גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוח השוויוניות בבריאות מגלה: עדיף להיות יהודי תושב המרכז

משרד הבריאות פרסם את דוח השוויוניות בבריאות, העוסק בשוויון הגאוגרפי והמגזרי במערכת הבריאות ● מבחינת תוחלת החיים יש פער של כשלוש שנים בין המגזר היהודי לערבי, כאשר מחוזות המרכז ויו"ש מובילים באריכות-הימים ● הנתונים מתייחסים ל-2023, ובשנים 2024-2025 השקיע המשרד כ-300 מיליון שקל בתוכניות ייעודיות לפריפריה

בית חולים / אילוסטרציה: Shutterstock, Spotmatik Ltd
בית חולים / אילוסטרציה: Shutterstock, Spotmatik Ltd

דוח חדש של משרד הבריאות העוסק בשוויון הגאוגרפי והמגזרי במערכת הבריאות, חושף כי אין שינוי דרמטי בפערים. כדי ליהנות מבריאות טובה, עדיין עדיף להיות תושב המרכז ושייך למגזר היהודי.

ההבטחה של אסותא בדרום לקיצור תורים והשאלה הגדולה: מאיפה יגיעו הרופאים?
"התור הפנוי לשיננית הוא במרום גולן ב-2038?": היזם שפיתח בוט למציאת תורים לרופאים במכבי

בשנים 2013-2023 חל שיפור במדדי תוחלת החיים ושיעור תמותת התינוקות, אך עדיין קיימים פערים משמעותיים. תוחלת החיים הממוצעת עומדת על 83.8 שנים, ובחישוב הרוגי המלחמה - 83.3 שנים, עדיין גבוה מאשר ב-2019, ערב מגפת הקורונה.

ישנו פער של כארבע שנים בין גברים לנשים ושל כשלוש שנים בין המגזר היהודי לערבי. בתקופת הקורונה ניכרו העמקה של הפער וירידה משמעותית של תוחלת החיים, בעיקר במגזר הערבי. לאחר הקורונה ישנה התאוששות, ובעיקר הנשים הערביות מצליחות לצמצם מעט את הפער מול הנשים היהודיות.

ברמה הגאוגרפית, מחוזות המרכז ויהודה ושומרון מובילים את טבלת אריכות-הימים - 84.4 שנים בממוצע ביהודה ושומרון, 84.2 במחוז המרכז ללא תל אביב ו-83.7 שנים בתל אביב. זהו פער משמעותי ממחוזות חיפה (82.5), הצפון (81.9) והדרום (81.6). הרכב האוכלוסייה מתבטא גם בפערי תוחלת החיים הגאוגרפית, ולהפך.

ירידה בתמותת התינוקות

שיעור תמותת התינוקות ממשיך לרדת, והוא נמוך מממוצע ה-OECD. הפער בין המגזר הערבי ליהודי מצטמצם אבל עדיין משמעותי מאוד: 1.2 תמותות על כל 1,000 לידות של ילד חי במגזר היהודי, לעומת 5.2 במגזר הערבי.

הפערים הגאוגרפיים קיימים בשני המגזרים, אך מתפזרים קצת אחרת. במגזר היהודי השיאנית היא ירושלים, עם 2.6 תמותות על כל 1,000 לידות ילד חי, לעומת 1.5 במחוז המרכז ללא תל אביב. בתחום הזה, לעומת אריכות-הימים, אזור יהודה ושומרון נמצא מצד הפחות טוב של הממוצע, עם 2.2 תמותות לכל 1,000 לידות ילד חי.

במגזר הערבי הפערים הגאוגרפיים אפילו מובחנים יותר: 9.2 תמותות לכל 1,000 לידות ילד חי בדרום, לעומת 3.6 בצפון ובמרכז.

הפערים הללו לא ניתנים לייחוס אך ורק למערכת הבריאות, שכן העוני מתבטא בבריאות גם בזירות שמערכת הבריאות אינה נחשבת לאחראית עליהן, למשל תאונות דרכים או ההשפעה של החינוך על היכולת לקבל החלטות רפואיות מושכלות. אולם אפשר לראות שהפער כן קיים גם במערכת הבריאות. בחיפה מועסקים 5.5 רופאים לכל 1,000 נפש, הנתון הממוצע הוא 3.9, ובדרום רק 2.7.

מספר המיטות בבתי החולים

מספר האחים נמצא בעלייה בעשור אליו מתייחס הדוח, מ-4.9 ל-5.4 אחים לאלף נפש, אך עדיין רחוק ממוצע ה-OECD, העומד על 9.4. לא נמסרה החלוקה הגאוגרפית.

מספר המיטות בבתי החולים קובע את מספר התקנים לצוות. בישראל נכון ל-2023 יש 1.716 מיטות לכל 1,000 תושבים, לעומת 3.81 ממוצע ה-OECD, ובדרום ובצפון שיעור המיטות נמוך במיוחד, והוא יציב, בעוד באזורים החזקים הוא נמצא בעלייה קלה.

נבחנה גם השתתפות ציבורים שונים בכוח-האדם הרפואי. התוצאות אינן מפתיעות: שיעור העוסקים בתחום במגזר החרדי הוא כעשירית מבמגזר הכללי בתחומים כמו רפואה, תזונה ופסיכולוגיה, אך קרוב יותר לחלקם באוכלוסייה במקצועות קלינאות תקשורת וריפוי בעיסוק, בהם בשנים האחרונות ישנם מסלולים ייעודיים לחברה החרדית (בעיקר נשים). בשנים האחרונות נכנסים חרדים למגזר הסיעוד (אחיות), אם כי בינתיים לא מדובר במספרים גדולים.

בחברה הערבית המצב הוא הפוך, והשתלבות מגזר זה בכוח-האדם הרפואי גבוהה משיעור הערבים באוכלוסייה, בכל המקצועות.

נגישות לטיפת חלב, לשירותי שיקום וטיפול אונקולוגי

כמעט כל תושבי ישראל (שיעור של 98%), מתגורר באזור הנמצא במרחק הליכה או מרחק נסיעה של עד 5 ק"מ מתחנת טיפת חלב, אך במחוז הדרום הנגישות לטיפות חלב היא הנמוכה ביותר.

בתחום השיקום, קיימת בעיית נגישות משמעותית של שירותי שיקום בצפון, בדרום ובאזור הבקעה. ממשרד הבריאות נמסר כי הוא נערך להרחיב את השירותים בתחום השיקום.

קיימת פריסה ארצית רחבה של מרכזים המעניקים טיפול אונקולוגי, אך מטופלים רבים מאזור הדרום נוסעים למחוזות מרוחקים מאזור מגוריהם. בתחום זה נעשית עבודה שמתמקדת בהגברת שיתופי-הפעולה בין מוסדות הרפואה, והיא תהווה בסיס לוועדה לתכנון מערך שירותי האונקולוגיה בישראל .

תקציב ייעודי לפריפריה

הנתונים הללו מטרידים מאוד. למרות שהפערים ידועים זמן רב, שיפור משמעותי עדיין לא מגיע. משרד הבריאות מסר כי הוא אינו אדיש לכך, וכי בשנים 2025-2024 השקיע למעלה מ-300 מיליון שקל בתוכניות ייעודיות לפריפריה בעולמות תכנון כוח-אדם, תכנון תשתיות בריאות ותוכניות צמצום פערי בריאות לאוכלוסייה הערבית, החרדית והאתיופית, וכן הוביל שיתופי-פעולה שונים עם השלטון האזורי והמקומי.

מעבר לתקציב הייעודי לפריפריה הניתן לקופות החולים במסגרת הקפיטציה, הוגדלו גם בשנתיים האחרונות התמריצים למערכת הבריאות, במטרה לעודד פתיחת שירותי בריאות נוספים. הוקצו 100 מיליון שקל לפיתוח תשתיות בחברה הערבית, שרובה מתגוררת בפריפריה וסובלת מנגישות נמוכה לשירותי בריאות.

בנוסף, במסגרת מבחני התמיכה של המשרד לקופות החולים, הוכנס תקצוב גבוה יותר לפעילות בפריפריה, בתחומים כמו בריאות הנפש, התפתחות הילד, סיעוד והתמכרויות. גם בתוכניות הלאומיות של בתי החולים ניתן תקצוב גבוה יותר לבתי החולים בפריפריה.

שר הבריאות אוריאל בוסו מסר עם פרסום הדוח כי "אי-השוויון בשירותי הבריאות נותר אתגר משמעותי המשפיע על חייהם של אזרחיות ואזרחים רבים. זהו מסמך חשוב, שמאפשר לנו לזהות את האתגרים הגדולים שמונחים לפתחנו ולפעול בנחישות לצמצומם. האחריות שלנו היא לוודא שכל אזרח בישראל מקבל את המענה הרפואי הראוי - ללא הבדל, ללא מחסומים וללא פשרות".

עוד כתבות

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד