גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המהפכה שלא תתנרמל: קץ הציונות הפרגמטית

עד 1977 הציונות האזינה למשק כנפי ההיסטוריה, אך עמדה בפיתוי וזכתה בלגיטימיות בינלאומית ● האם 22 יישובים חדשים מצדיקים ויתור על ההישג המדיני הגדול ביותר?

ישראל מצטרפת לאו''ם, מאי 1949. מימין: שר החוץ משה שרת, אבא אבן ודוד הכהן / צילום: לע''מ
ישראל מצטרפת לאו''ם, מאי 1949. מימין: שר החוץ משה שרת, אבא אבן ודוד הכהן / צילום: לע''מ

מזלה של המהפכה הציונית היה, כנראה, שב-80 השנים הראשונות שלה ניהלו אותה אנשים אשר הכירו בצורך להיות פרגמטיים: לנצל הזדמנויות (כמעט תמיד), להאזין למשק כנפי ההיסטוריה (מפעם לפעם), אבל להתרחק מפי התהום (בדרך כלל).

יואב קרני, פרשנות | האלתור הציוני גזל מהישראלים את הניואנסים. התוצאה היא שורת מעידות רטוריות קטלניות
כותרות העיתונים בעולם | בחיזבאללה בטוחים: הארגון "יצליח להתאושש הודות לתמיכת העם"
שאלות ותשובות | לאן מתקדמות שיחות הגרעין, והאם טראמפ ישקול תקיפה באיראן

הפרגמטיסטים לא היו ותרנים רכי לב, ולא היו אנשי שלום חסודים. את הכבוד הזה הם השאירו לקומץ אינטלקטואלים בקומץ של מגדלי שן.

הציונות לא יכלה להיות אלא מהפכנית. זה ברור. ד"ר י"ל מגנס, הנשיא הראשון של האוניברסיטה העברית, שהיה שנוא נפשו של הימין הציוני, ולא פעם עלה גם על עצביו של השמאל־מרכז, אמר שהציונים אינם צריכים להיכנס לארץ כדרך שנכנס אליה יהושע בן נון. ממילא הוא היה מוכן להסתפק בהרבה, הרבה פחות ממדינת לאום עם רוב יהודי.

הקנאים שברוויזיוניסטים הכריזו בעיתוניהם כי מגנס הוא 'בוגד בעמו'. אבל לאמיתו של דבר, בימים ההם, זאת אומרת בתחילת שנות השלושים של המאה שעברה, גם בן גוריון נמנע מלדבר בפומבי על 'מדינה יהודית'. היא נעשתה יעד מוצהר שלו רק בעיצומה של מלחמת העולם השנייה.

הפרגמטיות הביאה את מנהיגי הציונות לקבל תוכניות חלוקה. היא חייבה קבלה כזאת. מה היה טעם לדחות הזדמנות רק מפני שהיא אינה מושלמת? הם היו תלמידים נלהבים של ההיסטוריה המודרנית, והם ידעו שגבולות אינם נחצבים בסלע.

מה למדנו בגן היווני

הלאומיות האירופית, שהציונות גדלה על ברכיה, התחילה במידה רבה כאשר יוון יצאה משעבוד עות'מאני, בתחילת הרבע השני של המאה ה־19. זו הייתה יציאה מוגבלת מאוד, אל מדינה־זוטא, שהייתה גדולה רק קצת יותר מן האזור המטרופוליטני של אתונה, בלי סלוניקי, כרתים, רודוס, קורפו… אבל היא הייתה קרש קפיצה. בתוך מאה שנה יוון הקטנה התפשטה כמעט עד גבולותיה הנוכחיים. כמובן, היא רצתה הרבה יותר.

היא שגתה בהזיות על אימפריה יוונית בשתי יבשות, וקיוותה לבלוע חלקים של אנטוליה. זה עלה לה בתבוסה צבאית איומה, שטבעה חותם הרסני על חייה ועל הפוליטיקה שלה בחצי המאה הבאה, אולי בעצם עד היום הזה.

כמעט כל התנועות הלאומיות של הזמן המודרני היו נגועות באובססיה של תיקון גבולות. ההתאוות אל מודל היסטורי ישן, לפעמים מיתי, העביר אותן על דעתן. פולין זה מקרוב התחדשה (סוף 1918), כאשר עמדה בעיצומו של מאמץ התפשטות רחב ממדים. בשלב מסוים היא התקרבה להכפיל את שטחה, לפני שנהדפה וכמעט נהרסה. איטלקים, הונגרים, רומנים, בולגרים ולימים כמובן גם גרמנים התמכרו לציור מפות חדשות. הכול התחקו אחרי שורשי אבותיהם ואמותיהם. חלקם עסקו בזיוף ממשי של היסטוריה ושל ארכיאולוגיה.

כולם נתקלו לבסוף בחומות המציאות. היה עליהם להפסיד במלחמות, לפעמים לאבד את עצמאותם לזמן מה כדי להתעשת ולקבל את הדין. אף ארץ אירופית אחת לא הצליחה לממש חזון רחב של גבולות לאורך זמן. איטליה לא הגיעה לצד השני של האדריאטי, הונגריה לא הגיעה לקרפטים, בולגריה לא הגיעה למקדוניה ולדוברוג'ה, ויוון נאלצה לוותר על הצד השני של האגאי.

אחת הסיבות הפחות מדוברות לקיומה של ברית נאט"ו היא שבמסגרתה ארצות שהיו רגילות לחשוק זו בשטחיה של זו מתרגלות להתקיים זו לצד זו בשלום. מחוץ לפשעי רוסיה באוקראינה אין כמעט תחרות גלויה על שטחים באירופה. אירופה מתנהלת ברוח מה שאמר יצחק רבין לפני 50 שנה, שלא אכפת לו "לבקר בגוש עציון עם ויזה". כמעט איש מן הטוענים לירושתו לא היה מעז לחזור על המילים ההן, מפני שהציונות ויתרה על הפרגמטיות.

זוכרים את רודזיה? לא?

הפרגמטיות הייתה אמצעי של שימור הלגיטימיות. קנאים וציניקנים, הסבורים שאין להם צורך בלגיטימיות, הם שווי ערך של אלה המתייחסים בביטול אל הדירוג של מודי'ס. קיום דה־פקטו מספיק להם. מצדם שישראל לא תיהנה מהכרה בינלאומית כל זמן שיש לה הכוח לכפות את חזונה ואת הזיותיה.

עכשיו היא מודיעה רשמית על ביטול הפרגמטיות. הכרזת שר הביטחון על הקמה של 22 יישובים יהודיים חדשים בגדה המערבית, כדי להבטיח שלא תקום שם מדינה פלסטינית, היא קודם כול התנערות מהחלטת האו"ם של 1947 על חלוקת ארץ ישראל לשתי מדינות.

אמנם ההחלטה ההיא לא הייתה מחייבת בתור שכזאת, אבל בהיעדרה ישראל לא הייתה מקבלת הכרה בינלאומית חצי שנה אחר כך, והיא לא הייתה מניפה את דגלה במרכז האו"ם כעבור שנה. גורלה היה כגורלן של מדינות דה־פקטו אחרות בהיסטוריה. זוכרים את רודזיה? לא? בצדק.

אם ישראל אמנם מתנערת מ־1947, אפשר לשער מה צפוי לה בזירה הדיפלומטית. אפשר שהעצרת הכללית של האו"ם תסרב לקבל את כתב האמנתה של משלחת ישראל. זה לא יהיה גירוש, אבל זה יהיה מהלך של השפלה ושל פיחות מעמד, שווה ערך להשעיית דרום אפריקה הלבנה לפני 50 שנה. אולי נראה אפילו ניסיון לבטל את החלטת 1947 ולהפקיע מן המדינה היהודית את מקור הלגיטימיות שלה, אם גם לאחר מעשה. למי זה משנה? זה עוד נראה.

'המהפכה שסירבה להתנרמל' עלול להיות יום אחד שמה של הביוגרפיה הלאומית. הבה נקווה שהיא לא תהיה שמו של נאום ההספד.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

סמל יאיר אליהו ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל אסף זמיר ויאיר אליהו נפלו בקרב ברצועת עזה

סמל אסף זמיר מדימונה נפל מירי נ"ט בדרום רצועת עזה, יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית ● צה"ל מאשר: השגנו אחיזה מבצעית בכ-65% משטח הרצועה ● מקור בארגוני הטרור הפלסטינים לערוץ אל-חדת' הסעודי: חמאס עדכן שהוא ימסור הערב למתווכות את תשובתו להצעה ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

תיקון והתנצלות

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב