גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בג"ץ פסל את הליך המינוי של נציב שירות המדינה: נדרש הליך תחרותי

נשיא העליון עמית והשופטת ברק-ארז קבעו בדעת רוב כי ההליך שבחרה הממשלה כולל מעורבות מכרעת של הדרג הפוליטי, בעוד שהנציב הוא שומר סף שחובה לשמור על עצמאותו ● השופט סולברג קבע בדעת מיעוט כי הממשלה רשאית לשקול "קירבה רעיונית" של הנציב אליה

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית / צילום: דוברות בתי המשפט
נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית / צילום: דוברות בתי המשפט

בג"ץ קיבל היום (ב') את העתירות שדרשו לפסול את מנגנון המינוי שהציעה הממשלה לנציב הבא של שירות המדינה, וקבע כי מינוי הנציב צריך להתבצע באמצעות מנגנון קבוע שכולל הליך תחרותי.

עכשיו זה רשמי וקבוע: ההתמחות במשפטים תקוצר
ועדת השרים אישרה את צמצום הסמכויות של נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית

נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית והשופטת דפנה ברק-ארז קבעו בדעת רוב כי ההליך שבחרה הממשלה למינוי הנציב הבא אינו מבטיח את השמירה על אופיו העצמאי, הממלכתי והא-פוליטי של התפקיד ולא יוביל לבחירת המועמד המתאים ביותר מבחינה מקצועית.

עוד קבע בג"ץ כי אין עוד מקום לפרקטיקה ולפיה הדרג הפוליטי קובע ומשנה כראות עיניו את מנגנון המינוי על-פי שיקולים שאינם גלויים לציבור.

פסק הדין ניתן בעתירות שהגישו ארגונים ציבוריים, ובהם מכון ברנדייס במסלול האקדמי המכללה למינהל, מרכז מנור, התנועה לאיכות השלטון וההסתדרות, נגד החלטת הממשלה מאוגוסט 2024, ולפיה מחליפו של הנציב היוצא, דניאל הרשקוביץ, ייבחר על-ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו וייבחן על-ידי הוועדה למינוי בכירים. ועדה זו בוחנת אך ורק היבטים הנוגעים לטוהר המידות של המועמד, ואינה עוסקת בכשירותו המקצועית ובהתאמתו לתפקיד.

גם לאחר שהממשלה שינתה את עמדתה והסכימה להביא את מועמדו של נתניהו בפני ועדה ייעודית שתבחן את הכשירות, התעקשו העותרים על כך שיש לקיים הליך תחרותי, אשר בו ייבחר הנציב הבא מקרב שורה של מועמדים מקצועיים - ולא בהתאם להעדפתו האישית של נתניהו. היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה הצטרפה לעמדת העותרים.

מעורבות מכרעת של הדרג הפוליטי בהליך הבחירה

הנשיא עמית הדגיש בפסק הדין שקיבל את העתירות כי העובדה שהממשלה מוסמכת למנות את הנציב בפטור ממכרז אינה אומרת כי נתון לה שיקול-דעת בלתי מוגבל או פְּטוֹר מכללי המשפט המינהלי. עמית ציין כי החוק נועד להבטיח את המקצועיות והממלכתיות של השירות הציבורי, שהוא א-פוליטי במהותו, ולמנוע מינוי נושאי משרה משיקולים פסולים כגון שייכות מפלגתית או קרבה אישית.

עמית עמד על כך שעקרונות אלה חשובים במיוחד לגבי נציב שירות המדינה, שהוא שומר סף עצמאי הנדרש לפעול נגד זליגת שיקולים פוליטיים אל השירות הציבורי. ואכן, כך הודגש, הנציב ממונה לכהונה בת 6 שנים ואינו מתחלף בעת חילופי ממשלות.

בניגוד לכך, קבע עמית, הליך המינוי שבחרה הממשלה כולל מעורבות מכרעת של הדרג הפוליטי: ראש הממשלה בוחר מועמד יחיד מטעמו, וחברי ועדת המינויים נבחרים כולם על-ידי הדרג הפוליטי. עוד צוין כי בחירת מועמד יחיד על-ידי ראש הממשלה, שלא בהליך תחרותי, לא תניב ככלל את המועמד הטוב ביותר.

נשיא העליון כתב עוד כי הגיע הזמן לבחון מחדש את המסקנה שאליה הגיע בג"ץ לפני כ-14 שנה, כאשר נמנע מלהתערב באופן מינוי הנציב, שכן מאז חלו שינויים משמעותיים - ואפילו אז כללה הממשלה הליך מעין-תחרותי במנגנון המינוי.

בהתייחסו למצב הנוכחי קבע עמית כי בשנים האחרונות התחדדה חשיבות עצמאותם של נושאי משרה, וניכרת תמונה שאינה מעודדת באשר לתפקודו של השירות הציבורי. על רקע זה, הסביר, גוברת החשיבות שבמינוי נציב בעל כישורים, שבכוחו להתניע שינויים בשירות הציבורי גם בניגוד לאינטרסים פוליטיים.

עמית הוסיף כי בעוד שבעבר נעשו מינויים פוליטיים במסתרים, כיום נעשים הדברים בראש חוצות על-ידי גורמים בממשלה - והדבר מחזק עוד יותר את הצורך בהגנה על אופיו העצמאי והא-פוליטי של הנציב. עמית אף תיאר את הפגיעה האפשרית בטובת הציבור אם המועמד ייבחר לפי שיקולים פוליטיים ואידאולוגיים.

על רקע זה קובע פסק הדין כי הממשלה לא הוכיחה שהליך מינוי הנציב נקבע על סמך שיקולים ענייניים בלבד; כי החלטות הממשלה התקבלו תוך התעלמות משיקולים ענייניים שונים; וכי לא הוצג תהליך סדור של עבודת מטה או בחינת חלופות להליך שנבחר, ומשכך קיומה של תשתית עובדתית מספקת להחלטות מוטל אף הוא בספק - ומכאן שהחלטות הממשלה אינן יכולות לעמוד.

בהחלטתו עמד עמית על כך שהליך תחרותי יתרום תרומה משמעותית הן לצורך בבחירת המועמד המתאים ביותר מבחינה מקצועית והן לצורך למנוע חדירת שיקולים פוליטיים להליך המינוי של הנציב ולשירות הציבורי. לדבריו, אין עוד מקום לפרקטיקה שבה הממשלה קובעת מנגנון מינוי אד-הוק לכל נציב ונציב, על-פי שיקולים שאינם גלויים לציבור.

לפי השופטת ברק-ארז, מינויים דוגמת זה של נציב שירות המדינה, הנוגעים לאכיפת החוק, צריכים להיות מורחקים משיקולים פוליטיים. לעמדתה, קיים קושי בכך שראש הממשלה מוביל את מינוי הנציב לנוכח העניין האישי של נתניהו בזהותם של בכירים בתחום אכיפת החוק, שהנציב משפיע על המינוי שלהם.

דעת המיעוט של סולברג

השופט נעם סולברג היה בדעת מיעוט, וצידד בדחיית העתירות בנימוק שאין חובה חוקית לקיים הליך תחרותי כי החוק קובע פטור מחובת מכרז. סולברג קבע כי הממשלה רשאית לשקול את הקרבה הרעיונית של המועמד אליה, לצד שיקולים נוספים.

סולברג חלק על עמדתו של עמית וטען כי האחרון רואה במשרת הנציב שעיקרה בהיותו "שומר סף", בעוד שתפקידי הנציב כוללים סמכויות אחרות כגון קביעת הובלת תהליכי הגיוס והמיון לשירות המדינה.

מכון ברנדייס ומרכז מנור יוצגו על-ידי עו"ד גלעד ברנע. התנועה לאיכות השלטון יוצגה על-ידי עורכי הדין תומר נאור ורותם בבלי-דביר. ההסתדרות יוצגה על-ידי עורכי הדין רונן ברומר, עירא הרדי ותמר רוטנברג ממשרד ש. הורוביץ.

עוד כתבות

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

המספרים של ביג גלילות נחשפים: על כמה באמת עומדים הפדיונות

נתוני חברת ריס מראים ירידה מהשיא בפדיונות מרכז ביג פאשן גלילות, בעיקר בימי חול ● וגם: כך השפיעה פתיחתו על הקניונים באזור המרכז

עופר ינאי / צילום: אבישג שאר ישוב

פשרה: רשת 13 תחזיר לעופר ינאי את ההלוואה בסך 4 מיליון דולר

במסגרת ההסכם תימחק התביעה בסך 16 מיליון שקל שהגיש ינאי נגד בעלי רשת 13 לן בלווטניק ויו"ר הערוץ נדב טופולסקי ● התביעה הוגשה לאחר שינאי נסוג מהעסקה לרכישת 10% מערוץ רשת 13, וביקש לקבל בחזרה את הפעימה הראשונה שהעמיד לטובת הערוץ ואשר רשת סירבה להחזיר

טראמפ והנסיך הסעודי מוחמד בן סלמן / צילום: ap, Evan Vucci

כ-142 מיליארד דולר: טראמפ חתם על עסקת הנשק "הגדולה בהיסטוריה"

ארצות הברית וערב הסעודית חתמו היום על עסקת נשק ענקית, שהבית הלבן כינה הגדולה בהיסטוריה ● העסקה נחתמה כחלק ממספר עסקאות בין המדינות - המוערכות בכ-600 מיליארד דולר

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

​הרלב"ד מציגה: ארבעה דוברים בשנה אחת

הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים מינתה את יועץ התקשורת אילן מרסיאנו, אחרי ששלושה דוברים עזבו השנה את תפקידם ● המנטליסט ליאור סושרד מצטרף כיועץ אסטרטגי חיצוני לחברת הביומד מטריסלף, הנסחרת בבורסה בתל אביב ●  אירועים ומינויים

אבי לוי (דיסקונט), חנן פרידמן (לאומי), ידין ענתבי (הפועלים) / צילום: יונתן בלום, אורן דאי, ישראל הדרי

ערב הדוחות: אלה מניות הבנקים שזכו להמלצה מברקליס

אנליסט הבנק הבריטי צופה המשך "מומנטום חיובי בר–קיימא" בתוצאות הבנקים הגדולים בישראל בהמשך השנה ● תיק האשראי שלהם מוערך כ"בעל איכות גבוהה"

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

לופטהנזה מאריכה את ביטולי הטיסות לישראל אך בוחנת את האפשרות לחזור

למרות ניסיונות רת"א להשיב את קבוצת התעופה הגדולה בעולם: לופטהנזה מודיעה על הארכה נוספת של טיסותיה לישראל, והדבר עלול להוביל חברות נוספות בעקבותיה

עובדי חברת החשמל / צילום: יוסי וייס, חברת החשמל

תאבד את נכסיה? המאבק בין חברת החשמל לאוצר על עתיד הייצור

כחלק מהשלב השני של רפורמת החשמל שעתיד להתרחש ב־2026, יוחלט אם חברת החשמל תישאר יצרנית או שתתמקד בניהול הרשת ● האוצר מעוניין לצמצם את תפקידה לתחום התשתיות

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

היזם הישראלי שיצר לעצמו הון מדהים של 1.5 מיליארד דולר בעסקי היופי

אורן הולצמן, בעל השליטה באודיטי טק (איל מקיאג'), מכר מניות ב־385 מיליון דולר לאחר זינוק של 67% מתחילת השנה ● בסה"כ מימש עד היום בקרוב ל־700 מיליון דולר, והוא ממשיך להיות בעל המניות הגדול בחברה ● ההטבה במניות של עובדי אודיטי קפצה ל–160 מיליון דולר

פרופ' אבי שמחון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

בנק ישראל נגד שמחון: התוכנית שמקדם "תוביל לעליית מחירי הדיור"

בבנק ישראל שוללים את דבריו של פרופ' אבי שמחון, שטען כי הבנקים גורמים לתופעה של קשיחות מחירי הדירות החדשות כלפי מטה וכעת פועל להקים צוות שיבדוק את הנושא ● "התערבות לא מבוקרת בהסכמי המימון בין היזמים לגורמים המממנים משפיעים לשלילה על שוק הדיור בישראל ומובילים אותו דווקא לצמצום היצע הדירות ולעלייה במחיריהן", מבהירים בבנק ישראל

ניקולאי טנגן, מנכ''ל קרן העושר הנורבגית / צילום: Reuters, Matt Rourke

האם גם מניות הבנקים ושופרסל יזרקו על ידי הקרן הנורבגית?

הלחצים על קרן ההשקעות הגדולה בעולם הובילו אותה להיפרד משתי מניות מקומיות, בשל פעילות מחוץ לשטחי הקו הירוק ● בסיכון דומה נמצאות כיום מניות הבנקים, רשתות המזון הגדולות וחברות ביטחוניות ● ולאילו מהחזקות הקרן הנורבגית בישראל האיום נוגע פחות?

רכבת ישראל / צילום: שלומי יוסף

הסטת הרכבות להילולה במירון: בג"ץ דחה את העתירה נגד משרד התחבורה

העותרים ביקשו להורות למשיבים להסביר מדוע לא יתאפשר לתושבי כרמיאל והאזור לעשות שימוש בתחנת כרמיאל של רכבת ישראל בסוף השבוע, אז התחנה תשמש את באי ההילולה במירון ● בג"ץ דחה את העתירה על הסף בשל אי-מיצוי הליכים ● מנכ"ל "ישראל חופשית": "משרד התחבורה לוקח את הזלזול הבוטה בציבור הישראלי צעד אחד קדימה"

מטוס של וויזאייר. השפעה מכרעת על שוק הלואו־קוסט / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חדשות טובות לטסים: החברה הזרה הכי פעילה בנתב״ג חוזרת

בשעה שחברות תעופה אחרות מבטלות, באתר וויזאייר הודיעו על חזרה כבר בשבוע הקרוב ● אייר קנדה, שתכננה לשוב לארץ בתחילת יוני, החליטה על הארכת השהיית הטיסות הארוכה ביותר עד כה: עד 8 בספטמבר 2025 ● אלו המועדים בהם צפויות החברות הזרות לחזור לפעילות בישראל

דובי פרנסס / צילום: ארכיון group 11

גויסה בתקופת ההייפ: קרן 5 של דובי פרנסס ממשיכה להתכווץ

חברת ההשקעות של דובי פרנסס, קרן 5 של גרופ 11, דיווחה על סך נכסים מנוהלים של 191.7 מיליון דולר, ירידה של 8.4% ביחס לשנה שעברה ● הקרן גויסה בשיא ימי ההייפ של בועת הטכנולוגיה ב-2021 ועד כה לא הניבה הצלחות גדולות, עם זאת, עוד מוקדם לקבוע - קרנות הון סיכון בוחנות את ההצלחה לאחר תקופה של 7 שנים

אילוסטרציה: Shutterstock

הודה בעבירות מס בהיקף עשרות מיליוני שקלים - וירצה 9 חודשי עבודות שירות בלבד

עופר בנבנישתי, חבר לשעבר בארגון פשע, הורשע עפ"י הודאתו בהסדר טיעון בעשרות עבירות מס והפצת חשבוניות פיקטיביות בהיקף של עשרות מיליוני שקלים - ונדון ל-9 חודשי עבודות שירות בלבד ולקנס בסך 40 אלף שקל ● הסיבה: השיהוי של המדינה בטיפול בתיק, אשר ראשיתו לפני כעשור

נתב''ג / צילום: ap, Matias Delacroix

משבר הטיסות עשוי להיות בשורה רעה לאינפלציה, ומה צפוי במדד השבוע?

האינפלציה בחודש אפריל צפויה לרדת ל-3.1% עפ"י התחזיות, אך רכיב הטיסות לחו"ל עלול להרוס את קצב ירידת מדד המחירים ● מה צפוי המשך השנה, ומתי האינפלציה תתכנס אל יעד יציבות המחירים של בנק ישראל?

היא אחת הידידות הגדולות של ישראל. אז למה אזרחיה לא אוהבים אותנו?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: טראמפ מתרחק מנתניהו, המאבק הפלסטיני איבד את המומנטום שלו וסקר חדש מגלה שרוב הגרמנים רואים את ישראל באור שלילי ● כותרות העיתונים בעולם

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

הרווח הנקי של קמטק זינק ב-38%, גולף דיווחה על זינוק במכירות

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● גולף דיווחה על צמיחה של כ-15% במכירות, אותה ייחסה ל"הצעות ערך אטרקטיביות" לצרכנים ● חברת התוכנה מטריקס מציגה גידול של 10% ברווח הנקי ● וחברת הנדל"ן אמות רשמה עלייה בהכנסות מדמי שכירות וניהול, לקראת השלמת מגדל ToHa2 בת"א ● פריון עקפה את הצפי ברבעון ומעלה את התחזית ● "תוצאות שיא רבעוניות": קמטק עקפה את הצפי עם זינוק של 38% ברווח הנקי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט הודיעה על קיצוצים: תפטר 3% מכוח האדם בחברה

דובר החברה ל-CNBC: "אנחנו ממשיכים ליישם שינויים ארגוניים נחוצים כדי לייעל את החברה בצורה הטובה ביותר להצלחה בשוק הדינמי" ● סבב הפיטורים צפוי לכלול כ-7,000 עובדים ברחבי העולם ● ב־2023, החברה הכריזה על סבב פיטורים גדול של 10,000 עובדים

נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Petr Josek

טראמפ רוצה לקבל מהקטארים מטוס מפואר? ארדואן עשה זאת לפניו

המטוס שנשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, קיבל מממשלת קטאר רחוקה מלהיות מתנה חסרת תקדים ● כבר ב־2018, שנה לאחר שמדינות המפרץ פתחו בחרם על דוחא, האמיר של קטאר העניק לנשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן את אותו מטוס מפואר, שמהווה כיום את המטוס הנשיאותי שלו

בית החולים אל-אהלי שבעיר עזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

תקיפה חריגה בח'אן יונס: ניסיון חיסול של מוחמד סינוואר

בשל ירי מתימן: אזעקות בירושלים, בשפלה ובאזור המרכז ● טיל נוסף שוגר הערב מתימן, אך הוא נכשל בשיגורו ● וויטקוף בשיחה עם משפחות חטופים: "הנשיא לא יקבל פחות מחזרתם של כולם הביתה" ● משרד החוץ האמריקאי: "ביקור טראמפ בסעודיה הוא ביקור היסטורי בכל התחומים ● צה"ל הודיע כי תקף מחבלי חמאס ששהו בבית החולים "נאצר" במרחב ח'אן יונס ● 58 חטופים - 585 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים