דיון בנושא נתוני צפייה בוועדת הכלכלה, היום / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת
ועדת הכלכלה בראשות ח"כ דוד ביטן מהליכוד דנה בסוגיית הצגת הרייטינג בזמן אמת, בעקבות הצעת חקיקה של ח"כ דנינו מהליכוד. עם זאת, בעקבות הביקורת הציבורית, נוסח החוק ירד לפי שעה ירד מהפרק, ובוועדה קיימו דיון כללי בנושא. על פי הנאמר בדיון, שר התקשורת ד"ר שלמה קרעי צפוי להגיש בקרוב את הצעת החקיקה שלו לחוק השידורים, שתכלול התייחסות לרייטינג - במקביל לדיון בוועדת הכלכלה.
● נשיא ואיש עסקים: מדינות ערב מקבלות את טראמפ עם מטוס חדש וסכומי עתק
● חברת התעופה הראשונה שמבטלת טיסות לישראל עד ספטמבר
ח"כ דנינו, מגיש ההצעה, אמר בפתח הדיון כי תכלית מדידת הרייטינג היא לקבוע הסדר מוסכם, מטבע מסחרי בין המפרסמים לערוצי הטלוויזיה. עם זאת, לדבריו, הביקורת שיש על ועדת המדרוג היא רבה, אך לא ציין מיהם בעלי הביקורת. ח"כ דנינו טען שהשיטה סובלת "מחוסר אמון", וציטט דו"ח של מרכז המידע והמחקר של הכנסת. לשם כך, הוא הגיש השבוע לוועדה מסמך הכולל הצעות להגדיל את משקי הבית, להקים צוות מומחים לסטטיסטיקה ועוד.
לדברי ח"כ דנינו, יש לבחון את מבנה שוק הפרסום בטלוויזיה, כך "שלא יענישו שחקן או שלא יהיה מישהו חזק". עוד הוא הציע שרשות התחרות תבחן את המצב, לרבות אפשרות של הגבלת היקף חברות הפרסום בשוק. מדובר בטענה נוגעת לערוץ 14, שלכאורה "נענש" בשוק הפרסום.
"מקום טוב באמצע"
לביטן היו שתי אמירות סותרות לכאורה. הראשונה, "המפרסמים צריכים להאמין בשיטה, אחרת הם לא יפרסמו", ומנגד, "המדינה חייבת לשים גוף מפקח. המעורבות של הממשלה יכולה להיות ברמת הפיקוח, כי יש השפעות כלכליות". האמירה הזו הובילה לביקורת רבה בוועדה.
בדיון לקחו חלק גם מנכ"ל ועדת המדרוג הישראלית, רוני ארן, ויו"ר הוועדה יגאל בראון. לדברי ארן, "שיטת הפאנל היא היחידה בעולם, זה קיים ב-150 מדינות, כי בלי זה אין מדידת טלוויזיה". לגבי הטענות על גודל הפאנל (700 בתי אב) ביחס לגודל האוכלוסיה, אמר ארן כי "אנחנו במקום טוב באמצע".
שחר תורג'מן, נשיא איגוד לשכות המסחר, תקף את ההתנהלות הוועדה ואמר: "אנחנו אלו ששמים את הכסף. אנחנו משקיעים 1.5 מיליארד שקל, ואני לא פראייר. אתה (ביטן, נ"ט) חושב שאני נרדם בשמירה? למה אתם מתערבים? למה הרגולציה נכנסת להיכל הקודש של המגזר העסקי?". ח"כ שלי טל מירון מיש עתיד השיבה "הם רוצים לשלוט בתקשורת החופשית, שהתקשורת תפחד במקום שהפוליטיקאים יפחדו".
בנקודה הזו בדיון אמר ביטן כי "אם יתגלה שלא צריך לעשות שינוי, אנחנו לא נעשה אותו. ההתערבות לא ברורה מאליה, אבל צריך לבדוק את הטענות", ופנה לתורג'מן: "אתה נותן יתרון לגופי תקשורת". "נראה לך שאני פראייר?", השיב תורג'מן, וביטן מיהר לענות: "כל דבר צריך לבדוק. אין פרות קדושות, גם לא הרייטינג, גם לא המפרסמים". על כך אמר תורג'מן כי "אנחנו אלו שמוציאים כסף. אם תקבע לי פרמטרים, כמו שמילימטר זה סנטימטר, או שקילומטר זה מטר, אני לא אשקיע. אתה לא תחליט בשבילי איפה להשקיע".
השופט לשעבר חנן מלצר, שמכהן כנשיא מועצת העיתונות והתקשורת בישראל, טען כי "בכל המדינות הדמוקרטיות מדידת הרייטינג לא מוסדרת בחוק". יתרה מכך, לדבריו, "אם יש התערבות של שר בסוגיה הזו, זה ממש לא חוקתי". במילים אחרות, ישנה שאלה אם חקיקה שכזו תעמוד במבחן פסקת ההגבלה בבג"ץ.
בנוסף, השופט לשעבר מלצר העלה את החשש לסוגיית הגנת הפרטיות, שכן בדומה למקרה קיימברידג' אנליטיקה, מיפוי הרגלי צפייה של אזרחים באזורים שונים יכול לסייע לגורמים פוליטיים "לטרגט" אזרחים לקראת בחירות קרובות.
תומכי הצעת החקיקה הציעו שפלטפורמות כמו yes והוט יספקו את נתוני האמת שלהן. על כך אמר מודי שרפסקי, מנהל אגף רגולציה ב-yes, כי "הנתונים שאתם מבקשים שאספק הם סוד מסחרי שלי. אני לא מוכר אותם לשום גורם. זה משמש אותי לצרכים שלי ולמשאים ומתנים שאני מנהל. אין שום הצדקה לכפות עליי להוציא את זה החוצה, גם לא לוועדת המדרוג. הפגיעה עולה על התועלת".
היו"ר ביטן שאל את וועדת המדרוג אם הם יסכימו לעשות שינויים, שלא דרך חקיקה. על כך השיב ארן "בוא נראה מה מציעים, וכמה זה עולה. אנחנו תמיד פתוחים". הוועדה נחתמה לאחר שעתיים של דיון, עם קריאה לדיון נוסף ובלי הצעה קונקרטית או מסקנות רלוונטיות.
ח"כ שלי טל מירון ציינה כי "אני רוצה לקוות שעיתונאים שמהלכים אימים על שרים ומנסים להתערב להם בחקיקות, לא קשורים לזה. ראיתי שברדוגו התעניין מאוד מתי יהיה דיון בוועדה על זה, והאם תקדם (הכוונה לביטן) אותו או לא. למה הוא כל כך מתעניין בנושא?".
ביטן השיב כי "זה נכון שערוץ 14 מתעניין בחוק הרייטינג, גם הפטריוטים התייחסו לזה כמה פעמים. הם טוענים, וטענו גם פה בוועדה, שהרייטינג שנקבע להם הוא לא נכון". טל מירון תהתה האם "בגלל זה אנחנו פה?", וביטן מיהר להשיב: "לא. כמו שאתם מתעניינים בערוץ 12, זה קורה בפוליטיקה. אני לא עושה את הדיון בגלל זה. הבאתי את הנושא בלי הצעת החוק עצמה, וזה מלמד שאנחנו עושים את זה בצורה נכונה".
לדברי טל מירון, "הצעת החוק הזו ספציפית לא מנותקת מהרפורמה של המהפכה בתקשורת שמביא השר קרעי, ועתידה לעלות בקרוב. השר אמר בפה מלא שהוא משתמש בח"כים כדי להעלות חקיקות. אני עוד לא הבנתי מי בכלל קבע שיש בעיה. ערוץ 14?", וביטן סיכם: "גם להם יש זכות להתלונן".