גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החוקרת שמגלה: ארה"ב תלויה בסין כדי לפתח את הצבא שלה

שיחה עם ד"ר תמי גרוסוולד-עוזרי, מומחית למשפט וכלכלה פוליטית בסין ● על השינויים בכלכלת המעצמה האסייתית, החיבור עם איראן והשפעות המהלכים של נשיא ארה"ב ● טראמפ מול העולם, כתבה שלישית בסדרה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תמי גרוסוולד–עוזרי / צילום: באדיבות האוניברסיטה העברית
הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תמי גרוסוולד–עוזרי / צילום: באדיבות האוניברסיטה העברית

ד"ר תמי גרוסוולד־עוזרי, איך בעצם התחיל סיפור האהבה שלך עם סין?
"בתחילת שנות ה־2000 הייתי סטודנטית למשפטים באוניברסיטה העברית, ותחום המשפט היה מאוד רווי. תהיתי במה אני יכולה לשלב את התואר כדי למצוא נישה ייחודית ואמא שלי אמרה לי: סין נכנסה לארגון הסחר העולמי. בזכות הטיפ הזה החלטתי ללמוד שני תארים במקביל - משפטים ולימודי מזרח אסיה. אחרי התמחות במשרד עורכי דין מסחרי גדול נסעתי לשנגחאי והתגוררתי שם שנתיים".

היזם שהפך חברה בחובות לאימפריית ביוטי עולמית
המניה צללה ב-90% מהשיא. המנכ"לית הפורשת: "המספר הזה הוא לא המורשת שלי"

נעבור לנושא שלשמו התכנסנו: להבין את הכלכלה הפוליטית בסין. ב"יום השחרור" מתחילת אפריל טראמפ הכריז על מלחמת סחר שנייה מול סין, עם מכסים של 145%. באחרונה ראינו טוויסט בעלילה: ארה"ב וסין הגיעו להבנות ולהפחתת מכסים.
"כבר מהשלב הראשון של מלחמת הסחר 2.0 סין הבהירה שזה לא דבר שהיא מעוניינת בו. המסר היה: אני לא חוששת ממלחמת סחר, אבל במלחמת סחר אין מנצחים. היא מציגה את עצמה כשחקן שקול. בשורה התחתונה, שתי המדינות לא באמת מעוניינות בהיפרדות כלכלית. נוצר מצב שבו יש שווי גדול של סחורות, בערך 600 מיליארד דולר, שנעצר בגלל אי־ודאות בשווקים. זה הוביל לפגיעה בשוקי ההון, ולמה שעלול היה להתפתח לכדי ספירלה של פגיעה בצמיחה ואינפלציה בארה"ב.

"אז מה קורה עכשיו? יש הסכמות ל־90 יום, כשהמדינות מנסות לצעוד צעד ראשון שהוא בונה אמון. מלבד המכסים, בתגובה של סין ל'מלחמת השחרור' של טראמפ, היא הטילה מגבלות על חברות אמריקאיות וחסמי יצוא על מינרלים ומתכות נדירות. זו הייתה הפצצה הגדולה - המשקל הכבד שהביא את הממשל והמשק האמריקאי ללחוץ על דוושת הברקס".

כי זה המקום שבו ארה"ב הכי תלויה בסין. 70% מהמינרלים של ארה"ב מגיעים ממנה, והם משמשים לייצור חזית הטכנולוגיה.
"הם משמשים גם למודרניזציה צבאית. המשך הפיתוח הצבאי האמריקאי תלוי באספקה של אותם מינרלים ומתכות מרחבי העולם".

בשורה התחתונה מי תלויה יותר במי? אם להסתמך על המספרים, הסיפור ברור: סין היא התלויה יותר, כי היצוא שלה לארה"ב הוא בהיקף של 440 מיליארד דולר, ואילו היבוא מארה"ב הוא בהיקף של 145 מיליארד דולר בלבד.
"אין ספק שסין נפגעה מאותם מכסים של 145%, אבל אני חושבת שהיא נפגעה פחות מכפי שהמספרים מראים. למרות הנזק הגלוי חשוב לבחון עד כמה שוקי החלופה של סין צמחו בעקבות המצב. סין נקטה הרבה צעדים כדי לגדר את הסיכונים שלה, ובראשם הפניית יחסי הסחר שלה לשווקים חלופיים כמו אירופה, הדרום הגלובלי, אפריקה והמזרח התיכון. במובן הזה היא יכולה לרכוב על מלחמת הסחר ולשנות את מיקומה בכלכלה הגלובלית.

"הנקודה היחידה שבה עדיין קיימת תלות משמעותית של סין בארה"ב היא בתחום המימון והידע. כשאני אומרת מימון, הכוונה היא להשקעות אמריקאיות ולתלות של הסינים בדולר כמטבע הסחר הגלובלי. לכן סין משקיעה משאבים רבים כדי לחזק את בינאום היואן ולהפוך אותו למטבע בינלאומי של סחר ורזרבה. זה נעשה מתוך חשש שארה"ב תמנף את אחיזתה בדולר להטלת סנקציות, במקרה של החרפת מלחמת הסחר".

"לחסוך במקום לצרוך"

עם הצמיחה המטאורית שחוותה סין בעיקר ב־2010-1990 גם הלך והתרחב במדינה הפלח של מעמד הביניים. סין יכולה לבנות עליו שיצרוך במדינה וכך יתרום לכלכלה?
"לא, זה לא מעמד צרכני אקטיבי. משק הבית הסיני מכויל לחסוך במקום לצרוך - משפחות סיניות משקיעות סכומים גדולים בחינוך פרטי של ילדיהם והן צריכות לחסוך לשם כך. בשל כך שיעורי החיסכון בסין גבוהים יותר מכל כלכלה אסייתית אחרת. חוסר האיזון הזה מוביל לכך שהמשק הסיני אמנם יצרני מאוד אך פחות צרכני, ולכן הוא מפנה את עודפי הייצור לשווקים הגלובליים. זו אחת הסיבות שהעולם מוצף ברכבים חשמליים סיניים ובמוצרים סולאריים.

"זה אתגר שלא פשוט לפתור, כי הוא קשור גם בבעיה הדמוגרפית - האוכלוסייה מזדקנת, והמשמעות היא שהקבוצה העובדת צריכה לחסוך הרבה לטובת הקבוצה המבוגרת. הפתרון הקל יותר, שהזכרנו קודם - הפניית עודפי הייצור לייצוא - מחזק את התלות של סין בכלכלת יצוא, ויוצר מעגל קסמים שהיא מנסה כיום לפרוץ".

סין אמנם פנתה לכלכלת יצוא כדי להתמודד עם בעיותיה, אבל היא עשתה זאת בצורה חכמה. כבר לפני עשור היא החלטה לעבור למשק מבוסס טכנולוגיה.
"כן, זו החלטה שנעשתה כחלק מתוכנית Made in China. הרעיון הוא שמשק מבוסס טכנולוגיה הוא כזה שבו התעשיות הן מוטות פריון גבוה. בשנת 2015 הוחלט להעביר את כל התעשיות הסיניות תהליכי דיגיטציה, אוטומציה ורובוטיקה. עוד תוכנית שיצאה לדרך היא מיזם 'חגורה ודרך' - נתיב סחר יבשתי וימי שמחבר את סין עם אירו־אסיה ואפריקה, ונועד להבטיח את ערוצי הסחר באנרגיה וכן לייצר נתיבי סחר והשקעות חלופיים לתלות שהיא פיתחה בסחר עם המערב".

כלומר: סין רוצה לצאת מהמשבצת של "המפעל של העולם" - המדינה שייצרה בזול צעצועים ובגדים - ולהתחיל להביא ערך גם בתחומים הטכנולוגיים. היא הולכת ומתהווה כאיום טכנולוגי על ארה"ב.
"נכון, זו כמובן בעיה מבחינת ארה"ב, כי היא מאוימת במקום שבו הכי חשוב לה להוביל. זה מקור הרעש והמקור למלחמת הסחר".

לפני כמה שבועות עיתונאי ניו יורק טיימס הנודע תומאס פרידמן אמר בראיון: "אין לך מושג עד כמה אנחנו בצרות". הוא חזר מביקור בסין ותיאר תעשיית מכוניות חשמליות מפוארת וסיפר איך חברות טכנולוגיה כמו וואווי הפכו לדומיננטיות בתעשיית הרכב. הקדמה הזאת כאילו מכה באמריקאים בהפתעה.
"זה כמובן לא מפתיע את מי שעוקב אחרי סין. המערב וממשלות המערב הדחיקו את הסוגיה הזאת כי באמת היה לא נוח להתמודד איתה. ממשל טראמפ הראשון אמר לראשונה: אנחנו צריכים להתעורר. זה קרה 15 שנה אחרי שסין התחילה לתת גז בתחום הטכנולוגיה".

איך את מסבירה את זה שארה"ב התעוררה 15 שנה מאוחר מדי?
"זה לא פוספס ברמה העובדתית, אלא ברמת הפרשנות. ארה"ב ויתר מדינות המערב היו תחת קונספציה שתגיע ההתפכחות בסין ונראה אותה נפתחת לעולם ונעשית יותר דמוקרטית. ב־2013, כששי ג'ינפינג מונה לנשיא, המפלגה שחררה מסמך שדיבר על החשיבות של פתיחות לעולם. כל הפרשנים ראו בזה רגע של תקווה.

"אבל ב־2015 המפלגה שחררה מסמכים שהראו שלמרות הליברליזציה סין מחזקת את שליטתה במשק הפנימי שלה. אחר כך פורסמה תוכנית Made in China 2025, שבה סין הצהירה על רצונה לנתק את התלות במערב, לפתח משק עצמאי ולהוביל מבחינה טכנולוגית. זה היה הרגע שבו המערב התחיל להבין שהוא היה שבוי בקונספציה".

סכנה למדינת ישראל?

מנקודת המבט שלנו ראינו התקרבות בין סין לבין איראן וכן את העובדה שסין לא גינתה את טבח 7 באוקטובר.
"יהיה נאיבי להתעלם מזה שיש כאן סיכון. העובדה שסין מתקרבת לשחקנים שאנחנו לא אוהבים עשויה להיות בגדר סכנה למדינת ישראל. אבל נקודת המוצא היא שאי אפשר לעצור את ההתקדמות של סין. להשקיע הרבה משאבים בניסיון לעצור את ההתקדמות - זה מיותר וגורם לנזק כלכלי עצום. הרעיון הוא לייצר מצב שבו יש שיתופי פעולה מחד, ומאידך לייצר הגנות בתחומים המצריכים זאת.

"בנקודה הנוכחית, החשיבות האסטרטגית הפוטנציאלית שהייתה לישראל עבור סין כבר לא ממש קיימת, כי התנערנו מפרויקטים רבים בשנים האחרונות. דוגמה אקטואלית היא ההחלטה של ישראל לעצור חוזה בהיקף של כ־2 מיליארד שקל לרכישת קרונות בעבור הרכבת הקלה בירושלים מהקונצרן הסיני CRRC בגלל לחצים אמריקאיים. המשבר נפתר בכך שכן יירכשו מהחברה קרונות, אך רק כאלה שייוצרו בארה"ב. המציאות בשטח היא שסין והשכנות שלנו, כמו מצרים, מתקדמות כרגע בלעדינו".

ישראל חוששת מריגול.
"לא כל כביש סיני מציב חשש לביטחון המדינה. צריך לעשות איזון בין אינטרסים. סין היא בראש ובראשונה מדינה פרגמטית.

"בכל מקרה, מה שבעיניי עשוי להביא לקריסה ביום מן הימים של הכלכלה הסינית - זה לא כוחות חיצוניים אלא חוסר יציבות פנימית. אני מדברת בעיקר על הקשיים הדמוגרפיים, היקף הצריכה הפנימית, וכל הדברים המוסדיים שמקשים מאוד על סין. מאז 2010 היא סובלת מהאטה בכלכלה".

רבים מהמומחים שהתארחו בצוללת לאורך השנים תיארו את האספירציה של סין להפוך להגמוניה של העולם. את מסכימה?
"אין לי תשובה חד־משמעית, אבל אין ספק שסין מקדמת מהלכים להעלאת משקלה בעולם וגם ליצירת אזורי השפעה שבהם היא רוצה כוח משמעותי יותר. הרטוריקה הסינית, מה שאנחנו שומעים בקול ברור מהמפלגה, הוא: אנו רוצים לראות שיווי משקל הוגן יותר בעיצוב הכללים הבינלאומיים. יש כאלה בסין שמנסחים זאת כראשון בין שווים. סין רוצה להשפיע על הנרטיבים הבינלאומיים, לקבוע סטנדרטים כלכליים ולהוביל תפיסת ביטחון גלובלית חדשה".

עוד כתבות

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר