גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אפקט המכסים על האיחוד: אירופה מוצפת במוצרי פלדה ואלומיניום, והמחירים צונחים

המכסים האמריקאים שהושתו על פלדה ואלומיניום גרמו להסטת היבוא לאירופה בעיקר מסין ולהגדלת ההיצע - ובהתאם המחירים יורדים ● כך למשל, מחירן של גיטרות חשמליות בעלות מיתרי פלדה נחתך בחדות ● באיחוד האירופי חוששים לעתיד תעשיית הפלדה האירופית וקוראים לבריסל לפעול

גלילי פלדה / צילום: ap, Steve Helbe
גלילי פלדה / צילום: ap, Steve Helbe

אחד הצעדים הראשונים במלחמת הסחר הגלובלית שבה פתח נשיא ארה"ב דונלד טראמפ היה הטלת מכסים של 25% על יבוא מוצרי פלדה ואלומיניום למדינה. בעוד מסים ומכסים אחרים הוכרזו והושעו, ודיונים ועסקאות סחר מול מדינות אחרות מתנהלים, מכסים אלו כבר נכנסו לתוקף ואפילו הוקפצו ל־50%. התוצאה, לפי נתונים חדשים של האיחוד האירופי שפורסמו השבוע, היא שהיבשת "מוצפת" במוצרים המכילים פלדה ואלומיניום, בעיקר מסין, מה שהוביל לירידות מחירים, לחשש לעתיד תעשיית הפלדה האירופית ולקריאות לבריסל להטיל מכסי מגן משלה, בהקדם.

מפקד חמאס האחרון שנותר, ומחזיק בידיו את גורל החטופים והרצועה
פרשנות | כך השתלטה האויבת המושבעת של ארה"ב על כלכלת העתיד

הדינמיקה הנוכחית מספקת הצצה להשפעות השרשרת של הצעד האמריקאי על הכלכלה הגלובלית. טראמפ הכריז במרץ על המכס החדש על יבוא פלדה ואלומיניום, כפי שעשה גם בתחילת כהונתו הראשונה. מאז, לפי ניתוח אד־הוק שהוצג על ידי הנציבות האירופית השבוע, זינק יבוא מוטות פלדת אלחלד לאירופה ב־1,000%, כלומר פי עשרה בהשוואה לשנה הקודמת. המחיר שלהם, בהתאם, צנח ב־86%. מחירי מוטות פלדה מסוגים אחרים ירדו ב־55%. המכסים של טראמפ תקפים לא רק למתכות הגולמיות, אלא גם למוצרים המכילים אותן, כמו חלונות מיוצרים מראש (המכילים אלומיניום) או מגוון מוצרים המכילים פלדה. כך שלפי מומחים ההשפעות הן רחבות.

אחד הנתונים המפתיעים ביותר הוא ההיצף שחל ביבוא גיטרות חשמליות לאירופה, המכילות פלדה ומיתרי פלדה. שיעור היבוא זינק פי חמישה, ומחירן של הגיטרות - כל עוד אינן מיוצרות בארה"ב כמובן - ירד ב־78%. גם רובוטים תעשייתיים הציפו את השווקים האירופיים, עם עלייה של 315% במספר היחידות המיובאות, וירידה של 30% במחיר. פרשנים העירו כי הנתונים אינם לוקחים בחשבון היקף יבוא, אלא רק מספר מוחלט של פריטים, בהשוואה לשנה הקודמת, כך שיכול להיות כי מדובר בנתונים אנקדוטליים. אך נתונים מקבילים של סוכנות 'אירוסטאט' האירופית מעלים כי ברבעון הראשון של 2025, יבוא הפלדה מסין עלה ב־36%.

גיטרות חשמליות, זולות בגלל טראמפ / צילום: Reuters, Jean-Paul Pelissier

האיחוד מגיב באיטיות

סין היא גם המקור לרוב היבוא הזול שכעת מציף את השווקים האירופיים ומשבש את הכלכלות המקומיות, לפי נתוני האיחוד האירופי. מי שנופפו בדגל אדום בחודשים האחרונים הם יצרני הפלדה ויצרנים תעשייתיים אחרים באירופה. "השוק מוצף לגמרי והזמן לפעול הוא כעת", אמרה נציגה של הלובי האירופי לפלדה לתקשורת.

לפי המצב החוקי, אמור להיות מושת מכס של 25% על מוצרי פלדה מסין, אך התקנה אמורה לפוג בשנה הבאה ועמה כבר מאפשר האיחוד פטור או הנחה במכסים למוצרים מסוימים. האיחוד האירופי, כפי שמאפיין אותו, מתנהל באטיות יחסית לצעדים ההחלטיים מצד ארה"ב, או לצעדי תגובה מצד מדינות כמו סין וקנדה. רק בימים אלה נכנסת לתוקפה תגובת האיחוד למכסים שהוטלו עליו במרץ, בדמות מכסים בשווי מיליארדים על סחורה אמריקאית. נציב התחרות של האיחוד האירופי הבטיח "להטיל מסים" מחדש כדי להגן על היצרנים האירופיים, אך נכון לעכשיו - הנציבות עדיין בשלב המיפוי של השינויים להם גורמים המכסים.

תחרות מול המזרח

תעשיית הפלדה האירופית, שממנה למעשה צמח האיחוד האירופי אחרי מלחמת העולם השנייה כניסיון לחבר אינטרסים כלכליים (יחד עם תעשיית הפחם) ולהבטיח יציבות ביבשת - הלכה והידרדרה בשנים האחרונות. הגורמים לכך רבים: מחירי האנרגיה באירופה האמירו, תקנות סביבתיות נכנסו לתוקף ושכר העבודה זינק. הייצור נדד לאסיה, חברות אסייתיות השתלטו או ניסו להשתלט על היצרניות האירופיות, שצמצמו ייצור וסגרו מפעלים. האיחוד האירופי ניסה להגן על התעשייה המקומית, בין היתר על ידי מכסים, אך בו זמנית מתמודד מול היתרונות התחרותיים של סין והודו בתחום זה.

הממשלה החדשה בגרמניה מובילה כעת מהלך לסבסד באופן נדיב את האנרגיה ליצרנים תעשייתיים, מה שעשוי להעלות מעט את הרווחיות הצונחת של החברות בתחום זה. למרות זאת, חטיבת הפלדה של תאגיד תיסנקרופ, למשל, הודיעה על הפחתה של קרוב ל־20% בייצור השנתי של פלדה, מה שמתורגם לאובדן של אלפי משרות בשוק הגרמני. כ־30% ממוצרי הפלדה באיחוד האירופי כיום מגיעים מיבוא.

לפי איגוד יצרני הפלדה האירופיים, הסכנה היא ש־27 מיליארד טונות של פלדה שהיו אמורים להגיע לארה"ב מסין יגיעו כעת לאיחוד האירופי. לשם השוואה, הייצור השנתי של תיסנקרופ עומד על מיליארד טון. "לאור המצב המידרדר של התחום והתחזית העגומה, אנחנו קוראים לנציבות האירופית לשקול צעדי חירום בתחום הסחר, כדי להבטיח את היציבות של שוק הפלדה האירופי", אמר מנהל הלובי האירופי Eurofer.

התמ"ג הגרמני ייפגע

אל הבעיות ההולכות וגוברות בתחום היבוא מצטרפות גם ההגבלות בתחום היצוא. גרמניה היא אחת מחמש ספקיות הפלדה המובילות לארה"ב, וכעת החברות הגרמניות עומדות בפני מכסים של 50%, כפי שהכריז טראמפ בשבוע שעבר. הנשיא האמריקאי אמר כי המכסים בגובה 25% "אינם מספיקים", וב־4 ביוני נכנסו לתוקפם המכסים החדשים. אנליסטים חישבו כי המכס הזה לבדו עלול לפגוע בתמ"ג הגרמני בכמה שברי אחוזים בשנים הקרובות. באירופה מסבירים כי הדינמיקה הנוכחית דומה מאוד למה שקרה עם תחילת הכהונה הקודמת של טראמפ. אך כעת המכסים אף גבוהים יותר. מי שאמורה להיות מוחרגת מהמכסים הללו, לפחות בעתיד הקרוב, היא בריטניה, שחתמה על עסקת סחר עם ארה"ב הפוטרת אותה החל מיולי הקרוב מהמכסים.

זאת ועוד, ניתוח בדיעבד של גוף עצמאי אמריקאי הראה כי בעוד בסיבוב הקודם המכסים "עזרו לרווחיות של יצרני הפלדה והאלומיניום" בתוך ארה"ב, הם פגעו בכלל הציבור בשל העלאה של מחירי הייצור. יצרני פחיות שימורים, שחלקן הגדול עשוי מאלומיניום, אמרו כי יצטרכו לייקר אותן, מה שיפגע "בעיקר באוכלוסייה הנשענת על צריכת שימורים", כלומר השכבות הסוציו-אקונמיות הנמוכות יותר בחברה האמריקאית.

"אנחנו ניצבים בפני משבר קיומי", הזהירה בכירה בתיסנקרופ בימים האחרונים, "כמובן שאני חוששת מקריסת הסקטור". לדבריה אובדן ייצור הפלדה, שמקושר גם לייצור ביטחוני ולבנייה ולמגוון תחומים רחב "יהיה בעל נזק נרחב לכלל התעשייה האירופית".

עוד כתבות

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

משלחת ישראלית יוצאת לקטאר, עימות בדיון בין רה"מ לרמטכ"ל

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא