גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם גם מניות הבנקים ושופרסל יזרקו על ידי הקרן הנורבגית?

הלחצים על קרן ההשקעות הגדולה בעולם הובילו אותה להיפרד משתי מניות מקומיות, בשל פעילות מחוץ לשטחי הקו הירוק ● בסיכון דומה נמצאות כיום מניות הבנקים, רשתות המזון הגדולות וחברות ביטחוניות ● ולאילו מהחזקות הקרן הנורבגית בישראל האיום נוגע פחות?

ניקולאי טנגן, מנכ''ל קרן העושר הנורבגית / צילום: Reuters, Matt Rourke
ניקולאי טנגן, מנכ''ל קרן העושר הנורבגית / צילום: Reuters, Matt Rourke

בשנים האחרונות, וביתר שאת מאז תחילת המלחמה בעזה, מתמודדת קרן העושר הנורבגית, קרן ההשקעות הגדולה בעולם, עם לחצים מבית להקטין את החזקותיה בחברות ישראליות. בראשית השבוע הודיעה הקרן על מכירת החזקותיה בחברת פז, המוגדרת על ידה כ"הבעלים והספקית של תשתית הובלת דלקים להתנחלויות ישראליות בשטחים הכבושים", תמורת כ-28 מיליון שקל. זאת, מספר חודשים לאחר שמכרה את מניותיה בחברת התקשורת בזק, בסכום של כ-87 מיליון שקל, מטעמים דומים.

הבנק עושק אתכם בפיקדון? בנק ישראל חושף איך האתר שפיתח עשוי לשנות זאת
לחץ מאנבידיה ומסעודיה הוביל לביטול הגבלות השבבים, אך בישראל לא נושמים לרווחה

נכון לסוף שנת 2024 קרן העושר, בניהולו של ניקולאי טנגן, שמחזיקה בכ-1.5% מהמניות בעולם בהיקף כולל של 1.73 טריליון דולר, מושקעת ב-65 מניות ישראליות בשווי כולל של 1.95 מיליארד דולר - שהיוו כ-0.1% מהשקעות הקרן.

בין 10 החזקותיה הגדולות של הקרן ניתן למנות את מניות חמשת הבנקים הגדולים (לאומי, הפועלים, מזרחי טפחות, דיסקונט והבינלאומי), קבוצות ביטוח גדולות (הפניקס והראל) וכן שורה של חברות משמעותיות במשק ובראשן יצרנית התרופות טבע (החזקה של 3.3% מההון), חברת הדשנים איי.סי.אל (1.6%) וחברת בדיקות השבבים נובה (0.9%). שוויין הכולל של השקעות אלה הוא 5.4 מיליארד שקל.

ההחלטה הנוכחית של הקרן הנורבגית למכור את השקעתה בפז מגיעה כאמור בצל הלחצים שמופעלים עליה מצד הציבור בנורבגיה, וגם מצד ארגוני עובדים וארגוני חברה אזרחית במדינה, להסיט השקעות מחברות ישראליות, בדגש על כאלה הפועלות מעבר לקו הירוק.

בשבוע שעבר דווח כי ארגון העובדים הגדול בנורבגיה (LO) דרש מהקרן להסיט השקעות מישראל. הארגון, שנחשב למקורב מאוד לממשלה הסוציאל-דמוקרטית ולו השפעה רבה במדינה, קרא לקרן להפסיק את השקעותיה בכל חברה ש"עלולה להיות קשורה לפעילות ישראלית בשטחים". בנוסף, בימים האחרונים אימץ ארגון העובדים הנורבגי מחדש החלטה מ-2018, הקוראת לחרם כלכלי, מסחרי ואקדמי על ישראל.

בתחילת דצמבר האחרון חשפה קרן העושר הנורבגית כי ההחלטה לחסל את החזקותיה בבזק (0.76% מההון) נבעה מהעובדה כי לבזק "אין כל כוונה להפסיק את אספקת שירותי התקשורת שלה להתנחלויות הישראליות בגדה המערבית". לכן, נכתב, "ישנו סיכון בלתי־מקובל שהחברה תורמת או אחראית בעצמה להפרות משמעותיות של זכויות אדם, במצב של עימות או מלחמה". הפרות אלו, לפי הקרן, הן סיבה להסטת השקעות.

בכך, הצטרפה מניית בזק לשורה של מניות ישראליות שנמכרו על ידי הקרן הנורבגית בגלל שיקולים דומים. בסוף 2023 היא מכרה את החזקותיה בקבוצת דלק, לאחר שניו-מד אנרג'י שבשליטתה חתמה הסכם לפיתוח שדות גז במערב הסהרה, שטחים שכבשה מרוקו בסוף שנות ה-70 ונמצאים תחת מחלוקת בינלאומית. בהודעת הקרן נכתב כי "פעילות החברה אינה נעשית בתיאום עם האינטרסים והרצונות של תושבי מערב הסהרה, והיא תורמת להנצחת עימות בלתי פתור באזור".

שנים קודם לכן, ב-2009 החליטה הקרן למכור את מניותיה באלביט מערכות בשל העובדה שמכרה ציוד שסייע לבניית גדר ההפרדה. שנה לאחר מכן היא מימשה את החזקותיה בחברות הבנייה דניה סיבוס, שיכון ובינוי ואפריקה ישראל בנימוק ש"לקחו חלק בבנייה ופיתוח של התנחלויות".

הישראליות שנמצאות "על הכוונת"

קרן העושר הנורבגית אינה מממשת רק מניות של חברות ישראליות על רקע מעורבות בסכסוך כאן. במהלך השנה החולפת היא החליטה למשוך את השקעותיה מאחת מהמניות הלוהטות בוול סטריט - פלנטיר האמריקאית, המפתחת תוכנות לניתוח ביג דאטה על בסיס AI, ועובדת בעיקר עם סוכנויות מודיעין וצבאות ברחבי העולם. הרקע הוא פעילות שלה עם מערכת הביטחון הישראלית.

עם זאת, הקרן ממשיכה להשקיע ואף הגדילה את החזקותיה בשתי חברות ביטחוניות ישראליות המספקות מוצרים לצה"ל ולמשרד הביטחון - מנועי בית שמש, המייצרת חלקי מנועים עבור מטוסים, ונקסט ויז'ן המייצרת מצלמות מיוצבות עבור רחפנים ומזל"טים - החזקות בשווי של כ-90 מיליון שקל כל אחת.

אולם מי שב"כוננות" לספוג מכירת החזקות על ידי הקרן הן חברות נוספות שפועלות בשטחי יהודה ושומרון. בין אלה: שתי רשתות המזון הגדולות בישראל, שופרסל (כ-1%) ורמי לוי (0.4%), המחזיקות סניפים מחוץ לתחומי הקו הירוק.

זה מעלה את התהייה האם הקרן תבחר לצאת גם ממניותיהן של חברות הצריכה, דוגמת שטראוס ופוקס, שמוצריהן נמכרים במקומות רבים ביו"ש.

שאלה משמעותית אפילו יותר מבחינת היקף השקעתה הכספית נוגעת למניות הבנקים, שמהווים נתח משמעותי בתיק הישראלי של הקרן הנורבגית, אשר מעניקים כידוע שירותים בכל רחבי הארץ, כולל בשטחים. בעבר הקרן דנה בחיסול השקעותיה בבנקים ובמוסדות פיננסיים ישראלים בשל פעילותם העסקית מעבר לקו הירוק, אולם החליטה לבסוף שלא לנקוט מהלכים כלשהם. כעת, לנוכח הלחצים המופעלים עליה, היא עלולה להידרש פעם נוספת לסוגיה.

דווקא הגדילה החזקות בישראל בשנה החולפת

מנגד, ניתן להניח שלפחות בשלב זה האיום רלוונטי פחות לחברות ישראליות בעלות פעילות גלובלית, דוגמת טבע, נייס, טאואר ואיי.סי.אל, שאמנם פועלות בישראל אך מוכרות בעיקר מעבר לים. כמו כן, בשלב זה לא נראה שהדברים נוגעים לרבות מהחברות שפועלות בתחומים כמו תוכנה ואנרגיה מתחדשת. אלו עלולות להיכנס למעגל הנפגעות רק במקרה שהקרן תחליט על ניתוק מוחלט מההשקעות בישראל.

משיחות עם שורה של חברות שבהן מושקעת הקרן, עולה כי טרם פנתה אליהן (כפי שעשתה במקרים של בזק ופז למשל). בנוסף מציינים שם כי האיום אינו נוגע למי שאינן פועלות או מעניקות שירותים בשטחי יו"ש.

בכל מקרה, צריך לסייג כי אמנם מדובר במשקיע גדול ומשמעותי, אך לא בכזה שאין לו תחליף במקרה של פרידה. ודאי לנוכח העובדה שהחזקת הקרן במרבית החברות הישראליות נמוכה מ-1% מהון המניות. כך למשל, למניות בזק שמכרה הקרן הנורבגית בסוף 2024 לא הייתה בעיה למצוא קונים, והיא עלתה מאז ב-6%. ניתן להעריך בזהירות שגם במקרה של הפצת מניות בחברות אחרות, מחירן עלול אמנם להיפגע בטווח הקצר, אך בסופו של דבר לא מדובר בשיעורים שיעיבו על ערכן באופן מהותי.

בנוסף, למרות שהיא נתונה ללחצים כבר תקופה ארוכה מצד גופים הקוראים לניתוק קשריה העסקיים עם ישראל, הרי שבמהלך השנה החולפת הקרן הנורבגית הגדילה את החזקותיה בלא מעט חברות ישראליות, שבהן כבר הייתה מושקעת.

הקרן, שהוקמה ב-1990 כדי להשקיע את עודפי ההכנסות של מגזר הנפט הנורבגי, רשמה ברבעון הראשון של 2025 ירידה של 0.6%, או הפסד של 40 מיליארד דולר בהיקף הנכסים שהיא מנהלת. זאת, על רקע הירידות בשווקים בעקבות הכרזת המכסים של הנשיא טראמפ. את שנת 2024 שהייתה חזקה בשווקים, סיימה הקרן עם רווחי שיא של 222 מיליארד דולר.

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חוק הפקדונות עבר בכנסת: מדצמבר אפשר להפקיד פקדון מבלי לפתוח חשבון עו"ש

במסגרת החוק שאושר בכנסת סופית, נקבע כי בנק שאינו בעל היקף פעילות קטן יאפשר ללקוח לפתוח אצלו פקדון, מבלי להתנות זאת בפתיחת חשבון עובר ושב באותו בנק

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: Associated Press, Nic Coury

מנכ״ל אנבידיה הצטרף לטראמפ וחתם על עסקת ענק עם סעודיה

יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן, התחייב לרכוש מענקית הבינה המלאכותית כ-200 אלף שבבים גרפיים ● באמצעות עסקת הענק מבטיח לממלכה את אספקת השבבים החדשים ביותר

קניות בסופרמרקט / צילום: יונתן כיתאין

משוקולד פרה ועד קטשופ: המוצרים שהתייקרו עד עשרות אחוזים בשלוש שנים

כדי להבין עד כמה גדלו הוצאות משקי הבית בישראל על מוצרי מזון וצריכה מאז תחילת העלאות המחירים בקיץ 2022, בדקנו באתר פרייסז כמה עולים המותגים הפופולריים בשש רשתות מובילות לאורך זמן ● במבט לעולם, נראה כי לא צפוי שינוי בקרוב

דן אליס, מנהל תחום המחקר לשוק ההון בבנק הבינלאומי / צילום: תמר מצפי

מנהל ההשקעות שמעריך: אם תהיה הורדת ריבית, הסקטור הזה עומד להתפוצץ

דן אליס, מנהל תחום המחקר בבנק הבינלאומי, העריך לפני שנה שהעליות בוול סטריט יימשכו - וצדק ● כעת הוא טוען כי "השווקים צוהלים, אך מוקדם לפתוח את השמפניות - התנודתיות תימשך" ● בישראל הוא מעדיף את מדד ת"א 125, ובחו"ל מניות טכנולוגיה, פיננסים וביטחון

פרופ' אבי שמחון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

בנק ישראל נגד שמחון: התוכנית שמקדם "תוביל לעליית מחירי הדיור"

בבנק ישראל שוללים את דבריו של פרופ' אבי שמחון, שטען כי הבנקים גורמים לתופעה של קשיחות מחירי הדירות החדשות כלפי מטה וכעת פועל להקים צוות שיבדוק את הנושא ● "התערבות לא מבוקרת בהסכמי המימון בין היזמים לגורמים המממנים משפיעים לשלילה על שוק הדיור בישראל ומובילים אותו דווקא לצמצום היצע הדירות ולעלייה במחיריהן", מבהירים בבנק ישראל

בנייה ברעננה. פחות 4,000 דירות חדשות / צילום: שלומי יוסף

המדינה לא רוצה יותר לתת הנחות של מיליון שקל על דירה, ואלו הערים שיוצאות מתוכנית ההגרלות

התוכנית הממשלתית להגרלת דירות מסובסדות תובא השבוע להכרעת מועצת מקרקעי ישראל, לאחר שהאוצר ומשרד השיכון הגיעו להסכמות להפעלתה רק מחוץ למרכז וביישובים במדד סוציו־אקונומי נמוך ● 127 ראשי רשויות: המהלך יקטין את ההיצע באזורי הביקוש

מארק בניוף, מנכ''ל סיילספורס / צילום: ap, Markus Schreiber

מנכ"ל סיילספורס צפוי להרוויח 600 מיליון דולר מהאקזיט של וויז

את ההשקעה ביצעה סיילספורס באמצעות זרוע ההשקעות של החברה ● מנכ"ל החברה, מארק בניוף, אף השקיע באופן אישי בוויז דרך הקרן הפרטית שלו

מירב בן ארי, יש עתיד / צילום: שלומי יוסף

האם קוצצו ממערך הכבאות יותר מ-200 מיליון שקל?

איך מגיעים למסקנה שקיצצו בתקציב הכבאות? משווים תפוחים לתפוזים ● המשרוקית של גלובס

נתב''ג / צילום: ap, Matias Delacroix

משבר הטיסות עשוי להיות בשורה רעה לאינפלציה, ומה צפוי במדד השבוע?

האינפלציה בחודש אפריל צפויה לרדת ל-3.1% עפ"י התחזיות, אך רכיב הטיסות לחו"ל עלול להרוס את קצב ירידת מדד המחירים ● מה צפוי המשך השנה, ומתי האינפלציה תתכנס אל יעד יציבות המחירים של בנק ישראל?

אבי לוי (דיסקונט), חנן פרידמן (לאומי), ידין ענתבי (הפועלים) / צילום: יונתן בלום, אורן דאי, ישראל הדרי

ערב הדוחות: אלה מניות הבנקים שזכו להמלצה מברקליס

אנליסט הבנק הבריטי צופה המשך "מומנטום חיובי בר–קיימא" בתוצאות הבנקים הגדולים בישראל בהמשך השנה ● תיק האשראי שלהם מוערך כ"בעל איכות גבוהה"

טראמפ מגיע לפגוש את יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן בריאד, היום / צילום: ap, Alex Brandon

נשיא ואיש עסקים: מדינות ערב מקבלות את טראמפ עם מטוס חדש וסכומי עתק

נשיא ארה"ב הגיע למזרח התיכון במטרה לרשום הישגים כלכליים עבור מדינתו ● ערב הסעודית כבר התחייבה להשקיע 600 מיליארד דולר בכלכלה האמריקאית וקטאר הבטיחה להעניק מטוס נשיאותי לטראמפ ● וגם: האם סוריה בדרך להקים מגדל על שמו בשטחה?

נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Petr Josek

טראמפ רוצה לקבל מהקטארים מטוס מפואר? ארדואן עשה זאת לפניו

המטוס שנשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, קיבל מממשלת קטאר רחוקה מלהיות מתנה חסרת תקדים ● כבר ב־2018, שנה לאחר שמדינות המפרץ פתחו בחרם על דוחא, האמיר של קטאר העניק לנשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן את אותו מטוס מפואר, שמהווה כיום את המטוס הנשיאותי שלו

מבצעי קבלנים / צילומים: דרור מרמור, פולי טובמן, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשלם את שכר הדירה ואת המשכנתא: מה עומד מאחורי המבצעים החדשים של הקבלנים

מבצעי המימון שתדלקו את השוק עד כה הולכים ונעלמים והקבלנים נדרשים לפתרונות יצירתיים למשיכת רוכשים ● על הפרק: תשלום החזרי המשכנתא לתקופה קצובה, מתווה עסקה בפריסה נוחה ואפילו הנחות ישירות במחיר הדירה

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

הרווח הנקי של קמטק זינק ב-38%, גולף דיווחה על זינוק במכירות

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● גולף דיווחה על צמיחה של כ-15% במכירות, אותה ייחסה ל"הצעות ערך אטרקטיביות" לצרכנים ● חברת התוכנה מטריקס מציגה גידול של 10% ברווח הנקי ● וחברת הנדל"ן אמות רשמה עלייה בהכנסות מדמי שכירות וניהול, לקראת השלמת מגדל ToHa2 בת"א ● פריון עקפה את הצפי ברבעון ומעלה את התחזית ● "תוצאות שיא רבעוניות": קמטק עקפה את הצפי עם זינוק של 38% ברווח הנקי

טראמפ והנסיך הסעודי מוחמד בן סלמן / צילום: ap, Evan Vucci

כ-142 מיליארד דולר: טראמפ חתם על עסקת הנשק "הגדולה בהיסטוריה"

ארצות הברית וערב הסעודית חתמו היום על עסקת נשק ענקית, שהבית הלבן כינה הגדולה בהיסטוריה ● העסקה נחתמה כחלק ממספר עסקאות בין המדינות - המוערכות בכ-600 מיליארד דולר

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

רשות ניירות ערך יוצאת נגד ההבטחות ל"תשואה חלומית" מצד קרנות אלטרנטיביות

הרשות יוצאת נגד הפרסומות האגרסיביות שנועדו לגייס ישראלים להשקעה בקרנות אלטרנטיביות, בתחומים כגון הלוואות לנדל"ן וקרנות גידור ● לפי עמדת הרשות, ייאסר לכלול בפרסומות מידע לגבי התשואה, דמי הניהול והרכב הנכסים של הקרן ● הכללים לא יחולו על קרנות נאמנות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 חזר לטריטוריה חיובית בשנת 2025

נאסד"ק עלה ב-1.6% ● אנבידיה חזרה ל"מועדון ה-3 טריליון דולר" לאחר שלושה חודשים ● האינפלציה בארה"ב הפתיעה לחיוב: יורדת לקצב שנתי של 2.3% באפריל ● קוינבייס נכנסת למדד S&P 500, זינקה ב-24% ● מניית הרץ, הפוזיציה החדשה של ביל אקמן, ירדה בחדות ● פלנטיר זינקה בכ-8% והשלימה עלייה של כ-70% מתחילת השנה

פועלי בניין / צילום: Shutterstock

הלמ"ס לבג"ץ: נעדכן את מדד תשומות הבנייה במחצית השנייה של 2025

בעמדה לבג"ץ טוענת הלמ"ס כי היא שוקדת על עדכון מדד תשומות הבנייה, המשפיע על מחירי הדירות החדשות, וכי מסקנות ראשונות צפויות באוגוסט הקרוב ● בפברואר האחרון עדכנה הלמ"ס רק את רכיב שכר העבודה במדד, וזאת עקב הזינוק בעלויות השכר שספגו הקבלנים בשל מניעת כניסתם של עובדים פלסטינים והבאת עובדים מחו"ל ● העדכון הוביל לזינוק של 2.6% במדד בינואר האחרון

מרכז WeWork בהרצליה / צילום: Shutterstock

הנתונים של WeWork ישראל נחשפים: הרווח צלל, ולמה נמחקו 300 מיליון שקל?

התשקיף שהוגש לקראת הנפקת קבוצת אמפא חושף את פעילות החברה שבבעלותה: WeWork ישראל ● עם הכנסה של כ־1,800 שקל בחודש מכל עמדת עבודה ו־14 מרכזים באזורי ביקוש, חברת חללי העבודה המשותפים סובלת מירידות שווי ומחקה כמעט את כל הרווח התפעולי

מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בודנובסקי

ירידה חדה ברכישות ברשתות השיווק: "הגענו לגבול היכולת להוציא על קניות"

ההוצאות ברשתות המזון צנחו ביותר מ־4% בחודש מרץ 2025 ביחס לשנה שעברה - כך עולה מבדיקה שביצעו במזרחי טפחות ● "היצרנים מתחילים להפנים זאת, ואפשר לראות בשטח שעליית המחירים החלה להיבלם", אומר יוני פנינג, אסטרטג ראש בבנק ● מה תרם לשינוי?