גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הלמ"ס לבג"ץ: נעדכן את מדד תשומות הבנייה במחצית השנייה של 2025

בעמדה לבג"ץ טוענת הלמ"ס כי היא שוקדת על עדכון מדד תשומות הבנייה, המשפיע על מחירי הדירות החדשות, וכי מסקנות ראשונות צפויות באוגוסט הקרוב ● בפברואר האחרון עדכנה הלמ"ס רק את רכיב שכר העבודה במדד, וזאת עקב הזינוק בעלויות השכר שספגו הקבלנים בשל מניעת כניסתם של עובדים פלסטינים והבאת עובדים מחו"ל ● העדכון הוביל לזינוק של 2.6% במדד בינואר האחרון

פועלי בניין / צילום: Shutterstock
פועלי בניין / צילום: Shutterstock

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) שוקדת בימים אלה על עדכון מדד תשומות הבנייה וצפויה להשלים את המהלך במחצית השנייה של 2025. זאת, בנוסף לעדכון הרכיב של שכר העבודה במדד, אשר בוצע באופן נפרד בפברואר האחרון - כך עולה מתגובה שהגישה אמש (ב') הלמ"ס לבג"ץ.

● לשלם את שכר הדירה ואת המשכנתא: מה עומד מאחורי המבצעים החדשים של הקבלנים
בשנתיים איחור: מגדל היוקרה של תל אביב מתאכלס, והמחירים גבוהים אפילו ביחס לאזור

התגובה הוגשה במסגרת עתירה שהגישה דניה סיבוס לבג"ץ, בה דרשה כי הלמ"ס תעדכן את מדד תשומות הבנייה לנוכח הזינוק בעלויות שסופגים הקבלנים בעקבות המלחמה.

בתגובת הלמ"ס, שהוגשה על-ידי עו"ד הדס ערן ממחלקת הבג"צים בפרקליטות המדינה, נכתב כי נהוג לבצע עדכון של המשקולות ומרכיבי הסל של המדד אחת ל-10-7 שנים. העדכון האחרון בוצע ב-2011, והעדכון שאמור היה להתבצע ב-2021 התעכב בגלל הקורונה ובהמשך המלחמה.

עוד נכתב כי בשנים האחרונות פעלה הלמ"ס ל"קידום תהליך עדכון הסל", כולל "התאמות ושינויים בהליך איסוף הנתונים" והתייעצויות עם גורמי מקצוע כגון התאחדות הקבלנים. "כיום תהליך עדכון הסל מצוי בשלבים מתקדמים", מציינים בלמ"ס.

עוד מוסיפים בלמ"ס כי במסגרת העבודה ייתכן עדכון נוסף של רכיב שכר העבודה, וכי מסקנות התהליך יובאו באוגוסט הקרוב בפני הוועדה המייעצת של המועצה הציבורית לסטטיסטיקה. התהליך כולו יושלם, כאמור, במחצית השנייה של 2025.

בלמ"ס מסכימים כי מרכיב שכר העבודה "הוא בעל השפעה משמעותית בהרכב הסל", ומזכירים כי הוא כבר עודכן "באופן חריג" בעקבות המלחמה.

מדד תשומות הבנייה משליך באופן ישיר על המחיר שמשלמים רוכשי דירות חדשות מקבלן. מחיר הדירה מוצמד למדד כדי לבטא את העלויות שסופגים הקבלנים תוך כדי תהליך הבנייה. עם זאת, ההצמדה איננה על מלוא שווי הדירה. לפי חוק שעבר ב-2022, 40% מערך הדירה מוצמד למדד, המתפרסם אחת לחודש.

מאז תחילת 2025 עלה מדד תשומות הבנייה במצטבר ב-3.4%, וב-12 החודשים האחרונים הוא עלה במצטבר ב-6%. אלא שהעלייה לא הייתה הדרגתית, והלמ"ס ביצעה עדכון ברכיב שכר העבודה במדד. עדכון זה הוביל לזינוק דרמטי במדד תשומות הבנייה בינואר האחרון.

עד ינואר 2025, רבים בענף הלינו על כך שהלמ"ס לא עדכנה את רכיבי המדד מזה שנים, וזאת למרות הזינוק בהוצאות על שכר עובדי הבניין. מאז פרוץ המלחמה נמנעה כניסתם של עובדים פלסטינים - מהלך שהוביל להחלפתם בעובדים מחו"ל בשכר גבוה משמעותית.

"המלחמה הביאה לשינוי סדרי עולם בענף הבנייה"

בעתירה שהגישה דניה סיבוס לבג"ץ בינואר, טענה החברה כי הלמ"ס לא עדכנה מזה כ-13 שנים את מדדי תשומות הבנייה למגורים, למסחר ולמשרדים, לסלילה ולגישור, וכן את סל החומרים, המוצרים והשירותים המרכיבים את כל אחד מהמדדים.

לפי העתירה, שהוגשה באמצעות עורכי הדין בני שפר, רונן ברומר, אביתר אזולאי וסתיו סוויסה ממשרד ש. הורוביץ, "המלחמה הביאה לשינוי סדרי עולם בענף הבנייה: בין-לילה איבד הענף שליש מעובדיו, שהיו נכנסים לישראל משטחי הרשות הפלסטינית ומרצועת עזה, ומאז 7 באוקטובר כניסתם נמנעת באופן כמעט מוחלט. ההשפעה של חיסרון העובדים הפלסטינים על ענף הבנייה מתבטאת במחסור בידיים עובדות בכלל, ובידיים עובדות מיומנות בבנייה בפרט".

עוד טענה דניה סיבוס בעתירה כי "הדבר הביא לייקור דרמטי של רכיב העבודה בעלויות הבנייה, שכן שכרם של העובדים הפלסטינים היה נמוך משמעותית משכרם של העובדים הזרים ושל העובדים הישראלים. העובדים הללו, שמראש היו יקרים יותר, זרים וישראלים כאחד, זכו גם לכוח מיקוח עודף שאיפשר להם להעלות את שכרם עוד יותר".

על רקע זה, נטען, "המדדים המפורסמים אינם משקפים את המציאות ואינם משקפים את ייעודם, אף שיש בידיה של הלמ"ס את הסמכות ואת החובה לבצע עדכונים דחופים במקרים שבהם מתרחשים אירועים בלתי צפויים או מתגלות טעויות שיש בהן כדי להשפיע על מהימנות הנתונים שבפרסומיה, ואף שהלמ"ס עצמה מודה כי המלחמה יצרה מצב חדש שאין לו מענה במדד הקיים".

מדד תשומות הבנייה מזנק

כאמור, בפברואר 2025 הודיעה הלמ"ס על עדכון הרכיב של שכר העבודה במדד. העדכון, שחל לגבי חודש ינואר שקדם לו, התייחס לכך שעובדי בניין זרים החליפו את העובדים הפלסטינים בעקבות המלחמה, ולעובדה שעלות העבודה התייקרה כתוצאה מכך.

בהקשר זה, הלמ"ס העלתה ב-1.5% את שכר העובדים במדד, והסבירה כי בחישוב השכר נלקחו בחשבון נתונים שלא נכללו בו בעבר, דוגמת מחירונים של פרויקטים לבנייה. יתר רכיבי המדד לא עודכנו.

כתוצאה מהודעת הלמ"ס על העדכון, בינואר האחרון זינק מדד תשומות הבנייה ב-2.6%. מדובר בשיעור המתקרב להיקף עליית המדד ב-2024 כולה. מאז עלה המדד ב-0.4% בפברואר וב-0.4% נוספים במרץ 2025.

בלמ"ס מציינים בתגובתם לעתירה כי הוועדה הציבורית המייעצת בנושא המדד דנה באופן מדידת השכר של עובדים פלסטינים שיצאו משוק העבודה, בתחלופה של פועלי בניין ובהשלכות העדכון של מדד תשומות הבנייה על מדדי התשומות לבניית מסחר ומשרדים וסלילה וגישור.

לנוכח התוכנית להשלים את עדכון המדד בהמשך השנה, הלמ"ס מבקשת מבג"ץ למחוק את העתירה.

עוד כתבות

מפעל של ריינמטאל,  יצרנית הנשק הגדולה בגרמניה / צילום: Reuters, KAI PFAFFENBACH

מפעלי פולקסווגן ייצרו טנקים: בגרמניה משנים כיוון ומתמקדים בתחום הנשק

תעשיית הרכב שהובילה את הכלכלה הגרמנית הולכת ודועכת, ומפנה כעת את הבכורה לחברות הנשק שנהנות ממבול הזמנות מרחבי היבשת ● מפעלי רכב של פולקסווגן, שרווחיה צנחו ב־41% ברבעון הראשון, כבר בדרך להפוך למפעלי ייצור נשק, וגם כוח האדם צפוי להירתם לכך

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

הרווח הנקי של קמטק זינק ב-38%, גולף דיווחה על זינוק במכירות

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● גולף דיווחה על צמיחה של כ-15% במכירות, אותה ייחסה ל"הצעות ערך אטרקטיביות" לצרכנים ● חברת התוכנה מטריקס מציגה גידול של 10% ברווח הנקי ● וחברת הנדל"ן אמות רשמה עלייה בהכנסות מדמי שכירות וניהול, לקראת השלמת מגדל ToHa2 בת"א ● פריון עקפה את הצפי ברבעון ומעלה את התחזית ● "תוצאות שיא רבעוניות": קמטק עקפה את הצפי עם זינוק של 38% ברווח הנקי

היא אחת הידידות הגדולות של ישראל. אז למה אזרחיה לא אוהבים אותנו?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: טראמפ מתרחק מנתניהו, המאבק הפלסטיני איבד את המומנטום שלו וסקר חדש מגלה שרוב הגרמנים רואים את ישראל באור שלילי ● כותרות העיתונים בעולם

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

​הרלב"ד מציגה: ארבעה דוברים בשנה אחת

הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים מינתה את יועץ התקשורת אילן מרסיאנו, אחרי ששלושה דוברים עזבו השנה את תפקידם ● המנטליסט ליאור סושרד מצטרף כיועץ אסטרטגי חיצוני לחברת הביומד מטריסלף, הנסחרת בבורסה בתל אביב ●  אירועים ומינויים

סם אלטמן, ג'נסן הואנג, אנדי ג'סי / צילום: Chiang Ying-ying, AP, Aurelien Morissard

האורחים המפתיעים של טראמפ בסעודיה: בכירי עמק הסיליקון

ועידת פורום ההשקעות המשותף לארה"ב וסעודיה פרסמה את רשימת הבכירים שיגיעו בימים הקרובים לריאד, שכוללת גם דמויות בולטות שאינן בהכרח ידועות בקרבתן לטראמפ ● יורש העצר מוחמד בן סלמאן, משקיע יותר ויותר מקרן העושר הממלכתית הסעודית בחברות טכנולוגיה ובתשתיות

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

היזם הישראלי שיצר לעצמו הון מדהים של 1.5 מיליארד דולר בעסקי היופי

אורן הולצמן, בעל השליטה באודיטי טק (איל מקיאג'), מכר מניות ב־385 מיליון דולר לאחר זינוק של 67% מתחילת השנה ● בסה"כ מימש עד היום בקרוב ל־700 מיליון דולר, והוא ממשיך להיות בעל המניות הגדול בחברה ● ההטבה במניות של עובדי אודיטי קפצה ל–160 מיליון דולר

נתב''ג / צילום: ap, Matias Delacroix

משבר הטיסות עשוי להיות בשורה רעה לאינפלציה, ומה צפוי במדד השבוע?

האינפלציה בחודש אפריל צפויה לרדת ל-3.1% עפ"י התחזיות, אך רכיב הטיסות לחו"ל עלול להרוס את קצב ירידת מדד המחירים ● מה צפוי המשך השנה, ומתי האינפלציה תתכנס אל יעד יציבות המחירים של בנק ישראל?

טראמפ מגיע לפגוש את יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן בריאד, היום / צילום: ap, Alex Brandon

נשיא ואיש עסקים: מדינות ערב מקבלות את טראמפ עם מטוס חדש וסכומי עתק

נשיא ארה"ב הגיע למזרח התיכון במטרה לרשום הישגים כלכליים עבור מדינתו ● ערב הסעודית כבר התחייבה להשקיע 600 מיליארד דולר בכלכלה האמריקאית וקטאר הבטיחה להעניק מטוס נשיאותי לטראמפ ● וגם: האם סוריה בדרך להקים מגדל על שמו בשטחה?

בנייה ברעננה. פחות 4,000 דירות חדשות / צילום: שלומי יוסף

המדינה לא רוצה יותר לתת הנחות של מיליון שקל על דירה, ואלו הערים שיוצאות מתוכנית ההגרלות

התוכנית הממשלתית להגרלת דירות מסובסדות תובא השבוע להכרעת מועצת מקרקעי ישראל, לאחר שהאוצר ומשרד השיכון הגיעו להסכמות להפעלתה רק מחוץ למרכז וביישובים במדד סוציו־אקונומי נמוך ● 127 ראשי רשויות: המהלך יקטין את ההיצע באזורי הביקוש

טראמפ והנסיך הסעודי מוחמד בן סלמן / צילום: ap, Evan Vucci

כ-142 מיליארד דולר: טראמפ חתם על עסקת הנשק "הגדולה בהיסטוריה"

ארצות הברית וערב הסעודית חתמו היום על עסקת נשק ענקית, שהבית הלבן כינה הגדולה בהיסטוריה ● העסקה נחתמה כחלק ממספר עסקאות בין המדינות - המוערכות בכ-600 מיליארד דולר

השופט גילה - המשטרה הסתמכה על חוק לא קיים שנוצר ע"י AI

במסגרת דיון בבקשה שהגיש חשוד בעבירות מס להחזרת הטלפון הנייד שלו שנתפס בחקירה, התברר כי המשטרה הסתמכה על חוק שלא קיים ● איך זה קרה? בינה מלאכותית יצירתית והיעדר בדיקה של נציגי המדינה

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים נגד תופעת ה"דרייברים": פשטה על "תחנות מוניות" פיראטיות

מדובר במנגנון משומן הפועל במחשכים, ללא אישורים של משרד התחבורה וללא כל דיווח לרשויות המס ● האפשרות הזמינה של מערך היסעים באמצעות רכבים פרטיים לאורך כל שעות היום וללא כל רגולציה יצרה תעשייה שלמה של כסף שחור המתגלגל מתחת לעין הרשויות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

הרווח הנקי של הבורסה בת"א זינק ב-40% ברבעון. אלו הסיבות

עמלות המסחר והסליקה גדלו ב-15% ועמדו על כ-50 מיליון שקל ● הבורסה נהנתה גם מגידול בהכנסות מדמי רישום ואגרות, לצד הכנסות מהפצת מידע ושירותי קישוריות ● מנכ"ל הבורסה, איתי בן זאב: "העלייה במחזורי המסחר לצד גידול בהנפקות ובהשקעות בקרנות סל מקומיות, מעידים על אמון ציבור המשקיעים המקומי והבינלאומי"

מרכז WeWork בהרצליה / צילום: Shutterstock

הנתונים של WeWork ישראל נחשפים: הרווח צלל, ולמה נמחקו 300 מיליון שקל?

התשקיף שהוגש לקראת הנפקת קבוצת אמפא חושף את פעילות החברה שבבעלותה: WeWork ישראל ● עם הכנסה של כ־1,800 שקל בחודש מכל עמדת עבודה ו־14 מרכזים באזורי ביקוש, חברת חללי העבודה המשותפים סובלת מירידות שווי ומחקה כמעט את כל הרווח התפעולי

נמל חיפה , ישראל / צילום: שלומי יוסף

דיל לחילוץ נמל חיפה? המדינה תאפשר לבעלים לשעבד חלק מהכסף

בקופת הנמל נעולים 2.7 מיליארד שקל שיועדו לתשתיות, שהרוכשים ביקשו לשעבד להפחתת חוב ● המדינה חוששת שהדבר ייפגע בפיתוח ● הפתרון המסתמן: חלק מהסכום יופקד בידי בעלת התשתיות

עובדי חברת החשמל / צילום: יוסי וייס, חברת החשמל

תאבד את נכסיה? המאבק בין חברת החשמל לאוצר על עתיד הייצור

כחלק מהשלב השני של רפורמת החשמל שעתיד להתרחש ב־2026, יוחלט אם חברת החשמל תישאר יצרנית או שתתמקד בניהול הרשת ● האוצר מעוניין לצמצם את תפקידה לתחום התשתיות

אמסטרדם / צילום: Shutterstock, Yasonya

בדרך לאלף דולר: מחירי הטיסות ליעד הזה עשויים לזנק בחדות

למרות אירועי האלימות הקשים נגד יהודים שהתרחשו באמסטרדם בנובמבר האחרון, הביקוש לקו נותר יציב ● כעת עולה חשש ששתי חברות תעופה משמעותיות שמתכננות לשוב בקרוב יאריכו מחדש את ביטולי הטיסות

מטוס של וויזאייר. השפעה מכרעת על שוק הלואו־קוסט / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חדשות טובות לטסים: החברה הזרה הכי פעילה בנתב״ג חוזרת

בשעה שחברות תעופה אחרות מבטלות, באתר וויזאייר הודיעו על חזרה כבר בשבוע הקרוב ● אייר קנדה, שתכננה לשוב לארץ בתחילת יוני, החליטה על הארכת השהיית הטיסות הארוכה ביותר עד כה: עד 8 בספטמבר 2025 ● אלו המועדים בהם צפויות החברות הזרות לחזור לפעילות בישראל

מארק בניוף, מנכ''ל סיילספורס / צילום: ap, Markus Schreiber

מנכ"ל סיילספורס צפוי להרוויח 600 מיליון דולר מהאקזיט של וויז

את ההשקעה ביצעה סיילספורס באמצעות זרוע ההשקעות של החברה ● מנכ"ל החברה, מארק בניוף, אף השקיע באופן אישי בוויז דרך הקרן הפרטית שלו

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה מעורבת בבורסת ת"א; מדד רשתות השיווק זינק ב-1.9%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.2% ● מדד רשתות השיווק זינק ● קמטק נפלה בכ-7% למרות הדוחות הטובים ● פריון זינקה לאחר הדוחות ● בוול סטריט, מתפשטת אופטימיות בשוק המניות, אבל לא בשוק האג"ח ● וגם: בנק ההשקעות שצופה עלייה של 50% במניית שבבים ישראלית