על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין - בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
הכתבות שאנחנו מציגים במדור לקוחות מתוך עיתונים גדולים בעולם, ואינן משקפות בהכרח את תפיסת העולם של גלובס.
● האיום החדש של איראן: יכולה לשגר 600 טילים במקביל לישראל
● סולחה עם טורקיה: המדינה שניסתה לרקום פגישה בין נתניהו לארדואן
1כך משפיעות הסנקציות האמריקאיות על העבודה בהאג
הסנקציות שהטיל הממשל האמריקאי על בית הדין הפלילי הבינלאומי (ICC) בעקבות צווי המעצר שהוציא נגד ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט משפיעות באופן משמעותי על העבודה בו; כך מדווחת הבוקר (ה') סוכנות הידיעות AP.
לפי הדיווח, התובע שיזם את הוצאת הצווים, כרים חאן, איבד גישה לשירות הדואר האלקטרוני שלו, חשבונות הבנק שלו הוקפאו, ארגוני זכויות אדם ניתקו קשר עם התביעה ועובדים חוששים ממעצר אם יגיעו לארה"ב. "עובדים בתביעה מספרים כי הסנקציות הפכו אפילו משימות בסיסיות לקשות לביצוע", דיווחה הסוכנות.
הסנקציות מאיימות בקנסות או במעצר על כל אדם, חברה או ארגון שיושיטו "סיוע פיננסי, חומרי או טכנולוגי" לחאן. סכנת מעצר מרחפת מעל 900 העובדים בבית הדין, אם יגיעו לארה"ב, כולל אמריקאים. לפי הדיווחים, שישה בכירים בבית הדין עזבו אותו בשל החשש מסנקציות, מיקרוסופט חסמה גישה למייל של חאן והבנק הבריטי בו החזיק את כספו הקפיא אותו. "העובדים תוהים אם בית הדין יכול לשרוד את עידן טראמפ", דיווחה הסוכנות.
מאת מולי קוול. מתוך AP. לקריאת הכתבה המלאה.
2העליון בבריטניה יכריע אם להמשיך לספק חלקי F-35 לישראל
עתירה של ארגונים פרו-פלסטיניים הדורשים כי ממשלת בריטניה תפסיק באופן מיידי אספקת חלקים למטוס הקרב F-35 החלה השבוע את שלב הדיונים בלונדון; כך מדווח אתר החדשות הצבאיות Defense Post. את העתירה הגיש ארגון אל-חאק, הפועל בבתי משפט ברחבי אירופה כדי לגבש אמברגו נשק על בסיס משפטי נגד ישראל.
הארגון, שאליו הצטרפו ארגוני זכויות אדם כמו אמנסטי, טוען כי הממשלה הבריטית חייבת להפסיק לשלוח חלקים של מטוס ה-F-35 לישראל כחלק ממחויבותה לזכויות אדם ולמניעת מעבר על החוק הבינלאומי. הממשלה הבריטית השעתה בעבר כ-30 רשיונות יצוא לרכיבים ביטחוניים "מחשש שהם ישמשו למעבר על החוק הבינלאומי", אולם הבהירה כי כל משלוחי החלקים ל-F-35 ימשיכו כרגיל, בין היתר בשל היחסים עם ארה"ב, שמייצרת את המטוס. הקמפיין המשפטי ממומן בין היתר במימון המונים, שכבר הגיע ל-45 אלף ליש"ט.
הממשלה הבריטית מתנגדת לעתירה ואמרה כי תמשיך באספקה. הדיון נפתח ביום שלישי ויימשך עד יום שישי. לא ידוע מתי תינתן ההחלטה בעניין. בית משפט בהולנד היה אחד הראשונים להורות על הפסקת חלקי מטוסי F-35, כבר בתחילת 2024. בית משפט בדנמרק, לעומת זאת, דחה את העתירות בעניין.
מתוך Defense Post. לקריאת הכתבה המלאה.
3הצעד של טראמפ יזרים עשרות מיליארדים מהמפרץ לסוריה
הצעד עליו הכריז נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, להסיר את הסנקציות הכלכליות החריפות על סוריה אחרי יותר מארבעה עשורים, צפוי להזרים עשרות מיליארדי דולרים למדינה בהשקעות ממדינות המפרץ; כך מעריכה פרשנות באתר CNN, המשרטטת כיצד הצעדים של טראמפ "יטלטלו את המזרח התיכון".
לפי הדיווח, סעודיה ומדינות אחרות "רק מחכות" להשקיע מיליארדים ולהגביר את מעורבותן בסוריה כעת, אך הן חששו מהשלכות הסנקציות האמריקאיות עליהן. לכן, הלחץ הסעודי להסיר אותן בתמורה להשקעות עתק בכלכלה האמריקאית היה עצום. "הו, מה שאני לא אעשה בשביל נסיך הכתר (MbS, א"א)", אמר טראמפ במהלך הביקור, בהתייחסו להסרת הסנקציות וכאשר הוא מעניק את הקרדיט למנהיג הסעודי.
לפי הניתוח, הכלכלה הסורית התכווצה ב-50% בעשור שעד 2020, בשל הסנקציות האמריקאיות. "ההודעה הפומבית שלו היא סוג של אישור להשקיע בסוריה", אמרה מומחית ל-CNN. בעקבות ההודעה זינקה הלירה הסורית ב-27% מול הדולר ושר הכלכלה של הממשל החדש הזיל דמעות בשידור חי. "אנחנו נכנסים כעת לשלב חדש", אמר. לפי הפרשנות, ראש הממשלה נתניהו ביקש מטראמפ לא להסיר את הסנקציות, מחשש שהמדינה תשמש כחממה לטרור נגד ישראל, אך טראמפ התעלם מהבקשה.
מאת מוסטפה סאלם, מתוך CNN. לקריאת הכתבה המלאה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.