טראמפ מגיע לפגוש את יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן בריאד, היום / צילום: ap, Alex Brandon
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ החל את ביקורו במזרח התיכון השבוע. את המסע הוא לא עושה לא רק כפוליטיקאי, אלא גם כאיש עסקים שמנסה להשיג הישגים כלכליים עבור מדינתו. זהו ביקור החוץ הראשון והמרכזי של טראמפ מאז כניסתו לכהונה השנייה והוא מתקיים על רקע קיפאון בשיחות הגרעין עם איראן והמלחמה המתמשכת בין ישראל לחמאס ברצועת עזה. אף שהסיור מוגדר כעסקי, הרקע הביטחוני והמדיני נפיץ במיוחד.
● טריליון דולר במדבר: מה מחפשים בכירי עמק הסיליקון במסע של טראמפ לריאד
● טראמפ רוצה לקבל מהקטארים מטוס מפואר? ארדואן עשה זאת לפניו
דוברת הבית הלבן, קרולין לוויט, תיארה ביום שני את המשימה בביקור כחלק מהחזון הרחב של הנשיא שלפיו "יש להביס קיצוניות באמצעות מסחר וחילופי תרבות". תחת ממשלו של הנשיא לשעבר ג'ו ביידן, היחסים של ארה"ב עם מדינות המפרץ התקררו, במיוחד לאחר שביידן התחייב להפוך את יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן, ל"מוקצה" בעקבות רצח העיתונאי ג'מאל ח'שוקג'י ב־2018. טראמפ בוחר בגישה הפוכה: מדינית פרגמטית ומבוססת אינטרסים - שחיממה את הקשרים עם מנהיגי האזור.
השקעות עתק
לקראת הביקור, ערב הסעודית כבר התחייבה להשקיע 600 מיליארד דולר בכלכלה האמריקאית בתחומי רכש נשק, טכנולוגיה, בינה מלאכותית ושוק ההון. טראמפ העריך שהסכום עשוי להגיע עד טריליון דולר. על אף ניסיונות הגיוון של הכלכלה הסעודית, ההשקעות הללו עדיין נשענות על הכנסות מנפט, שעלולות להיפגע כתוצאה ממדיניות טראמפ להורדת מחירי האנרגיה העולמיים.
בנוסף להסכמים כלכליים, טראמפ ובן סלמאן צפויים לדון בתוכנית גרעין אזרחית אפשרית ובשיתוף פעולה ביטחוני רחב יותר: נושאים שבעבר הוצגו כחלק ממסגרת של נורמליזציה אפשרית בין סעודיה לישראל, בדומה להסכמי אברהם, אך כעת לא ברור אם טראמפ מתכוון להתעקש על הקשר ביניהן. ריאד מצידה הבהירה שלא תכיר בישראל כל עוד לא מתקדם פתרון מדיני לפלסטינים. לפחות נכון לרגע זה לא מתוכננת עצירה בישראל במהלך מסעו של טראמפ.
גם באיחוד האמירויות צפויה להודיע על השקעות ענק בכלכלה האמריקאית במהלך ביקורו של טראמפ בממלכה. איחוד האמירויות מבקשת לבסס את עצמה כמעצמת בינה מלאכותית עד שנת 2030 והיא תלויה לצורך כך בשבבים אמריקאים. המדינה התחייבה להשקיע 1.4 טריליון דולר בארה"ב בעשור הקרוב, בתחומים של בינה מלאכותית, שבבים, ייצור ואנרגיה.
ממשל ביידן נקט מדיניות מגבילה של ייצוא טכנולוגיות רגישות מחשש לזליגתן לידי סין, שהתקרבה למדינות המפרץ, ובעיקר לאמירויות. ביום חמישי שעבר הודיעה ארה"ב כי טראמפ צפוי להסיר את המגבלות מתקופת ביידן.
מחווה מקטאר
במהלך ביקורו, יגיע טראמפ לקטאר לפגישה עם האמיר תמים בן חמד א־ת'אני. בארה"ב הרוחות סוערות בעקבות הידיעה כי במהלך ביקורו בקטאר, הנשיא צפוי לקבל מטוס פאר בשווי 400 מיליון דולר שישמש כ"אייר פורס" החדש. המטוס כל כך מפואר עד שכינויו הוא "הארמון בשמיים".

טראמפ מצדו זעם על הביקורת וטען שרק אדם "טיפש" היה מסרב להצעה כזו. הוא הבהיר כי המתנה מקטאר ניתנת למשרד ההגנה של ארה"ב, ולא לו אישית והוסיף כי לא ישתמש במטוס לאחר שיעזוב את תפקידו. לדבריו, המטוס ייצא משירות צבאי ולאחר מכן יועבר לספרייה הנשיאותית שיקים בעתיד.
"אני חושב שזו מחווה נהדרת מקטאר. אני מאוד מעריך את זה", אמר טראמפ. "אני לא אדם שיסרב להצעה כזו. אני יכול להיות טיפש ולומר: 'לא, אנחנו לא רוצים מטוס יקר בחינם'. אבל חשבתי שזו מחווה נהדרת". בכירים בממשל האמריקאי אמרו לניו יורק טיימס כי היועץ המשפטי של הבית הלבן והתובעת הכללית פאם בונדי כבר אישרו את העסקה. בונדי נציין, עבדה בעבר כלוביסטית - וקטאר הייתה בין לקוחותיה.
דמוקרטים וארגוני פיקוח על השלטון בארה"ב טוענים כי התרומה עלולה להפר את סעיף התמורות בחוקה האמריקאית, האוסר על נושאי משרה לקבל מתנות מממשלות זרות וליצור עבור טראמפ תמריץ לקבל החלטות מוטות כלפי קטאר. בכל מקרה, לחברת טראמפ יש מספר פרויקטים באזור, כולל מגרש גולף מתוכנן בקטאר.
"אתה צריך להתבייש שאתה שואל את השאלה הזאת", אמר טראמפ לכתב של ABC שלחץ עליו בנושא. "הם נותנים לנו מטוס בחינם. אני יכול לומר: 'לא, לא, לא, אל תיתנו לנו. אני רוצה לשלם לכם מיליארד דולר או 400 מיליון או כמה שזה לא יהיה'. או שאני יכול לומר, 'תודה רבה'".
לאחר מכן ציין טראמפ אנלוגיה מעולם הגולף, בהתייחסו לאגדה סם סניד, ולדבריו על כך שאין טעם לדחות "פאט" (מכה קצרה) בחינם. לדבריו, לפעמים טיפשי לעקוב אחר הכללים כשאין בכך צורך.
"זכרו שסם אמר: 'כשהם נותנים לך פאט, אתה מרים אותו, הולך לבור הבא, ואומר תודה רבה'", אמר טראמפ.
טראמפ גם חזר על תלונותיו בנוגע לעיכובים וחריגות התקציב בחוזה עם בואינג לאספקת שני מטוסים נשיאותיים חדשים, והוסיף כי ארה"ב גם מעניקה "דברים בחינם" לעמים אחרים. לדבריו, מדובר במחווה של קטאר על רקע העובדה שארה"ב מגינה עליה ועל שכנותיה. "אם לא היינו שם," אמר טראמפ, "כנראה שהם לא היו קיימים היום".
מגדל בסוריה
אך לא כאן נגמר החיבוק החם שטראמפ זוכה לו ממדינות ערב. מנהיג סוריה החדש אבו מוחמד אל־ג'ולאני העביר מסרים לבית הלבן כי הוא מעוניין להקים מגדל טראמפ בסוריה, כך דווח בכמה מקורות מערביים וערביים כאחד.

הדיווח משמעותי שכן טראמפ ייפגש עם ג'ולני במהלך ביקורו וכבר אמר כי הוא שוקל את הסרת הסנקציות שהוטלו על סוריה.