גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בית המשפט העליון מחמיר את הענישה על פרוטקשן

החלטות שקיבלו שופטי בית המשפט העליון בתקופה האחרונה מסמנות מגמה של החמרה בענישה על סחיטת דמי חסות, שהפכה למכת מדינה ● עם זאת, מומחים מזהירים כי הקושי לגייס עדים, המצוקה הכלכלית בחברה הערבית והפוליטיזציה שעברה המשטרה צפויים לפגוע באכיפה ● בכיר לשעבר במערכת האכיפה: "הפרוטקשן יעלה"

שריפת מכוניות במסגרת פרוטקשן / צילום: כב''ה צפון
שריפת מכוניות במסגרת פרוטקשן / צילום: כב''ה צפון

בשנים האחרונות הפך הפרוטקשן (סחיטת דמי חסות) למכת מדינה. לפי מרכז המחקר והמידע של הכנסת, עד לסוף 2024 נפתחו במשטרה 160 תיקים נגד 130 חשודים בעבירה. 78% מהתיקים נפתחו בצפון הארץ, 12% בדרום, ו-10% במחוזות אחרים. החוקרים מדגישים כי היקף הפשיעה בפועל גבוה יותר.

בג"ץ הורה לממשלה להשיב עד יום א' לעתירות נגד פיטורי היועמ"שית
בית הדין הארצי לעבודה הפך את הפסיקה הדרמטית בנושא ועדי העובדים

בתי המשפט לא נשארים אדישים לתופעה, ובאחרונה ניכרת מגמה של החמרה בענישה מצידם.

למעשה, משפטנים מזהים מגמה בבית המשפט העליון, שהחלה עוד ב-2023, לדחות ערעורים שמגישים מורשעים בפרוטקשן על חומרת העונש - ובמקרים מסוימים אף להחמיר בענישה.

כך, בשבוע שעבר החמיר העליון את עונשו של נידאל אבו לטיף, אשר הורשע במה שהוגדר כתיק הדגל של הפרוטקשן בצפון. שופטי העליון גזרו על אבו לטיף 5.5 שנות מאסר בפועל, במקום 4 שנים שנגזרו עליו בבית המשפט המחוזי. הערעור על העונש במחוזי הוגש על-ידי עו"ד עמרי קופלר מהמחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה.

אבו לטיף ושותפיו הורשעו כי סחטו את א', אחרי שזה פנה אליהם כדי ש"יחליפו" את העבריינים שגבו ממנו תחילה דמי חסות. המורשעים הסכימו להעניק לא' את חסותם, אך בהמשך סחטו ממנו לא פחות מ-2.5 מיליון שקל. השופט אלכס שטיין תיאר את השיטה כ-refinancing (מימון מחדש) של העולם התחתון.

שופט העליון אלכס שטיין

עונש שהוא "סטירה על פרק כף היד"

בפרשה הורשעו 13 נאשמים. הפרקליטות ביקשה לגזור על אבו לטיף 8 שנות מאסר לפחות, וערערה לעליון אחרי שהמחוזי הסתפק במחצית התקופה. בהחלטתו להחמיר את העונש כתב השופט שטיין כי "על פניו עונש המאסר אכן אינו הולם את חומרת מעשיו וסוטה מרמת הענישה המקובלת ביחס לעבירות שבהן עסקינן. עונשים כדוגמתו מתוארים בעולם המשפט האמריקאי כ-slap on the wrist (סטירה על היד)".

בנובמבר 2024 אף החמיר בית המשפט העליון את העונשים שהוטלו על שני נאשמים נוספים בפרשה. על פאדי ערטול גזר העליון 36 חודשי מאסר במקום 28 חודשים שנגזרו במחוזי, ועל חאלד אסלן נגזרו 33 חודשי מאסר במקום 26 חודשים.

עו"ד כוכבית נצח-דולב, לשעבר פרקליטת מחוז ירושלים (אזרחי) וכיום שותפה במשרד אגמון עם טולצ'ינסקי, אומרת כי "פסק הדין מעביר מסר ברור כי יש להחמיר בענישה ולהטיל עונשי מאסר ארוכים. אני צופה שבעקבות זאת, בתי המשפט המחוזיים ישיתו במקרים דומים עונשים חמורים יותר".

עוד לפני כן, בפברואר האחרון החמיר העליון את עונשו של חמזה דחלה בגביית פרוטקשן ביישוב טורעאן מ-3 שנות מאסר ל-7 שנות מאסר בפועל. על נאשם נוסף, נאיף דחלה, הוטלו 6 שנות מאסר במקום שנתיים וחצי במחוזי.

"מה שמשפיע זה החשש להיתפס, לא העונש"

השופט יוסף אלרון כתב: "התמודדות עם עבריינות מסוג זה מחייבת הטלת עונשי מאסר ממושכים מאחורי סורג ובריח. העבירות שבהן עסקינן מערערות את מהלך החיים התקין של קורבנותיהן, גורמות להם לחוות מצוקה, השפלה ופחד, ואף מסיבות להם נזקים רבים במישור הכלכלי והנפשי".

אך לא כולם בטוחים שהחמרת הענישה אפקטיבית. עו"ד אורי רינצקי, לשעבר בכיר בפרקליטות המדינה וכיום סנגור פלילי, סבור כי ההחמרה בענישה היא לא פרופורציונלית.

לדבריו, "מי שחושב שענישה גבוהה מרתיעה, מניח שהעבריין רציונלי. אבל מחקרים מראים שמה שמשפיע זה החשש של עבריינים להיתפס, ולא אם יקבלו 4 שנות מאסר או 5.5 שנים. הם לא עושים את החישובים האלה".

רינצקי מתריע: "אני מהמר שזה לא יעזור. יותר קל להחמיר בענישה מאשר להגביר את האכיפה. ומצב האכיפה לא טוב. יש יחידות מצוינות במשטרה, אבל כדאי לחשוב מה קרה להן בשנים האחרונות עם הפוליטיזציה של הגוף הזה, כשכל שוטר מסתכל לכיוון השר".

עו''ד אורי רינצקי / צילום: עומר רינצקי

לצד הענישה הקיימת בחוק על סחיטה באיומים, ב-2023 נחקק חוק מיוחד כהוראת שעה לחמש שנים, אשר גיבש עבירה חדשה - גביית דמי חסות. החוק מטיל 6 שנות מאסר על עבירה כזו ללא איומים, ו-7 עד 9 שנות מאסר על עבירה שכללה איומים. נקבע גם עונש מינימום של רבע מתקופות המאסר הללו.

מנתונים שהציגה בשבוע שעבר המשטרה בוועדת החוקה עולה כי עד היום נפתחו 171 חקירות, והוגשו 12 כתבי אישום מכוח חוק זה.

"זו תופעה שקיימת בכל המדינה, לא רק בקבלנות בניין ובחקלאות. זו עבירה שיש לשנות את התפיסה כלפיה כמו לטרור", אמרה נציגת המשטרה בדיון.

ממצאים בפשיטה על ארגון אבו לטיף / צילום: דוברות המשטרה

"קושי מאוד גדול להביא עדים לאולם"

עו"ד איתמר גלבפיש, סגן מנהל המחלקה הפלילית בפרקליטות המדינה, אמר בוועדה כי "אנחנו נתקלים בתיקים מסוג זה בקושי מאוד גדול להביא עדים לאולם, כי יש פחד אינהרנטי". תופעה זו מוכרת כ"קשר שתיקה", המרתיע קורבנות ועדים מלהצביע על האחראים.

בוועדת החוקה נידונה בימים אלה הצעת חוק המאפשרת לגבות עדות בעבירת פרוטקשן שלא בנוכחות הנאשם, אך סנגורים מותחים ביקורת על ההצעה. עו"ד ישי שרון מהסנגוריה הציבורית אמר בוועדה כי "המערכות עוד לא מספיקות להטמיע וליישם מהלך חקיקה אחד, וכבר מלבישים על כך עוד רפורמה ועוד תיקון". לדבריו, "זה כשלעצמו מהווה קושי במאבק בפשיעה... יש בכך משהו מאוד לא בריא... התועלת תהיה שולית לעומת הפגיעה בזכויות".

החשש מפני פגיעה בזכויות אדם מתגבר לנוכח הזיהוי הפוליטי שלובשת באחרונה הסוגיה. כך, מי שעוסקים רבות בנושא הם ארגונים המזוהים עם הימין, ובהם פורום קהלת, המסייע למהלכי הממשלה נגד מערכת המשפט, וארגון "השומר החדש". פסקי הדין האחרונים של העליון, שהחמירו את הענישה בתחום, נכתבו על-ידי שופטים מהאגף השמרני של בית המשפט.

המצוקה הכלכלית מתדלקת את הפשיעה

בינתיים, וחרף החמרת הענישה, המצוקה הכלכלית בחברה הערבית צפויה אף היא להוסיף ולתדלק את הפשיעה. לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, שיעור התעסוקה בקרב גברים ערבים הוא 53%, לעומת 68% בקרב גברים יהודים; ו-30% בקרב נשים ערביות, בהשוואה ל-65% בקרב יהודיות. קרוב לחצי מהחברה הערבית חיים מתחת לקו העוני, ושיעור העוני גבוה פי שלושה לעומת משפחות יהודיות.

בכיר לשעבר במערכת האכיפה סבור כי זהו שורש הבעיה. לדבריו, "הבעיה היא שהמדינה לא שוברת את מעגל הפשיעה באמצעות סגירת פערים והכנסת היד לכיס. אנשים מצטרפים כחיילים לארגוני פשיעה כי זה כסף קל. כל עוד המדינה לא עושה מספיק, הפרוטקשן יהיה קיים ויעלה".

המשטרה: "הלחימה בדמי החסות - עדיפות עליונה"

ממשטרת ישראל נמסר: "מפכ"ל המשטרה דני לוי הנחה להקצות את כלל המשאבים של משטרת ישראל על-מנת לחנוק את צינור החמצן הכלכלי של ארגוני הפשע. סחיטת דמי החסות היא האוויר לנשימה של ארגוני וכנופיות הפשע, ומשטרת ישראל שמה את הלחימה בדמי החסות בעדיפות עליונה, כאשר בחודשים האחרונים התבצעה פעילות משמעותית נגד עבריינים וכנופיות שעסקו בגבית דמי חסות מאזרחים ומבעלי עסקים תמימים.

"בתקופה האחרונה ובתום חקירה חסרת תקדים של משטרת ישראל בנושא הפרוטקשן, הוגשו כתבי אישום חמורים ובקשות מעצר עד תום ההליכים נגד 13 חברי ארגון הפשיעה אבו לטיף, כולל העומד בראש הארגון. בנוסף נעצרו בצפון הארץ 5 חשודים מרכזיים בתחום סחיטת דמי החסות.

"נדגיש כי כל כתב אישום שהוגש הוא פרי אמונם של הקורבנות במשטרת ישראל, שהשיבה להם בהעמדת העבריינים לדין והפסקת העול הכלכלי שנכפה עליהם. משטרת ישראל תמשיך לפעול בנחישות ותעמיק את מלחמתה בארגוני הפשיעה הפוגעים באזרח הנורמטיבי".

עוד כתבות

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

השקעה של עשרות מיליוני דולרים: תוכנית החדשנות שמשיקה טבע

ענקית התרופות טבע משיקה תוכנית חדשנות לסטארט-אפים, במסגרתה יושקו אתגרים פעמיים בשנה, שיעסקו בשילוב חדשנות בתחומי הפעילות של החברה ● דוגמה לאתגר: טכנולוגיות משלימות או חלופיות לניסויים בבעלי חיים

המשרוקית מארחת. חברה ממשלתית / צילום: Shutterstock

להפריט או לא? זה המושג שעומד בלב המחלוקת המתמשכת

בממשלה נאבקים על השליטה בהן, והוויכוחים אודותן נמשכים כבר עשורים • מה עומד מאחורי "החברות הממשלתיות"? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

האם זו החברה הראשונה בוול סטריט שתגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר

58 מתוך 66 האנליסטים שמסקרים את מניית אנבידיה בוול סטריט ממליצים לרכוש אותה, ואנליסט אחד אף צופה שהיא תזנק עד למחיר של 250 דולר, כ-60% מעל מחירה כעת ● "אנחנו בנקודה שבה אנבידיה מתחילה להגדיל את ייצור שבבי ה-Blackwell"

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

קרנות עם תשואה נאה אבל גם עם קץ' / צילום: Unsplash, kenny eliason

הקרנות האלה משלמות סכומים נאים למשקיעים לצד תשואות אגדיות. איפה הקץ'?

קרנות סל המבטיחות הכנסה שבועית או חודשית גבוהה באמצעות מסחר בחוזי אופציות על מניה בודדת, משכו אליהן 6.4 מיליארד דולר של השקעות השנה ● הכנסה קבועה בדרך-כלל מקושרת עם ביטחון, אך זה לא המקרה כאן, בעיקר לנוכח התנודתיות הגבוהה של נכסי הבסיס

מוחמד אל־ג'ולאני / צילום: Associated Press, Mosa'ab Elshamy

גם איראן וחיזבאללה בפנים: כך ייראה ההסכם הצפוי עם סוריה

שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● עדכונים שוטפים

מכונות הדפוס של לנדא דיגיטל פרינטינג / צילום: באדיבות לנדא דיגיטל פרינטינג

הצרות בחברת הדפוס של בני לנדא מגיעות לחברת הנדל"ן המניב

חברת ויתניה דיווחה היום כי חברת לנדא דיגיטל פרינטינג שוכרת משרדים בשלב א' בפרויקט שהיא מקימה בנס ציונה ואמור להתאכלס בשנה הבאה ● דמי השכירות שאמורים היו להיות משולמים מוערכים בכ-48 מיליון שקל בשנה

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

"כיפת סייבר": הפרויקט של ישראל עם בעלת הברית הקרובה באירופה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קרן הפנסיה הנורבגית הודיעה כי לא תשקיע עוד בחברות טינסקרופ ואושקוש, פרטים חדשים על חיסול מדעני הגרעין האיראנים, וגרמניה מקימה עם ישראל "כיפת סייבר" ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

אודי בן שימול, מנכ''ל סודקסו ישראל, בחנות נוחות בחברת מגדל. פותחים גם סופרמרקטים / צילום: יח''צ

חמישה סניפים כבר נפתחו בתע"א: הסופרים מגיעים למקומות העבודה

סודקסו ישראל החלה להפעיל סופרמרקטים וחנויות נוחות במקומות עבודה גדולים - כולל חמישה סניפים בתעשייה אווירית, בשטח שמגיע עד ל-250 מ"ר לחנות ● המנכ"ל: "הביקוש מהשטח גובר"

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון, יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

על רקע משבר בשיחות הסחר עם ארה"ב, בורסת טוקיו יורדת ב-1%

הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל