מפעל של ריינמטאל, יצרנית הנשק הגדולה בגרמניה / צילום: Reuters, KAI PFAFFENBACH
העיתונות הכלכלית בגרמניה מציגה בשנה האחרונה תמונה מאנית־דפרסיבית לגבי מצב הכלכלה הגדולה ביותר באירופה. מצד אחד, תעשיית הרכב הגרמנית, שהיתה אחד ממקורות ההכנסה הגדולים ביותר של המדינה מאז המשבר הכלכלי של 2008, הולכת ודועכת. מהצד השני, התעשיות הביטחוניות הגרמניות נהנות מבום מקומי וכלל־אירופי, שנובע מהרצון של צבאות היבשת להתחמש במהירות הרבה ביותר האפשרית לקראת עימות פוטנציאלי עם רוסיה.
● כותרות העיתונים | עצרה טיסות לאיראן: כך כבשה לבנון את שדה התעופה שלה מידי חיזבאללה
● לחץ מאנבידיה ומסעודיה הוביל לביטול הגבלות השבבים, אך בישראל לא נושמים לרווחה
מספרים עדכניים שפורסמו בימים האחרונים מציגים את התמונה כולה. ענקית הרכב פולקסווגן דיווחה בסוף השבוע על צניחה של 41% ברווחיה ברבעון הראשון של 2025, בהשוואה לשנה שעברה. החברה, יצרנית כלי הרכב הגדולה ביותר בגרמניה (עם מותגים כמו אאודי, סיאט, סקודה, פולקסווגן ועוד) הרוויחה כ־2.19 מיליארד אירו בלבד בשלושת החודשים הראשונים של השנה. מנכ"ל החברה הסביר בשיחה עם משקיעים כי הרגולציה האירופית בתחום צמצום פליטות פחמן דו־חמצני ו"ההיחלשות" בשוק הסיני - שהיה המקור העיקרי לבוננזה הגרמנית בשנים האחרונות - הם האשמים העיקריים. אבל גם הרווחים של B.M.W צנחו ב־26.4%, ואלה של "מרצדס־בנץ" ירדו ב־37%, בהשוואה שנתית. התחזיות לעתיד הקרוב, לפי החברות עצמן, הן עגומות יותר.
ומנגד, פורסמו המספרים היוצאי־דופן הממחישים עד כמה תעשיית הביטחון הגרמנית משגשגת בימים אלה, עומדת בפני הזמנות בשווי עשרות מיליארדים, והשאלה הגדולה היא רק אם ומתי היא תצליח לספק את ההזמנות. מנכ"ל ריינמטאל, יצרנית הנשק הגדולה ביותר בגרמניה, ארמין פפנגר, אמר בראיון ל"פרנקפוטר אלגמיינה צייטונג" כי בקשה אחת שבה וחוזרת בכל מפגש שלו עם שר הגנה אירופי זה או אחר - "מהר, אנא ספקו לנו את הסחורה מהר ככל האפשר". "מבול של הזמנות חדשות", קרא לכך העיתון הגרמני.

בום כלל אירופי
מבול ההזמנות נובע באופן ישיר מהגדלת תקציבי הביטחון ברחבי אירופה. גרמניה לבדה, עם תקציב ביטחון של 50 מיליארד אירו בשנה הנוכחית, מתכוונת להגדיל אותו בעשרה מיליארד בשנה הבאה, ו"ביטלה" את מנגנון בלמי החוב שלה כדי שתוכל להוציא סכומים בלתי מוגבלים על ביטחון והגנה בעתיד. ממשלות אחרות כמו דנמרק, פינלנד, פולין ועוד כבר התחייבו לעלות מעל הוצאה של 3% מהתמ"ג שלהן על ביטחון כבר בשנה הבאה. מזכ"ל נאט"ו מארק רוטה העריך כי ההוצאה הביטחונית תהיה 3.5% בעתיד הלא רחוק. בגרמניה, שיעור כזה יתבטא בתקציב ביטחון שנתי "מפלצתי" של 150 מיליארד אירו.
התוצאה של מבול זה היא צבר הזמנות במיליארדים שנרשם בתעשיות הביטחוניות הגרמניות. חברת KNDS הגרמנית־צרפתית, יצרנית טנקים, נגמ"שים ותותחים, מחזיקה צבר הזמנות עתידי בשווי 23.5 מיליארד אירו. החטיבה הימית של טיסנקרופ, זו שמייצרת את הצוללות בעבור ישראל ומדינות אחרות, עומדת בפני צבר הזמנות כלי שיט וצוללות בשווי 16 מיליארד אירו. לפני כמה שנים בלבד היא עמדה בפני פשיטת רגל, והוצעה למכירה לכל המעוניין בכמה מיליארדי אירו בלבד.
לריינמטאל עצמה יש הזמנות, מהן רבות במסגרת חוזים מחייבים עם הצבא הגרמני, בשווי 62 מיליארד אירו נכון לסוף הרבעון הראשון של השנה. ההזמנות שלה "קפצו" ב־11 מיליארד אירו בשלושת החודשים הללו. הן כוללות בין השאר 8.5 מיליארד אירו לתחמושת, 4 מיליארד אירו לפגזים ו־12 מיליארד אירו ל"דיגיטליזציה של הצבא הגרמני". הזינוק בהזמנות אינו תופעה גרמנית בלבד: ענקית הנשק הבריטית BAE מחזיקה ברשימת הזמנות בשווי 92 מיליארד אירו, נכון לחודש שעבר.
העובדה כי הלקוחות הם צבאות וממשלות אירופה, וכי ההזמנות נחשבות לבטוחות, מאפשרות לחברות הביטחוניות האירופיות להתרחב ולהשקיע כדי לעמוד בהן. ריינמטאל כבר חתמה על חוזה עם פולקסווגן להמרה של מפעלים של ענקית הרכב - שכבר אינה זקוקה להם בשל דעיכת הרווחים - לייצור של טנקים וחלקים לנגמ"שים. גם כוח העבודה המוכשר-היטב - אחת מסיבות ההצלחה של תעשיית הרכב הגרמנית - אמור להיות מסוגל לעבור את ההכשרה מחדש לייצור ביטחוני.
החברה צפויה לחתום בימים הקרובים על מפעל לייצור חימוש ברומניה ומפעל נוסף בלטביה, ופפרגר חשף כי ישנו משא ומתן להקמת מפעל לייצור חומר נפץ בדנמרק. "אנחנו בונים כעת עשרה מפעלים חדשים, אבל אני תוהה - למה לא לבנות 15 מפעלים?", אמר פפרגר לעיתון הגרמני. הוא עצמו מוביל את החברה בהתרחבות הגדולה בתולדותיה. בעבר פורסם כי היה יעד להתנקשות רוסית, וזו הסיבה כי הסתובב עם אבטחה צמודה במשך חודשים. המתנקשים שנשלחו ממוסקבה נעצרו.
הסכם עם לוקהיד־מרטין
בנוסף לתעשיות המתחדשות, לאירופה יש גם צורך דחוף בייצור טילים, בין אם בליסטיים להתקפה, ליירוט או רקטות לארטילריה. זו הסיבה שבסוף השבוע הודיעה ריינמטאל ביחד עם לוקהיד־מרטין האמריקאית על הסכם ראשון מסוגו לפתיחה של מפעל לייצור טילים על אדמת גרמניה. מדובר בין היתר במיירטים למערכות הגנה מטילים, והחברה צופה כי תהנה מהכנסות של חמישה מיליארד אירו בשנה ממפעל זה כבר החל מ־2028. הקמת המפעל, שאמורה להתחיל כבר בחודש הבא, צפויה לקבל את אישור הממשלה הגרמנית והוא אמור לייצר כ־20 אלף טילים ורקטות בשנה.
באופן יוצא דופן, בניגוד לנעשה בצרפת או בישראל, התעשייה הביטחונית הגרמנית אינה שייכת בשום חלק לממשלה, אין חברות ביטחוניות ממשלתיות, והחברות הן פרטיות או נסחרות. עם זאת, לממשלה יש את היכולת להחליט לגבי יצוא נשק למדינות אחרות ולגבי חוזים בכלל. עם העלייה בשווין של החברות הנסחרות בחודשים האחרונים, נראה כי יש להן די כסף כדי להתרחב ואפילו לבצע רכישות בתחום הדיפנס־טק ההולך ומתעורר גם בבירות אירופה. פפרגר מצדו, בשיחה עם משקיעים, ניסה להציג תמונה ורודה של העסקים, וחזה כי החברה תחזיק ב־30% משוק הביטחון האירופי עד סוף העשור. צבר ההזמנות עד שנת 2030, העריך, יעמוד על בין 300 ל־400 מיליארד אירו.