גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המסירות עולות, אבל השוק לא צומח: כך נוצרה אשליית הביקושים בענף הרכב

נתוני מסירות הרכב של החודשים ינואר-מאי נראים שגרתיים, אך מבט מקרוב מגלה מציאות פחות יציבה ● מלאים סמויים מכבידים על הענף, החדירה הסינית שוברת שיאים, ומותגים שהיו אלמונים עד לאחרונה כובשים את טבלת המסירות ● ואיך קרה שהפלח החשמלי נותר מאחור?

כלי רכב חדשים. נוצרה אשליה של ביקושים בענף הרכב בישראל / צילום: Shutterstock
כלי רכב חדשים. נוצרה אשליה של ביקושים בענף הרכב בישראל / צילום: Shutterstock

נתוני מסירות הרכב התקופתיים לחודשים ינואר-מאי, שפורסמו בשבוע שעבר, עשויים ליצור את הרושם ש"עולם כמנהגו נוהג". כ־142 אלף כלי רכב חדשים נמסרו בחמשת החודשים הראשונים, עלייה של 10.4% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. בחודש מאי לבדו נרשמו כ־26 אלף מסירות, עלייה של כ־16%.

בלעדי | התוכנית להוספת קווי אוטובוס טרם מומשה, והממשלה כבר רוצה לקצץ
החל מ־190 אלף שקל: הטויוטה החשמלית ששוברת את החרם הטורקי בדרך לישראל
מבחן דרכים | רק יצרן סיני עם מוטיבציה יכול לספק רכב כזה במחיר כזה

יהיה מי שיכנה את הנתונים "תיקון חיובי מתבקש" לאור הירידה בעצימות המלחמתית שאפיינה את התקופה המקבילה אשתקד. אבל מבט בוחן יותר מגלה תמונה שונה בתכלית של שוק במצוקה, עם פוטנציאל לשינויים דרמטיים בהמשך הדרך. המלאים הגדולים ממשיכים להכביד על השוק, מאזן הכוחות התחרותי ממשיך להשתנות באופן דרמטי לטובת כלי הרכב הסינים, והעדפות הלקוחות משתנות.

מצוקת המלאים הסמויה

נתוני המסירות התקופתיים הרשמיים כוללים גם כלי רכב שהיבואן ביצע להם רישוי על שמו. בענף מעריכים כי בין 15 ל־20 אלף כלי רכב שנכללים בנתוני ינואר-מאי הם בבחינת כלי רכב ב"רישוי עצמי" של היבואנים (מה שמכונה גם "גיולים" בסלנג של הענף). מדובר בעצם בכלי רכב שלא מצאו קונה בטרם חלפו 12 חודשים ממועד ייצורם - ולפיכך היבואנים מחויבים על־פי חוק לרשום אותם על שמם.

עוד אלפי כלי רכב נרשמו על שם חברות ליסינג, שבשליטת יבואני רכב, וחלקם לפחות מיועדים למכירה חוזרת - כלומר לא עבור חוזי ליסינג. אלה עתידים להיפלט לשוק בהמשך השנה בתור "אפס קילומטרים" בהנחות משמעותיות, ובינתיים הם יוצרים אשליה של צמיחה במסירות.

קיימת מחלוקת בענף לגבי ההיקף המדויק של המלאים הללו, אבל בשטח אפשר למצוא אינדיקציות להיקף התופעה. אחת מהן היא כמות חריגה של כלי רכב בסוכנויות הרכב ובמגרשי מכר ברחבי הארץ, שנושאים עליהם את הסטיקר "שלם וקח". כלומר, אלה כלי רכב שכבר עברו רישוי ומוכנים להעברה מיידית ללקוח משלם.

אינדיקציה נוספת היא היקף מבצעי המכירות בענף הרכב. בחודש מאי בלבד ספרנו כמעט 14 מבצעים - לא כמות אופיינית לתקופה כה מוקדמת בשנה. המבצעים מקיפים גם דגמים שהושקו ממש לאחרונה לצד דגמים שנחשבים "מבוקשים". מנגד, הם לא כוללים את המבצעים הנפרדים של חברות הליסינג, שחלקן "תקועות" כיום עם מלאים.

הנחת העבודה של יבואנים רבים בסוף 2024 הייתה שהביקוש הטבעי בשוק ינקז תוך רבעון או שניים את המלאי הענק שיובא ושוחרר ממכס בשנה שעברה, בעיקר של כלי רכב חשמליים. אבל זה לא קרה בגלל כמה סיבות, ובראשן כניסה מואצת של דגמי הייבריד ופלאג־אין מוזלים מתוצרת סין.

בנוסף לקוחות רבים מעכבים את החלטות הרכישה עד להתבהרות תוצאות מלחמת המחירים וטכנולוגיות ההנעה או שמעדיפים "לחכות לדבר הבא". יש גם רבים שמתקשים מאד למכור את רכבם החשמלי המשומש כדי להחליף אותו בדגם חדש.

וברקע עדיין קיימת אווירה שלילית במשק שמקורה בחוסר ודאות ביטחונית, גיוסי מילואים נרחבים, מלחמת סחר מתעצמת בעולם ועוד גורמים שמשפיעים לרעה על נכונות הצרכנים להתחייב כעת להוצאות משמעותיות.

קצב חדירה חסר תקדים

נתוני המסירות מלמדים גם על הקצב הדרמטי שבו עובר שוק הרכב הישראלי, מסטטוס של שוק רכב "מערבי", עם דומיננטיות של מותגי רכב מאירופה, יפן וקוריאה, לשוק "סיני". אינדיקציות לכך נמצאות בנתוני המסירות התקופתיים. נתח השוק של כלי הרכב מתוצרת סין ממשיך לעלות בקצב מואץ ובחודשים ינואר-מאי עמד על כ־28%, בזכות כמעט 40 אלף מסירות. לשם השוואה, בתקופה המקבילה אשתקד עמד חלקן של הסיניות בסך המסירות על כ־22.7% "בלבד". באירופה נע חלקן באותה תקופה סביב 4%.

זה נתון מרשים, אבל זו עשויה להיות רק התחלה. בחודש מאי לבדו כ־36.5% מכלל כלי הרכב החדשים שנמכרו בישראל היו מתוצרת סין, שיא בהשוואה לכל מדינה מפותחת במערב (לעומת נתח של 17.8% במאי אשתקד).

האצת החדירה הסינית לישראל ב־2025 נובעת ממספר סיבות, בראשן שינוי תמהיל היבוא והרכישות של רכב סיני. עד סוף 2023 רוב כלי הרכב החשמליים מתוצרת סין שנמסרו בישראל היו חשמליים לגמרי. ב־2024 החל טפטוף של דגמים עם מנועי בנזין, שכוונו בעיקר לציי רכב. אבל בסוף אותה שנה הסכר נפרץ עם מבול של דגמים בעלי הנעת פלאג־אין והייבריד עם יחס מחיר־מפרט שלמערביים אין עליו מענה כרגע. בחודשים האחרונים המבחר מתרחב גם למנועי בנזין מקובלים.

התוצאה היא צונאמי של מסירות סיניות. הדוגמה הבולטת ביותר היא הקרוס־אובר J7 של המותג JAECOO של צ'רי הסינית, שעד אמצע השנה שעברה היה מותג אנונימי לחלוטין בישראל ובעולם. בין ינואר־מאי 2025 הדגם הזה הפך "בן־לילה" לנמכר ביותר בישראל עם כ־7,200 מסירות, תוך שהוא עוקף להיטי מכירות ותיקים כמו יונדאי קונה וטויוטה קורולה קרוס.

לשם השוואה, בשוק הבריטי הענק, שבו נמכרים מדי שנה מעל 2 מיליון כלי רכב חדשים, המותג ג'אקו מסר באותה תקופה קצת פחות מ־1,800 כלי רכב. זה לא הכול. לדגם הזה יש גם אח כמעט תאום מבית משפחת היצרנית הסינית צ'רי ושמו טיגו 8 פרו, שתפס את המקום התשיעי בטבלת המסירות בינואר מאי עם כ־2,900 מסירות. כלומר, משפחת דגמים סינית חדשה ביצעה למעלה מ־10,000 מסירות מתחילת השנה.

גם דירוג המסירות לפי יצרנים מראה עד כמה מהירה "הפלישה" הסינית. אומנם את רשימת המסירות בחודשים ינואר-מאי הובילו "יצרני הבונקר" המוכרים של שוק הרכב הישראלי ובראשם קבוצת יונדאי מוטורס (עם המותגים יונדאי וקיה) וטויוטה. אבל למקום השלישי, בפער קטן מטויוטה, זינקה קבוצת צ'רי הסינית, שיש לה כיום בישראל שלושה מותגים ובקרוב חמישה.

מה יאט את הסינים?

כרגע נראה כי הדבר היחיד שעשוי להאט את הכיבוש הסיני של שוק הרכב הישראלי הוא היצרנים הסינים עצמם. לצד סיפורי ההצלחה המלחמה התחרותית הקשוחה בין המותגים כבר גובה קורבנות, ויש מותגים שהיבואנים שלהם משלמים מחיר לא קטן.

הנהירה לרכבי הייבריד ופלאג־אין סיניים יוצרת בעיה עבור מותגים שמתמקדים ברכב חשמלי בלבד. התוצאה היא שהפלח החשמלי רשם מתחילת השנה ירידה של כ־27% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. הדוח מגלה שכמעט עשרה מותגי רכב סיניים, חלקם חדשים בשוק, לא עוברים את הרף של 500 מסירות בינואר-מאי, וזאת למרות השקעה לא מבוטלת בשיווק ופרסום. ואם לוקחים בחשבון שלפחות עוד ארבעה מותגים סיניים צפויים להיכנס לישראל עד סוף השנה, לא מן הנמנע שנתחיל לראות תהליך הכחדה פנימי.

ולבסוף קיים באופק חסם נוסף שהוא תקנות יורו 7 החדשות והמחמירות, שייכנסו לתוקף בשנה הבאה וישפיעו בעיקר על מנועי בנזין, הייבריד ופלאג־אין. התקנות האלה עתידות להוציא מהתחרות אפילו מותגים מבוססים מאירופה, מיפן ומקוריאה, וספק אם מותגים סיניים רבים יוכלו לעמוד ב"דד־ליין".

עוד כתבות

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מהומה בדיון בבג"ץ על מינוי ראש השב"כ; עמית: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים לתפקיד ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● ההחלטה מהווה חותמת לביצוע המהלך

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר בשבוע הבא

לפני פריצת המערכה מול איראן, השוק בישראל העריך כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית במשק בהחלטת הריבית בספטמבר ● כעת יש מי שמעריכים בהסתברות של 50% כי הפחתת הריבית תוקדם כבר לחודש אוגוסט

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את חיל האוויר האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בחיל האוויר האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים