גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משרד הבריאות חושף: זאת התוכנית לקיצור הסטאז' לרופאים

במסגרת השינוי יקוצר הסטאז' מ-12 חודשים ל-9 חודשים ● הסטאז'רים עדיין ישהו שלושה חודשים במחלקה פנימית, חודש ברפואה דחופה וחודשיים לבחירת הסטאז'ר, אך השהות במחלקות הילדים והכירורגית יקוצרו כל אחד מחודשיים לחודש ● אכזבה נשמעה מצד סטודנטים לקראת סטאז', שציפו לקיצור משמעותי יותר

רפואה. הסטאז' יקוצר בשני סבבים / אילוסטרציה: Shutterstock, Spotmatik Ltd
רפואה. הסטאז' יקוצר בשני סבבים / אילוסטרציה: Shutterstock, Spotmatik Ltd

משרד הבריאות פרסם הבוקר (ג') את הפרטים לגבי תוכנית קיצור הסטאז' ברפואה. שינוי זה מהווה חלק מהתוכנית האסטרטגית של המשרד לשדרוג לימודי הרפואה והגדלת מספר הרופאים בישראל.

מענקים של מיליארדי אירו על הכף: "הפסד של הורייזון - מכה כמעט אנושה למדע הישראלי"
טראמפ חשף פרטים לגבי תוכנית מחירי התרופות שלו. המשמעות לחולים בישראל עלולה להיות קטלנית

קיצור הסטאז' יפחית מעט מעומס ההוראה על בתי החולים ויעזור למערכת להתמודד עם הגידול המשמעותי במספר הרופאים שיוכשרו בשנים הקרובות בישראל. זאת, בעקבות הגדלה משמעותית של מספר תלמידי הרפואה בישראל, במסגרת תוכנית שיישומה כבר החל בשנה שעברה והיא צפויה להמשיך בשנים הקרובות.

בטווח המיידי, השינוי יעזור למערכת להתמודד עם עומס הסטאז'רים הצפויים בשנת 2026. העומס צפוי משום שזו השנה האחרונה שבה יכולים להתחיל את הסטאז' בוגרי רפואה ממוסדות מחו"ל אשר צפויים להיפסל לקבלת רישיון ישראלי במסגרת רפורמת יציב. לכן, דווקא בשנה הזו צפוי להיכנס גל של סטאז'רים שזקוקים לכמה שיותר הכשרה נוספת לפני שיתחילו לעבוד כרופאים מתמחים.

בעבר, שקלה מערכת הבריאות אפילו לבטל את הסטאז', כפי שבוצע במספר מדינות אחרות. הצעות שונות עלו על השולחן, כולל ביטול הסטאז' עבור כל הסטודנטים או רק עבור הסטודנטים המצטיינים. הר"י, הסתדרות הרופאים, התנגדה למהלך, ואכן הוא לא התקבל ובמקום זאת הוחלט על קיצור הסטאז' ב-25% בלבד.

סטודנטים לקראת סטאז' הביעו אכזבה מסויימת מן התוכנית. חלקם ציפו לקיצור משמעותי יותר, ולטענתם התוכנית מדגישה מידי את ההתמחות הפנימית, על חשבון סטודנטים המעוניינים בהתמחויות אחרות כמו כירורגיות שונות וילדים. הסטודנטים העדיפו תוכנית שבה יש בחירה מרובה יותר.

חלק מן הרופאים מאמינים כי ניתן לקצר את הסטאז' עוד יותר. כך למשך, פרופ' עידו וולף, מנהל המערך האונקולוגי באיכילוב וראש ביה״ס לרפואה באוניברסיטת תל אביב אמר היום ל"גלובס" כי "זאת התחלה טובה, אין ספק שנכון לקצר את הסטאז', אבל יהיה נכון להתקדם במהירות האפשרית לקיצור נוסף. בדומה להמלצות ועדת גמזו, נכון יהיה לקצר לחצי שנה - בוודאי לבוגרי הארץ שעבדו כסטודנטים כעוזרי רופא במהלך הלימודים ומכירים היטב את מערכת הבריאות הישראלית. בנוסף, נכון לקצר עוד יותר ואולי לבטל לחלוטין לבוגרי התכניות השש שנתיות שכבר היום עושים שנה קלינית שלמה נוספת".

ביקורת נוספת על המהלך קשורה לשאלה מי יבצע את העבודה שהיום מבצעים הסטאז'רים. המהלך נועד להכניס אותם לעבודה כרופאים מהר יותר, אך התועלת לא תורגש כל עוד לא יקבלו בתי החולים תקנים לקלוט את אותם רופאים.

פרופ' ארנון אפק, דיקאן בית הספר לרפואה על שם דינה רקנאטי באוניברסיטת רייכמן, מנהל מכון גרטנר בשיבא ולשעבר מנכ"ל משרד הבריאות, אמר כי: "אני מברך על מהלך קיצור הסטאז' ואפילו מאמין בביטול שלו מרגע שרוב המתמחים הנקלטים יהיו בוגרי הארץ.

"עם זאת, ההחלטה היא מאוד בעייתית מן הבחינה שהרופאים בסטאז' עושים עבודה חשובה במערכת, אמנם תחת השגחה אבל הם עוזרים למתמחים. נכון, הם יהפכו בעצמם מתמחים מהר יותר, אבל זה לא עוזר לי אם אין לי תקנים, ואני לא מכיר רכיב בתוכנית שבו מוסיפים לנו תקנים כדי להתמודד עם המחסור הזה. המתמחים גם ככה מסכנים, עובדים כל כך קשה במחלקות שיש בהן מעל 100% תפוסה.

"בכירורגיה, אפילו הוספת תקנים לא בהכרח תעזור כי אני לא בהכרח צריך כל כך הרבה כירורגים כרופאים בכירים, אבל אני צריך אותם כסטאז'רים. פתרון אפשרי היה הוספת אחיות בכירות מתמחות בכירורגיה, אבל לא על חשבון מערך הסיעוד הקיים, שגם הוא במצוקה".

אפק מציין כי גם הוא השתתף בדיונים שקבעו את מתווה הסטאז' החדש, אולם את ההחלטה להוציא אותו לפועל בלי למלא את המחסור שיווצר בכוח אדם, הוא חש כי משרד הבריאות קיבל באופן חד צדדי. "לפעמים נגמר כבר הכוח", הוא אומר. "הם לא רואים שכולנו באותו הצד?".

הצעות לקיצור נוסף של הסטאז' במקרים נקודתיים, כלולים בשלב השני של התוכנית, המיועדת ליישום מ-2027.

פחות ילדים וכירורגית

במסגרת השינוי יקוצר הסטאז' מ-12 חודשים ל-9 חודשים. הסטאז'רים עדיין ישהו שלושה חודשים במחלקה פנימית, חודש ברפואה דחופה וחודשיים לבחירת הסטאז'ר, אך השהות במחלקות הילדים והכירורגית יקוצרו כל אחד מחודשיים לחודש. הסטאז'רים יוכלו לבחור - במקום שבועיים במחלקת הרדמה ושבועיים בטיפול נמרץ על פי התוכנית הקיימת - לבצע עוד חודש במחלקות הליבה של הסטאז', או חודש שלם במחלקת הרדמה או טיפול נמרץ.

בנוסף, יבוטל חודש החופש המרוכז הניתן היום במסגרת הסטאז' והימים יפרשו על פני כל התקופה.

השינוי יערך בשתי פעימות, כאשר הקיצור של הסטאז' יכנס לתוקף כבר בספטמבר 2025, ובהמשך (עד 2027) ייתכן וינתנו הקלות נוספות: סטודנטים שעבדו כמסייעים לרופא בתקופה הלימודים, יוכלו לקבל הקלות במסגרת הסטאז', לאור הרושם שקיבלו הגורמים שכתבו את התוכנית, כי תקופה זו משפיעה לטובה על הסיכוי שלהם להצליח כרופאים בהמשך. כמו כן, חלק מן הסטודנטים יוכלו כנראה לוותר על החודשים האלקטיביים, אם כבר מצאו מקום להתמחות.

הפקולטות כבר לא אחראיות על הסטאז'

באפריל 2024 הוחלט כי הפקולטות לרפואה אינן אחראיות על הסטאז', וכי תואר ברפואה ינתן לכל מי שהשלים את לימודיו באוניברסיטה, אחרי תקופת הלימודים ולפני תחילת ההכשרה המעשית. כעת, הסטאז' הוא באחריות מחלקות ההוראה של בית החולים. לכן היה חשוב עוד יותר למשרד הבריאות לפקח על תכני הסטאז' ואופן ביצועו.

כחלק מן המהלכים לשיפור האיכות הוחלט על שיפור מערך ההערכה, כלומר הסטאז'רים יוערכו באופן שוטף על בסיס שאלונים ממוחשבים ושיחות משוב מובנות. יוקם מנגנון "קווים אדומים" לטיפול במקרים חריגים וקריטריונים למעבר הסטאז'. ממשרד הבריאות נמסר כי יינתן דגש על שיפור הכשרת בוגרות ובוגרי מוסדות לא מוכרים, לרבות הכשרה מקדימה.

משרד הבריאות הדגיש כי ההחלטה כיצד ניתן למקד ולקצר את הסטאז', ללא פגיעה ואולי אף תוך שיפור של תוכנית ההכשרה הקיימת, היא תולדה של תהליך ארוך ומעמיק שבוצע יחד עם בתי החולים בישראל, בתי הספר לרפואה, מומחים לחינוך רפואי, רופאים וסטאז'רים ובליווי ארגון מעוז ורשת ענבר (ארגונים לפיתוח מנהלים וחיזוק הקשר בין המגזרים השונים במשק הישראלי, בתחום הכללי ובתחום הרפואי בהתאמה).

ד"ר ספי מנדלוביץ, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות שהוביל את המהלך, אמר כי "השינוי, שיתבצע באופן הדרגתי, צפוי לחזק את מערכת הבריאות בישראל, תוך הבטחה כי בתקופת הסטאז' תהיה למידה משמעותית וממוקדת יותר. רפורמה זו מצטרפת לשורה של מהלכים הנוגעים להגדלה, טיוב ותכנון כח האדם הרפואי בישראל".

עוד כתבות

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר בשבוע הבא

לפני פריצת המערכה מול איראן, השוק בישראל העריך כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית במשק בהחלטת הריבית בספטמבר ● כעת יש מי שמעריכים בהסתברות של 50% כי הפחתת הריבית תוקדם כבר לחודש אוגוסט

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

ליאת להב תחליף את רוזנטל בתפקיד ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● ההחלטה מהווה חותמת לביצוע המהלך

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"