גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי
כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

מה אתם הספקתם לעשות בעולמות הפיננסים עד גיל 23? שחר שני ממושב משמרת כבר מחזיק בשתי דירות, אחת מהן על הנייר, והוא גם מלווה משקיעים.

ספק אם היה מגיע לעיסוק הזה ללא החינוך הלא פורמלי שספג מאביו, שהכניס אותו לעולם השקעות הנדל"ן כבר מגיל צעיר. "הייתה לאבא שיטה די פשוטה להשקעות - לקנות דירה ישנה ולשפץ בעצמו", מספר שחר, שהתארח בפרק של כסף בקיר, פודקאסט ההשקעות והנדל"ן של גלובס. "כבר מגיל צעיר הייתי מעורב בכל התהליך, עד שלמדתי לעשות את הדברים בעצמי. בשבתות תמיד הייתי יוצא לעבוד, ומגיל 16 כבר הייתי תולה מודעות שתולשים מהן את מספרי הטלפון, וככה השגתי עבודות לצביעת בתים. הייתי גם שוליית אינסטלטור למערכות אינסטלציה בווילות חדשות. כל אלה נתנו לי את הבסיס להבנה של הנדל"ן הכי מלמטה שיש".

מה הייתה התובנה המרכזית שלך מההשקעות המשפחתיות?
"באותם ימים את רוב הרווח עשינו בשיפוץ, אבל לא בהכרח ברכישה (לקנות מתחת למחיר השוק - ג.ל) באזור מתפתח. אני חושב שהבנתי את החשיבות של האלמנטים הנוספים הללו, וזה סייע לי לבצע עסקאות טובות יותר בהמשך".

"אור עקיבא היא עיר עם פוטנציאל אדיר"

עם הרקע הזה, וכשהוא בן 19 בלבד, שחר החליט שהגיע הזמן לקנות דירה להשקעה, בעזרת הון עצמי שצבר. תחילה התמקד באזור הקריות, ואפילו נכנס למו"מ אינטנסיבי, ואז שינה כיוון לשכונת קנדי הוותיקה באור עקיבא. "אנחנו מדברים על אמצע־סוף 2021, ומבחינת מיקום, אור עקיבא היא עיר עם פוטנציאל אדיר. היא בין כביש 2 לכביש 4, ויש לה גישה נוחה לרכבות ולמרכזי תעסוקה. המיקום ביחס למחיר היה משהו שלא מצאתי במקומות אחרים", הוא מסביר.

את הניתוח הכלכלי ערך בהשוואה ליישובים אחרים וגם באור עקיבא פנימה: "היו פערי מחירים גדולים בין שכונות ותיקות לשכונות החדשות בעיר, והבנתי שהפערים הללו לא הולכים להישאר לנצח".

לצד חקר השוק המעמיק שקיים, הוא מספר כי "כל מודעת מכירה שעלתה קפצה לי לרדאר", וכשמודעה על דירת 3 חדרים במחיר אטרקטיבי התפרסמה, הוא חייג, קיים מו"מ וסגר את העסקה באותו יום.

באיזה דירה מדובר?
"דירת גן בת 3 חדרים, שהייתה זקוקה לשיפוץ".

דירת גן בטאבו?
"לא טאבו ולא נעליים, אבל זה ככה הרבה זמן ואף אחד לא אומר כלום", עונה שחר ישירות.

המחיר המבוקש עמד על 750 אלף שקל, ולאחר מו"מ קצר נסגר על 50 אלף שקל פחות, כשלדברי שחר מדובר במחיר מצוין. הוא לקח משכנתה במינוף מקסימלי של 75%, ובכל זאת היה זקוק להשלמה בדמות הלוואה של כמה עשרות אלפי שקלים עבור ההון העצמי. "זה היה מעבר לתקציב שלי, אבל ראיתי בדירה הזו הזדמנות משמעותית", הוא מבהיר.

השוכרים נעלמו אחרי חצי שנה

השיפוץ התחיל, ושחר השתמש בכישוריו כדי לחסוך בעלויות. האתגר האמיתי היה להשכיר את הנכס. מדבריו עולה שלא רבים עמדו בתור, אבל אז קיבל הצעה גבוהה ממחיר השוק, מקבוצה של פועלי בניין סינים. חצי שנה הכול התנהל על מי מנוחות, אך יום אחד הם נעלמו. "בדיעבד זו הייתה טעות. הם גרו עשרה פועלים בדירת שלושה חדרים, היו נזקים וצריך היה להיכנס לשיפוץ נוסף אחרי חצי שנה", הוא אומר.

גם מההתנסות הזו הוא למד, ואת השוכרת שהתגוררה בדירה עד לאחרונה בחר בקפידה. לאחרונה החלה חברה גדולה לקדם פרויקט פינוי־בינוי במתחם שבו נמצא הנכס שלו - דבר שצפוי להביא לעליית ערך משמעותית בעתיד.

"להחזיק שתי דירות במשך שלוש שנים"

כשהרעב להשקעות נדל"ן גבר, רקם שחר תוכנית שבאמצעותה יוכל גם ליהנות מעליית ערך של הדירה באור עקיבא - ככל שתהיה כזו - וגם לרכוש דירה נוספת עם הון עצמי נמוך.

"הדירה באור עקיבא נכנסה לפינוי־בינוי, עם צפי לאישור תב"ע בסוף השנה או בתחילת השנה הבאה. בינתיים זיהיתי הזדמנות מעניינת במבצעי המימון של הקבלנים. השיקול המרכזי היה שאם אני רוכש דירה באכלוס מאוחר, אני יכול להחזיק במשך שלוש־ארבע שנים שתי דירות עם הון עצמי לא מטורף, שלאורך השנים הערך שלהן צפוי לעלות".

השיקולים הללו הובילו אותו לרכוש דירת ארבעה חדרים במחיר של 2.5 מילון שקל בשכונה החדשה של לוד, הרובע הבינלאומי. הוא צופה בה עליית ערך בשל פערים גבוהים מול נכסים מקבילים ויקרים בבאר יעקב הסמוכה. הוא בחר בנכס עם מועד האכלוס המרוחק ביותר.

רוב ההון שלו נמצא "בקירות" הנכס הראשון, וכאן נכנס היתרון מבחינתו של מבצעי המימון של הקבלנים, שדורשים ממנו בשלב זה להעמיד הון עצמי נמוך. בעסקה שלו הוא השיג תנאי מימון של 15%/85%, דהיינו חלק ניכר מהסכום יש להביא רק בעוד למעלה משלוש שנים.

במעמד החתימה הוא נדרש להעמיד 7% ממחיר הנכס - סכום שהיה לו פשוט יחסית לגייס, וכ־8% נוספים הוא צריך לשלם עוד כחצי שנה. ויש עוד "סוכריה" בשיטה שלו, והיא שהוא אינו מחויב לשלם בטווח הנראה לעין את מס הרכישה בגובה 8% על דירה שנייה, זאת משום שלפי החוק, משפר דיור - קריטריון שהוא עומד בו - מחויב לשלם מס דירה שנייה על דירה חדשה עד שנה מקבלת מפתח. במילים אחרות - אם הוא ייאלץ לשלם את המס, שנאמד ב־200 אלף שקל - זה יקרה כנראה באמצע שנת 2029, אלא שעד אז הוא מתכנן למכור ברווח גדול את הדירה באור עקיבא, וכך להימנע מתשלום מס הרכישה.

האם התוכנית שלו תצליח? הכול תלוי כאמור בכיוון של מחירי הנדל"ן בישראל. "אם לא הייתי חושב שמחירי הנדל"ן פה יעלו, העסקה הזאת לא כדאית. הציפייה שלי היא שברגע שתיגמר המלחמה יהיה זינוק משמעותי במחירי הנדל"ן, אז אם אני מצליח להחזיק בארבע השנים הקרובות בנכסים בשווי 4 מיליון שקל ולא רק ב־1.5 מיליון שקל, אני ארוויח מהמהלך הזה", הוא מסכם.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את חיל האוויר האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בחיל האוויר האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר בשבוע הבא

לפני פריצת המערכה מול איראן, השוק בישראל העריך כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית במשק בהחלטת הריבית בספטמבר ● כעת יש מי שמעריכים בהסתברות של 50% כי הפחתת הריבית תוקדם כבר לחודש אוגוסט

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

ליאת להב תחליף את רוזנטל בתפקיד ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● ההחלטה מהווה חותמת לביצוע המהלך

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"