בורסת הנאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock
אם מצאתם את עצמכם בימים האחרונים תוהים איך לפעול בשוק ההון, כנראה שאתם לא לבד. רכבת ההרים שעליה עלתה וול סטריט בחודשים האחרונים קיבלה תפנית נוספת בשבוע החולף, ועוררה בקרב המשקיעים לא מעט שאלות.
● מנכ״ל אנבידיה הצטרף לטראמפ וחתם על עסקת ענק עם סעודיה
● מנכ"ל סיילספורס צפוי להרוויח 600 מיליון דולר מהאקזיט של וויז
ההתפתחות החיובית האחרונה במלחמת הסחר הגיעה הפעם מהתקדמות השיחות בין ארה"ב לסין. לאחר חודשים של מתיחות, הצהרות לוחמניות והטלת מכסים הדדיים, הגיעו שתי המעצמות להסכמה עקרונית: הסינים יפחיתו באופן דרמטי את המכסים על סחורות אמריקאיות המיובאות לסין מ־125% ל־10%, והאמריקאים יורידו את המכסים על יבוא סחורות מסין לארה"ב ל־30% בלבד, במקום 145% - וזאת לפרק זמן של 90 יום. ההסכם המתגבש בין המעצמות מצטרף להסכם סחר ראשון שנחתם מול בריטניה.
כצפוי, תגובת השוק לא איחרה להגיע והמדדים בוול סטריט זינקו ביום ב' בחדות. את התגובה החדה ביותר הוביל מדד נאסד"ק שעלה תוך יום מסחר אחד ב־4.3%, הקפיצה הגדולה ביותר שנרשמה מאז ה־9 באפריל (יום השהיית המכסים על רוב העולם למעט סין, אז זינק המדד ב־12%). "שבע המופלאות", מניות הטכנולוגיה המובילות של וול סטריט, הוסיפו ביום שני שווי שוק מצטבר של 837 מיליארד דולר.
בזכות העלייה האחרונה, הנאסד"ק משלים זינוק של 22.5% מאז השפל שרשם בתחילת חודש אפריל, מה שאומר שהוא יצא באופן רשמי מטריטוריית "שוק דובי".

האם לקנות, לממש, או להמתין?
מנהלי ההשקעות ממליצים דרך קבע לא לנסות "לתזמן" את השוק - לקנות או למכור מניות בהתאם להערכה על כיוונו. לדוגמה, אם הייתם מוכרים את המניות כשהשוק הוגדר רשמית כ"דובי", כלומר אחרי נפילה של 20%, וקונים רק אחרי עלייה של 20% ויציאה מהשוק הדובי, הייתם מפסידים פעמיים - גם סופגים את הירידות וגם מפספסים את העליות החדות.
ובכל זאת, על פניו המעבר של מדד הנאסד"ק משוק דובי לעבר שוק שורי הוא סימן מעודד עבור שוק המניות האמריקאי, שספג כאמור טלטלות מאז כניסתו של טראמפ לכס הנשיאות. אך למרות האופטימיות, התאוששותו של הנאסד"ק ושאר המדדים בוול סטריט מעלה לא מעט סימני שאלה, כשהמרכזי בהם הוא האם המגמה החיובית תחזיק מעמד לאורך זמן - או שמא מדובר בתיקון זמני בלבד?
בחינה היסטורית של התנהגות הנאסד"ק בעשורים האחרונים מצביעה על תבנית עקבית: לאחר תקופות של שווקים דוביים, המדד נוטה להציג התאוששות מרשימה. למעשה, מאז שנת 2000 נרשמו חמישה מקרים מרכזיים של "שוק דובי" (ותשעה מאז השקת המדד ב־1971), ובכולם הנאסד"ק רשם לאחריהם ראלי מרשים.
כך למשל, בעקבות התפוצצות בועת הטכנולוגיה, הדוט.קום, איבד המדד 78% בין מרץ 2000 ועד אוקטובר 2002, ומאז ועד היום עלה ביותר מ־1,600%. במשבר הפיננסי של 2008 מחק הנאסד"ק 54% מערכו מהשיא לשפל, אך מאז ועד היום השלים עלייה של 1,400%. גם ממשבר הקורונה במרץ 2020 התאושש המדד בקצב מהיר - כשהשלים מאז טיפוס של 170%, מתוכם יותר מ־80% מאז משבר האינפלציה והירידות בשווקים בשנת 2022.
כן חשוב לציין כי בהשוואה למקרי עבר, בהם המדדים בוול סטריט נכנסו לשוק דובי, הירידות החדות שנרשמו הפעם חלפו די מהר. למעשה, השוק הדובי השנה נמשך בקושי חודש - אחד מהקצרים בהיסטוריה, אך זה כמובן לא אומר שהירידות לא צפויות להתחדש. למעשה רק בדיעבד נדע באמת מה היה אורכו, והאם כעת לא מתרחשת "מלכודת דובים" שבמהלכה השוק מזנק תוך כדי מגמה של ירידות.
היסטורית, על פי חברת המדדים פירסט טראסט, שוק 'דובי' נמשך כ־11 חודשים ושיעור הירידה הממוצע בו במדד S&P 500 למשל הוא כמעט 32%. הפעם הקודמת שבה היה שוק דובי קצר כל כך כמו עכשיו הייתה בקורונה בתחילת 2020, אז הוא נמשך מעט יותר מחודש בודד. בשנת 2022 אגב, כשהריבית בעולם זינקה בעקבות האינפלציה, השוק הדובי נמשך 9.2 חודשים. השוק הדובי הקודם לכך היה רק בשנת 2008, במשבר הסאב־פריים.
אגב, כדי להצליח ליהנות מהעליות לא צריך להצליח לתזמן את התחתית במדויק, מספיק להיות "צודק בערך". כך לדוגמה, ב־2022 נטפליקס, מטא, טסלה ועוד, איבדו יותר ממחצית מערכן (חלקן אף 70%). על פי אתר מרקטווץ', "אם הייתם קונים אחת מהמניות הללו אפילו באמצע הירידות, הייתם זוכים לתשואה יוצאת דופן. אילו קניתם את נטפליקס או מטא כשאיבדו 25%־30%, למרות שהן המשיכו לרדת - עדיין הייתם מכפילים את ההשקעה לנוכח כמה שהן זינקו בשנים הבאות".
האי ודאות חלפה? הכלכלנים עדיין סקפטיים
ולמרות הנתונים המעודדים, כלכלנים בוול סטריט עדיין סקפטיים לגבי העתיד. בגולדמן זאקס מזהירים כי הנזק ממלחמת הסחר של הנשיא דונלד טראמפ עדיין צפוי להיות משמעותי. "צריך לזכור שבסוף ארה"ב הגדילה את המכסים על יבוא סיני של פנטניל שעומד עדיין על 30%", מציינים כלכלני הבנק. להערכתם, "אי הוודאות לא הוסרה במלואה מכיוון ששתי המדינות ממשיכות במו"מ בחודשים הקרובים. ההסכם מהווה עיכוב של 90 יום ולא הסרה של מכסים, ולכן חוסר הוודאות עדיין קיים - הן למשקיעים והן למעסיקים".
היכן אפשר למצוא הזדמנויות?
למרות אזהרות הכלכלנים כי יש לנקוט בזהירות ובאיפוק בשוק המניות, ישנם אנליסטים שמעריכים כי קיימות לא מעט הזדמנויות. ויולטה טודורובה מחברת Leverage Shares מעריכה כי בין המגזרים האטרקטיביים ביותר כעת נמצאים הטכנולוגיה ומוצרי הצריכה. מניות הטק הגדולות, ובמיוחד "שבע המופלאות", נראות מעניינות במיוחד: "הן הובילו את ההתאוששות וצפויות להמשיך להציג ביצועים טובים בחודשים הקרובים. חברת אפל במיוחד, עשויה להרוויח משיפור היחסים בין ארה"ב לסין בשל קשרי הייצור העמוקים שלה בסין.
"אנבידיה גם צוברת מומנטום ומציגה סימנים להיפוך מגמת הירידה הקודמת, בעוד שמניית מיקרוסופט כבר אינה רחוקה משיא כל הזמנים שלה", מוסיפה טודורובה. "מהצד הסיני, חברות כמו עליבאבא וטנסנט רשמו עליות משמעותיות מתחילת השנה ונשארות במוקד בשל הקלות רגולטוריות והשימוש הגובר בבינה מלאכותית במסחר אלקטרוני, משחקים ושירותי ענן. עם פרסום דוחות עליבאבא בהמשך השבוע ונתונים טכניים חיוביים במיוחד, ייתכן שהמניה תמשיך לעלות".
סילביה יבלונסקי מנכלית ומנהלת השקעות ראשית בחברת ההשקעות האמריקאית Defiance מצטרפת לדברי טודורובה, ומוסיפה: "עבור משקיעים ארוכי טווח, מדובר אולי בנקודת כניסה אסטרטגית לשוק. השקעה בקרנות סקטוריאליות המתמקדות בטכנולוגיה, בריאות ופיננסים, עשויה להעניק חשיפה רחבה תוך הפחתת סיכון במניות בודדות. השוק מגיב לא רק לכותרות - אלא לאמונה גוברת ששיפור בתנאים המאקרו־כלכליים עשוי להיות באופק לקראת 2025".