גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אין בי פחד": הנדל"ניסט שבנה כבר 4,500 דירות מנתח את השוק

קלוד נחמיאס, בעלי קבוצת נחמיאס, החל לעבוד כבנאי באשדוד כבר בגיל 17 והגיע עד לקרקע היוקרתית בישראל, ברובע שדה דב, וכבר החל במכירות פריסייל במחירים של 75 אלף שקל למ"ר ● בריאיון לגלובס הוא משדר עסקים כרגיל, אך טוען שהשוק נמצא בבלבול - ושהבנקים יקשיחו עמדות מול היזמים בשל המצוקה בתחום הביצוע

קלוד נחמיאס / צילום: יח''צ
קלוד נחמיאס / צילום: יח''צ

"אני לא אוהב לדבר על קבלנים אחרים, רק על עצמי. אני לא מוכר אוויר - אני מוכר מקצוענות, טיב, אצלי יש אבא ואמא. מי שקונה בכל הרעש הזה שנוצר עכשיו סביב שדה דב, שידע שייקח לו עוד זמן. ארבע־חמש שנים מהיום עד לעלייה על הקרקע. כל יום שולחים לי כתבות על כמה מוכרים בשדה דב, אבל אני לא מסתכל על זה. אני מוכר במחירים הריאליים, ומוכר טוב".

נפלו בין הכיסאות: בעלי דירות להשקעה שנפגעו לא יקבלו פיצוי מלא מרשות המסים, בינתיים
קבוצת רוכשים קנתה 10 דירות ביפו ד'. כמה הן עלו?

קלוד נחמיאס, בעלי קבוצת נחמיאס, התמודד עם לא מעט קשיים עד שהוציא לדרך את הפרויקט ברובע שדה דב, פרויקט UTOPIA שבו 337 יחידות דיור במגדל בן 35 קומות, בבניין בן 15 קומות ובשני מבנים מרקמיים בני שמונה קומות, לצד 620 מ"ר שטחי מסחר. הפרויקט, בדרום הרובע, יצא בקרוב לפריסייל (קדם מכירה), לקראת השיווק הרשמי שלו המתוכנן לספטמבר הקרוב. בחודשיים הקרובים יעלו הטרקטורים על הקרקע.

את הקרקע רכש נחמיאס במרץ 2022 כחלק ממגרש 103, ומאז, במשך יותר משלוש שנים, ניהל הליך לא פשוט של פירוק שיתוף מול בעלי הקרקע הנותרים במגרש, כדי להעביר אותו בסופו של דבר לבעלותו המלאה. רגע לפני קבלת היתר חפירה ודיפון מעיריית תל אביב־יפו, הוא ראה כמו כולם את הפרסום של חברת גינדי החזקות - דירה בשדה דב החל ב־49 אלף שקל למ"ר, נמוך בעשרות אחוזים מהמחירים שבהם נמכרו דירות עד היום ברובע, כולל בפרויקט של נחמיאס. אבל עושה רושם שהוא פחות מתרגש מכך.

"הקרקע מדברת בפני עצמה", הוא אומר. "לדעתי, זה אחד המקומות היפים ברובע. אנחנו כבר עם היתר ראשון ביד, שילמנו את האגרות ובקרוב נעלה על הקרקע, זה חשוב מאוד. את ארבע השנים הראשונות הקשות כבר עברנו. אני לא מסתכל על המחירים של האחרים. יש פה גל מסוים, והוא יעבור. יש הרבה 'סירות' בים, וההבדלים ביניהן עצומים, ובסוף כל אחד בוחר את מה שמתאים לו".

לנחמיאס יש גם נתונים להיאחז בהם: על אף שהפרויקט טרם יצא לפריסייל באופן רשמי, והתנהל בחודשים האחרונים בשיווק שקט, נמכרו בו כבר כ־70 דירות, במחיר של 75 אלף שקל למ"ר ומעלה. לדברי החברה, נמכרו בו גם דירות ב־100 אלף שקל למ"ר ויותר, ואחת המכירות הבולטות בו עד כה היא מכירה של מיני פנטהאוז בשטח 260 מ"ר, תמורת 26 מיליון שקל.

מה היתרון שלכם, בעיניך, לעומת גינדי?
"אני לא אוהב לדבר על יזמים אחרים, אני מסתכל על עצמי. אבל מי שמדבר כבר בשלב הזה על היתר בעוד שנתיים, זה לא רציני. יש הרבה דברים נעלמים, והעיתונאים מפרסמים מה שמפרסמים. רק כדי להראות תוכנית עיצוב רצינית לעירייה אתה צריך לעבור 24 חודשים. עיריית תל אביב קשה מאוד, לא מתפשרת אפילו על עמוד, מתעכבת על כל פרט, מהאלומיניום ועד לזכוכית, והדברים האלה לוקחים זמן. חשוב לי לציין גם שהיא עשתה עבודה טובה מאוד בשדה דב, התכנון של השכונה מצוין".

פרויקט UTOPIA, ''הקרקע מדברת בעד עצמה'' / הדמיה: ויו פוינט

מה גרם לך ללכת דווקא על המגרש הספציפי שבו זכית בשדה דב?
"זה היה מכרז קשה, אחד ויחיד מסוגו. לא קשה רק מבחינת פירוק השיתוף, מדובר בפרויקט מאתגר. אבל אהבתי מאוד שזו קרקע פרטית: לא צריך לבוא לרשות מקרקעי ישראל בעוד 49 שנים (תקופת החכירה הראשונה שמעניקה רמ"י בדרך כלל בקרקעות מדינה - י"נ). גם בעוד מיליון שנה הקרקע תישאר שלי, והיא נמצאת בלב ליבו של המקום הכי טוב, בקרבת הים, בסמוך לפארק של השכונה. יש לי זכות לבנות במקום הזה".

"אני גם היזם, גם הקבלן וגם המתכנן"

נחמיאס עלה עם משפחתו מפס שבמרוקו בגיל שמונה, לעיר אשדוד. הוא הבן הבכור במשפחה בת שבעה ילדים. בגיל צעיר החל לעבוד כדי לסייע בפרנסת הבית. "מדי פעם עבדתי בבניין, אבל עבדתי גם במכולת, חשבתי בכלל על כיוונים כמו ביגוד, מכירת כלי בית - אבל כבר בגיל 17 ראיתי משהו בבניין, אהבתי את התחום הזה. הייתי בנאי, עבדתי בטפסנות, עשיתי קבלנות, בניתי וילות, עבדתי עבור דודים שלי שהיו בזמנו קבלנים גדולים באשדוד. העיקר להביא עוד כסף הביתה, לא היה מי שיעזור לי. רציתי להחזיר להורים שלי מעט ממה שעשו בשבילי".

בשנת 2007 הקים חברת בנייה עם שוש, אשתו דאז וגרושתו כיום. בשנת 2018 נפרדו דרכיהם, וכיום קבוצת נחמיאס נמצאת בבעלותו הבלעדית. לדבריו, הניסיון שלו בשטח, בבנייה בידיים, תורם לו ומסייע לו עד היום.

"אחד היתרונות שלי זה שאני יודע מה זה בניין. נפל בחלקי להקים את המגדל שהיה בזמנו החמישי בגובהו בארץ, 'מגדלי K טאוור' באשדוד. מגדל של מגורים, מסחר, משרדים, חניונים - זה פרויקט שלמדתי ממנו הרבה. עשיתי גם טעויות, אבל אפשר לטעות כל עוד לא ממשיכים לעשות אותן טעויות אחר כך. הפרויקט הזה לימד אותי שאין לי פחד. אני אוהב אתגרים. כל הזמן מלווה אותי הניסיון מפעם, ובכל יום יש מה ללמוד. הבניין עצמו הוא לא העיקר: צריך לדעת איך אתה מתחיל וגם איך אתה מסיים, כי בכל פרויקט נדל"ן יש הרבה תקלות בדרך".

פרויקט מגדלי הדקל אשדוד / הדמיה: ויו פוינט

היום יש לך גם חברת ביצוע, וגם חברת כוח אדם. עד כמה זה מסייע?
"אחד היתרונות הגדולים שלנו הוא שהכול נעשה אצלנו. אני גם היזם, גם הקבלן המבצע וגם המתכנן - אין דירה שאני לא מתכנן בעצמי. בגלל הניסיון שלי, אני גם נותן פתרונות לאנשי המקצוע שעובדים איתנו. אנחנו תלויים בעצמנו כי יש לנו קבלנים משלנו, יש לי חברת כוח אדם משלי עם עובדים מסין, מתאילנד, מהודו וממולדובה. כל זה מקצר תהליכים, ובגלל זה למרות המלחמה אנחנו מוסרים דירות לפני הזמן. פיתחתי לעצמי כל מה שראיתי שעלולה להיווצר בו בעיה בעתיד. אני לא צריך לסגור עם קבלנים כאלו ואחרים, אני סוגר הכול עם עצמי ועם הקדוש ברוך הוא".

גם היום, נראה שיש לך פינה חמה בלב לאשדוד.
"אני אוהב אותה, זו העיר שלי. יש לי ילד אחד שנשאר לגור שם, יש משפחה ואחים. אחד הפרויקטים הגדולים שלי הוא פרויקט הפינוי־בינוי הראשון באשדוד, 'מגדלי הדקל' עם כמעט 900 דירות חדשות".

אתם מתכוונים להתרחב עוד בתחום ההתחדשות העירונית?
"בתקופה האחרונה קצת ירדנו בפעילות בתחום הזה, אבל אנחנו חוזרים עכשיו, מגבירים את הקצב. יש לנו עוד שני פרויקטים מתוכננים עם כ־2,000 יח"ד כל אחד באשדוד, ובמקביל אנחנו מקדמים פרויקטים בגבעתיים, ברחובות, בפתח תקווה, בחולון. יש לנו חברה שכל עיסוקה הוא התחדשות עירונית. התחום הזה התקדם מאוד בשנים האחרונות, ורוב התוכניות כבר עם מוכנות - רק להיכנס ולהתחיל לעבוד".

"מבצעי ה־80/20 יצרו בלבול בשוק"

כשמתעכבים עם נחמיאס על מצב שוק הנדל"ן, הוא אומנם נותר אופטימי - בראייה לעתיד בעיקר - אך מתריע מפני כמה בעיות שהענף מתמודד איתן, בייחוד בשל השלכות המלחמה כמובן. לדבריו, ייתכן מאוד שנראה התפתחויות נוספות, לא חיוביות, מכיוון הבנקים כלפי הקבלנים והיזמים, נוסף על השינוי בכללי המשחק שקבע בנק ישראל סביב מבצעי הקבלנים, רק לפני כחודשיים.

"יש הרבה בלבול בשוק", הוא אומר. "מבצעי ה־80/20 יצרו את הבלבול הזה, ועכשיו מייצבים את השוק. לדעתי המבצעים האלה נכונים, ואין בעיה להשתמש בהם, אבל לא לגבי כולם: הם מתאימים, למשל, למשפרי דיור, למי שרוצה להחליף דירה קיימת בדירה חדשה. עבור אנשים כאלו היו צריכים לשחרר יותר את מבצעי הקבלנים, לדעתי, ואמרתי את זה למי שצריך להגיד.

"אני מתחיל לגלות שליזמים קשה יותר ויותר לבצע, למצוא את הקבלנים המבצעים המתאימים, וזאת אחת הסיבות שהקמתי חברת ביצוע משלי. הענף הזה לא קל, אין מי שיבנה היום. ויש לזה השלכות: הבנקים, בעוד חצי שנה לכל היותר, יַתנו הסכמי ליווי בכך שהיזם יביא הסכם ביצוע עם קבלן מוכָּר, כזה שהבנקים עצמם בוחרים. אחרת - לא יהיה להם ליווי. האחריות חלה על הבנקים, ואני חושב שהם יתחילו להיזהר יותר. הם ירצו לדעת עם מי הם עושים עסקים, כדי לא להתמודד חלילה עם יזם שיקרוס. הבנקים רואים את המצוקה של המדינה: המלחמה עוד מתנהלת, אין עובדים, אין אפילו חיילים. גם להביא עוזרת בית נהיה קשה, הכול קטסטרופה מהבחינה הזאת, וההשלכות של המצב הזה מתגלגלות".

זה גורם לעצירה במכירות?
"אנחנו ממשיכים למכור למרות הכול, בכל הפרויקטים - מגדרה ואשדוד ועד שדה דב ורמת השרון. אני מאמין שבעתיד יהיה טוב, אבל היום הכי חשוב מבחינתי שהחיילים, שהחטופים, שהילדים שלנו יחזרו הביתה. שכל מה שקורה בארץ ייפסק, שתהיה ערבות הדדית, שנחבק אחד את השני, שנאהב ונעזור ולא נתחרה אחד בשני. במלחמה הזאת האזרח הקטן ניצח, לא המדינה. האזרח הקטן תרם יותר מכולם, ועדיין ממשיך לתרום".

עוד כתבות

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

ליאת להב תחליף את רוזנטל בתפקיד ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר בשבוע הבא

לפני פריצת המערכה מול איראן, השוק בישראל העריך כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית במשק בהחלטת הריבית בספטמבר ● כעת יש מי שמעריכים בהסתברות של 50% כי הפחתת הריבית תוקדם כבר לחודש אוגוסט

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית