גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות המסים תודיע בקרוב: האם חוק הרווחים הכלואים יחול על חברות אג"ח

בעקבות חשיפת גלובס על כוונת רשות המסים להחיל את רפורמת הרווחים הכלואים גם על חברות ממשלתיות, עירוניות וחברות שגייסו אג"ח, קיימה ועדת הכספים דיון בנושא ● יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני הורה לרשות המסים להודיע מראש לוועדה אם בכוונתה להחיל פרשנות מרחיבה של החוק

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock
רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

בעקבות חשיפת גלובס, על כוונת רשות המסים להחיל את רפורמת הרווחים הכלואים גם על חברות ממשלתיות, עירוניות וחברות שגייסו אג"ח, קיימה ועדת הכספים דיון בנושא, אשר בסיומו הורה יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני לרשות המסים להודיע מראש לוועדה אם בכוונתה להחיל פרשנות מרחיבה של החוק גם על חברות אג"ח ולאפשר דיון על הנושא.

ראיון | בגיל 35 הוא עומד מאחורי הרפורמה הגדולה של רשות המסים ומבטיח לתפוס "את כל התחמנים"
מנכ"ל חברת האשראי שמודה: אנשים משלמים הרבה יותר על כל דבר

"המשמעות שעולה היא קשה מאוד, לא חשבתם שאתם צריכים לבוא לומר משהו על הפרשנות הזו כאן? יש חשיבות שהנושא לא יהיה כהחלטה לאחר יד, אנחנו לא צריכים להביע עמדה בעניין אם באמת הולכים לקבוע פרשנות שעלולה לגרום לרעידת אדמה בתחום?", אמר גפני, והוסיף: "אני דורש מרשות המיסים, אם אתם מקבלים החלטה, ואני לא מביע עמדה, תביאו את זה לכאן לפני שהיא יוצאת לפועל, שנוכל לקיים את הדיון, לשמוע את הגופים, אתכם, את חברי הכנסת, אל תעשו את זה במחטף".

השאלה אילו חברות נכנסות לתחולה של רפורמת הרווחים הכלואים - המטילה חבות מס משמעותית על חברות מעטים וחברות ארנק שצברו מזומנים בקופה ולא חילקו אותם כדיבידנד - סובבת סביב ההגדרה של חברות מעטים. לפי סעיף 76 לפקודת מס הכנסה, חברת מעטים היא חברה שאין לציבור עניין בה והיא נשלטת על ידי עד חמישה בעלי מניות.

התנגדות לפרשנות הובילה לדיון בוועדת הכספים

כפי שנחשף בגלובס, ברשות המסים מתכוונים לפרש את דרישת "עניין לציבור" באופן מצומצם, כך שחברות רבות ייכנסו לתחולת ההגדרה. לעמדת הרשות, חברה שיש לציבור עניין ממשי בה היא חברה שהמניות שלה רשומות למסחר בבורסה. כלומר, חברות ציבוריות בלבד. בנוסף, ברשות המסים דנים כעת בשאלה האם המדינה נחשבת ל"אדם", כך שהחברות הממשלתיות נכללות בהגדרת חברות מעטים עם פחות מחמישה בעלי מניות.

על פי החוק, חברות מעטים יוכלו לבחור מדי שנה בין תשלום מס של 2% על הרווחים הלא מחולקים המושקעים במניות או בנדל"ן, לבין חלוקה של לפחות 6% (5% בשנת 2025) מכלל הרווחים הצבורים שלהן ותשלום מס דיבידנדים בגינם. המס לא יוטל על חברות שצברו רווחים לא מחולקים של פחות מ-750 אלף שקל, או כאשר סכום הרווחים הלא מחולקים נמוך מממוצע ההוצאות של החברה בשלוש השנים האחרונות.

על פי פרשנות רשות המסים לחקיקה, חברות ממשלתיות למשל יידרשו לחלק כל שנה 6% דיבידנד בכפייה או לשלם את המס.

עמדת הרשות יצרה לחץ רב בקרב החברות הרלוונטיות. ברשות התקיימו דיונים לא פורמליים מול מייצגים של החברות הממשלתיות ואיגודים מקצועיים רלוונטיים לטובת גיבוש העמדה והמדיניות הסופית בנושא.

ההתנגדות לפרשנות הובילה גם לדיון בוועדת הכספים. הדיון עסק בנושא 'הצעת תקנות מס הכנסה (דיבידנדים ששולם מס בשל חלוקתם), המסדירות חלק מחקיקת הרווחים הבלתי מחולקים וכן בהחלת חוק הרווחים הכלואים על חברות האג"ח הציבוריות.

"הכנסות עודפות של כ-9 מיליארד שקל בינואר"

בפתח הדיון הציג נציג הכלכלן הראשי, רומי גנוד את ההכנסות הנובעות מהחקיקה, תוך שהוא מציין כי קשה לעשות את החלוקה בין הכנסות מהחוק ומסיבות נוספות. "ראינו הכנסות עודפות של כ-9 מיליארד שקל בינואר, בפברואר מרץ ההכנסות ירדו יחסית, אז היום אנחנו עומדים על הכנסות עודפות של 5.6 מיליארד שקלים, חלק כנראה נובע מהחוק הזה, חלק ממס יסף, חלק מצפייה בשוק למבצע דיבידנד".

במסגרת הדיון לעניין החלת הרווחים הכלואים, טענו גורמי השוק השונים ונציגי הלשכות המקצועיות - בהם לשכת עורכי הדין ולשכת רואי החשבון - כי לא הייתה כוונה להחיל את החוק על חברות אג"ח ציבוריות בעת החקיקה וכי במידה והייתה כוונה כזו היו מתנגדים לה.

"רשות המסים עושה תרגיל"

אילן פלטו, מנכ"ל איגוד החברות הציבוריות הרשומות בבורסה, טען כי "יצרו בבורסה מסלול שמאפשר לגייס אג"ח בלבד, זה נקרא חברות אג"ח או תאגידים מדווחים, המטרה שהחברות יוכלו לגייס חוב לאו דווקא מהבנקים אלא גם מהציבור, לא מעט חברות מנצלות את ההליך הזה, זה מגדיל תחרות ומפחית עלויות. החוק הזה אמור לחול על חברות שלציבור אין עניין ממשי בהן, באים רשות המיסים ועושים תרגיל, איך יכול להיות שחברה שגייסה אג"ח מהציבור אין לציבור עניין ממשי בה?! להיפך יש לציבור עניין גדול שהחברה בכלל לא תחלק דיבידנד, ברור לציבור שכל חלוקה כזו עלולה לסכן את כסף החוב שלו".

פלטו הוסיף, "גם לרשות לניירות ערך יש אינטרס כזה כמי שמגנה על המשקיעים, ברוב המקרים שחברה כזו מגייסת אג"ח, היא גם חותמת על שטר נאמנות ובחלק מהם אסור לה לחלק דיבידנד כלל. אם בכלל היינו חושבים שמישהו חושב להחיל את החוק על חברות ציבוריות היינו אומרים שזה לא הגיוני וזה לא היה עובר, גם רשות לניירות ערך מתנגדת, גם הבורסה מתנגדת".

לדבריו, "יש להבין מה המשמעות, שחברה כזו מגייסת היא הופכת תאגיד מדווח, כמעט כל החובות שחלות על חברה ציבורית חלות עליהם, כל הגילויים והדיווחים, אף חברה שפויה לא תיכנס למסלול הזה, זה עלויות של בין מיליון ל-2 מיליון בשנה. אל תהרסו את הכלי הזה, זה כלי חשוב למדינה ולכלכלה. זה מגדיל תחרות, מפחית עלויות לחברות, אתם רוצים לדחוף אותן חזרה רק לבנקים? עצם האיום עלול להרוס את המסלול הזה".

גם נציג התאחדות התעשיינים, נתנאל היימן, הביע התנגדות לפרשנות רשות המסים וציין, כי "כל החובות חלות על החברות האלה כי מתייחסים אליהם כאל חברות שיש לציבור יד בהם. לא העלנו על דעתנו שיחשיבו חברה שנועדה לגייס כסף מהציבור יהיה דיון כזה בכלל".

גם נציג הבורסה לניירות ערך, טום טרילניק, ציין כי פרשנות מרחיבה של החקיקה גם על חברות אג"ח עלולה לגרום נזק לשוק. "לציבור יש עניין ממשי בחברות אג"ח, אמרו את זה לפני, יש להם שוק של 125 מיליארד שקל, כל האג"ח הזה נמצא בידי הציבור. היו מקרים שבית משפט חייב חברות שחילקו דיבידנד להחזיר לטובת הציבור. גם בחוק החברות ובחוק ניירות ערך יש התייחסות לחברות אג"ח כאל חברה ציבורית כדי שישרתו את החוב. לבוא כמה חודשים אחרי החקיקה וללא דיון באופן פרשני לקבל החלטה הזו זה הזוי וקצת זלזול בעבודת הוועדה".

כארים כנעאן, ראש מטה מנהל רשות המסים, השיב לביקורת ואמר "הפרשנות נוצרה בעקבות סעיף 64, כל הפסקי דין היו על חברות שהמניות שלהן רשומות למסחר בבורסה, אנחנו לא נחיל עליהם את החוק, אנחנו כן שוקלים את העמדה לגבי חברות שהנפיקו אג"ח, לא יצאה עדיין חוות דעת רשמית, אנחנו בשיח עם הרשות לניירות ערך, תצא חוות דעת רשמית, אני מעריך תוך חודשיים".

בשלב זה עדיין אין עמדה רשמית של רשות ניירות ערך, אך כאמור הרשות התבקשה להודיע לוועדת הכספים על עמדתה כדי לאפשר דיון ציבורי בביקורת ובהתנגדויות בטרם השלמת המהלך.

עוד כתבות

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה ואיזה יעדים דווקא התווספו?

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בת"א צפוי להיפתח בעליות שערים ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה