גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי
כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

מה אתם הספקתם לעשות בעולמות הפיננסים עד גיל 23? שחר שני ממושב משמרת כבר מחזיק בשתי דירות, אחת מהן על הנייר, והוא גם מלווה משקיעים.

ספק אם היה מגיע לעיסוק הזה ללא החינוך הלא פורמלי שספג מאביו, שהכניס אותו לעולם השקעות הנדל"ן כבר מגיל צעיר. "הייתה לאבא שיטה די פשוטה להשקעות - לקנות דירה ישנה ולשפץ בעצמו", מספר שחר, שהתארח בפרק של כסף בקיר, פודקאסט ההשקעות והנדל"ן של גלובס. "כבר מגיל צעיר הייתי מעורב בכל התהליך, עד שלמדתי לעשות את הדברים בעצמי. בשבתות תמיד הייתי יוצא לעבוד, ומגיל 16 כבר הייתי תולה מודעות שתולשים מהן את מספרי הטלפון, וככה השגתי עבודות לצביעת בתים. הייתי גם שוליית אינסטלטור למערכות אינסטלציה בווילות חדשות. כל אלה נתנו לי את הבסיס להבנה של הנדל"ן הכי מלמטה שיש".

מה הייתה התובנה המרכזית שלך מההשקעות המשפחתיות?
"באותם ימים את רוב הרווח עשינו בשיפוץ, אבל לא בהכרח ברכישה (לקנות מתחת למחיר השוק - ג.ל) באזור מתפתח. אני חושב שהבנתי את החשיבות של האלמנטים הנוספים הללו, וזה סייע לי לבצע עסקאות טובות יותר בהמשך".

"אור עקיבא היא עיר עם פוטנציאל אדיר"

עם הרקע הזה, וכשהוא בן 19 בלבד, שחר החליט שהגיע הזמן לקנות דירה להשקעה, בעזרת הון עצמי שצבר. תחילה התמקד באזור הקריות, ואפילו נכנס למו"מ אינטנסיבי, ואז שינה כיוון לשכונת קנדי הוותיקה באור עקיבא. "אנחנו מדברים על אמצע־סוף 2021, ומבחינת מיקום, אור עקיבא היא עיר עם פוטנציאל אדיר. היא בין כביש 2 לכביש 4, ויש לה גישה נוחה לרכבות ולמרכזי תעסוקה. המיקום ביחס למחיר היה משהו שלא מצאתי במקומות אחרים", הוא מסביר.

את הניתוח הכלכלי ערך בהשוואה ליישובים אחרים וגם באור עקיבא פנימה: "היו פערי מחירים גדולים בין שכונות ותיקות לשכונות החדשות בעיר, והבנתי שהפערים הללו לא הולכים להישאר לנצח".

לצד חקר השוק המעמיק שקיים, הוא מספר כי "כל מודעת מכירה שעלתה קפצה לי לרדאר", וכשמודעה על דירת 3 חדרים במחיר אטרקטיבי התפרסמה, הוא חייג, קיים מו"מ וסגר את העסקה באותו יום.

באיזה דירה מדובר?
"דירת גן בת 3 חדרים, שהייתה זקוקה לשיפוץ".

דירת גן בטאבו?
"לא טאבו ולא נעליים, אבל זה ככה הרבה זמן ואף אחד לא אומר כלום", עונה שחר ישירות.

המחיר המבוקש עמד על 750 אלף שקל, ולאחר מו"מ קצר נסגר על 50 אלף שקל פחות, כשלדברי שחר מדובר במחיר מצוין. הוא לקח משכנתה במינוף מקסימלי של 75%, ובכל זאת היה זקוק להשלמה בדמות הלוואה של כמה עשרות אלפי שקלים עבור ההון העצמי. "זה היה מעבר לתקציב שלי, אבל ראיתי בדירה הזו הזדמנות משמעותית", הוא מבהיר.

השוכרים נעלמו אחרי חצי שנה

השיפוץ התחיל, ושחר השתמש בכישוריו כדי לחסוך בעלויות. האתגר האמיתי היה להשכיר את הנכס. מדבריו עולה שלא רבים עמדו בתור, אבל אז קיבל הצעה גבוהה ממחיר השוק, מקבוצה של פועלי בניין סינים. חצי שנה הכול התנהל על מי מנוחות, אך יום אחד הם נעלמו. "בדיעבד זו הייתה טעות. הם גרו עשרה פועלים בדירת שלושה חדרים, היו נזקים וצריך היה להיכנס לשיפוץ נוסף אחרי חצי שנה", הוא אומר.

גם מההתנסות הזו הוא למד, ואת השוכרת שהתגוררה בדירה עד לאחרונה בחר בקפידה. לאחרונה החלה חברה גדולה לקדם פרויקט פינוי־בינוי במתחם שבו נמצא הנכס שלו - דבר שצפוי להביא לעליית ערך משמעותית בעתיד.

"להחזיק שתי דירות במשך שלוש שנים"

כשהרעב להשקעות נדל"ן גבר, רקם שחר תוכנית שבאמצעותה יוכל גם ליהנות מעליית ערך של הדירה באור עקיבא - ככל שתהיה כזו - וגם לרכוש דירה נוספת עם הון עצמי נמוך.

"הדירה באור עקיבא נכנסה לפינוי־בינוי, עם צפי לאישור תב"ע בסוף השנה או בתחילת השנה הבאה. בינתיים זיהיתי הזדמנות מעניינת במבצעי המימון של הקבלנים. השיקול המרכזי היה שאם אני רוכש דירה באכלוס מאוחר, אני יכול להחזיק במשך שלוש־ארבע שנים שתי דירות עם הון עצמי לא מטורף, שלאורך השנים הערך שלהן צפוי לעלות".

השיקולים הללו הובילו אותו לרכוש דירת ארבעה חדרים במחיר של 2.5 מילון שקל בשכונה החדשה של לוד, הרובע הבינלאומי. הוא צופה בה עליית ערך בשל פערים גבוהים מול נכסים מקבילים ויקרים בבאר יעקב הסמוכה. הוא בחר בנכס עם מועד האכלוס המרוחק ביותר.

רוב ההון שלו נמצא "בקירות" הנכס הראשון, וכאן נכנס היתרון מבחינתו של מבצעי המימון של הקבלנים, שדורשים ממנו בשלב זה להעמיד הון עצמי נמוך. בעסקה שלו הוא השיג תנאי מימון של 15%/85%, דהיינו חלק ניכר מהסכום יש להביא רק בעוד למעלה משלוש שנים.

במעמד החתימה הוא נדרש להעמיד 7% ממחיר הנכס - סכום שהיה לו פשוט יחסית לגייס, וכ־8% נוספים הוא צריך לשלם עוד כחצי שנה. ויש עוד "סוכריה" בשיטה שלו, והיא שהוא אינו מחויב לשלם בטווח הנראה לעין את מס הרכישה בגובה 8% על דירה שנייה, זאת משום שלפי החוק, משפר דיור - קריטריון שהוא עומד בו - מחויב לשלם מס דירה שנייה על דירה חדשה עד שנה מקבלת מפתח. במילים אחרות - אם הוא ייאלץ לשלם את המס, שנאמד ב־200 אלף שקל - זה יקרה כנראה באמצע שנת 2029, אלא שעד אז הוא מתכנן למכור ברווח גדול את הדירה באור עקיבא, וכך להימנע מתשלום מס הרכישה.

האם התוכנית שלו תצליח? הכול תלוי כאמור בכיוון של מחירי הנדל"ן בישראל. "אם לא הייתי חושב שמחירי הנדל"ן פה יעלו, העסקה הזאת לא כדאית. הציפייה שלי היא שברגע שתיגמר המלחמה יהיה זינוק משמעותי במחירי הנדל"ן, אז אם אני מצליח להחזיק בארבע השנים הקרובות בנכסים בשווי 4 מיליון שקל ולא רק ב־1.5 מיליון שקל, אני ארוויח מהמהלך הזה", הוא מסכם.

עוד כתבות

מכונות הדפוס של לנדא דיגיטל פרינטינג / צילום: באדיבות לנדא דיגיטל פרינטינג

הצרות בחברת הדפוס של בני לנדא מגיעות לחברת הנדל"ן המניב

חברת ויתניה דיווחה היום כי חברת לנדא דיגיטל פרינטינג שוכרת משרדים בשלב א' בפרויקט שהיא מקימה בנס ציונה ואמור להתאכלס בשנה הבאה ● דמי השכירות שאמורים היו להיות משולמים מוערכים בכ-48 מיליון שקל בשנה

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

בני לנדא / צילום: Miguel Gutierrez

אחרי הפיטורים - ספינת הדגל של בני לנדא הגישה בקשה לעיכוב הליכים

לפני כשבועיים ביצעה לנדא דיגיטל פרינטינג של בני לנדא מהלך קיצוצים במסגרתו פוטרו יותר מ-100 עובדים ● כעת הגישה החברה לבית המשפט בקשה לעיכוב הליכים, לאחר שנקלעה לחובות של 1.7 מיליארד שקל ● עם זאת, בחברה מאמינים כי יוכלו להשתקם

גילעד אלטשולר ויוסי לוי / צילום: איל יצהר, יח''צ

אלטשולר שחם מאבד לקוחות, והשווי נחתך. ומי בית ההשקעות הצומח שמככב?

עד לא מזמן אף אחד לא דמיין שזה יקרה: שווי חברת הגמל של מור עקף את זה של אלטשולר שחם ● ברקע: הנטישה ההמונית של לקוחות אלטשולר, שמצטברת ליותר מ־100 מיליארד שקל, והצטמקות רווחיו ● במקביל, מור מככב בטבלת התשואות וצומח מהר בהכנסות וברווחים

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

מנכ''ל הכללית אלי כהן / צילום: באדיבות קופ''ח כללית

מנכ"ל בית חולים גדול בעבר ובהווה: בורסת השמות למנכ"ל קופת חולים כללית

על אף שהליך האיתור הוקפא, בסביבת קופת חולים כללית נוקבים בשמות של מועמדים אפשריים לתפקיד המנכ"ל ● ביניהם: מנכ"ל סורוקה שלומי קודש, יו"ר מגדל רוני גמזו וד"ר אורלי וינשטיין שמובילה את הקמת שיבא נגב ● ומה הסיכוי שהמנכ"ל הנוכחי אלי כהן בכל זאת לא סיים את תפקידו?

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

טיל מיירט של מערכת THAAD / צילום: ויקימדיה, The U.S. Army/Ralph Scott

עלות היירוטים האמריקאים במלחמה: כמעט מיליארד דולר

לפי דיווח שהתפרסם, עולה כי במשך 12 ימי המלחמה, ארה"ב שיגרה כ־15%-20% מכלל מיירטי מערכת THAAD בעולם לעבר הטילים הבליסטיים האיראניים, בסך כולל של יותר מ־800 מיליון דולר ● מזכירות ההגנה האמריקאית הציגה בשבוע שעבר את בקשת התקציב שלה לשנה הפיסקלית 2026, שעומדת על כ־961.6 מיליארד דולר

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות, ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● לפני מספר חודשים, החוק כבר תוקן כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

צילומים: ענת לברון, איל יצהר, שלומי יוסף, תמר מצפי, טלי בוגדנובסקי

פי 3 בשנה: מאחורי התשואה הפנטסטית של מניות הביטוח בת"א

מדד ת"א ביטוח קפץ היום ביותר מ-5% בבורסת ת"א בהובלת מניית מגדל ● בין הסיבות לזינוק: החברות לא צפויות להיפגע מהמלחמה עם איראן, הדוחות הטובים מהרבעון הראשון ורוח גבית מהביצועים החזקים של הבורסה המקומית ● ואיזו חברה מובילה בתשואה בשנה האחרונה?

בני לנדא / צילום: Miguel Gutierrez

המשקיעים שוויתרו והמשמעות לעובדים: מאחורי ההתרסקות של חברת הדפוס של בני לנדא

לנדא דיגיטל פרינטינג הגישה אתמול בקשה לעיכוב הליכים בשל החלטת המשקיעים האירופאים להפסיק להזרים לה הון ולחדול מהענקת הלוואות ● מה הביא להתרסקות החברה המבטיחה, ובמה שונה הקריסה של לנדא דיגיטל פרינטינג מקריסת לוסיקס, חברת היהלומים הסינתטיים של בני לנדא?

גיוס הון לחברות הייטק / צילום: Shutterstock, Pushish Images

שיא חדש בגיוסי ההייטק, אבל עם כוכבית

ההייטק הישראלי מגייס מיליארדים - אבל הפער בין הדוחות עלול לחשוף גם תרגילים תדמיתיים: בין 2.7 ל-6 מיליארד דולר גויסו ברבעון, תלוי איך ואת מי סופרים ● הדומה בשני הדוחות - סייבר, AI ותוכנה ארגונית ממשיכים להוביל את המגמה

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ בשיא כוחו: מביס את השופטים, קורא להם "מטורפים" ותובע אותם לדין

בשבוע של ניצחונות, הוא מדלג על משוכה ענקית בעזרת ביהמ"ש העליון: נשללת הסמכות משופטים מחוזיים לפרוש את רשת פסיקותיהם על פני כל ארה"ב ● זה היה האמצעי היעיל ביותר להגבלת כוחו של נשיא, השולט באמצעות צווים ● הוא יוכל כנראה להשיא הרבה עצות לנתניהו

המשרוקית מארחת. חברה ממשלתית / צילום: Shutterstock

להפריט או לא? זה המושג שעומד בלב המחלוקת המתמשכת

בממשלה נאבקים על השליטה בהן, והוויכוחים אודותן נמשכים כבר עשורים • מה עומד מאחורי "החברות הממשלתיות"? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית