, שרווחיה צנחו ב־41% ברבעון הראשון, כבר בדרך להפוך למפעלי ייצור נשק, וגם כוח האדם צפוי להירתם לכך

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

הרווח הנקי של הבורסה בת"א זינק ב-40% ברבעון. אלו הסיבות

עמלות המסחר והסליקה גדלו ב-15% ועמדו על כ-50 מיליון שקל ● הבורסה נהנתה גם מגידול בהכנסות מדמי רישום ואגרות, לצד הכנסות מהפצת מידע ושירותי קישוריות ● מנכ"ל הבורסה, איתי בן זאב: "העלייה במחזורי המסחר לצד גידול בהנפקות ובהשקעות בקרנות סל מקומיות, מעידים על אמון ציבור המשקיעים המקומי והבינלאומי"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה מעורבת בבורסת ת"א; מדד רשתות השיווק זינק ב-1.9%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.2% ● מדד רשתות השיווק זינק ● קמטק נפלה בכ-7% למרות הדוחות הטובים ● פריון זינקה לאחר הדוחות ● בוול סטריט, מתפשטת אופטימיות בשוק המניות, אבל לא בשוק האג"ח ● וגם: בנק ההשקעות שצופה עלייה של 50% במניית שבבים ישראלית

יקי רייסנר, בעלים ומנכ''ל רייסדור יזמות / צילום: גיא שנקרמן

יזם הנדל"ן שמגיע לבורסה ומנסה להשתחרר מערבויות אישיות של 1.3 מיליארד שקל

רייסדור של היזם יקי רייסנר פועלת לגיוס 150 מיליון שקל באג"ח, ומתכוונת לפעול לשחרורו מערבויות שהעמיד להתחייבויותיה ● החברה מתרחבת מדיור לאוכלוסייה החרדית גם לנדל"ן המניב ● לאחר שוויתר על שכר אשתקד, רייסנר יזכה לתגמול שנתי בעלות עד 4.8 מיליון שקל

רכבת ישראל / צילום: שלומי יוסף

הסטת הרכבות להילולה במירון: בג"ץ דחה את העתירה נגד משרד התחבורה

העותרים ביקשו להורות למשיבים להסביר מדוע לא יתאפשר לתושבי כרמיאל והאזור לעשות שימוש בתחנת כרמיאל של רכבת ישראל בסוף השבוע, אז התחנה תשמש את באי ההילולה במירון ● בג"ץ דחה את העתירה על הסף בשל אי-מיצוי הליכים ● מנכ"ל "ישראל חופשית": "משרד התחבורה לוקח את הזלזול הבוטה בציבור הישראלי צעד אחד קדימה"

פרופ' גבי סרוסי, השר ישראל כ''ץ וגלעד ארדן / איור: גיל ג'יבלי

התעשייה האווירית כבר חצי שנה ללא יו"ר, והמועמד של כ"ץ מקבל הזדמנות אחרונה

דירקטוריון תע"א יתכנס לדון מחדש במועמדות גבי סרוסי, שקידם שר הביטחון ונפסלה על ידי הוועדה למינוי בכירים בשל "ניסיון ניהולי מצומצם" ● ברשות החברות דורשים הכרעה ומסמנים את השבוע הבא כמועד הקריטי ● מועמדותו של גלעד ארדן עשויה לחזור לשולחן

דן אליס, מנהל תחום המחקר לשוק ההון בבנק הבינלאומי / צילום: תמר מצפי

מנהל ההשקעות שמעריך: אם תהיה הורדת ריבית, הסקטור הזה עומד להתפוצץ

דן אליס, מנהל תחום המחקר בבנק הבינלאומי, העריך לפני שנה שהעליות בוול סטריט יימשכו - וצדק ● כעת הוא טוען כי "השווקים צוהלים, אך מוקדם לפתוח את השמפניות - התנודתיות תימשך" ● בישראל הוא מעדיף את מדד ת"א 125, ובחו"ל מניות טכנולוגיה, פיננסים וביטחון

מירב בן ארי, יש עתיד / צילום: שלומי יוסף

האם קוצצו ממערך הכבאות יותר מ-200 מיליון שקל?

איך מגיעים למסקנה שקיצצו בתקציב הכבאות? משווים תפוחים לתפוזים ● המשרוקית של גלובס

היא אחת הידידות הגדולות של ישראל. אז למה אזרחיה לא אוהבים אותנו?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: טראמפ מתרחק מנתניהו, המאבק הפלסטיני איבד את המומנטום שלו וסקר חדש מגלה שרוב הגרמנים רואים את ישראל באור שלילי ● כותרות העיתונים בעולם

טראמפ מגיע לפגוש את יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן בריאד, היום / צילום: ap, Alex Brandon

נשיא ואיש עסקים: מדינות ערב מקבלות את טראמפ עם מטוס חדש וסכומי עתק

נשיא ארה"ב הגיע למזרח התיכון במטרה לרשום הישגים כלכליים עבור מדינתו ● ערב הסעודית כבר התחייבה להשקיע 600 מיליארד דולר בכלכלה האמריקאית וקטאר הבטיחה להעניק מטוס נשיאותי לטראמפ ● וגם: האם סוריה בדרך להקים מגדל על שמו בשטחה?